Kaneel; laat voeding je medicijn zijn
5 min. leestijd

Kaneel; laat voeding je medicijn zijn

Ben jij ook zo gek op kaneel? Het schijnt dat je een appeltaart-met-kaneel moet bakken als je je huis wilt verkopen en er kijkers komen. De geur van kaneel schijnt het huis superaantrekkelijk te maken! Gelukkig is kaneel niet alleen lekker maar ook gezond voor je. Let er echter wel op dat je de echte kaneel koopt want de meeste kaneel op de markt kan zelfs een beetje schadelijk voor je zijn. Lees hier hoe je het verschil kunt zien.

De echte. Ceylon kaneel; een klein sigaartje

Om kaneelstokjes te maken wordt de binnenste bast van de kaneelboom verwijderd. Deze stukjes worden te drogen gelegd, waardoor de bast zich oprolt en er een stokje ontstaat. Deze kaneelbomen komen uitsluitend voor in de tropen. De echte kaneel komt uit Sri Lanka, dat vroeger Ceylon heette. Daarom heet dit Ceylon kaneel. Deze kan ook afkomstig zijn uit India, Indonesië of Madagaskar. Ceylon kaneel is de beste kaneel en je herkent dit aan de fijne structuur van de bast. Je ziet Ceylon kaneel op het plaatje hierboven, het ziet eruit als een klein sigaartje. Deze kaneel is het allerbeste en dit zal de kaneel zijn die onze oma’s gebruikten in hun appeltaart. Deze kaneel is duurder, maar volgens mij wel het lekkerst en het biedt de meeste gezondheidsvoordelen.

Cassia kaneel; een opgerold plankje

De meeste kaneelstokjes zien er echter uit als een opgerold stukje dikke bast zoals hiernaast. Het overgrote deel, 90%, van de kaneel in de supermarkt is Cassia kaneel. Deze kaneel komt meestal uit China, waar het in grote hoeveelheden wordt geproduceerd. De smaak is naar mijn idee veel minder. Als jij je afvraagt waarom je keuken niet zo lekker ruikt als bij je oma na het bakken van een appeltaart, dan weet je nu waarom.

Als er gesproken wordt over de schadelijke werking van kaneel dan hebben ze het over Cassia kaneel. Cassia bevat namelijk nogal wat coumarines, een stofje dat schadelijk kan zijn voor je lever. Je moet echter nogal wat theelepels kaneel binnenkrijgen voordat je in de buurt van de gevarenzone komt; deze grens ligt ongeveer bij 15 theelepels. Ik zou me daar dus niet ongerust over maken, tenzij je leverproblemen hebt. Maar doe jezelf een plezier en koop voortaan de Ceylon kaneel omdat deze gewoon veel lekkerder en gezonder is.

Ceylon kaneel en je gezondheid

Laat ik voorop stellen dat je kaneel vooral moet gebruiken omdat het zo lekker is, dus geniet er dan ook vooral van. Met dat genieten lever je al een belangrijke bijdrage aan je gezondheid. Maar kaneel kan daarnaast mogelijk ook een aantal gezondheidsproblemen aanpakken. “Laat voeding je medicijn zijn” gaat zeker op voor iets als kaneel. Zo dichtbij is het. Fantastisch toch?

Mogelijk kan kaneel jouw gezondheid een extra boost geven, maar zou je kaneel echt specifiek willen inzetten om bijvoorbeeld je bloedsuiker te reguleren, of omdat je insulineresistent bent of diabetes hebt, ga dan niet zelf experimenteren met je potje keukenkaneel maar stap naar een goede therapeut. Hij/zij kan je goed adviseren en zo nodig kaneel van goede, geconcentreerde kwaliteit in capsules aanbevelen.

Betere doorbloeding van je spijsvertering

Van oudsher wordt kaneel aanbevolen bij spijsverteringsproblemen en maag-darmklachten. De olie in kaneel kan de doorbloeding van je spijsverteringsstelsel en de aanmaak van spijsverteringssappen bevorderen. Vandaar dat het gebruik van kaneel vaak de eetlust opwekt en kan helpen tegen zure oprispingen.

Verhoging van je libido?

De mogelijk betere doorbloeding stopt niet bij je spijsvertering, maar kan ook in je vagina en eierstokken terecht komen. Kaneel wordt dan ook wel gezien als een afrodisiacum ofwel een lustopwekkend middel.

