arrow_drop_up arrow_drop_down

PCOS; vrouwenkwaal of verkeerde voeding?

Hoe meer ik lees en leer, hoe meer ik erachter kom hoe ongelooflijk belangrijk gezonde voeding is om een gezond vrouwenlichaam 40+ te behouden. Met gezonde voeding blijkt het vaak mogelijk om ook een vrouwenkwaal zoals PCOS, polycysteus ovarium syndroom, te voorkomen én zelfs ook te genezen.

Heb jij menstruatieproblemen, last van puistjes, teveel beharing of word je juist geplaagd door kaalheid boven op je hoofd? Lees dan eens wat gynaecologe en orthomoleculair arts Barbara Havenith ons hierover te vertellen heeft.

PCOS – polycysteus ovarium syndroom

Wat is dat eigenlijk? PCOS of Polycysteus Ovarium Syndroom is niet meer dan een verzameling van symptomen waarvan je er minstens twee moet hebben om de diagnose PCOS te krijgen:

  1. Weinig of geen menstruaties.
  2. Overmatige aanmaak van mannelijk hormoon. Dit uit zich in acne, overbeharing op je lichaam en gezicht en haarverlies op je hoofd. In het bloed kunnen te hoge mannelijke hormoonwaardes gemeten worden.
  3. Een bijzonder aspect aan de eierstokken is, dat er heel veel kleine eiblaasjes of follikels aan de rand ervan te vinden zijn. Bij een echo zijn deze te zien. Voor de vaststelling van PCOS moeten het er meer dan tien zijn.

Welke problemen kan je verwachten bij PCOS?

Problemen die door PCOS worden veroorzaakt zijn zoals hierboven al vermeld:

  • Acne ofwel last van puistjes
  • Problemen met overbeharing
  • Kaal worden
  • Uitblijvende menstruaties
  • Overvloedige menstruaties

Als er een menstruatie komt is deze meestal hevig. Ook kunnen er voor jongere vrouwen problemen met zwanger worden zijn, omdat er zelden of nooit een spontane eisprong optreedt.

De meeste vrouwen ontdekken dat zij PCOS hebben als zij stoppen met de pil vanwege een kinderwens. De cyclus komt dan niet spontaan op gang. Vrouwen die de pil niet gebruiken kunnen het merken aan grote tussenpozen tussen de menstruaties. In de medische literatuur wordt gezegd dat 1 op de 7 tot 15 vrouwen te kampen heeft met PCOS. Het probleem komt nu vaker voor dan 30 jaar geleden.

Wat zijn de oorzaken van PCOS?

De veronderstelde oorzaken van PCOS zijn deels ook aanleg en erfelijke factoren, maar de allerbelangrijkste oorzaak is insulineresistentie en overgewicht. 90% van de vrouwen met PCOS is insuline resistent en 80% heeft last van overgewicht. Insulineresistentie betekent dat je lichaamscellen niet goed meer reageren op insuline. Insuline is nodig om bloedsuiker, ofwel glucose, vanuit je bloed in je cellen te krijgen.

Insuline kan je zien als sleutel voor het slotje van de deur van de cel waardoor de glucose naar binnen kan. Bij insulineresistentie maak je meer dan genoeg insuline aan, maar het probleem zit hem in de slotjes van de deur; die reageren niet goed meer. Er wordt zelfs steeds méér insuline aangemaakt om toch de belangrijke bloedsuiker in je cellen te krijgen. Als er heel veel insuline is gemaakt, gaan alle deurtjes tegelijk open en dan verdwijnt in korte tijd de suiker uit je bloed naar de cellen. Te weinig suiker in je bloed voelt niet fijn. Je krijgt acuut ernstige honger – klophonger – en je gaat trillen, wordt duizelig en je kunt je zweterig voelen. Je hebt het gevoel dat je, als je niet héél snel wat te eten krijgt, flauw zult vallen.

Goede voeding bij insulineresistentie

Een belangrijke oplossing voor insulineresistentie is dat je je anders gaat voeden. Laat de toegevoegde suikers uit je voeding weg. Helaas is aan bijna alle voedingsmiddelen die door de voedingsmiddelenindustrie zijn bereid suiker toegevoegd. Het heet niet altijd “suiker” op de verpakking. Het wordt o.a. ook wel glucosestroop, glucose/fructosestroop, natuurlijke vruchtensuiker, maisstroop, gemodificeerd maiszetmeel en HFCS genoemd. Er zijn vele benamingen voor allerlei vormen van suikers.

