Elke week een energietip ontvangen?
Ontvang mijn veel gelezen nieuwsbrief en ontdek mijn meest favoriete recepten.
Bestel nu mijn tweede boek!
Lees meer

Page content

Bijnieruitputting. Wat iedere vermoeide vrouw moet weten (2)

Bijnieruitputting. Wat iedere vermoeide vrouw moet weten (2)

Hoe méér ik me verdiep in de gezondheid van de vrouw, hoe meer ik er achter kom dat onze bijnieren heel belangrijk zijn voor onze gezondheid. Zij bepalen grotendeels de balans in onze hormoonhuishouding en deze balans bepaalt onze algehele gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk. Voorál na ons 40ste omdat de bijnieren dan ook nog eens de rol van onze eierstokken moeten gaan overnemen. Hierbij deel 2 van bijnieruitputting. Deel 1 vind je hier.

Ben jij een vrouw (40+) en woon je in Nederland?

Voorkomen is veel beter dan genezen. Het is dus belangrijk om te weten of je misschien op weg bent naar een bijnieruitputting, een weg die overigens wel 20 jaar kan duren. Ik ga nu een boude uitspraak doen:  “Als jij een vrouw bent van 40+ én je woont in Nederland in het jaar 2012, dan denk ik dat de kans dat jij op weg bent naar een bijnieruitputting zo’n 90% is.”  Ik zal je uitleggen waarom ik dit denk.

Onze bijnieren zijn op weg naar bijnieruitputting als ze overuren moeten maken. Ze maken overuren als ze dagelijks teveel van het anti-stresshormoon cortisol moeten aanmaken. Ze maken cortisol aan als je teveel stress in je leven hebt. Deze stress kan in allerlei verborgen vormen zitten, en dat is nou net verraderlijke. Stress ervaart ons lichaam o.a. door chemische stoffen, slechte voeding, medicijngebruik, slecht slapen, chronische klachten, teveel sporten enz. enz. Stress zit in ook in emoties als zorgen, angsten, jaloezie, boosheid, verdriet en zelfs in verliefdheid! Met andere woorden: het valt niet mee om in Nederland een stressvrije vrouw met gezonde bijnieren te zijn. We krijgen allemaal ons portie stress. De vraag is hoe we deze stress binnen de perken houden, zodat we nooit het stadium van bijnieruitputting bereiken. Daar kun je overigens heel onverwachts in terecht komen zeg ik uit ervaring.

Vraag jezelf nooit méér dan wat je jezelf terug kunt geven

De belangrijkste vraag is dus eigenlijk: hoe hou je stress op een gezond niveau? Hier zijn hele boeken over geschreven. Laat ik proberen de kern te pakken. Er is een onderzoek geweest waarin een verpleegster in een hospice aan alle stervenden vroeg wat ze anders in hun leven hadden willen doen. Iedereen zei: “Ik wou dat ik meer tijd en aandacht had gegeven aan mijn dierbaren”. Niemand zei: “Ik wou dat ik harder hard gewerkt”. Nu besteden veel vrouwen best veel tijd aan hun dierbaren. De vraag is echter of niet veel vrouwen hun allerbelangrijkste dierbare hierbij nogal eens over het hoofd zien. Namelijk zichzelf. Ik ga je een verzoekje doen.

Ga eens zitten op een rustige plek (misschien kan het nu gelijk terwijl je dit leest) sluit je ogen, haal drie keer diep adem en stel jezelf de volgende vraag: “Is het op dit moment in mijn leven nodig om beter voor mezelf te zorgen?” Luister en wacht op het antwoord dat van binnenuit zal komen. Krijg je een ‘ja’ te horen vraag dan: “Wat heb ik op dit moment nodig?”. Wacht rustig op antwoord. Dan weet je wat je vervolgens te doen staat.  Doe dit dan ook, in kleine stapjes. Keer óm op de weg naar bijnieruitputting door te luisteren naar wat jij nodig hebt en hier invulling aan te geven. Vraag jezelf nooit méér dan wat je jezelf terug kunt geven.

Heb je misschien al bijnieruitputting?

Als je jarenlang op weg bent geweest naar een bijnieruitputting kan het zijn dat je uiteindelijk hierin terecht komt. De belangrijkste symptomen van bijnieruitputting zijn: moe bij het opstaan, ook na een goede nachtrust, blijvende trek in zoete of zoute dingen, verminderd vermogen om stress op te vangen en over het algemeen een laag energieniveau. Lees ook mijn eerste artikel over Bijnieruitputting.

Wat te doen bij bijnieruitputting?

De grens tussen bijnieruitputting en vermoeide bijnieren is vaag. Als je je gezonde verstand gebruikt en eerlijk bent dan weet je zelf wel hoe jouw bijniervlag erbij hangt. Hierbij enkele adviezen als je denkt dat je in de buurt van bijnieruitputting komt of hier misschien al bent:

  1. Maak een kort (!) lijstje met je belangrijkste activiteiten en verplichtingen en laat de rest los. Vraag jezelf bij iedere nieuwe taak af of het een energiegever of energienemer is. Is het een energienemer? Doe het dan niet, zonder je hier schuldig over te voelen. Dit kan lastig zijn in het begin. Hoe heb je leren lopen? Door vallen, opstaan en opnieuw te proberen? Doe dan nu precies hetzelfde!
  2. Vraag hulp aan je dierbaren om jou te helpen beter voor jezelf te zorgen. Laat jezelf vertroetelen en liefhebben en geniet ervan. Ook dit kan oefening nodig hebben. Bedenk iedere keer maar weer hoe je ooit hebt leren lopen.
  3. Zorg voor een gezonde nachtrust en voldoende slaap, zeker 8 tot 9 uur per nacht. Maak hier tijd voor, je hebt het nodig voor je herstel. Heb je problemen met goed slapen, kijk dan eens of een van deze 10 tips je op weg kunnen helpen.
  4. Verlaag je stresshormonen met de kracht van je gedachten en gevoelens. Denk regelmatig aan een fijne gebeurtenis of iets dierbaars in je leven en hou dit beeld een tijdje vast. Als het helpt, hou dan je hand op je hart. Dit kan je kracht geven om uit een negatieve gedachtenspiraal te komen. Probeer het eens, ook al vind je het misschien raar.
  5. Zorg voor voldoende rustmomenten overdag, het liefst alleen, het liefst buiten. Maak een wandeling en doe suggestie 4.
  6. Beweeg voldoende maar met mate, het liefst buiten. Vermijd langdurige krachttraining of cardiotraining, vermijd sowieso alles dat ook maar ruikt naar prestatiedrang. Korte training met gewichten kan wel goed voor je zijn, maar blijf je grenzen heel goed voelen.
  7. Voeding: De richtlijnen in mijn boek Het Energieke Vrouwen VoedingsKompas zijn er op gebaseerd om je gehele lichaam en dus ook je bijnieren zoveel mogelijk te ondersteunen. Daarbij: sla je ontbijt niet over en voeg vaak haver toe, drink je water met (Keltisch) zeezout erin, eet ’s morgens liever géén fruit, eet liever zes keer per dag een beetje dan drie keer per dag veel, eet méér gezonde vetten, vermijd zware vezels en rauwkost, voeg superfoods als maca, chiazaad, hennepzaad toe, drink zoethoutthee. (Het zeezout heeft te maken met natrium dat je nodig hebt. Fruit bevat kalium dat je nu tijdelijk even in de ochtend moet vermijden).
  8. Supplementen: gebruik dagelijks een goede orthomoleculaire multivitamine, gebruik daarbij 3 keer per dag 1000 mg vitamine C (bouw dit later langzaam af en overleg met je arts als je medicijnen zoals bloedverdunners gebruikt) en vitamine D3. Gebruik ook voldoende magnesium bijvoorbeeld in de vorm van rauwe cacao. (Heel goed tegen een 4-uurs dip!)
  9. Kruiden en hormonen. Probeer  kruiden als Siberische ginseng en ashwaganda en voor vrouwen 40+ wordt ook natuurlijke progesterongel aanbevolen. Overweeg je om een natuurlijke progesterongel te gebruiken? Lees dan vooral meer over progesteron in het boek van John Lee. 
  10. Heb een rotsvast vertrouwen in het zelfhelend vermogen van je lichaam. Wees je hiervan bewust als je een wondje ziet genezen of als je je gegroeide nagels of haren kortwiekt. Je lichaam is voortdurend bezig te groeien en zichzelf te herstellen.
Genoeg keuze dus. Haal eruit wat je intuïtief aanspreekt en begin hiermee. Breid het langzaam uit. Tot slot: zie je lichaam als je beste vriendin, niet als je vijand, ook al ben je er misschien niet altijd even blij mee. Stop met de strijd tegen jezelf. Gezondheid ontstaat door je lichaam een grote dosis gezonde voeding, inclusief positieve gedachten en gevoelens, aan te bieden. Nogmaals: vraag jezelf nooit meer dan wat je jezelf terug kunt geven.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Comment Section

123 reacties op “Bijnieruitputting. Wat iedere vermoeide vrouw moet weten (2)


Door Caroline op 1 september 2018

Dank voor dit heldere stuk! Is het bij bijnieruitputting goed om natuurlijk bijnierschors als supplement te nemen?


