Citroen als start van de dag; om pijnlijke gewrichten (en meer narigheid) te verdrijven
5 min. leestijd

Citroen als start van de dag; om pijnlijke gewrichten (en meer narigheid) te verdrijven

Citroen in de ochtend? Inderdaad!

“Marjolein, wat is jouw meest simpele advies bij pijnlijke gewrichten?” schreef Ingeborg me van de week. Het was niet voor haarzelf maar voor haar man dus het mocht vooral niet te ingewikkeld zijn!

Citroen water

Alle vrouwen die het online programma Het Voedingskompas volgen, weten het:

ik adviseer ze allemaal om de dag te starten met een groot glas warm water met een scheutje citroensap erin.

Dat is ook logisch als je weet waardoor pijnlijke gewrichten meestal ontstaan en wat een glas citroensap met je doet. Ik ga het je uitleggen. En nee, het is geen moderne hype, de helende werking hiervan was al bekend ten tijde van de Ayurveda.

Citroen vermindert chronische ontstekingen

Stijve of pijnlijke gewrichten zijn regelmatig een eerste signaal van (reumatische) artritis of artrose. Vaak wordt gezegd dat dit slijtage is en dat het niet omkeerbaar is. Dit blijkt echter meestal niet de werkelijke oorzaak te zijn.

Vooral bij reumatische artritis is er sprake van chronische ontstekingen in het lichaam, maar ook bij artrose is deze ontstekingscomponent aanwezig.

Chronische ontstekingen in het lichaam ontstaan onder andere door ongezonde voeding en voedingstekorten. Door je voeding te veranderen kan je ze dus tegenaan. Ophoping van urinezuur is een belangrijke oorzaak van chronische ontstekingen. En wat denk je: citroensap helpt om urinezuur uit gewrichten te verwijderen! Dat is je eerste winst.

Citroen vermindert ook oxidatieve stress

Bij pijnlijke gewrichten speelt naast chronische ontstekingen ook oxidatieve stress een grote rol. Oxidatie ontstaat als reactie op zuurstof in de lucht. Een doorgesneden avocado krijgt binnen een uur bruine vlekjes. Dat is oxidatie. Oxidatie kan worden tegengaan met antioxidanten. Besprenkel de avocado met citroen en hij zal minder snel bruin worden. Oxidatie kan worden tegengegaan met vrije-radicalenvangers ofwel antioxidanten.

Een citroen bevat veel vitamine C, dat bekend staat als een krachtige antioxidant.

Hiermee worden dus de vrije radicalen verminderd. Dat is je tweede winst.

Het draagt bij aan hormoonbalans

Onze gezondheid wordt grotendeels bepaald door onze hormonen. Voor hormoonbalans is het nodig om het lichaam in de juiste zuur-baseverhouding te houden. Onze dagelijkse voeding met veel koolhydraten, zoetigheid en bewerkte voeding (waarin veel tarwe, soja en suiker verstopt zit) zorgt voor een lichaam dat eigenlijk te zuur is. Behalve dat onze hormonen hierdoor uit balans raken krijgen nu ook chronische ontstekingen een kans.

Een lichaam met een opeenhoping van zure afvalstoffen is ook een oorzaak van chronische ontstekingen.

Citroen is een van de meest basische voedingsmiddelen die er zijn. Basisch (of alkalisch) is de tegenhanger van zuur. Door iedere ochtend te beginnen met een groot glas water met citroen maak je je lichaam meer basisch. Dat is in verschillende opzichten gezonder voor je.

Citroensap helpt met verwijderen van afvalstoffen

Citroen ondersteunt je lever bij het verwijderen van afvalstoffen en toxische stoffen uit je lichaam, zoals bovengenoemde zure afvalstoffen. Het doet dit onder andere door de lever te stimuleren meer enzymen te produceren die zorgen voor ontgifting.

