Joris Driepinter heeft flinke botontkalking en een snotneus
4 min. leestijd

Joris Driepinter heeft flinke botontkalking en een snotneus

Als je een vrouw van boven de 40 bent en in Nederland woont dan ken je vast Joris Driepinter: het jongetje dat ons vroeger vertelde dat we melk moesten drinken. ‘Melk is goed voor elk’ is ons met de paplepel ingegoten.

Daarom weten niet veel vrouwen, dat veel melk drinken slécht is voor je botten en je hier beter mee kunt stoppen. En niet alleen voor je botten. Ook omdat het niet goed is voor je darmen, je huid en er zelfs mogelijk een relatie is met (borst)kanker. Ik zal je uitleggen hoe dit zit.

Welk zoogdier drinkt melk van een ander zoogdier?

Ik hou ervan om de mens een zoogdier te noemen. Het maakt me bescheiden ten opzichte van de aarde die al 4,6 miljard jaar oud is, en waarop de mens slechts een bescheiden 160.000 jaar rondloopt. Moedermelk is voor pasgeboren jonge zoogdieren. Geen enkel zoogdier drinkt melk van een ander zoogdier en al helemaal niet op volwassen leeftijd. De mens heeft 70.000 generaties rondgelopen zonder melk te drinken. Behalve bij mama dan als baby. Melk drinken is pas 500 generaties geleden begonnen toen de landbouw en veeteelt ontdekt werden. Toen de eerste koeien, geiten en kamelen werden gehouden, werd ontdekt dat als je het dier bleef melken na de geboorte van een kalf, het moederdier melk bleef geven. En bij gebrek aan andere voedingsmiddelen werd dit onderdeel van het menu van de mens. Maar zeker geen drie glazen per persoon per dag.

Vallen en heup breken? Of heup breken en vallen?

Als vrouw 40+ moet je alert zijn op botontkalking ofwel osteoporose. Osteoporose betekent letterlijk ‘poreus bot’. Het bot verliest langzaam steeds meer botmineralen waaronder vooral kalk. Hierdoor wordt het botweefsel poreus en dus minder sterk. Het gevolg is dat de botten niet meer goed tegen een grote belasting kunnen en snel breken (vooral pols en heup) of inzakken (de ruggenwervels). Krimpen in lichaamslengte en makkelijke botbreuken zijn het gevolg. Als een vrouw valt en haar heup breekt wordt er gezegd: ze is gevallen en heeft daardoor haar heup gebroken. Sommige botten kunnen echter zo poreus zijn dat het aannemelijk is dat door een bepaalde kleine misstap eerst de heup breekt en de vrouw daardoor pas ten val komt.

Melk veroorzaakt juist botontkalking

Het lijkt aannemelijk: botten bestaan uit kalk en melk is een bron van calcium (kalk) dus melk drinken is goed voor je botten. Helaas werkt ons lichaam niet zo simpel als de zuivelindustrie ons wil doen geloven. Dit heeft onder andere te maken met de verkeerde verhouding tussen calcium, magnesium en fosfor in de koeienmelk, en met het feit dat veel van het calcium in melk gebonden is als calciumcarbonaat, wat niet kan worden opgenomen door het lichaam en dus niet in de botten terecht komt.

Een auto heeft olie nodig maar als je de olie in het sproeiwaterbakje giet gaat er iets goed fout. Zo ook met melk. Een koe haalt zijn calcium uit gras en granen. Dat is voor ons ook beter.

Calcium in verhouding met magnesium

Kalk wordt pas goed in de botten opgenomen als in het bloed een goede verhouding zit tussen calcium en magnesium, namelijk 2 : 1. In zuivel is deze verhouding 4 : 1. Er zit dus relatief weinig magnesium in zuivel, waardoor ook magnesium aan de botten onttrokken wordt bij het drinken van melk. Dit maakt de botten nog zwakker. Bovendien hebben veel vrouwen al een tekort aan magnesium, dus melk drinken maakt deze verhouding nog beroerder. Heb je regelmatig last van spierkrampen in je kuiten of voeten? Verminder je zuivel maar eens en kijk wat dat met je doet.

Nog even over die snotneus en andere narigheden

Zuivelproducten, met name melk en kaas stimuleren de slijmvliezen. Als je daar gevoelig voor bent kan het drinken van melk leiden tot verkoudheden, astma, hooikoorts, bijholte- en oorontstekingen. Melk wordt voor een kalf gemaakt. Een kalf heeft (op termijn) vier magen, de mens maar één. Dit geeft problemen. Melk vormt namelijk een kleverige massa, die aan de darmwand kleeft. Hierdoor wordt opname van mineralen (van de darm naar bloed) nauwelijks mogelijk.

Melk kan zelfs de darmflora in de darmen aantasten als de lactose in melk niet goed wordt verdragen, waardoor een lekkende darm kan ontstaan. Hierdoor komen allerlei stoffen in het bloed die daar niet in thuis horen. Hierdoor kunnen weer allerlei allergieën ontstaan, gasvorming met opgezette buik, diarree en huidproblemen zoals psoriasis en eczeem. Heb je hier last van, schrap dan eens een tijdje al je zuivel en kijk wat er gebeurt. Tot slot zijn er wetenschappers die een relatie leggen tussen het drinken van melk en borst- en eierstokkanker. Google maar eens rond op de woorden melk en kanker.