Door Marjolein Dubbers op 3 september 2018

Nee zeker niet zomaar daarmee beginnen! Altijd overleggen met een goede (orthomoleculair/natuurgeneeskundige) arts. Bijnierextracten kunnen enorm verschillen in kwaliteit dus je moet heel zeker weten dat je iets goeds te pakken hebt. Daarnaast hangt het erg van je persoonlijke omstandigheden af of het voor jou raadzaam is in het specifieke stadium van bijnieruitputting waarin je je bevindt.


Door Karin op 30 augustus 2018

Hallo. Bedankt voor duidelijke info.
Ik zit zelf sinds oktober thuis met een burn out en waarschijnlijk ook bijnieruitputting. Bij bioresonantie zag men vooruitgang en ik voelde me ook steeds beter.
Nu toch vanuit het niets ineens weer mega vermoeid en ineens ook veel emotioneel.
Is het verstandig toch naar een homeopathische arts of welje specialist te gaan voor (bloed) test of endicrinoloog ?. Hoe vind ik een goede in omgeving twente?
Bedankt!


Door Marjolein Dubbers op 3 september 2018

Vervelend voor je Karin dat het nu toch weer minder met je gaat! Je zou zeker eens te rade kunnen gaan bij een natuurarts, homeopatisch arts of orthomoleculair arts/therapeut en bij zo iemand een paar tests laten doen. Ik kan je helaas geen informatie geven over wie dan precies. Het beste kun je dan toch mensen in je omgeving vragen die misschien al bij zo’n arts in behandeling zijn of op internet zoeken welke complementaire artsen bij jou in de buurt zitten. Wat ook een goed alernatief is: een Hormoonfactortherapeut (vanwege ontregeling van bijnier/stresshormonen) en stresscounseling (de stressproblemen zijn ook altijd belangrijk bij bijnieruitputting).


Door Ramona op 6 november 2018

Hoi Marjolijn, zo fijn om dit te lezen ik ben 46 jaar en al in de overgang vanaf mijn 40ste ik weet dat ik erg veel stress achter mijn rug heb mss nog steeds ik was een jaar geleden gestopt met de pil maar kreeg nu de laatste 2 maanden zoveel klachten dat ik heb besloten om weer te beginnen met de pil want ik kon niet meer slapen en moest echt inslapers pakken om een beetje te kunnen slapen nu ben ik deze week weer begonnen de pil te pakken hopelijk dat ik weer normaal nachtrust ga krijgen ik neem ook sindt kort juvel5 aminozuren in de hoop dat het wat doet met mijn huid en gewrichten want ik ben in 6 jaar tijd 4 centimeter gekrompen waar ik echt van schrok ook al bij de huisarts geweest maar kunnen mij daar niet echt een antwoord op geven… ik heb de progesteron crème van dr lee ook geprobeerd in het jaar dat ik gestopt was met de pil helaas werkte dat niet bij mij… wat kan ik nog doen om mij toch wat beter te voelen.
Groetjes Ramona


Door Marjolein Dubbers op 18 november 2018

Lees vooral even het artikel van dr Barbara Havenith over -Vroeg in de overgang-. De pil is niet de oplossing tegen overgangsklachten. Je kunt dan nog beter een (veel lichtere) hormoonpil gebruiken. Ik zou je adviseren met je klachten naar een speciale vrouwenkliniek te gaan zoals de Vrouwenpoli Boxmeer of Vrouwenklinieken. De meeste huisartsen hebben echt weinig verstand van problematiek rondom vrouwen in de overgang. Wat je voeding betreft: lees Het Energieke Vrouwen VoedingsKompas, daar lees je alles over voeding en hormonen.


Door Sarah op 11 juni 2018

Merci voor de concrete tips! Al jaar en dag sukkel ik met een golvende cortisol, meestal te laag. En nu ook weer, zeer irritante ongemakken als gevolg. Toch had ik nooit de link gelegd met mijn voeding en slechte keuzes zoals koemelk ipv geit, …). Dank u wel, ik sta door u weer een stap dichter bij mijn persoonlijke Ctrl+Alt+Delete qua voedingsagenda. Sarah


Door Marloes op 12 februari 2018

Wauw wat een helder artikel. Ik worstelde hier al lang mee. Extreem vermoeid. Met bloed prikken steeds lagere tsh waarden. De dokter wilde het steeds afwachten. Mijn tsh was inmiddels 0.03. Ook een vitamine b12 tekort. Daar slik ik nu supplementen voor maar voel nog steeds geen verbetering. Maar ben blij met dit artikel omdat ik hier een bevestiging vind van mijn grote zoektocht. Wat is het nou??? Maar denk dat bijnieruitputting op dit moment op mijn lijf geschreven staat. En thanx voor alle tipt. Super dankbaar hiervoor.


Door Marjolein Dubbers op 14 februari 2018

Fijn dat je eindelijk een idee krijgt wat het is Marloes! Ik hoop dat je je snel beter gaat voelen als je de tips gaat toepassen, sterkte!


Door Alice op 29 januari 2018

In jouw boek -energieke vrouwenkompas (wat een prachtig boek!)- raad jij (bij uitgeputte bijnieren) een goede orthomoleculaire multi-vitamine aan. Ik was in de drogisterij en het aanbod is groot! Welke zou jij adviseren? Ik hoor graag van je. Alvast bedankt.Door Marleen op 8 juli 2017

dikke dikke duim voor de vele nuttige tips


Door Annemieke op 8 februari 2017

Bedankt voor de heldere uitleg van de bijnieruitputting. Jaren wist ik niet wat ik had maar ondertussen is het duidelijk bijnieruitputting. Tijd om voor mezelf. Nu word ik sinds kort ook ineens niet meer ongesteld. Kan dit ook verband hebben met de bijnieruitputting.
Ik hoor graag je reactie. Groeten Annemieke


Door Linda op 30 januari 2017

Wat geweldig om dit te kunnen lezen!!! Heel erg bedankt voor je mooie artikel!


Door Lise op 1 februari 2017

Even momentje van bewustwording . Thanks


Door Mieke op 29 juni 2017

Beste…je boeken heb ik al…je blogs volg ik in volle vertrouwen. 1 zaak ontbreekt voor mij…ik sukkel met mijn schildklier en heb er zelf bij de dokter op aangedrongen om DHEA en cortisôl te bepalen. Welke zijn nu echter normale waarden voor een vrouw van 50 ?


Door Marjolein Dubbers op 3 juli 2017

Dat is nu juist niet te zeggen Mieke; de zogenaamde normaalwaarden zijn zo ruim gesteld, het is voor iedereen die denkt/weet dat er misschien iets niet helemaal goed is met de schildklier en/of bijnieren aan te raden om een algeheel onderzoek te laten doen, alle relevante waardes te laten prikken en goed te overleggen met een deskundige zoals een (natuur)arts of endocrinoloog. Ik hoop dat jouw arts dus wil meewerken en je serieus neemt.


Door Karolien op 30 november 2016

Ik vraag me af of dit ook van toepassing is op mannen? Kunnen zij ook bijnieruitputting hebben? Of is hun hormoonhuishouding totaal anders? Ik zou ’t artikel namelijk graag m’n vriend laten lezen want hij kampt ook met extreme vermoeidheid zoals ik er 2 jaar geleden nog last van had. Met de ‘diagnose’ bijnieruitputting en de redelijk eenvoudig te volgen stappen knapte ik na 1 maand al enorm op.


Door Marjolein Dubbers op 5 december 2016

Jazeker Karolien, dat kan mannen ook overkomen! Zij kunnen ook door chronische stress en overbelasting bijnieruitputting krijgen. Je kunt het dus zeker aan je vriend laten lezen.


Door Corine Kabel op 4 november 2016

Dag Eva,
Wat een prettige wijze waarop je deze thematiek benadert.
Hartelijk dank hiervoor!
Ik heb er wel wat aan en zal het tevens via facebook verspreiden gezien de vele klachten van vrouwen en de onwetendheid dat het dit kan zijn.
Met vriendelijke groeten,
Corine


Door Petra op 25 oktober 2016

Jeetje met deze informatie ben ik een beetje in de war gebracht. Ik heb begin dit jaar (na jaren tobben) de diagnose fibromyalgie gekregen. Nou krijg ik steeds meer het idee dat dat een heel handige prullenbak is voor als artsen het niet meer weten, maar als ik dit zo lees passen heel veel klachten hier ook bij. Vanwege de diagnose ben ik streng op mijn eten gaan letten om zo min mogelijk verzuring te veroorzaken maar past dat dan ook bij de bijnier?? Wat is wijsheid in deze?


Door Marjolein Dubbers op 25 oktober 2016

Beste Petra, ik zou even een goede natuurarts of orthomoleculair arts bij jou in de buurt zoeken. Deze kan een goed advies op maat geven en testen of het inderdaad om je bijnieren gaat.


