(Extreem) haaruitval bij vrouwen; geen paniek, wel actie

(Extreem) haaruitval bij vrouwen; geen paniek, wel actie

Regelmatig ontvang ik mails van vrouwen die (soms) bijna in paniek zijn: “Marjolein, ik heb last van extreem haarverlies. Help, wat kan ik doen voordat ik helemaal kaal ben?” Hoogste tijd voor een artikel over meer dan normale haaruitval bij vrouwen.

Haarverlies? Je bent niet de enige

Het zal je vast geen troost geven maar je bent niet de enige vrouw die op een gegeven moment bang is dat ze zo kaal als een biljartbal aan het worden is, als ze kijkt naar het aantal haren in haar haarborstel.

Na de menopauze heeft maar liefst 40% van de vrouwen (tijdelijk) last van het dunner worden van het hoofdhaar.

Dunner worden wil overigens zeker niet zeggen dat je kaal aan het worden bent. Maar geen enkele vrouw wil haar haardos kwijt en we hebben, denk ik, allemaal wel eens een vrouw gezien met zulk extreem dun haar dat je haar schedel goed kon zien. Dat gunnen we geen enkele vrouw en zeker niet onszelf. Toch? Gelukkig is er een groot verschil tussen ‘normaal’ haarverlies en ‘extreme’ haarverlies alhoewel veel vrouwen al snel vinden dat ze in de categorie ‘extreem’ vallen. En dat snappen we als vrouw allemaal denk ik.

Echt extreem haarverlies: meestal alopecia

Echt extreem haarverlies zijn de verschillende vormen van alopecia. Hierbij kan er sprake zijn van kale plekken op de hoofdhuid of zelfs van algehele kaalheid, ook elders op het lichaam. Alopecia behoort waarschijnlijk tot de auto-immuunziekten, wat wil zeggen dat het lichaam zichzelf aanvalt. Bij alopecia worden de haarwortelzakjes aangevallen waardoor de haren uitvallen. Alopecia androgenetica is een vorm waarbij er geen sprake is van kale plekken maar van diffuse kaalheid; verspreid over met name de bovenkant van het hoofd. (Kijk voor meer informatie op de site van de alopecia vereniging (1))

Een andere vorm van kaalheid wordt telogeen efflivium genoemd. Ook hierbij is er sprake van diffuse haaruitval over het hele hoofd. Dit kan acuut maar ook langzaam ontstaan. Dit oorzaken zijn divers waaronder veel die ik hieronder zal noemen. (Klik voor meer informatie over telogeen efflivium hier (2))

Natuurlijk beginnen beide vormen van extreme kaalheid met verontrustend veel haren in je haarborstel. Dit wil nog niet zeggen dat er bij jou sprake is van een van deze extreme vormen van haarverlies. Het kan ook zijn dat je als gevolg van de menopauze (tijdelijk) een wat dunnere haardos krijgt. Maar ongeacht wat het is, je wilt het liefst vandaag nog in actie komen schat ik zo in.

Is de daling van vrouwelijke hormonen de oorzaak?

Omdat veel vrouwen in de menopauze last krijgen van dunner wordend haar wordt er vaak gezegd dat dit komt door het afnemen van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Doordat deze vrouwelijke hormonen in je lichaam dalen is er sprake van, relatief gezien, meer testosteron. Dit is het mannelijke hormoon dat dan mogelijk voor vrouwelijk haarverlies zou zorgen. Naar mijn mening is dit te kort door de bocht.

Alle vrouwen, geen enkele uitgezonderd, krijgen namelijk in de menopauze te maken met dalende niveaus van oestrogeen en progesteron. En waarschijnlijk ken jij, net als ik, vrouwen die ondanks de menopauze nog steeds een jaloers makende dikke haardos hebben. Daarbij, 60% van de vrouwen in de menopauze heeft geen last van overmatige haaruitval. Dat het dalen van onze vrouwelijke hormonen de oorzaak is ligt dus niet voor de hand. Dit wil echter niet zeggen dat het niet het gevolg kan zijn van hormonale veranderingen in je lichaam. Maar waarschijnlijk gaat het om iets anders.

60% van de vrouwen in de menopauze heeft geen last van overmatige haaruitval.

De oorzaken van overmatig haarverlies bij vrouwen

De oorzaken van overmatig haarverlies kunnen heel divers zijn.

Factoren die vaak worden genoemd zijn overmatige stress of een trauma. Haarverlies hoeft dan niet gelijk op te treden, het kan zich ook voordoen nadat de stressvolle periode al achter de rug is. Denk hierbij ook aan het ondergaan van een operatie of een stevige infectie, dat is voor je lichaam ook een vorm van stress. Ga dus even terug in de tijd, een maand of zes, en bedenk of stress de oorzaak kan zijn.