Wat zijn gezonde alternatieven voor melk?

Beter geen melk dus. Is mijn ervaring. En dus ook niet te veel melkproducten zoals kaas en yoghurt en kwark, alhoewel de zuurdere varianten beter zijn dan gewone melk. Maar in feite zijn alle gepasteuriseerde zuivelproducten niet echt goed voor je. Pasteurisatie verandert lactose in bèta-lactose, wat kan leiden tot meer allergieën en daarnaast worden positieve voedingsstoffen zoals vitamines en enzymen vernietigd door het pasteurisatieproces.

Mijn voorkeur gaat uit naar havermelk en amandelmelk als je een alternatief zoekt voor melk. Wil je toch af en toe iets van zuivel kies dan (biologische) geitenmelk of -yoghurt en -kaas. In bescheiden hoeveelheden. Je lijf zal je er dankbaar voor zijn.

En wat doen we tegen botontkalking?

Botten zijn ook een levend weefsel, dat zichzelf jouw leven lang blijft afbreken en opbouwen. Volop kansen dus om je botten te verbeteren. Lees meer hierover in mijn artikel: zes gouden tips om je botontkalking te herstellen.  Gezonde calcium haal je uit groene groenten, bonen, noten en zaden. Brandnetelthee, tofu en tempeh zijn ook goed voor je botten. Blijven bewegen en vooral krachttraining met gewichtjes is ook heel goed. En als supplementen adviseer ik vitamine D, vitamine K en magnesium.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. En ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Laura de Haan
Door

Laura de Haan

op 29 Jun 2012

Vroeger had ik astmatische bronchitus en dauwworm (eczeem). Als volwassenen had ik hier vrijwel geen last meer van en pas later besefte ik me dat dit waarschijnlijk kwam omdat ik nauwelijks meer melk dronk nadat ik uit huis was gegaan! Dank weer voor deze goede informatie Marjolein!

Paula
Door

Paula

op 29 Jun 2012

Heb inderdaad vaak last van krampen in kuiten en voeten.... dacht dat dit kwam omdat ik te weinig water dronk. Zal de melk door mijn muesli eens laten staan! Heb jaren geen melk gedronken, maar sinds ik een zoon heb, koop ik het wel weer. Nu ik lees dat dit echt niet goed is, moet er hier in huis nóg iemand van de melk afkicken!

Harrie (Henriëtte) Mesman
Door

Harrie (Henriëtte) Mesman

op 01 May 2013

Ik ontbijt elke dag met Alpro yofu-met-vruchten óf Alpro chocoladevla, plus een lepel chiazaadjes, 3 lepels Bieze 'fris & fruitig', een scheut pure fairtrade chocoladehagel en een dikke toef zuivelvrije slagroom uit spuitbus. Smullen, mmmmm! Die spuitroom van Soyatoo wordt niet meer gemaakt, gelukkig heb ik nog een voorraad. Alpro maakt het wel, maar alleen voor andere landen, niet voor NL. Zou hier de zuivelreligie nog te sterk zijn voor Alpro spuitslagroom?

Miranda
Door

Miranda

op 29 Jun 2012

Fantastissch artikel! Thanks! Dit roep ik al jaren. Mijn kinderen hebben nooit melk gehad. Alleen borstvoeding. Mijn jongste weigert alles waar melk in zit, yoghurt, kaas, melk.... Heel soms softijs, tja. De oudste eet af en toe yoghurt, maar wel vaak kaas.... Zelf drink ik al meer dan 20 jaar geen melk en we hebben het ook nooit in huis. Wel geitenkaas en soms ook nog wel eens kaas van koemelk, tja, is toch wel erg lekker door een aantal gerechten. Maar ik koop wel steeds vaker biologische kaas, hoop dat dat een beetje helpt! Net als Laura heb ik ook nauwelijks last meer van astma en verkoudheid, ook omdat ik geen suiker meer eet merk ik. Bedankt voor je artikel!!!

Dirkje
Door

Dirkje

op 29 Jun 2012

Wat heb ik vroeger veel melk moéten drinken! Ja, moeten... Ik heb jarenlang prednison geslikt in mijn jeugd en dat ontkalkt de botten. Dus moést ik per se veel melk drinken. Magere ook nog (jákkes!), want van prednison ga je vanzelf ook meer eten en anders werd ik te dik. Mijn gewrichten waren al op mijn 17e kapot en sinds mijn 24e heb ik steeds meer kunstgewrichten gekregen. Daar zal ik niet de melk als hoofdoorzaak voor aanwijzen, maar het drinken ervan zal zeker niet bevorderlijk zijn geweest voor het behoud van de gewrichten. Ik gebruik nu alweer jaren sojamelk. Eerst vond ik het vies, maar dat is een kwestie van wennen. Ik vind het nu zelfs lekker. Alleen is het me nog niet gelukt om de melk ook te laten staan als ik koffie drink. Ik houd van opgeschuimde melk op de koffie namelijk. Toch maar weer eens met sojamelk proberen, het is eigenlijk toch ook weer gewoon een kwestie van 'wennen'...