Regulerende werking op je bloedsuikerspiegel

Beter bekend staat kaneel om de regulerende werking op je bloedsuikerspiegel, dankzij het chroom dat erin zit. Kaneel kan ervoor zorgen dat glucose beter kan worden opgenomen in je cellen. Het werkt op deze manier dus een beetje als je lichaamseigen insuline.

Verhoogt de insulinegevoeligheid van je cellen

Naast de insulineachtige werking, kan kaneel er ook voor zorgen dat de insulinegevoeligheid van je cellen verbetert. Dit zou betekenen dat je hierdoor minder insuline nodig hebt. Kaneel toevoegen aan iets zoets kan dus meehelpen je bloedsuikerspiegel wat stabieler te houden.

Bescherming tegen kanker?

Er is onderzoek (1) dat laat zien dat kaneel mogelijk bescherming zou kunnen bieden tegen kanker. Waarschijnlijk is dit omdat het de schadelijke werking van suiker, zoals het bevorderen van ontstekingen in je lichaam, vermindert. Baat het niet, schaden zal het je niet denk ik dan.

Natuurlijk middel tegen diarree

Kaneel is een bekend natuurgeneeskundig middel bij diarree.

Antischimmel werking helpt o.a. bij candida

Kaneel is een van de krachtigste kruiden met een anti-schimmelwerking. De in de kaneelolie aanwezige stof kan helpen bij o.a. candida albicans, maar ook andere candidasoorten.

Anti bacteriële werking o.a. tegen Helicobacter pylori

Kaneel staat ook bekend om zijn krachtige antibacteriële werking en kan worden ingezet bij o.a. de Helicobacter Pylori maar ook andere bacteriën zoals salmonella typhimuriume en staphylococcus aureus. Maar je kunt het natuurlijk ook proberen bij een gewone verkoudheid of een slechte adem.

Een krachtige antioxidant

Antioxidanten hebben we volop nodig in ons lichaam om schade van vrije radicalen tegen te gaan. Ze zijn belangrijk om veroudering tegen te gaan! Op de ORAC-schaal van antioxidanten staat kaneel op de derde plaats, wat aangeeft dat het een krachtige antioxidant is.

Kan je concentratie verbeteren

Alles wat gezond is voor je maag en darmen is ook gezond voor je hersenen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat kaneel je enerzijds wat rustiger kan maken, maar anderzijds ook je concentratie kan verbeteren. Waarschijnlijk is hier de stof magnesium verantwoordelijk voor.

Verlaagt het cholesterol

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat een beetje kaneel je cholesterol al behoorlijk kan laten dalen. Ook nu geldt: probeer het eens uit. Een beetje kaneel zal je niet schaden.

Is rijk aan mineralen

Kaneel bevat enkele belangrijke mineralen zoals magnesium, ijzer, calcium, kalium, zink en mangaan. Maar ook de vitamines A, B1, B2 en C.

Honing met kaneel mogelijk pijnbestrijder bij artrose

In veel onderzoeken wordt gekeken naar het effect van kaneel vermengd met honing. Uit een onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen is gebleken dat honing met kaneel de pijn kon bestrijden, die deelnemers hadden als gevolg van artrose. Gebruik wel koud geslingerde honing als je dit zou willen proberen en realiseer je dat suikers artrose juist erger maken.

Waar vind je Ceylon kaneel poeder?

Hopelijk wil je nu in ieder geval de Ceylon kaneel eens proberen. Al is het maar om uit nostalgie deze geur weer eens op te snuiven. Je weet nu waar je op moet letten bij de kaneelstokjes, maar hoe weet je nu of poeder werkelijk Ceylon kaneel is? Staat er niet specifiek Ceylon op, ga er dan maar vanuit dat het Cassia is. De producenten die Ceylon kaneel leveren zetten het er specifiek op. Zou je online willen bestellen, ik vond biologische Ceylon kaneel van Terrasana hier. 

