Probeer je al een tijd gewicht te verliezen maar lukt dit maar niet op de lange termijn? De redenen waarom je moeilijk gewicht verliest kunnen uit een hoek komen waar je ze misschien helemaal niet verwacht. Laat me je voorstellen aan tien hiervan.
1. Je partner, vrienden en vriendinnen
Kijk eens om je heen op een feestje met familieleden, vrienden en vriendinnen. Wat zie je? Zie je over het algemeen mensen met een normaal postuur of zitten er aardig wat mensen tussen met overgewicht? De mens is een sociaal dier; in ons eentje overleven we niet. We passen ons aan onze omgeving aan. In die zin is overgewicht besmettelijk. Uit onderzoek blijkt dat het hebben van vrienden met overgewicht de kans aanzienlijk vergroot dat je zelf ook overgewicht krijgt. In een dertig jaar lang durende studie, gepubliceerd in The New England Journal of Medicine bleek dat in een bepaalde periode de kans op obesitas met maar liefst 57% toenam, op het moment dat iemand in die periode een vriend/vriendin had die ook zeer zwaarlijvig werd.
Het goede nieuws is natuurlijk dat slank zijn ook besmettelijk is. Ik zeg natuurlijk niet dat je je vrienden/vriendinnen met overgewicht moet dumpen, maar streef jij naar een gezond gewicht, dan is het goed om je hiervan bewust te zijn.
2. Je televisie
Ik hoor steeds vaker dat vrouwen zeggen dat ze verslaafd zijn aan Netflix-series op televisie. Ik hoorde laatst van iemand dat ze vijf afleveringen van The Mentalist achter elkaar had gezien en zich opeens realiseerde dat het half drie ’s nachts was! Wees je ervan bewust dat te weinig slaap een belangrijke oorzaak kan zijn van overgewicht. ‘Slaap je slank’ is geen loze uitdrukking. Er zijn bergen studies waaruit blijkt dat mensen die korter dan zeven uur per nacht slapen een hoger gewicht hebben dan mensen die zichzelf méér slaap gunnen. Als je lichaam overdag moe wordt uit slaapgebrek en snakt naar extra energie, kent het maar één remedie: eten! Het liefst iets wat snel energie geeft, dus zoetigheid of snelle koolhydraten: de dikmakers dus. Doe jezelf en je gewicht een plezier; hoe leuk Simon Baker in The Mentalist ook is: zet je televisie uit en duik je bed in!
3. Je light-producten
Je wilt afvallen. Je hebt je keuken opgeruimd en roze koeken, frisdrank, vruchtenyoghurt en bitterballen verwijderd. Ze zijn vervangen door zuivelproducten met 0% vet, pindakaas light, cola zero en gezonde, slanke, repen. Oeps, dit is een valkuil waar veel vrouwen invallen. De voedingsindustrie heeft ons wijs gemaakt dat we slanker worden door light-producten te gebruiken. Dat is niet zo. Vettige light-producten, zoals pindakaas, krijgen ladingen suikers mee om een beetje lekker te smaken. In pindakaas light zit 450% méér suiker dan in gewone pindakaas! Zoetige light-producten, zoals frisdrank, krijgen synthetische zoetstoffen mee om zoet te smaken. Synthetische zoetstoffen ontregelen je stofwisseling. Uit een 14 jarige onderzoek onder 66.000 vrouwen (1) is duidelijk gebleken dat light dranken de vrouwen zieker en dikker maakten. Laat light-producten links liggen en kick af van je behoefte aan suikers. Dat is de enige manier.
4. Je baan en je collega’s
Je werkplek kan een bron van constante verleiding zijn die het je moeilijk maakt om af te vallen. Gebak van jarige collega’s, vergaderingen inclusief lunch met melk en broodjes, teamborrels met bitterballen, de droppot van een collega naast je, eetbare cadeautjes van een dankbare klant of patiënt: hoe vaak per dag zou jij eigenlijk “nee, dank je wel” moeten zeggen? Daarbij, als je je niet happy voelt in je baan kan de behoefte om jezelf op iets lekkers te trakteren groot zijn. De enige manier om deze verleidingen te weerstaan, is om jezelf héél goed te voeden met gezonde voeding waar je lichaam blij van wordt en niet dik. Dat kost inderdaad voorbereiding, maar neem je eigen lunch en gezonde traktaties mee naar je werkplek. Zorg dat je daar niet hongerig wordt. Drink twee grote glazen water als je in de verleiding komt. En ga vooral op zoek naar een leukere baan als deze je niet meer bevalt.
