Verander je voeding. Verander je hormonen. Verander je leven. Wil jij weten hoe?
Lees meer
Gratis: Mijn 7 favoriete recepten!

Page content

10 natuurlijke antibiotica uit je keukenkastje

10 natuurlijke antibiotica uit je keukenkastje

Verborgen chronische ontstekingen liggen ten grondslag aan vrijwel alle chronische ziektes, waaronder diabetes 2, hart- en vaatziektes, kanker, obesitas, reuma, artritis, botontkalking en Alzheimer. We zien en voelen ze niet totdat ons immuunsysteem zo verzwakt is – of juist zo overprikkeld – dat ze onze zwakke plekken zoeken en dan echte schade gaan aanrichten. Chronische ontstekingen kan je “chronisch behandelen” met allerlei heerlijke producten uit je keuken. Ontdek mijn tien favorieten. 

Antibiotica helpen om schadelijke bacteriën op te ruimen

Antibiotica zijn stoffen tegen infecties in je lichaam, die ontstaan doordat bacteriën je lichaam zijn binnengedrongen en daar schade aanrichten. We noemen dat een ontsteking. Als je weinig weerstand hebt is het moeilijk voor je lichaam om deze infectie zelf te bestrijden. Antibiotica komen voor in de natuur maar uiteraard heeft de farmaceutische industrie hier ook medicijnen van gemaakt. Deze kunnen levensreddend zijn, zoals bij een ernstige longontsteking. Ze worden door artsen voorgeschreven bij verschillende ontstekingen of infecties. Antibiotica werken niet tegen virussen, uitsluitend tegen bacteriën.

Nadeel: je darmflora in complete chaos

Er zit een aantal nadelen aan het gebruik van antibiotica in de vorm van een medicijn. Ten eerste kunnen bacteriën resistent worden tegen een antibioticum (antibioticaresistentie). Dit betekent dat de bacteriën niet meer gevoelig zijn voor het antibioticum en het dus niet meer helpt om de bacterie daarmee te bestrijden.

Ten tweede bestaat de werking van antibiotica uit het doden van de bacterie, maar kunnen ze geen onderscheid maken tussen goede en slechte bacteriën. In je darmflora, waar miljarden bacteriën wonen, betekent dit dat zowel de slechte als de goede bacteriën worden gedood. Dit heeft tot gevolg dat de slechte bacteriën de overhand kunnen krijgen. Dit verzwakt je immuunsysteem, wat weer kan leiden tot allerlei vervelende nieuwe problemen, waaronder een candida infectie die veel voorkomt bij vrouwen.

Het herstellen van je darmflora kan wel vier jaar duren

Uit onderzoek blijkt dat het na een antibioticakuur wel vier jaar kan duren voordat de darmflora zich weer heeft hersteld (klik hier voor meer informatie over dit onderzoek).

Het is dan ook aan te raden om terughoudend te zijn met het gebruik van een farmaceutisch antibioticum en bij een lichte ontsteking eens in je keukenkastje te kijken of er geen natuurlijk antibioticum te vinden is. Met al het medicijngebruik zouden we bijna vergeten dat de natuur ons veel uitstekende geneesmiddelen heeft gegeven, die we dagelijks kunnen gebruiken tegen verborgen, chronische ontstekingen in ons lichaam.

1. Gember

Heb je je ooit afgevraagd waarom je ingemaakte, rauwe gember krijgt bij sushi? Het schijnt dat dit een oude traditie is om je bij voorbaat te beschermen tegen een mogelijke voedselvergiftiging als gevolg van het eten van bedorven vis. Er zijn vele studies die hebben laten zien dat verse gember werkt als een antibioticum bij allerlei voedselvergiftigingen zoals salmonella. Ook als je zeeziek, wagenziek of misselijk bent vanwege een zwangerschap wordt gember aanbevolen. Gember stimuleert de aanmaak van maagzuur en heeft een ontstekingsremmende werking dankzij het stofje gingerol. Voeg stukjes verse gember toe aan je sapjes, smoothies, thee of gewoon in heet water. Ik gebruik een aparte knoflookpers als gemberpers om het toe te voegen aan veel verschillende gerechten.

2. Knoflook

Knoflook wordt al eeuwenlang ingezet als medicijn in allerlei culturen. Naast gember is knoflook een van mijn favorieten. Het pletten van een teentje knoflook zet een hele chemische reactie in werking. De stof alline wordt dan omgezet in allicine dat werkzaam is tegen bacteriën, schimmels en virussen. Het kan zelfs zware metalen zoals lood en cadmium binden waardoor het mogelijk is ze uit je lichaam te verwijderen. Knoflook werkt daarbij als een prebioticum en helpt je om een gezonde darmflora te behouden. Uit onderzoek blijkt dat kanker minder kans krijgt bij mensen die regelmatig groenten eten uit de knoflookfamilie. Je kunt het beste een of meerdere teentjes pletten en ze dan tien minuten laten rusten voordat je ze verder verwerkt. De stoffen kunnen dan met elkaar in contact komen en actief worden. Zet er thee van, eet ze rauw of verwerk ze in licht gekookt voedsel.

3. Uien en sjalotjes

Als ik als kind niet kon slapen van een dichte neus legde mijn moeder een doorgesneden ui naast mijn bed. Ik doe het nog steeds en het helpt echt! Uien werken ontstekingsremmend en zouden zelfs reuma tegen kunnen gaan. Reuma is een vorm van ontsteking dus dat klinkt logisch. Daarbij hebben uien nog veel andere gezonde eigenschappen: ze bevatten veel antioxidanten en vitamine C. Ze kunnen je bloeddruk verlagen en zijn ingezet bij de behandeling van diverse longziektes zoals bronchitis en astma. Ze maken bacteriën in je mond onschadelijk en leveren een bijdrage aan sterkere botten en bindweefsel. Gebruik uien volop in allerlei gerechten. Rode ui en sjalotjes zijn wat toegankelijker om rauw te eten.