Deze afvalstoffen zitten ook in je maag en darmen. Een groot glas warm water met citroen op de nuchtere maag spoelt de lege maag en darmen door en neemt afvalstoffen die zich daar bevinden mee. Je lever is vooral actief als je slaapt, waardoor het belangrijk is deze afvalstoffen ’s morgens gelijk af te voeren.

Het kan hierdoor ook obstipatie tegengaan en je helpen bij een dagelijkse ontlasting.

Versterkt je immuunsysteem

Door het drinken van het water met citroen wordt tevens je lymfevatenstelsel geactiveerd; dat enorme stelsel (200.000 km in ieders lichaam!) dat zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen. Dit speelt weer een belangrijke rol bij het gezond en sterk houden van je immuunsysteem. Hiermee voorkom je dat virussen en bacteriën snel vat op je hebben.

Het geeft energie doordat het hydrateert

Ook dit weten alle vrouwen van het Voedingskompas: ik adviseer ze allemaal om dagelijks 2 liter water te drinken. We drinken vaak veel te weinig water.

Iedere topsporter weet dat zelfs een geringe mate van uitdroging zijn/haar prestaties aanzienlijk vermindert.

citroen

Water drinken is de makkelijkste manier om meer energie te krijgen, je hersenen volop te laten werken, je bloeddruk op het juiste niveau te houden (1) , beter te slapen en stress tegen te gaan. Om maar wat positieve gevolgen hiervan te noemen. Vooral een glas water met citroen op de lege maag, nadat je 8 uur niets gedronken hebt, kan een groot verschil maken in hoe je je die dag voelt.

Heb je een te hoge bloeddruk?  Drink eens enkele dagen 2 liter water verspreid over de dag en meet het dan nog eens.

Het is goed voor je algehele spijsvertering

De dag starten met een glas lauw water met citroen heeft nog meer voordelen voor je spijsvertering. Mensen met maagzuurproblemen hebben vaak te weinig maagzuur, niet te veel. Lees vooral dit artikel als je hier nog niet van op de hoogte bent: Maagzuurremmers bij te weinig maagzuur; is dat logisch? 

Citroenzuur ondersteunt de maag bij de productie van maagzuur en helpt hiermee het hele spijsverteringskanaal verderop. Hierdoor kunnen buikpijn en krampen mogelijk worden voorkomen.

Citroen heeft antibacteriële eigenschappen

Bij griep en verkoudheid adviseerden onze oma’s ons al om extra vitamine C te nemen. Een goed advies, want citroenen werken dankzij hun hoge dosis vitamine C goed tegen bacteriële en zelfs virale ontstekingen. Bij een opkomende griep of verkoudheid is het dus aan te raden citroensap te drinken.

Drink je dagelijks een glas water met citroen dan verminder je de kans op een griep of verkoudheid

Maar ook urineweginfecties, waar veel vrouwen regelmatig last van hebben, kunnen worden voorkomen door zo’n dagelijks glas citroensap. Citroensap werkt namelijk urine-afdrijvend, waardoor bacteriegroei hier ook wordt tegengegaan.

Last van een slechte adem? Ook dat zijn bacteriën! Drink citroenwater in de ochtend, dat scheelt een slok op een borrel!

Wil jij een mooiere huid, minder rimpels en beter humeur?

citroen minder rimpels

Dat voeding een grote rol speelt bij hoe we eruit zien wisten we allang. Vitamine C in citroen promoot de productie van collageen, wat weer zorgt voor een mooiere huid en minder rimpels.

Een studie onder 4000 vrouwen tussen de 40 en 74 (2)  liet zien dat een hogere inname van vitamine C zorgde voor een mooiere huid en minder rimpels.

Tot slot is uit een onderzoek (3) gebleken dat alleen al de lucht van citroen een positief effect had op het humeur van de proefpersonen. Het gevoel van stress nam af en hun stemming nam toe. Ben je dus gestresst dan kan het aroma van citroen je humeur een opkikker geven.

