Diabetes 2 en de invloed van toxische stoffen
6 min. leestijd

Diabetes 2 en de invloed van toxische stoffen

In Nederland hebben meer dan 1 miljoen mensen diabetes 2 en dit aantal stijgt met 1000 mensen per week. Vaak wordt gedacht dat je er nooit meer vanaf komt als je het eenmaal hebt. Gelukkig komen er steeds meer mensen die bewijzen dat dit niet zo is. Wat doen die dan? 

Diabetes 2: chronisch betekent niet ‘voor altijd’

Diabetes 2 wordt gezien als een chronische ziekte, wat tegenwoordig gelijk lijkt te staan aan een ziekte waar je niet meer vanaf komt. Chronisch betekent echter ‘langdurig’, het betekent niet ‘voor altijd’. Zoek het maar eens op in een woordenboek. Omdat onze reguliere gezondheidszorg echter veel welvaartsziektes zoals diabetes 2 niet bij de wortel aanpakt maar alleen symptomen bestrijdt, heeft het woord ‘chronisch’ langzaam de betekenis van ‘voor altijd’ gekregen. Misschien zouden we daarom beter kunnen spreken van ziekenzorg in plaats van gezondheidszorg. Echt gezond worden we er vaak niet van. Gelukkig komen er steeds meer signalen dat dit aan het veranderen is.

Jonge kinderen met een ouderdomsziekte

Vroeger stond diabetes 2 bekend als een ouderdomsziekte. Als gevolg van het ouder worden werkte de alvleesklier minder goed, waardoor er minder insuline werd aangemaakt. Medicijnen of insuline spuiten was dan vaak noodzakelijk. Tegenwoordig krijgen zelfs jonge kinderen al diabetes 2. Dit heeft niets te maken met hun genen, maar alles met de samenleving waarin ze wonen, met teveel zoetigheid, snelle koolhydraten, bewerkte voeding, te weinig beweging en te veel stress. Maar ook toxische stoffen in onze omgeving kunnen hierbij een rol spelen. Daarover straks meer.

Diabetes type 1 en 2 samen kosten onze samenleving ruim 10 miljard per jaar en men verwacht dat dit in 2025 zal zijn opgelopen naar 20 miljard per jaar. Er wordt ook wel gezegd dat het zal zorgen voor het bankroet van ons zorgsysteem. Geen wonder dat zorgverzekeraars mogelijkheden onderzoeken om dit faillissement te ontlopen.

Keer Diabetes Om; twee derde van de deelnemers geneest!

Zorgverzekeraar VGZ besloot om samen te werken met de Stichting Voeding Leeft en een pilot te financieren om te kijken of mensen konden genezen van diabetes 2. Dit initiatief kreeg de naam Keer Diabetes 2 Om. Inmiddels zijn de eerste groepen gestart en de resultaten zijn veelbelovend: twee derde van de deelnemers kwam van de medicatie af, alleen al door het veranderen van hun voeding en door meer te gaan bewegen! Ook verloren zij overgewicht. Het verhaal van deelnemer Gerard Kranendonk kan je hier bekijken (1).

Wil je meer weten over dit initiatief en heb je mogelijk interesse in een volgende pilot kijk dan op Keerdiabetesom.nl   Er is ook een film gemaakt over dit initiatief. Hieronder vind je de trailer van deze film:

Gewichtsverlies en caloriebeperking is achterhaald

Voedingsadvies voor mensen met diabetes 2 heeft de focus op gewichtsverlies en caloriebeperking. Het idee hierachter is dat overgewicht de oorzaak is van diabetes 2. Hierbij worden echter twee missers gemaakt. Ten eerst wordt hierbij volkomen voorbij gegaan aan het feit dat overgewicht meestal niet de oorzaak maar het gevolg is van insulineresistentie, het voorstadium van diabetes 2. Afvallen als je insulineresistent bent is vrijwel onmogelijk, als je niet goed weet wat er in je lichaam aan de hand is. Je lichaam staat dan namelijk voortdurend in de vetopslag-stand.

Ten tweede ziet men bij caloriebeperking over het hoofd dat de ene calorie niet dezelfde is als de andere calorie. Een calorie uit een bloemkool doet iets heel anders in je lichaam dan een calorie uit een vulkoek. Gelukkig begint een groeiende groep artsen en diëtistes dit in te zien en kregen de deelnemers aan deze pilot een ander advies.

