Welke lekkere voeding kies jij voor je huid?
7 min. leestijd

Welke lekkere voeding kies jij voor je huid?

We nemen niet alleen maar voeding op via onze mond maar ook via onze huid. Denk maar eens aan nicotinepleisters of medicijnen in pleisters; ook dat is een soort voeding. De pleisters geven een stofje af aan de huid dat via het bloed door het lichaam wordt opgenomen en daar zijn werk gaat doen.

Het is dus belangrijk om alert te zijn op wat we op onze huid smeren. Vooral wij vrouwen, want we smeren met elkaar nogal wat af. Wist je trouwens dat dit een reden zou kunnen zijn waarom je problemen hebt met afvallen? 

Voeding op je huid wordt niet direct ontgift door de lever

Onze huid wordt wel beschouwd als ons grootste orgaan, met een dikte van enkele millimeters. We staan er vaak weinig bij stil, maar wat we op onze huid smeren heeft net zo’n grote uitwerking op onze gezondheid als wat we in onze mond stoppen. Misschien wel een grotere uitwerking. Stoffen die we in onze mond stoppen passeren immers vrij snel onze lever. Onze lever is het orgaan dat ons met zijn ontgiftende enzymen beschermt tegen schadelijke stoffen in ons voedsel. De lever neemt de schadelijke stoffen op, maakt ze onschadelijk en voert ze af. Producten die we op onze huid smeren worden echter rechtstreeks in ons bloed opgenomen en circuleren daardoor direct door ons hele lichaam. Doordat deze stoffen niet direct (wel op een later moment) de lever passeren kan de lever haar ontgiftende werking niet snel doen. Daarom is het extra belangrijk om te letten op wat je op je huid smeert. Of spuit.

Wát smeren we eigenlijk op onze huid?

Waarschijnlijk weet je wel dat veel verzorgings- en cosmeticaproducten chemische stoffen bevatten. Misschien dat het je verbaast maar veel chemische stoffen worden gemaakt van steenkool of ruwe aardolie. Wij mensen kunnen namelijk, in tegenstelling tot de natuur, niet iets creëren uit het niets. We hebben altijd een grondstof nodig. Tijdens de industriële revolutie ontdekte men hoe we van ruwe aardolie synthetische chemicaliën konden maken door ze te bewerken, bijvoorbeeld door ze te verhitten of persen. In de loop der tijd zijn er zo honderdduizenden chemicaliën ontstaan die allemaal hun eigen eigenschappen hebben. Ze worden gebruikt in onder andere medicijnen, plastics, kleding, de pil, benzine, smaakstoffen, conserveringsmiddelen, wasmiddelen maar ook bodylotions, shampoo en lippenstift. Om maar wat te noemen. Deze producten hebben ergens allemaal een stukje bewerkte aardolie of steenkool in zich.

Xenooestrogenen veroveren onze wereld

Steenkool en aardolie zijn natuurproducten. Het zijn resten van planten of dieren die miljoenen jaren onder de grond zijn samengeperst en verteerd. De nieuwe, chemisch gemaakt stoffen bestaan dan ook uit de moleculen van deze ooit levende planten of dieren. Ondanks alle bewerkingen lijken ze daardoor nog genoeg op natuurlijke materialen om door ons lichaam te worden herkend. Ze lijken daarbij heel erg op een belangrijk vrouwelijk hormoon: onze eigen oestrogenen!

Deze chemische stoffen worden daarom ook wel xeno-oestrogenen genoemd. Xeno betekent in dit geval lichaamsvreemd. Dankzij deze gelijkenis met onze oestrogenen kunnen ze door ons lichaam worden opgenomen en hier bepaalde functies verrichten. Dit kan nuttig zijn, bijvoorbeeld in het geval van een noodzakelijk medicijn. Maar in tegenstelling tot natuurlijke stoffen die makkelijk kunnen worden afgebroken en afgevoerd door ons lichaam kan het gebeuren dat deze chemische stoffen onze stofwisseling en hormoonhuishouding blijven verstoren omdat ze niet goed kunnen worden opgeruimd en afgevoerd door ons lichaam. Zeker als ze niet langs onze lever komen, zoals met alles wat we op onze huid smeren.