De verhouding tussen koolhydraten (suikers), eiwit en vet moet anders. De meeste mensen halen meer dan 50% van hun dagelijkse calorieën uit koolhydraten, ook degenen die zich keurig aan de schijf-van-vijf adviezen houden. Daarentegen is meer eiwit nodig (uit vis, eieren, noten, vlees, schaaldieren en peulvruchten) en hoef je op vet niet te bezuinigen. Eet wel de goede vetten, denk aan vette vis, roomboter, ghee, een goede olijfolie en kokosolie. Als je je voeding aanpast, zul je je de eerste week  misschien niet zo lekker voelen, gewend als je bent aan de suikerkicks die je jezelf een paar keer per dag hebt gegeven. Maar na enkele dagen tot een week zul je vooruitgang merken.

Menopauze /overgang

Vooral veel groenten eten helpt goed

Zeer goed werkzaam bij PCOS is het eten van veel groenten. Liefst meer dan 200 gram per dag, de dubbele hoeveelheid is zelfs optimaal. Dit kan je voor elkaar krijgen door bijvoorbeeld twee of drie keer per dag groenten te eten en liefst meer dan één kleur per keer. Groenten zijn vezelrijk en in tegenstelling tot het eten van (volkoren) brood, vertragen deze vezels de opname van suiker in je darmen naar het bloed. Hierdoor zal er minder insuline nodig zijn en vermijd je de klophonger. Bij deze voedingsaanpassing is het uitdrukkelijk niet de bedoeling dat je honger lijdt. Afvallen gaat echter meestal vrij gemakkelijk. Als je overgewicht hebt bij PCOS en je bent wat kilo’s kwijtgeraakt (5% tot 10% van je lichaamsgewicht) dan komen de eisprongen terug.

Beweging (vooral voor het ontbijt) is altijd goed én belangrijk

Als je moet afvallen is voldoende beweging erg belangrijk. Heel effectief blijkt bewegen voor je eerste maaltijd (ofwel nuchter bewegen). Een half uur per dag vóór je ontbijt bewegen zorgt ervoor dat je stofwisseling nog uren later verhoogd blijft. Daarbij is elk soort lichaamsbeweging goed. Lopen, rennen, roeien, fietsen, zwemmen enz. Het meest effectief blijken sporten waarbij je je bovenlijf en vooral je armen oefent. Dus roeien en zwemmen zijn beter dan rennen of lopen. Krachtsport, bijvoorbeeld oefeningen met een “Kettlebell” of “planken” en “opdrukken” werkt zeer goed.

Wat kan je nog méér zelf doen?

Goed werkzaam bij PCOS is ook voldoende vitamine D3. Er is behoorlijk wat wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit hiervan. Het verhogen van de spiegel van vitamine D3 in het bloed blijkt zinvol. Als je in de zomer niet dagelijks minstens een half uur in de zon komt, met ontblote huid en tussen 11 en 3 uur, is de kans groot dat je vitamine D3-spiegel niet hoog genoeg is. Zeker niet tussen oktober en april. Je kunt vitamine D3 als supplement nemen. Neem dan tussen de 25 en 50 microgram per dag (1000 tot 2000 IE), zomer én winter.

Er is ook onderzoek gedaan naar inositol. Dit voedingssupplement wordt ook wel vitamine B8 genoemd. Het bleek werkzaam bij vrouwen met PCOS en een kinderwens. Zij kregen vaker een eisprong dan de vrouwen die een nepmiddel (placebo) namen. Dit geldt ook voor het middel choline. Choline en inositol worden vaak tezamen in een supplement verkocht.

Heb je vooral last van een overmaat aan mannelijk hormoon, probeer dan eens lijnzaad. Gebruik dagelijks twee eetlepels. Koop het ongebroken (dus heel lijnzaad) en maal het zelf met een elektrisch koffiemolentje, dat werkt het best. Onder invloed van lijnzaad maakt je lichaam een eiwit aan dat een overschot aan mannelijke hormonen in je bloed bindt. Een gebonden hormoon heeft geen werking. (Voor een handig koffiemolentje, klik hier).