Door Sandra op 11 november 2016

Even een vraagje. Afgelopen week is dit bij mij vastgesteld. Maar ik lees op uw pagina dat fruit niet oke is. Aangezien ik s morgens het fruitontbijt met zaden,pitten en kokosmelk eet. (Pascale Naessens) wil ik even vragen of dit dan niet goed is? Tis erg lekker en ik voel me er goed bij. Alvast bedankt


Door Marjolein Dubbers op 15 november 2016

In het algemeen moet je bij bijnieruitputting opletten dat je niet te veel fruit eet, vooral ’s ochtends niet omdat het een erg sterk effect op je bloedsuiker/insulineniveau heeft. Juist bij bijnieruitputting kan het een zeer snelle suikerpiek geven en daarna een enorme dip. Maar als je er geen last van hebt en het goed combineert met die zaden, pitten en kokosmelk dan kun je het wel nemen. En zeker als je ook sport ’s ochtends, dan komt je cortisol daardoor toch wat beter op gang en kun je ook beter tegen fruit. Blijf vooral goed opletten wat het met jou doet; als je er bijvoorbeeld juist snel moe van wordt of merkt dat je een suikerdip krijgt, kun je er beter vooral ’s ochtends niet te veel van nemen.


Door Yulia van Deursen op 12 september 2016

Beste Marjolein, wat wordt het precies bedoeld met zware vezels? Kun je misschien een voorbeeld van geven? Is het brood? En wat is de reden om bij (vermoedelijke) bijnieruitputting om geen rauwkost te gebruiken? Betekent dat je groenten alleen gekookt moet eten?


Door Marjolein Dubbers op 12 september 2016

Beste Yulia, het is bij een bijnieruitputting inderdaad beter om eerst een tijd niet te zware kost te eten met veel vezels, dus inderdaad beter de groenten koken. Dat is in verband met het feit dat bij veel mensen de spijsvertering lang niet optimaal is bij een bijnieruitputting. Langzamerhand kun je wat meer vezelrijke voeding gaan toevoegen en wat vaker rauw. Want dat is uiteindelijk natuurlijk wel heel gezond.


Door Josë op 25 augustus 2016

Dag Marjolein, een heel herkenbaar artikel! Gisteren bij een Mesoloog geweest en het onderzoek gaf aan dat mijn bijnier sterk verminderd functioneert, ik ga aan de slag! Wel heb ik een vraag bij punt 7: daar staat – gebruik van zoethoutthee- maar is dit niet bloeddrukverhogend? Ik heb nl bloeddrukverlagers en mij is o.a zoethoutthee drinken afgeraden (ook producten waar zoethout in zit zoals sterrenmix-thee en drop). Mvg José


Door Marjolein Dubbers op 26 augustus 2016

Dag Jose, het is waar dat zoethout bloeddrukverhogend kan werken, maar het is wel vreemd dat jij bloeddrukverlagers slikt en tegelijk blijkbaar zeer vermoeide bijnieren hebt.Bij een bijnieruitputting is de bloeddruk juist vaak erg laag. Vlak voordat de vermoeidheid/uitputting echt toeslaat is de hoeveelheid cortisol (door stress) juist vaak behoorlijk hoog, wat ook zorgt voor de bloeddrukstijging. Misschien kun je de bloeddruk nog eens goed laten nameten om te kijken of je nog wel bloeddrukverlagers nodig hebt. Mocht je bloeddruk toch hoog zijn (misschien doordat je nog wel veel adrenaline produceert, dat kan) wees dan inderdaad voorzichtig met zoethout.


Door Sylvia op 19 augustus 2016

Hallo Marjolein,
Ik eet en train al jaren volgens de Hormoonfactor en desondanks heb ik nu vergevorderde bijnieruitputting. Als gevolg daarvan heb ik ook te kampen met Multiple Chemical Sensitivity Syndrome en dus kan geen enkele natuurgeneeskundige me helpen, omdat ik de meeste supplementen niet verdraag. Wat moet ik nu? Ik ben echt ten einde raad! Weet jij misschien nog iets?
Ik hoor graag van je!


Door Joke Marré op 1 september 2016

Probeer eens “Vega test” in Hilversum, kun je vinden op internet.


Door Joanie op 9 mei 2016

Veel dank voor dit verhelderende artikel. Veel herkenbare dingen komen hier bij elkaar!
De wisselwerking tussen hormonen en overvraagd worden (door anderen maar ook door onszelf), daar moeten we heel goed alert op zijn. Goed voor onszelf zorgen, mild zijn, rust nemen…. En niet als een projectje van twee weken (ik ben geneigd alles in de vorm van een ‘projectje’ te doen… 😉 ), maar iedere dag, altijd.
Veel rust, liefde en gezondheid gewenst, Joanie


Door Roelie op 21 september 2015

Hallo Marjolein
Ik ben eigenlijk wel benieuwd waar je nu het beste heen kan gaan voor de diagnose.Hoe weet je zeker dat het daar aan ligt.Ik gebruik zelf al een jaar of vijftien symbicort voor mijn luchtwegen.Nou zitten daar kbelastende stoffen voor het lichaam in welke volgens mij ook niet oke zijn voor je bijnieren,dit is natuurlijk wel in kleinere mate als dat je dit zou slikken maar toch.Heb een kleine 9 jaar terug veel stress gehad burnout angst paniek stoornis depressie de hele reutemeteut.En kan tot op de dag van vandaag niet meer op het zelfde niveau komen als voor heen dus emmer sneller vol .Vooral mentaal voelen dat je even weer rust moet nemen .Kan dit ook daar mee te maken hebben ,darmen en longen zijn ook wel wat zwakker hoor.Ik vraag me af of je advies kunt geven want wil eigenlijk alles wel een keer laten testen.


Door Marjolein Dubbers op 29 september 2015

Je lichaam zou zich normaal gesproken moeten kunnen herstellen tenzij er natuurlijk van alles aan de hand is waardoor dit lastig is. Jarenlang gebruik van medicijnen is niet bevorderlijk voor het herstel. Je zou eens contact op kunnen nemen met Barbara Havenith van de Vrouwenpoli Boxmeer om wat testen te laten doen. Maar vooral goed voor jezelf zorgen, voldoende rust nemen en zorgen voor volop plezier in je leven is ook altijd belangrijk!


Door therese op 31 januari 2016

De chiropractor stelde de juiste diagnose. Alle symptomen herken ik, inclusief het verzamelen van auto-immuunziekten. Wees lief voor jezelf en vergeef jezelf als je iets nog niet goed doet hierin.
Dank voor je verhelderende blog.


Door Luna sol op 2 september 2015

Bedankt voor de tips, de progesteroncrème en het boek heb ik in huis, ook ben ik aan de bottenbouillon en een dierlijk biiniersupplement, hopelijk gaat deze combi me weer gezonde bijnieren geven 🙂


Door Conny op 30 augustus 2015

Je artikel lees ik precies op het juiste moment. Hier ga ik wat mee doen.
Dank je wel!


Door Sari op 21 juni 2015

Hoi Hoi,

Ik wil ook graag een stukje info met jullie delen.

Na een hele lange weg en een lijst met klachten ben ik er nadat ik compleet was uitgeschakeld, achter gekomen dat ik hooggevoelig ben.
Hsp is voor 1 op de 5 mensen een feit.
Het houd onder andere in dat je meer gevoelig bent voor prikkels op allerlei gebied. Je voelt veel meer dan anderen en hebt ook meer tijd nodig om de prikkels te verwerken. Als je dit niet weet ben je eigenlijk steeds bezig jezelf te vervuilen, zowel energetisch, met voeding, medicijnen enzovoort. Met alle gevolgen van dien. Het uit zich onder andere in depressie, burn out, uitgeputte bijnieren, darmklachten, hoofdpijn, vermoeidheid, schildklierproblemen en meer. Voeding is erg belangrijk maar ook bv je gedachten, zijn deze positief of heb je negatieve gedachten over jezelf. Wat heb jij nodig ??

Met een ontspannen groet, Sari
Alles is energie, laat de heerlijke liefdevolle energie door je heen stromen en voel je weer vrij en zacht.


Door Lisette op 12 juni 2015

Marjolein, kan het ook ZONDER die bouillons?


Door Lisette op 12 juni 2015

Ik heb wat tips nodig eigenlijk.
Ik ben echt enorm moe en kom ’s ochtends amper mijn bed meer uit. Mijn leeftijd is trouwens 29. Ik heb allang gemerkt dat de ‘gewone’ voeding mij geen energie geeft.
Ik ben nu wat tips gaan opvolgen van http://www.voedingisgezondheid.nl
Ik eet veel volle yoghurt (deze is wel gepasteuriseerd) met rauwe eieren, groente en witte basmatirijst met roomboter en kaas. Echter is dit veel te eenzijdig.

Nu staat op diezelfde site ook dat beestenbottenbouillons essentieel zijn. Alleen vind ik dat zo’n gedoe om te maken. Zijn er meer mensen die dit ervaren, zijn die bottenbouillons echt zo essentieel en zijn dan b.v. de ‘fonds’ vd slager (bouillon getrokken in een bakje) net zo goed?


Door janine dirkson op 10 juni 2015

Beste Barbara,

Heel mooi en duidelijk artikel, een deel ga ik in de praktijk neerleggen als info met jou website gegevens erop.
Alleen in blog 2 staat bij punt 9 de ginseng. Om deze in te zetten zou ik eerst willen weten of de dame een dopanimerg of serotonerg type is. Bij de serotonerg zou ik dan de Panax ginseng in zetten maar bij de dopaminerge vrouw niet!. De ashwaganda zou ik wel bij de dopanimerge vrouw inzetten maar niet bij de serotonerge vrouw.

Groetjes Janine


Door Ced op 31 januari 2015

Is het niet zo dat teveel aan vitamine C uitgescheiden wordt door de nieren en daarmee tot extra belasting leidt!?
Vanaf 3000 mg per dag kan laxerend werken.


