Zes gouden tips om je botontkalking te herstellen

Zes gouden tips om je botontkalking te herstellen

Naar aanleiding van mijn vorige blog over Joris Driepinter en zijn botontkalking heb ik verschillende vragen gekregen over botontkalking en wat je er als vrouw  40+ zelf aan kan doen om dit te voorkomen of ervan te herstellen. Dit zijn belangrijke vragen want één op de drie vrouwen krijgt in de postmenopauze te maken met botontkalking. Vandaar hierbij het goede nieuws: je kunt er zelf heel veel aan doen! Botten zijn geen dode dingen maar bestaan uit levende stof, dus je hebt heel veel zelf in de hand. Ook preventief. Belangrijke informatie, ook voor je dochter(s). Let’s go for it!

Wat is botontkalking/osteoporose eigenlijk precies?

Osteoporose betekent letterlijk het poreus worden van de botten. De botdichtheid vermindert doordat de botten hun mineralen, voornamelijk calcium, magnesium en fosfor, verliezen. Ken je die Bros chocoladerepen van vroeger (bestaan die eigenlijk nog?) met al die gaatjes erin? Zo zien botten eruit in een vergevorderd stadium van botontkalking. Het zal je duidelijk zijn dat die erg kwetsbaar zijn en dus makkelijk breken. Funest aan botontkalking is dat je het niet voelt of merkt, het gaat geruisloos. Meestal begint het bij je heupen, onderrug en dijbeenderen maar ook in de wervels van je hals. Dit is een van de redenen waarom we “krimpen”  bij het ouder worden; we zakken eigenlijk een beetje in doordat onze wervels inzakken.

Botweefsel kun je je leven lang blijven opbouwen

Mensen denken vaak dat botten gemaakt zijn van een harde, dode stof. Dit is echter niet zo. Hoe denk je dat het bot van een gebroken been of arm zich herstelt? Als het dode stof zou zijn, zou eenmaal kapot, altijd kapot zijn. Net als een gebroken glas. Een gebroken bot vormt echter nieuwe cellen waardoor de gebroken delen weer aan elkaar groeien. Botweefsel is een bijzondere, levende stof die zich je leven lang blijft ontwikkelen. Het breekt zichzelf voortdurend af maar bouwt zichzelf ook weer op. Het gaat dus om het totale saldo: is er meer botafbraak of is er meer botopbouw?

Vrouwen hebben meer last van botontkalking/osteoporose

Vermindering van de botdichtheid is een normaal verschijnsel bij het ouder worden. Al vanaf je 35ste begint de botmassa langzaam af te nemen. De kunst is dus om enerzijds met zoveel mogelijk botmassa 35 jaar oud te worden, en anderzijds vanaf je 35ste hier zoveel mogelijk opbouw tegenover te stellen. Vrouwen hebben er méér last van dan mannen omdat botontkalking wordt versneld door het dalende progesteron- en oestrogeenpeil dat begint rond je 40ste levensjaar. Tijdens de overgang verliest een vrouw ongeveer 3-4% bot per jaar en na de overgang nog ongeveer 1% per jaar. Bij mannen gaat het veel geleidelijker. Maar nogmaals: je kunt er zelf heel veel aan doen. Tot op zeer hoge leeftijd kun je je botten meer stevigheid geven.

Opname van calcium is belangrijker dan inname

Het verlies van sterkte van je botten is niet te wijten aan een tekort aan calcium, alhoewel het wel een rol speelt. Alleen zorgdragen voor voldoende calciuminname is onvoldoende na je 35ste. Door de daling van het oestrogeen- en progesteronniveau wordt het namelijk moeilijker voor je botten om het calcium op te nemen, waardoor het sneller weer ‘wegspoelt’ of moeilijker op de juiste plaats terecht komt. Opname is dus belangrijker dan inname. Zorgen voor een goede calciuminname vóórdat je 35 bent is wél belangrijk,  zodat je met sterke botten de overgang ingaat. Goede bronnen van calcium zijn groene groenten, brandnetelthee, ongebrande noten en zaden en tempeh. Vermijd een overmaat aan dierlijke eiwitten (vlees en zuivel), frisdranken en alcohol want zij onttrekken juist calcium aan je botten of belemmeren goede opname.

De drie musketiers van sterke botten naast calcium

De werkelijke helden die je nodig hebt om je botten sterk te houden na je 35ste zijn:

  • vitamine D3
  • vitamine K2  
  • magnesium

Om calcium goed vanuit de darmen te kunnen opnemen is vitamine D3 nodig. Vitamine D halen we uit zonlicht, maar helaas onvoldoende op de 52ste breedtegraad, waar wij wonen in Nederland. Daarbij is het onmogelijk om voldoende vitamine D te halen uit onze voeding. Vitamine D is dus iets dat je als vrouw 40+ naar mijn mening moet halen uit een goede suppletie. Uit onderzoek blijkt dat bijna alle osteoporosepatiënten een tekort hebben aan vitamine D.