4. Rauwe honing

Donkere rauwe honing, die dus niet verhit is geweest, heeft krachtige bacteriële eigenschappen. Het wordt over de hele wereld gebruikt bij de behandeling van een hele reeks ziektes en verwondingen. Het werkt goed bij wonden op de huid, waaronder brandwonden en blaren, maar reinigt ook je mond van bacteriën en kan tandvleesontstekingen stoppen en tandplak verminderen. De beste honing schijnt de (dure) Manuka honing uit Nieuw-Zeeland te zijn. Hier is veel onderzoek naar gedaan en het is effectief bij verschillende infecties en ontstekingen waaronder de lastige Helicobacter Pylori bacterie. 

5. Ceylon kaneel

The US National Library of Medicine bevat bij het schrijven van dit artikel maar liefst 116 overzichtsstudies over de effecten van kaneel op onze gezondheid. Het bekendste gezondheidsvoordeel van kaneel is dat het helpt om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren, waardoor het meehelpt om te herstellen van diabetes 2. Belangrijk is wel om de goede soort kaneel te gebruiken. Je kunt het op veel manieren gebruiken. Lees meer over kaneel in dit artikel: Kaneel; laat voeding je medicijn zijn. 

6.  Extra vergine kokosolie

Kokosolie is lang verbannen geweest omdat het zogenaamde verzadigde vet van kokosolie ons cholesterolgehalte zou laten stijgen en dat zou slecht voor onze hart- en bloedvaten zijn. Bovendien zou het dikmakend zijn. Inmiddels komen we tot nieuwe inzichten. Ten eerste is een hoog cholesterol niet zo slecht voor onze hart- en bloedvaten, die wél te lijden hebben onder een hoge inname van suiker en snelle koolhydraten. Ten tweede is kokosolie een apart soort verzadigd vet (met middellange vetzuren) waardoor het wel energie geeft, maar we er niet dik van worden. Het laurinezuur in kokosolie gaat bacteriën, schimmels en virussen te lijf en ondersteunt je darmflora. Je kunt het zowel eten als op je huid smeren. Kokosolie is prima om in te bakken en kan goed verhit worden. Lees meer over kokosolie in dit artikel: Kokosolie, de vette slankmaker. Kies voor een goede kwaliteit want er is veel troep op de markt.

7. Cayennepeper

Ook cayennepeper (het gemalen poeder van hete rode chilipepers) wordt al duizenden jaren ingezet vanwege de ontstekingsremmende effecten die het heeft. Uit onderzoek weten we inmiddels dat het inderdaad een natuurlijk antibioticum is. De werkzame stof in cayenne is capsaïcine, bekend om zijn pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Capsaïcine helpt om vastzittend slijm van neus- en keelholtes te verdunnen waardoor het kan worden afgevoerd. Goed bij een verkoudheid dus. Het schijnt ook goed te werken bij een keelontsteking ontstaan door streptokokken. Cayennepeper verhoogt de afgifte van spijsverteringssappen in je maag, zodat voeding beter verteerd kan worden. Op deze manier draagt het bij aan een beter immuunsysteem. Een halve theelepel cayennepeper kan je mengen met heet water. Voeg naar smaak wat geraspte gember, citroensap en/of honing toe en drink het als thee.

8. Kurkuma of geelwortel

Kurkuma, Curcuma, Koenjit, Geelwortel of Tarmeriek: verschillende benamingen voor de wortel van de Curcuma Longa die in al in de oude Chinese geneeskunst werd gewaardeerd vanwege de pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het is familie van de gember. Het kan zowel inwendig als uitwendig worden gebruikt bij reumatische klachten, maag-, darm- en hart- en vaatziektes. Vergeet niet dat hart- en vaatziektes ontstekingsziektes zijn. Ook bij hardnekkige bacteriën werkt het antibacterieel. De werkzame stof is curcumine; een krachtige antioxidant. Net als gember is kurkuma buitengewoon interessant bij de preventie en bestrijding van kanker. Het wordt besproken in het boek Eten tegen Kanker van R. Beliveau en D. Gingras; twee oncologen. Gebruik kurkuma samen met verse, zwarte peper, dat bevordert de opname. Gebruik het volop in allerlei gerechten en sauzen en voeg regelmatig een theelepel toe aan je groentensmoothie. 

9. Oregano

Oregano wordt ook wel wilde Majoraan of Marjolein genoemd. Het is allemaal familie van elkaar maar wilde Marjolein (Oreganum vulgare) heeft een krachtigere werking. Net als andere lipbloemige kruiden (zoals tijm, basilicum, rozemarijn en munt) werkt het ontstekingsremmend, schimmelwerend, antibacterieel en is het actief tegen parasieten. Net als gember en kurkuma past het in het rijtje kruiden en specerijen met kankerwerende eigenschappen. De etherische oliën in oregano bevatten thymol en carvacrol die sterk schimmelwerend en antiseptisch werken. Je kunt het inzetten bij een candida infectie. Het is een kruid dat kan zorgen voor ontspanning en het is een goede antioxidant. Gebruik het volop in je keuken naast de andere Provençaalse kruiden. Wil je het echt therapeutisch gebruiken, kies dan therapeutische wilde oregano-olie met minimaal 70% carvacrol (niet geschikt voor zwangere vrouwen).