Doe het in drie stappen

Even een paar aanvullende adviezen, hoe makkelijk het ook lijkt. Gedurende de nacht hopen zich veel bacteriën op in je mond. Het is dus verstandig eerst je mond te spoelen met water en dit uit te spugen of even je tanden te poetsen.

Verwarm vervolgens een grote mok water en pers een halve citroen uit. Voeg het citroensap toe aan het warme water en drink dit in in kleine slokjes in één keer op voordat je gaat ontbijten.

Tap nooit heet water rechtstreeks uit de kraan, heet water neemt vuile deeltjes uit de leidingen mee

Het zuur van citroen tast het glazuur van tanden aan. Spoel daarom daarna je mond een paar keer met lauwwarm water om het zuur te verwijderen. Ben je niet gewend aan het drinken van water op je nuchtere maag, dan kan je hier een beetje misselijk van worden. Begin met kleine hoeveelheden en bouw het langzaam op naarmate je lichaam zich aanpast.

Trouwens, als je meer wilt lezen over de rol van voeding op pijnlijke gewrichten, lees dan het boek Gewrichten en voeding van Gert Schuitemaker. Klik daarvoor hier. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Ben jij van pijnlijke gewrichten afgekomen door je voedingspatroon te veranderen? Wil je dit met ons delen?

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003767/#B5
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17921406
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18178322
Elly
Door

Elly

op 27 Sep 2019

Ik geniet van alles wat je hebt geschreven en nog schrijft. Ik geef er mijn eigen “touch” aan. Ook drink en eet ik zo weinig mogelijk uit plastic. Kant en klaar maaltijden ben ik niet voor, ook opwarmen van maaltijden daar heb ik een grote afkeer van (al heel lang!) met water drinken heb ik totaal geen moeite. Nu ga ik ‘s morgens een glas water met Citroën drinken (op kamertemperatuur) hoop dat dat ook goed is. Succes en bedankt alle goeds. Ik heb jouw 2 boeken, kan ik zo even in terugkijken. 👍😉🌻

Linda
Door

Linda

op 28 Sep 2019

Hallo, maakt het wat uit of de Citroën vers is of uit de vriezer komt. De laatste tijd doe ik Citroën in schijfjes in de vriezer om verspilling tegen te gaan. Alvast bedankt

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 30 Sep 2019

Invriezen van citroen is een goed idee, dan blijven de vitamines behouden, dus ja dit kan goed. Je kunt ook de citroen uitpersen en het sap in een ijsblokjesvorm doen en dan dus de citroen/ijsblokjes per portie te gebruiken.

Karen
Door

Karen

op 28 Sep 2019

Mooi verhaal! Wat ik alleen niet begrijp is dat citroen ervoor zorgt dat t lichaam basisch wordt! En helpt om de ophoping van urinezuur tegen te gaan. Als er nou iets zuur is, is t wel een citroen lijkt me!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 30 Sep 2019

Ja dat snap ik Karen! Het lijkt tegenstrijdig, maar juist dingen met een zure smaak hebben biochemisch gezien vaak een basische werking in het lichaam. En juist bewerkte voeding en suiker is enorm verzurend. Het voert alleen veel te ver om in mijn blogs hier erg diep op in te gaan, dus ik snap dat het verwarrend kan zijn. Onthoud maar dat het niet om ‘zure voeding’ gaat die slecht is maar om ‘zuurvormende voeding’. Dat is dus voeding die in je lichaam zorgt voor een te zuur milieu (pH), waardoor je klachten en ontstekingen kunt krijgen.

