Zes redenen voor een vrouw om meer chocola te eten
4 min. leestijd

Zes redenen voor een vrouw om meer chocola te eten

Hou jij van chocola? Ik wel. Heel erg! Wat was ik blij toen ik ontdekte dat rauwe cacao behoort tot een van de beste superfoods. Rauwe cacao kan een positieve werking hebben op hart- en bloedvaten, bloeddruk en cholesterol. Rauwe cacao hoort daarbij tot de antioxidanten en is tevens een goede bron van magnesium, een stof die veel vrouwen tekort komen. Tijd dus om meer te leren over rauwe cacao.

Cacao; voeding voor godinnen

Cacao is een plant die oorspronkelijk uit Midden Amerika en het noorden van Zuid-Amerika komt. De naam Theobroma Cacao betekent letterlijk ‘cacao; voeding voor goden’. De Azteken associeerden cacao namelijk met de God van de vruchtbaarheid en regen. Dan zou ik toch zeggen: Godin van vruchtbaarheid en regen. Toch? Voor mij is cacao voeding voor Godinnen. Maar dan moet je het wel in de juiste vorm eten. Ik ga je uitleggen wat ik hiermee bedoel.

Rauwe cacao is een super superfood voor vrouwen

Samen met hennepzaad wordt rauwe cacao wel gezien als een van de meest voedzame voedingsmiddelen ter wereld. Er zitten meer dan 400 complexe stoffen in cacao. Daarom is het de industrie ook (nog) niet gelukt om hier in het laboratorium een kunstmatige variant van te maken: een chemisch goedje dus dat smaakt naar chocola. Gelukkig maar; alles wat moet smaken naar cacao heeft echte cacaobonen nodig (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een fruitsmaak, die heel makkelijk synthetisch is na te bootsen). Voordat ik de voordelen ga opnoemen van cacao vertel ik je er gelijk bij dat veel van deze voordelen verloren gaan bij het maken van chocola zoals wij die kennen van de supermarkt – en die we zo lekker vinden! Helaas. Om er chocola van te maken wordt het namelijk verhit en er worden vetten en suikers aan toegevoegd. Daardoor wordt dit voedsel voor Godinnen een heel stuk minder gezond.

Cacao is de rijkste bron van magnesium

Cacao is de rijkst bekende bron van magnesium. Artsen constateren vaak dat vrouwen een tekort hebben aan magnesium. Veel vrouwen zijn chronisch vermoeid of hebben te kampen met een (te) hoog stressniveau. In periodes van stress plas je veel meer magnesium uit (tot vier keer toe zelfs) dan normaal. Vooral als je daarbij veel zuivel, alcohol, koffie of frisdrank gebruikt. Magnesium is een mineraal dat ontzettend veel taken heeft in je lichaam en belangrijk is voor al je organen, vooral voor je hart, zenuwen, nieren en spieren. Heb je tekort aan energie? En zin in chocola? Het zou kunnen dat je een tekort aan magnesium hebt.

Magnesium is onmisbaar in je vrouwenlichaam

Wat zou magnesium allemaal voor je kunnen betekenen?

  • Het kan je bloedsuikerspiegel verlagen en daarbij de insulinegevoeligheid van je cellen verhogen. Er is dan ook een verband tussen diabetes 2 en een tekort aan magnesium.
  • Magnesium is betrokken bij de opbouw van eiwitten en daarom is het belangrijk voor je spieren. Heb je vaak last van spierkrampen, dan heb je misschien een tekort aan magnesium.
  • Magnesium kan helpen om je bloeddruk te verlagen.
  • Magnesium kan aderverkalking voorkomen en daarmee de kans op hart- en vaatziekten en een hartaanval. Wist je dat er meer vrouwen overlijden aan een hartaanval dan aan kanker?
  • Magnesium kan helpen om (micro)ontstekingen tegen te gaan, die meer voorkomen naarmate je ouder wordt.

Cacao is de rijkste bron van antioxidanten

Blauwe bessen staan bekend als goede bron van antioxidanten, maar rauwe cacao bevat wel 40 keer meer antioxidanten! Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn moleculen in je lichaam die je cellen aantasten. Hierdoor veranderen jouw cellen van snelle ferrari’s in roestige tractors. Zeg maar. En dat wil je niet. Antioxidanten gaan dus het verouderingsproces tegen. Antioxidanten spelen ook een rol bij het beschermen van je nieren tegen nierziektes.

Cacao is goed voor je hart, bloeddruk en cholesterol

Rauwe cacao kan meehelpen om een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte (LDL-cholesterol) te laten dalen. Dit is bewezen in verschillende studies. Een normale bloeddruk en cholesterolgehalte betekent een goede bescherming van je hart. Een kleine hoeveelheid rauwe cacao kan al helpen om je hart- en vatenstelsel te ondersteunen.