Durf jij een lik te nemen van je dagcrème?

Even voor alle duidelijkheid; als ik het nu verder heb over cosmetica dan heb ik het over verzorgingsproducten (deodorant, lotions, shampoos, zeep) maar ook over schoonheidsproducten (mascara, nagellak, oogschaduw, haarverf, parfums e.d.).

Onze cosmetica (dat wil zeggen de niet-natuurlijke cosmetica) bevat duizenden van dit soort chemische stoffen. De ene stof zorgt ervoor dat een product lekker schuimt, de ander dat het lang houdbaar blijft, parfums geven een lekker luchtje aan een product en er zijn ook stoffen die plastic smeerbaar maken, zoals nagellak. De lijst is eindeloos. Niemand haalt het in haar hoofd om dit soort producten in haar mond te steken. Toch smeren we het wel allemaal op onze huid, waardoor het tóch in ons lichaam komt. Hoe (on)verstandig is dit eigenlijk?

Xeno-oestrogenen verstoren onze hormoonbalans

Xeno-oestrogenen hebben in ons lichaam dezelfde of in de meeste gevallen zelfs een sterkere werking dan onze eigen lichaamseigen oestrogenen. Dit betekent dat onze hormoonhuishouding wordt verstoord door de oceaan van xeno-oestrogenen waarin we leven. Dr. Peter Ellison van de Harvard University heeft wereldwijd onderzoek gedaan en gemeten dat de oestrogeenniveaus van veel Westerse vrouwen velen malen hoger lagen dan die van vrouwen in ontwikkelingslanden en als abnormaal moesten worden gezien. De oorzaak hiervan ligt bij onze voeding: zowel wat we in onze mond stoppen als wat we op onze huid smeren.

Dit betekent dat er een disbalans is in het lichaam; ofwel er is teveel oestrogeen ten opzichte van progesteron. Dit wordt ook wel oestrogeendominantie genoemd. Overigens hebben ook veel Westerse mannen hier last van. Je herkent ze aan hun overgewicht met borstvorming. Maar omdat wij vrouwen veel meer cellen hebben (receptoren) die kunnen reageren op (xeno-)oestrogenen kan de schade bij ons veel groter worden. En dat is wat naar mijn mening behoorlijk wordt onderschat.

Oestrogeendominantie of overgangsklachten?

Door oestrogeendominantie afkomstig van xeno-oestrogenen wordt je lichaam als het ware langzaam vergiftigd. Oestrogenen hebben een celdelende werking in je lichaam. Oestrogenen hebben immers ook gezorgd voor je borsten en dijen tijdens de puberteit. Als er sprake is van oestrogeendominantie ontstaan er legio van klachten in je lichaam. Ik noem hier de belangrijkste en meest voorkomende: vermoeidheid, depressie, endometriose, vocht vasthouden en opgeblazen gevoel, slecht functionerende schildklier, PCOS, PMS, slapeloosheid, stemmingswisselingen, hoofdpijn, haarverlies, ziekten van de galblaas, laag libido, borstkanker, borstcysten, fibromyalgie en baarmoederkanker. En dikker worden zonder aanwijsbare oorzaak!

Toen ik dit las dacht ik: hier zitten verdacht veel klachten tussen die voorkomen bij vrouwen 40+. Ik heb daarom al deze klachten eens naast de gangbare overgangsklachten gezet en kwam tot een opmerkelijke conclusie: 80% van de gangbare overgangsklachten staan ook in het rijtje klachten die horen bij oestrogeendominantie! Maar dat is nog niet eens het hele verhaal

Oestrogeendominantie en kanker

Dat al deze chemische stoffen makkelijk onze vrouwelijke hormoonhuishouding kunnen ontregelen is maar een deel van het probleem. Veel van deze chemische stoffen zijn daarbij ook nog eens kankerverwekkend. Eén op de acht vrouwen in Nederland krijgt vroeg of laat te maken met borstkanker. In de jaren 50 van de vorige eeuw was dit nog maar één op 22. Er moet dus in die tijd iets gebeurd zijn in onze omgeving waardoor ons risico op kanker zoveel groter is geworden. We zijn anders gaan eten maar we zijn ook veel meer op onze huid gaan smeren.