Er zijn ook bepaalde kruiden die een gunstige werking kunnen hebben op PCOS. Deze kruiden bevorderen de afbraak van (overtollige) hormonen in de lever. Denk hierbij aan broccolikiemextract, curcuma longa (geelwortel), mariadistel (niet gebruiken bij zwangerschapswens). Broccoli bevat een hoge concentratie van het middel DIM (di-indolylmethaan). DIM bevordert het metabolisme van hormonen.

Behandeling van PCOS in de reguliere geneeskunde

Bij vrouwen zonder zwangerschapswens is het nodig om ervoor te zorgen dat het baarmoederslijmvlies niet te dik aangroeit. Dit om hevige menstruaties te voorkomen. Aan deze vrouwen wordt geadviseerd om de pil te nemen of om een Mirena-spiraaltje te laten plaatsen. Vrouwen met zwangerschapswens wordt meestal geadviseerd om af te vallen. Een caloriearm dieet met weinig vet blijkt daarbij minder effectief dan voeding met een normale hoeveelheid calorieën, die eiwitrijk en koolhydraatarm is.

Een gynaecoloog of fertiliteitsarts kan een behandeling met clomifeen voorstellen. Clomifeen is een soort antihormoon in tabletvorm dat maar enkele dagen per maand genomen hoeft te worden. 80% van de vrouwen die clomifeen krijgen zal een eisprong krijgen. De helft van hen wordt zwanger. Als clomifeen niet werkt wordt overgegaan op een behandeling met hormonen die geïnjecteerd moeten worden. Daarbij duurt het vaak langer voordat er een eisprong optreedt en de kans op meer eisprongen tegelijkertijd is groter. Er is dan meer kans op een tweeling- en meerlingenzwangerschap. Er is dan ook een kleine kans op een ernstige complicatie; het “overstimulatiesyndroom”. Soms wordt er ook een geneesmiddel voorgeschreven dat insulineresistentie tegengaat, het antidiabetesmiddel ‘Metformine’. Een nadeel van een vruchtbaarheidsbehandeling door een gynaecoloog of fertiliteitsarts is dat je de regie over je lichaam kwijtraakt. Je moet vaak een echo-onderzoek ondergaan en je moet vrijen op commando.

Als een hormoonbehandeling niet goed werkt kan er een kijkoperatie – laparoscopie – gedaan worden, waarbij blaasjes aan het oppervlak van je eierstokken worden doorgeprikt. Deze therapie heet ‘LEO’. Hierdoor kan er een verschuiving in het hormoonevenwicht optreden waardoor een eisprong weer mogelijk wordt.

Gevolgen van PCOS op langere termijn

Ook als je geen zwangerschapswens hebt maar wel de verschijnselen van insulineresistentie en PCOS, dan is het bestrijden ervan met voedingsaanpassing (en supplementen) zeer wenselijk. Vrouwen met PCOS hebben een veel hogere kans op suikerziekte (diabetes 2), op zwangerschapssuikerziekte, op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en op hormoongevoelige kanker zoals baarmoederhalskanker.

Barbara Havenith   www.vrouwenpoliboxmeer.nl

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat

 

Minela

Door

Minela

op 24 January 2014

Ik heb laatst gelezen dat lijnzaad juist niet goed is als je al een verhoogde kans hebt op hormoongevoelige kanker. En dat je bij PCOS niet perse een overmaat aan mannelijk hormoon hoeft te hebben maar dat de follikels heel gevoelig zijn en snel reageren op een normale hoeveelheid. Ik heb zelf PCOS en vind het heel moeilijk om af te vallen en dan vooral door die hongeraanvallen. Ik ben nu al 5,5 maand niet ongesteld geweest en hoe lekker dat ook is, maak ik me toch wel zorgen. Het helpt meestal wel om maca in te nemen, vaak krijg ik kort daarna een bloeding. Het schijnt goed te helpen bij hormonale problemen. Misschien toch vaker gaan gebruiken.

