Bijnieruitputting bestaat niet. Wat is er dan wel aan de hand?

Bijnieruitputting bestaat niet. Wat is er dan wel aan de hand?

Bijnieruitputting. Ik leerde erover in mijn opleiding hormonen in 2012. Het verhaal klonk heel logisch: het stresshormoon cortisol wordt geproduceerd in je bijnieren. Als je veel stress hebt, heb je extra energie nodig; cortisol geeft je deze extra energie.

Als je bijnieren gedurende lange tijd overuren draaien en dus veel cortisol moeten aanmaken zouden ze vermoeid en uiteindelijk uitgeput raken: bijnieruitputting.

Het ware verhaal blijkt echter wat complexer te zijn. Nieuwe inzichten tonen aan dat bijnieruitputting niet bestaat. Dat het een enorm understatement is over wat er werkelijk aan de hand is.

Dat vooral vrouwen soms jarenlang worstelen met hun energieniveau na een lange periode van stress of een burn-out, komt omdat de werkelijke oorzaken niet worden aangepakt.

Lees dit compleet vernieuwde artikel. Deel je het daarna met andere vrouwen?

Je lichaam doet er alles aan om je te beschermen

Iedereen maakt dagelijks cortisol aan. Cortisol is het hormoon dat ’s morgens rond 7 uur piekt en je daardoor wakker maakt. In de loop van de dag neemt het langzaam af. Dit is de reden dat veel mensen in de ochtend productiever en scherper zijn dan ’s middags. In de loop van de avond neemt het verder af en word je moe: tijd om te rusten en je voor te bereiden op slapen.

Cortisol is het hormoon dat zorgt dat je ’s morgens vroeg wakker wordt.

Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd maar eigenlijk is het een anti-stresshormoon. Het wordt aangemaakt om je juist te beschermen tegen stress. Stress vraagt altijd om extra energie; je lichaam zal er alles aan doen om je te beschermen tegen een bedreiging. Vechten of vluchten hiertegen vraagt energie. Cortisol zorgt voor deze extra energie.

Bij stress wordt in je bijnieren extra cortisol aangemaakt om ervoor te zorgen dat je overlevingskansen zo groot mogelijk zijn.

bijnieruitputting

Het begrip bijnieruitputting

Het begrip bijnieruitputting werd in 1998 geïntroduceerd James L. Wilson in zijn boek Adrenal Fatigue. In het Nederlands verscheen het onder de titel Bijnieruitputting.

Zijn theorie is dat als gevolg van langdurige stress (zowel fysiek, mentaal en/of emotioneel) de bijnieren die cortisol produceren, uitgeput raken. Hierdoor produceren ze op termijn steeds minder cortisol, waardoor we ons na verloop van tijd doodmoe gaan voelen. De bijkomende effecten van een bijnieruitputting zijn heel divers: van slaapproblemen en darmklachten tot angststoornissen en depressies.

Een burn-out zou de situatie zijn waarbij iemand zich opgebrand voelt omdat er in de uitgeputte bijnieren te weinig cortisol, dus energie, wordt aangemaakt.

Leidt langdurige stress tot minder aanmaak van cortisol?

De cruciale vraag die diverse onderzoekers zich de laatste jaren hebben gesteld is of chronische stress inderdaad uiteindelijk leidt tot aanzienlijk lagere niveaus van cortisol. En hier zit hem het probleem. Dit blijkt niet het geval te zijn.

Meer dan 30 studies tonen aan dat er bij langdurige stress sprake is van wisselende cortisolniveaus: soms normaal, soms lager maar vaak ook hoger.

Een van de beste studies die dit heeft onderzocht, gepubliceerd in het magazine Psychoneuroendocrinology, concludeerde dat, in lijn met andere studies, er vaak juist méér cortisol werd aangemaakt in het geval van chronische stress (1).

Onderzoekers zien consequent een iets hoger niveau van cortisol in de ochtend bij mensen met chronische stress, niet een lager niveau.

Langdurige stress heeft geen invloed op de aanmaak van cortisol

Er zijn inmiddels veel studies gedaan met deelnemers met diverse soorten langdurige stress.  Chronische stress door werkloosheid (2), chronische stress door te veel werk (3),  chronische stress door overtrainen bij sporters (4),  chronische stress bij vrouwen met chronische pijn (5). Iedere keer weer blijkt dat de aanmaak van cortisol eigenlijk redelijk normaal blijft en eerder nog iets hoger is dan te laag.

Onderzoek laat dus zien dat langdurige stress uiteindelijk niet leidt tot een lager niveau van cortisol.

Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt niet de theorie dat chronische stress, in welke vorm dan ook, uiteindelijk leidt tot een lager cortisolniveau en dus tot bijnieruitputting.

Misschien denk je dat dit komt omdat deze mensen nog niet in een burn-out zitten en hun bijnieren dus nog niet uitgeput zijn. Dit dacht ik eerst ook. Opvallend is echter dat studies zelfs geen opmerkelijk verschil laten zien in cortisolniveau tussen mensen die wél in een burn-out zitten of chronische stress hebben, en mensen die vitaal en gezond zijn!

Gevoelens van stress en aanmaak van cortisol staan los van elkaar

bijnier emotie

Het wordt nog interessanter! Een van de meest boeiende studies die ik tegenkwam bestudeerde een groep verpleegsters. Dit onderzoek werd gepubliceerd in het magazine Stress en Health (8). 

De onderzoekers wilden testen of de verpleegsters met een extreem hoog of extreem laag cortisolniveau meer last hadden van stressgerelateerde problemen zoals vermoeidheid en slaap- of mentale problemen. Ze gingen er uiteraard van uit dat dit wel het geval zou zijn.

Op basis van hun cortisolniveaus werden de verpleegsters ingedeeld in 3 groepen: extreem hoog, normaal en extreem laag. Wat bleek?

Verpleegsters met een extreem hoog of extreem laag cortisolniveau verschilden niet, wat stressgerelateerde klachten betrof, van de groep met een normaal cortisolniveau.

Met andere woorden: het cortisolniveau bleek niets te zeggen over de mate van stress en stressklachten die de verpleegsters ervoeren!

Het bij jou passende cortisolniveau is heel persoonlijk

Hoe opmerkelijk is dit! Dit vertelt ons dus dat ons cortisolniveau een zeer slechte indicator is om te bepalen of iemand te veel stress heeft of oververmoeid is of niet. Met andere woorden: iemand met extreme vermoeidheid als gevolg van langdurige stress kan een hoog, een laag of een normaal cortisolniveau hebben. En ook: iemand die zich gezond en energiek voelt kan ook een hoog, laag of normaal cortisolniveau hebben.

Iemand kan zich prima voelen met een extreem hoog of extreem laag cortisolniveau

Toch zijn er honderden therapeuten die het cortisolniveau van hun (extreem) vermoeide en gestreste cliënten laten testen om te kijken of ze op een bijnieruitputting afstevenen. Bij een te hoog niveau trekken ze dan vaak de conclusie dat de bijnieren nog overuren draaien maar dat je wel op moet gaan passen voor bijnieruitputting. Een te laag niveau van cortisol zou betekenen dat je bijnieren uitgeput zouden zijn.

Ik hoop hierboven te hebben aangetoond dat deze conclusie onterecht is. Heb je hier nog je twijfels over? Heb jij je cortisolwaardes laten testen? Lees dan nog even door.

Interpretatie van cortisolwaardes is erg lastig

Wist je dat er tussen laboratoria grote variaties zijn in de ‘normaalwaardes’ voor cortisol? Voor het ene lab is 80 nmol/l een ondergrens en krijg je de conclusie dat je cortisol extreem laag is, bij een ander lab is dit 150 nmol/l. Dat is bijna het dubbele!  De uitslag hangt dus erg af van waar je getest wordt.

  1. Wat is voor jou hoog en wat is laag als je nooit jouw persoonlijke normaalwaardes hebt laten testen terwijl je je prima voelde?  Zoals je hebt gelezen kan dit per persoon erg verschillen. Een te hoog of te laag niveau van cortisol is misschien heel normaal voor jou en helemaal geen signaal dat er iets aan de hand is. Jouw vermoeidheid komt dan door iets heel anders dan vermoeide bijnieren. Lees hieronder wat het zou kunnen zijn.
  2. Je kunt normale cortisolwaardes hebben terwijl je wel alle verschijnselen hebt van een uitputting. Hoe frustrerend is dat? Het kan dan zijn dat de ‘normaalwaardes’ van het laboratorium voor jou persoonlijk te laag of veel te hoog zijn.
  3. Een eenmalige meting van cortisol zegt niet zoveel. Indien je de nacht voor de speekseltest slecht geslapen hebt kan je cortisolniveau in de ochtend al fors lager zijn dan normaal. Gezonde ‘nachtuilen’, mensen die ’s avonds meer energie hebben dan in de ochtend, starten de dag doorgaans ook met een laag cortisolniveau.
  4. Er zijn veel medicijnen die de cortisolproductie onderdrukken, zoals antidepressiva, pijnstillers, medicijnen tegen een lage bloeddruk en aspirine.
  5. Ook zwangerschap, overgewicht, een tekort aan voedingsstoffen en ziektes kunnen grote invloed hebben op cortisolwaardes. Hier wordt bij metingen doorgaans geen rekening mee gehouden.

Kortom: een te hoog of te laag cortisolniveau geeft geen duidelijkheid of er iets met je aan de hand is en zegt al helemaal niets over de gezondheid van je bijnieren.

Bijnieruitputting is nooit erkend door de reguliere geneeskunde

Als je wetenschappelijk onderzoek probeert te vinden rond het fenomeen ‘adrenal fatigue’ dan vind je vrijwel niets. Het eerste wat je tegenkomt is een vergelijkende studie van diverse onderzoeken die juist concludeert dat er géén bewijs is voor bijnieruitputting (6).

De Endocrine Society heeft er een factsheet over gepubliceerd dat zegt:

“In de reguliere geneeskunde wordt het begrip bijnieruitputting niet erkend als aandoening. Er bestaat namelijk geen enkel wetenschappelijk bewijs voor het concept bijnieruitputting onder invloed van aanhoudende stressprikkels.” 

Er bestaan ook geen gevalideerde diagnostische testen om een bijnieruitputting aan te tonen zoals bij een bijnierschors-insufficiëntie als gevolg van de ziekte van Addison.

We kennen ook geen alvleesklieruitputting, leveruitputting of schildklieruitputting. Organen raken niet ‘uitgeput’. Er is altijd sprake van een combinatie van diverse factoren wanneer iets in ons lichaam niet meer goed functioneert.

Bijnieruitputting bestaat niet

Laat ik even duidelijk stellen dat de gevolgen van chronische stress absoluut een enorme impact hebben op onze gezondheid! Klachten die worden toegeschreven aan bijnieruitputting zoals (extreme) vermoeidheid, behoefte aan zoetigheid of juist zout, eetbuien, slecht slapen, laag libido, paniekaanvallen, stemmingswisselingen, gebrek aan concentratievermogen, niet meer helder kunnen nadenken, milde vormen van depressie: ze zijn allemaal reëel.

Het punt is echter dat ze niet ontstaan doordat bijnieren uitgeput zijn geraakt!

Bovengenoemde klachten kunnen vele onderliggende oorzaken hebben en zijn onderdeel van veel, door artsen gestelde, diagnoses. Van een slecht werkende schildklier tot insulineresistentie en van fibromyalgie tot het chronisch vermoeidheidssyndroom.

Waar het om gaat is dat we bij diverse uitputtingsverschijnselen de werkelijke oorzaak of oorzaken achterhalen niet de ‘schuld’ te geven aan onze bijnieren. Anders kan herstel lang op zich laten wachten.

Uitputting als gevolg van langdurige stress bestaat wél!

stress vermoeidheid

Wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je lange tijd te veel stress ervaart? Zoals we hebben gezien wordt dan (onder andere) steeds weer het hormoon cortisol aangemaakt om ons extra energie te geven en ervoor te zorgen dat onze overlevingskansen zo groot mogelijk zijn. Stresshormonen gieren dan door je lichaam en brein.

