Slecht slapen? Tien tips speciaal voor vrouwen (met gratis e-book!)
7 min. leestijd

Slecht slapen? Tien tips speciaal voor vrouwen (met gratis e-book!)

Slecht slapen. Ik weet er alles van. In de tijd van mijn burn-out sliep ik dramatisch slecht. Ik probeerde van alles, maar niets hielp. Totdat ik er achter kwam dat slapen alles te maken had met mijn hormonen. Die bleken van slag te zijn omdat ik enerzijds in de overgang zat en anderzijds een burn-out had. Pas toen ik leerde hoe ik mijn hormonen weer in balans kon brengen, sliep ik weer prima. Meestal 🙂

Uit onderzoek blijkt dat ca 2 miljoen mensen in Nederland slaap- of kalmeringstabletten gebruiken, waarvan 2/3 vrouwen zijn. Geen wonder, onze hormonen dansen vaak behoorlijk op en neer. Toch: slaap is niet iets dat je overkomt. In tegendeel, slaap is juist iets waar je zelf veel invloed op heb.

Veel mensen denken onterecht dat ze geen invloed hebben op hun slaap omdat ze ongewild urenlang wakker liggen. Toch kan je hier zelf heel veel aan doen.

Waarom is een goede slaap belangrijk?

We voelen allemaal wel dat goed slapen belangrijk is. Een voldoende lange en vooral diepe slaap is belangrijk voor allerlei essentiële processen in je lichaam die je nodig hebt om gezond te blijven. Een goede slaap is nodig voor de goede werking van je afweersysteem,  je immuunsysteem, je hormonale systeem, je zenuwstelsel, je stressbelasting en niet te vergeten het goed functioneren van je hersenen. Melatonine is het hormoon dat zorgt voor inslapen, doorslapen en de diepte van de slaap.

Melatonine is het slaaphormoon dat wordt aangemaakt als het donker wordt. Het is een krachtige antioxidant dat vrije radicalen opruimt en zelfs in staat is de celdeling van kankercellen te vertragen.

Een ander belangrijk hormoon, groeihormoon, doet alleen in het donker zijn werk als je slaapt. Dit groeihormoon is de ‘reparateur’ van al je lichaamscellen. Het zorgt voor opbouw van je spiercellen, vernieuwing en groei van weefsels, een goede vetverdeling en stimuleert de aanmaak van nieuwe cellen. Aanmaak van groeihormoon is essentieel voor je gezondheid. Slaap je slecht dan maak je er te weinig van aan.

Slecht slapen; de hormonale oorzaken bij vrouwen

“Het zullen mijn hormonen wel zijn”, hoor je veel vrouwen verzuchten als ze klagen over slecht slapen en vermoeid zijn. Onze hormonen en ons slaapgedrag hebben inderdaad veel met elkaar te maken. Omdat onze hormoonhuishouding nogal complex in elkaar zit, zijn wij vrouwen extra kwetsbaar voor slaapproblemen. Er kunnen diverse oorzaken zijn voor gebrek aan melatonine en dus slecht slapen. Laten we er eens een paar onder de loep nemen:

1. De maandelijkse dans van oestrogeen en progesteron

Onze belangrijkste hormonen oestrogeen en progesteron schommelen niet alleen heftig tijdens de overgang maar ook tijdens onze menstruatiecycli. Oestrogeen vergroot de hoeveelheid droomslaap en progesteron zorgt voor diepe herstelslaap én zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Je hebt ze allebei nodig in de juiste verhouding. Vlak voor je menstruatie daalt progesteron wat kan betekenen dat je dan slechter in slaapt valt of onrustiger slaapt.

2. Minder progesteron in de overgang

Vanaf ons 35ste levensjaar dalen oestrogeen en progesteron. Oestrogeen daalt tot zo’n 40 tot 60 procent. Progesteron kan wel terugvallen tot slechts 5 procent. Laat progesteron nou juist het hormoon zijn dat ontspanning geeft en nachtrust bevordert. Waarschijnlijk is dit mede-oorzaak van het feit dat veel vrouwen 65+ en vrouwen met overgewicht slecht slapen. In beide gevallen is er dan meestal sprake van te weinig progesteron ten opzichte van oestrogeen. Dit noemen we oestrogeendominantie.