Ook vitamine K2 blijkt een belangrijke rol te spelen bij calciumverlies bij vrouwen na de overgang. Deze stof is ook nodig om ervoor te zorgen dat kalk door de botten wordt opgenomen. Natto, gefermenteerde soja, is de beste bron van vitamine K2.  Het is ook beschikbaar als supplement. Gezonde darmen produceren zelf ook K2.

Tot slot hebben we magnesium nodig om te zorgen voor opname van calcium in de botten. Veel vrouwen hebben een tekort aan magnesium. De belangrijkste oorzaak hiervan is stress. Heb jij veel stress? Grote kans dat je een tekort aan magnesium hebt. Ik ga nog veel schrijven over stressreductie, maar misschien is het aan te raden voor je om voorlopig even een magnesiumsupplement te nemen?

(Raadpleeg bij het innemen van supplementen altijd je arts. Vooral met vitamine K2 in combinatie met bloedverdunners.)

De vijfde held bij botontkalking: natuurlijke progesteron

Dr John Lee schrijft in zijn boek Menopauze – Alles wat je dokter je niet vertelt, een uitgebreid hoofdstuk over de positieve werking van natuurlijke progesteron in relatie tot botontkalking. Ik zal hier in een volgende blog op terugkomen.

Krachttraining is ook voeding voor sterke botten!

De basis van alle gezondheid is goede voeding. Eerst voeding, dan superfoods, dan supplementen. Wat ik versta onder gezonde voeding voor vrouwen lees je in mijn boek Het Energieke Vrouwen VoedingsKompas.

Daarnaast is lichaamsbeweging essentieel om je botten sterk te houden. If you don’t use them you will lose them! Zet je botten onder druk. Laat ze werken! Trainen met gewichten (krachttraining), hardlopen, tennissen maar ook bijvoorbeeld dansen is prima. Een rondje met de hond is echt onvoldoende. Je bent nooit te oud om te beginnen, maar bouw het rustig op. Overigens bouw je met flink sporten niet alleen je botten maar ook je spieren op. Net als botten kun je spieren tot op zeer hoge leeftijd opbouwen. Loop je achter een rollator als je 80 bent of speel je een potje tennis? Girl, go for it!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. En ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Hilde
Door

Hilde

op 07 Jul 2012

Hallo Marjolein,Je botten belasten schijnt inderdaad goed te zijn om ze sterk te houden. Echter, wat nu als je door beginnende artrose niet (meer) kunt hardlopen en geen geld hebt voor de sportschool? Ik loopt iedere morgen een stevig rondje (30 - 45 min)in een snel tempo. 's Avonds een rondje in rustig tempo en loop trappen (woon 3 hoog).Is dat onvoldoende belastend?Dank voor al je blogs en adviezen.Met vriendelijke groet,Hilde

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Jul 2012

Hallo Hilde, alle beweging die je jezelf geeft is prima, maar blijf wel je grenzen opzoeken. Niet te snel zeggen: dat lukt mij niet meer. Kun je in een wat hoger tempo de trap op en af? Of wat vaker? Zou je kunnen touwtje springen dan is dat helemaal perfect (en niet duur!). Je wandelingen afwisselen met stukje touwtje springen? Wel heel rustig opbouwen. Héél rustig! Artrose is iets wat je misschien niet terug kunt draaien (zeggen de medici maar ik heb daar zo mijn twijfels over) maar waar je wel veel zelf aan kan doen om het in ieder geval niet erger te laten worden. Daar ga ik zeker nog een uitgebreid artikel over schrijven want ik heb er zelf ook last van gehad maar ben het nu weer kwijt gelukkig. Sterkte maar vooral veel plezier en gezondheid ermee! Hartelijke groet, Marjolein

Magda Blom
Door

Magda Blom

op 31 Jul 2013

Hallo Marjolein,touwtje springen is wel goed voor je botopbouw, maar bij mensen met ingezakte wervels is dit niet aan te raden. Wanneer reeds osteoporose in ernstige mate is geconstateerd, moet je daar wel voorzichtig in zijn. Misschien kun je daar een keer aandacht aan schenken. Verder vind ik je adviezen geweldig en ben een echte fan van je.Groetjes, Magda

christine
Door

christine

op 17 Aug 2015

Glucomotion met uc 2 (uc II) een gepatenteerd product is een van de laatste bevindi gen tegen artrose. Verder neem ik Synofit met pure groenlipmossel capsules. Misschien goede tips.....

jolande
Door

jolande

op 03 Jul 2014

Beste Hilde, Ik herken je klachten als geen ander. Zelf ben ik door een medische misser in een rolstoel beland. Weer of geen weer ik moetvan mezelf iedere dag een uur buiten zijn. Daar bij let ik heel goed op voeding die ik tot mij neem. wanneer het even kan ga ikmet grote tegenzin naar de sportschool, bij de laatste botmeting was ik gekropen. Momenteel doe ik alleen dingen waar ik zelf goed bij voel, gewoon lekker in mijnmoestuin bezig zijn , mijn eetgewoonten zijn veel rauwkost en zelfgemaakte smooties, zoete aardappelen ipv piepers. Etc . Af en toe zondige mag ook de volgende dag weer gezond. Echt een aanrader. Niemand kan je vertellen wat goed of fout is voor je lijf! Dat weten we zelf maar al te goed. Veel succes engenietvan de zomer. Jolande

