Slaapproblemen door schommelende bloedsuikerspiegel
3 min. leestijd

Slaapproblemen door schommelende bloedsuikerspiegel

Veel vrouwen 40+ hebben problemen met goed slapen. Ofwel ze vallen moeilijk in slaap en liggen eerst uren wakker ofwel ze vallen als een blok in slaap maar worden ergens tussen 3 en 4 uur wakker, waarna ze niet meer in slaap kunnen komen. Sommigen kunnen er de klok op gelijk zetten. Herken je dit?

In dit artikel wil ik het hebben over deze variant van slecht slapen: het midden in de nacht wakker liggen en niet meer in slaap kunnen vallen. Dit heeft doorgaans te maken met je bloedsuikerspiegel en het hormoon insuline. Ik ga je dit uitleggen.

Bloedsuikerspiegel en insuline

Insuline is het hormoon dat je lichaam aanmaakt om je bloedsuikerspiegel op een stabiel niveau te houden. Je bloedsuikerspiegel stijgt als gevolg van het eten van voedsel. Insuline laat hem weer dalen. Als je suiker eet stijgt je bloedsuikerspiegel (het woord zegt al) heel snel. Dan moet er dus ook heel snel insuline worden aangemaakt, want een te hoge bloedsuikerspiegel is een sloophamer voor je lichaam. Het gooit allerlei processen uit balans en dat wil je echt niet. Insuline zal dus de ‘foute’ suiker in je bloed omzetten in een goede vorm van suiker voor in je spieren of lever (glycogeen), of het zorgt voor opslag in je vet.

Even nog iets over suiker. Ik hoorde laatst een vrouw zeggen dat ze gestopt was met suiker eten terwijl ze een wit broodje met kaas at. Witte broodjes (en alle andere geraffineerde koolhydraten zoals witte bloem, pasta, witte rijst e.d.) hebben precies hetzelfde effect op je lichaam als suiker. Ook dan stijgt je bloedsuikerspiegel ogenblikkelijk en moet je insuline aan de slag om deze weer naar beneden te halen. Wees je hiervan bewust.

Als je langdurig en met grote regelmaat suiker of geraffineerde koolhydraten eet, moet dus iedere keer je insuline in actie komen. Voor je lichaam is dit zoiets als voor een auto voortdurend gas geven (suiker eten) en dan de rem erop (insuline). Gas geven en rem erop. Dit vindt je auto niet fijn. Je lichaam ook niet. Op den duur kan je lichaam er zelfs de brui aan geven en worden je cellen ongevoeliger voor insuline. Omdat je bloedsuikerspiegel toch naar beneden moet, wordt er méér en méér insuline aangemaakt. Als gevolg van deze flinke dosis aan insuline wordt je bloedsuikerspiegel sneller naar beneden gehaald. Er wordt als het ware méér gas gegeven en harder geremd. Snap je wat ik bedoel? Wat heeft dit nu allemaal met je slaap te maken zul je je afvragen?

Houd je bloedglucosespiegel stabiel

Voor een goede nachtrust is het erg belangrijk dat je hersenen ’s nachts voldoende bloedsuiker blijven krijgen. Je hersencellen hebben namelijk ook ’s nachts energie nodig. Daarnaast wordt in je hersenen het gelukshormoon serotonine aangemaakt, wat in het donker wordt omgezet in melatonine, je slaaphormoon. Dit proces werkt het beste als je bloedglucosespiegel gedurende de nacht zo min mogelijk schommelingen heeft.

Schommelt je bloedsuiker hevig doordat je vlak voor het slapen gaan nog een flink stuk chocola of een restje macaroni hebt gegeten, waardoor je bloedglucosespiegel eerst een piek en vervolgens een dal doormaakt, dan verstoort dit de aanmaak het slaaphormoon melatonine, dat wordt gemaakt door omzetting van serotonine. Dit is de eerste wakker-houder. Door de sterke daling wordt vervolgens een reservemechanisme om je bloedsuiker op peil te houden in stelling gebracht en dat is je stresshormoon cortisol. Dat is de tweede wakker-houder. Cortisol begint normaal gesproken vanaf 2 uur ’s nachts rustig te stijgen om je ergens tussen 6 en 8 uur wakker te “schoppen”. Als je bloedsuikerspiegel te snel daalt, wordt cortisol gebruikt om je bloedsuikerspiegel weer op peil te houden en daar word je wakker van. 

Slaapproblemen? Eet een eitje!

De oplossing voor dit doorslaapprobleem is dus duidelijk hoop ik. Het liefst helemaal niets eten zo’n drie uur voor het slapen gaan en als je toch iets wilt, eet dan wat vetten of eiwitten zoals een handje ongebrande noten of een gekookt eitje. Sliep je vroeger prima door, ondanks late etentjes inclusief toetje? Ik ook. Helaas, jouw en mijn lichaam veranderen bij het ouder worden of we het nu leuk vinden of niet. Het blijft niet zoals het is. Ik heb ervoor gekozen om ernaar te luisteren en het in veel opzichten zijn zin te geven. Ik ga de strijd niet aan. Ik heb vriendschap gesloten en dat bevalt me prima. Wat doe jij?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

jeanette koningstein
Door

jeanette koningstein

op 05 May 2012

Met vollemaan kan ik s'nachts niet slapen,heb dan wel veel energie...hou me aan het eet en drink patroon ,dus dat kan het niet zijn...kom er niet achter hoe dat nu komt....overdag dan wel doodmoe...groet jeanette

Jolanda de Haan
Door

Jolanda de Haan

op 06 Nov 2013

De volle maan heeft enorme kracht en hoe bewuster/gevoeliger we worden hoe meer we ook de invloed van de maan voelen. Ik ben gefascineerd door de maan en maak nu al voor het 4e jaar een maanagenda (heel eenvoudig in het gebruik) om deze kennis te kunnen delen. Al 2 of 3 dagen voor Volle Maan kunnen we deze voelen aankomen en kunnen we al last hebben van een slechte nachtrust. Een zelfde effect kun je ervaren als de maan 2 of 3 dagen lang door het sterrenbeeld Leeuw loopt! (evenals de Zon in 1 jaar een rondje door de 12 sterrenbeelden loopt, loopt de Maan in 1 maand dit zelfde rondje). De Maan hoort bij de vrouw/het vrouwelijke en staat symbool voor gevoel en emotie. Staat de Maan bijvoorbeeld in Kreeft (haar eigen teken) dan kunnen we ons zwaarmoedig of verdrietig voelen. Als je je hiervan bewust bent dan is het makkelijker te accepteren. Gelukkig duurt het maar 2 of 3 dagen, want dan volgt het teken Leeuw en dat voelt veel aangenamer.Ik vind het zo leuk dat steeds meer mensen de kracht van de Maan voelen, dat ik het niet kon laten om mini spoedcursusje maan-astrologie te plaatsen (voor meer info: www.cirkelvanhetleven.nl)Jolanda de Haan

Marijke van Meeteren
Door

Marijke van Meeteren

op 17 May 2012

Herkenbaar hoor, in de volle maanperiode wat slechter slapen. Maar ik merk het ook aan mijn maandcyclus. Daar zitten ook dagen, of beter gezegd nachten tussen, waarin ik zomaar een tijdje wakker kan zijn. Achteraf denk ik dan, o ja het is bijna weer zover. In het algemeen ben ik gelukkig een goede slaper. Nooit zal ik mijn bed uitstappen omdat ik niet kan slapen. Wel doe ik dan ontspanningsoefeningen. Soms werkt het, soms niet.

