Asperges; krachtige ontgifters en beschermers tegen ouder worden
5 min. leestijd

Asperges; krachtige ontgifters en beschermers tegen ouder worden

Asperges. Sinds ik me meer en meer verdiep in de helende werking van voeding, vind ik het zo leuk als ik ontdek dat iets wat ik heel lekker vind ook nog eens bijzonder gezond blijkt te zijn. Zoals asperges. Ben jij er ook zo dol op? Ik ben opgegroeid in Noord-Limburg en mijn eerste vakantiebaantje was witte asperges steken. Ik vind ze heerlijk en eet ze ieder voorjaar in allerlei combinaties. Behalve dat ze erg lekker zijn blijken ze daarbij ook nog eens veel glutathion bevatten.

Nog nooit van glutathion gehoord? Dit is een belangrijk stofje, vooral voor vrouwen. 

Asperges; de rijkste bron van glutathion

Zowel de witte als de groene asperges blijken van alle voeding de meeste glutathion te bevatten. Ik kan me voorstellen dat je nog nooit van glutathion hebt gehoord. Vandaag vertel ik je er graag wat meer over want het heeft een aantal belangrijke functies in ons lichaam.

Glutation zorgt voor afvoer van toxische stoffen, het neutraliseren van vrije radicalen, het versterkt je immuunsysteem en beschermt je cellen en zelfs je DNA.

glutathione-voordelen

Wat is glutathion?

Glutathion is een stofje dat voorkomt in bepaalde voeding, maar dat je lichaam zelf ook extra aanmaakt als het nodig is. Het heeft hiervoor drie aminozuren nodig (cysteīne, glutamine en glycine).

Er kunnen redenen zijn waardoor je lichaam te weinig glutathion aanmaakt. Vooral in tijden van stress, ziekte, bij chronische ontstekingen en infectieziektes is het lichaam minder in staat om glutathion aan te maken. Ook roken, slechte voeding, operaties, bepaald medicijngebruik en blootstelling aan toxische stoffen verminderen de aanmaak van glutathion. Dit laatste is erg jammer want de belangrijkste eigenschap van glutathion is misschien wel dat het je juist helpt om die toxische stoffen af te voeren. Vlek op vlek zeg ik dan.

Niemand ontkomt aan blootstelling aan toxische stoffen

Denk niet dat jij niet in contact komt met toxische stoffen. Een zaterdagmiddag slenteren over een meubelboulevard, het gebruik van parfum, je huis schoonmaken, enkele uren wachten in een garage op je auto? Amalgaamvullingen in je mond, drinken van leidingwater, eten van bewerkte voeding, wandelen in een drukke stad? We krijgen ongemerkt allemaal een flinke lading toxische stoffen binnen.

Geen paniek! Je lichaam heeft een groot vermogen ze af te voeren, maar het is wel heel blij als het daarbij jouw hulp krijgt.

Door te zorgen voor voldoende glutathion help je je lichaam toxische stoffen snel en goed af te voeren

Oestrogeendominantie betekent dat je lichaam aan het vergiftigen is

Vooral vrouwen betalen een hoge prijs voor deze overdosis aan toxische stoffen. Ze worden ook wel xeno-oestrogenen of xenobiotica genoemd. Ze verstoren de belangrijke balans tussen oestrogeen en progesteron in ons lichaam. Te veel oestrogeen in ons lichaam noemen we oestrogeendominantie. Dit is een situatie waarbij je lichaam zichzelf langzaam aan het vergiftigen is. Lees hier meer over xeno-oestrogenen: een tsunami van hormoonverstorende stoffen. 

De lijst met klachten en ziektes als gevolg van oestrogeendominantie is eindeloos: van hardnekkig overgewicht tot kanker en van hoofdpijn tot een depressie.

Je lichaam is dus erg blij als je ervoor zorgt dat deze giftige stoffen het lichaam snel weer verlaten. Glutathion is hierbij een waardevolle bondgenoot.

Glutathion helpt bij het afvoeren van toxische stoffen

Glutathion bindt zich aan vele verschillende toxische stoffen, waaronder zware metalen, oplosmiddelen en pesticiden. Het heeft namelijk de eigenschap om deze vetoplosbare stoffen om te zetten in wateroplosbare stoffen. Alleen wateroplosbare stoffen kunnen via je lever, gal, darmen of nieren worden uitgescheiden.

Je lever is je belangrijkste ontgiftingsorgaan. Het is dan ook het grootste reservoir van glutathion en glutathion beschermt op zijn beurt ook weer de leverfunctie zelf. Bedenk dat je lever een belangrijk orgaan is, ook als het gaat om het in balans houden van je hormonen.

Glutathion versterkt je immuunsysteem

Vrouwen worden vier keer vaker dan mannen getroffen door een auto-immuunziekte: een situatie waarbij het immuunsysteem niet meer optimaal werkt. Alles wat we kunnen doen om ons immuunsysteem krachtig te houden is belangrijk voor onze gezondheid.

Glutathion helpt je immuunsysteem te versterken en actief te houden. Bijna alle kwalen en ziektes beginnen met een ontsteking op cellulair niveau. Een krachtig immuunsysteem zorgt ervoor dat deze ontstekingen snel worden opgeruimd en afgevoerd. Voldoende glutathion is hierbij van essentieel belang.