Ems
Door

Ems

op 08 Jul 2012

Hallo Marjolein, Hoe zit het met Strontium? Ik las dat dat ook een essentieel element is voor het aanmaken van stevige botten. Ik vind je info enorm nuttig en vooral helder geformuleerd. Chapeau! Groeten, Ems

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Jul 2012

Hallo Ems, ik ben strontium nauwelijks tegengekomen in mijn opleiding als othomoleculair therapeut. Ik zie ook dat de producenten van orthomoleculaire voedingssupplementen geen aparte strontium aanbieden. Ik heb gekeken bij Orthica en Bonusan maar er zijn er meer. Ook hebben zij geen strontium opgenomen in hun multi vitamines, ook niet speciaal voor botbehoud. Dus het lijkt mij een beetje een vergeten mineraal. Wel kwam ik dit artikel tegen http://www.worldhealth.net/news/strontium_breakthrough_against_osteoporo/ maar blijkbaar is het door de professionals op dit gebied nog niet opgepakt. Is er iemand die hier meer over kan vertellen? Wij leren allemaal graag van elkaar! Hartelijke groet, Marjolein

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 23 Aug 2012

Dank je wel voor de tip Ido

Aveline
Door

Aveline

op 11 Jul 2012

Even een vraagje over de botontkalking: Als bron van vitamine K2 wordt gefermenteerde soja genoemd. Mij is verteld, dat wij als westerlingen het gen niet hebben om soja te verwerken in ons lichaam, waardoor het juist tegen ons werkt. (alleen Aziaten zouden dit gen bezitten)Zijn er nog alternatieven?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 12 Jul 2012

Hallo Aveline, ik adviseer je om eens te googelen op soja-allergie. Er zijn inderdaad mensen (zowel Westerlingen als Aziaten) die allergisch zijn voor soja-eiwitten net zoals we ook allergisch kunnen zijn voor koemelk-eiwitten. Maar dat geldt nooit voor alle Aziaten of alle Westerlingen. De beste vorm van soja is de gefermenteerde vorm waarin de eiwitten door fermentatie al zijn afgebroken in aminozuren die door ons lichaam beter kan worden opgenomen. Wil je geen (ongefermenteerde) soja gebruiken dan zijn er verschillende alternatieven voor sojamelk (haver-amandelmelk) en yoghurt bv geitenyoghurt. Even voldoende zo? Heeft iemand nog wat aan te vullen?

willemijn
Door

willemijn

op 17 Aug 2016

Vaak eet ik s'ochtends havermouth met water gekookt, doe er dan weer miso bij (gefermenteerde soja, biologisch), en dan weer gember of /en kurkuma geraspt doorheen, ik smul en ben mooi op dreef..!

Karin
Door

Karin

op 30 Jul 2012

Hallo, Prima artikel! het schijnt wel zo te zijn dat we dierlijk calcium beter opnemen dan plantaardig Ca. Daarom is b.v. sojamelk of rijstmelk geen volwaardig alternatief voor "normale" melkproducten. Je moet -als je die niet gebruikt- extra op je voeding letten. Hoewel vroeger overgewaardeerd vind ik dat nu de zuivel wel erg ondergewaardeerd wordt! Het gaat erom niet TE veel te nemen (mensen die allergisch zijn is een ander verhaal natuurlijk).

Letty
Door

Letty

op 06 Nov 2012

Hallo ik heb een vraag , je zegt dat melk producten niet goed voor ons zijn, nu gebruik ik zelf Soja melk en yoghurt,hoe denk je daarover? Of is er een ander alternatief?

Marjolein Dubbers
marni
Door

marni

op 26 May 2013

Hallo. Een ding vraag ik me af: heeft het zin om de voedings adviezen voor de botten nog te volgen als je tegen de 70 bent? Misschien werkt het juist wel tegen, dacht ik

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Jun 2013

Hallo Marni, waarom denk je dat het tegen je zou werken. Tot op hoge leeftijd kunnen we nog spieren opbouwen. Het lijkt me dat botten ook nog kunnen worden opgebouwd. Alleen niet door calcium supplementen maar door met name gezonde voeding en goed bewegen. Dat is gezond op alle leeftijden.