10. Kruidnagel

Kruidnagel herinner ik me nog goed van toen ik als kind eens hevige kiespijn had en moest wachten totdat de tandarts tijd voor me had. Mijn moeder gaf me een kruidnagel om flink op de zere kies te drukken. Het is dan ook een krachtige infectiebestrijder bij de behandeling van wortelkanaalbehandelingen. De werkzame stof euganol werkt antiseptisch. Net als oregano wordt de werking krachtiger als er een geconcentreerde olie van wordt gemaakt. Het schijnt dat tandartsen dat nog steeds gebruiken, maar het werkt ook tegen schimmels en kalknagels. Kruidnagel heeft een specifieke smaak die je niet in alle gerechten terug wilt laten komen. Kruidnagelpoeder is makkelijker te verwerken in o.a. soepen, pittige bonenschotels en zelfs in worteltaart.

Mijn magische toverdrankje

Toen ik dit lijstje zag, bedacht ik het volgende toverdrankje: meng een halve theelepel kaneel met een theelepel honing en vermeng dit met wat water tot een papje. Voeg hier wat stukjes gember aan toe en giet hier royaal heet of lauw water overheen. Maak het af met een halve theelepel kokosolie. Als ik een verkoudheid voel opkomen drink ik dit en leg ik een halve ui naast mijn computer. De meeste kriebels in mijn neus en keel verdwijnen dan als sneeuw voor de zon. Wat wordt jouw toverdrankje?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Comment Section

103 reacties op “10 natuurlijke antibiotica uit je keukenkastje


Door Ann op 10 november 2016

Ter bevestiging : kruidnagel wordt inderdaad nog gebruikt in bepaalde ontstekingsremmende vullingsmaterialen bij de tandarts ! De Grieken gebruiken dit trouwens voor een goed ruikende adem ipv pepermunt …


Door Hans op 27 oktober 2016

Kokos(noot)olie is ook goed inzetbaar bij de ziekte van Lyme. De bacterie Borrelia burgdorferi die dit veroorzaakt is slecht aan te pakken met de reguliere antibiotica. De bacterie is in staat ook door het hersenvlies heen te komen waardoor er daarna ook neurologische klachten kunnen ontstaan. De meeste reguliere antibiotica zijn niet in staat door het hersenvlies heen te dringen en hebben dus het nakijken. Kokosolie kan het wel, en kan dus ook daar de Borrelia aanpakken. 2x per dag een dun laagje kokosolie op een boterham of 6 tot 8 theelepeltjes zo puur naar binnen werken, of een combinatie hiervan. Belangrijk is dat je het consequent blijft volhouden, de regelmaat doet meer dan de hoeveelheid die je slikt. Na zes tot acht weken moet er een verandering waarneembaar zijn als je te maken hebt met de ziekte van Lyme.


Door Marjolein Dubbers op 31 oktober 2016

Beste Hans, bedankt voor je aanvulling. Er is echter voor zover ik kan vinden geen wetenschappelijk bewijs dat Borrelia zelf rechtstreeks wordt aangepakt, wel dat allerlei vervelende symptomen van Lyme zelf, of vanwege verlaagde immuniteit door Lyme, of symptomen en bijwerkingen door de antibiotica die worden ingenomen tegen Lyme (zoals bv. Candida) kunnen verbeteren door gebruik van kokosolie. Maar in ieder geval is kokosolie zeker ook goed om in te zetten bij de ziekte van Lyme!


Door Monique van den Doel op 13 oktober 2016

Ikheb een heerlijke “golden milk” pasta gemaakt die je in de koelkast kan bewaren en waarvan we ’s morgens een schap doen in warme hafer/hazelnoot of rijstmelk. Dan voeg ik nog honing en kaneel toe. Pasta: 1 kop water, 1/2 kop kurkuma, 1 tl. zwarte peper, 5 el. kokosolie, verwarmen en goed doorroeren totdat een past ontstaat en dan in een pot, af laten koelen en hup in de koelkast. heerlijk als alternatief ’s morgens ipv koffie


Door Kat leen op 13 oktober 2016

Vraagje. Kan thee met citroengras en gember ook voor problemen op de slokdarm zorgen? Ik drink deze thee supergraag, lekker en fris, maar sinds ik deze drink had ik gevoeliger meer last op mijn slokdarm (al een slokdarmonsteking achter de rug maar niet hierdoor). Nu al een paar dagen drink ik weer andere thee en mijn gevoeligheid is weg. Nochtans lees ik dat de combinatie citroengras en gember goed zou zijn voor maag en darmklachten?


Door Marjolein Dubbers op 14 oktober 2016

Beste Kat Leen, luister altijd goed naar je lichaam. Iedereen reageert anders op voeding. Dus het zou kunnen zijn. Je lichaam is altijd je beste raadgever.


Door Angelique op 6 september 2016

Wat ik lastig vind met dit soort informatie is dat er nooit hoeveelheden bijstaan. Curcuma is goed…maar hoeveel dan? Een eetlepel, 2 eetlepels, een theelepel per dag? En dat geldt eigelijk voor al dit soort advies.


Door Helmie op 29 augustus 2016

Een kleine P.S. maar wel een belangrijke: Zorg je wel dat je water onder de 60 graden blijft als je honing gebruikt !!?? Anders wordt deze giftig in je lijf en dat wil je er zeker niet bij hebben. (En geen kleintjes onder de 1 jaar).


Door Truus Kooloos. op 20 april 2017

Dat wist ik niet ben blij met die tip.


Door Marianne op 24 augustus 2016

Ik ben sinds kort aan de propolis, is ook tegen onstekingen. Help in combinatie met kurkuma erg goed.😊


Door Jo op 9 augustus 2016

Ik maak mijn eigen chai thee: ik neem een theefilter, doe daar verse schijfjes gember in, een flinke snuf kaneel, kurkuma, kruidnagel, peper en war citroenrasp en dat hang ik een een pot heet water. Super lekker en heel gezond.


Door Diana op 9 augustus 2016

Ik heb al 3,5 jaarlast van zere knieen en voeten (hielspoor en peesontsteking). Bloedwaardes zijn goed …geven maar minimale verhoging. Wat kan ik evt aan goede supplementen hiervoor slikken zodat ik weer wandelingen van een half uur of langer kan maken?