Tip van mijn oma voor het geval je nog ouderwetse filterkoffie zet: strooi een beetje kaneel over de droge koffie en je koffie krijgt een lichte kaneelgeur. Moet je wel van kaneel houden natuurlijk!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19000754

Karin
Door

Karin

op 29 May 2015

KANEEL. Ik heb op advies Cylon kaneel van Jonnie Boer gekocht,en had verwacht een hele smakelijke kaneel te proeven maar wat viel dat tegen. Er zit weinig tot geen smaak aan. Vergeleken met de zogenaamde supermarkt kaneel. Hij ruikt wél lekker maar heeft totaal geen smaak. ik werk als kok en een van de belangrijkste dingen die ik gebruik is smaak .maar daar kan ik hier niks van terug vinden. Heeft u een alternatief? met vriendelijke groet Karin.

Renée
Door

Renée

op 17 Jan 2016

Interessant, had al over dat verschil gehoord. Ik koop kaneelpoeder bij een Turkse winkel om dagelijks aan mijn smoothie toe te voegen. Maar daar staat de herkomst niet op :(

José
Door

José

op 29 May 2015

Wat een interessant stukje.... Net als al jullie andere berichten van de academie Heel leerzaam

J.A.Joly
Door

J.A.Joly

op 29 May 2015

Grbruik al een hele tijd echte ceylon kaneel voor mijn suiker.In ned te duur haal het in spanje.Na 15 jr diab nog steeds onder de 8.

Desiree
Door

Desiree

op 31 May 2015

Weer iets geleerd, ik ga het gelijk kopen, goede tip Marjolein.

Hilde
Door

Hilde

op 29 May 2015

Dank u om al deze wijsheid te delen. Een verwittigde vrouw is er namelijk 3 waard hé

WM
Door

WM

op 29 May 2015

Is goed dat ik het nu weet, ik hou van kaneel, ik ga op zoek naar Ceylon kaneel, Dankjewel !!

Tineke Onneweer
Door

Tineke Onneweer

op 29 May 2015

geweldig stuk over kaneel, had wel eerder hierover gehoord, maar nog niet over de goed kanneelsoort. Bedankt

joke
Door

joke

op 29 May 2015

Je gaf een link naar een winkel waar ze die kaneel verkopen, komen er wel veel portikosten bij. Is het dan nergens in een winkel te koop??? Zal eens googelen.

joke
Door

joke

op 29 May 2015

die link is een online winkel maar dat snappen jullie wel :-)

An
Door

An

op 02 Jun 2015

Hi Karin, Joke, de kruiden van Jonnie Boer ken ik niet, maar ik koop ze van het 'Blauwe Huis' bij de biologische winkel. Deze kaneel Ceylon heeft overduidelijk een andere smaak dan de kaneel Cassia. Lekkerder. Ik prefereer dus ook de biologische variant. Wellicht dat je bij de biologische winkel wel een beter smakende kaneel Ceylon kan vinden. (Overigens heb ik onlangs via een webwinkel de kaneel moeten bestellen daar ik bij de Ekoplaza de laatste tijd misgrijp!)

Tineke
Door

Tineke

op 29 May 2015

Ik heb de ceylon kaneel.Ik gebruik het voorzichtig omdat ik het gevoel heb dat ik er onrustig van word ,hartkloppingen van krijg .Zijn er mensen die dit ook ervaren met kaneel ?

Lucienne
Door

Lucienne

op 29 May 2015

Nu weet ik dat ik de goede Ceylon kaneel moet hebben. Dank u wel

Gerie Negen
Door

Gerie Negen

op 29 May 2015

Kaneel heeft de bijzondere eigenschap dat het verwarmend werkt, het verwarmd ons van binnen uit. Je kunt het inderdaad als een medicijn beschouwen. Maar zoals met alle medicijnen moet je goed kijken aan wie je het voorschrijft. Dit medicijn is zeker niet voor iedereen geschikt. Mensen met bijvoorbeeld brandend maagzuur, ontstekingen aan de dikke of dunnen klachtarm gaan echt niet blij worden van kaneel. Hun klachten zullen alleen maar verergeren. Ook vrouwen met opvliegers kunnen beter van kaneel afblijven.

rozaina
Door

rozaina

op 29 May 2015

Ik dronk kaneel met honing al een tijdje, mijn kinderen vonden ook lekker...en ik wist ook het verschil tussen cassia n ceylon..ik kookte 4 stokjes kaneel in een pan met ong 1 liter water n met klein vuur tot het water rood zijn. Het is echt lekker n ruikt ook zo lekker. Bedankt ook voor de gezondheidstip.