Erika Schilder /Hartog
Door

Erika Schilder /Hartog

op 17 Dec 2013

nou ik ben gevallen heb gecompliceerde schouderbreuk heb dexa scan gehad en inderdaad slechte botten heb.....leeftijd 59...... gewicht 60 lengte 1 72 altijd veel mellk producten heel veel pindakaas zit veel vitamine d in en heel veel in beweging ,dus een raadsel waar het vandaan komt. heb nu tabletten ,calcio 1000 mg /vitaminen d3 800 die elke dag alendroninezuur 70 mg 1 x per week en dat voorlopig 5 jaar en je kunt het alleen stabiel houden en de botten sterker maken zo is mij verteld van de specialist, mijn naam Erika Schilder /Hartogerika

Ria te Riele
Door

Ria te Riele

op 01 Jul 2013

Hallo Marjolijn,heb net van de dokter te horen gekregen dat ik bot ontkalking heb in rug heup dij been pols en vooral linkerduim deze is overbelast geweest door een val waar mijn rechter pols een lelijke breuk heeft gehad ben geopereerd zitten 3 plaatjes in dit is 9 juli 2 jaar geleden toen is er niets over gezegd dat er botontkalking zou zijn. Heb de arts gevraagd wat er aan te doen het enige wat hij voorschrijft is calcium ik ben bijna 73 is hier nog iets anders aan te doen?groetjes Ria

lydia
Door

lydia

op 22 Jul 2013

Vitamine D is dus iets dat je als vrouw 40+ naar mijn mening moet halen uit een goede suppletie. Waar haal je de goede supplementen vandaan?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 23 Jul 2013

Kies voor een orthomoleculair merk zoals Ortholon, Ortica, AOV, Plantina, Solgar etc. Even googelen, er zijn webwinkels genoeg die het verkopen.

anja groenenboom
Door

anja groenenboom

op 11 Aug 2013

Goedemorgen, ik heb een vraag. Ik ben 55 jaar oud. Sinds 3 jaar een maagband. Reeds 45 kilo afgevallen. Moet nog zo, n 40 kilo afvallen. Maar heb ook vit. D tekort en vit. B12 injecties gehad. Maar wat moet ik doen.

Evi
Door

Evi

op 30 Aug 2013

Een mogelijke oorzaak van botontkalking die ik hier niet zie is 1 of meer bijschildkliertumoren. Dan produceert een overmaatse bijschildklier véél te veel hormoon, wat je vit.D en calciumsysteem ontregelt. Hoe veel calcium je dan ook slikt, het circuleert dan wel in je bloed en slaat neer waar het niet hoort (gewrichten, nierstenen), maar komt niet in je botten! Mijn moeder is er vorig jaar aan geopereerd, osteoporose is tot staan gebracht, en ze voelt zich herboren. Veel informatie op www.parathyroid.com.

Ilonka
Door

Ilonka

op 08 Sep 2013

Hallo, Ik zie niets terug over Sillicium wat zorgt voor botaanmaak. Ik heb een enkelbreuk opgelopen en ben nu ruim 4 maanden verder en blijkt dat de genezing erg traag verloopt de arts is niet tevreden en wil een CT scan maken. Ik gebruik al supplementen en doe oefeningen hoe lang duurt het voordat de supplementen aanslaan en de botontkalking zich hersteld?

Yvonne Mellink-Fust
Door

Yvonne Mellink-Fust

op 12 Sep 2013

graag ontvang ik van U regelmatig nieuwsbrief of andere info over botontkalking, spierreuma. Ondraaglijk veel pijn in aanhechtingen van spieren en botten. Krijg morgen uitslag onderzoeken van de reumatoloog. Ik weet dat de juiste voeding mijn pijn kan verlichten en het proces van ontkalken kan stoppen. graag advies hierover. Ben sinds 15 maanden vegetarisch/veganistisch Krijg ik daardoor te weinig eiwitten?

Suzanne Spaans
Door

Suzanne Spaans

op 08 Oct 2013

Hallo Marjolein Ik ben sinds 2 weken begonnen met een aantal verschillende supplementen vanwege vervroegde overgang. IK ben 45 jaar en al 3 jaar niet meer menstruerend. Ik liet op aanraden van de gynaecoloog een botmeting uitvoeren en bleek dat mijn botdichtheid op de heupen heel dun is.Nu wil ze dat ik medicijnen ga slikken met kalk en vit. D. Ondertussen ben ik zelf al begonnen met VitD van Solgar en Magnesium 200mg per dag. Volgens de arts is dat niet voldoende, maar ik wil geen synthtische medicijnen. Wat kan ik het beste doen?Ik wil absoluut geen chemische medicijnen en ik dacht juist dat ik goed bezig was. Ik heb wel veel pijn en last van stijfheid, dus bewegen is geen overbodige luxe. Wat raad jij mij aan? Volgens haar moet ik veel zuivel eten en veel kaas, maar ik lees juist dat zuivel juist kalk onttrekt aan je botten? Wie heeft er nou gelijk? HG Suzanne

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Oct 2013

Beste Suzanne, ik zou je adviseren om even een afspraak te maken met Barbara Havenith van www.vrouwenpoliboxmeer.nl Zij is gynaecoloog en orthomoleculair arts. Zij kan je op maat advies geven. En zuivel en kaas zijn inderdaad niet aan te raden.

