Kokos. Afgelopen week heb ik pas echt begrepen waarom kokosvet zo’n boost van energie kan geven en waarom uit onderzoek blijkt dat ouderen die lijden aan mentale achteruitgang, zelfs mensen met alzheimer, hier baat bij kunnen hebben. Het heeft te maken met de middellange-ketenvetzuren: MCT’s. Ja duh, inderdaad. Ik ga het je uitleggen en ook waarom kokos niet slecht is voor hart- en bloedvaten ondanks dat het een verzadigd vet is. Dan kan ik voortaan alle mensen die mij hier nog steeds vragen over stellen naar dit artikel doorverwijzen. Want die onzin moet nou maar eens de wereld uit.
Je mitochondriën zijn je energiefabriekjes
In mijn boek Eet meer Energie leg ik je uit hoe en waar energie in je lichaam eigenlijk wordt aangemaakt en wat je er zelf aan kunt doen om dit proces van energieaanmaak te bevorderen, door met name te letten op wat je eet. Ik zit dus diep in allerlei vakliteratuur over mitochondriën, flux, orexine, ketonen en zo nog wat ingewikkelde kost. Ik vind het heerlijk om daar zo diep in te duiken om jou, in begrijpelijke taal, uit te kunnen leggen hoe het werkt. Vandaag alvast een klein voorproefje.
Ben je op zoek naar meer energie dan is het goed om te weten dat de energie voor al je lichaamscellen wordt gemaakt in je mitochondriën. Je hebt hier waarschijnlijk nog niet veel over gehoord maar ik geef je op een briefje dat je daar de komende jaren nog veel over gaat lezen en horen in de wereld die zich bezighoudt met gezondheid, voeding, sporten en anti-aging.
Mitochondriën zitten in al je lichaamscellen
Mitochondriën zijn bijzondere organellen (onderdelen van een lichaamscel) die in al je lichaamscellen zitten. Sommige lichaamscellen hebben wel 5000 mitochondriën, andere veel minder of zelfs helemaal geen. Organen die veel energie verbruiken zoals je hersenen, ogen, hart, lever en nieren, bevatten veel van deze energiefabriekjes. Ook spiercellen hebben veel mitochondriën; huidcellen en buikvetcellen hebben ze niet of nauwelijks. Het is dus niet vreemd dat mensen met overgewicht en weinig spieren vaak klagen over gebrek aan energie. Topsporters hebben juist veel energie omdat cellen in krachtige spieren propvol zitten met mitochondriën!
De vraag is nu: wat hebben je mitochondriën nodig aan voeding om hun werk goed te kunnen doen en voor jou zoveel mogelijk energie te maken? Vandaag wil ik het hebben over snelle energiegevers. (Uiteraard valt hier nog veel meer over te zeggen maar dat komt straks in mijn boek of latere artikelen).
Glucose: snelle energie maar niet ideaal
De meest directe bron van energie die we allemaal kennen is glucose. Door het eten en drinken van o.a. zoetigheid, geraffineerde koolhydraten, zetmeel, maar ook melk, koffie, chemische stoffen en (een deel van de) lightproducten komt er snel glucose in je bloed. Met behulp van insuline wordt deze glucose naar je cellen gebracht om te worden omgezet in energie. Je begrijpt nu waarschijnlijk dat het de mitochondriën in je cellen zijn die deze brandstof, glucose, kunnen omzetten in energie. Energie voor je cellen maar ook energie voor jou om leuke dingen mee te doen.
Glucose is een snelle vorm van energie (drink maar eens een kop koffie en eet er een muffin bij) maar het is niet de gezondste manier. Het geeft je bloedsuikerspiegel steeds weer een piek en je alvleesklier moet iedere keer insuline aanmaken om de glucose naar je cellen te brengen. Gebeurt dit iedere dag en jarenlang dan kan dit leiden tot allerlei chronische ziektes, waarvan diabetes 2 er maar eentje is. Wat dan wel als je op zoek bent naar snelle energie?
MCT’s: snelle energie zonder nare bijwerkingen
Er is nóg een type brandstof waar je mitochondriën snel energie van kunnen maken en dat zijn de MCT’s. Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van verzadigde en onverzadigde vetten. Deze indeling wordt vaak gebruikt om vetten in te delen. Veel minder bekend is de indeling in korte-keten-, middellange-keten- en lange-ketenvetzuren. Korte-keten- en middellange-ketenvetzuren (MCT’s dus) zijn snelle energiegevers: je mitochondriën kunnen die snel in energie omzetten. Lange-ketenvetzuren zijn ook energiegevers maar dit proces duurt veel langer: pas 6 tot 8 uur nadat je ze hebt gegeten kunnen je mitochondriën ze gebruiken als energiebron. Wil je snelle energie dan moet je het dus zoeken bij de korte-ketenvetzuren en MCT’s.
Helaas vallen bijna alle vetten die we kunnen eten onder de lange-ketenvetzuren: dit zijn dus langzame energiegevers. Korte-ketenvetzuren kunnen we niet eens eten, deze worden alleen in je lichaam zelf aangemaakt door gezonde darmbacteriën. Wat overblijft zijn de MCT’s en wat is de belangrijkste leverancier hiervan: precies, kokosvet! Overigens bevatten ook palmpitolie en in mindere mate ook zuivel wat MCT’s. Maar kokos is de rijkste bron ervan.