Ginie
Door

Ginie

op 29 May 2015

Smeer twee boterhammen met koud geslingere honing. Strooi er ceylon kaneel op de ene boterham en leg de andere er omgekeerd bovenop. Zet dit een poosj weg, zodat de honing lekker in het brood trekt. Dit is erg lekker en je krijgt er energie van. Dank je wel Marjolein, voor je duidelijke uitleg.

Els
Door

Els

op 29 May 2015

Dag Marjolein, wat ben ik toch altijd blij met de stukjes van je! Op allerlei fronten heb je me een steuntje in de rug gegeven als het om verantwoorde voeding ging. Ook wat betreft cholesterol en borstonderzoek, natuurlijke bloeddrukverlaging etc. Ben echt heel erg op je gesteld al ken ik je niet. Jij hebt het gewoon goed met de mensen voor zonder dat je er zelf beter van wil worden. Ik wens jou dan ook een heel fijn en gezond weekend toe. hart.gr. Els

Gerie Negen
Door

Gerie Negen

op 29 May 2015

In de Chinese Geneeskunde is het gebruik van kruiden als gember, kaneel of munt als medicijn heel gebruikelijk. In het Westen gebruiken wij kruiden vooral omdat ze lekker zijn of omdat bepaalde kruiden trendy zijn. Verse muntthee is hier een mooi voorbeeld van. Muntthee komt uit Marokko en wordt daar gedronken omdat het zo lekker verkoelend werk. In de Chinese Geneeskunde wordt munt (spearmint) toegevoegd aan kruidenformules bij patiënten die last hebben van ziektes waar je het warm van krijgt. Bijvoorbeeld om een griepje in de zomer te behandelen. Je begrijpt dat het voor de meeste mensen niet handig is om in de winterse koude aan verse muntthee te gaan. Maar... er zijn mensen die ook in de winter koeling van binnenuit kunnen gebruiken. Dat zijn de mensen die last hebben van brandend maagzuur.

Tineke
Door

Tineke

op 29 May 2015

Ik heb veel last van oprispingen hoe gebruik ik dan dat kaneel?

yvonne
Door

yvonne

op 29 May 2015

Ik ben een groot gebruiker van kaneel ivm hypoglykemie, maar ik was niet op de hoogte van de kwaliteits verschillen. Heel interessant, ik ga de goede soort voortaan gebruiken, bedankt voor je info Marjolein! Hartelijke groet, Yvonne

Ria
Door

Ria

op 29 May 2015

Hallo Marjolein,Dank je wel, weer wat geleerd:-) Het verschil in de soorten kaneel wist ik niet. Ik doe vaak een klein beetje biologische honing met kaneel door de melkkefir. De melkkefir laat ik eerst nog een nachtje (afgedekt) op het aanrecht staan zodat het nog verder kan fermenteren in een soort "kwark". Een beetje biologische havervlokken erbij, wat fruit en eventueel een snufje keltisch zeezout. Een heerlijk ontbijtje!Groetjes, Ria

Louise
Door

Louise

op 29 May 2015

Heel interessant. Waarschijnlijk heb ik dus ook de Chinese "kaneelpijpen" in huis. In 500 gram zakjes gekocht in grote Chinese toko. Vanaf nu ga ik op zoek naar Ceylon kaneel, maar als bast, kaneelpijpen. Kaneelpoeder is niet aan te raden omdat het aromo verliest. Beter is kaneelpijpen licht te roosteren en daarna in kruidenmolen of koffiemolen te malen tot kaneelpoeder.

Yvon
Door

Yvon

op 29 May 2015

Het verschil tussen Cassia en Ceylon kaneel zit ook in % van coumarine:Coumarine is een aromastof die van nature voorkomt in Chinese kaneel, tonkabonen en bergamot. Het coumarinegehalte van Ceylon kaneel is heel laag.Een hoge inname coumarine kan leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen. Bij langdurig gebruik van veel coumarine, is het mogelijk kankerverwekkend. Bron: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/coumarine.aspxAccording to a study published in Food and Chemical Toxicology, this substance is toxic to the liver, kidneys and causes cancer in rodents and tumors in humans. - See more at: http://www.naturalhealth365.com/food_news/cinnamon_alert.html#sthash.Yj0v2sTS.dpufSensitive people who consume cinnamon-flavored foods, drinks and food supplements may have a higher risk of liver damage, researchers from the University of Mississippi, USA, and King Saud University, Riyadh, Saudi Arabia, report in the Journal of Agriculture and Food Chemistry.True cinnamon has very little coumarin, unlike Cassia cinnamon. A 2010 German study found that on average, Cassia cinnamon powder had up to 63 times more coumarin compared to Ceylon cinnamon powder, while Cassia cinnamon sticks contained 18 times more than Ceylon cinnamon sticks.Bron: http://www.medicalnewstoday.com/articles/260430.php

