Schildklierproblemen? Zorg dat je goed weet waar je het over hebt.
9 min. leestijd

Schildklierproblemen? Zorg dat je goed weet waar je het over hebt.

Schildklierproblemen. Ik hoor het bijna dagelijks. Vrouwen krijgen vijf keer vaker dan mannen problemen met hun schildklier. Het is een onderwerp waar veel verwarring over heerst, zelfs bij artsen. Het is ook een lastige puzzel om op te lossen.

Heel vaak gaat het om wat we in de wandelgangen een ‘trage schildklier’ noemen. Maar vaak ligt het probleem niet bij de schildklier zelf maar bij de hormonen die moeten zorgen voor een gezonde stofwisseling. Daar begint de verwarring dus al. Het is heel verstandig om je hier goed te verdiepen zodat je weet wat je zelf kunt doen als er bij jou iets aan de hand zou zijn.

Problemen met je schildklier zijn lang niet altijd problemen met je schildklier maar met de hormonen die je lichaam moet aanmaken.

Wat doet je schildklier eigenlijk?

Je schildklier is een klein orgaan in je hals dat een belangrijk hormoon aanmaakt: thyroxine, ook wel T4 genoemd. Dit hormoon regelt alle processen in je lichaam die we kennen als je ‘stofwisseling’. Hierdoor is je schildklier niet alleen verantwoordelijk voor je algehele gezondheid, maar heeft hij ook grote invloed op je energiehuishouding en hormoonbalans.

Je schildklier zorgt ervoor dat je energiefabriekjes, je mitochondriën, energie voor je aanmaken. Energie om jou ten eerste in leven te houden en ten tweede om leuke dingen mee te doen.

Hoe gezond je ook eet en leeft, als je schildklier niet optimaal werkt, kun je veel fysieke, mentale en emotionele klachten ervaren.

Trage schildklier komt het meeste voor

Een trage schildklier, hypothyreoïde, komt verreweg het meeste voor. Dit betekent dat je stofwisseling vertraagd is, inclusief de vernieuwing van al je cellen. De lijst van vervelende symptomen van een trage schildklier is dan ook lang. Bij fysieke klachten moet je denken aan vermoeidheid, gewichtstoename, gewrichtsklachten, broze nagels en dunnere haren, droge huid, vocht vasthouden, huidklachten, kouwelijk zijn, versnelde veroudering, regelmatig terugkerende ontstekingen, zwak afweersysteem, obstipatie en buikklachten. Er zijn er nog veel meer, dit zijn de meest voorkomende.

Ook moeilijk zwanger kunnen worden kan een signaal zijn van een verstoorde schildklierfunctie.

Schildklierproblemen; ook mentaal en emotioneel

Denk bij mentale en emotionele klachten aan gebrek aan concentratievermogen, je angstig voelen, depressiviteit, stemmingswisselingen, gevoelens van hopeloosheid en ontoereikendheid, alles uitstellen en nergens meer aan toe komen.

Naarmate je ouder wordt, kunnen deze klachten ernstiger worden. Dit komt omdat een niet goed werkende schildklier grote invloed heeft op alle andere hormonale processen in je lichaam. Het is dus van belang om de oorzaken op te sporen en deze aan te pakken. Het lastige is echter dat er vaak sprake is van meerdere oorzaken.

Schildklierproblematiek vraagt om een brede aanpak op diverse vlakken

Schildkliertesten; wel symptomen maar geen diagnose?

Maar eerst nog even iets anders. Heb jij je schildklier laten testen maar niet de diagnose ‘trage schildklier’ gekregen? Dit komt heel veel voor. De Amerikanen hebben er zelfs een naam voor: non-thyroidal illness syndrome (1) Wel veel symptomen, maar geen diagnose. Hoe kan dit?