Corina
Door

Corina

op 28 Sep 2019

Dank je wel voor je interessante artikelen, Marjolein! Ik heb enkele keren geprobeerd om een week lauw water met citroensap te drinken op de nuchtere maag, maar alle keren werd ik er juist verkouden van! Ik vind het zelf ook vreemd, maar weet jij soms hoe dit komt? Alvast bedankt voor je reactie!Verder misschien nog een tip: om aantasting van tandglazuur door het citroensap tegen te gaan dronk ik het met een rietje en daarna spoelde ik mijn mond met water en een schepje bakingsoda.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 30 Sep 2019

Dat is erg vreemd Corina, ik kan alleen bedenken dat je dan waarschijnlijk een citroen- of citrusvruchtenallergie hebt of intolerantie voor citroenzuur of zoiets. Dat zou je kunnen laten uitzoeken bij een door een (natuur)arts of orthomoleculair therapeut. En dank voorje tip, ik raad ook altijd aan om uit te kijken met het tandglazuur bij drinken van citroenwater. Door een rietje drinken schijnt niet veel te helpen, maar de mond spoelen zeker (met baking soda kan ook goed). En niet poetsen vlak na het drinken van een zure drank.

Elly
Door

Elly

op 30 Sep 2019

Mag het ook citroensap uit een flesje zijn?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 30 Sep 2019

Ik zou het van een verse citroen doen. Citroensap uit een fles is bewerkt en heel erg geconcentreerd.

Margreet
Door

Margreet

op 01 Oct 2019

Een mooi artikel, Marjolein! Ik was het even kwijt maar ga het weer doen. Ik heb nog wel een vraag. Mijn vader van 86 heeft erg veel last van artrose. Gaat dit hem ook nog helpen? Hij is vroeger altijd gek op citroensap geweest. Dus zal hij het wel lekker vinden. Bedankt!

Ilse
Door

Ilse

op 02 Oct 2019

Moet het warm water zijn of lauw?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 25 Oct 2019

Het hoeft niet erg warm te zij.Als het water ongeveer de lichaamstemperatuur is, is dat het fijnst voor je spijsverteringskanaal.

suzanne
Door

suzanne

op 02 Oct 2019

Dag Marjolein, als je dit 's morgens drinkt heeft dit invloed op interemittent fasting? Groet, Suzanne

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 25 Oct 2019

Nee dat mag je wel gewoon drinken, ook bij intermittend fasting.

Monique
Door

Monique

op 06 Oct 2019

Kun je meteen beginnen met je ontbijt of is het beter om even te wachten, na het drinken van het citroensap?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 25 Oct 2019

Je kunt beter even wachten Monique, het liefst ongeveer 20 minuten, voordat je gaat ontbijten. Dan kan je lichaam even rustig het citroenwater zijn werking laten doen. Als je meteen daarop gaat eten wordt die werking wel verstoord en verminderd door alles wat er direct daarna verwerkt moet worden (ook al blijft het citroenwater wel gezond).

Marijke
Door

Marijke

op 06 Oct 2019

Ik drink 's ochtends en 'savonds een glas warm water met bio appelcider azijn. Ik dacht dat dit dezelfde werking heeft als citroen. Klopt dat?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 25 Oct 2019

Jazeker Marijke dat klopt! Appelciderazijn is ook heel gezond.

Eva
Door

Eva

op 07 Oct 2019

Wat doet citroensap met het glazuur van je tanden als je het dagelijks gebruikt? Is het door het water dusdanig verdund dat het geen kwaad kan?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 25 Oct 2019

Het is inderdaad wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je gebit niet te veel belast wordt door het citroensap. Als je het door een rietje drinkt kun je al een groot deel van de aanraking met je gebit voorkomen. Ook kun je direct na het citroenwater even een paar keer je mond spoelen met gewoon water (wel weer uitspugen dus). Pas na ongeveer een half uur kun je eventueel je tanden poetsen, anders slijt je gebit nog harder door het citroenzuur.

Tineke
Door

Tineke

op 09 Oct 2019

Ik drink iedere morgen een glas water met een theelepel appelazijn en een theelepel sole. Heeft dit hetzelfde effect of kan ik beter overstappen op citroensap.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 25 Oct 2019

Appelazijn heeft ongeveer dezelfde werking als citroen dus dat kan zeker. Daarnaast gebruik je ook sole, dat voegt dus nog extra mineralen toe, die zitten niet in citroensap. Dus je bent denk ik goed bezig Tineke.