Barbara Havenith

Door

Barbara Havenith

op 24 January 2014

Je kunt gerust lijnzaad gebruiken. Lijnzaad is absoluut ongevaarlijk, zelfs bij hormoongevoelige tumoren. Je hoeft inderdaad geen overmaat aan mannelijke hormonen te hebben. Je hebt 2 van 3 volgende symptomen nodig voor de diagnose PCOS: 1) niet vaak genoeg een menstruatie 2) polycysteuse ovaria bij echografie te zien 3) overmaat aan mannelijk hormoon in bloed of tekenen van teveel mannelijk hormoon door acne, overbeharing, haarverlies op het hoofd.

Mel

Door

Mel

op 18 July 2016

Hallo Barbera, Bij PCOS staat altijd, zoals jij ook noemt, dat haarverlies op het hoofd erbij kan horen. Maar nergens is te vinden wat hieraan te doen is. Ik heb zelf inmiddels aardig wat uitgedokterd en slik DCI, smeer Progesteron en weet dat ik meer vit d3 moet binnenkrijgen, maar resultaat is er zeker, ik menstrueer nu wel alleen aangaande haarverlies nog niet veel verbetering. Heeft u tips? Wat ik mij ook afvraag, als PCOS daadwerkelijk weg zou zijn, kan het proces van het haar dan ook verbeteren? Hoor graag (#radeloos op dat gebied3#)

saskia

Door

saskia

op 25 January 2014

Bij mij is ook pcos geconstateerd. Ik slik nu d-chiro van pcossolutions en voel me Veel beter! Mijn trek in zoet is Veel minder geworden, zit lekkerder in mijn vel en rustiger in mijn hoofd. Wat ook heel veel verschil heeft gemaakt is het gewone brood vervangen door koolhydraat arm brood. Ik werd weer regelmatiger ongesteld nadat ik wat kilo's was verloren. Sterkte en succes. Groetjes Saskia

Marjan

Door

Marjan

op 26 January 2014

Maca is inderdaad een erg goede optie. Maar je kunt ook coca thee gaan drinken, 4 kopjes per dag. Heeft dezelfde eigenschappen als maca maar werkt op een dieper niveau en langduriger.

Barbara Havenith

Door

Barbara Havenith

op 24 January 2014

Beste Jade, PCOS is een Syndroom. Dat betekent in medisch jargon dat het inderdaad een optelsom van symptomen is, als je genoeg symptomen hebt, dan heb je het syndroom. Dat de oorzaak divers kan zijn, er kunnen zoals in de blog staat verschillende oorzaken zijn. Daarom wordt er niet van de ziekte PCO gesproken. zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Syndroom

Coby

Door

Coby

op 24 January 2014

Wat een 'feest' van herkenning. Alleen heeft het bij mij nooit de officiële naam gekregen. Tot mijn dertigste zat ik onder de pukkels. Mijn onderbenen waren dik behaard en op meer plaatsen van mijn lichaam. Ik was maar 1x in de 3 maanden tot half jaar ongesteld, en dan was ik ook 'nergens' meer. Door een gebrek aan ovulaties was het natuurlijk moeilijk om zwanger te worden. Er waren cystes gezien tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling (Clomifeen). Daar is nooit meer iets mee/aan gedaan. Ik heb dagelijks de klaphonger om 10:00 uur en om 16:00 uur. Heb alleen geen overgewicht. Wel te hoge mannelijke hormoonspiegel en nu word ik nog kaal ook :-( Ik gebruik de Yasmin. Ik begrijp dat alle andere hormonen kans geven op hersentumoren of levertumoren. Ik weet alleen niet hoelang ik die nog mag gebruiken. Ik ga nu richting de overgang, dus ik weet niet hoeveel zin het nog heeft om allerlei supplementen te gaan gebruiken. Maar bedankt voor het artikel. Geeft me een hoop duidelijkheid. Jammer dat het nooit als zodanig onderkend is. Had vroeger ook een rare gynaecoloog die antwoord gaf op al z'n eigen vragen, maar goed, dat is een ander verhaal.