De diagnose hypothyreoïde wordt pas gesteld als er sprake is van een te hoog TSH, dat is het schildklier-stimulerende hormoon dat door je hypofyse wordt aangemaakt en je schildklier opdracht geeft om schildklierhormoon FT4 aan te maken. In de meeste laboratoria liggen de normaalwaarden voor TSH tussen de 0,4 en 4 mU/l terwijl een TSH boven de 2 al een indicatie kan zijn dat de schildklierfunctie aan het vertragen is en iemand zich niet optimaal meer voelt. Deze bandbreedte is dus eigenlijk te groot.

Laboratoria hanteren verschillende normaalwaarden waarvan de bandbreedte te groot is.

Nog een bandbreedte die te groot is

Verder wordt meestal ook FT4 gemeten: het vrije schildklierhormoon. Een waarde lager dan 10 pmol/l geeft pas de diagnose ‘te weinig schildklierhormoon’, normaal is tussen de 10 en 24 pmol/l. Ook deze bandbreedte is groot.

De optimale hoeveelheid schildklierhormoon verschilt van persoon tot persoon. Er zijn mensen die zich nog prima voelen bij een waarde van 9 terwijl anderen al typische schildklierklachten krijgen bij 17. Volgens de diagnose zou er dan echter niets aan de hand zijn. Meerdere keren bloed laten prikken heeft dan dus ook geen zin: de uitslag zal steeds hetzelfde zijn.

Je wilt echt je FT3 weten! Sta erop.

Als TSH en FT4 binnen de normale waarden vallen, kan er ook nog een probleem zijn met FT3, het vrije T3. Het schildklierhormoon T4 wordt namelijk pas werkzaam in het lichaam als het door je lever (en in andere cellen) wordt omgezet in het actieve hormoon FT3. FT3 is het werkzame hormoon! Wat dus ook gemeten zou moeten worden is FT3, en dit is bijna nooit het geval.

Artsen gaan er vaak onterecht vanuit dat als TSH en FT4 normaal zijn, er ook wel voldoende FT3 zal worden aangemaakt. Dit hoeft echter niet zo te zijn.

En laat ook je anti-TPO meten

Omzettingsproblemen van FT4 naar FT3 komen steeds vaker voor en vragen om een andere aanpak. Vraag daarom bij je arts om FT3 en ook reverse T3 te meten. Dit laatste vooral als je lange tijd veel stress hebt gehad in je leven. Onder invloed van stress wordt er veel reverse T3 (rT3) aangemaakt, maar dit hormoon is niet werkzaam (2).

Tot slot: vraag ook om anti-TPO te laten meten. Schildklierproblemen kunnen namelijk ook het signaal van een auto-immuunziekte zijn, waarbij het lichaam antistoffen maakt tegen het eigen weefsel, in dit geval dus de stof anti-TPO. Deze auto-immuunziekte wordt de ziekte van Hashimoto genoemd. Dit vraagt een andere aanpak dan wanneer er problemen zijn met de omzetting.

Veelvoorkomende oorzaken van schildklierklachten

Voorkomen is beter dan genezen. Onderstaande oorzaken heb je grotendeels zelf in de hand. Bedenk dat je zelf veel kunt doen, vooral als er sprake is van een omzettingsprobleem van FT4 naar FT3, maar ook bij problemen met de schildklier zelf.

Gebruik je medicijnen, houd je waardes dan goed in de gaten; het kan zijn dat de dosering moet worden aangepast.

Oorzaak 1  Stress

Stress is bij vrouwen absoluut een van de hoofdoorzaken van problemen met de schildklier. Bij stress maakt je lichaam steeds weer het stresshormoon cortisol aan, waardoor de productie van andere hormonen, vooral progesteron, in de verdrukking komt.

Zowel progesteron als cortisol wordt gemaakt van het hormoon pregnenolone. Het lichaam zal in geval van stress altijd kiezen om pregnenolone te gebruiken om cortisol van te maken. Progesteron trekt dus aan het kortste eind terwijl je dit hormoon nou net nodig hebt voor de omzetting van T4 naar het actieve T3.