Ali Koenen
Door

Ali Koenen

op 21 Oct 2019

Fijn dat je zo uitgebreid nog ingaat op het drinken van water met citroensap. Ik dronk namelijk wel steeds water, maar niet altijd met citroen erin. Dat ga ik dus weer standaard doen nu ik ook weer beter begrijp waar het goed voor is. Als er ergens citroensap in moet gebruik ik altijd ingevroren sap, omdat ik dan weet dat ik het altijd in huis heb.En het is dus even goed!

Rosanne
Door

Rosanne

op 10 Nov 2019

Hallo Marjolein, ik snap iets niet in het verhaal over citroen: hoe kan het dat je lichaam meer basisch wordt door een zuur toe te voegen? Dan wordt het toch juist zuurder? Hartelijke groet, Rosanne

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 18 Nov 2019

Dat lijkt tegenstrijdig Rosanne, maar het klopt toch echt. Het is namelijk niet zo dat iets wat zuur smaakt ook een 'zure' uitwerking heeft op het lichaam, meestal zelfs het tegendeel. Zoete voeding (suiker) is heel verzurend bijvoorbeeld. Meer uitleg hierover kun je o.a. hier vinden: https://www.natuurdietisten.nl/kenniscentrum/voedingswijzer/zuur-base-evenwicht/

Desiree
Door

Desiree

op 24 Nov 2019

Hoe zit het dan met medicijnen die je s’morgens moet innemen. Mag je die met dit citroenwater innemen of moet je dat ervoor of erna innemen?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 27 Nov 2019

Dit zou ik altijd even met je arts overleggen omdat het een wisselwerking met elkaar kan hebben.

Teuni
Door

Teuni

op 26 Dec 2019

Is het ook mogelijk om het citroensap te mengen met sinaasappelsap? Wij zijn gewend om iedere ochtend dat laatste vers te drinken bij het ontbijt.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 06 Jan 2020

Op zich is wat sinaasappelsap wel gezond Teuni, maar het bevat veel meer suikers dan citroen, waarmee het veel minder 'basisch' is dan citroen. En zoals in het artikel uitgelegd: je wilt ontstekingen tegengaan door basisch voedsel. Het gaat er bij citroen als start verder om dat je het zure sap op je nuchtere maag binnenkrijgt (om de redenen die in het artikel genoemd staan), dus niet 'bij het ontbijt' maar echt ervoor.

Evelyn
Door

Evelyn

op 29 Dec 2019

Heeft limoensap hetzelfde effect als citroensap?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 06 Jan 2020

Ze zijn inderdaad beide heel basisch (ook al smaken ze zuur) en bevatten veel vitamines en antioxidanten, dus je kunt ze beide gebruiken. Ze hebben ook een vergelijkbaar voedingsprofiel, maar in citroenen zit verhoudingsgewijs wat meer vitamine C, folaat en kalium en in limoenen zit weer wat meer vitamine A. Maar beide zijn erg gezond!

Janneke
Door

Janneke

op 16 May 2020

Ik drink al jaren een glas warm water met limoen ipv citroen (vind ik lekkerder)voor het ontbijt,maak ondertussen m,n havermoutpap ,ga douchen en ga daarna eten zodat m,n maag en darmen de tijd krijgen om het goed te verwerken! En vooral bedankt voor al je interessante adviezen!

Natasja
Door

Natasja

op 09 Nov 2020

Mag dit ook bij een te hoog histamine gehalte? En te trage schildklier? Waar ik (nog) geen medicijnen voor gebruik? Ik hoor het graag.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 16 Nov 2020

Ja hoor, dat kan in principe gewoon bij de klachten die je noemt Natasja. Of je zou toevallig intolerant moeten zijn voor (natuurlijk) citroenzuur, maar meestal is het juist een goede remedie tegen hoge histaminegehaltes; het breekt vermindert de vrijgave van histamine en zorgt voor een snellere afbraak ervan. Voor de schildklier is het ook niet nadelig.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!