Birgit
Door

Birgit

op 29 May 2015

Heel mooi stukje en leerzaam!

willy
Door

willy

op 29 May 2015

Ik vraag me af hoeveel kaneel je moet gebruiken om de heilzame werking te ervaren.

Arjette
Door

Arjette

op 29 May 2015

Hallo, ik heb vanavond deze site gevonden omdat ik had gegoogled op chia zaad, zeer interessant artikel! Nu lees ik dit, ook heel informatief! Jullie hebben er een fan bij hoor, wat een leuke en interessante artikelen, super! Dank je wel!! Groetjes Arjette

Debby
Door

Debby

op 29 May 2015

Interessant wat bepaalde voeding zoals kaneel voor een mens kan doen. Mijn vraag is nu; hoeveel moet ik dan nemen per dag.Hartelijke groet, Debby

Chris Bleyen
Door

Chris Bleyen

op 29 May 2015

Weer wat bijgeleerd dat er 2 soorten kaneel zijn. Fijn om dat te weten. Ik heb last van felle menstruaties. Misschien richting menopauze ? Of combinatie gezonde voeding die ook bloedverdunnend is zoals chiazaad, peterselie, knoflook,kurkuma, cayenne peper, dille, ananas .... en de dagelijkse portie goedkope kaneel bedankt voor de info

Hans
Door

Hans

op 29 May 2015

Hallo Marjolein, ik dacht wat van kaneel af te weten. Jouw informatie heeft me veel geleerd. Daarvoor mijn dank! Hg Hans

marlene
Door

marlene

op 29 May 2015

Nooit geweten. Weer en heel interessant en bruikbaar advies!

Ilse
Door

Ilse

op 29 May 2015

Ik had ooit gelezen dat kaneel niet altijd goed voor je hoeft te zijn. Nu snap ik waarom. Bedankt voor de heldere uitleg, hier hebben we wat aan!

Patty
Door

Patty

op 30 May 2015

Ik ben ook gek op kaneel en weet dat het goed is voor je gezondheid, maar de gezonde variant Ceylon kaneel kende ik niet en ga ik zeker op letten vanaf nu. Bedankt voor het delen van deze informatie, ben ik erg blij mee (zoals ook al je andere blogs, info en tips)

Jacq
Door

Jacq

op 30 May 2015

Dank voor het bericht, Ik gebruik al een aantal jaar ceylon kaneel van het merk' het blauwe huis' Gewoon te koop bij de biologische winkels .. ( Rotterdam , groene passage)

Elisabeth
Door

Elisabeth

op 30 May 2015

Bedankt voor deze informatie, vind het heel interessant, Ga het zeker proberen, ik heb veel last van artrose in mijn handen, het is zeker de moeite waard om het te proberen.

Grady
Door

Grady

op 30 May 2015

Ik gebruikte al kaneel vanwegen de helende werking, maar ik dacht dat iedere kaneel goed was.nu ga ik de ceylon kaneel kopen, wel de poeder ,voor t gemak

Esther
Door

Esther

op 30 May 2015

Goh, ik wist wel dat kaneel gezond was maar niet dat er verschillende soorten waren. Bedankt weer voor dit interessante artikel, ik lees ze altijd met plezier.