Naarmate we ouder worden, vooral na de overgang, zal je lichaam steeds minder progesteron aanmaken. Wees er dus zuinig op.

Stress zorgt er ook voor dat er meer van het niet-werkzame hormoon reverse T3 wordt aangemaakt.

Wat kun je doen?

Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het, maar probeer te zorgen voor minder stress in je leven. Maak op allerlei gebieden gezonde keuzes. Zorg voor voldoende plezier en ontspanning.

Ook rust en regelmaat zijn belangrijk: je biologische klok, dus ook je hormonen, zijn gebaat bij regelmaat. Eet, slaap, wees actief en ontspan zoveel mogelijk op vaste tijden. Zorg voor voldoende slaap.

Roep de hulp in van een stresscoach als je stress verminderen echt moeilijk vindt.

Oorzaak 2  Oestrogeendominantie

De aanmaak van minder progesteron kan ertoe leiden dat oestrogeen de overhand krijgt in je lichaam. Ook oestrogeendominantie is een belangrijke veroorzaker (in ongeveer een kwart van de gevallen) van schildklierproblemen.

Wat kun je doen?

Gelukkig kan je ook hier zelf veel aan doen.  Lees alles over oestrogeendominantie in dit artikel: Oestrogeendominantie; je ontkomt er niet aan als je op deze aardbol rondloopt.

Oorzaak 3  Insulineresistentie

Een derde belangrijke oorzaak van schildklierproblemen is insulineresistentie. Dit betekent dat je cellen als het ware ‘doof’ zijn geworden voor het hormoon insuline en daarom geen of weinig glucose meer kunnen opnemen. Je cellen zetten normaal gesproken deze glucose om in energie.

Ben jij over het algemeen best vaak moe en heb je daarbij moeite om af te vallen of op gewicht te blijven? Dan is de kans heel groot dat je insulineresistent bent.

Wat kun je doen?

Ook hier heb je zelf veel in de hand. Schrap vooral zoetigheid en bewerkte voeding. Eet en drink aanzienlijk minder koolhydraten, vooral snelle koolhydraten. Eet gezonde koolhydraten (groenten, peulvruchten, knollen) tegelijkertijd met gezonde vetten en/of eiwitten. Lees in dit artikel meer over insulineresistentie en wat je hiertegen kunt doen: Insulineresistentie; sleutel tot meer energie en minder overgewicht.

Oorzaak 4  Een tekort aan jodium en cofactoren

Het schildklierhormoon T4 wordt in je schildklier gemaakt van het eiwit thyreoglobuline en jodium. Een mogelijke oorzaak van een laag T4 kan dus een gebrek aan jodium zijn. Jodium is een spoorelement dat veel mensen tekortkomen.

De bodem in Nederland bevat nauwelijks jodium; daarom kampen veel mensen in Nederland met een jodiumtekort.

Jodium zit vooral in vette zeevis, zeewier en planten die groeien nabij de zee zoals kelp, zeekraal en lamsoor. Het zit een beetje in biologische eieren en gezonde vetten zoals roomboter, avocado, olijfolie, noten, kaas en yoghurt.

Naast jodium zijn ook ijzer en zink nodig om T4 te kunnen aanmaken en selenium voor de omzetting van T4 naar T3. Daarnaast zijn vitamines A, B (waaronder B12) en magnesium nodig.

Wat kun je doen?

Herken je enkele symptomen van een trage schildklier, laat dan je jodiumgehalte eens testen. Wil je zwanger worden, ben je zwanger of geef je borstvoeding, dan wordt jodium nog belangrijker en is suppletie zeker nodig.

Gebruik jodium altijd samen met selenium. Eet conform de richtlijnen die je vindt in mijn boek Het Energieke Vrouwen Voedingskompas en eet regelmatig vis of planten (zeewier) uit zout water. Gebruik een goede multivitamine waarin ook mineralen zitten en laat je zo nodig testen op andere voedingstekorten via een natuur- of orthomoleculair arts.