3. Opvliegers en nachtzweten

Ca 80% van de vrouwen tussen de 45 en 60 krijgen ergens een periode waarin ze ’s nachts in meer of mindere mate last hebben van opvliegers en nachtzweten. Dit is uiteraard niet bevorderlijk voor een gezonde slaap. We weten nog steeds niet wat de oorzaak hiervan is, maar het lijkt erop dat stress en aanmaak van teveel insuline (als gevolg van het eten van teveel zoetigheid en/of koolhydraten) hier een belangrijke rol bij spelen.

4. Een schommelende bloedglucosespiegel of insulineresistentie

Midden in de nacht wakker worden en niet meer in slaap kunnen vallen kan een signaal zijn van een schommelende bloedglucosespiegel of van insulineresistentie. Insulineresistentie is het gevolg van lange tijd een schommelende bloedglucosespiegel.

Door het eten van steeds weer teveel zoetigheid en koolhydraten gaat je bloedglucosespiegel schommelen. Dit betekent hoge pieken en diepe dalen. Wanneer je bloedglucose midden in de nacht te laag wordt betekent dit dat je lichaam te weinig energie krijgt om basis functies zoals hartslag en ademhaling te kunnen uitvoeren. Cortisol neemt het dan over, cortisol geeft namelijk ook energie, waardoor je wakker wordt.

4. Met teveel stresshormoon cortisol is het slecht slapen

Bij stress wordt het hormoon cortisol aangemaakt om je extra energie te geven. Je lichaam gaat er namelijk vanuit dat je bij stress meer energie nodig hebt om je kans op overleven zo groot mogelijk te maken. Om snel in slaap te vallen is het echter nodig dat cortisol laag want cortisol blokkeert de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.

Er zijn maar weinig vrouwen die oprecht kunnen zeggen dat ze weinig stress hebben. Onze zorghormonen oestrogeen, progesteron en oxytocine zorgen er vaak voor  dat we teveel zorgtaken (lees: stress) op onze schouders nemen. “Nee” zeggen zonder ons schuldig te voelen en beter voor onszelf zorgen vraagt soms jarenlange training.

Alle vormen van stress zorgen voor aanmaak van cortisol waardoor aanmaak van melatonine wordt geblokkeerd

5. Emoties zorgen voor chemische stofjes in je lichaam

De overgang is voor veel vrouwen een periode van de balans opmaken van hun leven. Het kan een periode zijn waarin ‘dankzij’ onze hormonen veel emoties los kunnen komen zoals bezorgdheid, verdriet, angst maar ook boosheid en frustratie. Dit soort emoties worden door ons lichaam gezien als stress waardoor ons lichaam extra cortisol en andere stresshormonen zal aanmaken. Deze hormonen belemmeren een goede slaap en als ze niet goed worden verwerkt kunnen ze zelfs jarenlang leiden tot slapeloosheid.

Zonder zich ervan bewust te zijn kunnen vrouwen jarenlang kampen met weggestopte emoties als boosheid, teleurstelling en frustratie die goed slapen belemmeren.

6. Onopgemerkte problemen met schildklierhormonen

De voorloper van het slaaphormoon melatonine is het hormoon serotonine. Voor een hoog niveau van serotonine hebben we een goed werkende schildklier nodig. Een kwart van de vrouwen 40+ krijgt echter op termijn last van een trage schildklier of symptomen die hierop lijken. Dit kan dus ook een oorzaak zijn van slaapproblemen. Vaak gaat dit gepaard met depressieve klachten.

Tot slot hebben veel vrouwen met kinderen zich aangewend om (vaak jarenlang) -waakzaam- te blijven tijdens de slaap. Dit kan een patroon worden waar je in kan blijven hangen ook als het niet meer nodig is en je het niet meer wilt. Waakzaam-zijn heeft dan de diepe slaap als het ware verjaagd.