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Jul 2012

Hallo Dirkje, tja en in magere melk zijn dan ook nog eens de enige goede stoffen die in melk zitten (de verzadigde vetten namelijk) uitgehaald. Dus daar zat nou helemaal niets goed meer voor je in. Probeer in de koffie eens geitemelk en dan opkloppen met zo'n minischuimkloppertje! Erg lekker. Ik heb het nooit geprobeerd met sojamelk, weet niet of dat dat schuimt. Let wel op dat je de suikervrije variant gebruikt dan. En vooral ook blijven varieren! En alles went, je hebt gelijk. Je lichaam heeft een groot aanpassingsvermogen. Jouw lichaam heeft wel een heel groot aanpassingsvermogen nodig gehad! Wees er lief voor! Warme groet, Marjolein

Ina van de klundert
Door

Ina van de klundert

op 03 Jul 2012

heel jammer nou ik lust graag kwark 's morgens met biologische muesli en vind een optimel lekker bij mijn ontbijt in het weeknd

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 04 Jul 2012

Wees niet te streng: mijn boodschap is varieer en probeer ook eens wat anders. Maar vooral ook: lees etiketten. Volgens mij zit optimel vol met suikers maar ik heb zo'n pak al heel lang niet meer in mijn handen gehad.

Corrie
Door

Corrie

op 19 Jan 2013

Hallo Ina, Optimel is nu niet bepaald gezond, er zitten de gevaarlijke zoetstoffen in E950 en E951 lees ook Aspartaam.nl = een eye-opener !! 92 tot zeer ernstige klachten: osteoperose, spier- en gewrichtsklachten, hormoonhuishouding uit balans,depressie, stemmingswisselingen, Hartklachten,onvruchtbaarheid, impotentie, suikerhuishouding uit balans, epilepsie, psygische en neurologische klachten, geheugenstoornis,etc.. zit in alle light en suikervrije en vetvrijeprodukten, zure en hartige produkten, kant en klaarvoeding, Medicatie, Laxeermiddelen, Frisdranken, veel sappen, en de zogenaamde gezonde zuivel, waaronder Optimel Aspartaam en familiezoetstoffen ook te vinden op Wij worden wakker.org Want to know tina.infteur.nl/E-nummers deze info wilde ik jullie niet onthouden, we zijn bezig gezond te leven en te eten, toch?

P
Door

P

op 12 Jan 2015

Tip: opgeschuimde sojamelk van Alpro vinden wij het allerlekkerst op onze zaterdagse cappuccino. Vooral de magere variant geeft perfect schuim

Maartje
Door

Maartje

op 29 Jun 2012

Hi, deze site is biedoeld voor 45+, maar ik heb een zoontje van bijna 8 die dagelijks melk drinkt (slechte eter).. Is dit ok of niet ok???

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Jul 2012

Hallo Maartje, niets is helemaal goed of helemaal slecht. Het gaat om de variatie en om zoveel mogelijk goede voedingstoffen binnen te krijgen. Ik ben geen echte voorstander van het drinken van melk zoals je leest in mijn blog, in ieder geval geen drie glazen per dag. Ik zou zeggen: verdiep je er eens verder in, google eens rond, informeer je goed en kijk of er varianten zijn op melk (bijvoorbeeld rijstemelk of havermelk) die je je zoon ook zo kunnen geven.

cecile
Door

cecile

op 02 Jul 2012

Wil je toch af en toe iets van zuivel kies dan (biologische) geitemelk of -yoghurt -kaas. Maar waarom dan wel geitenmelk/kaas en niet gewoon van de koe. ik neem aan dat ook het melk van de geit voor de kleine bestemd is en niet voor de mens..

Hansz
Door

Hansz

op 08 Oct 2012

Hi Cecile, Een, of DE geit, staat qua metabolisme veel dichter bij de mens omdat ze slechts EEN maag hebben net als wij en verder ook dichter bij de mens staan. Zodoende kan het menselijke metabolisme die melk veel beter verteren zonder de kwalijke gevolgen van koeienmelk Het goede artikel geeft aan dat zuivel slechts is voor de mens, en dat is grotendeels waar, maar de rauwe Biologische (!) boerenmelk heeft minder slechte eigenschappen en is niet gepasteuriseerd zodat er nog goede bacteriologische eigenschappen meekomen en bevat geen hormonen en andere schadelijke belastende stoffen. Maar ook hier geldt dat je er beperkt mee om moet gaan. op www.drbeunk.nl is nog veel meer (negatieve) info te vinden over 'melk de witte moordenaar'! Voor de rest is het belangrijk je los te maken van het 24/7 reclamebombardement die het grootste deel van dfe bevolking ZO heeft gehersenspoeld dat ze drie keer per week naar de junkfoodstore (de supermarkt)lopen om daar DIE dingen te kopen die de voedingsINDUSTRIE produceert Door sites als deze leer je je weggetje te vinden in het luilekkerland waar we in leven en een andere gezondere LEEFSTIJL te gaan volgen.

