Afvallen; waarom je dikker wordt van light producten

Afvallen; waarom je dikker wordt van light producten

Laatst werd ik gevraagd om als expert en ervaringsdeskundige mijn visie te geven op een gezond leven op de site van Linda de Mol. Het ging om de actie Linda.lijnt, want Linda probeert weer enkele kilo’s af te vallen zoals zoveel vrouwen. De titel van het interview is geworden: “Leven op 1500 calorieën houdt niemand vol”. Linda zelf bevestigde gelijk deze stelling want ze vlogde de dag erop dat ze enorm uit de band gesprongen was tijdens een etentje en daar veel te veel had gegeten.

Aderlaten en lijnen: Spartaans ofwel oude school

Ik vertel in dit interview dat de tranen me in de ogen sprongen toen ik Linda in een vlog hoorde zeggen dat ze het vet van haar zelfgemaakte tomatensoepje schepte om maar niet aan te komen. De interviewster vroeg waarom. Mijn antwoord was: ‘Waar moet het hardwerkende lichaam van Linda dán in hemelsnaam de energie vandaan halen? Gezonde vetten zijn belangrijke energieleveranciers. Als je deze laat staan, dan houdt geen mens het afvallen vol. Je vecht dan tegen het overlevingsmechanisme van je lichaam.”

Als ik toch eens alle vrouwen die op dit moment weer aan het lijnen zijn zou kunnen vertellen wat wél een gezonde manier van afvallen is! Want zoals Linda het doet: calorieën tellen en dus vetten schrappen en daarbij flink sporten, noem ik Spartaans ofwel oude school. Het is gebaseerd op verouderde kennis over hoe ons lichaam werkt. Net zoals aderlaten om een ziekte te verdrijven ook Spartaans en oude school is. Wil je het interview lezen klik dan hier (1).

Calorieën tellen betekent vaak ook light producten gebruiken

Ik heb al eerder een artikel geschreven over de onzin van het calorieën tellen. Het betekent vaak, zoals bij Linda, dat ook de gezonde vetten worden geschrapt, want vetten bevatten nu eenmaal veel calorieën. Het schrappen van ongezonde vetten, zoals gefrituurd spul en vetten in volop bewerkt voedsel zoals margarine, is natuurlijk prima. Maar wist je dat de vitamines en mineralen uit een rauwkostsalade beter kunnen worden opgenomen in je darmen als je daar wat vetten aan toevoegt? Het is dus juist gezond om daar een scheut goede olijfolie overheen te gieten of er wat zaden of een avocado aan toe te voegen.

Het schrappen van zoetigheid en snelle koolhydraten is natuurlijk ook heel goed als je wilt afvallen. Dat zijn producten die je lichaam eerder schaden dan voeden. Maar vervang die zoetigheid alsjeblieft niet door light producten want dat zou wel eens een belangrijke reden kunnen zijn waarom je zoveel moeite hebt met afvallen. Gebruik jij light producten of zoetjes in je koffie? Lees dan vooral verder.

Banner boek Voeding & Gezond gewicht

Heb jij regelmatig last van een opgeblazen gevoel?

Veel vrouwen klagen over een opgeblazen gevoel. “Ik sta op met een normale buik maar ’s avonds lijkt het alsof ik 6 maanden zwanger ben”. Of: “Ik heb zo’n last van winderigheid”. Herkenbaar? Kunstmatige zoetstoffen zijn een veelvoorkomende oorzaak van dit opgeblazen gevoel.  Ze kunnen niet worden opgenomen in de dunne darm en daarom komen ze terecht in de dikke darm, waar de daar aanwezige bacteriën zorgen voor afbraak door middel van fermentatie. Hierdoor kan veel darmgas en een opgeblazen gevoel ontstaan.