Gebruik je medicijnen tegen een trage schildklierwerking, gebruik supplementen dan alléén in overleg met je behandelend arts.

Oorzaak 5  Toxische stoffen en zware metalen

Onze schildklier is zeer gevoelig voor toxische stoffen en zware metalen. Deze kunnen de opname van mineralen en spoorelementen zoals jodium blokkeren en daarmee schildklierklachten in stand houden of veroorzaken.

Zelfs bij voldoende jodium in het lichaam, kan het gebeuren dat jodium niet door je cellen kan worden opgenomen omdat zware metalen, vooral fluoride, chloride en bromide, de receptorplek van jodium bezetten.

Als je het gehalte jodium laat meten, laat dan ook meten hoe het staat met de hoeveelheid zware metalen in je lichaam.

Wat kun je doen?

Vermijd zoveel mogelijk bewerkte voeding en eet zoveel mogelijk biologische groenten en fruit. Eet geen voeding uit blik (vanwege het hormoonverstorende BPA). Filter je drinkwater met een systeem dat ook medicijnresten eruit haalt. Eet geen kweekvis en geen grotere vette vissen (tonijn) vanwege kwik.

Gebruik 100% natuurlijke cosmetica en verzorgingsproducten. Vermijd chloor. Laat je amalgaamvullingen verwijderen (kwik). Vermijd fluor in je tandpasta. Ga regelmatig naar de sauna om toxische stoffen af te voeren, maar vul je uitgezwete mineralen aan met een supplement.

Oorzaak 6  Overbelasting van de lever

Je lever is essentieel als het gaat om de omzetting van T4 naar het werkzame T3 en hij speelt een grote rol bij het afbreken en afvoeren van gebruikte hormonen en toxische stoffen.

Wat kun je doen?

Ondersteun je lever door het eten van te veel zoetigheid, ongezonde vetten en het drinken van koffie en alcohol te beperken. Eet bittere voeding: bitter in de mond maakt de lever gezond. Denk aan alle kruisbloemige groenten, maar ook paardenbloemblad, citrusschil, ongezoete cranberries, groene thee en rauwe cacao.

Broccolikiemen zijn toppers voor je lever, evenals gember en kurkuma.

Chlorella helpt de lever bij het afvoeren van zware metalen. Zet thee van mariadistel, paardenbloem of boldo of mix deze door elkaar.

Oorzaak 7  Verborgen, laaggradige ontstekingen

Verborgen ontstekingen verstoren zoveel in het lichaam dat ze vaak leiden tot schildklierproblemen.

Vooral vrouwen boven de vijftig worden vatbaar voor verborgen, laaggradige ontstekingen in het lichaam.

Verborgen ontstekingen spelen een rol bij diverse veelvoorkomende klachten en ziektes zoals gewrichtsklachten, botontkalking, hart-en vaatziektes, kanker, migraine, chronische vermoeidheid, depressie en dementie, om er maar enkele te noemen.

Verborgen ontstekingen verbruiken veel selenium, waardoor T4 moeilijker kan worden omgezet in het actieve T3.

Wat kun je doen?

Veel eet- en leefstijlpatronen verergeren verborgen ontstekingen en dus de kans op schildklierproblemen. Veel hiervan heb ik hierboven al genoemd. Pas je voedingspatroon aan en eet conform de richtlijnen van het Energieke Vrouwen Voedingskompas. Meer waardevolle informatie vind je op de site van de Schildklier Organisatie Nederland.

Eet veel antioxidanten en schrap varkensvlees, pinda’s en arachideolie. Paranoten bevatten veel selenium, maar week ze wel enkele uren in water om het fytinezuur te verwijderen. Enkele paranoten per dag is voldoende, eet ze zo vers mogelijk. Verminder stress en beweeg meer. Vermijd maagzuurremmers en pijnstillers. Wees je ook bewust van verborgen voedselintoleranties (dit kun je laten testen) en problemen met je gebit (implantaten kunnen zware metalen afgeven).