Hansz
Door

Hansz

op 08 Oct 2012

Correctie 1 in regel 6 staat 'slechts' en moet 'slecht' zijn en die website is www.jbeunk.nl en daar is zeer veel info te vinden over alles wat sssszzzzlechtttttt is voor de mens die volgens de JUNKFOOD richtlijnen leeft...(voedingscentrum/overheid)(want omzet is inkomen) (want; denk aan de kassa belazer de massa!) de CLOU is echter dat heel veel mensen DENKEN dat ze gezond eten en daardoor jarenlang schadelijke stoffen binnenkrijgen, of gedenatureerde voedingswaren waardoor je onvoldoende ESSENTIELE stoffen binnenkrijgt en daardoor ziek wordt. Maar er zijn ook talloze mensen die graag aan struisvogelpolitiek doen, wel weten maar lekker dooreten, en smikkelen, en smullen, en roken, drinken,snacken, en meer van die oh zo lekkere maar levensbedreigende lekkernijen vol Enummers (jaja, gaat langzaam maar toch!) www. leefbewust.com is ook een geweldige site waar je zeer veel info kunt vinden over hoe je het gezondst kunt leven. En... stress is ook killing !

Jessica
Door

Jessica

op 30 Jul 2012

Ben nu een maand verder en het heeft mij (al binnen een week) echt geholpen om van de zeer hevige hooikoorts af te komen, door geen koeienmelk meer te drinken. Af en toe drink ik sojamelk, vind ik een prima alternatief. Ook voor 30+ vind ik deze website zeer informatief. Dank!

Strongwoman
Door

Strongwoman

op 02 Nov 2015

Ik vraag me af of sojamelk wel gezond is?, aangezien het soja bevat. Volgens mij is alleen de gefermenteerde versie van soja gezond, niet zoals het in NL vaak wordt verkocht (de ongefermenteerde dus), zover ik weet.

Ingrid
Door

Ingrid

op 11 Aug 2012

Had altijd veel last van darmkrampen en diaree. Dronk ook nooit veel melk (lust ik niet eens) tenminste dat dacht ik. Maar wel zuivel en ook melk in de koffie. Nu ben ik overgegaan op lactosevrije melk voor in de koffie is dat een alternatief? En voor het geval dat ik ergens ga eten en niet weet of er wel zuivel gebruikt is, neem ik van die lactase enzym tabletten. Gebruik het nog niet al te lang maar volgens mij merk ik al een verschil.

maria
Door

maria

op 14 Aug 2012

ooit van een slager gehoord: soepbeenderen laten trekken, liefst met selder erbij, geen zout. ca 2 uren. laten afkoelen en zo nodig vet erafscheppen. de soepbeentjes weer opnieuw in koud water opzetten en laten trekken, nu met een scheut appelazijn erbij zodat alle mineralen uit de botten eruit getrokken worden en in de bouillon terechtkomen. de tweede versie is vooral goed voor (oudere)vrouwen, de eerste voor man en kroost,maar ik mocht er wel van mee eten :)

Patricia
Door

Patricia

op 19 Sep 2012

Goed artikel. Het wordt hoog tijd dat dit onderwerp meer bekendheid krijgt. Ik ben al jaren zeer allergisch voor de kleinste hoeveelheid koemelk, zowel de eiwitten als de lactose. Hoewel dit al jaren geleden door zowel div. medisch onderzoeken is aangetoond werd (en wordt) het nog steeds vaak door de medici afgedaan als “een idee” omdat “volwassenen geen koemelkallergie kunnen hebben”. Mijn grootste probleem is de verborgen melk die overal in zit; brood, kip, wasmiddelen enz.

ingrid rhebergen
Door

ingrid rhebergen

op 03 Oct 2012

gewoon overschakelen op Alpro!!!!!

Joke
Door

Joke

op 12 Jan 2015

let wel op met alpro,, zit vaak suiker of andere zoetstoffen in.

Ria Vervoordeldonk
Door

Ria Vervoordeldonk

op 03 Oct 2012

Goed artikel, bedankt Marjolein, het zeewier kombu, is ook een goede calciumleverancier, kun je gebruiken om bouillon van te maken of mee te koken in wintersoepen..beetje zoutsmaak, hoeven we ook geen bouillonblokjes te gebruiken waar de E621 over in zit, die ook levensgevaarlijk is, maar dat is weer een ander onderwerp

Annette Schaap
Door

Annette Schaap

op 04 Oct 2012

Helemaal mee eens! Eindelijk wordt het eens goed uitgelegd. Ik ga direct een link van mijn website naar jullie website maken. Kijk daarvoor naar: http://www.annetteschaap.nl/kookboek/kookboekfilosofie.html Op mijn website kun je ook recepten vinden van gezonde gerechten ZONDER melkproducten. groetjes, Annette