Door Roy op 23 januari 2015

Hallo, handige informatie! Zelf gebruik ik magnesium om tot rust te komen, nu dat ik dit heb gelezen ga ik het toch anders aanpakken.


Door Christine op 6 januari 2015

Hoi Marjolein, bedankt voor alle info. Ik ga zeker een paar tips die je noemt toepassen. Heb een vraag over de vitamine C. Die slikte ik al een tijdje 1 gram per dag in een zuurvrije variant. Mijn Ayurvedisch arts heeft me gevraagd om daarmee te stoppen omdat het verwijderen van de overdosis een aanslag op je nieren is. Heb je daar wel eens van gehoord?


Door Judith op 6 december 2014

Heel interessant.
Ik begrijp alleen het volgende niet uit de tekst:
gebruik daarbij 3 keer per dag 1000 mg vitamine C (bouw dit later langzaam af en overleg met je arts als je medicijnen zoals bloedverdunners gebruikt)
Bedoelt u hiermee dat vit C ook een bloedverdunner is? Omdat het beide in een zin genoemd word..
Alvast vriendelijk bedankt,
Judith de Jong


Door Marjolein Dubbers op 11 december 2014

Wat ik bedoel is dat het goed is om vitamine C langzaam af te bouwen als je dit eenmaal hebt opgebouwd tot 3 x 1000 mg per dag (dus niet plotseling stoppen) en dat het verstandig is om gebruik van vitamine C te overleggen met je huisarts ALS je o.a. bloedverdunners gebruikt. Op zich is vitamine C geen bloedverdunner. Bij het gebruik van medicijnen is het aan te raden om met je arts te overleggen als je suppletie wilt gaan gebruiken.


Door judith op 12 december 2014

dank je wel Marjolein, fijn artikel.


Door Anneke Boom op 12 oktober 2016

Wat ik lees is heel erg herkenbaar bij mij begon het met hoge bloeddruk last van m’n darmen niet kunnen slapen. Niemand wist wat er aan de hand was. Totdat er testen voor de cortisol werden gedaan en dat stond behoorlijk hoog. Inmiddels helpt me nu alleen kalmeringstablet. Begin nu eindelijk op te knappen maar ook met goede voeding. Door uw informatie kon ik de arts vragen om de cortisol te testen heel goed artikel dank u van deze kant.


Door Helma op 2 december 2014

Na jaren van problemen in mijn relatie heb ik begin dit jaar de knoop doorgehakt en zijn mijn prater en ik uit elkaar gegaan. Ik verlangde naar rust- rust in mijn hoofd en lijf.. Wat was/ ben ik moe. Na een heupoperatie in 2011 ben ik nooit helemaal goed hersteld .. Ik blijf pijn houden, elke dag, en daar wordt je zo moe van…
Twee dagen geleden kwam ik mezelf tegen… Ik wou uit bed stappen en het ging gewoon niet meer… Zó moe… Veel pijn.. Vooral in mijn ziel.. Ik heb een hele dag gehuild, steeds weer … Nu , een dag later , lees ik deze blog.. En het kwartje valt… Ik ga voor mezelf zorgen! Ik wil mezelf weer tegen komen zoals ik van natura ben.. Vrolijk, open, gezond en zorgzaam .. Nu maar eens voor mezelf….


Door Marjolein Dubbers op 11 december 2014

Lieve Helma, ik wens je alle goeds en veel wijsheid op je nieuwe pad. Inderdaad, zorg heel goed voor jezelf, niemand anders weet zo goed als jijzelf wat je nodig hebt.


Door Astrid op 29 november 2014

Zo herkenbaar! Zeer stressvolle baan ( je bent maar ondersteuner, maar er wordt verwacht dat je je als fee-earner gedraagt, dus het liefst 24/7 aan het werk, alles voor het bedrijf. Alleen staat er geen greintje waardering tegenover, je doet het nooit goed genoeg! Ben nu 47, continu moe en zit niet lekker in m’n vel en heb geen tijd voor mezelf. Heb de blog gelezen, met de voeding gaat het eigenlijk wel goed, maar ik ga nu mezelf centraal stellen. En dat wordt me op mijn werk zeker niet in dank afgenomen. Woest was men toen ik afgelopen donderdag m’n afspraak niet wilde afzeggen om over te werken, en ik ook m’n vrije dag vrijdag niet opgaf. Het is moeilijk, maar ik ga ermee door. Als ik niet voor mezelf doe, zal mijn baas het zeker niet doen! En op zoek naar een andere baan. Ik hoop dat ik me snel weer wat prettiger ga voelen.


Door Katja moonen op 25 november 2014

Ik heb het mijn huisarts gevraagd, die heeft er no g nooit van gehoord en weet ook niet hoe ze he t zou moeten onderzoeken in het bloed. Hoe moet ze dat doen? Ik moest de Ze site ook aan haar door sturen. Met vriendelijke groeten Katja


Door Mieke op 15 november 2014

Hallo Marjolein,

bedankt voor al je waardevolle informatie, je schrijft over het reduceren van stress en daarbij je hart inschakelen, wat hiervoor heel goed is en allerlei positieve effecten heeft en heel makkelijk en prettig is om te doen is hartcoherentie training, erg goed om de lichamelijke effecten van stress te neutraliseren,

GroetjesDoor Janneke op 20 september 2014

Dit artikel las ik deze week voor het eerst. Graag zou ik willen weten waarom geen kalium in de ochtend. En omdat het veel in fruit zit dus liever geen fruit. Zelf drink ik elke morgen groente / fruitsap. Ik doe de opleiding tot natuurvoedingsdeskundige en kan het antwoord hierop niet vinden. Kun jij het uitleggen Marjolein?


Door Renata op 4 juli 2014

Beste Marjolein
ik herken zo duidelijk de symptomen van een bijnieruitputting.
Ik heb jaren lang een stressvolle baan (nog steeds) en twee zware zwangerschappen gehad. Ben daarna nooit meer de “oude” geworden.
Jarenlange vermoeidheid, moet me echt soms door het leven slepen.
vaak gepaard met een gevoel van neerslachtigheid, angst en onzekerheid.
ik ben twee jaar gelden bij een internist terecht gekomen die een insuline tolerantie test heeft gedaan, hieruit blijkt dat mijn hypofyse niet goed werkt en er geen cortisol (stress hormoon) in de bijnieren word aangemaakt.
ik slik nu hydro cortison maar de klachten zijn hier niet mee weg.
kan het zijn dat dat ik hiernaast dan ook bijnieruitputting heb of zouden deze medicijnen dit weg moeten nemen??
de internist heeft nooit gehoord van een bijnieruitputting, heb het boek van Wilson ook laten zien.
ik heb nu mijn eetpatroon en manier van leven om gegooid maar ben hier net mee begonnen dus kan hier nog niets over zeggen… bvd voor je reactie!


Door Aafke op 28 juni 2014

Geen fruit in de ochtend… bedoel je het ontbijt of heel de ochtend tot aan de lunch?! Ik eet meestal om 10/1030 uur met mn zoontje wat fruit. dank en groet! Aafke


Door Margreet op 25 juni 2014

Hoi,
Ik hoop dat iemand mij advies kan geven.
Na diverse bloedonderzoeken heeft mijn huisarts mij het advies gegeven om naar een orthomoleculair arts te gaan.
Nu ben ik op zoek naar een goede en betrouwbare arts.
Heeft iemand tips? Ik heb al op internet gezocht, maar er zit wel heel veel kaf tussen het koren.
Ik denk zelf dat het gezocht moet worden in de bijnieren en Q10. Graag jullie ervaringen met artsen en jullie aanbevelingen! Alvast bedankt, groet, Margreet


Door Corine op 26 mei 2014

Beste Marjolein,

Ik ben 42 en sinds een jaar of 4 heb ik een erg hoge onderdruk. Zonder medicatie is mijn onderdruk altijd boven de 100. Ik voel een paar keer per dag een soort zenuwachtig gevoel door mijn lijf schieten, alsof er een boost van adrenaline vrijkomt. De shiatsu therapeut die mijn nieren en blaas succesvol heeft behandeld heeft het ook over mijn bijnieren en dat ik een trage schildklier heb. Zodoende kwam ik op jouw website. Mijn vraag; zou een trage schildklier en vermoeide bijnieren de oorzaak van een hoge bloeddruk kunnen zijn? En kan ik daar zelf iets aan doen i.p.v. medicijnen nemen!

Vriendelijke groetjes,
Corine


Door Annemarie op 5 mei 2014

Deze aanbeveleingen en uitleg zullen zeker behulpzaam zijn en herkenbaar voor veel vrouwen. Omdat ik al vele jaren last heb van (flink beperkende ) klachten , me/cvs genaamd, en nu sinds een aantal jaren overgangsperikelen ervaar, ben ik inmiddels behoorlijk ervaringsdeskundig op het gebied van ‘bijnieren, vermoeidheid, slaapproblemen etc. Ik eet al jaren volgens de hierboven voorgestelde richtlijnen en heb onder begeleiding diverse supplementen geprobeerd. Ook volg ik een programma gericht op het kalmeren van de stressrespons (amygdalaretraining), doe dagelijks aan meditatie en ontspanningsoefeningen, en heb de afgelopen jaren veel ‘ballast’ kunnen oplossen.
Allemaal heel zinvol en vooral mentaal veel rust en acceptatie gevonden.