De aanmaak van deze stresshormonen, waaronder cortisol, gaat altijd vóór de aanmaak van allerlei andere hormonen die we ook nodig hebben. En daar zit het probleem. Cortisol is een dominant hormoon dat andere hormonen verdringt, waardoor deze minder worden aangemaakt. Hiermee wordt de hormoonbalans in een lichaam verstoord. Kijk maar:

  1. Cortisol en progesteron worden beide gemaakt van pregnenolone. In het geval van een teveel aan stress wordt pregnenolone omgezet in cortisol en trekt progesteron aan het kortste eind. Dit is nou juist het hormoon dat zorgt voor ontspanning en rust.
  2. Te weinig progesteron kan leiden tot oestrogeendominantie; een situatie die zorgt voor een scala aan vrouwenklachten.
  3. Cortisol belemmert de aanmaak van melatonine, het hormoon dat zorgt voor een gezonde slaap. Stress en slaap gaan dan ook niet goed samen.
  4. Cortisol berooft je ook van groeihormoon en DHEA; twee hormonen die zorgen voor celherstel en die veroudering tegen gaan.
  5. Te weinig DHEA zorgt weer voor minder aanmaak van schildklierhormonen: schildklierproblemen ontstaan vaak na een lange periode van stress.
  6. Dopamine en serotonine worden ook verjaagd door cortisol, waardoor depressieve klachten en angststoornissen kunnen ontstaan.
  7. Cortisol geeft het lichaam energie zoals ook suiker doet: door het verhogen van je bloedglucose. Hierdoor moet er steeds insuline worden aangemaakt. Te veel en te vaak insuline is slecht voor het lichaam; het bevordert o.a. chronische ontstekingen en verzwakt je immuunsysteem.

Het verstoren van de vrouwelijke hormoonbalans door stress zal leiden tot een groot scala aan klachten.

De term bijnieruitputting is een enorm understatement

Overmatige en langdurige stress zorgt steeds weer voor extra cortisolaanmaak in het lichaam (dit zegt dus nog niets over je normaalwaarden), met als gevolg een ontregeling van je hormoonbalans. Dit is ook de reden waarom vrouwen in de overgang, tussen de 40 en 55, hier extra gevoelig voor zijn; hun hormoonbalans is dan sowieso al kwetsbaarder door de hormoonschommelingen die in die periode plaatsvinden.

Alle opbouwende en helende ‘reparatie’ hormonen in je lichaam worden door het hormoon cortisol overheerst en aan de kant geschoven.

Geen wonder dan ook dat de (eerste) symptomen van een burn-out zeer divers kunnen zijn; ieder mens is uniek en heeft een zwakke plek. Bij de een begint het met vermoeidheid, migraine of spijsverteringsproblemen, bij de ander met slecht slapen, depressieve gevoelens of aankomen in gewicht en niet meer kunnen afvallen.

Een burn-out is een dramatische verstoring van onze hormoonbalans en andere processen in ons lichaam. De term bijnieruitputting is daarom een enorm understatement: langdurige stress heeft effecten op veel meer vlakken dan dan enkel op de bijnieren.

Een holistische aanpak; hormoonbalans …

Er bestaat een levendige handel in (dure) supplementen om de bijnieren te boosten. Ik hoop dat het je inmiddels duidelijk is dat deze een averechts effect kunnen hebben en zelfs je gezondheid kunnen schaden.

supplementen cortisol

Supplementen die je bijnieren een ‘boost’ geven kunnen voor extra vermoeidheid zorgen als hierdoor je schildklier te veel wordt belast.

Zoals hierboven beschreven verjaagt het hormoon cortisol andere hormonen die zorgen voor celherstel en reparatie in het lichaam. Zorgen voor minder stress, en daarmee minder aanmaak van cortisol, is dan ook de enige oplossing. Meer ontspanning in je leven inbouwen is echter vaak onvoldoende.

Bedenk dat je lichaam ook stress krijgt van o.a. een overdaad aan suikers, koolhydraten, bewerkte voeding, toxische stoffen, een lekkende darm, chronische ontstekingen, gebrek aan daglicht, infecties, gebrek aan voedingsstoffen en te weinig beweging en plezier in je leven. Ook dit betekent een extra belasting voor je hormoonbalans. Ook hiermee kan je je stress verminderen.

Pak een burn-out of extreme vermoeidheid als gevolg van stress zo breed mogelijk aan!

… en vergeet ook je mitochondriën niet!

Tot slot is het goed om te weten dat energie in je lichaam niet alleen wordt aangemaakt in je bijnieren maar in je mitochondriën die zich bevinden in vrijwel al je lichaamscellen. Het zijn de mitochondriën van je bijnieren die, via een complex proces, cholesterol omzetten in cortisol. Je hebt veel vitale mitochondriën nodig om genoeg cortisol te kunnen aanmaken.

Ook je mitochondriën kunnen niet goed tegen toxische stoffen, bewerkte voeding (vooral conserveringsmiddelen zijn slecht voor ze), gebrek aan voedingstoffen, chronische ontstekingen, gebrek aan beweging en een verstoord dag- en nachtpatroon.

Je kunt je mitochondriën een boost geven door de overstap te maken naar het halen van energie uit vetten in plaats van voornamelijk uit glucose. Van een vetmolecuul kunnen je mitochondriën namelijk twee keer zoveel energie maken als van een glucosemolecuul.

Vooral ten tijde van stress is dit van groot belang en kan dit je echt meer energie geven.

“Ik at mijzelf uit mijn burn-out”

Ik weet wat het is om in een burn-out te zitten. Ik weet hoe het voelt om volledig uitgeput te zijn. Maar toen ik in mijn burn-out, behoorlijk radicaal, mijn voedingspatroon veranderde voelde ik me na 6 maanden beter dan ik zeker tien jaar daarvoor had gedaan. Ik at mijzelf uit mijn burn-out zeg ik sindsdien.

Ik snap nu pas hoe dit kan: ik schrapte alle zoetigheid, zuivel, gluten en bewerkte voeding en ben veel meer planten en gezonde vetten gaan eten. Daarbij ging ik (onder andere) iedere ochtend voor het ontbijt stevig wandelen en ging regelmatig naar de sauna. Ongemerkt verminderde ik hiermee de verborgen ontstekingen in mijn lichaam, bracht ik mijn hormonen in balans en gaf ik mijn mitochondriën de brandstof om weer volop energie voor me te produceren.


Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat heeft jou geholpen om uit je burn-out te komen?

annemarie
Door

annemarie

op 26 Oct 2012

wat kan je aan de bijnieraandoening doen de symptomen komen nl bij mij overeen. Ik hoor het graag,gr Annemarie

Marga van der Krogt
Door

Marga van der Krogt

op 26 Oct 2012

Dit is precies wat er bij mij gebeurt is, heb er heel lang mee gelopen....geen eetlust en geen energie meer....doodmoe, ook als ik net uit bed was....viel kilo's af en de dokter herkende deze symptonen niet... Uiteindelijk in het ziekenhuis beland en daar heeft het nog 3 weken geduurd voordat de diagnose "ziekte van Addison" gesteld werd....maar met medicijnen voel ik me weer jong en herboren....heb mij in jaren niet zo goed gevoeld!

Roselinde
Door

Roselinde

op 23 Mar 2015

Hallo Marga, Voor mij zijn dit allemaal zeer herkenbare dingen. Ik heb dezelfde klachten namelijk. Maar heb ik een vraag; welke medicatie heb je gekregen toen?Groet, Roselinde

Miep de Bont
Door

Miep de Bont

op 26 Oct 2012

Komt me bekend voor!!! Heb dus ook al mijn eetpatroon aangepast, dus geen suiker meer voor mij en alles zelf koken ( oftewel zo min mogelijk uit pakjes doen en geen kant en klaar maaltijden meer. Ik voel me in ieder geval al een stuk schoner van binnen :-)

Patricia
Door

Patricia

op 26 Oct 2012

Zeer interessant! Ik heb eigenlijk van al die dingen last die je opsomt! En door die behoefte aan zoet en zout (maand sugarchallenge hielp helaas zelfs niet) komt dat bandje en daardoor weer sombere gedachtes etc etc! Om over de moeheid maar niet eens te beginnen....ben dus erg benieuwd hoe dit tegen te kunnen gaan en 'op t lossen'!

Ini Oostindie
Door

Ini Oostindie

op 26 Oct 2012

Het is niet waar dat je een trage schildklier krijgt door bijnieruitputting. Ik ben zelf schildklierpatiënt en ik heb me er de afgelopen 10 jaar grondig in verdiept, tesamen met anderen. Je schildklier begeeft het als je een auto-immuunziekte hebt, wat wil zeggen dat je immuunsysteem overwerk is gaan doen en zich bij gebrek aan te bestijden ziekten tegen het eigen weefsel gaat keren, in ons geval de schildklier. Dat orgaan raakt dan ontstoken en verschrompeld. Door het tekort aan schildklierhormoon dat dan ontstaat krijg je allerlei klachten. De schildklier is namelijk verantwoordelijk voor de constante vernieuwing van alle cellen in ons lichaam, en werkt daarmee in op alle organen. Als die klier traag wordt en er uiteindelijk helemaal mee ophoud, kan het zijn dat je bijnieren ook plat zijn gegaan. Zo staat dat ook in het boek van Wilson en in dat geval moeten eerst de bijnieren een boost krijgen voordat het vervangend schildklierhormoon wordt toegediend.Door deze fout in het verhaal, begin ik aan alles te twijfelen: wat is waar en wat niet. Natuurlijk is constante stress heel slecht voor je lichaam en put het ook je bijnieren uit. Sress is mede verantwoordelijk voor het activeren van de auto-immuunziekte, een erfelijke kwestie. Dus kan stress langs die weg inderdaad nare gevolgen hebben voor de schildklier. Alle klachten die opgesomd worden, kloppen wel. Ook is het waar dat een reguliere arts veelal het gevolg van stress in de vorm van bijniersufficiëntie niet (h)erkend, en daar zou m.i. verandering in moeten komen.

Alie Wouda
Door

Alie Wouda

op 27 Oct 2012

Dit zijn de nieuwste ontwikkelingen Ini. chronische stress (misbruik, trauma, constitutie) 1. Chronische stress-> glucose vrijgemaakt–> wordt niets meegedaan–> omgezet in vetzuren–> lijken op lipopolysacchariden-->immuunsysteem reageert hierop–> low grade inflammation –> kost een heleboel energie die je niet hebt. –> leaky gut–> auto-immuunziekten–> schildklierziekten 2.Chronische stress–>HPA-as (stress-as), HPG-as (geslachts, gonaden as) HPT as. (Thyroid, schildklier-as) Bij chronische stress moet doorlopend de stress-as uitgezet worden. Zoals je ziet beginnen de 3 assen allemaal bij de H(hypothalamus) en P(pituitary)–> omdat het heel veel energie kost van het lichaam om als maar weer de stress-as uit te zetten (krijg je met voeding niet binnen) gaat het ten koste van een van de 2 andere assen. de schildklier-as of de geslachts hormonen as.–> schildklierproblematiek; It’s all about energy!

Dyana
Door

Dyana

op 07 Oct 2013

Beste Alie, Je schrijft dat je de uitputting van de stressas niet met voeding kunt opheffen. Waarmee kun je deze as 'opwaarderen'/ in balans brengen ?Ik hoor graag van je.Dyana

Hans Kanon
Door

Hans Kanon

op 09 Nov 2013

Beste Dyana,Je zou zelf in kunnen vullen dat zolang je de oorzaak (stress !) niet wegneemt je met wat voor middel ook met symptoombestrijding bezig bent/gaat waarmee je het paard achter de wagen spant ! Natuurlijk kan je met bepaalde voedingssupplementen (B-complex, Magnesium Citraat etc.) de stres-situatie weerstand bieden c.q.ondersteunen. Maar uiteindelijk dien je - zo mogelijk - de oorzaak aan te pakken/ uit te schakelen !

sonja hazenbroek
Door

sonja hazenbroek

op 26 Oct 2012

Heel erg herkenbaar. Ik vang het probleem op met sporten en gezonde voeding, waaronder gebruik maken van superfoods. Benieuwd naar deel 2 van je blog.