Hellen
Door

Hellen

op 03 Jan 2013

Helemaal mee eens! Mijn kinderen en ikzelf drinken al jaren geen melk. 25 jaar geleden werd mij ooit gezegd dat melk voor baby's is ik moest vroeger van mijn moeder melk drinken en dit lustte ik echt niet!!! Heb jaren klachten gehad door melkproducten. Ook mijn kinderen reageren slecht op melk. Nu gebruik ik alleen amandelmelk in de havermout; wat is dat lekker! Ik ga eens geitemelk proberen om cappuchino te maken. Verder sport ik veel en eet alleen maar natuurlijk biologisch en dus zonder E nummers! Succes

Theodora
Door

Theodora

op 07 Mar 2013

Ik kreeg een slijmkeel na het drinken van melk en ben overgegaan naar het drinken van soja melk, maar dan met chocoladesmaak. De slijm is weg(behalve als ik iets gegeten heb waar suiker in zit) maar is dit product wel goed voor mijn gezonheid? Mijn botopbouw bv.?

Ingrid Ferwerda-Jacobs
Door

Ingrid Ferwerda-Jacobs

op 04 Apr 2013

Ik heb melk nooit lekker gevonden. Gelukkig.

Dory
Door

Dory

op 26 Apr 2013

Er wordt veel gesproken over alternatieven voor melk. Soja melk wordt regelmatig genoemd. Het verbaasd mij dat niemand het heeft over het feit dat inmiddels 90% van alle soja in de wereld genetisch gemanipuleerd is.

Harrie (Henriëtte) Mesman
Door

Harrie (Henriëtte) Mesman

op 01 May 2013

De soya voor veevoer is inderdaad gm. En dat is dan ook de méést verbouwde soya. Voor vegetariërs en veganisten wordt biologisch verbouwde soya gebruikt. Maar wel altijd de verpakking lezen!

Alexandra
Door

Alexandra

op 30 Apr 2013

Ik at altijd veel kaas, dronk melk in grote hoeveelheden sinds ik klein was. Nu 33 en kwam laatst bij de arts, en wat denk je? Na onderzoek in het ziekenhuis bleek dat ik osteoporose heb! nou daar ben ik klaar mee... helemaal klaar met melk en kaas. Als het echt zo gezond was, dan had ik nu geen osteoporose gehad!

Femke
Door

Femke

op 01 May 2013

Ik ben 47 en heb ook last van botontkalking nadat ik vanaf zeer jonge leeftijd bijna 1 liter melk per dag dronk, dus melk is niet zo goed als er beweerd werd.

Laura
Door

Laura

op 01 May 2013

Mooi artikel. Toen ik had gehoord en daarna opgezocht en gelezen had wat er allemaal in melk zit ben ik gestopt met melk drinken. Ik kon het simpelweg niet meer binnenhouden! Altijd last van pukkels gehad, maar sindsdien heel veel minder last van. Ik vind kaas nog steeds erg lastig om te laten staan. Amandelmelk vind ik erg lekker. Verder vroeg ik me af hoe het met sojamelk zit. Is dit wel goed, of eigenlijk ook niet zo?

Harrie (Henriëtte) Mesman
Door

Harrie (Henriëtte) Mesman

op 01 May 2013

In plaats van kaas gooi ik over mijn bordje pasta: edelgistvlokken! Niet meekoken.

Kim
Door

Kim

op 01 May 2013

Ik ben in verwachting en na het lezen van het ebook van Marjolein en het eea aanpassen in mijn voedingspatroon voel ik me veel energierijker. Ik mijdt zoveel mogelijk suikers en ben na 20 weken nog maar 3 kilo aangekomen! Ook ik hield nooit van melk en drink het ook niet meer, maar gebruik rijstemelk voor mijn havermout ontbijt met wat superfoods. Is rijstemelk wel goed of kan ik echt beter amandelmelk kopen? Ik vraag me af wat voor goede stoffen hierin zouden zitten. Mijn kinderen lusten graag een toetje en ik wil proberen alpro soja te geven. Hier zitten alleen ook suikers in toegevoegd. Is dit Alpro soja aan te bevelen of zitten hier verder nog nadelen aan? Zijn er nog andere manieren om gezonde toetjes aan de kinderen te geven? Alvast bedankt voor het antwoorden! Ik ben super blij met al deze informatie!

Evelien
Door

Evelien

op 28 Apr 2022

Alpro sojamelk is er ook zonder suiker. De no sugar variant.

bea
Door

bea

op 28 Jul 2013

is karnemelk en yoghurt dan ook zo slecht, dat eet en drink ik wel graag? Ben benieuwd.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Aug 2013

De zure vormen van zuivel zijn beter dan gewone melk. Als je het goed verdraagt en helemaal geen klachten hebt blijf het dan gebruiken. Heb je klachten, hoe klein ook, stop er dan eens een tijdje mee om te kijken wat het met je doet. En blijf afwisselen met andere producten. Mijn credo is variatie, variatie, variatie!