Anita
Door

Anita

op 23 Aug 2012

Ik herken dat ook, sommige dagen in mijn maandcyclus (zo'n 3 nachten achter elkaar en rond mijn ovulatie) dan kan ik niet slapen. Althans ik val niet in de "diepe" slaap, ik blijf er boven zweven. Erg onprettig.

Jeannette
Door

Jeannette

op 08 Jun 2012

Wat een goed en herkenbaar artikel. Ga er opletten en uittesten!Dank je wel

GeorginaW
Door

GeorginaW

op 26 Jun 2012

Ik gebruik in het geheel geen suiker. Niet overdag en niet voor het slapengaan. Ik denk dat dit eerder te maken heeft met veranderde oestrogeen- en progesteronspiegels. Als ik regelmatig wat opvliegers heb, slaap ik veel slechter. Oestrogeen beïnvloedt de remslaap, progesteron maakt je slaperiger. En juist mét koolhydraten slaap je vaak gemakkelijker in.

monique
Door

monique

op 26 Jun 2012

Nou ik ga het zeker proberen, maar ik merk ook, als het idd volle maan is, en wat bij mij ook heel erg speelt, als mijn dochter ergens mee zit, dan voel ik het in mijn maag, heel gek, of zijn er meer vrouwen die dat hebben?

Diane
Door

Diane

op 12 Dec 2012

Heel herkenbaar, als mijn dochter zich niet fijn voelt heb ik een "knoop"in mn maag en een zwaar gevoel, proberen je hier voor af te sluiten en de "negatieve"energie wweg te halen wil nog wel eens lukken.Teveel verbonden met elkaar heeft zo zn voor en nadelen....

Angelique
Door

Angelique

op 10 Jul 2012

Heel herkenbaar. Ik vraag me altijd af of je daar wakker door word of dat je er dan weer slechter door in slaap valt?

alena homma
Door

alena homma

op 10 Jul 2012

Ik eet savonds voor het slapen gaan nog een roggebroodje met kaas en drink een glas warme melk.Ja ik heb slaapproblemen. Altijd gehad en slik nu melatonine waardoor het (soms) iets beter gaat. Nu ga ik ook mijn roggebroodje laten staan.Slaap wel.Alena

Josee
Door

Josee

op 24 Jul 2012

Mooi artikel met veel bruikbare tips. Josee

Bea Schokker
Door

Bea Schokker

op 31 Jul 2012

de orgaanklok speelt ook een rol de galblaas heeft te maken met inslapen tussen 11 en 1 uur s,nachts van 1 tot 3 is de lever en daarna komt de long en daarna de dikke darm. en dan volgt de rest als je in de nacht wakker bent kun je een probleem met dat orgaan hebben van voedselvergiftiging tot iets anders ,water drinken kan helpen.de galblaas is erg gevoelig voor stress.

Peter van Gerve
Door

Peter van Gerve

op 21 Aug 2013

Interessant artikel ook voor mannen. Ik word ook vaak weken achter elkaar op dezelfde tijden 's nachts wakker, bv. om 4 uur. Veel emoties aan het verwerken. Het helpt mij wel om er dan even uit te gaan, en kort te mediteren of mijn gevoel toe te laten (slaap dan later weer door). Verder slik ik 2x chroom per dag (in ochtend en een uur voor het slapen), ik slaap beter door sindsdien.

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 18 Aug 2012

Er zijn altijd duidelijk en super goede artikelen op de website, deze keer het is niet anders, super handig en nuttig om het te weten allemaal.Ik vind geweldig dat ik mag van jullie expertise leren via jullie website. Hartelijk bedankt.

Annegret Vos
Door

Annegret Vos

op 21 Aug 2012

Oeps nu snap ik de slaaploosheid, hier breng ik verandering in, enne ik hoop dat het dan lukt naar mijn late dienst toch de slaap te vinden.Als het niet lukt EVA dan zwaait er wat hihi

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 21 Aug 2012

Tja, wisselende diensten zijn natuurlijk niet goed voor je slaapritme. Ik hoop dat mijn tip je gaat helpen en anders merk ik het wel he? Hi hi.

Jacolien
Door

Jacolien

op 13 Nov 2012

Verhelderend stukje, maar zoals Annegret heb ik veel avonddiensten en als ik thuis kom(22.30-23.00) heb ik nog trek omdat ik de warme maaltijd al om 17.00 gebruik.Hoe ga ik daar mee om? Fijne dag!

Greet van der Veen
Door

Greet van der Veen

op 30 Aug 2012

Wàt een herkenbaar verhaal en ook de verklaring klinkt mij heel logisch in de oren. Ik ga de tips meteen toepassen, ook vast niet slecht voor de lijn! Ik hoop van harte dat het werkt want het slechte slapen doet me geen goed.