Wel last van een opgeblazen gevoel maar je gebruikt geen light producten? Wees je er dan van bewust dat een chemische zoetstof als aspartaam is verwerkt in wel 6000 producten in de Nederlandse supermarkt. 80% van de producten op de schappen van de supermarkt is gezoet, deels met vormen van suiker, deels met chemische zoetstoffen. Kortom, het is oppassen geblazen met alle vormen van bewerkt voedsel; de voedingsindustrie maakt producten graag zoeter zonder dat je het in de gaten hebt. Zoetigheid is namelijk verslavend voor het geval je dit nog niet wist ;-).

Je insuline stijgt ook bij light producten

Kunstmatige zoetstoffen laten je insulineniveau net zo goed stijgen als normale zoetigheid. Insuline wordt namelijk afgegeven in reactie op zoetigheid, niet op calorieën, en kunstmatige zoetstoffen zijn nu eenmaal zoet. Als er insuline in je bloed circuleert dan kan je lichaam geen vet verbranden. Waarschijnlijk is dit de oorzaak van het feit dat uit divers onderzoek blijkt dat mensen die light frisdrank gebruiken zwaarder worden dan mensen die gewone frisdrank met suiker gebruiken. Bij de San Antonio Heart Study (2) werd ontdekt dat mensen die light frisdrank gebruikten meer aankwamen in gewicht dan mensen die frisdrank met suiker gebruikten. Ook werd vastgesteld dat hoe meer light frisdrank ze consumeerden, des te meer ze aankwamen.

In de bekende Framingham Heart Study (3), een van de langstlopende onderzoeken naar hart- en vaatziekte, werd een verband ontdekt tussen zowel frisdrank met suiker als frisdrank gezoet met zoetstoffen en het metabool syndroom. Dit wijst erop dat beide soorten frisdranken zorgen voor verhoogde insulinespiegels; een belangrijke oorzaak van het metabool syndroom en overgewicht.

Je honger- en verzadigingsgevoel wordt verstoord met light producten

Er zijn veel studies gedaan naar het gebruik van light producten; met name light frisdrank (4). Iedere keer weer blijkt dat ons lichaam ontregeld raakt door chemische stoffen, waaronder zoetstoffen. Uit onderzoek met ratten (5) is zelfs gebleken dat ze méér calorieën gingen eten als ze kleine hoeveelheden zoetstoffen kregen dan de controlegroep die natuurlijke suikers kreeg. Bij één onderzoek bleken ze na een maand al maar liefst 25% zwaarder te zijn dan aan het begin. Het lijkt erop dat ons honger- en verzadigingsgevoel wordt verstoord en dat ons lichaam door de zoetstoffen niet goed meer kan inschatten hoeveel voedsel er nodig is. Het lichaam denkt dat het energie krijgt (zoetigheid betekent energie) maar het krijgt het niet. Ons lichaam gaat dan vervolgens op zoek naar energie. Dit kan de oorzaak zijn van snaaibuien en behoefte aan suikers of snelle koolhydraten na het drinken van light frisdrank. Herkenbaar?

Light producten houden je verslaving aan zoetigheid in stand

Zoetigheid is verslavend, ongeacht of de zoete smaak afkomstig is van normale suiker of van een andere, al dan niet chemische, stof. Al die light producten, vooral light frisdranken, houden je behoefte aan zoetigheid in stand. Uit onderzoek blijkt (6) dat er een sterke relatie is tussen de hoeveelheid zoetigheid die je jezelf geeft en je behoefte aan die zoetigheid. Dat is wat de voedingsindustrie allang weet en waarom ze 80% van hun producten zoeter maken met verborgen vormen van suikers. Ja, ook pindakaas, rode kool met appeltjes, spinazie à la crème uit de diepvries, sojamelk en mayonaise worden gezoet met suikers. Lees de etiketten maar eens. Je zult dit pas gaan proeven als je grotendeels bent afgekickt van je behoefte aan zoetigheid.

De enige manier om af te kicken van zoetigheid is om dit te laten staan. Ook de light producten. Anders zullen ze aan je blijven trekken. En nogmaals: met insuline in je bloed, dat automatisch wordt aangemaakt als je zoetigheid binnenkrijgt, is het vrijwel onmogelijk om af te vallen.