Elly frankfort
Door

Elly frankfort

op 27 Oct 2012

Interessant en zeker de moeite waard om dit te lezen en hier eens over na te denken en bij jezelf te rade gaan. En een grote waarheid: ontspan je geest en lichaam. Ontspannings massages helpen je daarbij. Hierbij speelt de gun factor bij jezelf een grote rol. Heerlijk weekend allemaal. Elly

Alie Wouda
Door

Alie Wouda

op 27 Oct 2012

Marjolein een heel mooi uitgelegd en goed te lezen stuk! Ik ben zo vrij om op Ini's vraag te reageren; even kort samen gevat; 1. Chronische stress-> glucose vrijgemaakt--> wordt niets meegedaan--> omgezet in vetzuren--> immuunsysteem reageert hierop--> low grade inflammation --> kost een heleboel energie die je niet hebt. --> leaky gut--> auto-immuunziekten--> schildklierziekten 2.Chronische stress-->HPA-as (stress-as), HPG-as (geslachts, gonaden as) HPT as. (Thyroid, schildklier-as) Bij chronische stress moet doorlopend de stress-as uitgezet worden. Zoals je ziet beginnen de 3 assen allemaal bij de H(hypothalamus) en P(pituitary)--> omdat het heel veel energie kost van het lichaam om als maar weer de stress-as uit te zetten (krijg je met voeding niet binnen) gaat het ten koste van een van de 2 andere assen. de schildklier-as of de geslachts hormonen as.--> schildklierproblematiek; It's all about energy!

Ini Oostindie
Door

Ini Oostindie

op 03 Nov 2012

In de afgelopen 12 jaar dat ik me met schildklierpatiënten bezig houd heb ik nog niemand horen klagen over chronische stress. Wel kregen veel patiënten te doen met stress door hormoonschommelingen vanwege bevallingen en de overgang. Ook de ziekte van Hashimoto is niet te linken aan chronische stress. Eerder aan dat we met z'n allen een te schoon leefmillieu hebben gecreëerd, waardoor het afweersysteem bij gebrek aan onvoldoende vijanden het eigen lichaam aanvalt, in ons geval de schildklier. Ofwel, het immuunsysteem is nog niet mee geëvalueerd. Maar dat openbaart zich niet bij iedereen, is min of meer een kwestie van genen.Voorbeeldje. Toen in Utrecht het waterleidingssysteem en de rioleringen waren aangelegd en de mensen geen water meer uit de zwaar vervuilde grachten hoefden te putten voor hun dagelijkse voorraad aan drinkwater e.d. bleek dat de ziekte van Hashimoto ernorm toenam. (Daar stond natuurlijk tegenover dat andere ziektes sterk afnamen.) Dan ga je je toch achter je oren krabben.

Hugo Faber
Door

Hugo Faber

op 28 Oct 2012

Niet alleen vrouwen, maar ook mannen kunnen hier last van hebben. Maar je het het meest bij vrouwen. In mijn shiatsupraktijk kom ik regelmatig vrouwen tegen met dit soort verschijnselen, maar ook met schildkierproblemen. Voor stressbestrijding en optimalisering van de schildklierwerking kan je naast medicijnen ook 'ns denken aan het alternatieve circuit. Sommige organen die in onbalans zijn kan je helende stenen gebruiken, maar nog sneller en effectiever kan een shiatsubehandeling zijn. Op een uitgebreide ziektekostenverzekering worden deze kosten veelal voor 50% vergoed (zie daarvoor in de voorwaarden van uw polis), Stressvermindering begint bij het detecteren van de bron (de oorzaak) en die proberen te tackelen. De gevolgen, zoals verminderde bijnierwerking en schildklierwerking, kunnen ook aangepakt worden d.m.m. een periodieke shiatsubehandeling. Raadpleeg altijd wel eerst uw huisarts of specialist ! Een shiatsutheapeut stelt geen diagnose, maar behoeft ook geen doorverwijzing. Een schildklier of bijnier die chronisch verminderd werkt kan mogelijk afhankelijk blijven van medicijnen. Devies is dus om er snel bij te zien en bij vermoeidheid en stress goed naar het eigen lichaam te luisteren en op tijd een therapeut of arts te raadplegen.

Gerda
Door

Gerda

op 06 Aug 2014

Hallo Hugo,Wat kan een shiatsu therapeut in dit geval voor een clieent betekenen. Kamp nl met veel spier en vermoeidheids problemen......Ik zou graag lezen wat jou mening is ...groet Gerda.

Linda
Door

Linda

op 29 Dec 2012

Waarschijnlijk heb ik ook bijnieruitputting, maar ik ben niet depressief. Ik zit midden in de overgang en ben erg emotioneel en soms opvliegend. Ik heb een kort lontje en herken me zelf niet meer. Ik ben altijd positief en optimistisch en ik ga altijd maar door. Ik ben niet 's ochtends al meteen en drink ook geen koffie om wakker te worden. De vraag is nu zit ik in de overgang, heb ik bijnieruitputting, heb ik een burn-out of ben ik moe omdat mijn lichaam niet goed werkt. Vreemde kwalen de laatste twee jaar.Ik probeer zo gezond mogelijk te leven en te eten, maar het is wel moeilijk voor me. Wie heeft eer tips voor me.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Jan 2013

Beste Linda, ik kan vanaf een afstand natuurlijk niet goed inschatten hoe het ervoor staat met je. Overgang en bijnieruitputting komen veel samen voor: veel vrouwen komen uitgeput de overgang in. Vermoeidheid is dan onvermijdelijk. Zowel de overgang als een bijnieruitputting als een burnout vraagt om een pas op de plaats. Neem veel tijd voor jezelf. Wat vind JIJ belangrijk in je leven? Waar krijg je energie van? Van kost je energie? Waar ben je gelukkig mee in je leven en met wat niet (meer). Goed naar jezelf kijken en leren luisteren naar wat je lichaam te vertellen heeft. Overigens ben ik van mening dat veel vrouwen in de overgang te weinig slapen. Neem echt meer slaap dan gebruikelijk. Je hebt het nodig zolang je lichaam aangeeft dat het moe is. Slaap is het beste middel tegen bijnieruitputting en burn-out. Veel sterkte ermee! Een gezond 2013 gewenst!

Jannieka
Door

Jannieka

op 30 Nov 2019

Wat is dit nou,ik heb net gelezen dat bijnier uitputting niet bestaat en hier wordt het weer gewoon genoemd als bijverschijnsel van de overgang.Dit soort elkaar tegensprekende opmerkingen kom ik regelmatig in jou verhalen tegen en doet mij twijfelen aan alles, wat is waar en wat niet.Ik heb dit eerder al eens genoemd maar krijg geen antwoord.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 03 Dec 2019

Ik kan me goed voorstellen dat je in de war raakt Jannieka! Het is ook verwarrend en dat komt doordat er soms nieuwe inzichten uit onderzoek naar voren komen en dat is ook hier het geval. In in dit nieuwe artikel 'Bijnieruitputting bestaat niet' zijn deze nieuwste inzichten verwerkt. Zoals ik ook hierboven uitleg was ik er zelf lang van overtuigd dat het wel bestond, maar nu weet ik dat er eigenlijk iets anders aan de hand is. In mijn andere artikelen waarin ik bijnieruitputting noem kan nu nog verouderde inhoud staan die ik nog ga aanpassen.

annemieke Dubbers
Door

annemieke Dubbers

op 10 Feb 2013

De bijnieren bevatten meer vitamine C in vergelijking met hun gewicht dan andere weefsels. Bij de vorming van adrenaline, noradrenaline en steroïde hormonen is ascorbinezuur betrokken. Stress put de bijnier uit door verlies van vitamine C. Vitamine C is een belangrijk middel tegen bijnieruitputting. Dus een onschuldige aanvulling die nooit kwaad kan want vitamine C komen we zowiezo tekort. Neem 2x daags 1000mg vitamine C (geen retard.SR)bij een maaltijd. Gebruik ook het hele jaar door een multivitamine. Zelfs in gezonde en biologische producten zitten zeker 40% minder mineralen en vitamine dan 20 jaar geleden. Denk ook vooral aan de kinderen. Niet alleen vitamine D. maar ook een multivitamine het hele jaar door. Annemieke Dubbers ortho moleculaire suppletie advies.

MONIQUE
Door

MONIQUE

op 15 Jan 2014

Beste Annemieke,hoe kan ik met jou in contact komen. Vele lieve groetjes monique

Daphne Langedijk
Door

Daphne Langedijk

op 22 Feb 2013

Ik heb zelf jaren geleden een bijnieruitputting gehad, en gelukkig had ik een hele goede holistische huisarts die het snel ontdekte. Ik ben zo goed en snel behandeld geweest (binnen 3 maanden was ik eruit) dat ik er zo enthousiast van werd en zelf ben gaan werken met deze behandelmethode. Ik adviseer bij een bijnieruitputting het voedingssupplement 5-htp te gebruiken, van het merk solgar of lamberts. Deze slik je elke avond (100mg)voor een maximum periode van 3 maanden. 5-htp omzeild de werking van de bijnieren waardoor ze kunnen herstellen en maakt serotonine aan in de hersenen. ook adviseer ik mensen met bijnieruitputting om een aantal massage sessies te nemen omdat dit ook het serotonine gehalte verhoogt. Voor meer info mag je me altijd mailen!

ria
Door

ria

op 24 May 2013

hoi daphne ik zit sinds dec.2012 met een burnout-depresie ben alleen maar moe en depresief kun je 5-htp ook gebruiken met een antidepresiva ik gebruik ook b.5 en vit.c extra multi niks helpt en wat voor massage bedoel je? ria

Daphne Langedijk
Door

Daphne Langedijk

op 18 Jun 2013

Hallo Ria,Nee, je mag geen 5-htp slikken als je ook antidepressiva slikt. antidepressiva blokkeerd de afbraak van serotonine zodat deze zo goed mogelijk aanwezig is in je lichaam. 5-htp is de directe voorloper van serotonine en zorgt er dus voor dat deze verhoogt en weer word aangemaakt. je zou te veel serotonine in je systeem kunnen krijgen en dan heb je kans op het serotonine syndroom....

Corrie sibrandi
Door

Corrie sibrandi

op 20 Jan 2015

DagHeb 7 jaar antidepressiva geslikt,cold turky gestopt,dat heb ik geweten.Nu wil ik iets slikken om mijn lichaam schoon te maken merk ook dat ik toch weer bepaalde klachten terug krijg Hyperventilatie,door wilskracht kan ik dat geluukig opvangen en mijn klachten komen weer terug,oa,de fibromyalgie,is eigenlijk nooit bewezen,denk zelf meer aan slijtage,heb vroeger zwaar getraind,zware gewichten,kan daar ook door komen,door de antidepressiva had ik helemaal geen klachten Heb ik ook geen klachten met 5-htp Hoor graag van je

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Jan 2015

Beste Corrie, Voor klachten als deze verwijzen wij je door naar en goede (natuur)arts. Want jouw vragen zijn te medische en specifiek. Hier is geen algemeen antwoord op maar verdient een advies op maat. Wij kunnen je dit helaas niet geven. Succes. Hartelijke groet, Miriam assistente

Greet
Door

Greet

op 06 Jun 2013

Uw verhaal is erg interessant, graag zou ik er meer over willen weten, mijn schildklier is verwijderd en ik heb het gevoel dat mijn bijnieren het niet meer goed doen, 5- htp ken ik niet, ik gebruik wel Q10, voor mijn verdikte hartspier, graag een reactie als dat mogelijk is,

Daphne Langedijk
Door

Daphne Langedijk

op 18 Jun 2013

bijnier en schildklier gaan inderdaad hand in hand, ze als de 1 is uitgeput kan de ander in overdrive gaan. vaak gebeurd het dat je een eerst een overactieve bijnier hebt, met gevolg van een schildklier die te traag werkt, hertellen je bijnieren dat is er altijd een grote kans dat je schildklier traag blijft en in een soort "winterslaap" gaat. Aangezien u geen schildklier meer heeft is ondersteuning van de bijnier zeker een optie. Bij elke gezondheidswinkel kan je 5-htp bestellen op vraag. ik adviseer 5-htp van het merk lamberts.

Sandra
Door

Sandra

op 23 Nov 2013

Is dat elke avond 1 tablet? Op het potje staat 3x per dag 1 tablet nl.