Tot slot: verdiep je eens in intermitterend vasten. Dit kan je algehele gezondheid echt een boost geven.

De ziekte van Hashimoto is een auto-imuunaandoening van de schildklier. Ook op deze aandoening heb je met je voeding grote invloed. Ik zal hier in een apart artikel op terugkomen.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Heb jij vragen rondom schildklierproblemen? Stel ze hier hieronder en je krijgt altijd antwoord.

Bronnen

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK285570/
  2. https://imcwc.com/html5-blank/reverse-t3-syndrome/
ellen
Door

ellen

op 16 Jul 2012

Hallo,Ik ben al 16 jaar schildklier patient,trage schildklier dus,Het advies om jodium te gebruiken zou je wat uitgebreider moeten uit leggen want als je al een trage schildklier hebt en medicatie gebruikt mag je niet zomaar jodium erbij gaan slikken of bv kelp,Dan kun je gaan hyperen wat ook heel vervelend is.Mvg Ellen

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 16 Jul 2012

Hallo Ellen, dank je wel voor je reactie. Mijn adviezen zijn in principe voor gezonde vrouwen die geen medicijnen gebruiken. Ik schrijf in mijn blog ook dat bij medicijngebruik overleg met de huisarts noodzakelijk is. Maar ik heb mijn tekst aangepast zodat het nog duidelijker is dat je niet zomaar supplementen moet gebruiken, zeker niet bij medicijngebruik, zonder overleg. Nogmaals dank voor de moeite om me hierop te wijzen. Ik zal er nog scherper op letten! Hartelijke groet, Marjolein

Esther Janwarin
Door

Esther Janwarin

op 19 Jul 2012

Hai Marjolein,Bedankt voor deze super info, ik ben al door heel wat onderwerpen heen aan het lezen. Misschien is het boek : Bijnier uitputting ( Het stresssyndroom van de 21e eeuw )van James L. Wilson een mooie aanvulling bij dit verhaal?Succes met het schrijven van nog meer interessante informatie. Heel duidelijk geschreven ook.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 24 Nov 2012

Dank je wel Esther, ik heb het boek toegevoegd aan de informatie.

Geertje
Door

Geertje

op 25 Jan 2013

Hoi Marjolein,Wat een super-website heb je. Hele interessante en goed onderbouwde stukken. Ook al ben ik nog geen 40+, ik ben heel blij dat je jou kennis wil delen zodat we alert kunnen meedenken bij de huisarts en gericht kunnen vragen voor bepaalde onderzoeken. Dank je wel!!

Dieke
Door

Dieke

op 18 Feb 2013

Dag Marjolein,Eindelijk een soort van bevestiging dat ik las dat stress wel degelijk invloed heeft op de schildklier maar wat de internist ontkent . Ik heb al meer dan 25,jaar een te trage schildklier . Ik werd zwanger van m'n jongste zoon en tijdens de zwangerschap verbeterde en zels zo goed dat na 8 mnd ik zonder thyrax was, echt super voelde ik me en dat heeft 6 jaar geduurd en plotseling overleed mijn vader en binnen een maand was ik weer helaas terug naar af en moest ik weer aan de thyrax , waar ik nu 16 jaar verder nog steeds gebruik . Ik was er voor mezelf altijd zeker van dat stress bij mij de oorzaak was .

jacomijn
Door

jacomijn

op 28 Feb 2013

Beste,Ik heb gereageerd voor het e-boek maar de download knop reageert niet helaas.Met vriendelijke groet, Jacomijn

tineke looman
Door

tineke looman

op 11 May 2013

ik was je website aan het lzen en ik herken veel wat schrijft over stress en bijnieruitputting. wil graag het e-book downloaden, maar knop werkt niet helaas. Kun je me hierover iets vertellen wellicht? Alvast hartelijk dank. Vriendelijke groeten tineke Looman