Door Marjolein Dubbers op 16 augustus 2016

Over jouw individuele problemen met knieën en voeten kan ik zo niets zinnigs zeggen Diana. Je kunt het best eens naar een goede (natuur)arts of orthomoleculair therapeut gaan om te kijken welke opties voor jou het best zijn wat eventuele supplementen betreft. Of naar een fysiotherapeut, podoloog of podotherapeut, die misschien kan achterhalen of het (deels) een ‘mechanisch’ probleem is (verkeerde houding, platvoeten?) dat zorgt voor ontsteking van pezen en zere knieën.


Door Kiki op 13 juli 2016

Al geruime tijd slik ik 2 kurkumacapsules per dag en zelfs een verkoudheid, wat bij mij voorheen vaak resulteerde in bronchitis, verdwijnt nu direkt.


Door Sasja op 12 juli 2016

Mooi artikel! Ik vraag me nu wel af: ik heb in 2 jaar tijd 7 antibioticakuren gehad.. Als ik uitga van 4 jaar herstel per kuur..oei.. Of kan ik het op een andere manier opvatten?


Door Marjolein Dubbers op 18 juli 2016

Beste Sasja, nee, het is geen optelsom in dat geval. Maar het is wel zo dat jouw darmflora natuurlijk volledig is platgelegd, dus het kan wel echt erg lang duren voordat het hersteld is. Vier jaar kan het zeker wel duren. Bij jouw 7 kuren in 2 jaar is het herstel tussendoor niet eens echt begonnen. Ik wens je veel sterkte, probeer zeker te voorkomen dat je nog eens aan de antibiotica moet!


Door sandra op 11 juli 2016

ps: achillea is ook een mooie circa 80 cm hoge tuinplant (gele schermbloemen). Voor de winter droog ik altijd een paar takken met blad om indien nodig in de winter te gebruiken. Ook guldenroede (mooie tuinplant, 80 cm hoog gele pluimbloemen) droog ik voor gebruik in de winter. Dit moet wel tijdig gebeuren bij de guldenroede want deze heeft de neiging tot meeldauw krijgen in de maand augustus dus voor die tijd enkele stelen plukken en te drogen hangen. Guldenroede is goed voor de nieren en werkt vochtafdrijvend.


Door sandra op 11 juli 2016

heb zelf heel goede ervaring met een blaadje van de achillea plant in mijn thee te doen in de avond. Ik drink dan 2/3 kopjes. Ik doe dit als ik een blaasontsteking voel aankomen. Werkt vrijwel altijd binnen 1 dag. (soms moet ik het 2 dagen doen).


Door Marjolein Dubbers op 11 juli 2016

Dank voor je aanvulling Sandra!Fijn dat dit goed werkt voor je. Achillea (Duizendblad) heeft inderdaad veel goede eigenschappen en kan o.a. de nierfunctie reguleren.


Door kroebeltje op 27 mei 2016

hm reuma door een verzwakt immuunsysteem ???? reuma is een auto immuun ziekte oftewel een overactief immuunsysteem en wordt behandeld met immuun onderdrukkende medicatie


Door Marjolein Dubbers op 2 juni 2016

Dank voor je reactie; het klopt dat sommige van de ziektes ontstaan door verzwakking van het immuunsysteem, maar andere juist door overprikkeling ervan. Ik heb het aangepast in het artikel.


Door Retie op 26 mei 2016

Heel interessant en ik ben al jarenlang fan van verschillende genoemde producten. Waar ik maar geen afdoende antwoord op kan vinden is het volgende; bij een autoimmuun ziekte – waarbij je immuunsysteem overactief reageert – is het dan juist wel of niet slim om je immuunsysteem nog eens extra een boost te geven dmv genoemde middelen?


Door Ine op 25 februari 2016

Over kruidnagel gesproken, wist je dat een oude volkswijsheid je adviseert een kruidnagel in je portemonnee te doen? Dan zul je nooit zonder geld zitten…het proberen waard, toch?


Door Josevhouten@msn.com op 1 maart 2016

Veel
Tips daar word je blij van en boven al natuurlijk producten


Door Wiel op 18 februari 2016

Als aanvulling op de eerder gegeven reacties. Houd er rekening mee dat je honing NOOIT mzg verhitten boven de 40 graden. Dan verliest de honing nl zijn medicinale werking. Een tl kaneel met twee el honing (liefst van een imker binnen een straal van 15 km.) In den glas lauwwarm water max 40 graden geneest snel o.a. urineweginfectie.


Door Yvi op 16 februari 2016

Hi Marjolein, ben sinds twee weken bezig met het eten n.a.v. jouw e-boeken (ontbijt-lunch-groeten-warme saladedrank). Mijn keuken is gevuld met allerlei rawfoodpotten, kruiden e.d. Alles verbannen; alcohol, koffie en roken deed ik al nooit. Daarnaast glutenvrij-lactosevrij….. toch merk ik nu dat mijn neus erg droog is en verstopt, ben niet verkouden…. heb jij een tip of idee wat ik er aan kan doen of waar het aan ligt.


Door Rieky op 5 februari 2016

Ook ik heb rond de feestdagen een strottenhoofd ontsteking bestreden zonder antibiotica.
Maar met Keltisch zeezout spoelingen in keel en neusholtes! En verse gemberschijfjes in theewater.


Door Anne-Mieke Faas op 23 januari 2016

Mierikswortel is ook antibiotisch, een makkelijke (haast niet uit te roeien plant). Eén à twee maal per jaar wat rooien, de kleinere wortels kunnen gewoon weer terug. Dan schoonboenen, in stukjes snijden, invriezen en naar behoefte eruit nemen en in bijvoorbeeld koude (olijfolie) doen. Of bij de vis.