Slaap is een doe-ding

Het lijkt alsof slaap iets is dat je overkomt. Toch is dit niet zo. Je kunt er juist zelf veel aan doen. Iedere vrouw is anders maar onze hormonen werken toch allemaal een beetje hetzelfde. Onderstaande tips zijn erop gericht je hormonen beter in balans te brengen waardoor je beter zult slapen. Probeer ze uit, liefst zoveel mogelijk. Tot je 40ste zorgt je lichaam voor jou. Na je 40ste moet jij voor je lichaam zorgen!

  1. Zorg voor gezonde voeding die je hormonen in balans brengt waardoor je beter zult gaan slapen. Wat ik bedoel met gezonde voeding lees je in mijn boek Het Energieke Vrouwen VoedingsKompas. Vermijd daarbij naar bed gaan met een volle maag.
  2. Drink ruim voldoende water.  We bestaan voor 75 procent uit water en water is essentieel voor een goede gezondheid. Als je dorst hebt, ben je al te laat. Drink ca twee liter water verdeeld over de dag. En water is water, geen sapjes, koffie, thee of andere drankjes. Kruidenthee is het enige dat in de buurt komt.
  3. Zorg ervoor dat je vier uur voordat je gaat slapen niet meer eet, en zéker geen suikers of koolhydraten. Het eten van suikers of koolhydraten jaagt namelijk je bloedsuikerspiegel omhoog. Hierdoor komt de insulineproductie op gang, want insuline is nodig om die bloedsuikerspiegel weer naar beneden te krijgen. Een hoog insulineniveau belemmert de melatonineproductie, het hormoon dat we nodig hebben om in slaap te vallen.  Wil je toch wat eten,  eet dan wat gezonde vetten of eiwitten, bijvoorbeeld ongebrande noten, wat olijven, een gekookt eitje of een stukje (geiten)kaas.
  4. Beperk ’s avonds het gebruik van koffie, zwarte thee, groene thee, chocola en alcohol. Het mogen genotmiddelen heten, ze staan helaas vaak garant voor slapeloosheid. Koffie, zwarte thee en groene thee bevatten cafeïne die je wakker zullen houden. Chocola en alcohol bevatten suikers die hetzelfde doen.
  5. Zorg ervoor dat je overdag zoveel mogelijk daglicht ziet. Daglicht bevordert de aanmaak van serotonine, de voorloper van het slaaphormoon melatonine. Voel je je wat somber of heb je last van stemmingswisselingen? Dan is dit helemaal een belangrijke tip voor je.
  6. Zorg voor voldoende beweging overdag, het liefst buiten. Ook hierdoor wordt serotonine aangemaakt. Zet je auto een paar straten verderop en loop naar kantoor of huis. Neem de trap in plaats van de lift. Je kent vast allerlei trucs om jezelf meer in beweging te krijgen. Gebruik ze. Zo veel mogelijk!
  7. Breng ritme aan in je slaappatroon. Wij vrouwen zijn gevoelig voor ritmes in de natuur al staan we daar nu soms ver vanaf. Probeer zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Hiermee hou je je hormonen ook in balans. Wijk in het weekend niet teveel af van je normale slaappatroon.
  8. Zorg voor verduistering het laatste uur voor je naar bed gaat. Veel licht, vooral het blauwe licht van tv, computer en led-lampen vertelt je lichaam dat het nog volop dag is. Hierdoor komt je melatonine productie niet op gang. Zorg voor gedempt licht van een gloeilamp en bereid zo je lichaam voor op -slapen gaan-.
  9. Zorg voor voldoende ontspanning overdag. Te weinig ontspanning overdag betekent dat er teveel van het stresshormoon cortisol in je lichaam blijft zitten. Dit belemmert de aanmaak van groeihormoon. Daarom word je van teveel stress snel oud! Wees slimmer dan stress en zorg voor voldoende ontspanning bv door middel van ademhalingsoefeningen of een kleine wandeling buiten. Het hoeven maar enkele minuten te zijn, maar organiseer ze.
  10. Leg je zorgen, niet je mobieltje, op je nachtkastje. Slecht slapen wordt verergerd door emoties, zorgen en allerlei onopgeloste issues in je leven. Vaak neem je ze mee naar bed. Ik heb mezelf aangeleerd om alles waar ik me druk over maak, op te schrijven in een notitieblokje, dit op mijn nachtkastje te leggen en aan het universum te vragen om met me voor een oplossing te zorgen. Als het een beetje meezit, valt me de volgende ochtend vaak spontaan een wijs inzicht in, dat me helpt om zo’n kwestie aan te pakken. Slapen naast je mobieltje is alsof je je hoofd in een magnetron legt. De straling van je mobiel is schadelijk voor je hersenen, koop dus een simpele wekker en zorg dat je mobieltje niet in je slaapkamer hebt liggen.