Marjolein
Door

Marjolein

op 30 May 2015

Goed om te weten! Heb ooit in een bergdorp in Frankrijk een ontzettend dure kaneel gekocht voor het avondeten (maargoed, alles hoog in de bergen is duur), en die is natuurlijk mee naar huis gekomen. Thuis merkte ik het verschil pas. Ik heb het even nagekeken maar er staat alleen 100% canelle moulue (gemalen kaneel) op. het smaakt wat zoeter en heeft niet die wrange nasmaak die kaneel vaak heeft. Deze blijft ook zacht, ook in koffie en chocolademelk! Ik heb het op de website nagekeken: La Cannelle vient de l’écorce du cannelier, qui est décollée puis séchée. Elle possède un arôme doux, chaud et exotique. Notre Cannelle provient en majorité de Madagascar, d’Indonésie et de Ceylan = Kaneel is de schors van kaneel, die wordt afgepeld en vervolgens gedroogd. Het heeft een zoete geur, warm en exotisch. Onze Cinnamon komt voornamelijk uit Madagascar, Indonesië en Ceylon.Mijn potje bevat zeker Ceylon! Ik geniet van 'Sainte Lucie cannelle poudre!' :) Dank voor je informatieve artikel, ik liep al een tijdje (onbewust) met die vraag over kaneel rond!

riet
Door

riet

op 30 May 2015

Wederom een mooi en waardevol artikel, maar helaas is de ceykonkaneel van Jonnie Boer uit het assortiment gehaald. Jammer.

Sandra
Door

Sandra

op 30 May 2015

Ik ben dol op kaneel en de geur ervan, heb ik altijd in huis en doe altijd wat kaneel in mijn smoothies. Nu nog de juiste kaneelsoort aanschaffen, wat een krachtig medicijn! Dank voor de informatie!

Roelie
Door

Roelie

op 30 May 2015

Interessant en heldere tekst. Ook fijn dat je een site hebt genoemd waar ik het kan kopen.

Marie-José
Door

Marie-José

op 30 May 2015

Leuk artikel, ik ga het zeker proberen.

Paula Pulmans
Door

Paula Pulmans

op 30 May 2015

he ja heel interessant, wist ik nog niet, zo zie je maar, je kunt elke dag weer wat leren als je Marjolein volgt, dank u wel

Ursila Mulder
Door

Ursila Mulder

op 30 May 2015

Uw artikel over voeding is altijd interessant. Ik lees het met veel interesse. Gr. Ursila

mary
Door

mary

op 30 May 2015

ik heb in een artikel op internet gelezen dat honing vermengd met kaneel gebruikt wordt als broodbeleg bij bejaarden in verzorgingstehuizen (in Amerika) en dat zij veel meer energie kregen. Fantastisch dat zoiets simpels zo veel effect kan hebben.

Josephine
Door

Josephine

op 30 May 2015

Ook ik ben dol op kaneel, gebruik bijna elke dag wel een beetje. Wist niet van de verschillen , maar ga er zeker op letten dat ik de goede hebb dank je voor dit heldere stuk! Succes met de lezing

Ingrid
Door

Ingrid

op 30 May 2015

Wist ik niet! Bedankt voor de goeie informatie, ik ga CeylonKaneel kopen!

Juul
Door

Juul

op 31 May 2015

Leuk stukje Marjolein! En ik ben dol op kaneel... :)

dora
Door

dora

op 31 May 2015

Goed artikel over kaneel.Ik heb demeter kaneelstokjes gekocht , deze komen uit Srilanka, voormalig Ceylon, dus neem ik aan dat deze goed zijn, maar hoe en waarin moet ik ze gebruiken. Moet ik de stokjes breken, of raspen, Graag antwoord

Lucy
Door

Lucy

op 31 May 2015

Worden al deze interessante stukje gebundeld?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Jun 2015

Ha Lucy,nee ze worden niet gebundeld :-).

Connie
Door

Connie

op 31 May 2015

Ik ga meteen op zoek in de supermarkt. En hoe zit het dan met kurkuma? Ik heb wel gelezen dat alleen kurkuma longa heilzaam is, maar dat staat niet op de potjes. En hoe denk je over rijstolie? Daar vind ik niks over op de site. Wel of niet doen. Ik zag ergens in een tabel dat de verhouding omega 6 en 3 dan wel weer uit verband is, kan dat dan geen kwaad?