Van ongeveer 800 chemische stoffen die dagelijks gebruikt worden, hebben dierproeven aangetoond dat ze kankerverwekkend zijn. Veel cosmetica bestaat uit een mengeling van meerdere van deze chemische stoffen. Om erachter te komen hoe kankerverwekkend een product is moeten alle afzonderlijke bestanddelen worden getest. Vaak zit er per kankerverwekkende stof te weinig in om op betrouwbare wijze vast te stellen hoe kankerverwekkend het is. Mede hierdoor komen de fabrikanten ermee weg. Maar wij vrouwen smeren (tientallen)  jarenlang een grote cocktail van deze stoffen op onze huid. Wanneer wordt veel te veel?

Cosmetica en kanker

Kankeronderzoek richt zich voor 98% op diagnose, behandeling en onderzoek naar nieuwe behandelmethodes. Een vrouw die vijf jaar nadat haar borst is afgezet nog leeft, noemt men een “overwinning”. Ik noem het een “dramatisch verlies”. Slechts 2% van het vele geld beschikbaar voor onderzoek naar kanker gaat naar preventie. De financiële belangen van alle partijen zijn gewoon te groot. We zullen zelf ons gezonde verstand moeten gebruiken.

We hebben lang aangenomen dat alles wat in de winkels ligt op zijn minst niet schadelijk is voor ons. Als we ons goed informeren weten we echter dat dit niet het geval is. Er ligt heel veel voeding in de schappen van de supermarkt die niet gezond voor ons is én er staan heel veel potjes en flessen bij de drogist die ook niet gezond voor ons zijn. Ik wil je niet bang maken maar het is gewoon verstandig en gezond om jezelf goed te informeren en hierbij de eigen verantwoordelijkheid op te pakken. Je kunt je schouders ophalen en dit alles naast je neerleggen. Dat kan. Helaas vertelt de wereld om ons heen dat dit misschien niet zo’n gezonde beslissing is.

Wat is slim, gezond én lekker?

De conclusie van dit wat ingewikkelde verhaal is dus om er als vrouw voor te zorgen dat je je hormonen in balans houdt en probeert om een oestrogeendominantie te vermijden. Zéker als het een dominantie is van xeno-oestrogenen. Wat is dus slim, gezond én lekker? Gelukkig leven we in onze rijke Westerse wereldje, waar naast nadelen ook veel voordelen aan zitten: we krijgen volop mogelijkheden aangeboden om slimme, gezonde en lekkere keuzes te maken!

  • Voeding: eet indien mogelijk biologisch, beperk het gebruik van rood vlees en melkproducten vanwege de xeno-oestrogenen die hierin zitten. Drink geen water uit plastic flessen maar filter zelf je water en neem het mee in glazen flessen. Verwarm liever niets in de magnetron maar zeker niet in een plastic bakje. Eet vooral meer plantaardige en minder dierlijke producten.
  • Verzorgingsproducten en cosmetica: vermijd alles wat niet nadrukkelijk natuurlijk is. Verdiep je erin. Er zijn geweldig goede producten op de markt in allerlei prijsklassen die wél (grotendeels) natuurlijk zijn. Er komen er gelukkig steeds meer. Gebruik je veel cosmetica en verzorgingsproducten; lees dan eens het boek Giftige schoonheid van Samuel Epstein. 4. Ik gebruik onder andere citroensap als deodorant en kokosolie als huidverzorging. Ik durf ze beide in mijn mond te stoppen!
  • Huishoudelijke producten zijn overigens ook een bron van xeno-oestrogenen: gebruik ook hier zoveel mogelijk milieuvriendelijke producten. Die zijn ook vriendelijk voor jou. Denk ook aan luchtverfrissers, wasmiddelen, droogtrommeldoekjes, onkruidverdelgers e.d. De vele praktische en goedkope huishoudmiddeltjes van oma waren lang zo gek nog niet!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Monique Peters
Door

Monique Peters

op 11 Apr 2014

Wat dacht je van arganolie als gezichtscrème en bodylotion en voet en handcreme , ik ben 60, en heb weinig rimpels! Gebruik het ongeveer een jaar nu.