Slaappillen zijn geen oplossing. Ze zijn zwaar verslavend en hebben echt nare bijwerkingen. De helende werking van slaap krijg je niet met slaappillen. Eigenlijk lig je met slaappillen gewoon bewusteloos. Dit zorgt ervoor dat je ook overdag weinig bewust en echt ‘wakker’ bent. Doe dat jezelf niet aan. Het leven is te mooi om half slapend door te brengen.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat is jouw gouden tip als het gaat om beter slapen?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 19 Oct 2012

Wat echt een goede oplossing is voor slaapproblemen is zwaaien en palmeren voor het slapen gaan. Dit ontspant de ogen en daardoor ontspant je hele lichaam. Sinds ik dit doe heb ik nooit meer moeite met inslapen en ik hoor ook vaak terug van anderen dat dit heel goed werkt. Dat mensen makkelijker inslapen en dat ze veel dieper slapen.

Trijnie
Door

Trijnie

op 22 Oct 2012

Wat versta je onder palmeren?

Gwendolyn
Angenita
Door

Angenita

op 19 Oct 2012

Goed stuk Marjolein! Wat ik mis in het rijtje is het gebruik van de pc en gsm. Veel mensen zitten tot 5 minuten voor het slapen gaan achter de pc of slapen met hun smartphone naast hun hoofd. Beiden kunnen je slaap behoorlijk beinvloeden!

Jose
Door

Jose

op 20 Oct 2012

Ik slaap gelukkig nog steeds heerlijk, zelfs nu de 50 snel dichterbij komt. Ik heb wel gemerkt dat als ik veel stress ervaar, ik minder goed door slaap. De vorm van stress is belangrijk. Zo merk ik dat ik de stress van veel werk hebben of nog veel moeten doen geen invloed heeft op mijn slaap. De stress die mijn lichaam ervaart door boze/slechte/negatieve opmerkingen die mensen maken tegen mij hebben die invloed wel!

Pauline
Door

Pauline

op 21 Oct 2012

Ik slaap ook heel slecht, wordt wel 3 x per nacht wakker en ben 's avonds voordat ik naar bed ga erg moe, val dan al voor 9 uur in slaap. Ik probeer overdag mijn energie te verdelen, is soms moeilijk ivm mijn werk, en eet ' s avonds niet teveel en drink om 8 uur 1 kop cafeïnevrije koffie, daarna alleen nog water, even afwachten of dit voldoende helpt.

Rinskje
Door

Rinskje

op 21 Oct 2012

Dank je wel voor deze informatie. Tja dacht ik, 40+ daar hoor ik ook al lang en breed bij;-) En tijdens mijn burn out, heb ik wel 3 jaar enorm slecht geslapen. Daarom ben ik over de top dankbaar dat ik weer redelijke nachten maak. Voor mij is regelmaat echt belangrijk, maar bovenstaande tekst maakt ook weer veel duidelijk:-)

Sylvia
Door

Sylvia

op 22 Oct 2012

Bedankt voor deze informatie. Ik slaap al heel lang niet aan een stuk. Als mijn hormoonbalans zo veel invloed heeft, dan zal de endometriose ook niet helpen. Onbalans van hormonen in het kwadraat :)

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 23 Oct 2012

Hoi Marjolein, geïnspireerd door jouw artikel, heb ik mijn blogbericht geschreven over slapen: http://volzicht.nl/heb-je-moeite-met-inslapen/ Met daarin uitgelegd zwaaien en palmeren.