Angelica
Door

Angelica

op 26 Nov 2013

Ik wil er wel meer over weten als dat mag want ik loop er al jaren mee. Ik word van het kastje naar de muur gestuurd door artsen ik ben zo wibbelig ik kan haast niet meer. Ik wil zo graag van mijn gezin genieten en dat lukt niet.

Marianne
Door

Marianne

op 27 Apr 2014

Beste Daphne, Als ik 5-htp ga slikken moet ik dan mijn voeding nog meer aanpassen? Na die drie maanden 5-htp ineens stoppen en dan is de bijnieruitputting genezen? Hoor graag van u.

linda
Door

linda

op 03 Jul 2014

Beste daphne graag meer info over die massagemvg Linda

Janet Cuber
Door

Janet Cuber

op 09 Sep 2014

Hallo Daphne,massagesessie? Welke massage moet je dan doen? Hoor graag van je.groet janet

Angela
Door

Angela

op 10 Nov 2014

Ik heb MS en neem daarvoor LDN. Maar heb sterk t idee dat ik ook aan bijnieruitputting lijdt. Altijd moe, en voel al jaren een sluimerend stress gevoel in mijn lijf. Maar mag ik als MS patiënt 5 htp gebruiken?

Denise
Door

Denise

op 09 Mar 2015

Beste Daphne,Ik zou graag wat meer van u horen over de behandeling van bijnieruitputting. Ik heb zelf ook een te trage schildklier. Ik probeer diëten van rawfood tot weston price, maar weet het nu echt niet meer.Groetjes,Denise

elsbeth lassche
Door

elsbeth lassche

op 01 Mar 2013

Hoi. Ik heb het boek gelezen van Watson. Gebruik extra voedingssuplemente.Deze gebruik ik al 17 jaar. ik bemerk dat rust het belangrijkste is naast de voedingssupplementen:)

Franka
Door

Franka

op 01 May 2013

Ik heb al 25 jaar schildklier problemen, eerst een jodiumbehandeling gekregen in de jaren 80 vanwege een te snel werkende schildklier. Nu is mijn T4 te laag, t3 is goed evenals tsh. Bij een orthomoluculair arts geweest, in eerste instantie zou het om een amalgaam en palladiumbelasting gaan. Dit is nu redelijk op orde doorgebitsanering en ontgifting. Toch gaat mijn t4 niet omhoog, wie heeft tips voor mij om mijn t4 te activeren? Ik gebruik geen medicijnen en eet gezond!

Lisa
Door

Lisa

op 11 May 2013

Ik heb heel erg veel gehad aan de bijnierprikken van mijn (orthomoleculair) arts in Hilversum. Het spul heet volgens mij Regenerese, en is een bijnierextract dat de werking van je bijnieren ondersteunt. Gecombineerd met een vit B12-prik, ook niet gek.

Inge
Door

Inge

op 04 Jun 2014

Ha Lisa,Kun je me zeggen wie die arts in Hilversum is die jou behandeld heeft met regenerese? En hoe gaat het nu met je?

Maaike Bressers-Wiersma
Door

Maaike Bressers-Wiersma

op 22 May 2013

Wanneer je moeder in haar zwangerschap van jou een zware, stressvolle en vermoeiende periode had, waardoor háár bijnieren het zwaar hadden, ben jij misschien als foetus, haar cortisol gaan bijleveren... Dit was zodat zij in goede gezondheid zou blijven zodat jij zou overleven in de buik. Maar voor jou heeft dat ten gevolge dat je stressgevoeliger bent, en je je eigen bijnieren érg goed moet verzorgen wil je geen bijnier-uitputting krijgen...

Jolande
Door

Jolande

op 20 Jun 2013

Wat een ongekend goed stuk. Helder en begrijpelijk geschreven voor iedereen. Jolande

Martine Sanders
Door

Martine Sanders

op 19 Aug 2013

Zou ik hier als vrouw van 34 ook last van kunnen hebben? Ik zit sinds 2011 thuis met een burnout (al heeft het UWV mij in april na een gesprek van tien minuten genezen verklaard omdat ik weigerde antidepressiva te slikken) en herken alle symptomen. Ik heb mijn schildklier functie laten testen maar de bloedwaarden zijn binnen de norm terwijl de temperatuur test aantoont dat er wel iets mis is. Ik hebvvrijwel alle symptomen van fibromyalgie maar geen arts diendat vast wil stellen, en van bijnieruitputting had ik nog nooit gehoord. Wellicht is dat dan het probleem aangezien de symptomen overeen konen....

Yvonne
Door

Yvonne

op 22 Aug 2013

Martine, ik zit ook met precies hetzelfde klachten als jij. Ook heb ik verschillende onderzoeken gehad o.a. ook door een specialiste in reuma. Alle uitslag waren goed. Huisarts stuurde me met advies rustig aan doen en gewoon doorwerken. Nu ben ik in november 2012 in elkaar gestort en conclusie overspannen/burn-out! Zit ik nog steeds thuis en de klachten gaat op en af. Dus het verhaal over bijnierenuitputting is erg interessant, ik ga het erop letten! Yvonne

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 22 Aug 2013

Beste Martine, er zijn veel misverstanden over schildkliermetingen. Ik kom binnenkort met een of meer uitgebreide blogs hierover. Kijk ook eens op de site van www.hypomaarniethappy.nl van vrouwen die hier ook mee worstelen. En wellicht wordt het tijd voor een andere huisarts?

JS
Door

JS

op 03 Sep 2013

Ook ik sinds eind 2011 thuis met burnout. Ook bij mij zegt de huisarts, niks aan de hand met bijnieren en de schildklier is net weer geprikt en is goed. Maar dieper zoeken wil ze niet, dus binnenkort naar orthomoleculair arts. Wil nu wel weten wat wijsheid is, je leest zoveel en als je ziek bent wil je zo graag een verklaring, althans ik wel. Soms word ik er moedeloos van. ja, ik beweeg, wandel, loop wat hard af en toe, maar mag ook weer geen prestatie worden van de psych (pfff) dus ik hou me in. De ene dag zie ik het helemaal de andere dag alle energie weg en ben ik futloos en lusteloos. Voor iedereen sterkte en wijsheid. Marjolein, dank voor je artikel. Je hebt een heel prettige stijl:)

Wiebke Göetjes
Door

Wiebke Göetjes

op 16 Dec 2013

Dat je schildklierwaardes binnen de lijntjes waren wil nog niet zeggen dat zet OK waren, wat artsen vaak beweren. Het gaat om de combinatie van de T4, TSH en T3, niet dat ze allemaal binnen hun eigen lijntjes zitten, een T4 aan de onderkant en een TSH aan de bovenkant van de referentiewaardes kunnen samen héél erg fout zijn. Je moet zelf je waardes checken en (laten) duiden, bv. bij de mensen van het forum van www.hypomaarniethappy.nl Het feit dat de urinetest wel zegt dat er iets niet ok is bevestigt dit...

Resie
Door

Resie

op 23 Dec 2013

Hoi Martine,Lijkt heel veel op wat mijn dochter had. UWV en huisarts zeiden dat het wel tussen de oren zou zitten. Uiteindelijk heeft ze zelf uitgevonden dat ze een B12 tekort had. Ze bestelde een spray B12 voor onder de tong op internet een knapte in twee weken op.

Therese
Door

Therese

op 03 Sep 2013

Beste Marjolein,Wat een goed artikel over bijnieruitputting. Ik heb daar nu een vraagje over.Ik heb een zoontje van 9 en die heeft sinds kort Vitiligo op één arm en hand. De dermatoloog heeft cortisonezalf voorgeschreven maar dit weiger ik te smeren. Kan een bijnieruitputting bij jonge kinderen voorkomen en zo ja zou dit kunnen leiden tot Vitilio?? Hij is een enorme binnenvetter en weet niet goed met emotie om te gaan, mijn gevoel zegt dat er meer aan de hand is en dat het niet echt genetisch is. Zou voeding er ook aan kunnen bijdragen? Hij neemt nu ook Ginko Biloba in.. Groet Therese

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 03 Sep 2013

Beste Therese, Ik ben geen kinderarts dus ik durf daar geen uitspraak over te doen. Bijnieruitputting is vaak iets wat na jarenlange overbelasting ontstaat dus het lijkt me bij kinderen eerlijk gezegd niet waar je het eerste aan moet denken. Ik heb geleerd dat vitilio een symptoom van een auto-immuunziekte is. Ik zou er eens mee naar een natuurarts gaan. Kijk eens goed rond of vraag eens naar ervaringen in de EVA faceboekgroep; https://www.facebook.com/groups/energiekevrouwenacademie/

Daphne Langedijk
Door

Daphne Langedijk

op 03 Sep 2013

beste JS,mijn zoontje heeft ook vitiligo ontwikkeld in een periode van stress. maar dat is nu al 6 jaar volledig stabiel en zelfs verminderd. mijn advies, wat hielp bij mijn zoontje: geef heeeel veel nootjes, amandel nootjes, pindakaas op brood, vermijd te veel suikers, koek en snoep, maar vervang door nootjes, gezonde nootjes. er bestaat ook amandelpasta voor op brood.Raak je zoontje veel aan, masseer hem, knuffel hem, laat hem weten dat je van hem houdt. Ik weet zeker dat je effect zult zien!Succes! Gebalanceerde groeten, Daphne Langedijk

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 04 Sep 2013

Dank voor je reactie Daphne, Weet wel, pinda's zijn geen nootjes maar peulvruchten.

Liesbeth Schippers
Door

Liesbeth Schippers

op 04 Sep 2013

Wat mij opvalt in de reacties is dat er steeds gesproken wordt over verandering van voeding en toevoegen van suplementen. Maar als ik het verhaal goed lees komt de bijnieruitputting ook juist door stress. Wanneer je alleen je voeding verandert dan ben je aan het "pleisters plakken" De oorzaak wordt niet aangepakt. Natuurlijk is het zo dat je een boost nodig hebt om die bijnieren weer wat op de rit te krijgen maar wanneer je niks doet aan de oorzaak, stress, lost het m.i. niks op. Dan heb je levenslang opletten op je voeding (weer een stressfactor1) Wanneer je OOK je "grootste wespennest(en)", zoals zo mooi omschreven, aanpakt, verkleint of verwijdert dan zul je uiteindelijk, langdurig, het beste resultaat bereiken.

M. Peeters
Door

M. Peeters

op 29 Jun 2014

Mooie reactie! Laat ons lekker verder stressen, laat ons verder onze eigen psychische behoeftes ontkennen, àls we maar de 'juiste' supplementjes eten, dan komt het allemaal wel goed?? Ik lees trouwens nog andere tegenstrijdigheden in het tekstje, zoals dat de medische wereld er vaak geen kennis van heeft, terwijl een endocrinoloog dat dan wel zou hebben (is een endocrinoloog dan geen medicus?). Verder ontbreken er tal van andere diagnoses die evengoed dezelfde opgesomde klachten veroorzaken, waardoor veel mensen nu verkeerdelijk de indruk zullen hebben dat ze dé oorzaak van al hun problemen hebben gevonden. Maar je raakt hier eigenlijk nog het belangrijkste punt aan: voor depressie, burn-out en andere psychiatrische klachten is de beste behandeling vaak het zoeken van hulp bij een psycholoog, psychotherapeut en een psychiater!!! Doe iets aan de stress, zoals jij het terecht beschrijft!! We zijn vaak het slachtoffer van onze eigen manier van denken en voelen, zonder dat we het beseffen en daar kunnen we mee aan de slag gaan, mbv. een psycholoog/ psychotherapeut! En inderdaad, af en toe (eerder zelden) zit er een lichamelijke reden achter de psychiatrische problematiek, zoals een slecht functionerende schildklier/ bijnier. Maar dat blijven uitzonderingen! Dat dit best even wordt gecontroleerd door uw medische geschoolde arts, is inderdaad aangewezen, àls daar reden toe is. Maar er dient vooral aandacht te zijn voor de onderliggende denkpatronen die ertoe leiden dat we slachtoffer worden van onszelf. Zolang deze niet worden aangepakt, zal men binnen de kortste keren hervallen of blijven sukkelen. Of, nog anders uitgedrukt, patiënten kunnen zich gaan blind staren op het zoeken van de zgn. supplementen waardoor ze afgeleid worden van de echte zorg die ze nodig hebben. En dat is erg!