R. Everts
Door

R. Everts

op 08 Jun 2013

Kun je naast thyrax 1 mg ook natuurlijke schildkliermiddelen gebruiken tegen een trage schildklier? Ik wil ook graag het e-book dowloaden, maar dit werkt niet. Graag hoor ik hier meer over.Hartelijke groet, R. Everts

Larissa
Door

Larissa

op 25 Jun 2013

ik kreeg net van mijn huisarts een uitslag van de bloedonderzoek en TSH is 0,002; T4 is 17. Ik voel me al een tijdje uitgeput, maar had geen idee waar het vandaan komt. Huisarts zei terug komen over een half jaar. Is het dan niet te lang?

jody ditzel
Door

jody ditzel

op 12 Feb 2014

als je informatie over schildklier nodig hebt ga je dat toch niet hier vragen? Maar even een reactie van een schildklier patient: Je TSH waarde lijkt me niet te kloppen, nog nooit een waarde van 0,002 tegengekomen. Je T4 is prima, je TSH niet te hoog (kijk de waarde nog even na, want echt rare waarde) dus nee over een half jaar terugkomen voor schildklier is zeker niet te lang, je hebt geen schildklieraandoening (wees blij) ga sporten, verander iets aan je voeding, ga vroeger naar bed

yvonne
Door

yvonne

op 13 Sep 2015

Hoe je jezelf voelt is belangrijker dan bloedonderzoek uitslagen. Deze uitslagen zijn een indicatie en kan per dag wisselen . Hoe je jezelf voelt moet belangrijker zijn. Voor jezelf en voor je dokter!

Wim de Jong
Door

Wim de Jong

op 09 Jun 2015

Drie jaar geleden werd bij een routine onderzoek ontdekt dat mijn cholesterol veel te hoog was (>10). Ik moest gelijk aan de medicijnen, maar dit was snel onder controle (is waarschijnlijk iets erfelijks). Merk wel dat ik sindsdien minder fit ben. Ongeveer een jaar geleden kreeg ik extreme vermoeidheidsverschijnselen, na een bloedonderzoek bleek dat mijn schildklier veel te traag werkte (TSH > 100). Slik hiervoor thyrax 150ug, maar vermoeidheid blijft. Vooral in mijn benen voel ik dit tijdens het slapen. Moet in het weekend echt bijtanken door veel te slapen. Huisarts zegt dat mijn lichaam aan de nieuwe situatie moet wennen. Kan er een verband zijn tussen deze twee problemen cholesterol en schildklier?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 17 Jun 2015

Beste Wim, alles in je lichaam hangt met elkaar samen dus natuurlijk is er een verband. Het zou me niet verbazen als je bijwerkingen hebt van de medicijnen voor je cholesterol. Ik zou je willen adviseren om naar een natuurarts te gaan en te kijken of er andere mogelijkheden voor je zijn behalve de rest van je leven medicijnen te gebruiken. Je lichaam heeft een groot zelfherstellend vermogen, de vraag is hoe je dit weer kunt activeren. Zorg goed voor jezelf!

Brigitte
Door

Brigitte

op 02 Jul 2013

Hoi Marjolein,Allereerst wil ik je bedanken voor je mails, ik heb alle info gelezen en ben er heel blij mee. Hoewel ik er zelf ook al veel vanaf weet vond ik het toch leerzaam. Mijn schildklier schijnt ook aan de trage kant te zijn en mijn cholesterol wordt steeds hoger, nu 8.2. Met voeding lukt het echt niet om het veel te verlagen. Mijn huisarts heeft nu thyrax voorgeschreven want zo hoopt hij het cholesterol ook te verlagen. Ik gebruik zelf 2 druppeltjes jodium per dag. Weet jij hoe lang het duurt voordat het resultaat oplevert? En zijn er nog andere homeopathische middelen voor een trage schildklier? Om het cholesterol maak ik me niet echt druk. Groetjes, Brigitte