Cyreille Halberstadt
Door

Cyreille Halberstadt

op 01 Nov 2012

Hoewel zelf nog 40-, een heel herkenbaar probleem. En je geeft veel werkbare oplossingen. Dankjewel! Wat ik echter mis in je verhaal, is het feit dat veel mensen een tekort aan vitamine D hebben en deze vitamine ook een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van melatonine.

Ulla Ursula Ingenfeld-de Vries
Door

Ulla Ursula Ingenfeld-de Vries

op 21 Feb 2013

Bedankt voor dit informatief artikel! Kan het altijd gebruiken als ik mensen met een hulpvraag krijg. Wat ook nog een tip is bv. een Reiki of andere energie cursus volgen. Veel mensen vallen hierbij in slaap. Je wordt er enorm rustig van, al kan het in begin allerlei geestelijke en fysieke opruiming betekenen. Wil je hier meer over weten vraag gerust. Je kunt ook eerst kennismaken, geef elke zaterdag gratis healing in een chat op afstand. En vaak ook tussendoor.groetjes Ulla

Ans Richter
Door

Ans Richter

op 13 Sep 2013

Hai,Ik zou graag deelnemen aan een chat op afstand. Hoe kan ik me daarvoor aanmelden?Gr. Ans

Wilma
Door

Wilma

op 27 Feb 2013

Hallo Marjolein,Ben heel blij met al die bruikbare vitamines ,pas deze zelf namelijk ook toe omdat ik ook een slechte slaper ben .Wat ook in de overgang een aanrader is,is B 12. Leest met veel aandacht en interesse dank je wel,Hartelijke Gr. Wilma

kokkie
Door

kokkie

op 08 May 2013

Goed stuk! Heel vaak komt het inderdaad door hormonen en zijn slaapmiddelen dus niet de juiste medicatie. Deze zijn verslavend, geven minder diepe slaap en geven geheugenverlies en een grotere kans op vallen en andere ongelukken. Alle tips zijn dan ook goede, hoewel teveel melatonine dat verkeerd wordt gebruikt ook niet goed is. Als de aanklachten aanhouden kun je je ook laten doorverwijzen voor onderzoek. Door het ouder worden worden spieren slaper en is er ook een grote kans op apneu en dan is slaapmedicatie zelfs gevaarlijk. Maar op oudere leeftijd en zeker bij vrouwen kunnen ook rusteloze been de slaap verstoren. Dus niet blijven modderen maar goed uit laten zoeken wat de oorzaak is!

Astrid
Door

Astrid

op 29 Jun 2013

Al jaren, sinds kind zijn, ben ik altijd moe. Ik wijt het aan alle antibiotica kuren die ik als kind heb gekregen. Ook mijn gebit was verwoest op mijn 35ste. Sinds kort heb ik dankzij mijn dochter de fitbit, die bij houd hoeveel beweging en slaap ik heb op een dag. Als ik ongeveer 7.30 uur slaap geeft het aan dat ik 11 of 12 keer wakker/rusteloos ben geweest, geen wonder dat ik moe wakker word. Nu zal ik met deze tips aan de slag gaan en kijken wat het me op kan leveren. Dank dus voor deze site.

Djuke Zwier
Door

Djuke Zwier

op 09 Jul 2013

Ik heb bij toeval uw website ontdekt en ben blij verrast over het vervolg: interessante artikelen die op de praktijk gericht zijn. Ik ga de slaaptips uitproberen en hoop dat mijn slaappatroon (direct inslapen en vervolgens zo'n 4 keer per nacht klaarwakker)zal verbeteren. Bedankt.

Lenie Vaessen
Door

Lenie Vaessen

op 10 Sep 2013

Ook ik heb bij toeval uw website ontdekt en zie er zo veel interessante artikelen op waarvan ik er zeker een aantal zal gaan toepassen. Bedant hiervoor en hartelijke groet, Lenie Vaessen