Cacao heeft een antidepressieve werking

Dit herken je misschien wel. Chocola geeft troost. Chocola heelt even een stukje pijn dat we soms voelen; gebrek aan aandacht of liefde. Of pijn die we voelen als we eigenlijk te hard hebben gewerkt en te weinig aan onszelf hebben gedacht. Helaas is deze antidepressieve werking vaak van korte duur, zeker als je te veel chocola (die met die suikers en vetten!) hebt gegeten. Dan overheerst het vervelende gevoel dat je jezelf niet in de hand hebt kunnen houden en er morgen misschien een pondje méér op de weegschaal staat.

Rauwe cacao heeft niet de nadelen van suikers en vetten maar wel de voordelen van het aangename gevoel. Het zorgt voor het vrijkomen van endorfines in je lichaam; dat is waar je een goed gevoel van krijgt. Het bevat ook tryptofaan, dat in je lichaam kan worden omgezet in serotonine, het gelukshormoon dat werkt zoals een antidepressivum. Daarnaast bevat rauwe cacao ook theobromine en cafeïne, twee stoffen die ons lichaam en ons brein stimuleren.

Rauwe cacao versus chocolade

Het grote verschil tussen rauwe cacao en de chocolade zoals wij deze kennen, is dat rauwe cacao niet verhit is geweest. Hierdoor zijn de goede voedingstoffen bewaard gebleven. Deze worden namelijk deels vernietigd bij verhitting. Daarbij komt dat de chocoladeproducten zoals wij ze kennen heel veel vetten en suikers bevatten, die juist géén voedingswaarde hebben, maar waar we wel dik van worden. De gezonde versies van cacao zijn dus rauwe cacaobonen, rauwe cacao nibs (stukjes), rauwe cacaopoeder en rauwe cacaorepen. Wat ook goed kan, de minst slechte variant van de supermarkt, is chocola met meer dan 70% cacao erin. Tegenwoordig zie je al regelmatig chocola met 95% cacao. Dat is niet voor niets! Het is veel gezonder dan melkchocola!

Pas wel op met te veel stress

Net als koffie bevat rauwe cacao cafeïne en een andere opwekkende stof, theobromine. Als je last hebt van veel stress , laat dan koffie en rauwe cacao een tijdje staan. Het belast je bijnieren dan te veel.

Waar koop je rauwe cacao?

Rauwe cacao is tegenwoordig steeds meer te koop in supermarkten. Natuurvoedingswinkels hebben het in ieder geval en verkopen soms rauwe-cacaorepen. Deze zijn echter duur (vind ik). Ik gebruik zelf rauwe-cacaopoeder, waarvan ik drankjes of andere lekkere dingen maak. Goede webwinkels verkopen biologische rauwe cacao. Lekkere cacaopoeder vind je hier.

In mijn e-book Slimme Snacks heb ik verschillende snacks gemaakt met rauwe cacao. Dit geeft je vast ideeën om er zelf verder creatief mee aan de slag te gaan. Tot slot: Superfoods gebruiken als aanvulling op junkfood of voeding gemaakt in een fabriek heeft niet zoveel zin. Dat is zonde van je geld. Eérst gezonde voeding, dan pas superfoods!

Ben je geïnteresseerd in een boek over superfoods en supplementen dan is De supplementenwijzer van Juglen Zwaan misschien iets voor je.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

lean
Door

lean

op 10 Aug 2012

Hallo, als ik google op kokosboter zou dit hetzelfde zijn als kokosolie? Ik heb een emmertje bio kokosolie en dit is nu in smeerbare vorm, dus boter, en hoe warmer het wordt in vloeibare vorm, dus olie. Maar U schrijft dat het echt boter moet zijn? Welke bedoeld U dan?

Lisanne
Door

Lisanne

op 28 Oct 2014

Kokosboter is niet hetzelfde als kokosolie! Je kunt het kopen of zelf maken:Ingrediënten 4 cups (284 gram) geraspte kokos optioneel: honing en vanille extractHeel erg handig!

Ingrid
Door

Ingrid

op 11 Aug 2012

Bedankt voor het recept, dit ga ik straks maken en dan lekker smullen!

Kitty
Door

Kitty

op 13 Aug 2012

verjaag ik, door de cacaopoeder te verdunnen met heet water, alle goede eigenschappen? Want ik vind het een geweldige vervanger voor koffie.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 19 Aug 2012

Hallo Kitty, de goede eigenschappen gaan verloren bij het verhitten van de rauwe cacao maar naar mijn mening niet als je er heet water bij doet. Alle stoffen blijven er dan immers inzitten en drink je op. Dus lekker van genieten! Ook heerlijk met warme havermelk of amandelmelk trouwens!