Bruno
Door

Bruno

op 12 Feb 2016

Dat was ook van u een zeer mooie en terechte reactie op 29 juni 2014 als antwoord op de eveneens mooie reactie van Liesbeth op 4/9/2013! En wie niet naar een psycholoog enz. kan of wil gaan kan ik wel een zeer interessant boek aanraden: "Mindfulness en bevrijding van depressie" van o.a. Mark Williams - uitgeverij Nieuwezijds. In de eerste 50 bladzijden ervan (in het totaal van ong. 200 blzn) staat herhaalde malen duidelijk uitgelegd waarom piekeren (nl. het constant in uw hoofd zitten in plaats van in het lichaam) niet helpt. Wij hebben vaak veel meer last van stress omdat wij de problemen constant in ons hoofd proberen op te lossen wat absoluut niet gaat helpen. Ge moet nog niet aan mindfulness (= meditatie, bewuste aandacht geven aan) gaan beginnen om veel baat te hebben aan die eerste 50 blzn. Het kan een begin zijn van een verandering! Zeer warm aanbevolen, ben het weer opnieuw aan het herlezen. Succes!

Veronique
Door

Veronique

op 05 Sep 2013

Ik ben een jonge vrouw van 28 die veel stress te verduren heeft gehad. Nu mijn lichaam allerlei symptomen aangeeft (duizeligheid, lichamelijke vermoeidheid, prikkelbaar, maagklachten, gewichtsverlies) wordt ik moedeloos van mijn huisarts. Vitamines en schildklierfuncties zijn volgens de bloeduitslagen goed. En als ik mijn bijnieren wil laten onderzoeken wordt ik naar huis gestuurd met je hebt gewoon een burn out. Geestelijk gaat het goed maar mijn lichaam kan gewoon niet meer. Het is zo frustrerend wanneer je arts niet wilt luisteren. .

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Sep 2013

Tijd voor een andere arts Veronique? Naast vooral voldoende rust en zorg voor jezelf!

Annemieke
Door

Annemieke

op 16 Sep 2013

Beste Marjolein,Ik zocht op Google naar bijnieruitputting en behandeling in Hilversum,ik kwam jouw naam daar tegen en dat je door een ortho moleculaire arts in Hilversum behandeld was ! Wil je de naam van die arts aan mij doorgeven ?

Mareille
Door

Mareille

op 21 Oct 2013

Beste Véronique,Ik herken veel van jouw klachten, ook 6 maanden aan het "kwakkelen" geweest, huisarts wist het niet meer, kom bij de internist (ivm mijn diabetes type 1 wat ik al 29 jaar heb) en het is de ziekte van Addison. Niet fijn maar gaat nu heel goed. Succes!

Irene
Door

Irene

op 08 Sep 2013

Het is een geweldig Artikel, daar sta ik helemaal voor open...

Diana
Door

Diana

op 13 Sep 2013

Prima allemaal. Fijn dat er mensen zijn die dit soort initiatieven nemen, waarvoor bedankt, en prettig dat er reacties van vele mensen te lezen zijn. Het is jammer dat vele patienten zeer vele jaren tobben en dan meestal via zelfonderzoek (inlezen, natuurartsen e.d. bezoeken, enz.) pas een beter leven herkrijgen.Waarom laat de geneeskunde zoveel steken vallen op dit gebied? Het is onkunde bij artsen. Sommige artsen zijn heel welwillend en zoeken (gelukkig) verder, maar sommige artsen geloven nu eenmaal alleen wat er in de lesboeken staat van de opleiding geneeskunde(dat is niet veel over schildklier- en bijnierproblematiek).Zo zouden er een aantal zaken kunnen verbeteren: - Iemand kan voldoende schildklierhormoon in zijn bloed hebben (ik heb het niet alleen over T4, maar ook over VRIJ T3), maar niemand doet onderzoek hoe efficient het lichaam daarmee om kan gaan (de ene auto rijdt met 1 liter benzine 30km, de ander slechts 9, maar daar wordt voldoende onderzoek naar gedaan, gelukkig maar voor ons milieu). De ene persoon kan dus voldoende hebben aan zeer weinig hormonen en een andere persoon moet misschien (sterk) overdoseren om net voldoende "op te nemen". Zo werkt het ook met vitamines! Waarom heeft de één bijvoorbeeld een vitamine D gebrek, terwijl hij/zij daar misschien veel van binnen krijgt en/of veel buiten is, terwijl een ander, die minimaal binnenkrijgt en nauwelijks buiten komt, voldoende heeft? - Voeding kan zeer veel doen. Ook al denkt men gezond te eten, dan nog kan dit fout zijn. Zo is er al een link tussen gluten in ons (gemodificeerde ongezonde)tarwe en de auto-immuunziekte Hashimoto. - Virussen spelen waarschijnlijk een hele grote rol. Zo is er een hypothese (maar wel één die heel sterk in zijn schoenen staat, want er worden veel bewijzen gevonden en er waren al veel "bewijzen") dat één van de herpesvirussen (die de koortslip veroorzaakt) een ontstekingsreactie teweeg brengt in de hersenen, waardoor o.a. auto-immuunreacties teweeg gebracht worden tegen de eigen schildklier en/of manische depressiviteit kan ontstaan. Die immuuncellen hebben echter ook nog een belangrijke andere functie, namelijk die van herstel. Wanneer de ontstekingsprocessen te lang doorgaan, kan ik me heel goed voorstellen dat er in de HPA-as (Hypothalamus, Pitituary, Adrenal as) iets mis gaat.Al met al wordt er veel te weinig gezocht naar oorzaken, maar er is hoop, ook al worden de artsen die ernaar zoeken, meestal nog "voor gek" verklaard en soms zeer sterk tegengewerkt.Veel gezondheid voor iedereen.

Marianne Post
Door

Marianne Post

op 22 Jan 2014

Hallo Diana, je reactie op het artikel heb ik met belangstelling gelezen. Ik herken in je reactie veel van mijn klachten!!!! Graag zou ik willen vragen waar ik informatie kan lezen over het verband koorstlip / bijnieruitputting . En het manisch depressief zijn. Ik hoop dat je mij verder kan helpen. Marianne

Wendy
Door

Wendy

op 18 Sep 2013

Hallo Marjolein,Allereerst bedankt voor dit artikel. Ik ben een jonge vrouw van 26 met PDS achtige klachten. Ik heb de afgelopen 2 jaar veel energie gestoken in het aanpassen van mijn voedingsschema, ook omdat ik wat kilo's kwijt wilde, maar vooral om mijn darmen rustig te krijgen. Ik heb beide doelen niet bereikt. Ik heb veel buikklachten en wil nog zeker 5 kilo kwijt. Ik ben gaan zoeken op het www en stuitte op hormonale disbalans en bijnieruitputting. Ik herken mezelf daar helaas erg in. Mijn huisarts doelt op vezels, vezels, vezels, maar mijn klachten zijn vooral buikpijn en een opgeblazen gevoel. Ik heb een vrij regelmatige stoelgang. Kan bijna iedere dag naar het toilet. Ik zou graag zelf met superfoods en voedingssupplementen beginnen, maar mijn vraag is; kan het kwaad als ik dat zonder aanraden van een arts doe? Alvast bedankt,

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 21 Sep 2013

Beste Wendy, jouw klachten zijn zeer herkenbaar en komen veel voor. Mijn eerste advies is om te gaan eten conform mijn aanbevelingen in mijn gratis e-book Eet meer Energie. Schrap vooral zoveel mogelijk de suikers, zuivel en gluten. En kijk eerst eens wat dit met je doet. Het starten met superfoods en supplementen heeft geen zin als je darmen niet op orde zijn. Lees vooral ook mijn e-book Waarom suiker- zuivel en glutenvrij. Dan weet je waarom je het doet. Veel wijsheid op jouw pad naar gezondheid!

Samantha Lamme
Door

Samantha Lamme

op 30 Sep 2013

Ik kan me helemaal vinden in de omschrijving van de voorkomende klachten door de bijnieren en schildklieren. Ik zelf heb nergens zin in, ben al moe bij de gedachtens. Moe bij opstaan uit bed, vervelende negatieve gedachtes en als ik er aan toe zou geven, wat ik probeer niet te doen, dan lig ik de hele dag en slaap ik. Ik ben bijna 43 en een moeder van twee kinderen 19 en 13 jr. Ik wil me niet zo voelen en ervan af of in ieder geval dat het verminderd. Ik naar aanleiding van uw site de huisarts gebeld voor een afspraak en ga dit bespreekbaar maken en vragen om bloed afname, zodat het bevestigd kan worden. Ik heb aleens een B12 boosts gehad maar helpen helaas ook niet.

jewel
Door

jewel

op 09 Oct 2013

Hallo Marjolein,Heldere en duidelijke site met onderwerpen! Ik herken de bijnieruitputting (wist het op dat moment nog niet) heb eerst de lever/milt herstelt (dmv voeding, supplementen, rust ea.). Alvleesklier was volgens een natuurarts ook ziek. Acupunctuur, bewegen en massages hebben ook geholpen. Kwam later achter dat de bijnieren dus hard hebben gewerkt en uit geput waren, vandaar ook die verstoring in hormoon huishouden en ook veel pms klachten (ook endometriose) Ik ben al een stuk verder sinds een paar jaar. En het gaat gelukkig beter dan een paar jaar gelden (niet constant moe), zoals je aangeeft kunnen er dus veel jaren overheen gaan voordat het weer in balans is (mits goede voorzorgsmaatregelen neemt). Stressfactoren komen helaas nog steeds voorbij en dan merk ik dat ik er nog niet helemaal ben. Misschien kun je mijn vraag beantwoorden; ik las dat het eten van koolhydraten ook belangrijk is, ik neem aan voor de glucose. Maar gluten wordt afgeraden, maar koolhydraten haal je vaak uit brood. Waar kan je anders nog genoeg koolhydraten uithalen. En wat weet jij over fytinezuur in graden en noten, dit schijnt weer ander vitamines te onttrekken aan het lichaam. En de nachtschade groente hoe zit het daarmee, veilig of niet? Hopelijk kun je me weer wat wijzer maken. En verder top site!Groet, jewelps. ik heb in de afgelopen jaren bij verschillende artsen gevraagd om nader onderzoek (schildklier) of te prikken op hormoonhuishouden e.d. Maar altijd afgewezen en inmiddels al van 3 artsen verwisseld. Zelfs bij de orthokliniek gaf ik aan dat ik dacht aan schildklier en bijnier (had last van hypoglykemie), maar kreeg alleen vit b prikken en hoge dosering vitamines via infuus. Ik ga nu niet meer naar de huisarts, ben nog wel eens naar andere natuurartsen geweest, maar te ver weg van woonplaats en heb nu geen auto meer. Ken je een goede holistische of natuurarts in Hilversum.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Oct 2013

Hallo Jewel, Koolhydraten zitten in veel producten ook in (groene) groenten en bv granen zonder gluten. Fytinezuur onttrekt inderdaad vitamines aan je lichaam. Nachtschade daar zijn de meningen over verdeeld. Ik eet ze wel en adviseer ze ook wel. Maar blijf vooral goed luisteren naar je eigen lichaam wat voor jou wel of niet goed werkt. Ik ken helaas geen goede arts in de buurt van Hilversum, even googelen op de site van natuurartsen zou ik zeggen.

Rita
Door

Rita

op 11 Oct 2013

Goh ... ik val van de ene verbazing in de andere... Nooit van bijnieruitputting gehoord, maar ook ik heb deze klachten al jaren. Vermoeidheid, pijnlijke gewrichten, slecht slapen, etc. Dacht dat het allemaal overgangsklachten waren. Bedankt voor deze prima informatieve site!!