Angela
Door

Angela

op 25 Sep 2013

Beste allemaal, misschien heeft iemand een tip.Ik ben in 2004 geholpen aan een bijniertumor, daarbij is mijn rechter bijnier verwijderd. Sindsdien vliegen mijn hormonen alle kanten op en ben ik al diverse hormoontabletten verder.Het laatste middel dat ik heb ingenomen is Livial. Hier werd ik dik van en kreeg ik hartkloppingen zodat ik hiermee gestopt ben met als gevolg ontzettende opvliegers, slapeloze nachten en veel moeten plassen 'snachts.Nu ben ik aan de Ymea maar heb zo het gevoel alsof dit nog niet voldoende is.Heeft iemand hier ervaring mee?? Ik ben 43 jaar en sinds mijn 35e in de vervroegde overgang.groetjes, Angela

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 30 Sep 2013

Beste Angela, het beste advies wat ik je kan geven is om een afspraak te maken met Barbara Havenith van de www.vrouwenpoliboxmeer.nl Zij kan zo nodig al dan niet bio-identieke hormonen voorschrijven. Ze is zowel regulier als complementair arts en gynaecologe.

Mieke de Wildt
Door

Mieke de Wildt

op 02 Oct 2013

Hallo,Ik ben 53 jaar en in de overgang en heb flinke klachten gehad. Via via kwam ik in contact met Jac Zitman in Friesland. Hij behandelt al 20 jaar vrouwen met hormonale klachten met tarwekiemolie, hij verkoopt dit ook. Dit is de grootste leverancier van vit E en het is voeding voor je hormoonsysteem, het zorgt ervoor dat je in balans blijft, niet zo gaat schommelen. Daarbij schrijft hij levertraan en vit B complex voor en een kruidenthee tegen opvliegers en zo. Ik heb er heel veel baat bij en in mijn omgeving meerdere vrouwen. Kijk maar eens op zijn website onder menopauze of overspannen door hormonen en mail anders eens je verhaal en vraag om advies, succes

Katinka
Door

Katinka

op 11 Nov 2013

is tarweolie geschikt voor iemand met een tarwe-allergie?

anita
Door

anita

op 13 Jul 2014

Hallo Mieke en andere vrouwen die moeite hebben met slapen, Klopt Jac Zitman uit Friesland heeft mij ook geholpen. Mijn emoties waren uit balans, vermoedelijk hormonen, behalve t slapen gaat nog niet goed, misschien moet ik nog weer eens contact met hem opnemen. De vitamine e capsules waren super.gr. Anita

Katinka
Door

Katinka

op 11 Nov 2013

Dit gelezen hebbende: het is nu 20.14 en mijn vriend en ik hebben onze eerste: 1 x per week een tv-loze avond' '. Ik zet dus nu de laptop uit en pak mijn boek.

Swanica
Door

Swanica

op 26 Nov 2013

Ik heb de tips naar mijn dochter van 13 gemaild. Die heeft een teveel aan testosteron en oestrogeen. Misschien wil ze wel naar jou luisteren, want naar mij luisteren op die leeftijd, dat is niet leuk. Ik ben nog geen 45, maar bijna en ook ga er iets mee doen. Dank je wel voor de informatie.

Linda
Door

Linda

op 28 Nov 2013

Hoi ik heb ook een vraag over slapen,ik ben best een avond mens,na 22 uur word ik altijd weer wakker zeg ik altijd,dus ga meestal pas rond 12 uur naar bed en val dan rond kwart voor 1 in slaap..is op zich geen probleem maar wat daarna gebeurt wel,ik lig in soort coma waar ik heel slecht uitkom,de wekker gaat rond half 8 en ik moet zeker 3 kwartier snoezen wil ik mezelf uiteindelijk dwingen om uit bed te gaan,bewegen gaat dan moeizaam want voel me uitgeput,als ik eenmaal een tijdje op ben dan gaat het wel.. Waar kan dit aan liggen?ik zou zo graag fit en uitgerust opstaan..ik ben overigens 31 en nog geen 40+ ,wel suikerverslaafd :( groetjes linda

Saskia Veldhuis
Door

Saskia Veldhuis

op 07 Feb 2014

Wat fijn om bevestigd te worden in wat ik zelf al vermoedde en ervaar. De afgelopen jaren kon ik steeds moeilijker m'n bed uit komen en sliep ik slecht (nachtelijk zweten, onrustige slaap). Ik drink al een tijdje geen koffie meer 's avonds en ga sinds een aantal weken eerder naar bed. Doordat ik bovendien ben begonnen met groene smoothies drinken, merk ik dat ik minder behoefte heb aan een wijntje voor het slapen gaan (was jarenlang standaard ritueel). Alles bij elkaar heel bevorderlijk voor de broodnodige nachtrust! Nu nog een andere verslaving aanpakken: iPad en iPhone niet meer op het nachtkastje leggen.......