Diny Schram
Door

Diny Schram

op 24 Sep 2013

Hallo Marjolein Bedankt voor de goede informatie. Ben al jaren schildklierpatient. Slik 125 thyrax bij elkaar, dus best wel veel. Heb door operatie van baarmoeder en vleesboom van jaar geleden heel veel last van spieren en gewrichten. Ben dus helemaal verstrakt,weet soms geen raad van de pijn. Maar ja huisarts zegt dat het tussen de oren zit. Hartelijk bedankt hoor.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 30 Sep 2013

Ha Diny, kijk ook eens op www.hypermaarniethappy.nl, site van vrouwen voor vrouwen met schildklierproblemen die niet geholpen zijn met de medicatie. Binnenkort schrijf ik hier uitgebreid een artikel over!

annie koestal
Door

annie koestal

op 30 Apr 2014

Ik ben de laatste tijd erg moe en heb het altijd koud ik blijk nu een trage schildklier te hebben. Maar ik word niet dik eerder magerder , weeg 53 kg hoe kan dat?

Marjolein
Door

Marjolein

op 27 Oct 2014

Hoi naamgenootIk zit in de pro-overgang, schijn een burnout te hebben en wordt ondanks sporten en altijd op mn eten letten steeds dikker (10 kilo in afgelopen 5 jaar). Vooral op heupen, rug en buik. TSH onderzocht en die was goed. Overige schildklierwaardes niet onderzocht. Kan een eventuele trage schildklier door oestrogeen dominantie komen of zijn de klachten door oestrogeen dominantie hetzelfde als die van een trage schildklier ?groetjes Marjolein

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 29 Oct 2014

Beste Marjolein :-), voor medische vragen raden wij je aan om een goede (natuur)arts of coach te zoeken. Een goed advies vraagt om maatwerk en die kunnen wij je niet geven. We wensen je veel succes! Hartelijke groet, Miriam, assistente Energieke Vrouwen Academie

jannie meijler
Door

jannie meijler

op 19 Apr 2015

Hallo ik ben 18 maanden geleden geopereerd is mijn schildklier geheel verwijderd daarbij een stemband verlamming opgelopen ik heb totaal geen energie meer waarde.s volgens de huisarts redelijk goed gebruik 150 mg thyrax nu lees je veel over de ziekte van hashimoto en voeding maar de laatste tijd lees je indedaad ook dat je geen supplementen moet gebruiken ik zou graag een antwoord krijgen nu word ik moe van dit alles

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Apr 2015

Beste Jannie, deze vraag is te specifiek en te medisch om hier zomaar een antwoord op te kunnen geven. Dit verdient advies op maat. Ik raad je dan ook aan een goede (natuur)arts of voedingstherapeut te zoeken die een goed advies op maat voor je kan maken.

B. Strik
Door

B. Strik

op 07 Sep 2015

Ik neem sinds kort jodium, een hele lage dosering nl 150 mcg. Er zijn veel natuurartsen die erop wijzen dat meer dan de helft van de mensen hier tekorten heeft opgelopen. Aangezien ik al lang geen brood meer at en ook al jaren geen keukenzout met toegevoegd jodium gebruik, én nooit vis of groenten uit de zee eet.Ergens lijkt het me goed te doen, ik lijk soms wat helderder in mijn hoofd en minder moe. Maar als ik het neem heb ik 24 uur last van een vreemd gevoel in mijn hals en worden hals en nekspieren stijf. Na lang zoeken kom ik mensen tegen met hetzelfde, zij leggen het uit als een heftige reactie van de schildklier omdat die zo dorst naar jodium. Andere uitleg is dat het een ontgiftingsreactie van het lichaam is omdat het lichaam gif als bromide en fluoride kan uitscheiden als het de beschikking krijgt over jodium. Iemand ervaring hiermee, of heeft iemand een tip hierover? Zijn er mensen die jodium juist 's nachts nemen?