Ike
Door

Ike

op 29 Oct 2013

De betreffende genoemde klachten zijn wel heel erg veel voorkomend. Dit betekend natuurlijk niet dat het specifiek gaat om bijnieruitputting. Ik vind het wel erg interesant en wil zeker het vervolg er van lezen. Ik loop ook al jaren te kampen met vermoeidheidsklachten en dergelijke andere klachten. Ik geloof dat ik een puzzel ben voor mijn huisarts en dat ze niet weet wat ze met mij aan moet. Het zijn continu vage klachten en ze geeft de reden dat ik een zwaar leven heb. Ik heb Asperger in combi met ADHD, mijn 3 kids zijn gediagnostiseerd met ADD, Asperger en Pdd-nos. Ik heb fybromilagie, syndroom van Tietze, IBS en last van paniekaanvallen. In 2008 heb ik een zware hernia operatie gehad met totale uitval en ben daar nooit echt 100% van hersteld. Ik ben daardoor mijn baan kwijt geraakt, kan geen werk vinden en heb het dus tevens financieel zwaar want krijg ook geen hulp van UWV. Hoewel ik genoemde klachten dus heb zou het om bijnieruitputting kunnen gaan maar het zou ook zo stress kunnen zijn zoals de huisarts elke keer aangeeft. Stress moet je bij de oorzaak aanpakken las ik in een ander bericht... dit is makkelijker gezegd dan gedaan.

Anna
Door

Anna

op 02 Nov 2013

Hoi Marjolein,Informatief en goed geschreven artikel, bedankt hiervoor! Ook ik ben vaak moe en heb veel stress en wellicht moet ik ook mijn suiker inname reduceren dan wel voor altijd vaarwel zeggen. Ik las ook een artikel over "Suiker en Bijnieruitputting" http://www.voedingsdomein.nl/suiker-bijnieruitputting , waarin de relatie tussen suiker en bijnieruitputting goed naar voren komt. Ik zal het boek Bijnieruitputting van James Wilson eens kopen en maar hopen dat ik er dan uitkom.

Sonja
Door

Sonja

op 28 Nov 2013

Wat herkenbaar al die klachten. Bij toeval is bij mij een goedaardige tumor op mijn bijnier ontdekt maar die groeit niet dus er wordt niks mee gedaan maar ik ben nu werkelijk wel heel benieuwd of en wat ik er dan zelf aan kan doen om uit die negatieve spiraal kan komen.

juliette maessen
Door

juliette maessen

op 18 May 2015

hoe gaat het met jou. las je artikel en dacht meteen : feochromocytoom. kan een goed of kwaadaardige tumor zijn op de bijnier.ik heb dit zelf 3 jaar geleden gehad en geopereerd.vandaar. laat me even weten hoe het met je gaat.gr. Juliëtte

M.A.
Door

M.A.

op 04 Dec 2013

Geachte Mw. Dubbers, Dag Marjolein,Dank voor je heldere informatie over bijnieruitputting. Mijn dochtertje was 9 maanden, ik was net gestopt met borstvoeding, toen we hoorden dat mijn moeder, 61 jaar, een kwaadaardige hersentumor had en dood zou gaan. Ze heeft nog 10 maanden mogen leven. Afgelopen augustus is ze overleden. Ik heb ongelooflijk veel spanning, angst en zorgen gehad in die tijd. De shock was immens. Net als het verdriet. Op dit moment ben ik, naast allerlei kwaaltjes, zo ongelooflijk moe en sombertjes en heb ik daarnaast heel erg veel last van vuurrode gloeiende wangen. Dit herken ik nie bij mezelf, behalve tijdens de zwangerschap. Mijn natuurgeneeskundig arts, waar ik zit 2 maanden naartoe ga, geeft aan dat mijn hormonen waarschijnlijk uit balans zijn. Herken jij dit symptoom bij een bijnieruitputting? En mag ik dus concluderen dat mijn bijnieren uitgeput zijn?Vriendelijke groeten, M.A.

Lisa
Door

Lisa

op 11 Dec 2013

Beste mensen, Ik zie dat er een aantal keren wordt gevraagd naar een goede arts in de buurt van Hilversum. Ik heb zelf veel baat gehad bij de praktijk van Dr. Reijntjes, Orthokliniek 't Gooi. Telefoon: 035 623 93 62

Yolanda
Door

Yolanda

op 15 Dec 2013

Ook voor mij heel herkenbaar. Moe moe en nog eens moe. Ik wordt er moedeloos van, maar weet heel goed waar het van komt. Ga altijd maar door van s'morgen vroeg kwart over 5 Tot s'avonds altijd voor andere maar voor mezelf ho maar. Ik ga proberen om eens wat vaker nee te zeggen, dit is heel moeilijk. Bij nier uitputting ik had er nog nooit van gehoord, maar het verklaart wel veel. Bedankt voor de vele informatie, die ik hier al heb mogen ontvangen. Hoop dat ik er ook wat aan heb.

Bep
Door

Bep

op 23 Jan 2014

Beste Jolanda,Ik denk dat jij veel kunt hebben aan een assertiviteitstraining. Leer je beter voor jezelf op te komen. Huisarts kan je doorverwijzen.

B. van der Pols
Door

B. van der Pols

op 24 Jan 2014

Dit alles is zo herkenbaar, ook ik heb met veel van de hiervoor genoemde problemen te maken. Heb inmiddels al veel hierover gelezen maar ben nog op zoek naar een goede natuurarts in de buurt van Naaldwijk. Kan iemand mij een natuurarts in de regio Westland adviseren, ik kom bij de reguliere geneeskunde niet veel verder. Alvast mijn hartelijke dank!

Renate
Renate
Door

Renate

op 26 Jan 2014

Heel apart om te weten te komen dat ik toch "nog" bijnieruitputting heb. Ik ben niet moe, eet gezond (lees: geen suiker/zo min mogelijk kh/geen lactose/etc.), maar val niet af en blijf een zwembandje houden. Zeven jaar geleden hebben ze in het zkh de diagnose ziekte van Hashimoto geconstateerd en kreeg ik thyrax voorgeschreven. Ik reageerde wel iets erop; de waarden kwamen weer tussen de lijntjes, maar de vele restklachten bleef ik houden. Ik kwam echter met wielrennen erachter dat ik hartkloppingen ervan kreeg, dus ben ik met de medicatie weer gestopt. Huisarts heb ik ingelicht hierover en zij vond dat het mijn eigen keuze was en dat ik niet bij haar moest aankloppen, als ik neerviel. Nadat een kies van mij is getrokken incl. de vele verdoving, schoten mijn sk-waarden flink buiten de waarden. Niet te geloven! Ik loop al jaren bij alternatieve geneeskunde en toen zij de verdoving uit mn lichaam gehaald hebben, ging het ook weer beter met me. Ik deed van alles weer; werd zelfs dameskampioen met de meeste fietskilometers. Afgelopen jaar heb ik een behoorlijk onfortuinlijke val met de gewone fiets gemaakt tijdens de gladheid en mede daardoor bleef ik het gevoel houden dat ik er nog niet ben en daarom heb ik ook een levend bloedanalyse incl. hormoontest laten doen om te zien waar het probleem in mijn hormonen zit. Daar kwam dus een bijnieruitputting uit. Bijnieruitputting ontstaat niet van de een op andere dag en zo dus ook bij mij. Ws heb ik het al een jaar of 15.....en door deze traumatische ervaring is het “omhoog” gekomen. Jammer dat ik vele jaren verkeerd ingeschat ben door de doktoren. Het boek van Wilson heb ik al jaren in huis, maar omdat ik weinig van mezelf in herkende, heb ik het terzijde gelegd. Nu ligt het weer op mijn nachtkastje en probeer ik me zoveel mogelijk aan de leefwijze te houden. Hoewel ik prima slaap en ook niet moe wakker word, ga ik nu wel vroeger naar bed toe. Ook slik ik extra magnesiumcitraat, vitamine C en E. Wat mijn sk-waarden op dit moment zijn, weet ik echter niet.

Anne
Door

Anne

op 27 Jan 2014

Ik heb al een hele tijd last van vermoeidheidsproblemen, en uitputting, en spierpijnen, keel dicht. Ik ben nog niet zo heel oud (rond de 30) en al veel soorten voeding geprobeerd. Ik weet nu niet zo goed meer wat ik moet doen. Het ene ideet zegt dat je heel veel volle producten moet eten , volle yoghurt, volle room etc, en het andere zegt weer geen zuivel. Ik merk dat ik nu wel onregelmatig eet en soms ook weer tarwebrood. Dan word ik helemaal ziek, dus dat beter niet. Dus ik klungel elke dag wel met voeding. Ik heb weinig zin in dingen, en ben sinds september ruim 6 kg aangekomen. Daar ben ik niet echt blij mee. Ik heb begin september een suiker en gistvrij dieet gevolgd, toen vieli k 4 kilo af, maar daarna vlogen de kilo's er door stress en slaapgebrek heel hard weer aan.Ik vroeg me af of mensen zich in dit verhaal herkennen. En , of iemand tips heeft. Ik zou me zo graag weer wat ontspannener willen voelen. Ik ben trouwens wel weer begonnnen met schilderen om wat ontspanning terug te vinden.

renate
Door

renate

op 05 Mar 2014

Ik herken zeker de symptomen maar wat kun je eraan doen? Zijn er bepaalde supplementen die men kan innemen? Als men supplementen inneemt, went je lichaam dan niet aan deze supplementen, kan men dan ooit nog wel zonder? Deze laatste vraag stel ik voor alle supplementen die men kan innemen, wanneer men er ooit aan begint, kan men dan nog wel zonder?M.v.g. Renate

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Mar 2014

ha Renate, basissuppletie zie ik als voeding en kan je dus lang blijven innemen zoals je ook dagelijks eet. Specifieke suppletie zie ik als tijdelijke ingreep om je lichaam te helpen zichzelf te herstellen.

Jadwiga
Door

Jadwiga

op 11 Mar 2014

Ja, even denken.. Wat moeten de vrouwen doen die extra zware antihormonen medicijnen moeten slikken, jaren lang. Deze therapie wordt voorgeschreven voor vrouwen, die de diagnose - hormoon gevoelige borstkanker hadden. Met deze pillen (tamoxifeen of anastrazol) die de oestrogeen productie helemaal plat leggen.... dus alles wat eierstokken en bijnieren nog proberen te redden - wordt stil gelegd.... De vraag is: is deze totale ontregeling van het lichaam nog te redden?... Meestal wordt deze therapie minimaal vijf jaar voorgeschreven... Ben nieuwsgierig naar je reactie.

Erna
Door

Erna

op 25 Mar 2014

Hoi,zoveel verhalen hierboven en zo herkenbaar maar wat heb ik precies? Ik heb al jaren Hasimoto en fibromyalgie en een leven van stress achter mij maar word alleen maar slechter ondanks dat ik 100 mg euthyrox slik. Wat ik erg vervelend vind is dat ik af en toe depressief ben maar ook dat ik mijn gevoel van geluk en verdriet kwijt ben maak dat hormoon niet meer aan, lijkt wel of ik alle stresshormonen heb verbruikt voel mij zo mat, doodmoe en chagerijnig van de pijn iedere dag. Nu ben ik een paar weken geleden heel erg geschrokken ergens van en loop ik met een opgejaagd hart net zoals dat voelt van de schildklier moet ik hiermee naar de huisarts? Tevens heb ik spiermassaverlies heeft dat er ook mee te maken?vr.gr.Erna

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 28 Mar 2014

Spiermassaverlies heeft zeker te maken met teveel stress. Stress tast alles in je lichaam aan en eet je eiwitten op. De enige mogelijkheid is zorgen voor minder stress en dus meer ontspanning. Depressiviteit is o.a. een vorm van gebrek aan energie en teveel stress. Sterkte!

M. Peeters
Door

M. Peeters

op 29 Jun 2014

Dit heeft NIET ZEKER te maken met teveel stress!! Er zijn nog tal van andere ziektes die spiermassaverlies kunnen veroorzaken, zoals eerst en vooral een te weinig (kunnen) gebruiken van die bepaald spieren. Bij fibromyalgie kan dit evengoed voorkomen, omdat men nu eenmaal door de klachten, meer en meer immobiel wordt. Ook allerlei andere oorzaken van immobiliteit kunnen leiden tot spieratrofie (= spieren die verdwijnen). Verder zijn er ook nog andere ziektes die kunnen leiden tot spieratrofie, zoals een aantal neurologische ziektes, kankergezwellen ed. Deze laatste zijn gelukkig veel zeldzamer, maar zijn mogelijkheden.Gevaarlijk om zomaar vanop afstand bepaalde klachten te wijten aan bv. stress of aan bijnierinsufficiëntie (onvoldoende werking van de bijnieren). Dit kan leiden tot een totaal verkeerde aanpak bij mensen die bv. een ernstige andere ziekte onder de lenden hebben en een eigen behandeling vraagt.