Krijg jij al zin om vanavond asperges op je menu te zetten?

Mama antioxidant

Glutathion wordt ook wel de moeder van alle antioxidanten genoemd. Weet jij nog hoe dat zit met die antioxidanten? Antioxidanten in je lichaam zorgen voor het neutraliseren van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn cellen in je lichaam die andere cellen beschadigen. Een teveel aan beschadigde cellen zorgt voor allerlei ziektes en versnelde veroudering.

Het is ook de krachtigste vrijeradicalenvanger die er is en het unieke ervan is dat het zichzelf kan regenereren en dus steeds weer vrije radicalen kan neutraliseren. Ook kan het andere antioxidanten zoals vitamine C en E recyclen, waardoor ze opnieuw vrije radicalen kunnen vangen.

Hieronder een kort filmpje om je geheugen even op te frissen hoe het ook alweer zit met die vrije radicalen en oxidatieve stress.

Waarom verouderen we naarmate we ouder worden?

Wat leeftijd betreft worden we allemaal ouder. Dag na dag. Maar er zijn jonge en vitale 70ers en uitgebluste en ‘oude’ 40ers. Hoe kan dit? Uiteraard spelen hierbij heel veel factoren een rol. Zichtbare en voelbare veroudering heeft echter altijd te maken met onvoldoende herstel van cellen en weefsels. Een goede celfunctie is, naast voldoende aanmaak van energie door mitochondriën, voor een groot deel afhankelijk van glutathionvoorraden.

Glutathion beschermt niet alleen onze cellen maar ook ons DNA.

Naarmate we ouder worden wordt ook onze voorraad glutathion aangetast waardoor oxidatieve stress toeneemt. Tenzij we bewust in actie komen om dit zo lang mogelijk tegen te gaan.

Doe je het niet voor je lijf, doe het dan voor je hersenen

Natuurlijk is het fijn om vitaal ouder te worden en een gezond lichaam te behouden. Maar misschien is het gezond houden van je hersenen belangrijker voor jou dan een vitaal lichaam?  Ook dan is het belangrijk om regelmatig glutathion op je menu te zetten.

Je hersenen verbruiken de meeste energie in je lichaam. Overal waar energie wordt geproduceerd door je mitochondriën ontstaan vrije radicalen, dus ook in je hersenen. Glutathion beschermt hersenen tegen versnelde aftakeling (1). Denk aan de ziekte van Alzheimer, dementie of andere neurologische aandoeningen.

Veel hersengerelateerde aandoeningen hebben een link met een tekort aan glutathion

glutation-voeding

Wat zetten we dus op ons dagelijkse menu?

Naast witte en groene asperges bevatten ook avocado’s en walnoten een grote hoeveelheid glutathion. Zet binnenkort dus eens asperges met avocado en walnoten op het menu. Andere glutathionrijke voeding is broccoli, knoflook, wortel en kurkuma. Neem watermeloen als toetje, ook dat bevat veel glutathion.

Je lichaam bouwt zelf glutathion op uit de aminozuren arginine, glycine en cysteïne. Aminozuren zijn eiwitten. Zorg zelf dus ook voor voldoende eiwitten zoals biologische eieren, vette vis of biologische kip of kalkoen. Hennepzaad, kikkererwten en linzen zijn goede bronnen van plantaardige eiwitten.

De kruisbloemige groenten (broccoli, boerenkool, bloemkool, radijs, spruitjes, waterkers) zijn een waardevolle aanvulling om voldoende vitamine C en E binnen te krijgen. Hierdoor blijft glutathion langer werkzaam in je lichaam.

Kan je je glutathion aanvullen met een supplement?

Zoals je weet ben ik er een voorstander van om eerst te zorgen voor gezonde voeding op je bord. Je lichaam heeft veel meer gezonde voedingsstoffen nodig behalve glutathion en deze vind je in onbewerkte, verse voeding. Focus vooral op veel groenten en de gezonde vetten.

Glutation en L-Glutathion worden aangeboden als supplement maar dit wordt door het lichaam slecht opgenomen (2). Heb je de indruk dat je baat kan hebben bij extra glutathion dan is S-Acetyl-L-Glutation een betere keuze (3). Overleg bij voorkeur met een orthomoleculaire arts of therapeut of suppletie voor jou zinvol kan zijn. Kies altijd goede orthomoleculaire merken als je kiest voor suppletie. Klik hier voor een goed orthomoleculair merk.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Heb jij een lekker recept met asperges?

Bronnen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12751781

https://www.sohf.nl/nieuws/glutathion-moeder-van-alle-antioxidanten

https://www.sohf.nl/nutrient/s-acetyl-l-glutathion

interieuradvies lisse
Door

interieuradvies lisse

op 04 May 2019

Fijn en erg goed te volgen artikel.

Monique
Door

Monique

op 08 May 2019

Ik ben helemaal verzot op asperges. Zebevatten weinig tot geen histamine en ik heb ook sterk de indruk dat ik beter ga zien in de aspergetijd omdat de staar in mijn linkeroog verminderd...

Wil
Door

Wil

op 10 Oct 2019

Goed om te lezen. Fijn uitgelegd en handvatten om er wat aan te doen!

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!