Jannie
Door

Jannie

op 28 Aug 2013

Vanmiddag gehoord dat ik ernstige osteoporose blijk te hebben. Het zou nog redelijk zijn als ik niet in mei mijn arm had gebroken. Maar omdat ik mijn arm heb gebroken is de osteoporose in mijn rugwervel dus ineens ernstig. Dat snap ik niet helemaal, maar ja. Nu moet ik melk gaan drinken van de dokter. Ik vind melk vies en vertelde de arts dat ik geen enkel ander zoogdier wist dat als volwassene nog melk drinkt en dan ook nog melk van een koe. Ik ben nu dus maar een raar mens.... Ik heb geen klachten, maar moet wel aan de medicijnen. Tja, ook hierin ben ik eigenwijs en nu dus op zoek naar alternatieven. Zodoende (en met hulp van mijn dochter) kwam ik ook hier. En lees dat ik gelukkig! niet aan de melk hoef.

riet
Door

riet

op 27 Dec 2013

Hallo. Ik was op zoek naar melk/osteoperode e.d. had in korte tijd 2 ongevallen, 1 verkeer en 1 x uitgegleden. Na een dexameting blijk ik osteopanie te hebben een voorbode van osteoperose. Ik ben 74 . Ben ipv bij een orthopaed bij een osteoperose verpleegkundige terecht gekomen in een wetenschappelijk ondrezoek. Dat is standaard in het catharinaziekenhuis. Voorgesteld werd de verzakte wervels op te spuiten met cement , of ik kan 1 x per jaar een infuus krijgen of 2 x per jaar een injectie. Dat zou de botdichtheid goed herstellen. ik krijg vit. D. laat me niet behandlen met infuus en injecties en ga bezien wat ik zelf kan doen of via derden, alternatieve arts. Omdat ik zo goed melk had gedronken veel andere zuivelproducten, zou de osteoperose slechts matig zijn. ? Toch ga ik met melk stoppen. ik ga wel aanvullende calciumtabletjes gebruiken b.v. en tegen de pijn heb ik wel middelen. ik doe in ieder geval nuiet mee aan een wetenschappelijk onderzoek, omdat ik denk dat iemand van mijn leeftijd of jonger, botten spontaan breekt en ik door verkeersletsel, een beter proefkonijn zijn dan ik. Ik snap nl nog niet dat ik niet alle botten gebroken heb. Ik twijfel enerzijds aan melkdrinken is NIET goede, maar het krijgt de voordeel van de twijfel. Ik zou graag willen weten hoe men bij U de botdichtheid bevordert en de botten sterker maakt.? Dank U wel voor Uw reactie. Lieve groeten Riet.

Alia
Door

Alia

op 16 Oct 2013

Wat ik me afvraag is, wat voor producten doen ze nog meer bij de havermelk erin?ik lees dat er vitamine B 12 en D2, acaciagum, calciumphosphate,15% haver de rest is water. Is dit dan een gezond product vraag ik me af, of kun je beter zelf havermelk maken? Ik heb ook de kefir besteld en wil van havermelk yochert maken, heeft iemand ervaring en hoe krijg je de havermelk zo dik als yochert?

Kiki
Door

Kiki

op 30 Oct 2013

Hoi Marjolein, tav. botonkalking adviseer je supplementen vitamine D, vitamine K en magnesium. Kun je mij de hoeveelheden aangeven die je als supplementen zou kunnen innemen (D neem ik al in 25mcg/dag). Hoe zit het met vit. K en magnesium? Ook heb ik een slechte opname van de vitamines B. Heb jij een suggestie voor een goed supplement vit. B Hoor graag van je! (Ik ben 50 jaar en volgens mij al een paar jaar in de overgang aan het gaan.)

Leidt melkconsumptie tot botbreuken? | Fit Zonder Fabels
Door

Leidt melkconsumptie tot botbreuken? | Fit Zonder Fabels

op 13 Mar 2014

[…] soort artikelen tegen, waarbij melk als ongezond wordt afgeschilderd (o.a. hier, hier, hier en hier). Deze artikelen lijken allemaal klonen van elkaar met steeds weer dezelfde uitgekauwde en slecht […]

Annia
Door

Annia

op 19 Mar 2014

Goed artikel. Ik vind het echter lastig om aan genoeg B12 en eiwitten te komen, als ik alle zuivel zou schrappen. Ik eet geen vlees of ei, wel vis twee keer in de week. Teveel soja lijkt me niet verstandig ivm fyto-oestrogene werking. Ook zijn er onderzoeken waaruit blijkt dat de niet gefermenteerde soja risico op kanker kan verhogen bij grotere hoeveelheden. Maar wat is eigenlijk 'te veel'? Tempeh kan goed, maar doe je niet elke dag. Elke dag peulvruchten remt aanmaak methionine, wat o.a. nodig is voor aanmaak carnitine. Laatste krijg ik niet binnen doordat ik geen vlees eet, dus moet wel voldoende aminozuren eten waar ik dat zelf uit kan aanmaken. Neem wel amandelmelk, maar daar haal ik niet voldoende uit voor genoeg en volledige eiwitten natuurlijk. Groenten zijn niet zo eiwitrijk en avocado's eet je ook niet elke dag. Kortom: ik eet al ruim groenten, peulvruchten, noten, zaden, paddestoelen, wat vis en kom dan nog eiwit te kort. Toch voelt het voor mij ook niet goed om twee porties zuivel te nemen, naast wat kaas. Neem nu kwark, biogarde yoghurt, kefir. Hoe zou ik het naar alleen kefir kunnen terugbrengen (en kaas) en dan toch voldoende eiwit en B12 binnen krijgen? (zonder vlees)