Voeding als medicijn

Dit advies was om te kiezen voor minder zoetigheid en snelle koolhydraten en meer gezonde vetten toe te voegen aan hun menu. Deelnemers werden gewaarschuwd voor voeding uit een fabriek omdat in 80% van de gevallen daar toegevoegde suikers in zitten. Ook kregen groenten een belangrijke rol in het menu en kregen ze het advies om niet vaker dan drie keer per dag te eten. Ook dagelijks bewegen was onderdeel van het ‘menu’.

Het hele idee rondom dit voedingsadvies is om ervoor te zorgen dat insuline niet te vaak in actie hoeft te komen en de bloedsuikerspiegel gedurende de dag stabiel blijft. Dit is een prima advies maar de vraag is of dit voldoende is voor alle mensen met diabetes 2.

Een strakke bloedsuikerspiegel en toch diabetes 2?

Ik ken een vrouw met een prima eet- en leefpatroon, maar die toch al een tijdje worstelt met haar gezondheid en onlangs de diagnose diabetes 2 heeft gekregen. Dit intrigeerde mij om een stap verder te kijken dan alleen naar haar voeding en bloedsuikerspiegel. Wat kan er bij haar aan de hand zijn?  

Zoals je misschien weet als je me al een tijdje volgt, kijk ik dan nogal snel naar hormoonverstoorders in onze omgeving. Ze kunnen zoveel verstoren in een vrouwenlichaam. En bingo! Ik kwam erachter dat er steeds meer wetenschappelijk bewijs is dat er een verband bestaat tussen blootgesteld staan aan chemische stoffen en/of zware metalen en de ontwikkeling van diabetes.

Kan diabetes worden veroorzaakt door chemische stoffen?

Een  Amerikaans onderzoek (2) bestudeerde de relatie tussen de hoeveelheid POP’s in de lichamen van volwassen Amerikanen en diabetes. POP’s (‘persistent organic polutants’ ofwel moeilijk afbreekbare organische vervuilende stoffen) zijn toxische stoffen zoals pcb’s en dioxine die niet kunnen worden afgebroken; als het lichaam ze niet goed kan afvoeren worden ze opgeslagen in de vetcellen. De uitkomst was alarmerend: hoe hoger het gehalte aan deze stoffen in het lichaam, hoe groter de kans op diabetes. Degenen die het meest aan POP’s waren blootgesteld hadden bijna 40 keer zo vaak diabetes.

Obesitas als gevolg van chemische stoffen?

Obesitas wordt vaak gezien als risicofactor voor diabetes. De onderzoekers vonden echter alleen dit verband indien er sprake was van een bepaalde hoeveelheid POP’s in het lichaam. Dit verband was er niet als er geen waarneembare hoeveelheid POP’s aanwezig waren. Dus: geen POP’s, dan geen relatie tussen obesitas en diabetes; wel POP’s, dan wel een relatie. Met andere woorden: het kan zijn dat de diabetes niet veroorzaakt wordt door de obesitas, maar door de chemische stoffen. Obesitas, op haar beurt, kan echter ook het gevolg zijn van toxische stoffen die het lichaam niet kwijt kan. Om zichzelf te beschermen tegen het circuleren van toxische stoffen in het bloed, worden deze stoffen opgeslagen op de veiligste plek die lichaam kent: in de vetcellen.

Anders gezegd: zowel obesitas als diabetes zou wel eens kunnen beginnen met de opslag van POP’s in de vetcellen van het lichaam.  Sindsdien zijn er tientallen vervolgstudies gedaan (3) waarbij het verband tussen bepaalde POP’s en diabetes ondubbelzinnig werd vastgesteld.

Bisfenol A bij muizen: in vier dagen insulineresistent

BPA (Bisfenol A) is een xeno-oestrogeen dat je met name binnen krijgt omdat het vanuit plastic verpakkingen in ons eten en drinken terecht kan komen. Het laagje epoxyhars aan de binnenkant van blik en kartonnen verpakkingen bestaat uit BPA. Verpakkingen met polycarbonaat in het recyclinglogo (te herkennen aan het cijfer 7) bevatten meestal BPA. Door middel van het verwarmen van voeding in plastic in de magnetron kan je ook BPA binnen krijgen.