Detoxen bij Welzijnspraktijk Hooigracht - DenHaagDirect
Door

Detoxen bij Welzijnspraktijk Hooigracht - DenHaagDirect

op 14 Mar 2014

[…] allerlei darminfecties, Premenstrueel Syndroom (PMS), allerlei verschillende huidproblemen, astma, slaapproblemen, vermoeidheid, hoofpijn of migraine en depressieve […]

Eva
Door

Eva

op 08 Apr 2014

“Melatonine is het slaaphormoon dat wordt aangemaakt als het donker wordt. Het is een krachtige antioxidant dat vrije radicalen opruimt en zelfs in staat is de celdeling van kankercellen te vertragen.”Wat ik me afvraag: die melatonine, wordt dat aangemaakt als het donker is (de natuurlijke klok volgend), of wanneer door onze ogen geen licht meer binnenkomt? ’s Nachts is het op onze slaapkamer namelijk redelijk licht door de tuinverlichting en we hebben geen lichtdichte gordijnen. Ik doe dan een oogmasker op maar ik vraag me af of ik mijn lichaam zo niet voor de gek houd qua melatonineproductie. (Het liefst slaap ik in een pikdonkere kamer, manlief zegt dat ik me niet aan moet stellen en gewoon mijn ogen dicht moet doen...)

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Apr 2014

Jij hebt gelijk Eva. Je ogen dicht doen in een lichte kamer is onvoldoende. Zorg voor verduisteringsgordijnen zou ik zeggen of doe de tuinverlichting uit.

Anja van Woerdekom
Door

Anja van Woerdekom

op 11 May 2014

Melatonine niet zomaar slikken. Als je niet weet wanneer en hoeveel Melatonine je aanmaskt, grijp je in in een proces waar je de werking niet van kent. Er wordt 3mg zo verkocht. Last je verwijzen naar een poli voor slaap/waakstoornissen.

joconde
Door

joconde

op 14 Sep 2014

Een aantal goede tips staan hier vermeld! Ikzelf had na mijn eerste bevalling erge last van slapeloosheid. Vooral doorslapen bleef lastig: elke ochtend om 5.30 wakker, en dit werd steeds vroeger. Uiteindelijk zat ik standaard om 4.10 elke ochtend klaarwakker op de bank, terwijl man en baby lekker doorsliepen. Erg frustrerend. Ik was al bezig met gezonder eten en ik ontdekte dat wanneer ik mijn koolhydrateninname gedurende de dag drastisch beperkte, ik de hele nacht door kon trekken! Meteen vanaf nacht één netjes tot 7.00 uur. Ook op andere vlakken voelde ik mij veel beter. Wellicht een tip voor anderen...

Terry
Door

Terry

op 20 Jan 2015

Dat slaapproblemen ook te maken kunnen hebben, heb ik onlangs bevestigd gekregen helaas. Mijn schildklier werkt zeer traag, waardoor ik vaak moe en besluiteloos ben, ondanks een gezonde leefstijl in zo veel mogelijk sporten en bewegen toch alleen aankom, gewrichtsproblemen heb, regelmatig 's nachts wakker wordt en een zeer trage stofwisseling heb. (Ochtend temp. tussen 34.9 en 35.5) Ik zal moeten beslissen wat voor middel ik moet gaan gebruiken. Graag zo lichaamseigen en levervriendelijk uiteraard. Wat zou je adviseren Marjolein?