Door Jet op 11 januari 2016

Verse salie beetje kneuzen en dan als thee drinken. Ook afgekoeld is het goed voor keelpijn en luchtwegen. Salie wordt ook in gerechten gebruikt.


Door Elvera Geurts op 18 januari 2016

Als je de verse salie combineert met verse tijm en een eetlepel honing is dit een probaat middel tegen keelinfecties.


Door Meriam op 24 januari 2016

En dank je wel voor je tips verder!


Door karin op 10 januari 2016

Is er ook een tip voor steeds terugkerende blaasontsteking?


Door Marjolein Dubbers op 15 januari 2016

In ieder geval zorgen voor een boost vitamine C en stress verminderen. Probeer vitamine C zo natuurlijk mogelijk te krijgen. Je zou superfoods camu camu of acerola bes kunnen proberen.


Door Anne kok op 22 februari 2016

Preventief 1 cranberry capsule per dag innemen


Door Tiny op 19 maart 2016

Kurkuma en/of curcumine is een probaat middel tegen blaasontsteking. Het helpt snel en afdoende.


Door Carin Schenk op 8 januari 2016

Hallo, mag je dit ook voor kinderen gebruiken en zo ja, vanaf welke leeftijd?? Zelf gebruik ik bij opkomende keel’pijn’ al thee van gember en honing. Interessant artikel wat ik zeker ga bewaren. En ik deel ‘m op Facebook. Bedankt.


Door Marjolein Dubbers op 15 januari 2016

Pas op met hele jonge kinderen. Kruiden hebben vaak een krachtige werking. Bouw het langzaam op.


Door Jan Anton Gilles op 26 december 2015

Eugenol het hoofdbestandeel van kruidnagel is wel mutageen, dus toch oplettenmet dagelijks gebruik of te grote hoeveelheden


Door Veerle Bastaens op 21 december 2015

Hoi Marjolein, tof artikel. Spijtig dat je zo lang ziek was. Op zo’n momenten is er misschien nood aan iets krachtiger? Zelf gebruik ik bij griep, keel en-of sinusontsteking essentiële olie van Oregano, Eucalyptus, Kruidnagel en Rozemarijn. Ik doe dan enkele druppels in een vegetatieve capsule en neem zo om de 3 uur een capsule in. Bij essentiële oliën is frequentie belangrijker dan hoeveelheid, dus zéker regelmatig herhalen! Dit is écht een paardemiddel 🙂 ….. Spijtig dat ik je niet eerder heb kunnen helpen! Lieve groet, Veerle


Door Linda op 19 december 2015

Vele kruiden gebruik ik in mijn soep.
Dus ga ik deze maar voor vandaag maken. …Ik heb buikgriep Help


Door Patricia op 18 december 2015

Grappig om in je nieuwsbrief te lezen dat je zelf uiteindelijk toch maar voor de “echte” antibiotica hebt gekozen. Ik heb zelf griep (constateerde de dokter) en gaf mij zelf de keuze om antibiotica te gebruiken of om dat niet te doen. (Ik had al 2 weken last van klachten waaronder vochtophoping in m’n oogleden) de dokter zei wel dat als het al wat langer duurde, de kans aanwezig was dat er bacteriën in het spel zijn ipv dat het alleen een virus is. Aangezien wij met Kerst een weekend weg gaan wilde ik niet de kans lopen om dan ziek op bed te liggen. Na 1 dag antibiotica knap ik al enorm op. Wel jammer dat ik hier moet lezen dat het 4 jaar duurt voordat je lichaam er weer van hersteld is. 😉


Door Tjitske op 18 december 2015

Ook al ruim vier weken in de lappenmand. Dacht eerst griepklachten die opgevolgd werden door longklachten. Wou een nieuwe kuur voorkomen. Zal de thee zeker proberen. Grootste deel van je lijstje gebruik ik al. Hoop dat het niet alsnog op een kuur uitdraait want de luchtwegen blijven kwetsbaar.


Door maartje op 18 december 2015

Leuk, telt de medicinale werking van kurkuma en gember en knoflook ook voor de poedervorm?


Door Ans Richter op 16 november 2015

Als je honing mengt met heet water gaat de kracht uit de honing, dat zal toch niet de bedoeling zijn.


Door Jeanette op 15 november 2015

Hoihoi,
Het drankje doet me denken aan ‘ het gouden drankje’ wat via ggl of you tube te zien is.
Idd ook met o.a. wat citroensap, kaneel, gember, kurkuma, peper erbij.
Het is een superschot zo uit het keukenkastje!
Ik kook graag met deze ingrediënten, dus op vakantie altijd bij me.
Bv keel ontsteking deze zomer bij onze dochter.
En een stukje gember in laag water koken en dat drinken als thee.
Helpt mij prima van buikklachten of als ik iets verkeerds op heb.
Mijn broer na een heftige reaktie van sterke medicatie om psoriasis te onderdrukken.
Mijn moeder laatst na het eten van pizza kreeg heftige pijn in de buik en werd niet goed.
Twee bekers gemberthee en voelde zich beter. Even later kon het lichaam het uitstoten via hevige toiletgang en was het over.


Door Jan op 28 april 2016

Wij drinken ook dagelijks thee van dit bekende drankje. We voegen er alleen nog wat honing van de imker en kaneel aan toe.
Wij gooien er zwarte peper en cayenne peper bij.

Manuka honing (met keurmerk, hoge dosis) met kaneel werkte erg goed bij mijn ontstoken borstbeen.