Willeke van Heun
Door

Willeke van Heun

op 09 Oct 2013

Goedendag ik had een vraag heb sinds 2005 botontkalking en hoorde nu net dat ik beginnende artrose heb en bij de wervelkolom vaatwandvernauwing L3 weet niet wat het inhoud zou iemand mij kunnen antwoorden welke vitaminen ik zou kunnen kopen. (zie door de bomen het bos niet meer ) Hopend op antwoord alvast bedankt.groetjes Willeke

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Oct 2013

Beste Willeke, supplementen zijn er persoonlijk, los van een aantal basissupplementen. Ik zou je willen adviseren een orthomoleculair arts of therapeut te bezoeken, deze kan je heel goed advies geven. Iemand die ik kan aanbevelen is Barbara Havenith van www.vrouwenpoliboxmeer.nl

Hannah helderman
Door

Hannah helderman

op 11 Oct 2013

Hallo Marjolein, graag wil ik weten welke en waar ik natuurlijk progesteron kan kopen. Ik onlangs gehoord dat ik osteoporose heb. Ook heb ik veel lst van overgangsklachten. Ik ben 57 jaar. Ik eet gezond maar neem weinig zuivel. Ben begonnen met supplementen. Magnesium malaat 450 mg. Vit E, vit C, vit D 25 mcg En 2000 mg omega 3 visolie. Ik vul aan met calciumcitraat als ik te weinig via de voeding heb binnengekregen ongeveer 300 tot 600 mg. Ik wandel veel en zit niet vaak stil. De overgangspoli was geschrokken van de mate waarin mijn botconditie achteruitgaat. Dit is in 3 jaar een stuk slechter geworden. Ik wil graag natuurlijk progesteron bij de overige supplementen gaan betrekken.Vriendelijke groet.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Oct 2013

Beste Hannah, ik verwijs je hiervoor graag door naar Barbara Havenith van de vrouwenpoliboxmeer. Ik weet dat er in Nederland ook natuurlijke progesteron te krijgen is, maar de dosis is zo laag dat deze eigenlijk weinig uithaalt. Barbara kan je heel goed adviseren, ze is orthomoleculair arts en gynaecologe, en kan zo nodig natuurlijke hormonen voorschrijven. Bezoek even haar site www.vrouwenpoliboxmeer.nl voor het telefoonnummer. Veel wijsheid gewenst en vooral veel (bot)sterkte!

Nicolle
Door

Nicolle

op 13 Nov 2013

Hallo,Zelf heb ik de ziekte van Hashimoto. Sinds een aantal maanden krijg ik last van gewrichten, en dat steeds op een andere plek. Volgens de huisarts komt dat door de schildkliermedicatie want "die zuigen je botten leeg". Ik heb niet pijn/last op de plekken zoals in bovenstaand artikel staat beschreven maar meer in de vingers, pols etc. Wie weet hier meer over? Is het idd botontkalking? Hoe kun je dit testen?MVG, Nicolle

Ingeborg van Maanen
Door

Ingeborg van Maanen

op 18 Mar 2014

Beste Marjolein, Ik volg je al een hele tijd met zeer veel interesse! Vandaag heb ik te horen gekregen dat ik osteoporose heb T score is -3,1 Ik ben pas 55 jaar, 56kg en nu 1.58cm, want ben al 4 cm gekrompen. Ik leef zeer bewust. Op mijn 28 kreeg ik 'out of the blue' hepatitis B. Op mijn 43ste werd borstkanker ontdekt en daarvoor geopereerd en bestraald. Ik begrijp er niets van. Is dit gewoon pech hebben of worden de vitaminen en mineralen niet opgenomen om 1 of andere reden. Hoe kan ik dat laten testen en WAT moet ik laten testen? Ben erg benieuwd naar jouw visie Warme groetjes uit Kaapstad

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 28 Mar 2014

Beste Ingeborg, ik ben geen therapeut of arts. Bestraling en medicijnen doen je lichaam in ieder geval geen goed. Ik weet niet welke complementaire geneeskunde in Kaapstad voor handen is maar blijf zoeken naar echt gezonde oplossingen! Google je suf, blijf nieuwsgierig, blijf leren en lezen, er komen steeds meer goede boeken van artsen die uit de gebaande wegen durven te stappen. Eet zo natuurlijk mogelijk, liefs biologisch en plantaardig, voeg goede supplementen toe en volg je intuitie. Heel veel wijsheid op jouw pad naar gezondheid en vitaliteit. Pech bestaat niet, je lichaam doet het beste wat het kan onder de omstandigheden waar het inzit.