Allerlei ziektes of bepaalde medicijnen kunnen ook leiden tot haaruitval; lees de kleine lettertjes van de bijsluiter als je medicijnen gebruikt. Let op; ook de pil is een medicijn en kan opeens tot kaalheid gaan leiden. Schildklierproblemen die leiden tot stofwisselingsproblemen kunnen ook een oorzaak zijn. Huidproblemen en dan natuurlijk problemen met je hoofdhuid kunnen de achterliggende reden zijn. Denk ook aan overmatig gebruik van chemische haarverfproducten of andere onnatuurlijke vormen van haarbehandeling.

Wat echter heel vaak over het hoofd wordt gezien is dat crashdiëten en alle andere vormen van eenzijdige diëten ook een belangrijke oorzaak zijn van overdreven haaruitval. In dit geval is je haaruitval een symptoom van ondervoeding. Mijn advies: denk vooral niet te snel dat dit niet het geval zal zijn bij jou.

Je haren zijn als laatste aan de beurt

Een dierenarts kan aan de vacht van een dier zien hoe ziek of gezond het is. Alle cellen in je lichaam hebben namelijk voedingsstoffen nodig die ze uit je voeding moeten halen. Voedingsstoffen in de vorm van vitamines, mineralen, enzymen, sporenelementen en duizenden andere bekende en nog onbekende stoffen. Om jou in leven te houden zijn de cellen van je vitale organen zoals je hart, longen en lever veel belangrijker dan de cellen van je haarzakjes.

Komt je lichaam voedingsstoffen tekort dan zullen deze eerst worden gebruikt voor je vitale organen, niet voor je nagels, huid of haren.

Gebrek aan voldoende voedingsstoffen is een belangrijke oorzaak van overmatige haaruitval bij vrouwen die vaak over het hoofd wordt gezien of wordt onderschat.

Zorg dus voor volop voedingsstoffen op je bord

Je lichaam heeft een grote variatie aan voedingsstoffen nodig. Wat bij haaruitval vaak wordt genoemd is gebrek aan de vitamines A, B6, B8 (=biotine) en B12, vitamine C, vitamine D, foliumzuur, ijzer, koper, silicium en zink. Ook vitamine E wordt genoemd maar dat is wetenschappelijk nog omstreden. Als je zoveel van bepaalde vitamines tekort komt dat je haar ervan uitvalt, dan heb je meestal al eerder signalen van je lichaam gekregen dat er iets aan de hand is en je gezondheid aan het inleveren bent. Klopt dat?

Je eerste bron van voedingsstoffen is uiteraard de voeding op je bord. Eet daarom zoveel mogelijk onbewerkte voeding, veel groenten (deels rauw) en fruit, ongebrande noten, zaden en pitten, glutenvrije granen, peulvruchten, kiemen, biologische eieren en in beperkte mate (wit) vlees en vis. Voor het opnemen van voedingsstoffen heeft je lichaam gezonde darmen nodig. Beperk daarom stoffen die je darmen kunnen irriteren: wees kritisch op suikers, zuivel en gluten en voorzichtig met koffie en alcohol. Alopecia wordt tegenwoordig ook in verband gebracht met insulineresistentie en het metabool syndroom. Hou dus je bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk constant.

Vul zo mogelijk aan met supplementen

Vitamines en mineralen werken altijd met elkaar samen; daarom wordt bij het innemen van supplementen altijd geadviseerd om dit bij de maaltijd te doen. Heb je het gevoel dat je al langere tijd voedingsstoffen tekort komt kies dan een goede, orthomoleculaire multi met vitamines en mineralen. Mijn favoriet, met 100% natuurlijke stoffen, vind je hier. Deze multi kan je aanvullen met een goede vitamine B-complex gecombineerd met extra biotine (B8). Vitamine C en vitamine D horen wat bij betreft ook bij de basissuppletie voor vrouwen ongeacht of je haar uitvalt of niet. Heb je last van zware menstruaties dan kan aanvullen van ijzer nog aan te bevelen zijn samen met vitamine C. Vitamine C verhoogt de opname van ijzer.

Het slikken van supplementen is geen wondermiddel en het vraagt bovendien tijd voordat je resultaten zult zien. Zeker als het gaat om je haardos. Daarom dat andere vormen van “suppletie” in de vorm van voldoende slaap, beweging en ontspanning minstens zo belangrijk zijn. Hier mag je rustig een overdosis van nemen en resultaten kunnen binnen enkele dagen al voelbaar zijn.