Martine

Door

Martine

op 25 January 2014

Erg interessant stuk. Maar hoe zit het met ondergewicht? Ik heb een kinderwens maar een erg onregelmatige cyclus (70,40,60 etc dagen). De arts geeft aan dat ik minimaal een BMI van 20 dien te hebben. Dit kan ik bereiken door juist veel zetmeelrijke en koolhydraatrijke producten zoals brood en aardappels te eten. Ik eet daarnaast ook veel noten, avocado's, lijnzaad, chiazaad, fruit en groenten. Tot dusver zonder resultaat. Ik kan dus nog wel wat tips gebruiken om gezond aan te komen en m'n cyclus weer stabiel te krijgen!

Marjan

Door

Marjan

op 26 January 2014

Heb je al eens wat informatie opgezocht over oestrogeen dominantie? Een gevolg van deze oestrogeen dominantie kan een zeer onregelmatige cyclus zijn maar ook humeurigheid, stemmingswisselingen, ondergewicht, slapeloosheid of juist veel slapen enz.

Konnie Crielaard

Door

Konnie Crielaard

op 28 January 2014

Hallo Martine, Jammer dat de arts je niet direct naar een diëtist heeft doorverwezen. Het beste om aan te komen zijn extra eiwitten. Die gaan vaak samen met ongezonde vetten. Daarom raad ik je aan om een echte, paramedisch opgeleide diëtist te zoeken (b.v. via www.dcn.nu) voor een persoonlijk voedingsadvies. Zelf heb ik diverse cliëntes met PCOS kunnen helpen.

Louise

Door

Louise

op 17 July 2014

U dient inderdaad 'best' een bmi van 20 te halen, als u een gezonde zwangerschap, zonder al teveel complicaties wilt bekomen (voor moeder en kind). Dat terzijde is het effectief zo dat ondergewicht de menstruatie cyclus reduceert, (en als u geen pcos heeft) heeft uw dokter gelijk u op een zetmeelrijk dieet te zetten. ( het uitvallen van de cyclus heeft hier niets te maken met hormonale disbalance maar met een tekort aan voedingstoffen in het lichaam)

Yvette

Door

Yvette

op 25 January 2014

Mijn dochter van 15 menstrueert niet of nauwelijks, heeft acne en overbeharing. Aangezien ze wel een sporter is en geen overgewicht heeft vind ik het moeilijk haar hongeraanvallen aan te pakken. Zijn Kamut of speltprodukten een acceptabele vervanger voor simpele koolhydraten?

Avril

Door

Avril

op 15 April 2015

Beste Yvette, om acne te verhelpen werkt glutenvrij eten en zo veel mogelijk toegevoegde/ bewerkte suikers te vermijden. Die hebben slechte invloed op pcos

kea smit

Door

kea smit

op 25 January 2014

een moulinex koffiemolen maakt de lijnzaad heel fijn

choumicha

Door

choumicha

op 25 January 2014

Super weer hoor Marjolein heel erg bedankt voor al je inzichten!Ik had ook last van een te heftige menstruatie en hormonen in de war en heb de novasure behandeling gehad,een uitkomst voor als je geen kinderwens hebt.Ik was 45 en heb en wou geen kinderen dus dat werkte prima voor mij.Bij de novasure behandeling wordt er via je schede een staaf ingebracht die zich tot een parapluutje ontvouwt in je baarmoeder en wordt er via radio frequency golven al het slijmvlies in je baarmoeder weg gebrand en bij meer dan 90% van de vrouwen treedt er geen menstruatie meer op, daar ben ik er dus 1 van en mijn leven is er echt beter op geworden.Dus voor dames die er ook graag van te hevige menstruaties en hormonale klachten verlost willen worden raad ik dit zeker aan.

Hans van Montfort

Door

Hans van Montfort

op 26 January 2014

De diagnose PCOS stel ik vaak bij vrouwen die met onbegrepen klachten bij mij komen. Ik sta volledig achter dit artikel en wil een aanvulling geven. Een mogelijke rol is weggelegd voor de darmfunctie. Er is een groot verschil tussen de equol aanmakende en niet equol aanmakende vrouwen. Deze stof wordt gevormd door de darmflora, met name na gebruik van sojaproducten. Equol heeft een duidelijk anti androgene werking. Androgene kaalheid is een probleem dat tot nu toe alleen effectief en veilig behandeld kan worden met de injecties van fosfatidezuur of van platelet-rich-plasma in de hoofdhuid. In het Biopartner3 Center in Maastricht werken we aan de ontwikkeling van een haarserum hiervoor. De receptuur is klaar, het bewijs van werkzaamheid zal aangetoond moeten worden met een aantal proefpersonen. We weten nog niet wanneer dat kan starten omdat de financiering hiervoor nog niet rond is.