Anneloes Hendrix
Door

Anneloes Hendrix

op 06 Sep 2012

Het klopt idd. wat er staat, en ik zal er zeker verandering in gaan brengen. Drie uur voor het slapengaan NIETS meer eten. Ik gebruik nu 5 mg. Loarazepam om te slapen, en dat werkt niet eens. Ik rook ook altijd nog een sigaretje voor het slapengaan, maar de moed om daarmee te stoppen, heb ik inmiddels maar opgegeven, want ik kom er gewoon niet vanaf. Hoe graag ik ook zou willen. Wel hoop ik, dat ik over een poosje gewoon doorslaap en met de Lorazepam kan stoppen. Ik weet alleen niet na hoeveel dagen of weken, mijn lichaam er niet meer aan gewend is om zonder iets gegeten te hebben te kunnen slapen.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 06 Sep 2012

Ha Anneloes, je lichaam heeft ca 30 dagen nodig om te wennen aan een nieuwe gewoonte. Als je moeite hebt met niets eten, eet dan wel wat maar in ieder geval geen suikers meer. Dus een hardgekookt eitje of een handje ongebrande noten kan dan wel. En veranderen is moeilijk, doe het in kleine stapjes als grote stappen te resoluut voor je zijn. Een boekje dat ik je kan aanbevelen (ook om van het roken af te komen misschien? is de kunst van Kaizen. Het gaat over veranderingsprocessen in kleine stapjes. https://energiekevrouwenacademie.nl/inspirerende-boeken/boeken-over-stress/de-kunst-van-kaizen-robert-maurer/ Veel succes ermee!!

tiny
Door

tiny

op 18 Sep 2012

je lichaam heeft de hele dag spanning opgebouwd en moet die spanning weer kwijt. dat doe je door op blote voeten door het gras te lopen voor je naar bed gaat, het is het proberen waard.

de vylder gisele
Door

de vylder gisele

op 01 Oct 2012

deze morgen tegen 3u in slaap gevallen na halve slaappil,heb er al zeer vaak op gelet als ik niet in slaap geraak,zie ik dat het vollemaan is, dus lijkt wel dat dit de redenis,ik dacht dat dit verzinsel is ,maar hier word dit maar weer eens bevestigt,ondanks dat ik niet zo vlug in zuke dingen geloof zijn de bewijzen er wel

Anja0597
Door

Anja0597

op 02 Oct 2012

Ik zat aan de melatonine. Sliep eindelijk weer goed s nachts maar elke ochtend bij het ontbijt was ik hondsberoerd. Overgevoelig voor melatonine. Dus weer slecht slapen want pijn verdraag ik maar misselijkheid is mijn achilleshiel. Tot ik er achterkwam dat led en lcd licht het niveau slaaphormoon ernstig kunnen beïnvloeden. Half uur voor t slapen geen tablet, telefoon, laptop of e-reader meer. Nu slaap ik stukken beter zonder melatonine en zonder misselijkheid. Echter dat wakker worden rond 3 uur s nachts, dat stoort me wel soms. Dus die handvol nootjes, dat ga ik proberen. :-)

jettie
Door

jettie

op 09 Oct 2012

Wat leuk en herkenbaar ,niet kunnen slapen als het volle maan is! Ik ga meestal naar de volle maan meditatie ,maar slapen ho maar. Nou vind ik dat niet zo heel erg, alleen de dag erna een beetje moe.

Sabrina
Door

Sabrina

op 23 Oct 2012

heel interessant, hoe zit het met het niet wakker kunnen komen smorgens?! Ik slaapt gemiddeld 8-9 uur en ben dan nog kapot... duurt een uur of 2 voordat ik echt wakker ben....

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 25 Oct 2012

Ha Sabrina, je hebt geen slaapprobleem maar doodmoe opstaan na een goede nachtrust lijkt meer op uitgeputte bijnier. Lees mijn blog van aankomende vrijdag!

Sanjaya
Door

Sanjaya

op 29 Oct 2012

Ik was zo iemand met slaapproblemen, had moeite met in slaap komen door malende gedachten en als ik eenmaal in slaap viel werd ik meestal moe wakker. Door de jaren heen verzamelen wij stress in ons lichaam en geest die door slaap geheeld zou moeten worden. Maar uit de 8 uur slaap zijn er gemiddeld maar 2/3 uren dat lichaam en geest echt diep rusten. Uiteraard is dit niet voldoende. Vijf jaar geleden ben ik begonnen met een hele makkelijke vorm van meditatie die 'Ascension' heet. Ascension geeft het lichaam en geest 2 x diepere rust dan je diepste rust 's nachts en sindsdien heb ik geen slaapproblemen meer. Ik val in slaap met deze technieken en wordt 's ochtend uitgerust wakker. Het is het beste kado dat ik mijzelf ooit heb gegeven!

Rosalie Zwaan
Door

Rosalie Zwaan

op 29 May 2013

Hallo Sanjaya, met veel interesse las ik je stukje en heb toen gegoogled op de mediatie. Ik kon ergens een weekend volgen maar die was heel duur. Hoe heb jij dat geleerd. Via een cursus of een boekje? Hartelijk dank alvast Met vriendelijke groet, Rosalie zwaan rosalienoord@hotmail.com

Angelique
Door

Angelique

op 13 Nov 2012

Ik dacht dat mijn dat mijn 'wakkerlig' periode kwam door mijn nachtdiensten. Gedurende nachtdiensten slaap ik namelijk 2 X 4 uur, omdat ik niet 8 uur kan doorslapen. Het lijkt erop dat deze cyclus ook tijdens nachtrust door zet. Ik word dus na 4 uur slapen wakker. Dat duurt 1 tot 2 uur en slaap dan nog even in. Ook dit is zeer vervelend. Tips hoe ik dat kan oplossen zijn welkom.

Angelique van der Sanden
Door

Angelique van der Sanden

op 13 Nov 2012

Ik slaap voordat ik ongesteld moet worden erg slecht, zowel inslapen als doorslapen. Maar ik heb ook gemerkt dat alcohol een slechte invloed heeft. Dus geen slaapmutsje voor mij. Wat goed werkt is een flinke kom yoghurt met ouderwetse muesli. Dus geen krokante muesli die vol suiker zit, maar havervlokken met noten, zaden en cranberry's. Vooral als ik een avondcursus heb gehad. Dit zou ook goed kunnen werken voor de mensen met late diensten.

Letty
Door

Letty

op 13 Nov 2012

Herkenbaar!!!.... Ik voor mezelf had bedacht... Nu ik geen suiker meer neem... Ik veel meer energie heb en daardoor ook met minder slaap toe kan ...en ondanks dat ik wel wakker ben... Nog heerlijk blijf liggen te dagdromen... Dus ik zie het gelukkig niet als een probleem...stap s'morgens fris en fruitig uit mijn bed ...en dat is al jaren geleden!!!

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 13 Nov 2012

Hoi Marjolein, Sinds ik palmeer voor het slapen gaan, heb ik nooit meer last van niet kunnen doorslapen. Hoe je palmeert kun je hier lezen: http://volzicht.nl/dr-bates-en-palmeren/

Els Strengers
Door

Els Strengers

op 21 Nov 2012

Ik herken het bovenstaande niet. Ik eet al meer dan 30 jaar geen suiker en geen geraffineerde producten. Ik heb geloof ik al m'n hele leven een slaapprobleem, maar zo erg als de laatste 13 jaar (overgang)is niet leuk meer. Aantal keren per week gewoon helemaal geen slaap hebben en uren wakker liggen, tot de morgen is normaal geworden voor mij. Vorig jaar wel gordelroos gehad hierdoor omdat ik langzaam aan steeds moeier werd. Nu gaat het iets beter met slapen. doorgaan op karakter brak me vorig jaar op. Ik doe alles rustiger aan en dat helpt wel wat.