Maar het lichaam wil nog niet zo mee! Dus dat is ook mijn kanttekening bij bovenstaand verhaal: het kan individueel enorm varieren wat nodig is, en wat wel en niet werkt.
Bv. Ik lees overal dat vrouwen aankomen in/na de overgang, en ik ben juist 5 kilo afgevallen ( zonder minder te eten) afgelopen twee jaar.
Of ik lees dat de bloeddruk omhoog gaat, maar ik heb juist een vrij lage bloeddruk.

Verder heb ik ook ontdekt dat supplementen slikken met beleid moet gebeuren. Pas geleden bleek dat ik een veel te hoge B6 waarde had, terwijl ik maar 20 mg. ( in een multi) slikte!

Dus individueel kunnen er veel haken en ogen zitten aan een, in beginsel goed advies !

En ik herken ook zeker wel dingen


Door Astrid op 14 april 2014

Zeker herkenbaar alle verhalen, het moeten, het eigenlijk niet willen, de drang naar zoet (hele potten Nutella), daarna schuldig voelen, 20 kg te zwaar, sex (wat is dat ook al weer), negatief zelfbeeld, het constante zuchten… Het leven dus eigenlijk niet meer zien zitten. Hormoonpleisters geprobeerd na 4 weken mee gestopt mijn borsten leken wel van beton…. Ben nu ten einde raad, arts snapt er niks van !!! Vorig jaar een 12 cm grote kieste van mijn linkernier verwijderd, heeft er, volgens mijn huisarts, niets mee te maken… Waar moet ik naartoe ??? Iemand advies qua arts of alternatieve arts ? Ik wil zo graag weer lachen en lol hebben in het leven !!Door Corine op 17 maart 2014

Zeer herkenbaar, alle verhalen. Ik lees alleen niets over extreem vocht vasthouden, wat bij mij ruim 2 jaar geleden begon. Ik heb al diverse natuurartsen bezocht (naast de reguliere geneeskunde), en weet zo langzamerhand niet meer welke voedingsmiddelen ik juist wel/niet moet nemen of laten staan (ik bleek ook een glutenintolerantie te hebben). Graag advies!


Door Els op 6 maart 2014

heel interessant geschreven en met waardevolle tips om direct aan de slag te gaan. ik ben alvast van plan na het lezen van de tekst en de korte meditatie die je suggereert om meet aan yoga te doen, aswaganda te proberen en s morgens terug eens wat meer een lekkere havermoutpap te maken. dank voor de tips


Door wilke op 24 februari 2014

Slikt er dan niemand adrenal?? Dit lees ik nl op diverse sites over bijnieruitputting. Is erg duur, daarom ben ik verbaasd dat ik er niets over lees.


Door Greetje op 10 januari 2015

Willeke
Ik snap niet dat je geen reactie krijgt omtrent de adrenal.Zelf ben ik op zoek naar een goed supplement.Rehmannia schijnt ook goed te zijn.Maar ik wil liever de adrenal.Op andere sites les je er meer over.gr Greetje


Door wilke op 22 februari 2014

Toen ik in de overgang kwam toen in 48 jaar was heb ik te maken met extreme vermoeiheid en vele onverklaarbare klacten. Ik ben nu 60 jaar en ik kom er maar niet van af. Ik eet bijna alles van jouw dieet maar ik lees ook vaak dat bij bijnieruitputting ik minimaal 500 adrenal moet slikken. Dit bevat verzadigd vet en is nodig om de bijnieren te ondersteunen. Maar ik hoor ook altijd dat verzadigde vetten slecht zijn. Graag jouw mening hierover.


Door Marjolein Dubbers op 1 maart 2014

Niets is helemaal goed of helemaal slecht. Mijn eerste advies bij bijnieruitputting is niet adrenal. Eerst rust en leren te ontspannen anders komen de bijnieren nooit tot rust.


Door Ellen op 17 februari 2014

Heel interessant onderwerp waar ik zeker meer over wil weten. Wat ik echter niet begrijp is je advies “vermijd krachttraining”. Ik ben juist door (professioneel begeleide) krachttraining enorm opgeknapt. De betere doorbloeding van alle weefsels doet wonderen voor mij, geestelijk zowel als lichamelijk. Mijn stofwisseling vaart er ook wel bij. Aan de krachttraining zit wat mij betreft geen enkel prestatiegericht doel, het is een soort innerlijke massage. Ik heb uit andere bronnen begrepen dat krachttraining juist voor het ouder wordende lichaam belangrijk is. Kan je uitleggen wat de achtergrond is van je advies?


Door Marjolein Dubbers op 17 februari 2014

Beste Ellen, als je echt uitgeputte bijnieren hebt is het van groot belang om je lichaam niet teveel inspanning te geven. Dat geeft nog meer stress terwijl je bijnieren het al niet kunnen bijbenen. Wat ik bedoelde was langdurige krachttraining. Korte training is prima maar bouw het langzaam op. Overigens is krachttraining met gewichten inderdaad erg goed voor ons vrouwen om onze spieren te behouden maar pas op met uitgeputte bijnieren.


Door Janita op 11 februari 2014

Beste mensen!
Zeven jaren heb ik in de kreukels gezeten, in het begin van het jaar kon ik niet werken van vermoeidheid.
Ik las het boek over bijnieruitputting en herkende, herkende en herkende!
Ben naar een orthomoleculair arts in Zuthpen geweest en hij heeft, naar aanleiding van de bloeduitslagen, me pillen voorgeschreven om op 5!! Fronten alles weer in balans te brengen.Na verloop van tijd knapte ik op, en in januari ben ik weer begonnen met Bodywalken en ik knap steeds meer op! Meer blij, slaap beter,minder angstig en mijn creativiteit komt steeds meer terug, evenals de innerlijke rust.
Dames, onderneem zelf actie, de huisarts helpt je op dit vlak niet!

Een blijde groet,

Janita.


Door Ans berns op 9 april 2014

Hallo janita ik woon in zutphen, kun je me vertellen bij wie je geweest bent.
Ik heb nl. al deze verschijnselen en wel al jaren.
Ben mezelf ook helemaal zat.
Ik kijk uit naar je reactie.


Door Lilian op 7 februari 2014

Googelen op “vermoeidheid” bracht me bij je artikelen over de bijnierschors. Wat een herkenning! Beter voor mezelf zorgen. Een actueel item na jarenlang vooral er maar voor iedereen zijn. En wederom wordt ik geconfronteerd met het feit dat rauw voedsel niet altijd goed is. Bij de voetreflexzone therapeut kreeg ik ook de tip om mijn eten warm te eten omdat dit veel beter voor mijn energie peil is. Mooi om te lezen. Vooral die laatste: Het rotsvaste vertrouwen in je zelfhelend vermogen! Mooi.


Door Smet Bianca op 22 januari 2014

Hoy,
ik ben 33 jaar heb de voorbije jaren veel stres gehad door de verkeerde partner in mijn leven , tot ik terug tot rust kwam , en mij al 1,5 jaar echt smorgens extreem moe voelde , en nog steeds ! Ik ben naar een dokter geweest die ook natuurgeneeskunde doet , en haalde er metteen uit mijn bloedonderzoek , dat ik bijnier uitputting had ! Ik krijg inderdaad sinds ik die medicatie neem , te maken met heel emotionele uitbarstingen , zeker voor ik ongesteld word , hoe lang duurt het ongeveer dat dit proces zich terug heefd hersteld ?? Want ik neem nu al 6 maanden medicatie !! Grts Bianca.


Door Marjolein Dubbers op 23 januari 2014

Beste Bianca, herstel van uitgeputte bijnieren kan een lange tijd duren, de uitputting is vaak ook ontstaan door jarenlange stress. Geef jezelf, en je bijnieren, de tijd. Leg de meetlat niet te hoog. De uitnodiging is nu om beter naar jezelf te gaan luisteren en voelen en ervaren wat je nodig hebt. Je bent al heel goed op weg. Wat je nu met name nodig hebt is (meer) rust en weinig stress. Kijk met een glimlach naar jezelf en ook je bijnieren. De oude Taoisten waren van mening dat de bijnieren een persoonlijkheid hebben. Je kunt ze als het ware toespreken. Zie ze als twee vriendinnen die het goed met je voor hebben en je adviseren om nog een tijdje rustig aan te doen! Veel wijsheid gewenst!


Door MONIQUE op 13 januari 2014

Hallo, ivm bijnieruitputting eet men best ’s morgens geen fruit, maar mag dat dan wel tijdens de dag? Ik eet ‘ s morgens havermoutpap met superfoods en zwarte bessen, frambozen, enz. en zaden en noten, afwisselend hetzelfde maar met biogarde yohurt ipv amandel- of havermelk;
Wat bedoeld u met zware vezels ? in welke voedingsmiddelen zitten die.?
Marjolein, u beveelt toch ook aan om ’s morgens smoothies te drinken met fruit en groenten. Moet dit dan op een ander tijdstip.


Door Marjolein Dubbers op 16 januari 2014

Tijdens de dag fruit eten is prima. Probeer het uit en kijk wat het voor je doet. Groentensmoothies met wat fruit is prima, dat kan ook ’s morgens. Zorg wel voor wat vetten (olie, avocado, noten) erin. Zware vezels zijn bv lijnzaad of chiazaad of vlozaad.