Claudia
Door

Claudia

op 31 May 2015

Interessant, nooit geweten dat er twee soorten kaneel bestaan. Ik ben dol op kaneel, maar heb gelezen dat het juist voor mensen met eczeem minder goed is. Nu heb ik eczeem en meen ik inderdaad meer last te krijgen na het eten of drinken van producten met kaneel. Is er misschien een product/kruid/specerij dat ik erbij kan eten/drinken om dit tegen te gaan?Hartelijke groeten, Claudia

Soja van der Ent
Door

Soja van der Ent

op 31 May 2015

Ik heb Fibromyalgie en ben blij met je goede adviezen. Dank je dat je bestaat ! Sonja

marjorie
Door

marjorie

op 01 Jun 2015

Hallo Marjolein, ik las pas nog over kaneel dat er een stofje inzit genaamd Coumarin die giftig zou zijn voor de lever? Wat is hiervan waar en hoeveel aan kaneel mag je per dag consumeren dan.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 02 Jun 2015

Lees het artikel nog een keer, het staat erin.

Dorien Linssen
Door

Dorien Linssen

op 01 Jun 2015

Wat misschien niet iedereen weet is dat er aan kaneel totaal geen smaak zit. Strooi wat kaneel op je hand en knijp je neus goed dicht zodat je absoluut niets ruikt en neem een likje van de kaneel, hou je neus nog even goed dicht en proef, het is net of je zand in je mond hebt. Het is de geur die het hem doet! Groeten Dorien.

Marianne
Door

Marianne

op 02 Jun 2015

Ik koop het bij Erica in Gouda. Maar denk dat het bij elke natuurwinkel wel te vinden moet zijn.

Henny van 't Hullenaar
Door

Henny van 't Hullenaar

op 29 Jun 2015

Waar kan ik kaneel uit Sri Lanka kopen .? Van Johny de boer hadden ze hier niet .

Maria
Door

Maria

op 02 Jul 2015

Laat ik nou dol zijn op kaneel en goed gezond!

elly
Door

elly

op 19 Nov 2015

kan het echt niet vinden in jouw verhaal, hoeveel per dag kaneel je kunt innemen. is het 1-2-3-4 theelepels per dag ????? wacht jouw antwoord af. dank je wel . elly

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Nov 2015

Dat kan ik niet zo precies zeggen Elly. Jouw lichaam is uniek. Voor echt therapeutisch gebruik is geconcentreerde kaneel in de vorm van capsules beter geschikt dan je potje uit de keuken. Neem zoveel als je lekker vindt en zelf wilt gebruiken. Probeer te voelen wat je lichaam nodig heeft.

Mirjam
Door

Mirjam

op 25 Nov 2015

Hallo, ik zou graag ceylon kaneel kopen. Alleen ben ik tot nu toe geen winkel tegengekomen die het verkoopt. Waar kan je dit halen?? (Via de sites bestellen komt er 5 of 7 euro verzendkosten bij...) Hoor graag een reactie, dank Mirjam

Hélène
Door

Hélène

op 01 Apr 2016

Dag Mirjam, je kunt Ceylon kaneel kopen op de dinsdagmarkt in Elburg en Eko plaza in Harderwijk. Groet Hélène

Anita H.
Door

Anita H.

op 30 Nov 2015

Ik ben blij dat ik dit eindelijk weet. Ik ga dus stoppen met toevoeging van de goedkope supermarktkaneel aan mijn koffie. Wellicht vermindert dan ook mijn chronische maagpijn.

Jeanette
Door

Jeanette

op 18 Jan 2016

Erg interessant want ik eet inderdaad ook graag kaneel en wist dit niet. Straks in me keukenkast kijken of ik de goeie kaneel heb !!! Bedankt . Grtjes jeanette

Martina
Door

Martina

op 18 Jan 2016

Nou neem mij niet kwalijk maar de kaneel op beide foto's zijn allebei Cassia kaneel! Ik heb namelijk echte Ceylon kaneel en die ziet er veel fijner uit. Bestaat uit meerdere brosse laagjes. Valt in thee bv snel uit elkaar! Te koop per 3 bij Albert Heijn.

Eweline
Door

Eweline

op 19 Jan 2016

Ik ben diabetes patient type2 en had al gehoord dat kaneel gunstig effect kon hebbenop je bloedsuikerspiegel, op n andere site las ik dat honing en kaneel n geweldige combi waren, dus geprobeerd, maar voor diabetici is dat dus gevaarlijk, DUS NIET DOEN. Mijn bloedsuikerspiegel vloog gevaarlijk hoog omhoog. Ik nam s morgens bij mijn muesli 1eetlepel biologische honing en 1theelepel kaneel.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 25 Jan 2016

Honing is suiker en dat is dus iets wat je bloedsuikerspiegel doet pieken. Kaneel kan je wel nemen maar dan zonder de honing.