Jolanda
Door

Jolanda

op 18 Dec 2012

Beste Els, Wat goed dat je al zo lang geen suiker neemt. Volgens mij is dat het beste tegen heel veel klachten. Mij lukt het nog niet helemaal, het is zo ingesleten en zit soms zo verstopt.... Als je toch zoveel last hebt van de overgang, is het een idee om naar een Care for Women specialiste te gaan? Ze hebben vaak hele praktische tips en anders kruidensupplementen waarmee je misschien weer in een beter evenwicht komt . Het maakt je leven ws. wat makkelijker en dat zou ik je gunnen.

Jacqueline Crijns
Door

Jacqueline Crijns

op 30 Sep 2014

Beste Els,Als je zolang al klachten van de overgang hebt, zou een bezoek aan de Vrouwenpoli in Boxmeer je verder kunnen helpen. Lichamelijk en medisch onderzoek door een gynaecologe, dan doorverwijzing naar andere hulpverleners. Zeker de moeite waard om alles in kaart te brengen. De overgang is een complexe verandering in je lichaam door de veranderingen van hormonen. Sterkte ermee.

Margareth Kampers
Door

Margareth Kampers

op 27 Nov 2012

Weer een hele goede tip gekregen, die direct toepasbaar is! Bedankt!

Tiny
Door

Tiny

op 27 Nov 2012

Ik slaap al weer drie weken slecht maar dat komt meer door het piekeren. Ik heb allerlei handvatten maar niets helpt dan. Ik ga in ieder geval nu ook beter op mijn eten letten.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 29 Nov 2012

Eten maakt echt een groot verschil bij slapen. Veel sterkte en vooral: slaap lekker!

Monique_t
Door

Monique_t

op 27 Nov 2012

Heel interessant. Dank u wel. Monique

Klara
Door

Klara

op 04 Dec 2012

Ik ben een vreselijke snoeper maar sind een week of drie eet ik geroogde moerbeibessen (licht zoetig)en ik merk dat ik nu beter slaap dan de laatste jaren. De behoefte aan snoep verdwijnt ook stukje bij beetje.

Joia
Door

Joia

op 04 Dec 2012

Dankjewel! Wat een heldere uitleg! De neiging om nog even een hapje mee te eten s'avonds laat als man thuiskomt dus maar loslaten ;-)).

Diane
Door

Diane

op 12 Dec 2012

Ik slaap slecht wordt 4 a 5 uur wakker en slaap niet meer...pff...ben op...dus ga nu eens proberen om na 19.00 niet te eten

Marjan
Door

Marjan

op 09 Jan 2013

Mooi stuk daar heb ik wat aan....... Even weer her-inneren dat bijna overal suiker in zit én wat het lichaam aan werk moet verzetten. Een eitje nuttigen.... Goede tip!Dank je wel Marjolein.

Carla
Door

Carla

op 22 Jan 2013

slecht slapen kan ook helemaal niets met eten en drinken of de volle maan te maken hebben: overdag veel te druk zijn, zorgen alleen moeten dragen,onoplosbare problemen toch op moeten lossen en daardoor 's nachts alles moeten verwerken. Niet slapen, vechtend wakker worden middenin de nacht en doodmoe opstaan zijn het gevolg.

Patricia
Door

Patricia

op 23 Jan 2013

Wat een verhelderend artikel weer! Heeft veel transpireren 's nachts daar ook mee te maken misschien?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 24 Jan 2013

Zeker, je lichaam is dan heel hard aan het werk om je voedsel te verteren. Er even vanuit gaande dat het dan geen opvlieger is :-)

Saskia
Door

Saskia

op 12 Feb 2013

Een mooi diidelijk artikel.Het transpireren is s'nachts bij mij het grootste overgangsprobleem en dit zorgt er dan weer voor dat ik onrustig slaap .

wilma
Door

wilma

op 19 Feb 2013

Heel fijn om zo steeds wijzer te worden, ik heb geen slaapproblemen tenzij ik pijn heb door Carpale Tunnel-Syndroom, ik weet niet of daar nog tips en trucs voor zijn?

Marynka
Door

Marynka

op 26 Apr 2013

Hallo Wilma, wat betreft Carpale Tunnel - Syndroom: Kijk bij triggerpointboek,nl, misschien vindt je daar een uitstekend oplossing. Laat je behandelen door een triggerpoint behandelaar. Er zijn namelijk punten in je nek, die in slaap bekneld kunnen raken en zo je arm, hand, vingers afsluiten van goede doorbloeding.Met fijne groetjes, Marynka

Brigtte
Door

Brigtte

op 26 Mar 2013

Hoi Wilma, ik kreeg juist carpaal tunnelsyndroom doordat ik tijdens het dlspenijn vuisten gebald hield of handen dubbelgevouwen tegen mijn borst. Onbewust... Toen heb ik via specialist pols braces gekregen én daar (éven wennen) mee geslapen en overdag niet gebruikt. Nú geen klachten meer. De suikers tips icm slapen ga uk zeker testen, want ben helaas nog steeds suiker verslaafd én slaap wel maar wordt moeier wakker als dat ik ben als ik ga slapen.

Herma
Door

Herma

op 08 May 2013

Superblij met de hele energiekevrouwenacedemie! Ik ben 40+ en er gaat een wereld voor me open! Ik heb het E boek gedownload en 100% suikervrij boek al besteld! Bedankt Marjolein dat je dit alles met ons deelt!

yvon
Door

yvon

op 14 May 2013

Wat een geweldige tips staan hierboven, ik weet dat ik slecht slaap als ik bepaalde indrukken van de dag moet gaan verwerken.Ik kan dan niet gelijk mijn hoofd leegmaken. Bij mij helpt het wel om dit gegeven te accepteren, en mijn best doen om toch aan fijne dingen te denken.Een handje noten of een ei eten na een late dienst heb ik nog niet geprobeerd, maar dat ga ik beslist een keer uitproberen. Bedankt vast voor het delen Marjolein.