Siske
Door

Siske

op 31 Aug 2017

Ik gebruik alleen nog maar gecertificeerde biologische arganolie om op mijn huis te smeren. Geweldig spul!!! Ennuh ja, arganolie kun je ook eten!!

Terry Langedijk
Door

Terry Langedijk

op 11 Apr 2014

Beste Monique, Wat heerlijk dat je weinig rimpels hebt. Helaas is dat geen verdienste maar wel dat je blijkbaar goede genen hebt meegekregen. Rimpelvorming is genetisch bepaald (en kan ook generaties overslaan). Onze leefstijl kan rimpelvorming echter wel beïnvloeden; vertragen of versnellen. Als schoonheidsspecialiste werk ik al 16 jaar tot volle tevredenheid met de biologische producten van Rosel Heim nature & science. De ingrediënten komen ook grotendeels uit de voedingsindustrie, dus we zouden het kunnen eten. Ik heb echter wel geleerd dat niet alles uit de natuur heilzaam is voor onze huid. Veel plantaardige ingrediënten kunnen ook bijzonder allergeen zijn en bij langdurig gebruik van plantaardige werkstoffen kan er gewenning ontstaan (de crème doet niets meer voor je) of je hebt er een allergie voor opgebouwd. Olijfolie staat fysiologisch het dichtst bij onze huid en wordt ook goed opgenomen. Rosel Heim nature & science zorgt ervoor dat het immuunsysteem absoluut niet geprovoceerd wordt maar dat er alleen huideigen werkstoffen aan de huid worden gegeven voor ondersteuning van de natuurlijke huidfuncties.

Barbara Havenith
Door

Barbara Havenith

op 18 Apr 2014

Goede blog Marjolein, inderdaad smeer niets op je huid, nagels of in je haar wat je niet ook zou kunnen eten.Ik blijf het vertellen tijdens thema-avonden, in mijn blogs en tijdens het spreekuur.

Suzanne
Door

Suzanne

op 25 Apr 2014

Hallo Marjolein,ik gebruik ook al jaren alleen maar producten op mijn huid, die goed voor me zijn. Ook was ik al jaren met Ecover producten. Onlangs ben ik overgestapt op Savon de Marseille Blanc pour le Ligne van Marius Fabre. Heerlijk!! Blijkbaar pas sinds kort verkrijgbaar in Nederland. Ik doe er zelf wat etherische olie bij voor een extra frisse geur. http://savondeprovence.nl/?page_id=79Dat doe ik overigens ook met de kokosolie. Op een pot van 250 ml, die ik licht verwarm, opdat hij vloeibaar wordt, doe ik 4-6 druppels etherische olie die ik lekker vind ruiken voor mijn huid.Heerlijk!!Fijn weekend, Suzanne

Margreet
Door

Margreet

op 27 Apr 2014

Dank voor deze tip Suzanne. Ecover heeft haar formule voor de was veranderd en zo het product geconcentreerder gemaakt. Heel erg jammer, want nu stinkt ze naar mijn idee.Margreet

brigitta Wolf
Door

brigitta Wolf

op 25 Apr 2014

Ik ben vegetariër en eet best vaak kikkererwten Daar zitten ook veel oestrogenen in hoorde ik laatst maar het is tevens een goede vleesvervanger. Is dit dan ook niet goed??

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 May 2014

Niets is goed of slecht. Alles met mate, kikkerwerwten zijn prima wat mij betreft.

Jenny Schipper
Door

Jenny Schipper

op 25 Apr 2014

Ruim vier jaar geleden werd er bij mij een agressieve vorm van borstkanker geconstateerd. Na een heftige periode van chemo, operatie, radiotherapie en Herceptin mocht ik ook nog eens Tamoxifen (hormoontabletten) gaan slikken voor de periode van zeven jaar. De eerste jaren gingen goed, tot dat ik steeds meer klachten kreeg die ik aan deze medicijnen relateerde. Ik ben Reflexzonetherapeut met alle voordelen van Natuurgeneeskundige kennis, eet biologisch en zeer gezond, smeer niet met cosmetica maar met cocosolie, douche zonder shampo of zeep maar wel met gevitaliseerd water wat ik trouwens ook drink, beweeg bewust, doe aan yoga. Met deze leefstijl denk ik meer reductie te behalen dan met die "rotpillen" (30% volgens de mammacarespecialist van het AVL) en ben dus weloverwogen sinds kort gestopt. Nu al na drie weken voel ik me veel gezonder, fitter, minder spier- en gewrichtspijn, verbetering van huid en haar.