thea
Door

thea

op 06 Oct 2014

Hallo Redactie Het is lastig als vegetariër ( eet wel ei) voldoende eiwitten binnen te krijgen. 58 jaar 62 gram eiwitten per dag. In veg.producten zit veel tarwe verwerkt. Volgens mij vooral tarwe gluten, zoals seitan. Je moet zoveel eten dat het je tegen gaat staan. 100 gr van dit = 11 gr eiwit, 100 gr van dat = 7 gr eiwit. Ik meng van alles maar de hoeveelheid eiwit dat je daar door binnen krijgt verhoogt niet echt omdat je niet overal 100 gr van kunt eten per dag. Je kunt ook niet alleen eieren eten, gaat ook tegenstaan. ( en eten kippen gezond) Waar zit zoveel eiwit in dat je dagelijks iets anders kunt eten? vriendelijke groeten Thea

Sandra
Door

Sandra

op 07 Apr 2014

Mooie site. Ik ga nu ook geen melk producten meer gebruiken eens kijken of dat helpt bij mijn hooikoorts. Ik las op internet dat je wel bio Provamel melk producten hebt. Kun je deze producten wel gebruiken? En is de alpro soja melk niet gm?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Apr 2014

Alle melkproducten bevatten melk of zijn flink bewerkt. Als je hooikoorts hebt zou ik het zeker eens een tijd helemaal laten staan. Ik heb al zo vaak van vrouwen gehoord dat hun hooikoorts er helemaal mee verdwijnt. Soja melk ben ik niet zo'n fan van. Teveel bewerkt. Het goede van soja is er dan al uit. Lees ook mijn blog over soja.

Hannah
Door

Hannah

op 05 May 2014

Prima site Marjolein. Zeer informatief. Heb een vraag: wij maken (in het kader van een medisch dieet) al ruim twee jaar zelf onze yoghurt. Deze wordt 24 uur op 40 gr gefermenteerd, zodat de "goede bacteriën" in de starter de lactose verteren en zich kunnen vermenigvuldigen. Hierdoor wordt de darmflora hersteld. Wij voelen ons hier erg goed bij. (ca 250 cc per dag persoon). Probleem is alleen dat wij (allebei) sinds een tijdje toenemende last hebben van artrose in met name de handen. Weet jij in hoeverre nog sprake is van zuivel als je yoghurt op deze manier bereidt? En of deze symptomen met de yoghurt te maken kunnen hebben? B.v.dank voor je reactie!

Rianne Burger
Door

Rianne Burger

op 23 May 2014

Hoi Marjolein, Interessant om te lezen. Wat ik me afvraag is hoe het zit met melk voor kleine kinderen. Mijn twee kinderen zijn 2,5 en 9 maanden oud. Ze krijgen op dit moment beide s ochtends een bord havermout wat ik in halfvolle melk heb gekookt. De kleine krijgt verder opvolgmelk en de oudste vnl water en een beker havermelk voor hij naar bed gaat. Is het beter om de halfvolle melk te vervangen voor iets anders? Of is het voor kleine kinderen juist nog wel goed en kan ik ze beter nog wat meer melk over de dag heen geven? Ik lees op internet wel vaak dat melk voor volwassenen niet goed is, maar ik lees eigenlijk niet zoveel over hoe dit voor kinderen werkt. Alvast bedankt voor je reactie, Groeten Rianne

Corina Hanekamp
Door

Corina Hanekamp

op 12 Jan 2015

ben er van overtuigd dat mijn lichaam aangeeft wat het nodig heeft. Heb nog nooit van mijn leven uit vrije wil melk gedronken. Toen melk, de witte motor, onder vuur kwam te liggen een paar maande geleden dacht ik al: je zal zien dat er ooit een connectie wordt gelegd met borstkanker.... In Aziatische landen, waar aanzienlijk minder borstkanker voorkomt eet en drinkt men bijna geen zuivel. Mijn oudste dochter heeft lactose allergie. Voor ons geen melk. Er zijn genoeg alternatieven. Overigens volg ik met heel veel belangstelling deze site! Bedankt voor alle nuttige en broodnodige informatie.

Mala
Door

Mala

op 19 Apr 2015

Bedankt voor deze informatie! Het geeft mij in ieder geval eye-openers voor verschillende dingen die ik in mijn omgeving zie! De theorie dat melk bestemd is voor opgroeiende kinderen spreekt mij aan. Melk is gecommercialiseerd als een gezond produkt voor volwassenen om economische redenen. Het is verworden tot een industrie!

Hilde
Door

Hilde

op 25 Apr 2015

Ter info: een kalf heeft maar 4 magen en geen vijf.