Kokos: snel energie, geen vetopslag en supergezond
Omdat kokosvet deze bijzondere MCT’s bevat gaat de vertering ervan heel anders dan de vertering van de normale verzadigde vetten. Dit is wat veel mensen, waaronder artsen, niet goed begrijpen. MCT’s zijn hele kleine moleculen, die net als glucose direct vanuit de darmwand in ons bloed kunnen worden opgenomen om van daaruit naar de mitochondriën te worden gebracht als bron voor energie. Ze zijn voor ons lichaam dus makkelijk te verteren, ze zijn een rechtstreekse brandstof voor je mitochondriën en ze worden daarom ook niet gebruikt voor vetopslag. Ook vragen MCT’s geen energie van de lever, gal en alvleesklier om te helpen bij de vertering, zoals alle andere vetten. MCT’s hebben dan ook niets te maken met de cholesterolstofwisseling in je lever en ze verhogen dus ook niet je cholesterol.
Inname van kokos heeft direct invloed op cognitieve functies
Nu je dit allemaal weet, begrijp je misschien ook waarom uit onderzoek is gebleken (1) dat de inname van slechts 40 ml (2,5 eetlepel) kokosolie zo’n grote invloed had op de mentale prestaties van mensen met de ziekte van Alzheimer. Onze hersenen zijn enorme energieverbruikers en daarvoor gebruiken ze bij voorkeur glucose. Als gevolg van een verstoring van de normale glucosestofwisseling in het lichaam, wat weer een gevolg is van het overmatige gebruik van glucose, krijgen hersenen onvoldoende energie en gaan haperen. Alzheimer wordt dan ook niet voor niets diabetes 3 genoemd: er komen steeds meer aanwijzingen dat ons lichaam, inclusief ons brein, niet gebouwd is op de tsunami van suikers en snelle koolhydraten die onze bloedsuikerspiegel steeds weer een piek geven. De MCT’s in kokos nemen als het ware de plek in van glucose om de hersenen toch heel snel van voldoende brandstof te kunnen voorzien. Het is voor hersenen een tweede keuze maar uiteraard beter dan niets.
Vervang snelle suikers eens door kokos
Mijn advies: als je behoefte hebt aan een boost van snelle energie, vervang dan die muffin eens door een lepel kokosolie. Wil je meer weten over de gezondheidsvoordelen en het gebruik van kokos lees dan: Kokosolie, de vette slankmaker. Kies bij alle vetten die je koopt kwalitatief het beste product dat je tegen komt; er is veel meuk op de markt, zeker op het gebied van kokosolie.
Kies biologische, extra virgin kokosolie, verpakt in glas. Klik hier als je wilt weten wat mijn favoriete merk kokosolie is. Die is zo lekker dat je er heerlijk een theelepel van in je mond stopt. Het is gezonde voeding, óók voor de mitochondriën van je hersenen! Ik doe zelf wel eens een lekkere lepel in mijn koffie. En hoe ik die dan heerlijk romig maak laat ik je in dit filmpje zien.
Wellicht ten overvloede maar er zijn mensen die niet goed tegen kokosproducten kunnen. Luister dus altijd naar je lichaam. Als je opeens problemen krijgt als je kokos gaat gebruiken of je hebt problemen terwijl je altijd kokos gebruikt: stop er dan mee en kijk wat er gebeurt. Vooral mensen met bloedgroep O negatief schijnen niet goed te reageren op kokos.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Doe jij iets leuks met kokos wat je met ons wilt delen?
Judith
op 09 Mar 2018Françoise
op 09 Mar 2018Cools Greta
op 09 Mar 2018Karin Heirbaut
op 09 Mar 2018maartje
op 09 Mar 2018Marjolein Dubbers
op 12 Mar 2018Madeleine
op 09 Mar 2018Winny Anthonissen
op 09 Mar 2018Martina
op 09 Mar 2018Jolly Verduijn
op 09 Mar 2018Marjolein Dubbers
op 12 Mar 2018Marcella Praktijk GZND & Fit!
op 09 Mar 2018Anja
op 09 Mar 2018Janny
op 10 Mar 2018Afrajansen
op 10 Mar 2018Marguerite
op 10 Mar 2018Marjolein Dubbers
op 12 Mar 2018Paula
op 10 Mar 2018Gerrie Campo
op 10 Mar 2018sandra
op 10 Mar 2018joke
op 10 Mar 2018Nanda van Praag
op 10 Mar 2018Heidi
op 10 Mar 2018Marjolein Dubbers
op 12 Mar 2018Anna
op 10 Mar 2018Sam
op 10 Mar 2018Anja schuring
op 10 Mar 2018Marjolein Dubbers
op 12 Mar 2018Joke
op 10 Mar 2018Hilde
op 11 Mar 2018Marjolein Dubbers
op 12 Mar 2018Lia
op 14 Mar 2018Judy Leonard
op 11 Mar 2018Mariyanne
op 11 Mar 2018Anky
op 14 Mar 2018Marielke
op 22 Mar 2018Herma
op 20 Mar 2018Deb
op 23 Mar 2018Marjolein Dubbers
op 26 Mar 2018Anna
op 31 Aug 2018Dieneke Ankringa
op 04 Apr 2018Marjolein Dubbers
op 09 Apr 2018TInneke
op 04 Apr 2018hermine
op 06 Apr 2018Marjolein Dubbers
op 09 Apr 2018Monique
op 11 Apr 2018Anneke Koese
op 25 Aug 2018Maud
op 31 Aug 2018Ineke
op 31 Aug 2018