Det Urlings
Door

Det Urlings

op 25 Apr 2014

Ik gebruik alleen nog maar pure kokosolie op mijn huid en die vaart er wel bij :)

Jeannette
Door

Jeannette

op 26 Apr 2014

Ik gebruik dag en nachtcreme van de traay met koninginnegelei. Werkt ook goed tegen zonneschade (actinische keratose)

Sharon Hogenhuis
Door

Sharon Hogenhuis

op 27 Apr 2014

Hallo Jeanette, wat bedoel je precies met zonneschade, zijn dat bruine vlekken op je huid?

Astrid Verheij
Door

Astrid Verheij

op 28 Apr 2014

Vaak letten we inderdaad alleen op onze voeding en vergeten we wat we op ons lichaam smeren. Ik gebruik de produkten van Dr. Organic, hier zitten geen chemische stoffen in. Daarnaast gebruik ik ook wel kokosolie of olijfolie. Heerlijk! en geen eczeem meer.

Stientjen
Door

Stientjen

op 28 Apr 2014

Welk zonnebrand product is aan te raden? Zelf heb ik een lichte huid die snel verbrand.

Marjolein Dubbers
Carin van der Graaf
Door

Carin van der Graaf

op 02 May 2014

Bedankt voor deze informatieve blog. Ik ben 53 en weet sinds januari dat ik een oestrogeen-dominantie heb. Dat de klachten die daaraan gerelateerd zijn sterk overeenkomen met overgangsklachten is voor mij geen verrassing. Wat ik niet wist, is dat er verschil is in oestroegeen en xeno-oestrogeen. En dat wist ik dus niet. Ik ga eens kijken wat ik allemaal uit de badkamerkast kan vervangen door gezondere verzorgingsproducten en cosmetica.

Rita
Door

Rita

op 03 May 2014

Ik merk zelf dat ik steeds verder ga : na het omgooien van onze voeding ( gematigd paleo)was de volgende stap om helemaal biologisch te gaan eten. Hierbij voelden we ons al stukken beter. Maar als je daarmee bezig bent, ga je ook nadenken over wat je op je huid smeert. Dus sinds een jaar gebruik ik natuurlijke gezichtsverzorging van dr. Hauschka. Kort daarna is ook de tandpasta en lichaamsverzorging vervangen door natuurlijke varianten. Als laatste stap ben ik nu ook mijn make-up aan het veranderen. Het enige waar ik nog niet echt een oplossing voor heb, is een goed stylingsprodukt voor mijn witte haar. Heb jij daar misschien nog tips voor Marjolein? Jij hebt ook van dat mooie witte haar :)

Marjo
Door

Marjo

op 02 Jul 2014

Probeer anniesheilzamekruiden eens. De producten zijn gegarandeerd zuiver van kruiden gemaakt. Ze heeft ook een blond haar variant. Ze heeft ook haarversteviger . Ik heb al mijn andere haarprodukten weggegooid, niets verder meer nodig dan deze 2 producten voor goed stevig en gezond haar. Zit in Ijzendijke, Google maar eens. Groeten

Janneke
Door

Janneke

op 06 Aug 2014

Wat een gedoe over rimpels....die zijn toch prachtig?!

Janneke
Door

Janneke

op 06 Aug 2014

Ik gebruik graag producten van weleda , natuurlijk en redelijk betaalbaar.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 07 Aug 2014

Helemaal waar Janneke :-)! Maar het is wel belangrijk om je huid te beschermen tegen de chemische stoffen die in sommige huid-produkten zitten.