José
Door

José

op 19 Aug 2012

Ik neem meestal alleen een stukje 70% of 80% bij de koffie...want cacaopoeder oplossen ergens in vindt ik niet lekker......drink ook geen melk

Annette
Door

Annette

op 28 Aug 2012

raw cacao nibs, hebben die dezelfde eigenschappen als het poeder?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 28 Aug 2012

Ha Annette, ja want ze zijn ook rauw. Alleen is het lastiger om er bv chocolademelk van te maken. Ik knabbel ze wel in combinatie met gojibessen of cranberries en wat zaden of nootjes. Een lekkere snack op die manier.

Sandra Ruben
Door

Sandra Ruben

op 04 Oct 2012

Jazeker! En die zijn heerlijk als je ze (2 eetl) ook nog eens blend met anderhalve avocado, 2 dadels en 2 eetl. verse geraspte gember, evt. lepeltje honing of drupje stevia erbij. Chocoholic's Delight heet dit recept. En als je het proeft weet je meteen waarom :)

Mathilde
Door

Mathilde

op 28 Aug 2012

Vraagje: is rauwe cacao hetzelfde als het ouderwetse cacao poeder waar mijn grootmoeder chocolademelk mee maakte? (droste, van houten)

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 28 Aug 2012

Ha Ama, nee, rauwe cacao is niet verhit geweest en de cacao van droste en van houten wel. Je kunt rauwe cacao bestellen bij superfoods.nl of in de betere natuurvoedingswinkel. Het smaakt iets anders en is wat lichter van kleur maar erg lekker. Groet Marjolein

patries
Door

patries

op 07 Oct 2012

citaat van James L. Wilson; boek Bijnieruitputting;"het is echter jammer,dat chocola ook een hoog gehalte aan cafeine en een cafaineachtige stof,theomobrime, bevat, dat de bijnieren overstimuleert,hetgeen tot meer bijnieruitputting leidt. Veel van het in balans brengen van de sekshormonen wordt door de bijnieren gedaan en een toename van bijnieruitputting leidt tot een toename van PMS, ook al bevat het magnesium". "Chocola verergert bijvoorbeeld hypoglykemie en overstimuleert de bijnieren. Carobe normaliseert hypoglykemie en bevat geen stimulerende stoffen'.goede alternatieven voedingsmiddelen die ook magnesium bevatten zijn; Kelp, amandelen,cashewnoten,sesamzaden,erwten en bonen.mijn eigen gemaakte chocolaatje bestaat uit kokosolie,carobe poeder,cranberries,gecrushte walnoten en kokosrasp, even in de vriezer en smakken maar. heerlijk :)

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 08 Oct 2012

Dank je wel Patries voor je aanvulling, ik heb het erbij gezet.!

Angenie
Door

Angenie

op 14 Feb 2013

Sandra Ruben het lijkt me lekker maar dit blenden zonder vocht lijkt me niet kunnen?

Jetske
Door

Jetske

op 25 Feb 2013

Ik weet intussen dat ik de rauwe cacaobonen wel eerst moet pellen... :-) Maar ik kan nergens vinden hoeveel je er per dag van zou moeten eten voor het beste effect.

Angelique
Door

Angelique

op 10 Mar 2013

Ik maak een super lekker dessert van rauwe cacao, kokos, blauwe bessen, banaan en een beetje kaneel. Nu las ik dat je minstens 2 weken voor een operatie moet stoppen met rauwe cacao, i.v.m. de suikerspiegel. Wat is er dan zo gevaarlijk?

Vernica Blokland
Door

Vernica Blokland

op 14 Jun 2013

Vraagje: ik bak met kokosolie, extra virgin, of roomboter. Verder gebruik ik kokosmelk, uit pak of blok. Maar waar koop ik kokosboter????? Alvast dank voor het antwoord.

Hennie Bosma
Door

Hennie Bosma

op 07 Aug 2013

Veronica kokosboter kun je bij De Tuinen www.detuinen.nl of www.gezondheidswinkel.nl kopen. En extra virgin kun je beter niet verhitten,dan gaan de goede stoffen verloren. Daar kun je beter de gewone kokosboter voor gebruiken.

Hanneke Marges
Door

Hanneke Marges

op 03 Dec 2013

Heerlijke tip, ik ga het zeker proberen, dank je wel!!!!

Nely Brand
Door

Nely Brand

op 03 Dec 2013

Heb de bonbons uit het E-boek Slimme Snacks gemaakt. Heerlijk!! Had ze meegenomen naar de repetitie voor het toneel, ze waren zo op.. Gelukkig heb ik er nog wat thuis gelaten.