Vooral deze hormoonverstoorder BPA bleek bij onderzoek met muizen (4) de werking van de alvleesklier (die moet zorgen voor insuline) te verstoren. Muizen die een lage dosering BPA kregen, bleken na vier dagen al insulineresistent te zijn. Ook onderzoek (5) onder volwassen mensen liet zien dat degenen met meer BPA in hun urine bijna 40% meer kans hadden op diabetes.

Verhoog je weerstand en vermijd wat mogelijk is

De blootstelling aan chemische stoffen uit onze omgeving zou kunnen verklaren waarom mensen met een gezond eet- en leefpatroon toch diabetes 2 krijgen. Het vermijden van al deze stoffen is onmogelijk, maar het verhogen van je weerstand kan wel. Door je weerstand te verhogen stel je je lichaam in staat om deze stoffen goed af te voeren. Kies daarom zoveel mogelijk voor biologische voeding (vooral bij vlees en vis), eet volop groene groenten (deze helpen mee te ontgiften), eet een grote variatie aan plantaardige producten inclusief vetten en eiwitten, vermijd bewerkte voeding, vooral voedsel uit blik en plastic, filter je drinkwater en kies 100% natuurlijke cosmetica, verzorgingsproducten en huishoudelijke middelen.

Daarom is Ekoplaza mijn favoriete supermarkt: ik weet dat alle producten bij hen gifvrij zijn. Vergeet daarbij natuurlijk niet om veel zoetigheid toch maar te laten staan.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/met-vet-koolhydraatarm-dieet-van-diabetes-2-af/

https://care.diabetesjournals.org/content/29/7/1638.abstract

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3701910/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1332664/

https://jama.jamanetwork.com/solr/searchresults.aspx?fd_StartPage=1303&fd_Volume=300&fl_JournalID=67&rg_ArticleDate=01%2F01%2F2008+TO+12%2F31%2F2008&f_JournalDisplayName=JAMA

dientje
Door

dientje

op 18 Mar 2016

onlangs is bij mij diabetes type 2 vastgesteld door het gebruik van mijn astma puffers die steroiden bevatten. Nu heb ik andere medicijnen gekregen van mijn alternatief gerichte dokter en volg ik een streng dieet, gegarandeerd zonder koolhydraten en suikers, moeilijk, maar het gaat, ik ben niet dik, heb steeds gezond gegeten, en toch heb ik diabetes 2 gekregen. Ik beweeg nu ook nog extra en binnen de week was mijn bloedsuiker reeds naar beneden. Ik hoop maar dat meer mensen ook naar de medicatie kijken, en proberen voorkomen om steeds meer medicatie te nemen, voor iets dat veroorzaakt wordt door medicijnen.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 18 Mar 2016

Tja, medicijnen bevatten ook volop chemische stoffen. Dank je wel voor je waardevolle reactie Dientje!

gabrielle bos
Door

gabrielle bos

op 18 Mar 2016

Ik ben blootgesteld aan PURisolatie en sindsdien gesensibiliseerd en allergisch voor een groot aantal chemische stoffen. Nu ook voor mijn composietvullingen (acrylaathars, wie stop zoiets in een gebit) en leer, want bijna alle leer is chemisch gelooid. En ik woon naast Schiphol. Geen ontkomen meer aan, al die chemische stoffen in onze Leefomgeving. En dan hebben we het nog niet eens over verf, meubels, vloerbedekking, beton, gips. Je zou in een houten hutje op de hei moeten gaan wonen. Maar goed, diabetes heb ik tot nu toe nog niet. Wel stress. Ik ga veelmtijd spenderen aan het opnieuw inrichten van mijn leven, met gezonde kleding, schoenen, meubels en voeding. Maar pakken melk zonder dat plastic laagje is dus niet mogelijk . Zorgelijk. Alle zuivel zit in plastic. Zelfs in de biowinkel. Het wordt moeilijk om alles te vermijden. En je kunt niet alles voorkomen ....