Tjitske
Door

Tjitske

op 09 May 2014

Er is een goed supplement dat alle aspecten bevat in de juiste combinatie. Het werkt op botten, maar ook op pezen en spierweefsel ed. Ik ben zelf aan beide voeten geopereerd geweest en toen ik het begon te slikken kon ik gewoon voelen dat het supplement daar aan het herstellen was. M'n moeder heeft een heel stuk minder last van haar heupen en kan langere stukken lopen nu. Het heet Magnical D en is van Ariix. ( http://www.moasuperfood.nl/magnical-d.html )

MOA
Door

MOA

op 15 Jun 2014

Magnical D is inderdaad een goed product voor botten. De combinatie van verschillende supplementen is van zeer belang. Voor het lichaam is het ook aan te raden om Magnical D van Ariix te combineren met MOA (www.moadrank.nl). Deze is ook terug te vinden op moasuperfood van Tjitske.

MOA
Door

MOA

op 15 Jun 2014

Magnical D is inderdaad een goed product voor botten. De combinatie van verschillende supplementen is van zeer belang. Voor het lichaam is het ook aan te raden om Magnical D van Ariix te combineren met MOA (http://www.moadrank.nl). Deze is ook terug te vinden op moasuperfood van Tjitske.

Francine van Broekhoven
Door

Francine van Broekhoven

op 16 Aug 2014

Wat een geweldige vragen en reacties van jou Marjolein!! super. Ik ben in Ghana naar een Afrikaanse arts geweest voor mijn reumatische artritis. Hij liet me de bekende dingen weten van voeding, alkalisch etc. Maar interessant vond ik zijn pijnkiller; Afrikaanse gember en citroen. Ik heb veel mee genomen. Ik gebruik nl. geen medicijnen, en dit is superfijn. ik doe de gember incl schil kort in de hakmolen, giet er water op en 1 citroen(sap). dit drink ik de hele dag door. Deze gember is scherper dan onze gember. Ik weet alleen niet of het hier verkrijgbaar is. op Amazon staat een boek over de ginger van Earl Mindell. Enfin, dit wilde ik even delen.

Mieke
Door

Mieke

op 17 Aug 2014

Dag MarjoleinMet veel belangstelling ben ik aan het lezen over botontkalking en de rest wat ons kan plagen. Mijn probleem is de schildklier (Graves) Is spirulina wel goed? Ik heb het jaren geslikt, toen ik de diagnose Graves kreeg werd mij spirulina ontraden in comby met thirax. Is dat weer herzien soms?Met benieuwde groet Mieke

willemijn
Door

willemijn

op 15 Jan 2015

ik gebruik Silidyn VAN ORTHO voor de botten haren en nagels ,ik zie het nergens staan ,is het wel goed om het in te nemen. of kan ik beter magnesium slikken. fantastische site dank je wel groetjes fijne dag Willemijn.

Angela
Door

Angela

op 01 Feb 2015

Hallo, zijn er bepaalde groenten die je beter wel en niet kunt eten bij botontkalking? Ik heb eens gelezen dat spinazie, rabarber en rode biet niet goed zijn.

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 19 Feb 2015

Hoi. Ik ben bijna 52 jaar en ben al enkele jaren ná "de overgang" . Hiermee was ik vroeg, door IVF zonder zwangerschap. Steeds meer last krijg ik van mijn heupen en liezen door het liggen in bed. Ik heb al een nieuw matras gekocht, maar helaas zonder resultaat. Kunt u me vertellen of dit duid op botontkalking ? en wat ik daar het beste aan kan doen qua eten. Alvast bedankt voor jullie waardevolle tips. Groetjes, Jacqueline

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Feb 2015

Beste Jacqueline, voor medisch gerichte vragen raden wij je aan een goede (natuur)arts te raadplegen. Je vraag is van zoveel dingen afhankelijk dat hier geen eenduidig antwoord op is. Veel succes. Hartelijke goet, Miriam, assistente

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Feb 2015

Ha Jacqueline, je kunt de mate van botontkalking via je huisarts laten meten, ik durf daar niets over te zeggen. Ik zal binnenkort een artikel schrijven over voeding in relatie tot botontkalking, zie vooralsnog mijn blog over melk.

piata
Door

piata

op 09 Apr 2015

Welk dieet of leefstijl en voeding adviseert u bij ernstige osteoporose? Waarmee je ook aankomt in gewucht zo nodig?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 10 Apr 2015

Beste Piata, Helaas is deze vraag te omvangrijk om hier zomaar een goed antwoord op te kunnen geven. Dit vraagt om advies op maat. Ik raad je aan naar een goede (natuur)arts of voedingscoach te gaan. Wel kun je mijn blog lezen over https://energiekevrouwenacademie.nl/zes-gouden-tips-om-je-botontkalking-te-herstellen/" target="_blank" rel="nofollow">botontkalking. Wellicht dat je hier al iets mee kan. En ik raad je aan om vooral ook waar mogelijk te blijven bewegen. Veel succes!

Heidi
Door

Heidi

op 16 May 2015

Ik heb net het boek Calcium en broze botten uitgelezen en kan het iedereen van harte aanbevelen!