Door Geralda op 15 november 2015

Het magische toverdrankje werkt inderdaad maar beter is om de rauwe honing als laatste toe te voegen omdat de enzymen dan werkzaam blijven (als het te heet is om aangeraakt te worden dan mag je er van uitgaan dat de enzymen stuk gaan dus honing niet verwarmen boven de 40 graden)


Door Tuula op 15 november 2015

Hallo Marjolein,

ik heb net een kop van je “toverdrank” op en moet zeggen dat ik het lekker vond ☺. Zelf voegde ik nog een een beetje limoensap toe en later
toen de kop half leeg was heb ik nog gaan experimenteren en ik heb 2 tl rauwe cacao toevoegd. Ook een aanrader! Dankje voor dit recept!


Door zaria zena op 15 november 2015

Beste Marjolein,

Weer een goed artikel hoe je zelf je gezondheid kunt bevorderen met de tips voor de inname van 10 natuurlijke antibiotica uit je keukenkastje. Ik wil dit voor mijzelf ‘uitproberen’ door deze kruiden ook in een gezamenlijke cocktaildrankje te nuttigen, die ik dan dagelijks zal gaan maken, óf ze tezamen in één kruidenpotje te voegen zodat ze altijd klaar staan voor dagelijks gebruik.
Hierbij wil ik graag opmerken dat het gebruik van kurkuma/tumeric beter door het lichaam wordt opgenomen i.c.m. zwarte peper en met een beetje (biologische) olie.
Verder vraag ik mij wel af in hoeverre het lichaam zal gaan wennen aan deze dagelijkse antibiotica-kruiden-inname en/of het lichaam op den duur er niet aan gewend zal raken waardoor de ‘antibiotica’ functie verloren gaat?
Graag je advies in deze.


Door Marjolein Dubbers op 20 november 2015

Variatie, variatie, variatie is mijn motto. Iedere dag zo’n drankje zou ik niet aanbevelen. Iedere dag broccoli, hoe gezond ook, zou ik ook niet aanbevelen. Je lichaam heeft een grote variatie aan voedingsmiddelen nodig. Op deze manier voorkom je bovendien dat dat je lichaam een overschot krijgt aan bepaalde voedingsmiddelen en daar allergisch voor kan worden.


Door patty op 15 november 2015

Goede informatie en leuk recept! Heet intressant voor mij met colitus, helaas verdraag ik geen knoflook en uien maar je kunt je ook afvragen waarom niet. Zelf maakt ik ook vaak een drank met cacou, kurkuma, gember, honing peper en cichorei! Ook heel lekker en een boost.


Door Wim Borsboom op 15 november 2015

Op de honing in het water na, en fantastisch waar artikel!!! Complimenten!.


Door Ineke op 14 november 2015

Maar als je heet water over die rauwe, niet verhitte honing gooit, wat blijft er dan nog van de goeie eigenschappen van die honing over?

Mijn toverdrankje bestaat uit een mix van kurkuma, zwarte peper, cayennepeper, kaneel en gember (poeders) waar ik citroensap, appelciderazijn en honing aan toevoeg. Daarover giet ik heel lauw water.


Door marnik de groote op 14 november 2015

Meer mensen moesten dit toepassen,
Maar o wee, we zijn allemaal zo druk met de rotzooi van deze wereld…


Door Gea op 14 november 2015

Toptips Marjolein!! Dankjewel!
Hartelijke groeten,
Gea Bonefaas


Door Karin op 14 november 2015

Ik heb mij door verschillende voedingsdeskundigen laten vertellen dat je honing (rauw of niet rauw) niet in hete vloeistof moet mengen zoals thee.omdat dan alle belangrijke voedingstoffen verloren gaan.
Helaas weet ik niet of ik dit serieus moet nemen.
jou verhaal over Kaneel en honing doet hier veel stof op waaien.
kun je mij adviseren wat wel en wat niet te doen?

Met vriendelijke groet,
Karin.


Door Marjolein Dubbers op 23 november 2015

Dat klopt, door verhitting gaan waardevolle enzymen in honing verloren.


Door petra op 14 november 2015

Bedankt voor je informatie Marjolein. Propolis is mijn eerste hulp middel bij verkoudheid en griep maar ook bij pijn in mijn buik..
Ik ga jouw toverdrankje een keer proberen. Alleen vind ik het zonde van de honing om hem zo te verhitten, er verdwijnen mi dan veel mooie stoffen.. Dus de honing bewaar ik voor als het drankje wat afgekoeld is 🙂


Door Gerdie Konings op 14 november 2015

Hallo Marjolein,

Allereerst wil ik je bedanken voor je waardevolle tips. Ik gebruik ze al. Ik geef zelf ook lezingen over natuurlijke antibiotica via Project7-blad en Gezond Verstand Avonden. Alleen wil ik je even laten weten dat je nooit kokend water op honing mag schenken omdat de honing dan niet meer werkt. Je schrijft heet water maar ik weet niet of iedereen dit begrijpt. Het water even zo’n twee minuten laten afkoelen en dan pas toevoegen. Een liefdevolle groet, Gerdie Konings


Door SherLizz op 14 november 2015

Denk ook aan dagelijks oil-pulling met virgin coconut oil!!


Door Dina den Hartog op 14 november 2015

proficiat.Ik ben het er volkomen mee eens.De mensen zouden veel meer gezonde voeding moeten eten,vers en het liefst biologisch,goed voor lichaam en geest.En je krijgt er ook nog een goed viguur van.Ik spreek uit ervaring wat mijn darmen betreft.Heb al een zware operatie moeten ondergaan,goede voeding en geen stress is de beste remedie.groetjes en een fijn weekend aan iedereen die dit leest.Dina den Hartog


Door Maddy Coopmans op 14 november 2015

Beste Marjolein,

Wil je graag laten weten dat ik al je (jullie) voorlichting bijzonder waardevol vind en je hiervoor zo hartelijk wil danken.!
Regelmatig stuur ik artikelen door, of geef je mail-adres.
GEWELDIG!!!!
Ik heb een vriendin die een paar maanden geleden een lichte tia kreeg, haar bloeddruk blijft veel te hoog, en hiervoor krijgt zij waar ze niet blij mee is.
Wat zou jij haar aanraden om op een natuurlijke manier haar bloeddruk te verlagen?
Met vriendelijke dankbare groet,
Maddy Coopmans


Door Virginie van Voorst op 21 januari 2016

1 theelepel appelazijn in een glas lauw water, op de nuchtere maag, doet wonderen tegen te hoge bloeddruk.


