Hou jij van chocola? Ik wel. Heel erg! Wat was ik blij toen ik ontdekte dat rauwe cacao behoort tot een van de beste superfoods. Rauwe cacao kan een positieve werking hebben op hart- en bloedvaten, bloeddruk en cholesterol. Rauwe cacao hoort daarbij tot de antioxidanten en is tevens een goede bron van magnesium, een stof die veel vrouwen tekort komen. Tijd dus om meer te leren over rauwe cacao.
Cacao; voeding voor godinnen
Cacao is een plant die oorspronkelijk uit Midden Amerika en het noorden van Zuid-Amerika komt. De naam Theobroma Cacao betekent letterlijk ‘cacao; voeding voor goden’. De Azteken associeerden cacao namelijk met de God van de vruchtbaarheid en regen. Dan zou ik toch zeggen: Godin van vruchtbaarheid en regen. Toch? Voor mij is cacao voeding voor Godinnen. Maar dan moet je het wel in de juiste vorm eten. Ik ga je uitleggen wat ik hiermee bedoel.
Rauwe cacao is een super superfood voor vrouwen
Samen met hennepzaad wordt rauwe cacao wel gezien als een van de meest voedzame voedingsmiddelen ter wereld. Er zitten meer dan 400 complexe stoffen in cacao. Daarom is het de industrie ook (nog) niet gelukt om hier in het laboratorium een kunstmatige variant van te maken: een chemisch goedje dus dat smaakt naar chocola. Gelukkig maar; alles wat moet smaken naar cacao heeft echte cacaobonen nodig (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een fruitsmaak, die heel makkelijk synthetisch is na te bootsen). Voordat ik de voordelen ga opnoemen van cacao vertel ik je er gelijk bij dat veel van deze voordelen verloren gaan bij het maken van chocola zoals wij die kennen van de supermarkt – en die we zo lekker vinden! Helaas. Om er chocola van te maken wordt het namelijk verhit en er worden vetten en suikers aan toegevoegd. Daardoor wordt dit voedsel voor Godinnen een heel stuk minder gezond.
Cacao is de rijkste bron van magnesium
Cacao is de rijkst bekende bron van magnesium. Artsen constateren vaak dat vrouwen een tekort hebben aan magnesium. Veel vrouwen zijn chronisch vermoeid of hebben te kampen met een (te) hoog stressniveau. In periodes van stress plas je veel meer magnesium uit (tot vier keer toe zelfs) dan normaal. Vooral als je daarbij veel zuivel, alcohol, koffie of frisdrank gebruikt. Magnesium is een mineraal dat ontzettend veel taken heeft in je lichaam en belangrijk is voor al je organen, vooral voor je hart, zenuwen, nieren en spieren. Heb je tekort aan energie? En zin in chocola? Het zou kunnen dat je een tekort aan magnesium hebt.
Magnesium is onmisbaar in je vrouwenlichaam
Wat zou magnesium allemaal voor je kunnen betekenen?
- Het kan je bloedsuikerspiegel verlagen en daarbij de insulinegevoeligheid van je cellen verhogen. Er is dan ook een verband tussen diabetes 2 en een tekort aan magnesium.
- Magnesium is betrokken bij de opbouw van eiwitten en daarom is het belangrijk voor je spieren. Heb je vaak last van spierkrampen, dan heb je misschien een tekort aan magnesium.
- Magnesium kan helpen om je bloeddruk te verlagen.
- Magnesium kan aderverkalking voorkomen en daarmee de kans op hart- en vaatziekten en een hartaanval. Wist je dat er meer vrouwen overlijden aan een hartaanval dan aan kanker?
- Magnesium kan helpen om (micro)ontstekingen tegen te gaan, die meer voorkomen naarmate je ouder wordt.
Cacao is de rijkste bron van antioxidanten
Blauwe bessen staan bekend als goede bron van antioxidanten, maar rauwe cacao bevat wel 40 keer meer antioxidanten! Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn moleculen in je lichaam die je cellen aantasten. Hierdoor veranderen jouw cellen van snelle ferrari’s in roestige tractors. Zeg maar. En dat wil je niet. Antioxidanten gaan dus het verouderingsproces tegen. Antioxidanten spelen ook een rol bij het beschermen van je nieren tegen nierziektes.
Cacao is goed voor je hart, bloeddruk en cholesterol
Rauwe cacao kan meehelpen om een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte (LDL-cholesterol) te laten dalen. Dit is bewezen in verschillende studies. Een normale bloeddruk en cholesterolgehalte betekent een goede bescherming van je hart. Een kleine hoeveelheid rauwe cacao kan al helpen om je hart- en vatenstelsel te ondersteunen.