Lisette
Door

Lisette

op 16 May 2015

Beste Marjolein, geweldig artikel over botontkalking. Sinds een paar jaar heb ik veel stress gehad en had steeds last van hartkloppingen sinds ik 2 maanden geleden ben begonnen met het slikken van magnesium heb ik geen last meer van hartkloppingen. Bewijzen kan ik het niet maar het lijkt of ik rustiger en minder gestrest ben. Ik geniet van de je artikelen elke week, bedankt ik haal er kracht en informatie uit die ik goed kan gebruiken. Hartelijke groet Lisette Goud

maartje
Door

maartje

op 23 May 2015

welke oefeningen zijn goed bij osteoporose (dus in vrij grote mate) in de wervels om deze sterker te maken?

maartje
Door

maartje

op 18 Jun 2015

is vis/kip/ei wel gezond om te blijven eten bij osteo?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 10 Jul 2015

Vis en kip is voor iedereen niet zo heel erg gezond. Ze zijn vaak vervuild met xeno-oestrogenen. Biologische kip en biologische eieren zijn een betere keus. En bij botontkalking heb je vooral (groene) planten nodig!

piata
Door

piata

op 15 Aug 2015

Dank ik hoorde dat oervoeding juist goed was ivm de eiwitten

Rieky van Erven
Door

Rieky van Erven

op 09 Jul 2015

Is er een oorzaak van botontkalking door een gemo kuur ?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Jul 2015

Ik neem aan dat je bedoeld een chemo kuur? Tja, dat is natuurlijk zo'n beetje het slechtste wat je in je lijf kunt hebben. Het verbaasd me niet dat botontkalking daar een gevolg van kan zijn.

Freek F.
Door

Freek F.

op 26 Aug 2015

l.s. "Goede bronnen van calcium zijn groene groenten, brandnetelthee, rabarber, ongebrande noten en zaden en tempeh." bovenstaand citaat komt van deze website; ik begreep uit andere bron dat rabarber-eten juist botontkalking bevordert !.m.vr. gr. f. furstner

Jenny
Door

Jenny

op 21 Sep 2015

Hallo Marjolein,Ik heb gelezen, dat je lichaam zich vernieuwd in 10 jaar, hoe zit het met het kraakbeen dan versleten is, wordt dat ook weer opgebouwd?Groetjes Jenny.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 29 Sep 2015

Ha Jenny, de vraag is of kraakbeen versleten is of dat er onvoldoende wordt aangemaakt. Meestal is dit laatste het geval. Ook kraakbeen is levend weefsel dat zichzelf kan herstellen. Lees vooral ook even mijn artikel over artrose.

Anna
Door

Anna

op 30 Oct 2015

Qua chemo is Carboplatin een middel (mogelijk in combi met Taxol)dat je beenmerg platlegt en daarmee de botopbouw. Dit geeft veel pijn in de botten en in de tanden door onttrekkingsverschijnselen.

Margret
Door

Margret

op 16 Dec 2015

Ik ben 63 en heb bot ontkalking , heb van de specialist 1000 Mg kalktableten met vitamine D slik deze elke dag ! Een keer per week alendronine zuur . Ik slaap slecht en heb zere benen slik ze nu een jaar ! Mag ik daar zomaar mee stoppen ? Loop 2 maal per week hard 8 kmen wandel elke dag !

Liesbeth
Door

Liesbeth

op 20 Jan 2016

Ik ben gestopt met alendronine zuur op advies van mijn tandarts. Kans op broos worden van je kaken.is veel over te doen.

jolanda
Door

jolanda

op 21 Mar 2016

hallo wat kan ik er aan doen ik ben 46 en ik ben al 4cm gekrompen ik was 165 nu nog maar 161 waar licht het aan in jaar tijd ben ik gekrompen dat is toch niet goed ik hoor wat ik het beste kan doen voor dat ik nog verder krimp gr Jolanda

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 12 Apr 2016

Volop bewegen en vooral groenten, magnesium, Vitamine D en K2 binnen zien te krijgen. Werken met gewichtjes is erg goed, zorg dat je botten wat te doen hebben.

Nattodan
Door

Nattodan

op 02 Apr 2016

Toevallig deze site tegengekomen. Even een opmerking over de vitamine K. ... Vitamine K1 (Fyllochinone) Deze vorm is vooral te vinden in groene bladgroenten, zoals in spinazie, broccoli, spruitjes en bloemkool, evenals in algen en plantaardige oliën.Vtamine K2 (Menaquinone) Dit is in lage concentraties aanwezig in vlees en eieren. In natto zit een grote hoeveelheid vitamine K2 dat door bacteriën wordt geproduceerd . In natto vindt je vitamine K2 in de meeste effectieve vorm nl. Menaquinone-7. Ook in de microbiële flora van de dikke darm vindt in beperkte mate productie van vitamine K2 plaats. In hoeverre dit beschikbaar is voor absorptie is onderwerp van discussie. Vetoplosbare vitamines worden vooral in de kronkeldarm (dunne darm) opgenomen.Vitamine K2 komt dus niet of nauwelijks in donkergroene groenten voor zoals op uw website is te lezen.NATTODAN