Uiteindelijk draait het (toch) altijd om je hormonen

Te veel stress, te weinig ontspanning en beweging, te veel suikers, een schommelende bloedsuikerspiegel, slecht werkende darmen, te weinig voedingsstoffen, teveel hormoonverstorende stoffen: het heeft allemaal invloed op je hormoonbalans. Een hormoonbalans die bij vrouwen toch al makkelijk uit evenwicht kan worden gebracht, zeker als je in de overgang komt. Om die reden kan extreem haarverlies wel degelijk het gevolg zijn van een hormonale disbalans. Let daarom ook goed op hormoonverstorende stoffen in je omgeving (onder andere je cosmetica, haar- en andere verzorgingsproducten). Tot slot een tweetal kruiden die je kunnen helpen je hormonen terug in balans te krijgen.

Een kruid dat veel wordt gebruikt bij kaalheid is Saw Palmetto. Het wordt tegenwoordig steeds meer toegepast bij vrouwelijke hormonale disbalansen. Hetzelfde geldt voor het superfood maca. Maca zit onder andere in Curmac, wat je ook bijdragen aan verlaging van stress en een normale menstruatiecyclus.

Wil je meer duidelijkheid over voedingsstoffen die jij mogelijk tekort komt vraag dan een bloedonderzoek aan bij een (orthomoleculair) arts (wees je ervan bewust dat lang niet alles hiermee boven water komt). Uit een haaranalyse kan een mineraaltekort of juist stapeling hiervan naar voren komen.  Heb je echt extreem haarverlies dan kan je contact opnemen met een dermatoloog en samen op zoek gaan naar de oorzaak hiervan. Op de site van de haarstichting vind je meer informatie en adressen van dermatologen (3). Wees je ervan bewust dat medicijnen nooit de werkelijke oplossing zijn. Daarom tot slot een inspirerend verhaal zoals je van me gewend bent.

“Hoezo, leer er maar mee leven?”  Een inspirerend verhaal

Molly Vazquez kreeg op 12-jarige leeftijd last van kale plekken op haar hoofd. Binnen enkele maanden was ze kaal. Artsen vertelden haar dat ze de auto-immuunziekte alopecia had en dat ze hiermee zou moeten leren leven. Omdat ze het op zo’n jonge leeftijd had gekregen achtten de artsen de kans dat ze nog hoofdhaar terug zou krijgen verwaarloosbaar. Molly besloot zich hier niet bij neer leggen. Ze overtuigde haar ouders ervan dat ze veel gezonder moesten gaan eten en samen met haar moeder verwijderde ze zoveel mogelijk hormoonverstorende stoffen (cosmetica, huishoudelijke producten) uit huis. Ze zorgde verder voor voldoende slaap, beweging en dronk volop water. De impact op haar familie was immens en als bonus kreeg ze zoveel haar dat ze nu de kapper regelmatig vraagt om haar haar uit te dunnen. Ze heeft een boek geschreven over haar ervaringen en twee kookboeken. Haar boeken vind je hier op bol.com.

Dit alles onder het motto van de Energieke Vrouwen Academie: je kunt veel meer zelf dan je denkt! Girl, go for it!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je hieronder een reactie achterlaat.

Bronnen

https://www.alopecia-vereniging.nl/

https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/haaruitval-telogeen-effluvium/

https://www.haarstichting.nl/home/vind-een-dermatoloog

Irene
Door

Irene

op 04 Sep 2016

Super artikel!

Rine
Door

Rine

op 08 Sep 2016

Wat een mooi artikel weer Marjolein, dank je. Meteen doorgestuurd naar een vriendin met dit euvel en op pinterest gedeeld waar ik een bord met jouw artikelen heb.

Agnes
Door

Agnes

op 08 Sep 2016

Super interessant weer!! Bedankt v h delen hoor,

Anna
Door

Anna

op 09 Sep 2016

Hi Marjolein, bedankt voor de goede info.Ik keek bij de ingrediënten van het B-complex, maar de volgende 2 ingrediënten zijn geloof ik niet echt aangeraden: Hydroxypropylmethylcellulose (vegetarische capsule), vulstof: microkristallijne cellulose.Wat vind jij van die 2 ingrediënten? Dank jeAnna

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 26 Sep 2016

Ha Anna, het klopt dat de laatste, hydroxypropylmethylcellulose ofwel E464, ongezond is. Dat geldt niet voor de vulstof microkristallijne cellulose, dat is een puur plantaardige stof die geen kwaad kan (het zit in bijna alle bladgroenten). Het kan zelfs positief werken in de darmen, als 'prebiotica', voeding voor de gunstige darmbacteriën in de dikke darm. Wil je zoveel mogelijk allerlei hulpstoffen vermijden dan kun je kijken of je een goed supplement kunt vinden in poedervorm of als capsule, waar vaak minder/geen schadelijke toevoegingen inzitten. Het allerbeste blijft natuurlijk om je vitamines, mineralen en voedingsstoffen zoveel mogelijk uit gezond en onbewerkt voedsel te halen!