Jerrie
Door

Jerrie

op 26 Jan 2016

Ik hoorde juist dat honing je bloedsuiker amper beinvloedt, wanneer je hem niet verhit boven de 40 graden.

Christiane
Door

Christiane

op 24 Jan 2016

Kaneel met honing is heel gezond en de ceylon kaneel kan je bij "Pit en Pit" online kopen.

Rianne
Door

Rianne

op 28 Jan 2016

Ceylon kaneel is te koop bij G&W Gezondheidswinkels van het merk Jacob Hooy !

Maryse
Door

Maryse

op 04 Feb 2016

Het volle pond, natuurvoeding in Doetinchem, verkoopt ceylon kaneel.

S
Door

S

op 27 May 2016

Interessant, nooit geweten. Ik ga zeker op zoek naar cylon kaneel. Bedankt voor het delen. Groetjes

Petronella
Door

Petronella

op 20 Oct 2016

Ik koop het gewoon bij EkoPlaza!

trudy greeven
Door

trudy greeven

op 23 Oct 2016

Gewoon gekocht in de groene winkel

TINEKE
Door

TINEKE

op 11 Nov 2016

Dank je wel voor alle goede kaneel ev.met honing tips. Er was heel veel bij wat. Ik inmiddels al wist en heb ervaren. Ik Probeer er stap voor stap achter te komen hoe je met hele simpele eenvoudig te krijgen middelen resultaten kan behalen waar je beter van wordt. Dat van de temperatuur van de honing, niet boven de 40 graden had ik inmiddels ook al gehoord. De honing met kaneel smaakt ook heel goed op een rijstecreaker! Ik heb de informatie opgeslagen in mijn gezondheids archief in de hoop dat ik hier ook anderen mee van dienst kan .zijn. Ik vond het ook verrassend om te lezen over de gunstige werking i.v.m.candida.

Fons
Door

Fons

op 22 Nov 2016

Bedankt voor deze interessante info, ik vond het in producten voor de ademhaling van Primrose (o.a. primarini en primaril) zeer goeie fyto-supplementen , wist niet dat het voor zoveel andere dingen ook nog zo goed is!!

Loes
Door

Loes

op 23 Nov 2016

Hoi Marjolein, kaneel is een heerlijk kruid dat ook een hoop waardevolle voedingsstoffen bevat. De meest grootschalige meta-analyse naar het effect van kaneelconsumptie op de bloedsuikerspiegel en het lipidenprofiel van mensen met diabetes, toont echter aan dat kaneel hier helaas geen invloed op uitoefent. Zie bron: Baker, W. L., Gutierrez-Williams, G., White, C. M., Kluger, J., & Coleman, C. I. (2008). Effect of Cinnamon on Glucose Control and Lipid Parameters. Diabetes Care, 31(1), 41-43.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 28 Nov 2016

Ha Loes, gelukkig is kaneel inderdaad gewoon lekker en in ieder geval niet schadelijk! Er zijn echter ook veel onderzoeken en meta-analyses waaruit het omgekeerde blijkt,namelijk dat er wel een positief effect van kaneel optreedt. Zoals bijvoorbeeld dit onderzoek uit 2011: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21480806. Wetenschappelijke onderzoeken, zeker op het gebied van voedingsstoffen, spreken elkaar vaak tegen.

Sybille Schwartz
Door

Sybille Schwartz

op 14 Feb 2017

De kaneelstokjes van de Jumbo en Verstegen zien eruit als het bovenste plaatje, netjes opgerold met inhoud. Er wordt geen herkomst vermeld, maar dan kan ik er vanuit gaan dat ze uit Ceylon komen. Ze ruiken in ieder geval heerlijk!

Nannie Nieuwdorp
Door

Nannie Nieuwdorp

op 14 Feb 2017

Ha Marjolein, ik heb de Ceylon kaneel in een potje gekocht bijn reformhuis. Is die qualiteit ook goed of moeten echt rolletjes zijn?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 16 Feb 2017

Nee hoor als er op het potje staat dat het Ceylonkaneel is, dan is het goed.

Paulina
Door

Paulina

op 23 Feb 2020

Ik koop de cylonkaneel bij de natuurwinkel ...En strooi ook regelmatig bij mijn koffie vers gezet met fluitketel.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!