Lisanne
Door

Lisanne

op 28 Oct 2014

De rauwe cacaopoeder bij de Tuinen van Mattisson (Cacao Poeder Raw Bio) is heerlijk en deze rauwe cacaopoeder is ook perfect, 100% puur en biologisch: Smaakt zo goed met amandelmelk, maar je kunt er ook heerlijk mee bakken of gebruiken in een smoothie.Recept: 250 ml amandelmelk 1 banaan, bevroren het liefst 1 eetlepel rauwe cacaopoeder 2 eetlepels goji bessen 1 eetlepel rauwe amandelen snufje vanillepoeder, snufje kaneel 2 paksoi bladeren of andere groene bladgroenten

Juwhena
Door

Juwhena

op 10 Jan 2015

Dankjewel voor dit artikel! Gisteren heb ik toevallig nog rauwe cacao stukjes gehaald bij de Aldi!, Voor 2,50 ... En super gezond!Groetjess,

Gerda
Door

Gerda

op 11 Jan 2015

Rauwe chocolade taart met geconfijte sinaasappel; recept in de ELLE ETEN van december'14 bekomt je als een weldaad.

marieke
Door

marieke

op 11 Jan 2015

ik weet dat heel goe is.

J. Janssen
Door

J. Janssen

op 12 Jan 2015

Bedankt voor je artikel, en wat fijn dat je ook aandacht besteedt aan het belang van Magnesium. Ik wil er graag even aan toevoegen dat Magnesium ook belangrijk is voor het functioneren van je autonome zenuwstelsel. Ik ben langdurig ziek geweest, artsen konden wel constateren dat mijn autonome zenuwstelsel verstoord was maar hadden geen oplossing. Gelukkig heb ik via internet ontdekt dat Magnesium hierin een rol kan spelen. Door het slikken van Magnesiumpillen ben ik er weer bovenop gekomen. Ik sta versteld dat dit soort zaken in de gezondheidszorg niet meer aandacht krijgen. De bodem is verarmd, en veel mensen zullen een tekort hebben zonder het te weten. In mijn omgeving hebben mensen gezien hoe ik van een wrak weer de oude werd, en dat heeft hen doen besluiten ook Magnesium te gaan slikken. Veel van hen hebben hier duidelijk baat bij, m.n. zijn ze rustiger gaan slapen en hebben minder last van verkrampte spieren. Ik wil dit graag uitdragen in de hoop dat anderen hier ook bij gebaat zijn. NB. Het heeft niet zoveel zin om (goedkope) pillen te slikken met vnl. Magnesiumoxide want daarvan neem je heel weinig op, de rest poep je uit. Slik liever bijv. Magnesiumcitraat.

Caroline
Door

Caroline

op 13 Apr 2015

heerlijk artikel! rauwe cacaonibs en poeder is tegenwoordig gewoon te koop in de supermarkt (AH)

Margit van Heck
Door

Margit van Heck

op 12 Aug 2015

Hoi, ik vind de rauwe cacao heerlijk in mijn kwark 's ochtends, maar blijkbaar ben ik er erg gevoelig voor. In eerste instantie voel ik mij er heel goed bij. Maar ik heb ook een keer een cake gemaakt met rauwe cacao. Vervolgens kon ik niet meer slapen, had veel te veel energie, ik kreeg paniekaanvallen en pijn in mijn nek van te veel spanning. Ik heb het dus een hele tijd niet meer gebruikt. Toevallig van de week weer een keer en nu na drie dagen, krijg ik weer last. Gelukkig minder heftig dan de eerste keer. Maar weer even niet gebruiken dus. Ik kan alleen op internet helemaal nergens iets terug vinden over dit soort effecten. Eigenlijk wel raar. In ieder geval moet ik dus nog uitvinden in welke mate ik het dus wel kan gebruiken om alleen de positieve effecten ervan te krijgen. Groetjes Margit

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 13 Aug 2015

Beste Margit, ieder lichaam reageert weer anders op voeding. Dus luister goed naar je eigen lichaam. Deze is de beste raadgever. En anders gewoon laten staan hoor. Het is niet de bedoeling dat je er ziek van wordt.

Sandra
Door

Sandra

op 11 Nov 2015

Bij de gave Vitaminestore in Nijmegen en in andere provincies waar deze winkel is hebben ze ook biologische heerlijke pure cacao snippertjes in goed afgesloten verpakking om te gebruiken voor diverse recepten van ontbijt tot toetje enz....

nikki
Door

nikki

op 28 Aug 2016

En hoe zit het dan met "gewone" cacao-poeder die je in elke supermarkt koopt? Is die rauw, of moeten we op zoek naar rauwe cacaopoeder?

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!