Isa
Door

Isa

op 19 Oct 2016

Ik ben erg geschrokken van het het feit dat hydroxypropylmethylcellulose zo ongezond is. Ik ben vegetariër en ben altijd blij als ik een capsule kan vinden die niet van gelatine gemaakt is. Nu blijkt dat deze veggie cap ook ongezond is....In elk geval bedankt hiervoor, ik zal voortaan de capsules open maken en het losse poeder innemen. Enig idee hoe ik jarenlange build up van deze stof uit mijn lichaam kan krijgen?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 24 Oct 2016

Beste Isa, zo'n vaart zal het nu ook weer niet lopen als je alleen wat van die cellulose binnenkrijgt via een supplement. Je zou nu kunnen zoeken naar een supplement waar het niet in zit, maar een 'jarenlange opbouw' ervan zal er niet in je lichaam zijn. Het is niet zo ongezond dat het je direct schade zal berokkenen, behalve bij langdurig en veel gebruik ervan. Dan kan het vooral darmproblemen geven. Je moet niet de capsules openen en los poeder innemen, want die cellulose is juist o.a. bedoeld om te zorgen dat de werkzame stoffen ook op de juiste plek hun werk kunnen doen. In je maagzuur zullen die stoffen worden verteerd voordat ze op de juiste plaats komen en dan heb je niets meer aan de stoffen waar het om gaat!

Marjan
Door

Marjan

op 12 Sep 2016

Jammer dat de link naar het stabiel houden van het bloedsuiker niet werkt

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Sep 2016

Ha Marjan, je had helemaal gelijk! Excuses. Nu doet hij het wel. Dank voor je alertheid :-).

T.F. van den Bos
Door

T.F. van den Bos

op 13 Sep 2016

Een paar maanden geleden had ik ook last van extreem haaruitval. Ik heb geen dik, maar wel veel en lang haar. Ik wist zeker dat het van de medicijnen kwam en ben er meteen mee gestopt. Het duurde een tijdje voor het haar zich herstelde, maar de structuur was veranderd, stug. Dus in mijn ervaring kwam het door medicijnen.

Carla
Door

Carla

op 22 Sep 2016

Ik heb op mijn 16de extreem haarverlies gehad. Vanwege mijn acne kreeg ik de Diane pil. Nu had ik wel dik haar vol met krullen. Maar als je elke dag een handvol haar vast houdt schrik je toch wel even een hoop je dat het op tijd stopt. Op mijn 18ste had ik uiteindelijk een compleet andere haarstuctuur dunner en een klein beetje slag en was alles weer stabiel. Zo zie je maar hoe heftig hormonen zijn . Nu 25 jaar later ben ik benieuwd wat mij staat te wachten.

Janssens Christel
Door

Janssens Christel

op 23 Sep 2016

Ik heb sinds 2009 last van haaruitval. Ben naar een dermatoloog aant gaan maar mijn haar verminderd alle jaren. Moet extra hormonen innemen naar dit helpt niet. Er is nooit bloed genomen. Enkel mijn haar onder de loep gecontroleerd. Hij zij je zal niet worden, maar vind het erg dat dat wel zo gaat zijn . Er word geschreven dat je pas van te veel hormonen haaruitval krijgt. Moet ik misschien mijn pil en androcure laten?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 26 Sep 2016

Beste Christel, wat akelig dat je al zo lang last hebt van haaruitval en dat tot nu toe niets helpt. Ik kan geen persoonlijk advies geven over jouw situatie, maar je zou eens naar een natuurarts of orthomoleculair arts/therapeut kunnen gaan, misschien kunnen die jou adviezen geven waar je echt iets aan hebt.

Marieke
Door

Marieke

op 21 Jan 2017

Bij de multi vitamine staat magnesium aangegeven maar niet in welke vorm (citraat?)