Door maria jansen op 14 november 2015

Dankjewel Marjolein, voor je fantastische raadgevingen i.p.v. Antibiotica.

groet,
Maria


Door Toontje op 14 november 2015

Geachte Marjolein,

Mijn man blijkt een parasiet te hebben, die heeft hij als kind in Indonesie opgepikt, maar krijgt er de laatste jaren ernstige darmklachten van. -bij het ouder worden.
Zijn broer en zus en de kinderen van broer hebben het ook gehad, die hebben allemaal antibiotica genomen, maar ik weet uit ervaring hoe een keihard die producten dit is. Mijn haar is jarenlang enorm slap en dun geweest; bleek door de antibiotica te zijn. -ik had intelligente kapster- kun je wel denken wat het met de rest van je systeem doet! botten etc. enfin kan mijn man bovenstaande middelen ook proberen? ik kook al met kurkuma e.a. kruiden veel dank voor je tijd en moeite


Door Bertie op 14 november 2015

Bedankt voor deze boeiende informatie. Ik heb het met veel plezier gelezen en ben blij dat ik al verschillende producten veel gebruik en dus zeker zal blijven gebruiken. Van andere producten zal ik zeker nog meer gebruik gaan maken, want dat lijkt me een gemakkelijke manier van preventie. Nogmaals dank je wel.


Door Marion op 14 november 2015

Dit ga ik zeker proberen. Ik neem al vaak gember maar toch weer eens intensiveren!!
Dank je!


Door Josee op 14 november 2015

Dankjewel Marjolein voor dit zeer leerrijke artikel, ik ga zeker gebruik maken van deze tips. Je magische toverdrankje ga ik nu maken, ik heb alle ingrediënten in huis!
Groeten
Josee


Door Victoria op 14 november 2015

Heel goede tips, merci. Wanneer ik wat kriebels in mijn keel veel, neem ik meteen een drankje met citroen, gember en rauwe honing. De laatste tijd neem ik ook gefermenteerde knoflook in honing. Heerlijk en erg goed voor de weerstand.


Door Helma op 14 november 2015

gember kaneel citroen en honing zet hier thee van werkt ook ontgiftend
fijn weekend


Door J.Robinson op 14 november 2015

mijn drankje bij griep en verkoudheid:
eetlepel citroensap met appelazijn en kruidnagel en heet water


Door Kirstin op 14 november 2015

Hier heb ik wat aan Marjolein. Super! Bedankt.


Door lucy op 14 november 2015

ik ben sinds kort begonnen met het maken van “yoghurt” door middel van het kefir plantje. volgens mij een natuurlijke probiotica.


Door Madeline Cheriex op 14 november 2015

Heerlijk handig en zo eenvoudig kan het zijn !! Dankjewel Marjolein


Door Jolanda op 14 november 2015

Hartelijk dank voor dit geweldige en zeer welkome artikel.


Door debby op 14 november 2015

Ik juice Citroen met gember en Vries het in als ijsblokjes. Elke ochtend drink ik een kopje met heet water, voeg zo’n blokje toe met ceylon kaneel, cayennepeper, rasp verse kurkuma en doe er verse zwarte peper op. Lepel honing en opdrinken met een rietje om mijn tanden te sparen. Ik wissel weleens af met een gembershot. Juice een halve appel met een stuk verse gember…daar word je meteen wakker van!


Door Suchita Peeters op 14 november 2015

Hallo, dank voor de mooie opsomming van deze kruiden!
Grappig, aan t eind noem je een drankje wat wij vrijwel in dezelfde vorm al verscheidene maanden drinken, nl. aangevuld met twee sinaasappels en een appel. Voor twee personen. Honing, een beker heet water, snuf kaneel, stukje gember, en blenderen maar…. Heet water op t allerlaatst, want bij honing gaat anders de kracht er uit.
Heerlijk bij t ontbijt ’s morgens en zo te lezen ook nog heel gezond! Ik zal ook eens andere kruiden uit t lijstje toe gaan voegen…

Vriendelijke groet.


Door Ellie den Baas op 14 november 2015

Wat een leerzaam artikel weer. Ik zit nu in buitenland maar als ik weer thuis ben ga ik aan de slag met de kruiden en uw recepten. Nu te veel suikers en gluten gegeten en weer wat aangekomen. Lekker weer ontbijten met smoothies. Bedankt!


Door Ellie den Baas op 14 november 2015

Wat een leerzaam artikel weer. Ik zit nu in buitenland maar als ik weer thuis ben ga ik aan de slag met de kruiden en uw recepten. Nu te veel suikers en gluten gegeten en weer wat aangekomen. Lekker weer ontbijten met smoothies. Bedankt!


Door Ellen op 13 november 2015

Dank voor je recept voor het toverdrankje; ik heb wel een bedenking bij je toevoeging dat je het zo heet mogelijk moet drinken. Honing werkt juist als een antibioticum vanwege de enzymen. Enzymen kunnen maar een bepaalde temperatuur verdragen (rond de 35-40 graden C). Bij een te hoge temperatuur gaat een belangrijk deel van de werking verloren.


Door Corrie van. Soest op 13 november 2015

Dat is mooi die tien tips uit het keuken kastje


Door Annette van de Blaak op 13 november 2015

Ik vind het stuk heel goed dat over de inhoud van het keukenkastje ging.
Dat had ik eerder moeten lezen, want ik zit voor de zoveelste keer weer aan de
antibiothica, wegens een ontstoken traanklier.
Daarom, van harte bedankt. Maar met het beloofde boek lukt het in niet om te bestellen.