5. Je lange to-do lijst
Heb je een overvolle to-do lijst en loop je soms als een kip zonder kop rond omdat je niet weet waar je moet beginnen? Of is er iets anders waar je flinke stress van krijgt? Ik heb er al vaker over geschreven maar je kunt echt dik worden van stress. Als je veel stress hebt maakt je lichaam cortisol aan, een hormoon waar je sowieso hongerig van wordt. Cortisol staat er ook om bekend dat het zich in je lichaam gedraagt als suikers; het zorgt met name voor vetopslag rond je middel. Iets waar vrouwen veel last van kunnen krijgen, vooral als ze boven de 40 komen. De enige remedie is om het wat rustiger aan te doen. Ja, je kunt écht afvallen als je jezelf meer rust gunt. Bewegen en sporten kan overigens ook een prima manier zijn om te ontspannen. Voel goed wat jij nodig heb en leer vooral ook delegeren en “nee” zeggen. Echt, dit laatste is gewoon een kwestie van veel oefenen. Start vandaag!
6. Je intoleranties voor bepaalde voeding
Steeds meer mensen krijgen last van voedingsallergieën zoals gluten of melk. Dit betekent dat er ook steeds meer mensen rondlopen met onopgemerkte intoleranties of gevoeligheid voor bepaalde voeding. Als je al jaren last hebt van een opgeblazen gevoel, obstipatie, hoofdpijnen, reuma of huidproblemen kan het zijn dat je geen link meer legt met je voeding. Overgewicht kan het resultaat zijn voedselgevoeligheden. Op het moment dat je iets eet waar je lichaam niet goed tegen kan, stijgt het hormoon cortisol ook, dat hormoon waar je dik van wordt. Luister naar je lichaam en zie klachten als signalen dat er iets aan de hand is. Klachten hebben is niet normaal.
Schrap alle gluten twee weken en voel goed wat het met je doet. Doe daarna hetzelfde met zuivel en suikers. Veel mensen zijn intolerant voor suikers, zuivel en gluten. Je kunt intoleranties overigens eenvoudig laten testen door middel van een ImuPro 100 test. Klik hier voor meer informatie (2).
7. Je darmflora
Je darmflora bestaat uit miljarden bacteriën die bij elkaar meer dan 2 kilo wegen. Er zijn goede en slechte bacteriën, je hebt ze allebei nodig maar de goede bacteriën moeten in de meerderheid blijven. Als de slechte bacteriën gaan overheersen of er te weinig variatie is aan verschillende bacteriën kan het heel moeilijk worden om af te vallen. Er zijn veel onderzoeken gedaan met muizen. Muizen die de darmflora kregen van dikke mensen werden dikker zonder dat ze meer gingen eten, terwijl muizen die de darmflora kregen van dunne mensen normaal bleven (3). Je darmflora heeft dus invloed op je gewicht! Voed daarom de bacteriën die je slank zullen houden: eet vooral veel groenten en fruit vanwege de vezels. Eet gezonde vetten en drink volop water. Schrap vooral zoetigheid want dikmakende bacteriën zijn dol op suikers, dus daarmee voed je ze en krijg je er meer van. Die heb je natuurlijk liever niet!
8. Je medicijnen (denk ook aan de pil)
Slik jij al jarenlang medicijnen tegen een bepaalde chronische ziekte? Lees de kleine lettertjes van de bijsluiter eens goed. Een groot deel van de medicijnen hebben als bijwerking dat je er dikker van wordt. Afvallen wordt dan heel moeilijk. Let op: ook de anticonceptiepil is een medicijn en staat erom bekend dat je daar makkelijk van kan aankomen. Wat de pil betreft; gebruik een ander voorbehoedmiddel en je zou zomaar opeens vijf kilo kunnen kwijtraken. Wat die andere medicijnen betreft: wees je ervan bewust dat medicijnen nooit de oorzaak van je ziekte aanpakken maar alleen symptomen bestrijden. Ik zeg niet dat je vandaag moet stoppen met die medicijnen maar ik daag je uit om op zoek te gaan naar de oorzaak en die bij de kop te pakken. Medicijnen maken je nooit beter, dat kan je alleen zelf en je kunt veel meer dan je denkt! Lees hier inspirerende verhalen van andere vrouwen.