alice
Door

alice

op 19 Mar 2016

Ha Marjolein, even een kleine correctie. Het betreft zorgverzekeraar VGZ in plaats van CVZ.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 19 Mar 2016

Dank je wel, ik heb het aangepast!

fieny
Door

fieny

op 19 Mar 2016

Hallo marjolein. Las net over het overlijden van je moeder. Mijn medeleven en veel troost en kracht toegewenst . Fieny

Mattanja
Door

Mattanja

op 19 Mar 2016

Ik zou heel graag een dieet willen volgen om van mijn diabetes af te komen. Il heb dit gekregen door de overgang 9 jaar geleden. 20 jaar geleden moest ik ook al thyrax gaan gebruiken voor mijn schildklier En ook gebruik ik femoston een overgangs hormoon. En ik heb geen overgewicht. Hoe kan ik dan het beste eten zonder af te vallen. Ik heb gebruik wel insuline.

Margot
Door

Margot

op 19 Mar 2016

Bedankt voor dit waardevolle verhaal en ook voor de reactie wat betreft de astma-puffers. Er zijn meerdere personen in mijn schoonfamilie die langdurig aan de astma-puffers zijn, dus die ga ik hier zeker op wijzen! Ik heb nog een kleine tip wat betreft de BPA: sinds kort gebruik ik huishoudfolie van Ecodoo om mijn plakken bananenbrood en groentebrood in in te vriezen. Deze folie bevat geen BPA en is chloorvrij en is biologisch afbreekbaar. Eerst even je baksels laten afkoelen in de koelkast en daarna in de folie wikkelen en per stuk invriezen. Heel handig en het is online te koop;-). Eten uit blik en plastic vermeed ik al langer en dankzij de tip van de Energieke Vrouwen Academie heb ik onlangs mijn plastic waterkoker vervangen door een glazen waterkoker. Nogmaals bedankt voor alle tips!

Jennifer
Door

Jennifer

op 20 Mar 2016

Beste Margo, Wat goed dat je hier een tip deelt voor het bewaren van huishoudfolie. Soms ben je zo niet bewust van wat je allemaal gebruikt en wanneer er slechte stoffen in je eten terecht kan komen. Ik ga zeker even kijken naar huishoudfolie van Ekodo. Dank je. Hartelijke groeten.

Margot
Door

Margot

op 23 Mar 2016

Graag gedaan; er zit ook een heel handig klein afsnijd-mesje in de verpakking van Ekodoo huishoudfolie. Zo snijd je heel gemakkelijk en nooit teveel folie af.

Simone
Door

Simone

op 19 Apr 2016

Ik vind het zo langzaam behoorlijk frustrerend dat ik bij mij in Winterberg zo lastig aan biogroenten komen kan😔 Wat in de supermarkt voor bio door moet gaan is vaak verpakt in plastic. Vooralsnog doen we wel vers maar bio nog niet, het is zoveel duurder en of het echt bio is? Ik vraag het me af nadat een bekende een paar jr geleden vertelde hoe het bij een oude leverancier van ons ging, 1 kratje binnenkrijgen en verdelen over bio en niet-bio.... Vooralsnog is het beter als blik denk ik dan maar. We bakken in kokos of olijfolie en roomboter en doen niets uit pakjes. Ik gebruik voor de periode een menstruatiecup en wasbare inlegkruisjes. Het kost allemaal best geld dus maar niet op vakantie en van alles een beetje: beetje gezond. Grotendeels glutenvrij, koemelkvrij, suikervrij. Verder nog beetje schulden aflossen. We doen ons best en dat is al wat toch?

Gerrie ter Horst
Door

Gerrie ter Horst

op 06 May 2016

Diabetesvrij Leven.nl Deze vrouw heeft al jaren haar levenswerk; alle diabetes de deur uit. Anders eten. De cursus is dertig stappen. Ik ben 1 mei begonnen, en nu 6 mei behoef ik geen insuline meer en de glucosespiegel is stabiel en rond de 7. Erg fijn dat deze Professor met een oplossing komt. Maar die is er dus al lang.

Lia Zirkzee
Door

Lia Zirkzee

op 07 Jun 2016

Beste Marjolein, ik zou het heel leuk en interessant vinden om je nieuwsbrief te ontvangen, is dat mogelijk?

Marjolein Dubbers
Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!