Door Jet Kat op 29 november 2013

Zeer bedankt voor deze site. Ik was zelf na jarenlang ploeteren door verschillende dignoses heen tot de conclusie gekomen, dat mijn bijnieren niet goed werkten. Iemand gebruikte de term bijnieruitputting en voilà ik kom hier terecht. Heel waardevol. Hartelijke groet,
Jet


Door Aline op 7 december 2013

Net terug van endocrinoloog. Diagnose ziekte van Hashimoto. Na behandeling met L-thyroxine 2 maanden, geen beterschap. Zij dacht aan de bijnier, maar vond de testen te omslachtig, en vond dit bij “klinisch onderzoek” niet nodig…
Na het lezen van dit artikel ben ik op weg naar de huisarts om mijn bevindingen voor te leggen.
Met deze klachten loop ik al jaren rond, waarom ziet een specialist niet direct dat die bijnieren de oorzaak zijn ?


Door Grace op 28 november 2013

Ook ok ben al 12 jaar “ziek en onderweg”.
Alle specialisten gezien, endocrinoloog in Erasmus maar die kan zijn vinger er niet opleggen. Er is van alles aan de hand maar niet als een vast patroon. nu eindelijk heeft een homeopaat vastgesteld dat ik bijnieruitputting heb. heel herkenbare symptomen die ik in jullie verhalen lees. Ik heb ze ALLEMAAL gehad!! en aldoor maar die sticker opgeplakt krijgen dat het tussen je oren zit! je verliest zelfs het vertrouwen in jezelf wanneer dat steeds door je h.arts tegen je gezegd wordt! Uiteindelijk ben ik dus een lastige, niets mankerende patient, die al 12 jaar ziek is. Zonde van al die jaren waarin ik steeds meer heb moeten laten. we koken er nu achter dat mijn stressniveau omhoog gaat van voeding en medicijnen. Ik ben nijna overal overgevoelig voor. Dit is inderdaad 12 jaar geleden begonnen met lactose-tollerantie. Toen is alles begonnen.
inmiddels moet ik heel voorzichtig zijn met ALLES wat ik in mijn mond stop! Lees; lactose-, gluten-, eiwit-, glucose-, histamine-, koolhydtaat-, alcohol-intollerantie. en dan nog heel veel meer!
Ik kamp met galstenen, maag darm problemen, benauwdheid (astma? door hoog histaminegehalte in bloed). Ben zelfs angstig om een galblaasoperatie te ondergaan omdat ik bij de laatste operatie bijna niet meer wakker werd! En ook omdat ik bij ALLE medicijnen last heb van bijwerkingen! heeft iemand hier ervaring mee? Of tips hoe ik dat moet gaan aanpakken? Wat een vreselijk zwaar leven kan een mens hebben. Triest dat de reguliere medische wereld hier niet mee kan omgaan! Kan iemand mij uitleggen hoe die hormooncreme werkt?
sterkte allemaal!

Bedankt!
Grace


Door Hadewych op 24 april 2015

Wat erg allemaal.
Ik ook intoleranties voor alles!
Ook van verdoving bij de tandarts.
Daar ben ik maanden terug in bed van..
En als ik iets verkeerds eet, doodziek voor dagen erna..
zwakke spieren, hoofdpijnen, draaien, katergevoel, rood worden in het aangezicht, opzwellen, te moe om te koken, geen huishoudelijke taken kunnen doen…


Door Anna op 15 november 2013

Deze week is mij bevestigd dat ik lijd aan bijnieruitputting. Eigenlijk ging het nog verder volgens de therapeut; ik was hard op weg naar de ziekte van Addisson. Dit kwam uiteraard nogal rauw op mijn dak vallen, al had ik wel het vermoeden dat ik uitgeputte bijnieren heb, door alle klachten die daarop wijzen.
Ze heeft gekeken aan welke stoffen ik een gebrek heb en dat waren vitamine A, Magnesium, en cortisol. Nu weet ik even niet goed wat te doen, behalve mijn nachtrust drastisch uit te breiden van 6 uur (vaak) naar zeker 8 uur, en supplementen te gaan slikken.
Ik heb ook last van melasma (hyperpigmentatie) in mijn gezicht. Deze vlekken trekken in de winter bijna geheel weg maar zodra de zon komt, zijn ze er weer, en elk jaar erger. Dit zou in relatie staan met de bijnieren en hormonen.
Kan iemand mij op weg helpen met dit probleem en vertellen wat ik nu moet doen?

Bedankt,
Anna


Door Hadewych op 24 april 2015

Net hetzelfde en zelfde symptomen bij mij..gele vlekken in mijn gezicht.
Al 2 jaar erg ziek.
Verlies van inkomsten.
Afhankelijk van anderen.


Door lie op 12 oktober 2013

Hallo

Fascinerend wat ik hier allemaal lees.
Ik ben zelf een beetje op de dool met mijn gezondheid en begin te denken dat het ook onder andere (denk combinatie van factoren) ets in de trant van bijnieruitputting moet zijn!??
Ben 34 en loop al 2 jaar op en af te sukkelen met klachten als kortademigheid, pijn op de borst, veel zin in koolhydraten door energiedips, gewichtstoename, maar vooral een enorme oververmoeidheid die mij soms zelfs niet toelaat om kleine activiteiten te doen zoals het huishouden. Word soms echt verlamd door de vermoeidheid en moet dan een powernap doen en alle activiteiten stil leggen. Huisarts helpt met niet zo goed, stuurde me 2 j geleden wel al naar de cardioloog en pneumoloog, maar schreef me nu ocharme 2 weken rust voor en stuurde me gelukkig wel door naar de endocrinoloog. Die laatste merkte een verhoogde cortisol van 32 en doet nu verder onderzoek…Ik hoop echt dat ze het zullen vinden, want heb het gevoel dat anderen gewoon denken dat ik de stress niet aan kan … is de oorzaak, maar wat is het gevolg? Zo raar dat de artsen dit zo moeilijk in elkaar kunnen puzzelen…
Bemoedigend om te lezen dat dit ook vele anderen treft…
Sterkte allemaal!


Door Mariette op 8 oktober 2013

Het lijkt wel of het voor mij geschreven is. Dit vertelt geen dokter helaas.
Wat ik alleen niet begrijp is dat je geen fruit in de ochtend moet nemen, ik neem vaak smoothie (zelf gemaakt met staafmixer) en het lijkt of dat me goed doet. Verder eet ik vaak havermout met haver, amandel of rijstemelk met noten, rauwe cacao, chiazaad, bosbessen en stevia. Is dit een betere optie dan??


Door Sharon op 8 oktober 2013

Nuttige informatie. Alleen ben ik van mening dat dit bij vele 30+ vrouwen ook van toepassing is en niet vanaf 40+. Zelf ben ik 35, al 4 jaar in de overgang. Nadat mijn baarmoeder 2 jaar geleden verwijderd werden de overgangs klachten heviger. Daarnaast nodig stress, depressieve echtgenoot, 3 autistische kinderen waarvoor wij simpelweg geen hulp krijgen. Tijdens de zwangerschap van onze jongste 3 jaar geleden aan schildkliermedicatie gezeten. Toen zeiden ze dat het levenslang was. Maar 2 maand na de bevalling moest ik stoppen omdat de schilklier nu te snel ging. Achteraf gezien had ik rust, veel minder stress, kortom happy mom. De homeopaat attendeerde mij onlangs op uitgeputte bijnieren. Dit bleek uit bloedonderzoek. Nu een manier vinden om rust te vinden met 3 kids die allemaal verschillende opvoedingen nodig hebben en verschillende behoeftes. Dat valt niet mee, als je ’s morgen met heel veel pijn en extreem weinig nachtrust(1a2uur per nacht) je jezelf uit bed moet laten rollen…..Tips zijn dan ook meer dan welkom!


Door Sharon op 8 oktober 2013

Vergeet er nog bij te vermelden dat vit D in extreem hoge dosering word niet opgenomen. Loop al jaren bij internist. Hij hoort minimaal 80 te zijn, bij mij zit het in de winter rond de 10 en de zomer rond de 30.
Div keren vit B12 kuren van 6 mnd gehad. Dit werkt wel.
Voor even. Onlangs kreeg ik te horen ook vit C 3000 mg – 6000mg te gebruiken. Dit zou weerstand verbeteren. Al met dus overgang, ME, fybromyalgie, lipoedeem…..


Door Marjolein op 4 oktober 2013

Ik zou ook graag het adres van de orthomoleculaire kliniek willen hebben, alsjeblieft.


Door Marjolein op 4 oktober 2013

Hallo, heb net het hele stuk over bijnieruitputting gelezen, herken daarvan 90% bij mijn dochter! Alleen is zij geen 40+, maar 13! Net 3wkn geleden haar bloed weer na laten kijken in het ziekenhuis( onder behandeling van endocrinoloog ) niets te vinden , volgens de arts. Ondertussen heeft ze wel een insuline resistentie, hoge bloeddruk, is depressief, moe, hoofdpijn, gewrichtsklachten, kortom een hele reeks klachten! Heb me inmiddels gewend tot een alternatieve genezer, deze gaf meteen aan dat het niet in orde is met haar bijnieren! Het was een verademing om zoveel te herkennen in dit stuk van jou! Zat een beetje in een dal over, hoe nu verder. Maar Ga d’r nu weer voor de volle 100% voor!
Maar weer eens de uitslagen opvragen van het bloedonderzoek en zelf alles maar weer uitpuzzelen! Bedankt!