Cacao heeft een antidepressieve werking
Dit herken je misschien wel. Chocola geeft troost. Chocola heelt even een stukje pijn dat we soms voelen; gebrek aan aandacht of liefde. Of pijn die we voelen als we eigenlijk te hard hebben gewerkt en te weinig aan onszelf hebben gedacht. Helaas is deze antidepressieve werking vaak van korte duur, zeker als je te veel chocola (die met die suikers en vetten!) hebt gegeten. Dan overheerst het vervelende gevoel dat je jezelf niet in de hand hebt kunnen houden en er morgen misschien een pondje méér op de weegschaal staat.
Rauwe cacao heeft niet de nadelen van suikers en vetten maar wel de voordelen van het aangename gevoel. Het zorgt voor het vrijkomen van endorfines in je lichaam; dat is waar je een goed gevoel van krijgt. Het bevat ook tryptofaan, dat in je lichaam kan worden omgezet in serotonine, het gelukshormoon dat werkt zoals een antidepressivum. Daarnaast bevat rauwe cacao ook theobromine en cafeïne, twee stoffen die ons lichaam en ons brein stimuleren.
Rauwe cacao versus chocolade
Het grote verschil tussen rauwe cacao en de chocolade zoals wij deze kennen, is dat rauwe cacao niet verhit is geweest. Hierdoor zijn de goede voedingstoffen bewaard gebleven. Deze worden namelijk deels vernietigd bij verhitting. Daarbij komt dat de chocoladeproducten zoals wij ze kennen heel veel vetten en suikers bevatten, die juist géén voedingswaarde hebben, maar waar we wel dik van worden. De gezonde versies van cacao zijn dus rauwe cacaobonen, rauwe cacao nibs (stukjes), rauwe cacaopoeder en rauwe cacaorepen. Wat ook goed kan, de minst slechte variant van de supermarkt, is chocola met meer dan 70% cacao erin. Tegenwoordig zie je al regelmatig chocola met 95% cacao. Dat is niet voor niets! Het is veel gezonder dan melkchocola!
Pas wel op met te veel stress
Net als koffie bevat rauwe cacao cafeïne en een andere opwekkende stof, theobromine. Als je last hebt van veel stress , laat dan koffie en rauwe cacao een tijdje staan. Het belast je bijnieren dan te veel.
Waar koop je rauwe cacao?
Rauwe cacao is tegenwoordig steeds meer te koop in supermarkten. Natuurvoedingswinkels hebben het in ieder geval en verkopen soms rauwe-cacaorepen. Deze zijn echter duur (vind ik). Ik gebruik zelf rauwe-cacaopoeder, waarvan ik drankjes of andere lekkere dingen maak. Goede webwinkels verkopen biologische rauwe cacao. Lekkere cacaopoeder vind je hier.
In mijn e-book Slimme Snacks heb ik verschillende snacks gemaakt met rauwe cacao. Dit geeft je vast ideeën om er zelf verder creatief mee aan de slag te gaan. Tot slot: Superfoods gebruiken als aanvulling op junkfood of voeding gemaakt in een fabriek heeft niet zoveel zin. Dat is zonde van je geld. Eérst gezonde voeding, dan pas superfoods!
Ben je geïnteresseerd in een boek over superfoods en supplementen dan is De supplementenwijzer van Juglen Zwaan misschien iets voor je.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.
lean
op 10 Aug 2012Lisanne
op 28 Oct 2014Ingrid
op 11 Aug 2012Kitty
op 13 Aug 2012Marjolein Dubbers
op 19 Aug 2012José
op 19 Aug 2012Annette
op 28 Aug 2012Marjolein Dubbers
op 28 Aug 2012Sandra Ruben
op 04 Oct 2012Mathilde
op 28 Aug 2012Marjolein Dubbers
op 28 Aug 2012patries
op 07 Oct 2012Marjolein Dubbers
op 08 Oct 2012Angenie
op 14 Feb 2013Jetske
op 25 Feb 2013Angelique
op 10 Mar 2013Vernica Blokland
op 14 Jun 2013Hennie Bosma
op 07 Aug 2013Hanneke Marges
op 03 Dec 2013Nely Brand
op 03 Dec 2013Lisanne
op 28 Oct 2014Juwhena
op 10 Jan 2015Gerda
op 11 Jan 2015marieke
op 11 Jan 2015J. Janssen
op 12 Jan 2015Caroline
op 13 Apr 2015Margit van Heck
op 12 Aug 2015Marjolein Dubbers
op 13 Aug 2015Sandra
op 11 Nov 2015nikki
op 28 Aug 2016