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 12 Apr 2016

Ik heb het aangepast, dank voor je reactie.

leen.egberts
Door

leen.egberts

op 06 Apr 2016

Ik heb 5 jaar lang verschrikkelijke schouderpijn gehad,niets hielp.Ik gebruik sinds kort vitamine B1 B6 samen 500mg B12 1000mg.Dagelijks 6 tabletten,met inname 1 ons gember en vier teentjes knoflook.Ik heb mij nooit zo goed gevoelt.Ben 81 jaar oud en voel mij super

Sohaila
Door

Sohaila

op 17 May 2016

Hi ik ben een vrouw van 53. Ik had kanker en twee keer geopreerd en 6 chemo's grhad. Uit mijn bloed uitslag blijkt dat mijn calicium en vitamine d hoger is dan gemideld. Maar toch heb ik erg last van bot ontkaling, ik heb ze laten meten ik zit op gevaarlijke fase. Dus ik denk zoals u schrijft calicium wordt niet opgenomen in ijn botten. Wat kan ik hier tegen doen . Ik volleybal 2 keer per week en fitness ook 2 keer per week. Kunt u mij vertellen wat ik moet doen? Alvast bedank. Sohaila

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 19 May 2016

De kanker en chemo kan jouw lichaam behoorlijk in de war hebben geschopt. Bezoek een goede orthomoleculair arts en laat weten welke voedingsstoffen jouw lichaam echt tekort komt. Pas dan weet je wat je echt nodig hebt. Zorg in ieder geval voor voldoende magnesium! Dit kan ook door middel van een gel of voetenbad. Het zou me niet verbazen als jouw lichaam magnesium tekort komt.

Tineke
Door

Tineke

op 28 May 2016

Marjolein, hoeveel calcium mag je maximaal per dag nemen via een supplement? Ik heb gelezen dat teveel niet goed is. Tineke

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 02 Jun 2016

Dat is niet te bepalen, het hangt van allerlei factoren af, zoals leeftijd en hoeveelheid calcium die je via voeding binnenkrijgt. Zoals in het artikel staat: opname is belangrijke dan inname. Dus zorg ervoor dat je voldoende vitamien D3, K2 en magnesium binnenkrijgt om de opname van calcium te bevorderen.

Ester
Door

Ester

op 03 Jun 2016

Hoi. Ik ben 32 jaar en heb ernstige botontkalking. Die is al geconstateerd toen ik 26 was. Nou vraag ik me het volgende af... ik laat 1 keer in de drie jaar een scan maken om te kijken of het niet erger wordt. Dat blijft redelijk stabiel, maar er wordt niet verwacht dat het beter wordt. Ze zeggen dat ik daar niet eens op hoef te hopen. Verder wordt er weinig gedaan. Alleen aanvullende vit D. Calcium moet maar via zuivel want tegen de tabletten kan ik niet. Toch voelt het alsof ik een beetje aan mijn lot overgelaten wordt. Moet ik, behalve uw adviezen, nog andere stappen ondernemen? Zijn er behandelingen? Ik maak me erg zorgen over de toekomst!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 06 Jun 2016

Beste Esther, om een goed advies op maat te krijgen wil ik je aanraden om een goede natuurarts of voedingscoach bij jou in de buurt te zoeken. Deze kan precies aangeven wat je nog meer kan doen. Veel succes!

els
Door

els

op 29 Nov 2016

Beste Marjolein, Ten eerste even dit: wat heb jij een mooie haarkleur. Dan ter zake :) Weet jij of als je magnesiumhydroxide kauwbtabs slik (voor maag-darmklachten) iets van 1500 mg om de twee dagen, dit telt onder de 'gewone magnesium'. Volgens mij formuleer ik mezelf wat raar, maar hoop dat je het begrijpt. Dank alvast en groet, Els

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 05 Dec 2016

Dank je wel voor het compliment Els! Wat de magnesiumhydroxide betreft: dit wordt inderdaad vooral ingenomen tegen maagklachten of obstipatie. Het werkt namelijk als 'bindmiddel' voor maagzuur en het is laxerend. Als het gaat om o.a. het tegengaan van botontkalking zijn er beter opneembare magnesiumsupplementen beschikbaar, zoals bijv. magnesiumcitraat. Maar wil je weten wat voor jou de beste optie is, wend je dan voor advies tot een deskundige, bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut.

Hella
Door

Hella

op 21 Nov 2017

Mooi artikel Marjolein, dankjewel.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 18 Dec 2017

Ik zou het niet weten Ina, er staat bij de info dat er melkbestanddelen inzitten dus dan zou er inderdaad lactose in kunnen zitten. De info is niet helemaal duidelijk op dit punt. De soja is wel de gefermenteerde vorm, nl. natto.

Jeanine Leytens
Door

Jeanine Leytens

op 19 Jun 2019

Dank je wel voor deze blog. Leuk te lezen en goed te weten. Ik hield al op met gym en bewoog nog maar matig. Maar nu ga ik weer beginnen.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!