Door Kitty van Dalen op 27 september 2013

Beste Marjolein,

Hartelijk dank voor deze duidelijke info.
Vorig jaar ben ik volledig verrast door een Burn out, en kamp nog steeds met de gevolgen hiervan, ik denk dat met deze vele tips en duidelijke informatie nu veel beter met mijzelf kan om leren gaan.
Weinig mensen weten dat de gevolgen van langdurige stress zoveel met je lichaam kan doen.
Hartelijk dank voor je inzicht!
Kitty


Door kimberley pex op 24 september 2013

’t Is ook ’n bizar tijdperk waar in iedereen opgejaagd wordt; alles moet perfect, snel, zelfs radio e t.v. is snel, reclames non stop opgedrongen, snel wisselende beelden, al jaren de stijl van filmen. Gezellig relaxed naar ’n film kijken, dat is niet meer. Boodschappen doen; 50 soorten van ieder voedingsmiddel in ’n rek !En maar zoeken …. aanbiedingen ik noem dat telefonisch stalken. Leningen, nieuwe meubels ,nieuwste haarstijl, kleding. En je mag vooral niet ziek zijn; dan heb je echt niemand meer, als je ziek bent , ben je niet succesvol,dan rennen de mensen hard weg. O.k. , mijn darmziekte dwingt mij in ieder geval om aan deze waanzinnige hectiek niet deel te nemen, misschien ’n groot voordeel, hoewel de tientallen operaties ook absoluut niet in m’n kouwe kleren zijn gaan zitten. M’n bijnieren stonden daardoor ook bijna op ’t nulpunt. Magnesium, C, genoeg slapen, en durven zeggen tegen mensen; ik ga vroeg naar bed. (dat blijkt ’n hele enge zin te zijn voor vele mensen) En ik denk dan; ik wil oud worden ! Doen jullie maar…. Goed stuk Marjolein ***Fijn, dit soort inzichten op internet.


Door mandy op 31 augustus 2013

wat een gave site zo herkenbaar.
bedankt voor alle info erg blij mee.
ik ben er achter gekomen dat mijn bijnieren uitgeput waren door voetreflex nu 3 weken suikervrij en zienderogen meer energie en wat voel ik me weer gelukkig.
mandy


Door corthouts brigitte op 21 augustus 2013

Dag Marjolein,

sinds mijn 50ste scheelt er wel altijd iets met me.
Ik ben met jouw artikels al veel wijzer geworden en dank je daarvoor,

BrigitteDoor wanda op 30 juli 2013

Hi Marjolein, Je hebt het erover dat bijnieruitputting is na te gaan via bloedonderzoek. Welke waarden dien je hier voor te prikken?Door Nathalie op 21 mei 2013

Ik ben nog geen 40er, maar zo te lezen moet ik goed aan de slag!! Dank voor de tips!!!!!


Door Philippine op 2 april 2013

Jammer Marjolein dat ik niet tien jaar geleden deze site kende (toen ik veertig was en toestormde naar een bijnieruitputting…)
Dank voor het delen van je kennis!


Door Wil op 19 maart 2013

Hallo Marjolein,
Het komt zo bekend voor en heb een verzoek gedaan aan mijn huisarts om de waarden te laten bepalen, want ik had al een lab formulier voor het cholesterol.
Maar mijn huisarts vindt het niet nodig en ik ben volgens haar alleen maar overbezorgd mijn klachten horen totaal niet bij het plaatje volgens haar en ze had me in het verleden al eens vaker doorverwezen en daar was allemaal niets uit gekomen dat ben ik niet met haar eens, want er was wel wat aan de hand. Ik heb het gevoel dat ze me totaal niet serieus neemt en ga ook op zoek naar een andere huisarts (ben erg boos).
Mag ik vragen wat jou mening hierover is?


Door Marjolein Dubbers op 24 maart 2013

Ha Wil, ik zou inderdaad een andere huisarts zoeken als je je niet serieus genomen voelt. Er zijn testen om bijnieruitputting te bepalen maar dan heb je een doorverwijzing van de huisarts nodig. Ondertussen kan je het boek van Wilson eens doorlezen en zelf alvast de eerste stappen zetten. BEzoek anders ook de faceboekgroep van EVA: https://www.facebook.com/groups/energiekevrouwenacademie/ Sterkte en vooral veel wijsheid!


Door carine cockx op 13 november 2015

Hallo Marjolein, heel interessante mail ivm de werking van de bijnieren. Je kan er niet genoeg over lezen ! Ik neem al jaren synthetisch schildklierhormoon door een arts voorgeschreven. Werking van bijnieren nog nooit over gehoord.
Met vriendelijke groet Carine


Door Irma op 21 november 2013

Beste Wil, je huisarts is verplicht je een lab form. af te geven waarmee je naar een laboratorium kan gaan.
Zie verder op http://www.vageklachten.ashrama.nl, hier staat nog meer nuttige info. Verder kun je denken aan: vit.B12 tekort-bijnieruitputting-ziekte van lyme, diabetis, dit kan je allemaal laten onderzoeken


Door marjo op 4 februari 2013

pff wat een verhaal zeg,kamp al jaren met fibromialgie ,endometriose ,en sinds de geboorte van mijn jongste nu 7 jaar geleden met angst en paniek klachten. slik ook al 7 jaar nu efexor voor deze klachten.
ben altijd moe slaap voor geen meter word zo dik als een koe en krijg er geen gram af alles is teveel ben echt niet gelukkig met mezelf en zit tot overmaat van ramp ook al in de overgang terwijl ik pas 43 ben. de dokter wil me nu volstoppen met synapause e3 en ik wil dat niet hij staat niet open voor het gebruik van utrogestan of progesteroncreme st amet me rug tegen de muur en weet niet meer wat te doen.
denk dat mijn bijnieren zo langzamerhand ook helemaal op zijn.heb je gratis ebook aangevraagd en ga er in lezen nu hoop echt dat ik me beter ga voelen en vooral van die angst en paniek af kom.
lieve groet marjo


Door Bianca op 7 juni 2013

Beste Marjo,

Jouw klachten zijn zo herkenbaar! Ik heb het allemaal gehad: nachten wakker liggen, angst- en paniekaanvallen, opvliegers….En ik was toen nog maar 39 jaar!

We zijn nu 1,5 jaar verder en ik ben zoveel hersteld en ook wijzer geworden. Een huisarts kan je niet altijd helpen, dat is wat ik heb gemerkt.
Ik was al lang moe, maar verder dan: doe het maar rustig aan, kwam hij niet. Tot ik ineens inklapte: ik kreeg angst-en paniekaanvallen, sliep helemaal niet meer. Bij een orthomoleculaire kliniek liet ik toen mijn bijnieren testen, want ze vermoedden chronische stress. De uitkomst was dat ik een heel hoog cortisol niveau had (bijnieruitputting of er tegen aan) + vele tekorten in mijn bloed.

De B-vitaminen bijv. En die zijn voor een gezond zenuwstelsel en als je hieraan een tekort hebt, krijg je angst en paniek. Vooral de B6 vertelden ze, dus toen ik dat ging gebruiken, ging het meteen beter. Ik heb nu al tijden geen angst-en paniekaanvallen meer gehad! Ook kreeg ik B12 injecties. Ze noemen daar de B12 de moedervitamine, die erg belangrijk is in je lichaam. Heel veel mensen hebben hier een tekort aan en dat wordt steeds meer bekend.

Verder kreeg ik ook opvliegers, verschrikkelijk, ik was pas 39! Toen ik bij een goede acupuncturiste kwam, bleek dat mijn nieren leeg waren. Die staan in de Chinese Geneeskunde voor je accu, dus mijn accu was leeg. En zo voelde ik me ook, ik was moe. En met een lege accu, maak je minder hormonen, dus krijg je opvliegers… Na een tijdje chinese kruiden te hebben genomen, werd dit allemaal beter. Ik heb nu geen opvliegers meer en voel me stukken beter! Ik ben onlangs weer getest en alleen mijn testosteron niveau is nog iets te laag.

Ik heb de afgelopen tijd ook veel gelezen over voeding en zie nu hoe belangrijk gezonde voeding is en hoe dit je kan helpen om te genezen en je weer goed te voelen. Ik eet veel meer vetten: kokos, roomboter, rauwe melk waar ik ook vaak kefir van maak (gezond!), ghee, beestenbottenbouillons, levertraan, biologische eieren van de boer. Ik voel mij nu zoveel beter! En dat zonder hulp van de huisarts, ik heb dit op eigen kracht bereikt met wat hulp van ‘alternatieve therapeuten’. Zij begrepen mijn klachten direct en konden ook daadwerkelijk bijdragen aan mijn herstel.

Ik hoop en ga ervan uit dat mijn bijnieren aan het herstellen zijn. Ik slaap weer goed, kan al wat beter tegen drukte en stress. Ook al ben ik er nog niet, ik ben op de goede weg en dat wens ik jou ook toe. Luister naar jezelf en kijk rond. Er zijn meer goede mensen / therapeuten die je kunnen helpen en je klachten wel begrijpen en niet meteen naar medicijnen grijpen. Het heeft mij heel erg geholpen!