Jeannette
Door

Jeannette

op 07 Feb 2015

Mijn familie vind dat ik slaapproblemen heb, maar wat zijn slaapproblemen? Ben nooit een slaper geweest. 6 uren per nacht is voor mij voldoende. De laatste maanden slaap ik niet meer dan 3 uren per nacht, ik slaap prima in, ben dan ook in een diepe slaap, maar na 3 uren ben ik klaar wakker. Als ik wakker ben, dan ga ik gelijk denken en dan kan ik niet meer slapen. Zelf vind ik het geen probleem, het beïnvloed niet mijn humeur en ik ben ook niet moe. Behalve wanneer ik ga zitten, dan wordt ik slaperig en kan ik zo in slaap vallen. Midden in de nacht werk ik heerlijk op de computer, met een relax muziekje op de achtergrond. Zelf heb ik zoiets het zal wel weer een keer goed komen en ervaar het voor mij zelf niet als een probleem. Vinden jullie dat ik mij zorgen moet maken?

Louise
Door

Louise

op 17 May 2015

ik had ook moeite slapen, mijn kersverse schoondochter gaf me een tip, aardappelzetmail. 2 desert lepels op een glas water voor het slapen gaan. En........ Het werkt.

cora
Door

cora

op 18 May 2015

ik had vooral problemen met het doorslapen, lag soms van 2 tot half 5 wakker en mijn gedachten werkten als een trein !!! ik gebruik nu Schüssler zout nr. 7 ( magnesium ) en .... ik slaap weer heerlijk! soms word ik nog wel wakker, maar blijf slaperig en val vrij snel weer in slaap.

Els vrijdag
Door

Els vrijdag

op 27 Nov 2015

Ik word de laatste tijd regelmatig wakker, soms elk uur maar sinds een week al 3 keer precies om 04.40. Gewoon griezelig. Ik slaap wel daarna weer in. Ben niet meer in de overgang.

Grady
Door

Grady

op 05 Jan 2016

Ik slaap al voordat m'n hoofd het kussen raakt, maar ben om 4 uur s nachts klaar wakker!!! Wat weer tot gevolg heeft,dat ik s avonds rond 9 uur zit te dommelen.Heb je hier misschien n tip voor??

Kitty van Delft
Door

Kitty van Delft

op 23 Jan 2016

Ik heb ook de laatste tien jaar elka nacht wakker gelegen van 4 tot 7 in de ochtend. Totdat ik in september de tip kreeg om geen snelle koolhydraten voor het avond eten te eten. Na 6 weken dit gedaan te hebben reallieerde ik mij dat ik al 6 weken veel beter sliep. Ik houd minder vocht vast, plas minder in de nacht en slaap goed door. Voor mij echt een super verandering., Kitty

Netty
Door

Netty

op 07 Jan 2016

Ik maak voor ik ga slapen een wandeling van een half uur daarna een beker warme melk met anijs.Voorheen deed ik geen oog dicht en nu slaap ik zeker zes of zeven uur door.

Rosita1558
Door

Rosita1558

op 13 Oct 2016

Echt goed betrouwbaar artikel. Wil je de kracht beschikken over meer energie, schoonheid en wat jij lekker belangrijk vindt? Gewoon doen! Slapen dus, met muziek, zonder schuldgevoel over je eigen dromen. Want dromen zijn geen bedrog, of mss wel? Sing halleluja

Marijke
Door

Marijke

op 19 Feb 2017

Dank voor duidelijk advies en uiteenzetting. We weten het allemaal wel...., maar er bewust mee bezig zijn, is wat anders.

Charlotte Keulen
Door

Charlotte Keulen

op 24 Sep 2018

Hele fijne informatie. Veel herkenbaar, maar ook dingen die ik nog niet zo in detail wist. En ik heb me toch al flink met dit thema bezig gehouden. Ik ga aan de slag met je tips. Dankje

leny
Door

leny

op 19 Aug 2017

Bedankt voor alles wat ik gelezen heeft en ga het zelfs nog wel 2 x lezen. Want het is zo belangrijke tips van u.

Linda
Door

Linda

op 03 Apr 2021

Wat heerlijk dat het zo erkent is, eigenlijk weten we het wel buitenlucht gezond eten. Zo worden we weer even geholpen na een onrustige nacht. Voel me gelijk even beter en ga er weer voor. Maar die hormonen en overgangsperikelen zijn wel pittig hoor. Je wilt je zo niet voelen en niet zo zijn. Maar goed we gaan er weer voor🥰

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!