Karolien
Door

Karolien

op 11 Nov 2014

Interessant verhaal! Zit trouwens net te lezen in het boekje van "Lush - Fresh Homemade Cosmetics". Lush gebruikt vooral natuurlijke ingrediënten in hun shampoos, shampoo bars en conditioners, waaronder fruit, groenten, kruiden, olie, boter, eieren, honing en zeezout. Een voor een allemaal producten die ik zo in mijn mond zou stoppen. Ik ga er binnenkort zeker even shoppen.

Tineke Boterenbrood
Door

Tineke Boterenbrood

op 20 Dec 2014

Leuk onderwerp ! Ik gebruik al een paar jaar kokosolie als bodylotion. Fijn om geen troep te smeren op je huid. En sinds kort gebruik ik ook 100% amandelolie (zoete olie) met zelf toegevoegde vitamine e (een paar capsules in het flesje leegknijpen,) gemengde tocoferolen, niet duur bij De Tuinen. Voelt heerlijk! Als deodorant gebruik ik een beetje natriumbicarbonaat-poeder; veilig, makkelijk. geurloos en doeltreffend, ik ben er 100 % tevreden over!

Lies
Door

Lies

op 26 Mar 2015

Ik gebruik al jaren de crème van zwitsal en gebruik weinig make up. Dat zwitsal crème Gebruik ik over dag en als nacht crème. Heb veel geprobeerd maar kom toch altijd weer hier op uit. Dus de andere spullen maar weg gedaan. En weinig of geen last gehad van overgangs klachten.

Marjolijn
Door

Marjolijn

op 22 Apr 2015

Ik ben veganist en let dus op een bepaalde manier heel erg op wat ik eet en ook op wat ik aan cosmetica gebruik. Dr. Hauschka is voor mij een belangrijke leverancier van dagelijkse huidverzorging en tandpasta, maar niet alle producten van dit merk zijn vegan dus ik kies soms producten van andere merken. Natuurlijke ingrediënten staan hoog op mijn verlanglijstje; waarom, ja waarschijnlijk toch vanwege dat huiddoorlatende aspect waarvan ik het gevoel heb dat ik daar rekening mee moet en wil houden. Maar.... ik vraag me nog steeds af in hoeverre stoffen daadwerkelijk door de huid heen komen en in het lichaam worden opgenomen. Bovendien hoor en lees ik hieromtrent nog steeds de meest uiteenlopende verhalen en meningen, ook van deskundigen. Geen deskundige op huidgebied maar wel zo iemand die daar een duidelijke mening over heeft is mijn fysiotherapeut, die denkt dat de huid maar heel beperkt (dus maar tot een bepaalde huidlaag, iig niet tot in de bloedbaan) stoffen doorlaat, en hij noemde daarbij als voorbeeld dat als de huid dat wél zou doen, iedereen die zwemt (in het zwembad) dan binnen een paar uur dood zou moeten neervallen - vanwege het chloor in het water. Ik zei toen nog dat het maar om een lichte chloorconcentratie gaat, maar ik botste voor de zoveelste keer met het feit dat ik gewoon zo weinig harde informatie over dit onderwerp heb. Want op welke manier en in welke mate is de huid dan doorlatend? Is dit bijvoorbeeld wetenschappelijk vastgesteld? Zolang daar niets over vaststaat blijft iedereen toch ook maar wat roepen en zwalk je van de ene naar de andere "vaststelling".

Katrien
Door

Katrien

op 03 Jul 2015

Ik gebruik al jaren geen producten meer. Ik was me altijd buiten met alleen koud water. Mijn haren met warm water met een koffielepel bicarbonaat en spoelen met een scheutje azijn. Tanden poetsen met bicarbonaat gemengd in kokosolie en wat druppels pepermuntolie. Meer heb je niet nodig, het is goedkoop en goed voor je lichaam. Wasmiddel voor kleren maak ik met zuivere groene zeer opgelost in water. Spoelen met een beetje azijn. Het kost allemaal niets en het is heel netjes. Als ze heel vuil is doe ik wat sodakorrels bij.