Marjolein de Vries
Door

Marjolein de Vries

op 26 Apr 2015

Hai Marjolein, Ik vind je artikelen altijd erg inspirerend en interessant. Maar in dit artikel staat dat een kalf 5 magen heeft. Een koe heeft 4 magen en bij een kalf is eerst alleen de lebmaag ontwikkeld, later de andere 3 magen. Misschien heb ik iets gemist, maar ik geloof dat dat niet klopt.... Verder vind ik ook dit artikel erg goed! Groetjes Marjolein

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 28 Apr 2015

Dank je wel voor je reactie Marjolein, ik heb er (op termijn) vier magen van gemaakt!

Astrid
Door

Astrid

op 10 May 2015

Hoi Marjolein, ik leer veel van jouw informatie, ik ben 50 en zit midden in de overgang, volgens bloedonderzoek is mijn cortisol hormoon erg hoog en mijn bijnieren overbelast. Ik vroeg mij af of ik wel soyamelk light voor mijn havermoutpap mag gebruiken en soya yoghurt. Ik hoop dat jij mij hiermee op weg kent helpen met wat tips

Ernest
Door

Ernest

op 10 Aug 2015

Ik ken een vrouw ( hongaarse ), die heeft bijna nooit zuivelproducten gehad, maar die heeft al verscheidene jaren botontkalking en rijdt in een scootmobiel en ze is nog jong. Hoe komt dat dan ?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Aug 2015

Beste Ernest, dit kan vele oorzaken hebben. Daar kan ik zo geen antwoord op geven.

Ymkje
Door

Ymkje

op 21 Sep 2015

Hoi ik heb een vraagje? Een poos geleden heb ik een artikel van u gelezen over colostrum voor je darmen. Nou heb ik darm die spaties is. En ik ben deze capsules gaan slikken en ze helpen echt geweldig! 3x daags 1 capsule En al een ruime week pijn vrij! Maar dit is toch ook zuivel? Hoe zit dat dan? Gr ymkje

Carolien
Door

Carolien

op 26 Feb 2016

Beste Marjolein, Mijn man en ik gebruiken al een tijdje lactosevrije melk (alleen voor ontbijt). Ik heb veel minder last van mn darmen ( gebruik ook probiotica capsules). In hoeverre is lactosevrije melk goed/beter dan gewone melk?

Jouke
Door

Jouke

op 26 Feb 2016

Hoi, Mooi artikel! Wij eten/drinken thuis zuivelvrij. Nu gebruiken wij alleen nog roomboter. Je hoort daar zoveel wisselende verhalen over. Is dit goed of toch beter te laten? En weet jij misschien of havermelk nog gluten bevat? Wij zijn groot fan van de oatly melk (lekker!), maar ik weet niet of het gluten bevat.. Groeten Jouke

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 29 Feb 2016

Beste Jouke, zie mijn artikelen over deze onderwerpen.

Marjan Molenkamp
Door

Marjan Molenkamp

op 26 Feb 2016

Is Hüttenkäse beter dan "gewone" kaas?

Karen
Door

Karen

op 27 Feb 2016

Dag Marjolein, Dank je wel voor je artikel, het is nog steeds nodig om er aandacht aan te besteden. Teveel mensen geloven nog in Joris Driepinter, echter....... Er is wel degelijk een verschil tussen gepasteuriseerde melk en rauwe melk. Ik vind daar in dit artikel niets over terug. Nu is het net alsof alle melk slecht voor je is en dat is zeker niet waar!! Rauwe melk is juist heel goed voor ons lichaam..

Margaret Bosman
Door

Margaret Bosman

op 27 Feb 2016

Binnenkort weer door de dexa scan....ik wil stoppen met Calichew en Prolia.....Gebruikt u geen melkproducten mevrouw??? Dat is heel risicovol..."" zegt de osteoporose verpleegkundige geschokt! Als ik haar uitleg waarom (bv dat mijn vaten kunnen dichtslibben door deze calcium is haar antwoord...."De kans dat u in uw straat wordt geraakt door is vliegtuig is groter..."

Tiny Reinders
Door

Tiny Reinders

op 26 Oct 2016

Ik ben 86 jaar en kern gezond en drink iedere dag een paar glazen melk. al mijn hele leven lang. ook eet ik iedere dag een ei en ook een bord havermoutpap, Mijn bot dichtheid is onlangs gemeten en was beter dan normaal voor mijn leeftijd. Mijn mening is dat melk een volwaardig voedingsmiddel is.Ik hoor de laatste tijd nogal eens dat er mensen zijn die koemelk allergie hebben. Deze mensen moeten misschien iets anders kiezen, maar voor mij zijn zuivelproducten een prima natuurlijk voedsel.

Anke Smit
Door

Anke Smit

op 20 Jan 2021

Al 1,5 jaar eczeem op mijn acherhoofd en in de overgang (veel opvliegers en nachtelijk zweten) drink elke dag zeker 1/5 liter volle koemelk, voorlopig laat ik de koemelk staan , ben heel benieuwd of dit wat gaat opleveren.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!