Annie
Door

Annie

op 12 Jun 2013

Ik stond 10 jaar geleden voor mijn gevoel op de rand van de afgrond en een burn-oud. Ik bleek last te hebben van het candida syndroom. (schimmels in je bloed die daar niet horen, wel in je darmen) Ik heb het candida dieet gevolgd (vermijden van suikers, ook de verborgen suikers, gist en gefermenteerde zaken, dus ook wijn, azijn e.d.) Tevens via de orthomoleculair arts Chinese kruiden en voedingssupplementen geslikt. Het resultaat.... binnen een maand voelde ik me als herboren en kon de hele wereld weer aan. Ik was er zo enthousiast over dat ik me opvoedingsgebied een Jehova getuigen voelde. Ik gunde het gevoel aan iedereen en wilde iedereen bekeren van de suikers en de snelle suikers, zoals wit brood, patat, witte reist, gewone pasta i.p.v. volkoren pasta en zilvervliesrijst. Ik noem suiker en snelle koolhydraten vergif omdat ze de bloedsuiker snel laten stijgen waardoor de alvleesklier sneller moet werken om insuline aan te maken en er dus hevige schommelingen in het bloed komen die je al je energie ontneemt. Wees dus gewaarschuwd de keus is aan jou, wat houd je tegen????

Yvonne
Door

Yvonne

op 08 Jan 2014

hallo Annie kun je mij vertellen welke chinese kruiden je zo hebben geholpen? Ik kamp ook al jaren met Candida. wat fijn dat jij zo opgeknapt bent! alle tips van eva neem ik ter harte, bedankt! Groet Yvonne

Maaike
Door

Maaike

op 18 Jun 2013

Bedankt voor de info betreft slecht slapen. Ik ben weer gewezen op de slechte invloed van suikers en ga er nog mee om denken deze te vermijden. Ik ga ook uitproberen om een eitje te eten savonds. Ik voel me momenteel belabberder dan ooit en zal alles aangrijpen om me tenminste weer fit te voelen.

ineke
Door

ineke

op 26 Jun 2013

ik heb last van ongebrande noten , waar ik veel gassen van kryg ?

Wietske
Door

Wietske

op 23 Jul 2013

Goed artikel maar slecht slapen kan meerdere oorzaken hebben bijv: piekeren of een gebrek aan de juiste hoeveelheid Vit.D. Vooral als je wat ouder bent kun je dit aanvullen met een supplement. Ook slaapapneu kan de boosdoener zijn, ook vaak niet opgemerkt tijdens de slaap maar wel geradbraakt en moe zijn overdag.

Netty van den brink
Door

Netty van den brink

op 30 Jul 2013

Ik doe iedere dag yoga dus slaap elke nacht als een roosje.

Jolanda Hunter-Brand
Door

Jolanda Hunter-Brand

op 21 Aug 2013

Hoi Marjolein,Dit is precies het probleem waar ik mee kamp. Het inslapen is geen probleem, maar ik word dan vaak tussen 1 en 3 uur wakker en heb dan veel moeite om weer in te slapen. Ik ga dus zeker jouw advies opvolgen. Ben benieuwd of dit effect heeft. Je hoort het nog van me.

Sam Nijsten
Door

Sam Nijsten

op 28 Aug 2013

Dit is voor mij een super tip!!! Ik ben zangeres/bassist in een band en na repetities en optredens heb ik honger als ik thuis kom! Dus fijn te horen dat ik dan wel een stukje kaas of noten of een gekookt eitjes kan nemen. Want met honger naar bed is ook geen pretje!!!

anja groenenboom
Door

anja groenenboom

op 29 Aug 2013

Ik weet dat ik problemen heb met slapen, helaas is voor mij nog wat moeilijker. Ik heb om de 2 a 3 weken soms 3 dagen of 4 dagen nachtdienst. Ik heb omschakelingsproblemen. Dinsdagochtend was ik om 06.00 klaar met werken. Gisteren met een collega/vriendin gezellig naar de dierentuin. En vandaag moet ik weer om 06.00 uur beginnen. Volgens mij is mijn bloedsuikerspiegel kn een rollercoaster beland. Want ik ben nu klaarwakker. En over 1 1/2 uur loopt mijn wekker weer af. Dus wens ik mij zelf een voor al een rustige werkdag. Zit er niet in, maar hopen mag altijd. Mijn gevoel zegt dat ik in 20 jarig lichaam zit, maar in werkelijkheid ben ik 55. Soms geweldig, maar nu ik klaarwakker ben straks een crime. heeft iemand tips hoe ik met mijn werktijden een toch zo rustig en stabiel mogelijk bloedsuikerspiegel krijg. Graag tips en ideen.

Henriëtte.v.Alteren
Door

Henriëtte.v.Alteren

op 10 Sep 2013

Al jaren slaap ik slecht,maar heb nu het gevoel dat jouw advies zal kunnen helpen. Dus ik ga je raad meteen toepassen. dankjewel

Dineke
Door

Dineke

op 17 Sep 2013

Goed te lezen dat ik geen gedragsprobleem heb, zoals mijn diabetesverpleegkundige mij het stigma gaf. Dank je wel voor de bemoedeging. Ik ga je tip van het gekookte eitje opvolgen en hoop hier resultaten mee te boeken.

ine
Door

ine

op 18 Sep 2013

Bedankt voor het toesturen van dit artikel. Hier heb ik tenminste wat aan.Ik ga je tips zeker opvolgen. Alleen zit ik nog met een ding, Eet ik nu per dag drie tussendoortjes of een zoals Carola van Bemmelen adviseert een.?

ellen
Door

ellen

op 24 Sep 2013

Weet iemand een alternatief voor suiker in de koffie? Bij voorbaat dank voor het antwoord.

Lucie
Door

Lucie

op 26 Nov 2013

Misschien Stevia?

frederika
Door

frederika

op 09 Jun 2015

kokosbloesemsuiker is ook een goede vervanging en nog lekker ook

Ingrid van Rooijen
Door

Ingrid van Rooijen

op 16 Oct 2013

Hallootjes allemaal,Ik wil even zeggen dat het echt allemaal heel herkenbaar is! Wel inslapen en rond 03.00/04.00u wakker worden, naar beneden gaan en vervolgens duurt het eeuwig voor ik weer in slaap kom, of op de bank weg dommel pfffff. Nu ik op mijn voeding let hoop ik dat het weer wat beter zal gaan verlopen... Dank je wel voor het fijne en vooral duidelijk verhaalGreetz Inky

Anne Lise Kusters
Door

Anne Lise Kusters

op 22 Oct 2013

Ik heb erg veel plezier aan het lezen van al de artikelen en ben begonnen met aanschaffen en innemen van een aantal superfoods. De koolhydraten worden sterk gehalveerd, valt niet mee om te veranderen in eetgewoontes maar de logica in de uitleg is overtuigend. Ik hoop de gewrichten hier ook een plezier mee te doen.Anne Lise

janny vermeeren.
Door

janny vermeeren.

op 29 Oct 2013

nee gelukkig heb ik geen slaap problemen.Marjoleien. ook al ga ik met heel veel pijn naar bed. (rug en benen) kan ik de slaap goed pakken. soms 1x er uit om te plassen. slaap gelijk weer in.hoi Ellen. cocosbloesemsuiker. goede vervanger voor suiker.groetjes janny.