maartje
Door

maartje

op 03 Jul 2015

BEDANKT voor de info!Een vraag en een tipVraag: niet teveel dierlijke producten. HOe kom ik aan mijn eiwit (verhoogde behoefte door osteoporose en ziekte) ?? ik mag geen peulvrucht en zuivel. Ik eet wel dagelijks kip of vis of tempeh en een ei en noten en nutridrink en veel groente en beperkt granen (bij ontbijt glutenvrij)TIP: DEO!! Neem wat baking soda op je hand en maak het vochtig met je vingers en smeer het onder je oksel, goedkoop en reukvrij!! Als ik dit opdoe ruik ik de hele dag niet waar ik met een spuitbus na enkele uren soms weer ruik!Oh..en droge haarpunten: olijfolie!En oilpulling met kokosolie schijnt ook heel goed te zijn

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Jul 2015

Zo te lezen krijg je meer dan genoeg eiwitten binnen. We eten vaak teveel eiwit. Je zou ook nog hennepzaad kunnen nemen voor de variatie.

Rob en Joyce de Vries
Door

Rob en Joyce de Vries

op 04 Jul 2015

Hoi Marjolein, We lezen je artikelen altijd met veel nieuwsgierigheid. Ook wij gebruiken al jaren niets "raars" op onze huid. Een combinatie van koudgeperste kokosolie en rode palmolie van AP op onze huid. Kokosolie om de tanden te poetsen en als deodorant. We maken zelf mondspoelwater van sterk gezette kruidenthee met keltisch zout. Ik heb lang haar, dit was ik met roggebloem, een scheutje wasnotenextract en appelazijn. Verder eten we biologisch en gebruiken heel veel verschillende soorten koudgeperste oliën, kokosvezels en rauwe tarwekiemen naast het eten. We hebben lichamelijk werk dus bewegen veel. Nu onze vraag. Je spreekt wel eens over spirulina en chlorela, is dit in ons geval nog nodig of zou dat overbodig zijn. En zo ja, welk merk is dan het meest natuurlijk ? Dank voor je aandacht en vriendelijke groeten, Rob en Joyce

Daphne
Door

Daphne

op 06 Jul 2015

Ja, daar zou ik ook graag een antwoord op willen. Welk merk is het meest natuurlijk en wat is het verschil tussen Chlorella en Spirulina? En ik welk geval is wat dan beter? Ik slik nu dagelijks 2 x 3 tabletten Chlorella van Bloem.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Jul 2015

Ik heb twee artikelen geschreven over chlorella en spirulina, als je deze leest weet je wat het verschil is.

Janneke N
Door

Janneke N

op 04 Sep 2015

Hallo Marjolein, Ik heb een diagnose gekregen, waarbij ik een kans heb van 20-40% op (ontwikkeling van) kanker. Het protocol schrijft daarbij verwijdering van baarmoeder en eierstokken voor. Ik vind dat een zeer ingrijpende behandeling, terwijl er nog niet eens kanker is geconstateerd. Daarom ben ik op zoek naar manieren om mijn leefwijze te veranderen. Ik wil graag eerst proberen mijn lichaam op natuurlijke wijze weer in balans te krijgen.En naast voeding, zijn er dus nog andere zaken. Dit artikel is heel waardevol. Hoewel ik redelijk gezond leef, schrik ik van de vele verborgen manieren waarop je oestrogenen binnen kunt krijgen. Het overweldigt me nogal, wat ik allemaal zou kunnen/moeten veranderen. Misschien moet ik niet alles in één keer proberen te doen, maar stukje bij beetje. In ieder geval bedankt! Vriendelijke groet, Janneke

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 07 Sep 2015

Ha Janneke, stapje voor stapje is helemaal prima! Vooral geen stress krijgen van gezonder willen eten en leven. Misschien kan een afspraak met Barbara Havenith van de vrouwenpoli in Boxmeer je een steuntje in de rug geven!

Adriana
Door

Adriana

op 16 Nov 2015

vaseline gebruik ik om mijn ogen schoon te maken en voor ruwe plekken. Is vaseline goed of slecht?

Martine
Door

Martine

op 11 Dec 2015

Voor zover ik weet is vaseline een aardolieproduct, dit lijkt mij niet erg gezond om op je huid te smeren. Beter is bv. olijfolie, kokosolie, toe te passen op je huid.