M. Peeters
Door

M. Peeters

op 29 Jun 2014

Beste Erna, je gaat inderdaad best terug naar jouw huisarts. Een ontregelde schildklier kan inderdaad leiden tot een ontregeld hartritme en spierverlies kan evengoed te wijten zijn aan een te snel werkende schildklier. Er zijn echter nog andere oorzaken mogelijk die diezelfde symptomen geven, dus aub. ga naar jouw huisarts! Verzorg je goed en laat zeker nooit na om deskundig medisch advies te vragen aan medisch geschoolde mensen.

Corine Kabel
Door

Corine Kabel

op 04 Nov 2016

Wat geweldig dat deze reactie toch gepubliceerd is, heel eerlijk en moedig van de initiatiefneemster van deze school". Maar dus ook helemaal en ook helemaal eens met je reactie die ik nu, ruim twee jaar later lees.

Marjon
Door

Marjon

op 29 Mar 2014

hallo allemaal,heb al jaren een te traagwerkende schildklier volgens regulier bloedonderzoek en slik thyrax 2x 0,025 mcg maar last van de symptomen van een te snel werkende schildklier; kouwelijk, snelle hartslag, vermoeid, verlies gemakkelijk gewicht (2 kg per week en ik weeg 58 kg en 1.70 lang) en sinds paar maanden lijkt t wel alsof ik geen vet meer onder mijn huid heb (behalve bij mijn buik) Ik zit zo los in mijn vel, huid is perkamentachtig...droog, dof ondanks dat ik goed eet. Mijn stofwisseling gaat erg hard, weinig spiermassa. Bloedwaarden tsh door de tijd heen; 10,8, 1,81, 0,13, 6,4, 19,31, 7,6, 12,18 (moet tussen 0,3-4,2) etc... en t4 was 1x 25,2 (normaal tussen 12-22) en daarna rond 17/21/15. T3 is 2x gecheckt en is 4 en netjes tussen de waarden van 2,8 en 7,1. Hebben deze klachten ook te maken met een bijnieruitputting? Al jaren voel ik mij gestresst, zit sinds 9 jaar in de overgang (nu 49 jr). Vroeger betablokkers geslikt om hartslag te dempen, voel elke dag mijn hart te keer gaan...erg vermoeiend. Wat zou er aan de hand zijn en wat kan ik t beste doen om van deze klachten af te komen?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Apr 2014

Dit is een vraag voor een specialist. Neem eens contact op met Barbara Havenith van www.vrouwenpoliboxmeer.nl Zij kan je wellicht verder helpen. Sterkte ermee!

annemieke
Door

annemieke

op 16 May 2014

Lieve mensen, ik heb deze klachten al ruim twee en een half jaar. Is niets te vinden bij mij. 2 jaar geleden ooit is bloed laten prikken maar kwam niks uit. Mijn huisarts zegt dat ik solk heb. Somatische onverklaarde lichamelijke klachten. Ik word afgescheept. Zit nu al ruim 2 jaar in de ziektewet en heb nu ook conflicten met mn werkgever. Nu willen ze dat ik 15 weken naar een revalidatiecentrum ga waar ik moet gaan sporten en met een psycholoog moet praten. Ik zie dat niet zitten want als ik jullie verhalen lees dan denk ik...ja ik heb wel degelijk iets en het zit niet tussen mn oren. Ik wil nog zo veel meer schrijven hier want ik heb echt veel meegemaakt in die 2 jaar ziektewet. Pffff .

kimberley pex
Door

kimberley pex

op 19 Sep 2015

Laat je even prikken op DHEA ! Die van mij was te laag. Een goede arts ziet hier echt de noodzaak wel van in.

annemieke
Door

annemieke

op 16 May 2014

Wilde ik ook nog even zeggen.....mijn grootste klacht is dat het net lijkt als of ik koorts/ verhoging heb een soort van grieperig gevoel. Maar heb geen koorts. Mijn lichaam vecht tegen iets. Maar waar tegen. Word er moedeloos van

Melchior Vijent
Door

Melchior Vijent

op 17 May 2014

Beste Marjolein,Mijn vrouw ,is ernstig ziek enkele maanden geleden is er een tweevoudige infectie ziekte ontdekt borrelia en de bartonella. De ziekte van Lyme die onderschept is via de Walborg Kliniek Te Amsterdam. En daar is nogal wat vooraf gegaan van ene specialist naar de andere tot zelf het AMC. Ze heeft een ondergewicht gewicht van 39 kg en een lengte 1.60. Mijn familie en ik zelf zijn radeloos. Nu sta we voor een dilemma betreft gevolgen a.s 19 mei maandag gaan we naar een specialist in het flevoziekenhuis te Almere een internist endocrinoloog. Eten doet ze wel maar er komt geen gram bij.Ons vermoede is of we weten het bijna zeker dat er verstoring is met Bijnieruitputting na het lezen van de stuk (de site voeding is gezondheid ) mogelijk ook/schildklier/lever. Situatie is zeer verontrusten want een elke verkeerde actie kan nu desastreus zijn als de bron niet wordt aangepakt naast de borrelia/bartonella die zowat de factor 3 veroorzaakt in haar toestand van gezondheid. Ik heb artikel het gelezen wat zou kunnen aansluiten aan dit probleem.Wat is wijsheid ! We schreeuwen om goede hulp aub. Kunt u mij bellen of ik bel u om raad om uiteindelijk zo goed mogelijk voorbereid naar de o.a specialist te gaan. Want bij opnamen van een ziekenhuis kun je misschien meer schade aanrichten te denken aan zonde voeding en veel natrium en suikers met grof geweld wat ze misschien niet lichamelijk aan kan.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 23 May 2014

Beste Melchior, het spijt me heel erg maar ik ben geen arts of therapeut. Neem eens contact op met Barbara van de www.vrouwenpoliboxmeer.nl Wellicht kan zij jullie verder helpen. Veel sterkte!

Carin
Door

Carin

op 04 Jun 2014

bijnieruitputting. zeer interessant onderwerp. Ik heb al 13 jaar een te traag werkende schildklier. Ga ik met mijn arts bespreken. Bedankt voor uw informatie.

Margriet
Door

Margriet

op 14 Jun 2014

Wat komt me dit bekend voor. Doordat ik OSAS heb kunnen mijn bijnieren ook uitgeput zijn. Ik wordt behandeld maar word nog steeds elke ochtend doodmoe wakker.

Patricia
Door

Patricia

op 17 Jun 2014

Herkenbaar artikel. En ook n herkenbaar advies: stress verminderen. Maar hoe doe je dat? Ik zit midden in zo'n drukdrukdruk leven, met een bijna fulltime baan (om de hypotheek op te kunnen brengen), kinderen in de basisschool leeftijd, een moeder en schoonouders die zorg en hulp vragen, het huishouden, etc etc. Het is bij ons elke dag van 7.00 tot 21.00 uur spitsuur.... En nee, een huishoudelijke hulp zit er niet in, ons huis verkopen en goedkoper gaan wonen is in deze tijd ook een utopie, minder werken betekent geldzorgen en dat levert natuurlijk ook weer stress op.... Ik leef gezond, heb nooit gerookt, gebruik geen drugs, alcohol of koffie, eet zo gezond mogelijk, en toch voel ik me ellendig.

M. Peeters
Door

M. Peeters

op 29 Jun 2014

Beste Patricia, als je er niet alleen uit geraakt, vraag dan hulp van een psycholoog-psychotherapeut. Die kan je echt wel helpen om samen met jou te zoeken naar een gepaste aanpak van jouw stress! Vaak lijkt het erop alsof we de stress echt niet kunnen aanpakken en alsof we de vele stressfactoren maar moeten ondergaan. Toch zijn er in veel gevallen oplossingen mogelijk. Het heeft geen zin om hier om tips te vragen, die heb je hoogstwaarschijnlijk al zelf bedacht. Het is net de kracht van een psychotherapeut om, samen met jou te kijken, wat er in jouw specifieke situatie aan de hand is en wat eraan gedaan kan worden. Vaak is het wat zoeken en uitproberen, een pasklaar antwoord is er dus niet. Maar in vele gevallen, komt er toch een bevredigend resultaat uit de bus. Veel succes en bespreek dit zeker eens met jouw huisarts.

marja
Door

marja

op 31 Jul 2014

ik ben 64 jaar en al 15 jaar last van opvliegers! sinds 2009 aan de thyrax 3x 0.025mg. mijn huisarts waar ik 2x per jaar kom voor die schildklier, draait iedere keer hetzelfde riedeltje af, ,, de schildklier is de thermostaat van je lichaam,, nou ik ben dus al jaren toe aan een nieuwe thermostaat. maar hij kan me er niet aan helpen schijnt. ik wordt er moe van en mijn man ook. lekker tegen elkaar liggen is er gewoon niet meer bij. je zou er gestrest van raken en dat ben ik dus ook. moe, moe en nog eens moe. en het ergste is een half jaar proberen 4 kilo kwijt te raken en in 2 maanden weer 5 kilo aankomen. en dat al heel lang.ik ga volgende week dus maar eens aan de huisarts vragen om een verwijsbrief voor de internist, maar of ik die krijg???????? het is waarschijnlijk zeggen dat hij er niets van weet!!!!wat het ook is het kan erger en ik ben blij dat het misschien alleen mijn schildklier is, we blijven lachen en slepen ons er maar doorheen, ik heb de beste man van de wereld!ik ben in 1994 zeer zwaar overspannen geweest, dus ik ben niet ziek, maar gek. kom je ook nooit meer vanaf.

Bep Verbrugge
Door

Bep Verbrugge

op 15 Nov 2014

Marjolijn een vraagje, Is er een alternatief wat betreft de aandoening BPPD in een medicijn, nu slik ik Bètahistine 3 x daags 16 mg. heb al zoveel onderzoeken gehad i.v.m deze evenwichtsstoornis / draaiduizelingen dat ik er niet vrolijk, zelf heel verdrietig van word, en ben.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 19 Nov 2014

Beste Bep, Als het gaat om medische vragen of vragen die om maatwerk vragen raden we je aan om een goede (natuur)arts of coach te zoeken die je hierbij kan helpen. Marjolein kan geen algemeen antwoord geven op dit soort vragen omdat ze te specifiek zijn en ieder lichaam weer anders reageert.Ik wens je mede namens Marjolein veel wijsheid op jouw pad naar gezondheid en vitaliteit!Hartelijke groet, Miriam, Assistente

een dochter
Door

een dochter

op 23 Dec 2014

Ik wil u allen vanuit mijn hart bedanken voor het delen van zoveel informatie en ervaringen.Mijn moeder heeft een zeer langzaamgroeiende hersentumor en krijgt daarom binnenkort een onderzoek (met ACTH) omdat men vermoedt dat ze te weinig cortisol aanmaakt.In de verhalen hierboven kan ik veel herkennen van de fysieke moeilijkheden die ze al jaren en jaren heeft, mijn medeleven!We wachten dus met spanning de test af.. Mocht die positief zijn dan weet ik precies waar we onze verdere zoektocht in de balans naar behandeling en levenskwaliteit op kunnen richten!nogmaals dank.

flaxie
Door

flaxie

op 20 Jan 2015

Vrouw van 34 jaar sinds september 2011 in de lappenmand. Tussendoor weer beter gemeld. Sinds februari 2014 weer in de lappenmand. Vermoeidheid depressie angst zeer gevoelig voor stress. In de ochtend niet op gang komen. VITAMINE D te laag vitamine b te laag. Presteren of zo iets van 25. Schijnt lager te zijn dan van een vrouw na de overgang. Cortison in de ochtend van 3000 moet 9000 zijn. Mijn orthodontie therapeut zegt dat ik bijnieruitputting heb. Moet voedselproducten aanpassen en voedingssupplementen bij slikken. Heb eigenlijk mijn hele leven veel stress gehad en ook veel stressen. Nu voor de tweede keer in de ziektewet en zit in spoor 2.