Wil de kruijk
Door

Wil de kruijk

op 06 Nov 2013

Nee ik heb geen slaap problemen maar ik eet al een aantal weken geen suiker en geen granen meer dat doet mij goed ook mijn darmen zijn erg rustig ik voel me fit.Groetjes Wil.

Monique
Door

Monique

op 12 Nov 2013

Wat wordt ik blij van deze site ! Ik, die altijd zo energiek en sterk in het leven stond weet mij nu geen raad met a die opvliegers. Als verpleegkundige ben ik gek op nachtdienst, draai deze iedere week maar inderdaad heb ik de keuze om goed voor mij zelf te zorgen of medicatie gaan te gaan slikken Deze week heb ik een nachtdienst afgeslagen. Dat is nieuw voor mij en moeilijk maar een stap in de goede richting om mijn ritme beter aan te houden. Daarnaast mediteer ik en ben veel buiten en het voelt goed omdat te doen. Winkelen is leuk op zn tijd maar ik merk dat ik uit de drukte moet blijven omdat ik daar het gevoel heb onderuit te gaan tijdens de opvliegers en ik wordt er te moe van. Pff wat moet ik wennen aan al dit geteut !

Anke
Door

Anke

op 12 Nov 2013

Heel herkenbaar, ga er zeker nog meer mijn voordeel mee doen. Groet Anke

Corry
Door

Corry

op 12 Nov 2013

Het artikel goed gelezen. Heel herkenbaar allemaal. Ik wist het ook niet van de eiwitten, maar ik heb wel een gewoonte om een handje walnoten te eten omdat die voor het grijpen liggen in de kast. Ik slaap snel maar ben ook zo rond 4 uur wakker en dan moet ik mijn best doen om niet te gaan malen want ik ben dan geneigd de dag al door te nemen. Een verduisteringsrolgordijn heeft bij mij aardig geholpen. Ik was daarvoor net zo vroeg wakker als de vogeltjes.

Gea
Door

Gea

op 19 Nov 2013

Vanmorgen alweer om 4 uur klaar wakker en nu dus doodmoe. Ik heb gisteravond een handje Japanse mix gehad... toch eens op het etiket kijken straks en anders vanavond niets meer eten.( wat ik erg moeilijk vind trouwens... Dat helpt trouwens ook tegen brandend maagzuur, waar ik bijna elke avond last van heb.

Berna
Door

Berna

op 11 Feb 2014

Bedankt voor al jullie verhalen, weer veel geleerd! Om 1h en om 3h wakker worden is mijn probleem, met een ontzettende behoefte aan zoet.......erg moeilijk om dit om te buigen. Slaap daarna weer snel in maar het blijft toch een onrustige nacht. Heb ook veel te verwerken gehad en ben in 2011 kunstmatig in de overgang gebracht. Ben al erg op de suikers/ koolhydraten aan het letten, dit mag je met recht een verslavend iets noemen. Is het drinken van 1 of 2 glaasjes rode wijn voor het slapen gaan dan ook slecht? Hoor graag wat jullie mening hierover is!

Cobie
Door

Cobie

op 11 Feb 2014

Wat een herkenbare verhalen. Niet slapen als het bijna volle maan is bijv. Maar ook zo tegen de tijd dat ik m`n menstruatie weer ga hebben is het ook zo heerlijk wakker liggen nou ja heerlijk. Afgelopen nacht ook weer zo`n nacht gehad, wat was er anders als anders. Groene thee gedronken i.p.v. water nou dat kan het niet zijn volgens mij. Maar wel zo`n anderhalf uur voor het naar bed gaan een flinke appel gegeten Zal dat de boosdoener zijn? Het leek of ik een flinke sterke beker koffie had. Dus vanavond maar even geen fruit. Maar een glaasje wijn kan volgens mij echt geen kwaad

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 17 Feb 2014

Groene thee bevat theïne, dus een soort caffeïne maar dan in thee. Dat kan heel goed je verstoorder zijn geweest. Kruidenthee is veel beter, vooral met rustgevende kruiden zoals kamille etc.

bertine
Door

bertine

op 19 Feb 2014

Ja, groene thee houd mij soms ook wakker, net zoals Turkse zwarte thee (erg sterk !) en/of thee met ginseng. Dan is het echt gebeurd met mijn nachtrust en lig ik gewoon klaarwakker in bed terwijl ik toch moe ben, erg vervelend want de volgende dag ben je niks waard en ontzettend hangerig. Nu neem ik weleens een badje met magnesiumzout , dat ontspant goed. Ook rescue remedy van Bach wil nog weleens helpen, ook tegen het gepieker.

Ingrid
Door

Ingrid

op 04 Mar 2014

Ik ben een paar weken geleden gestopt met suiker, omdat ik de invloed ervan wilde zien op de gewrichten in mijn handen. Tegelijkertijd ben ik ook voldoende water gaan drinken. Ik zing en speel gitaar en kon af en toe door pijn aan een vinger niet meer gitaarspelen. Dat was hiervoor dus mijn sterkste motivatie.Het is nog maar een paar weken en ik merk al een lichte verbetering in mijn handen. Bovendien slaap ik beter door. Ik werd soms 4 of 5 keer per nacht wakker. Ik slaap altijd snel in, maar dat maakt de nacht toch onrustig. Ik word nu nog maar 1 of 2 keer wakker en de opvliegers waar ik last van had zijn ook sterk afgenomen.

Marlene
Door

Marlene

op 12 Apr 2014

Goede informatie weer, Marjolein. Ik wist wel dat het niet goed was om nog te eten in de avond, maar niet waarom. Ik slaap gelukkig goed en heb ook geen last van de volle maan, maar ik val soms bijna al in slaap voor de tv en word wel heel vroeg wakker. Ik ben dan nog veel te moe om op te staan, dus blijf ik nog even liggen en dommel herhaaldelijk nog wel even in. Ik eet na het avondeten niets meer, drink alleen kruidenthee en ben in de loop der jaren gezond en volwaardig gaan eten. Suikers gebruik ik ook niet meer en ik ben uit de overgang, maar heb nog wel last van opvliegers. Gelukkig niet zo erg meer als verleden jaar, maar toch! :( Vóór de overgang had ik nergens last van en sliep ik als een roos.