Tasha
Door

Tasha

op 21 Apr 2016

Ik gebruik voor veel dingen kokosolie :) Zowel om dingen in te bakken als om mijn lichaam mee in te smeren, als "anti pluis haarspul" en om makeup te verwijderen. Echt ideaal!

Martine
Door

Martine

op 11 Dec 2015

Marjolein, sinds ik jouw voedingskompas afgelopen april-mei 2015 heb gevolgd, en sindsdien geen brood meer eet en matig ben met suikers, zuivel en e-nummers etc. is mijn huid veel soepeler en meer doorvoed geworden, dus ik heb nauwelijks meer smeersels nodig, zelfs nu in de winter niet. Terwijl vroeger "de vellen erbij hingen" en ik dan ook vaak last had van diverse droge exceemplekjes (jeuk) - Wat ben ik blij met dit bijkomend effect.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 15 Dec 2015

Fijn om te horen Martine!

Claudia
Door

Claudia

op 16 Jan 2016

Interessant artikel. Ik zou het heel handig vinden als er ook een lijstje met ongezonde ingredienten was genoemd, zodat je daarmee de etiketten op cosmetica echt kunt beoordelen. Nu blijft het toch een beetje steken bij veel waarschuwingen maar weinig concrete handvatten. Of staat dat misschien al in een ander artikel?

Kathleen
Door

Kathleen

op 23 Apr 2016

Super artikel. Ik heb al meer dan 16 jaar een eigen instituut voor huidverbetering, huidverjonging en definitieve ontharing. Ik werk al van bijna in het begin met natuur- en diervriendelijke cosmetica en make-up. Maar jammer genoeg moet ik steeds maar weer opnieuw uitleggen WAAROM ... veel mensen zijn in dit verhaal van bio nog helemaal niet mee en denken dat het met de reguliere cosmetica allemaal nog wel meevalt... als ik vertel dat zelfs producten uit de apotheek niet steeds veilig zijn voor je gezondheid, dan gaat steevast een wenkbrauw omhoog...

Marielle
Door

Marielle

op 30 Jul 2017

Hallo ik ben door de vlog van Sanny ziekt geluk jou boek gaan lezen erg intresesant, ik heb een vraagje welke huidverzorging en make up gebruik jij die wel goed voor ons zijn. Ps jij ziet er geweldig uit energie spat er vanaf dat wil ik ook hihi groetjes Marielke Hommel

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 31 Jul 2017

Hallo Marielle, dank je wel voor je compliment :-). De produkten die ik aanraad kan je vinden op http://www.marjoleinsfavorieten.nl" rel="nofollow">Marjolein's Favorieten. Wellicht staat hier iets tussen.

Marianne
Door

Marianne

op 11 Feb 2018

Beste Marjolein, wat een fijn artikel. Als ex kankerpatiënt ben ik nog steeds op zoek naar goede huidverzorging die ook veilig is. Wel een vraag over deze producten. Als het volkomen natuurlijk is hoe zit het dan met de houdbaarheid? Verder heel veel dank! Fijn dat je hier aandacht aan besteed! Vriendelijke groet, Marianne Velmans

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Feb 2018

Beste Marianne, kijk bij een gekocht product goed naar de uiterste gebruiksdatum, het kan zijn dat een product inderdaad minder lang houdbaar is als het natuurlijk is, maar die datum moet er dan wel op staan. Gebruik je een eigen middeltje, bijvoorbeeld kokosolie, dan is dat erg lang houdbaar, maar je moet er natuurlijk ook wel hygiënisch mee omgaan. Een schoon spateltje gebruiken bijvoorbeeld en niet met je vingers in een potje. Het is afhankelijk van de ingrediënten die je gebruikt of het langer houdbaar is of niet.

Liesbeth
Door

Liesbeth

op 17 Oct 2017

Eindelijk! Wat een goed artikel! Iedereen moet worden wakker geschud! Ik ben schoonheidsspecialiste en verkondig deze boodschap al even, maar het zo moeilijk om de mensen bewust te maken! Ik werk wél met 100% plantaardige producten, die biologisch geceetificeerd zijn en dus van de zuiverste op de hedendaagse markt! 60% van wat je op je huid smeert komt onmiddellijk in het bloed terecht! Tijd om daar eens over na te denken :)

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!