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 23 Jan 2017

Dat is inderdaad een vorm die goed opneembaar is Marieke; of magnesiumglycinaat, of -carbonaat. Magnesiumoxide is minder geschikt.

jisca
Door

jisca

op 22 Jan 2017

hoi marjoleinvraag als je macapoeder gebruikt krijg je dan genoeg magnesium binnen? of kan je deze nog aanvullen,vrg jisca

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 23 Jan 2017

Beste Jisca, dat kun je nooit zo zeggen. Het hangt helemaal van de persoon af of een of meerdere supplementen nodig zijn en zo ja hoeveel. Het voordeel van maca is dat het, wat de hormonen betreft, kan helpen bij het herstellen van de balans. Wat de mineralen en sporenelementen betreft (zoals magnesium) is het per persoon verschillend wat nodig is en dat is weer afhankelijk van je klachten. Ga nooit te veel op eigen houtje nemen, als je niet zeker weet hoe het voor jou zit kun je het beter laten testen bij een (complementair werkend) arts.

Marjoleine
Door

Marjoleine

op 23 Jan 2017

Beste Marjolein, Heel herkenbaar de angst waar je het over hebt in dit artikel! Zit er op dit moment middenin en probeer van alles uit om weer meer haar te krijgen. Vroeg me af of jij iets weet van MSM-poeder. Sinds ik het gebruik heb ik, naar mijn idee (en de kapster zei het ook) veel nieuwe haren erbij gekregen, maar wie weet is het toeval en komt het ergens anders door of heeft het te maken met een cyclus of iets dergelijks. En is het bijslikken van biotine en/of thiamine aan te raden? Ben benieuwd naar jouw gedachten hierover!Hartelijke groet,Marjoleine

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 31 Jan 2017

Ha Marjoleine, er zijn wel positieve berichten bekend over MSM-poeder, als je denkt dat het jou helpt dan kun je dat natuurlijk blijven doen. Verder geef ik geen persoonlijk gerichte adviezen over wel of niet extra bijslikken, dat hangt van allerlei factoren af en kan alleen worden vastgesteld door jouzelf eventueel samen met een (ortohomoleculair) arts of therapeut.

Ingrid
Door

Ingrid

op 28 Feb 2017

Ik heb dit al vele jaren. Soms gaat het tijden goed en soms de een na de andere kale plek. Ik denk dat het wel met voeding/innerlijke stress te maken heeft. Maar het groeit bij mij uiteindelijk toch weer vanzelf aan. Dus het is vervelend, maar het komt bij mij gelukkig ook weer goed

Marja Talsma
Door

Marja Talsma

op 06 Jan 2018

Kan saw palmetta geen kwaad voor vrouwen na de menopauze. Ik wil hetgebruiken tegen haaruitval.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Jan 2018

Ik weet niet precies wat jouw situatie is Marja, dus mocht je twijfelen of het goed is voor jou dan kun je beter persoonlijk advies vragen bij een (natuurgeneeskundig of orthomoleculair) arts. In principe zou het kunnen helpen.

Carmen
Door

Carmen

op 24 Sep 2019

Bedankt voor elk interessant artikel! Ik wil graag mijn bloed s laten onderzoeken op tekorten, aangezien ik blijf sukkelen met zweetaanvallen en haaruitval, ondanks het goed opvolgen van jouw voedings- en bewegingsadvies. Ik vond een orthomoleculair therapeut in de buurt, maar hij mag geen bloedafname doen. Ik zal het mijn huisarts vragen, wat vraag ik best zeker te checken? Met die resultaten mag ik dan wel nr de therapeut om me verder te laten helpen.

Anita
Door

Anita

op 20 Sep 2021

Interessant stuk! Ik heb gezocht op Saw Palmetto en zag dat het wetenschappelijke onderzoek bij mannen heeft plaatsgevonden. Weet je of er ook ervaringen zijn bij vrouwen? En waar kun je het kopen? Ik kan nu alleen middelen met dit spul vinden die bedoeld zijn om prostaatklachten bij mannen te verhelpen (waar overigens geen bewijs voor is dat het helpt).

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 27 Sep 2021

Er zijn wel Saw Palmetto supplementen die ook voor vrouwen geschikt zijn. Kijk o.a. eens naar OvaBalance Saw Palmetto Herbal Comlex: https://ovabalance.eu/products/saw-palmetto-herbal-complex-60-capsules, Misschien is dat iets voor jou. Of kijk op deze site over haaruitval bij vrouwen, als mogelijkheid wordt daar ook een Saw palmetto-suppelement aangeboden dat geschikt zou zijn voor vrouwen: https://www.goedeshampoo.nl/haaruitval/haaruitval-vrouwen/

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!