Veirem
Door

Veirem

op 27 May 2014

het artikel over de suiker heb ik met verwondering gelezen , ik wist echt niet dat het zo er aan toe ging, ik probeer het uit, wel vraag ik me af of het net zo is met mannen, zij komen nl van mars....en zitten anders in elkaar. blij da tik het toegestuurd kreeg. liwagro M

Veirman M.
Door

Veirman M.

op 27 May 2014

ik heb met grote verbazing gelezen over de suiker en de nacht, heel blij dat ik dit heb gelezen , ik wist er totaal niks van, ik probeer het uit, wel vraag ik me af of hetook voor mannen zou helpen mannen komen nl van mars nietwaar en zitten anders in elkaar doch de suiker zal wel het zelfde effect op hun hebben. bedankt liwagro M.

Marga
Door

Marga

op 03 Jun 2014

Ik heb last van heel lang wakker liggen soms wel tot 05.00 of later. Heel interessant artikel, ik ga het zeker opvolgen. Wel is het zo dat ik eigenlijk na 20.00 niets meer eet hooguit een stuk fruit en een glas kokoswater. En als ik daar nu zo over nadenk heeft dat natuurlijk hetzelfde effect! Ik zal dus ook fruit moeten laten staan. Wat kan er zonder problemen gedronken worden dan?

Wilma
Door

Wilma

op 11 Jun 2014

Hallo Marjolein,Wat een ontzettend goede en duidelijke blog. Een goede vriendin van mij (ME/CVS/fybriomyalgie patient) slaapt al een aantal weken nauwelijks. De beetjes die ze slaapt, droomt ze heel helder en 'druk' en 'negatief'. Ze is aan het einde van haar latijn. Kan dit duiden op een oestrogeendominantie? En is dit te testen?Groet, Wilma

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Jun 2014

Ha Wilma, ik moet je het antwoord schuldig blijven. Het beste advies wat ik haar kan geven is om naar een goede acupuncturist te gaan die verstand heeft van Chinese kruiden. Ik ken een goede in Culemborg maar dat is misschien erg ver weg. De Chinese geneeskunde heeft goede kruiden tegen slaapproblemen.

Louise van der Weide Uzal
Door

Louise van der Weide Uzal

op 13 Aug 2014

Dag Marjolein .heel hartelyk bedankt voor al deze goede informatie .ik eet nooit na 18 h.om niet wakker te worden van de migraine .maar ik lees in de bovenstaande reacties over de maan invloed . sinds ik een teil met water buiten voor ons raam van de slaapkamer heb gezet slaap ik zeer goed en de hele nacht ondanks volle maan.het water absorbeert de stralen. Met warme groet van Louise

Marianne
Door

Marianne

op 31 Dec 2014

Hallo MarjoleinWaar precies zit de Chinese geneeskruiden winkel in Culemborg. Ik heb al meer dan 10 jaar een slaapprobleem. Groetjes Marianne Schoch

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 02 Jan 2015

Ha Marianne, Ik ken geen Chinese geneeskruidenwinkel in Culemborg maar ik zou als ik jou was contact opnemen met Lettie de Wit, zie http://www.praktijkchinesegeneeskunde.nl/ Heb ik zelf goede ervaringen mee!

jet
Door

jet

op 02 Jan 2015

Zo herkenbaar! Ook ik werk 's nachts blokjes van 3 & 4 soms 5 nachten. Een week vrij en weer n blokje. Ik ben 58 en in januari voor t laatst ongesteld geweest dus nu echt in de overgang. Misschien heeft mijn slapeloosheid hier mee te maken. Mijn bed was mijn lievelingsplekje maar nu zie ik er tegenop om naar bed te gaan. Ik zal in ieder geval de goede tips uit proberen. Zou alleen willen weten of er voor mensen die nachtdiensten draaien nog andere tips gelden??

Anneke
Door

Anneke

op 08 Jan 2015

Ikzelf gebruik havnn jus, een biologisch drankje waar alles in zit wat je elke dag nodig hebt, sinds dat moment slaap ik weer, er zitten weleens mindere nachten tussen, maar het is niet meer zo erg als het geweest is. Ik denk ook dat suiker een grote boosdoener is en stress. Herkenbaar is ook het verhaal van volle maan en je cyclus. Ik hoop dat ik hiermee een bijdrage heb kunnen leveren voor anderen.

elly
Door

elly

op 14 Apr 2015

Toch zijn er ook weer andere theorie en mogelijk, ik eet overdag weinig en s'avonds weer veel meer. overdag ben ik in beweging, beweeg veel en ben erg energiek. eet ik veel overdag dan ben ik eerder moe. dus zal ik s'avonds meer moeten eten. bijkomstigheid: mijn hele leven nog nooit van gewicht veranderd,( zelfs niet met 5 kinderen) slaap over het algemeen goed en heb geen overgangsklachten gehad (ik ben 58 jaar) ik zie het zoals dieren ook leven, eerst actie om eten te scoren, hebben ze eten dan gaan ze slapen. het eten heeft dan ook tijd om te verteren en voedingsstoffen op te nemen. wij moeten eens af van het idee dat eten alleen maar calorien zijn. eten is gewoon voedzaam als je natuurlijk eet

Van Opstal Bernadette
Door

Van Opstal Bernadette

op 19 May 2015

Blij dit te lezen want op aanraden van Chiatsu geen suiker meer gegeten tijdens de dag tot 16u dan mag een zoetigheidje voor de maaltijd in de vorm van fruit. Ook zuivel heeft ze me afgeraden. drank: thee en/of water. Mijn slaappatroon is sinds jaren:slapen gaan om 23u,wakker rond 2u- 2u30 en dan draaien en tegen het ochtenduur(4u30-5u) val ik terug in slaap tot de wekker tot de orde roept. Sinds het invoeren van dit systeem slaap ik inderdaad sinds kort een nachtje door maar het is bij het lezen van jouw artikel dat mijn licht is opgegaan en belangrijk ik droom ook minder of ik herinner me niet zo veel meer. Dus dat zou door die suiker komen straf!

frederika
Door

frederika

op 09 Jun 2015

ik slaap beter sinds ik alle elektrische apparaten uit mijn slaapkamer heb gehaald eerst werd ik wel drie keer wakker nu nog maar een keer om te plassen suiker eet ik al jaren niet meer alleen af en toe een aardappeltje of een broodje maar dat merk ik meteen ik krijg dan een opvlieger of mijn darmen protesteren hevig dus ik eet voor 80 procent raw food en dat gaat geweldig

Adri
Door

Adri

op 28 Jul 2015

Goed blog,Marjolein. Ook jaren gehad dat ik als een blok in slaap viel en tussen twee en drie uur s`nachts zwetend wakker werd en lag te springen in bed.Met het eten van iets zoets kon ik verder slapen.Had dus wel degelijk met mijn bloedsuikerspiegel te maken.Geen zuivel,geen suiker en koolhydraatarm eten.Paar uur voor het slapen niets meer eten zodat je lichaam de tijd en rust krijg om te verteren komt ook je nachtrust ten goede.

l
Door

l

op 29 Jul 2015

hoi marjolein,je kunt van alle zaken doen met het artikel (facebook, pin, enz...) maar gewoon door mailen naar iemand kan je spijtig genoeg niet doen. Of zie ik dat nu verkeerd, kan ook ;-)

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 30 Jul 2015

Nee hoor, je mag alles wat ik publiceer gewoon delen, ook via de mail :-). Ik vind het altijd erg leuk als mijn artikelen gedeeld worden. Het is wel fijn als je er dan een bronvermelding bij zet. Deze artikelen kun je doormailen door bijvoorbeeld even de link van het artikel te kopiëren en in de mail te zetten aan de ander.