C sibrandi
Door

C sibrandi

op 16 Mar 2015

DagHeb een vraag over antidepressiva Heb 7 jaar die rommel geslikt,toen netjes afgebouwd maar ben nu erg ziek. Al mijn spieren doen pijn,voel tintelingen en brandende gevoelens en misselijk.Heb voor een kapitaal aan vitaminen bij een orthomolucaire arts meegekregen,maar er is geen vooruitgang.Ben veel buiten,heb een hond,dus veel wandelen,heb jij nog een goed advies? gr corrie

Eline van den Berg
Door

Eline van den Berg

op 15 May 2015

Hallo, ik heb mij ook verdiep't in bijnieruitputting nadat ik hier zelf in terecht gekomen was. Wat heel belangrijk is, is dat je naast medicatie, voeding, supplementen en massages heel goed gaat kijken naar waarom je op dit punt bent beland. Dit is m.i. De belangrijkste stap! Wat maakt dat je jezelf uitput? Welke overtuigingen liggen hieraan ten grondslag? Vaak zijn dit dieper liggende patronen die wanneer je daar zicht op krijgt, losgelaten kunnen worden. Dus mijn advies is: zoek een hele goede coach, therapeut of leraar om dit uit te zoeken! Daarnaast wil ik graag benadrukken: wees voorzichtig met het nemen van verschillende supplementen! Je kunt echt te veel vitaminen binnen krijgen waardoor je je systeem overbelast. Zo had ik zelf een stapeling van vitamine b6 wat allerlei neurologische klachten gaf (wat door de reumatoloog fibromyalgie werd genoemd, maar dus een vit b6 overschot was!! Fabricanten van supplementen mogen er in stoppen wat ze willen, er is nog geen goede wetgeving voor (de consumentenbond is hier mee bezig), en je kunt gemakkelijk een teveel binnen krijgen. Laat je adviseren door een holistisch arts of therapeut die hierin gespecialiseerd is! Ik ben overigens zelf erbovenop gekomen door 3 maanden niet te werken, rust, shiatsumassages, meditaties en inzicht krijgen in mijn patronen. Hartelijke groet, Eline

Ellen
Door

Ellen

op 19 May 2015

Wel eens gehoord van Marleen Jansen en het vallei orgasme? Even Google zoeken

Ramona Hoogeveen
Door

Ramona Hoogeveen

op 10 Jun 2015

Op dit artikel werd ik gewezen door een collega van mij, ze vond dit zo bij mij passen en ik heb het dan ook met veel interesse gelezen, bij toeval heb ik een huisarts die wel graag verder zoekt hierdoor heb ik een tijdje geleden dan ook cordisol moeten laten prikken, deze was 33 dus goed, alhoewel er verschillende laboratoria en verschillende referentie kaders zijn, toch heeft ze mij nu doorgestuurd naar o.a, internist endocrinoloog hier zal verder onderzoek gaan plaatsvinden, spannend allemaal, en ik ben ook benieuwd wat hier uit gaat komen (of niet) ...

Susanna
Door

Susanna

op 03 Jul 2015

Hier had ik niet eerder van gehoord, ik ga me er verder in verdiepen. 34 jaar, al jaren stress (mn werk / persoonlijkheid / prestatiedrang) fors afgevallen, extreem moe (naast moeheid die ik mijn hele leven al heb), huisarts had ideeën genoeg, maar er is alleen een vitamine D tekort vastgesteld (waarde 14) wat we weer snel hebben kunnen aanvullen (nu 120). Inderdaad netjes een psychotherapeut opgezocht, wat paniekaanvallen heeft verholpen, maar verder zijn we er nog lang niet. Leek de goede kant op te gaan, toch ineens weer extreem moe en geen idee waar dat nu weer aan ligt. En een nieuwe huisarts die me helaas regelrecht niet geloofd en niets wil onderzoeken. Wat moet ik daar nu mee?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Jul 2015

Ha Susanna, stress sloopt je lichaam dus het kan zijn dat je allerlei tekorten en disbalansen hebt opgelopen die uit een normaal bloedonderzoek niet naar voren komen. Je zou eens een haaranalyse kunnen laten doen, uit je haren kunnen ze precies meten hoe het staat met de belangrijkste mineralen in je lichaam en of je lichaam wel in staat is om goed te ontgiften. Bezoek andere therapeuten als je huisarts niet verder wilt kijken. Ze werken met protocollen waar ze niet vanaf mogen wijken en voor alle andere klachten hebben ze geen oplossing. Sterkte ermee!

Angelique
Door

Angelique

op 21 Aug 2015

Hallo ik ben 20 jaar en heb al jaren last van deze symptomen ik ben al 4 keer bij de dokter geweest en bleek een trage schildklier te hebben uiteindelijk werd ik door gestuurd naar een psycholoog.. ik heb gevraagt of ik langs de internist kon nu blijk ik teveel cortisol te hebben en een trage schildklier mijn dagelijkse dingen kan ik niet meer en werken ook niet.. ik slik vanaf vandaag de blauwe thyrax pilletjes tegen de schildklier en moet volgende week in een grote bak plassen voor een 24 uurs plasje. Maar ik snap niet wat het allemaal inhoud ik wil meer informatie vooral omdat ik er al zolang mee loop en alleen maar van mensen hoor dat ik gek ben.. help alstublieft !Groetjes Angelique

Hanneke Heij
Door

Hanneke Heij

op 20 Oct 2015

Bij vrouwen is er naast deze vecht-,vlucht- en bevries reactie nog een vierde reactie mogelijk: Tend-to-be-friend (Shelly Taylor, UCLA). Dat is de impuls om tijdens gevaar groepjes te vormen en zichzelf en hun kinderen te beschermen. Dit is ontstaan omdat vechten of vluchten in de oertijd met kleine kinderen niet de ideale variant was. Het ‘knuffelhormoon’ oxytocine speelt hierbij een grote rol en wordt bij vrouwen in een stress situatie meer aangemaakt dan bij mannen. Oxytocine wordt ook wel het 'Geert Wilders' ;-) hormoon genoemd. Ieder hormoon heeft een functie en bij een tekort of teveel verandert de functie van het hormoon. Bij een teveel aan oxytocine wordt met name de vrouw, over beschermend en trapt alles wat niet ‘eigen’ is eruit.

Veronica
Door

Veronica

op 06 Feb 2016

Heel herkenbaar en begrijpelijk voor derden geschreven! Bij mij is eerst de trage schildklier gediagnostiseerd. Ik moest zo ziek worden: overgeven, diarree, duizelig, geen kracht, altijd moe en geen trek in eten, bruine huidskleur enz., dat ik ben opgenomen in het ziekenhuis. Eigenlijk was ik terminaal. Ik kreeg een acute hartstilstand in het ziekenhuis, waardoor snel gereanimeerd kon worden en ik ben blijven leven. Vier uren zijn de artsen bezig geweest mij te stabiliseren met behulp van het OLVG A'dam. Daar hebben de artsen na weken gevonden dat ik naast Hashimoto ook primaire gemedieerde bijnierschorsinsufficientie heb. Daar bovenop heb ik ook P.I.C.S. Wellicht een goed onderwerp voor een volgend artikel Marjolein. Ik heb 1/4 van mijn kwaliteit van leven over, maar ik leef nog en ga er, ondanks de beperkingen, iets moois van maken!

Saskia
Door

Saskia

op 10 Feb 2016

Hartstikke leuk allemaal, maar wat DOEN we eraan??? Hoe kan ik bijnieruitputting voorkomen dan?

Marjolein Dubbers
Renée
Door

Renée

op 14 Jul 2016

Ik (58 jaar) slik bijna een jaar 100 mg Eutyrox voor een traagwerkende schildklier maar ben idd mnig steeds moe en moet eten afdekken met zoete of zoute snack. Ook kom ik weer aan. Heb nooit aan de bijnieren gedacht. Dank je wel! Ik ga gelijk je 2e blog lezen en je andere blog delen op FB! Groet, Renée

sylvia
Door

sylvia

op 28 Jul 2016

misschien is dit het artikel waar ik al jaren naar op zoek ben.

Elisabeth
Door

Elisabeth

op 14 Dec 2017

Vandaag 14-12.2017 dit artikel ontvangen van goede vriendin. Ruim 5 jaar sukkel ik al met mijn gezondheid. Van alles onderzocht en gedaan (wel lintworm gehad...). 10 kg afgevallen (ongewild - weeg nog 48 kg). Sleep mij elke dag voort en doe wat ik kan om mijzelf in de lucht te houden.... Vrijdag (morgen) afspraak bij mij dokter.... ben benieuwd of dit eindelijk tot inzicht en verbetering leidt. Hartelijk dank voor het delen 👍

Martine Haitsma
Door

Martine Haitsma

op 16 Aug 2016

Dank voor jouw heldere verhaal. Na me 5 jaar van het kastje naar de muur te hebben gesleept eindelijk bij een endocrinoloog terecht gekomen , complete check incl. bloedwaardes gemeten en veel cortisol is te laag. Dat nou nog nooit in al die jaren iemand dit kan bedenken, ook niet in het alternatieve circuit. Eindelijk op de weg eruit. Dank je wel

Sofie
Door

Sofie

op 16 Oct 2016

Typisch burnout klachten.

femka
Door

femka

op 27 Oct 2016

ik heb een vraag, moet je suikerarm of suikervrij gaan eten? Daar verschilt namelijk per website. Ik eet nu een week suikervrij, maar voel me er niet fijn onder. Daarnaast val ik nu af en dat moet eigenlijk niet omdat ik al weinig reserves heb. Ik zit er nu aan te denken suikerarm te gaan eten ipv suikervrij. Ik eet glutenvrij en veel kant en klare snacks en brood ed waar veel suiker in zit, ik denk dat het al erg scheelt om dat te laten staan?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 31 Oct 2016

Beste Femka, je kunt je het best laten bijstaan met een programma zoals het Energieke Vrouwen Voedingskompas, of door een goede voedingsdeskundige, want alleen stoppen met suiker en snelle koolhydraten is inderdaad niet goed als je niet moet afvallen. Je hebt een evenwichtig eetpatroon nodig, met genoeg goede koolhydraten: geen geraffineerde suiker maar misschien voor jou wel wat meer (glutenvrije) volkorenproducten en zeker veel groenten, en verder goede vetten plus eiwitten. Op zich heb je dus een goede stap gezet inderdaad, maar je hebt meer nodig dan alleen weinig tot geen suiker.

Anoniem
Door

Anoniem

op 03 Apr 2018

Hoi! Ik had een vraag, ik herken veel van bovengenoemde klachten. Als je met DHEA gaat suppleren, is 50mg per dag voor 'n vrouw dan okee?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Apr 2018

Dat zou ik als ik jou was niet zomaar gaan doen, ik raad je aan een gezondheidsprofessional te raadplegen hierover. Het kan vaak gewoon via de huisarts. Hormonen slikken op eigen houtje is niet aan te raden.

Anja
Door

Anja

op 30 Jan 2019

Als dit klopt zou het veel verklaren. Dank je wel voor de uitleg.

Mariekej
Door

Mariekej

op 20 Mar 2019

Mooi artikel, met goede tips die meteen uit te voeren zijn. Voor mij is dat morgen de koffie laten staan....

nell
Door

nell

op 28 Jul 2019

klinkt idd dat we enorme roofbouw plegen op onszelf. dank je wel voor het delen.

Eveline
Door

Eveline

op 01 Aug 2019

Mooi artikel, zeker het geloof in het zelfhelend vermogen van het lichaam! Ik ben daar zeker van overtuigd! Ik heb ook sterk het gevoel dat ik een bijnieruitputting heb, maar ha werkt niet echt mee... 'je moet gewoon meer tijd voor jezelf nemen...' dat probeer ik ook zeker, maar toch niet voldoende... nu heb ik na een stress volle periode enorme haaruitval, wat weer stress geeft... schiet niet op! Ik ga wel minder aan de groene thee... wie weet helpt het!

Birgit
Door

Birgit

op 29 Nov 2019

Mooi en duidelijk artikel. Dank je! 💫

Maribel
Door

Maribel

op 29 Nov 2019

Geweldig deze prachtig en interessant artikel. Ik lees sinds kort uit een uw boeken. Ik ben van overtuig dat voeding nummero 1 is om onze leven waar te maken.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!