9. Je insulineresistentie
Als je altijd veel zoetigheid, aardappelen, brood met melk en veel producten uit de supermarkt (80% van de producten uit de supermarkt bevatten veel suikers) hebt gebruikt, dan is de kans groot dat je cellen doof zijn geworden voor het hormoon insuline. Door het eten van zoetigheid, zetmeel, granen, zuivel of verborgen suikers stijgt je bloedsuiker. Insuline is het hormoon dat deze suiker (glucose) in je bloed naar je cellen brengt: glucose is energie voor je cellen. Als je vaak veel glucose in je bloed hebt kunnen je cellen doof worden voor insuline. Dit betekent dat de insuline in je bloed blijft circuleren en met insuline in je bloed is het onmogelijk om af te vallen. Zorg dus dat je cellen weer gevoelig worden voor insuline. Beperk het eten van alles wat je bloedsuikerspiegel doet stijgen en ga bewegen. Vooral bewegen vóór het ontbijt helpt om insulineresistentie tegen te gaan en je stofwisseling te verhogen. Al heb je geen hond, doe alsof en laat iedere ochtend je denkbeeldige hond uit en laat hem in een pittig tempo lopen.
10. Je cosmetica, parfum en verzorgingsproducten
Ook over dit onderwerp heb ik al veel geschreven. Als ze niet 100% natuurlijk zijn, dan zitten veel van deze producten vol met hormoonverstorende stoffen. Je lichaam kan prima overweg met een beetje maar als het te veel wordt kan het gebeuren dat je lichaam ze niet meer goed kan afvoeren. Het circuleren van hormoonverstorende stoffen in je lichaam is ongezond, dus zal je lichaam ze opslaan op de meest veilige plek die het heeft: je vetcellen. Afvallen kan dan heel lastig zijn en zelfs gevaarlijk omdat die hormoonverstoorders dan opnieuw in je bloed komen. Help je lichaam zoveel mogelijk met het afvoeren van deze stoffen in je lichaam. Dit doe je door volop groene groenten te eten, waarbij vooral de koolsoorten heel gezond zijn. Broccolikiemen zijn toppers, chlorella en spirulina ook. Eet volop vezels; die zitten in groenten, fruit en peulvruchten En beperk alcohol, want het is je lever die moet zorgen voor de zuivering en afvoer van gifstoffen, waaronder alcohol. Belast die dus niet onnodig. En vooral niet vergeten: stap over op 100% natuurlijke producten! Er is volop keuze in alle prijsklassen.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Bronnen
1 https://academic.oup.com/ajcn/article/97/3/517/4571511
2 https://www.prohealth.nl/voedselintolerantie-voedselovergevoeligheid-test-imupro/
3 https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/gut-microbes-diet-interact-affect-obesity
Bianca Oostveen
op 08 Jul 2016Nelly
op 08 Jul 2016Yvonne
op 08 Jul 2016Jany
op 08 Jul 2016Anja Diederen
op 09 Jul 2016Bertie
op 09 Jul 2016LINDA
op 09 Jul 2016a.kroodsma
op 10 Jul 2016Decancq Nel
op 16 Jul 2016Marjolein Dubbers
op 18 Jul 2016Sandra
op 20 Jul 2016hanny hartmans
op 22 Jul 2016Jan
op 25 Jul 2016Miriam
op 04 Aug 2016Marie-Luise
op 04 Aug 2016wilmabvdheide@hotmail.com
op 05 Aug 2016Wilma vd Heide
op 05 Aug 2016Jeanne
op 06 Aug 2016Lola
op 12 Aug 2016Marleen
op 18 Aug 2016Franciska
op 22 Aug 2016Marjolein Dubbers
op 29 Aug 2016Irma
op 05 Oct 2016Marjolein Dubbers
op 11 Oct 2016Manon
op 04 Sep 2016Sonja
op 14 Sep 2016Jilly
op 28 Aug 2016Katin
op 01 Sep 2016Marjolein Dubbers
op 02 Sep 2016Marian
op 28 Sep 2016Liesbeth
op 03 Dec 2019