Orfary Ganan
Door

Orfary Ganan

op 12 Aug 2015

Ik ben pas in de overgang terecht gekomen en ik vind het verschrikkelijk :( Hartelijk bedankt voor alle je tips en overige informatie die mij enorm kan helpen. Ik ga zeker je boek kopen over beter slapen.

tessa
Door

tessa

op 17 Aug 2015

Ik ben 36 en heb hier denk ik laatste tijd ook last van. Geruststellend dat het niet iets ernstigs is maar damn!!!! Ben al 40+ als ik net over de helft van m'n 30 ben .

Marianne
Door

Marianne

op 08 Sep 2015

Hoi Marjolein Bedankt voor de mail en de tips over slecht slapen. Ik heb inslaap problemen en dit al 15 jaar. Voel me erg gespannen hierdoor. Ik eet inderdaad steeds s'avonds een cracker met zoet beleg en andere lekkernijen. Had geen idee dat dit de oorzaak van mijn inslaap problemen zouden kunnen zijn. Ik ga het direct proberen. Dank je voor de goede tip. Je hebt een prachtige website.

Janneke N
Door

Janneke N

op 23 Sep 2015

Ik heb er op het moment enorm veel last van, dat wakker liggen 's nachts. Of ik vaak eet 's avonds, te kort voor het slapen weet ik eigenlijk niet, maar bedankt voor de tip, ik ga er zeker op letten!

Arjan
Door

Arjan

op 24 Nov 2015

Hallo,Ik heb zo nu en dan ook periodes dat ik slecht slaap. Gisteren vond ik deze website en vond het zeer interessant. Nu weet ik wel dat suikers eten hier mee te maken heeft, maar ik wist niet dat een gekookt eitje eten 's avonds zou kunnen helpen. Gisteravond meteen proef op de som genomen en inderdaad. Ik merkte op dat mijn hartslag een stuk lager lag dan gebruikelijk. Ik voel/hoor dat in mijn nek als ik op mijn zij ga liggen. Vannacht dus van 23.00 tot 05.00 geslapen. Werd wakker omdat mijn vrouw naar het toilet moest.De symptomen die ik had: Met minimale kleding aan naar bed. Kom snel in slaap. Na 1 a 2 uur wakker worden en merk dan op dat ik zowat gloei van de warmte. Moet dan ook meestal nodig plassen. Na plassen met veel moeite de slaap hervatten.Ergo, rustiger aan met suiker in de avond en juist meer eiwitten/calcium eten/drinken.Dank voor dit verhelderende inzicht!

Rox48
Door

Rox48

op 30 Dec 2015

Ik heb jaren last gehad van piepende oren en slapeloosheid. Toen ik de draadloze vaste telefoon uit het stopcontact haalde voordat ik ging slapen ( en later een nieuwe eco gekocht) mijn wifi op een tijdschakelaar had gezet zodat deze uit stond in de nacht en mijn mobiel op vliegtuigstand slaap ik opeens weer gewoon 8 uur in de nacht! Heerlijk ben er zooooooo blij mee

marianne
Door

marianne

op 11 Mar 2016

Ik herken dit erg van mezelf. Ga het gauw eens proberen! Nog een ander vraagje: mijn dochtertje van 6 heeft dit vanaf haar geboorte al dat ze na drieën 'snachts kan zakken in haar suikers en nogal eens in een hypo komt. Mn bij de overgang van winter naar zomer. Lijkt alsof haar lijf in een andere instelling komt bij mooier weer. Ze moet van het ziekenhuis maizena nemen voor de nacht omdat het langwerkende suikers zijn en haar door de nacht helpen. Heb jij hier ideeën over? Is al hiermee een paar keer in het zkh terecht gekomen. Gr Marianne

Jens
Door

Jens

op 18 Jan 2017

interessant artikel, waardevolle informatie!

anna
Door

anna

op 10 Mar 2017

ok ik ben reuze benieuwd, de site vind ik alvast geweldig, mooi en duidelijk geschreven en beschreven evt. wat te doen c.q. te laten :) ik ga het zeker in praktijk brengen.. en zal naderhand laten horen of het bij mij effect POSITIEF dan heeft gehad..

Wil
Door

Wil

op 17 Jun 2019

Hartelijk dankwoord deze uitleg. De laatste tijd veel ijs en koek na het avondeten, met als gevolg steeds wakker, nachtmerries etc. Koek en ijs en chocolade gaat de deur uit.

Moniek
Door

Moniek

op 11 Dec 2019

Bedankt voor de informatie. Ik ga het eitje zeker uitproberen.

Bregje
Door

Bregje

op 06 Jan 2021

Dank voor dit artikel! Ik ben ook een wakker worder en ik kan me heel goed voorstellen dat het hierdoor komt. Het punt is alleen ook dat ik, zodra ik naar bed ga, een honger gevoel krijg. Dat heb ik al jaren. Meestal eet ik dan een banaan (wat, denk ik nu, dus niet zo'n goed idee is). Als ik niets eet wordt ik ook wakker van de honger. Maar goed, misschien dat eitje en die noten eens proberen. Dank je wel!

Bregje
Door

Bregje

op 06 Jan 2021

Dank voor dit artikel! Ik ben ook een wakker worder en ik kan me heel goed voorstellen dat het hierdoor komt. Het punt is alleen ook dat ik, zodra ik naar bed ga, een honger gevoel krijg. Dat heb ik al jaren. Meestal eet ik dan een banaan (wat, denk ik nu, dus niet zo'n goed idee is). Als ik niets eet wordt ik ook wakker van de honger. Maar goed, misschien dat eitje en die noten eens proberen. Dank je wel! O trouwens, die volle maan.... Ja dan slaap ik sowieso vrijwel niet. :)

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!