Vriendelijke groeten,
Annette van de Blaak-van Zutphen,


Door Boukje op 13 november 2015

Ik heb geregeld last van nattend exceem op mijn hak. Dit heeft met schimmels en allergie te maken. Bovenstaande tips ga ik zeker gebruiken. En dit door vertellen.


Door margreet op 13 november 2015

Bedankt voor je hele lijstje! Ik gebruik er al enkele ideeën uit. Als ik verkouden ben idd een halve ui op mijn nachtkastje. En honing bij wondjes of bij een vaginale schimmelinfectie, werkt goed.
Zout: gebruik ik in lauw water om te gorgelen bij keelpijn/ontsteking of om door de neus op te snuiven bij verkoudheid en pijn in de voorhoofdsholte en bijholten. Zout ontsmet.
Ik ga zeker meer uit je lijstje gebruiken, dus bedankt voor je tips!


Door Anne-Marie op 13 november 2015

Dag Marjolein,
Volgens mij is het bij je (tover)drankje wel belangrijk dat het niet boven de 40 graden Celcius komt. Ik heb altijd begrepen dat je daarboven de werkzame stoffen in de honing (enzymen enzo) kapot maakt. En dat zou zonde zijn. Ben benieuwd wat jij er van denkt/weet …


Door Gerda de Rijk op 13 november 2015

Hier heeft men wat een topperje


Door Duwie Witte op 13 november 2015

Het boek “eten tegen kanker” is niet meer te krijgen. Wel het bijbehorende kookboek.


Door Hanneke op 3 december 2015

Het boek eten tegen kanker is nog gewoon te bestellen op bol.com


Door Marja Eijken op 13 november 2015

Beste Marjolein,
Met belangstelling heb ik je lijstej van 10 natuurlijke antibiotica gelezen.
Ik gebruik veel gember, die staat bij mij ook op nr 1, maar ik mis de salieplant in het rijtje. Bij keelpijn of opkomende verkoudheid zet ik vaak een pot saliethee, van verse of gedroogd saliebladeren uit mijn tuin. Met een geperste sinasappel of wat honing, prima te drinken en het voorkomt erger.

Groet,
Marja


Door Leny op 13 november 2015

Ik had een maand geleden een luchtwegen infectie,ik blijf maar kou in mijn hoofd voelen en als ik ga liggen duizelig.
Ik ga je toverdranken proberen wie weet ik wil nu wel van die kou af. Fijn weekend lieve Gr leny


Door Wil op 13 november 2015

Leef al een paar jaar gezond en kreeg toch dit jaar tot 2 x toe een heftige ontsteking in mijn keel waardoor ik beide keren niet onder ‘een antibioticakuur uit kon..! Fijn om nu alles nog eens ‘op een rijtje te krijgen’ ..!!


Door Thea op 13 november 2015

Hoi Marjolein,
Bedankt voor je interessante stukjes welke je steeds weer met ons deelt. Ik heb er al heel wat handige tips uit over genomen!
Bedankt en ik zie elke keer weer uit naar de volgende.
Groetjes Thea


Door Berty op 13 november 2015

Dank voor de interessante informatie van 10 natuurlijke antibiotica uit je keukenkastje. Ik ga ze zeker gebruiken!


Door Desiree op 13 november 2015

Wat een informatie, geweldig. Ik ga gelijk allerlei dingen uitproberen. En zeker “de toverdrank” maken. Ik ga dit weekend op zoek naar de ingrediënten. Bedankt weer voor deze energieke oppepper.


Door sofie op 13 november 2015

gebruik ook dikwijls kurkuma i.p.v. kaneel


Door Marijke van Iperen op 13 november 2015

Interessant artikel. Ga het ook delen.


Door Brenda Kros op 13 november 2015

Mijn “heksentheetje” is paar stukken verse gember, 1,5 kaneelstokje in stukken, ca. 15 a 20 kruidnagels en 2 zakjes (bijv. sterrenmunt of weer-enwind-thee of andere winterkruiden”thee” in 1.7 ltr. water ca. 15 minuten zachtjes koken en de hele dag door drinken bij opkomende verkoudheid/keelpijn etc. Daardoor zet het niet door en het smaakt ook nog eens heel lekker. Je kunt er evt. nog honing in doen, maar ik eet dan liever een theelepeltje honing zo uit de pot en drink de thee puur.


Door Wendy op 27 november 2015

Sorry, ik bedoel @ Brenda Kros 🙂 Lijkt me heerlijk! Dat ga ik ook eens proberen. Dank je! Groetjes, Wendy Bakker


Door Linda op 27 november 2015

Ik gebruik altijd thee van thijm, longkruid en hyssop. Hoesten en verkoudheid zijn zo verdwenen


Door Arthur op 19 december 2015

Hoi allemaal,
graag voeg ik er nog een belangrijke aan toe, in het bijzonder voor Marjolein. Dat is de mierikswortel die je in poedervorm kunt kopen bij de betere drogisterijen. Ideaal om een bijholteontsteking (waar antibiotica niet op werkt!) te helpen op te ruimen.
Hartelijke groet,
Arthur van der Berg
Almere


Door Benno op 9 januari 2016

Vergeet de jeneverbes niet , helpt uitermate goed bij blaasontsteking.


Door Coby Korte op 13 maart 2016

Hoe jeneverbes te gebruiken bij blaasontsteking ??


Door Ine op 15 januari 2016

Ik doe ook nog peperkorrels, een rood pepertje, kardemom en steranijs. Dat ik laat trekken voor thee, met eventueel zwarte thee en melk met agavesiroop gezoet. Mijn winterdrankje!!

Plaats een reactie


*