Door Bianca op 8 juni 2013

En nog vergeten te zeggen:
Je schrijft dat je in gewicht bent aangekomen. Als je bijnieren moe of uitgeput zijn, dan zet je lichaam je schildklier op traag (nadat deze vaak eerst een tijdje te snel werkt, om alles bij te benen). Een trage schilklier kan de reden zijn dat je bent aangekomen en het je maar niet lukt om af te vallen. Ook dit heb ik allemaal geleerd de afgelopen 1,5 jaar. Ik eet nu meer vis (haring, kabeljauw, polak, zeebaars), eieren en ik slik goede levertraan, dit is allemaal goed voor de schildklier.

Ik wens je heel veel sterkte met je gezondheid!
Bianca


Door Sil op 28 oktober 2014

Hoi Bianca,
Wil jij mij de naam van de arts geven waar jij bent geweest?

Gr. Sil


Door Diana op 12 juni 2013

hallo Bianca. Wat een duidelijk verhaal! Zou je mij misschien de naam van de orthomoleculaire kliniek kunnen geven? Ik zou ook zo graag mijn bijnieren willen laten testen. Ben al jaren uitgeput, hoe gezond ik ook eet, het lijkt niet te helpen. Alvast bedankt!

Vriendelijke groet,

Diana de Brabander


Door marianne wiersma op 21 maart 2015

Hallo Bianca, ik ben al heel lang heel erg moe. Ik kan de dag niet volmaken en lig om 19.00 uur al op bed. Nu blijkt mijn cortisol te laag te zijn en mijn schildklier werkt te traag. Ik voel me vaak ook niet goed. Een gevoel van ik ben hier wel maar ook niet. Tevens is er een hypofyseadenoom ontdekt waar niets aan wordt gedaan. Op dit moment ben ik ten einde raad. Hoe ben jij aan de Chinese kruiden gekomen? Wat kon de acupuncturist voor je betekenen?


Door Rozemarijn op 23 januari 2013

Dus dat is het. Hier hoef ik die test niet eens voor te doen. Ik ben al zeker 10 jaar aan het uitzoeken wat er aan de hand is en dit sluit naadloos aan. Alleen is de oorzaak van de stress niet werk, maar negativiteit en eindeloze kritiek.


Door Petra op 20 maart 2013

Ook ik ben al zeker 10 jaar onwetend over wat er nou precies met mij aan de hand is. Bij “te veel” inspanning en spanning lig ik weer plat met migraine.. en na een opknapbeurt in huis ben ik nu al 5 weken uit de running, moe, allerlei kwalen, algehele malaise. Een kennis adviseerde mij onlangs dat het bijnieruitputting zou kunnen zijn (en de dietiste vertelde erbij dat ook de lever is uitgeput :-(. Ik ben sinds een week met een dieet bezig.
Maar echt goed advies krijg ik nog niet over de juiste voedingssupplementen, wie kan mij een goed advies geven op dit punt?
Dank je wel!


Door carin op 19 november 2012

hallo Marjolein, heb vitamine B12 tekort en flink ijzer tekort, heb ook lange tijd (maanden) verhoging of regelmatig koorts. Zie je een link met de bijnieren? (ben onder behandeling van internist)


Door kim op 6 maart 2015

He hoi

Ik heb precies dezelfde klachten. Ook vit b12 tekort, vermoeidheid en al 6 mnd verhoging/koorts… we zoeken ons gek wat het is. Weet jij het inmiddels al?


Door suus op 1 december 2015

Voor het eerst dat ik dit tegen kom.. ik heb ook bij een internist gelopen twee jaar geleden omdat ik een jaar lang verhoging heb gehad! Ik ben er nu achter dat mijn bijnieren ook zijn uitgeput. Gek om tegen te komen zo ineens!


Door Alie Wouda op 10 november 2012

Heel mooi stuk Marjolein, alleen heb ik nog een aanvulling op het 6 maal per dag eten. We praten hier over chronisch stress –> er wordt bij stress suiker, (glycogeen) vrij gemaakt–> immers vanuit de oertijd is stress vechten–> de spieren hebben suikers, glycogeen nodig om te vechten–>de alvleesklier moet insuline produceren om suiker naar de cel te brengen–> chronisch stress–> chronisch produceren van insuline–> De cel wordt minder gevoelig voor insuline (er komt immers zoveel insuline ) –> insulineresistentie–> meer circulerend insuline–>aantal insulinereceptoren (daar waar de insuline als puzzelstukje oppast) verminderen –> downregulatie–> spiercellen kunnen minder glucose opslaan als glycogeen–> glucose blijft langer in omloop, bloedsuikerwaarden (hyperglycemie) blijven na vaker eten op een dag hoog–> Vetcellen met hun groter aantal insulinereceptoren nemen de overmaat glucose op en slaan ze als vetten op in het vetweefsel, als reserve voor slechtere tijden–> Spiercellen en hersencellen krijgen steeds meer gebrek aan glucose en energie–> schommelende bloedsuikerwaarden verhogen de behoeften aan vette en zoete tussendoortjes (suiker verslaafdheid) Dit lijdt tot 1 alvleesklieruitputting en 2 (meer insuline receptoren op vetcellen—> vetvorming ) Overgewicht, hoge bloeddruk, Diabetes I en II, autoimmuunziektes. Of terwijl het METABOOL X-SYNDROOM.


Door Marjolein Dubbers op 15 november 2012

Dank voor deze uitgebreide reactie Alie, ik zal het metabool X syndroom op mijn lijstje zetten voor een blog. Ik wil mijn blogs niet te lang maken maar er is vaak meer te zeggen!


Door Deb op 1 februari 2015

inderdaad bedankt voor de uitgebreide reactie.
Ik vraag mij nu alleen af of vermindering van stress alléén dit probleem verhelpt. Ik ben namelijk al een tijd bezig met gezonde voeding, gezond bewegen en vooral ook stress verminderen. Nu is het zo dat ik verdeeld over de dag regelmatig lichte uitvalling van mijn spieren heb ( denk aan het uitrekken om iets uit de kast te pakkenen bij de beweging terug voel ik in een golf de energie uit mijn spieren vloei.) aangezien je veel weet over de processen in het lichaam, zou je mij misschien iets meer kunnen vertellen?


Door Miep de Bont op 6 november 2012

Hallo Marjolein, wat ben ik blij dat ik door je zwager behandeld word en zo ook met jou kennis heb gemaakt (je site dan 😉 ). Ik ben 2 maanden geleden gestopt met alle toegevoegde suikers, ik ben al mijn eten zelf aan het maken ( dus niks meer uit pakjes , ben gestopt met de pil en heb geleerd dat je echt wel van jezelf mag houden! De laatste 6 maanden is een aan een schakeling van ontmoetingen met de juiste mensen die me op het juiste spoor zetten. Bedankt allemaal.


Door Bernadette op 5 november 2012

Hele fijne site Marjolein! Ik heb hem meteen “gebookmarkt”. Ik heb nog een vraagje: je schrijft dat rauwkost niet zo goed is bij bijnieruitputting. Ik eet het graag en hoop van jou te horen waarom ik het beter (even?) niet moet doen? En hoelang moet je dat dan niet doen bijvoorbeeld? Ik hoor het graag.


Door Marjolein Dubbers op 7 november 2012

Rauwkost is hard werken voor je darmen. Hard werken proberen we juist te laten bij een bijnieruitputting. Vandaar dat gedurende een periode het beter is om gekookt, gewokt of gestoomde groentes te gebruiken. Voel zelf of het je helpt met je energieniveau en voeg langzaam weer wat rauwkost toe als je het gevoel hebt dat je daar aan toe bent. Succes ermee!


Door sonja op 5 november 2012

wat een herkenbaar stuk. bijnier uitputting zeker weten…je email over “durf jij te dromen” zet mij aan, om na een jaar (!) weer eens te gaan schrijven in mijn dagboek om zo weer beter voor mezelf te gaan zorgen; hoe makkelijk is het jezelf over te slaan. heb nog 2 maanden om het jaar met een beter gevoel af te sluiten en 2013 beter te benutten voor MIJ ZELF; er is per slot van rekening maar één SONJA!
thanx


Door Bea op 2 november 2012

ik heb er geen last van ,ik ben uiteraard behandeld maar het komt bij de meeste mensen voor ,we nemen dat altijd mee in de behandelingen .
de test heb ik geprobeerd maar vind het lastig te zien in een donkere kamer.en over gezond eten sinds gisteren is de website van de planteneter in de lucht en als je je op geeft voor de nieuwsbrief krijg je een week cadeau met tips en adviezen heel interessant.
bij ons kun je het keltisch zout ook kopen ,erg gezond.goed voor je maag ,darmen ,je kunt je tanden er mee poetsen en een bad nemen zeker ook goed voor mensen met huidproblemen


Door Berndien op 2 november 2012

Magneetproducten helpen erg goed om je bijnieren weer op te laden!!! Het is makkelijke EN effectief!


Door minnen nancy op 27 december 2013

wat bedoel je met magneetproducten?

verbeteren die ook lever/bijnieruitputting?

dank je

Mvg

Sun1979


Door Jose Leeuwis-Ossewaarde op 2 november 2012

Ik ben heel blij met al deze informatie die heel goed bij mij passen, bijnieruitputting, heel interessant.
Dank je wel.
Jose.

Plaats een reactie


*