Een overschot aan xeno-oestrogenen worden opgeslagen in je vetcellen

Tot slot de laatste reden waarom light producten je dik kunnen maken. Veel zoetstoffen zijn chemische stoffen. Hieronder vallen onder andere aspartaam, isomalt, sacharine, sucralose, thaumatine, acesulfaam-k, cyclaamzuur en xylitol. Veel van deze stoffen staan bekend als hormoonverstoorders omdat ze lijken op onze lichaamseigen oestrogenen. Het zijn echter lichaamsvreemde oestrogenen, ook wel xeno-oestrogenen genoemd, en het lichaam wil deze zo snel mogelijk weer kwijt voordat ze schade aanrichten. Hiervoor zijn echter een goede darmflora en een goed werkende lever nodig. Als deze niet optimaal werken zal je lichaam ze opslaan op een plek waar ze het minste schade kunnen aanrichten: in je vetcellen. Zolang je darmen en lever deze hormoonverstoorders niet goed kunnen afvoeren, kan dit hardnekkig vet zijn.

Geen lightproducten dus. Wat dan wel? Marjoleinen?

Lijnen oude school is in mijn ogen Spartaans en gedoemd te mislukken. Gezonde vetten heeft je lichaam hard nodig en light producten kan het missen als kiespijn. Wat dan wel?

Afgelopen week schreef Hanneke op mijn facebookpagina: “Ik hou niet van lijnen maar als ik een paar dagen ‘te veel’ of ‘verkeerd’ gegeten heb dan zeg ik altijd, ik ga weer ff marjoleinen, en dan bedoel ik gezond eten! Misschien moeten we de term ‘lijnen’ veranderen in ‘marjoleinen’ ha ha. “Ben jij aan het lijnen? Nee joh, das zo 2016, ik marjolein!”  Nieuw werkwoord!

Ik moest hier erg om lachen en voel me natuurlijk vereerd. Ik zou er echt wat kostbaars voor opgeven als ik het lijden van alle lijnende vrouwen van dit moment kon opheffen door ze te vertellen wat volgens mij de enige juiste manier is om blijvend een gezond gewicht te bereiken. Dat gaat niet over diëten maar over gezond eten. Op een manier die je je hele leven zonder wilskracht kunt volhouden. Waarbij af en toe een heerlijk etentje met veel te veel calorieën absoluut is toegestaan want dat kan je lichaam dan prima hebben.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen bovenaan. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

https://www.linda.nl/lindalijnt/leven-1500-calorieen-houdt-niemand-vol/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18535548

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4159698/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2892765/#R18

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18298259

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2892765/#R18

Ineke
Door

Ineke

op 29 Apr 2017

en wat betreft Stevia?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 02 May 2017

Groene stevia kun je nu en dan gebruiken als je toch iets gezoet wilt hebben.

Renee
Door

Renee

op 29 Apr 2017

Door je interview aan Linda lijnt heb je in ieder geval 1 vrouw aan het denken gezet! Ik was dapper begonnen met lijnen (oude school) en het was weer, ja inderdaad voor de zoveelste keer, een ware worsteling met mezelf. Hoewel ik vaker wel wat had gelezen over gezonde voeding en hormoonbalans had ik er verder nooit echt bij stil gestaan dat dat ook op mij van toepassing was. Na je interview ben ik gaan lezen en toepassen. Interessant en confronterend. Je boek is in bestelling en ik ben benieuwd hoe ik me over een half jaar voel ten opzichte van nu!

Trienke van der Kloet
Door

Trienke van der Kloet

op 24 May 2018

Goed artikel! Hoe denk je over Rivella?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 28 May 2018

Hallo Trienke, als je het etiket van Rivella zal lezen, zal je zien dat er een suikervervanger in zit. En niet de gezonde variant helaas.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!