EllySonneveld
Door

EllySonneveld

op 04 Oct 2015

Jaren het gevoel gehad dat mijn lichaam niet goed functioneerde Na overleg met huisarts en orthomoleculaire therapeut om uitgebreid de schildklier te testen,eindelijk boven water gekomen dat ik de ziekte van Hashimoto heb Mij zusters,dochter en tante hadden ook schildklier problemen Ben nu sinds 2 maanden aan de levothyrax, wat kleine verbeteringen geeft Heb het boek van Dr.Broda. Barnes gekocht daar staat uitgebreid alles over de trage schildklier werking Echt een aanrader

stella
Door

stella

op 29 Jun 2016

Ben al vanaf mij geboorte behept met schildklier problemen. Daardoor komen de bovengenoemde problemen mij ozo bekend voor. Ben door een collega op uw site gewezen Ga hier zeker mee aan de gang

janny
Door

janny

op 11 Aug 2017

is her normaal dat je door bloed onderzoek een traagwerkende schildklier heb en dan pas 2 maanden later weer keer bloedprikken ben zo moe en heb het ook zo koud en geen energie

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Aug 2017

Wat vervelend Janny dat je veel last hebt van de symptomen en toch eerst nog moet wachten op het volgende onderzoek. Maar inderdaad doet de arts vaker twee keer een bloedonderzoek om zeker te zijn dat de eerste keer niet een toevallige 'slechte' uitkomst was. Sterkte!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 23 Apr 2018

Waarschijnlijk is bij jou alleen de TSH-waarde gemeten; die is juist laag als de schildklier te snel werkt. Bij een te langzame schildklier is de TSH vaak te hoog. Een lage waarde betekent dus niet een langzame schildklier, eerder andersom.

tonia
Door

tonia

op 23 Aug 2018

hoe kan je dat meten of je een hoge of trage schilklier hebt ik heb last van gewichts toename maar in me bloed was niks te vinden ook word ik soms niet goed en stijgt me bloeddruk en hartslag kan dit ook met je schild klier te maken hebben dan

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 27 Aug 2018

Ik kan je geen persoonlijk advies geven Tonia, ik ben geen dokter, maar er zijn wel meerdere tests om te kijken of er iets met de schildklier is. Zoals ik in de tekst al zeg: een standaardonderzoek wordt vaak alleen naar TSH gekeken en soms nog naar T4, terwijl juist de vrije T3 zo belangrijk is en het feit of je al dan niet antistoffen in je bloed hebt. Je kunt vragen of dit wel getest is.

Wilma
Door

Wilma

op 05 Jun 2018

Ik top ook met de schildklier, gewrichtpijn, flink oorsuizen, moe op je borst.ik ben vorig jaar naar de Natuur Arts geweest. Nu weer die klachten. Ik heb zeewier en kelp tabletten gekocht, en paranoten. En gebruik pas krill olie, ik hoop dat het helpt. De Huis Arts doet niets, want het bloed was goed, bij haar! Ik heb alles geprobeerd, wie kan mijn advies geven, hoe ik aan schildklier problemen af komt. Ik doe rustig aan, geen stres. Graag zou ik ook een boek willen downlaoden. Groetjes Wilma.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 13 Jun 2018

Beste Wilma, ik denk dat je waarschijnlijk beter weer naar een natuurarts of orthomolecuair arts kunt gaan om alles nog eens goed op een rijtje te zetten! Dit kun je niet in je eentje oplossen, daar heb je deskundig advies bij nodig. Zelf geef ik alleen algemene tips en informatie.

Regina
Door

Regina

op 19 Jan 2020

Dank voor zoveel duidelijkheid, huisartsen weten niets.. en ontkennen veel! Ik kijk uit naar alle info over Hashimoto..

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!