T.

Door

T.

op 26 January 2014

Ik ga maar eens een afspraak maken bij Barbara, ik heb voor mijn gevoel alle middelen gehad wat betreft alles weer op orde krijgen van hormonen zonder dat er chemie aan te pas komt van medicatie.. Morgen maar eens bellen

Marjolein Dubbers
Marc

Door

Marc

op 27 January 2014

Aardig stuk, maar zonder verwijzing naar bronnen en wetenschappelijke studies die de conclusies en beweringen onderbouwen is het redelijk waardeloos. En dat is jammer.

saskia

Door

saskia

op 11 December 2014

Hoi Marc, de wetenschap is niet de enige waarheid. Het is goed om dingen in twijfel te brengen en kritisch te zijn. Maar ook ervaring is een bevinding en wie weet werkt die bevinding ook bij anderen. Ik denk dat er niks mis is met het delen van bevindingen. Want elk lichaam werkt toch anders, ook als iets wetenschappelijk bewezen is.

Cocky van Hesteren

Door

Cocky van Hesteren

op 1 February 2014

Barbara, wat goed dat jij inziet dat voeding zo belangrijk is. Het Bloedgroepdieet en sinds een aantal jaren het Genotypedieet zijn in mijn praktijk Uniek Gezond het startpunt voor mijn cliënten om gezond te worden. Zo belangrijk de voeding die je inneemt. En.. wat voor je buurvrouw met bloedgroep O en genotype Jager, gezond is, kan voor jou met bloedgroep A en genotype Leraar giftig zijn of moet je vermijden. Bijv. het supplement DGL is heilzaam voor een bloedgroep O, maar een bloedgroep A krijgt er snel hartkloppingen en hoge bloeddruk van! Dus te vermijden voor A. Tarwe is voor iedereen te vermijden. Kijk naar een oud graan als spelt en naar die koolhydraatbronnen die voor jou heilzaam zijn. De ratio tussen vet en koolhydraten zoals de schijf van 5, moet anders! Meer verzadigde vetten zoals ghee (geklaarde boter). Kokosolie en roomboter is niet voor iedereen de juiste keuze. Hangt af van je genotype! Boeiende eetwijzen die mijn cliënten de weg naar gezondheid hebben gewezen.

Angelique

Door

Angelique

op 2 February 2014

Wat betreft het gebruiken van lijnzaad: is lijnzaadolie even goed als gebroken lijnzaad? Ik doe zelf altijd 's ochtends lijnzaadolie door m'n havermout. Heb wel een keer lijnzaad zelf gemalen, maar die kleine stukjes gaan zo in m'n kiezen zitten, vandaar mijn voorkeur voor lijnzaadolie! Maar als gebroken lijnzaad beter is dan ga ik het toch maar weer proberen... Ben benieuwd naar je reactie!

Marloes

Door

Marloes

op 20 March 2014

Helaas is bij mij ook PCOS geconstateerd (inmiddels al 1,5 jaar niet ongesteld), alleen heb ik absoluut geen overgewicht, ik sport veel, en eet gezond. (1.70 lang, 58kg,) Ik eet erg gevarieerd, denk aan groene smoothies, speltbrood, havermout, vis, (weinig vlees) zoete aardappel, veel fruit, eiwitten. (snoep bijna niet) Mijn hoop dat het met voeding over zal gaan, heb ik dus niet. Enig idee wat ik nog kan verandere aan mijn voeding? Verder weet ik er nog niet heel erg veel van omdat het allemaal pas net is geconstateerd.

Kathleen Tolud

Door

Kathleen Tolud

op 5 April 2014

Hallo Marloes, Ik heb ook pcos, ik werd vroeger ook niet ongesteld. Ik heb veel geëxperimenteerd met supplementen( supplementen die een regelmatige menstruatie beloven)ipv de pil, en nu heb ik een regelmatige cyclus van 31 dagen. Ik begon met de supplementen van de website pcos solution maar omdat ze vrij prijzig zijn had een vriendin van mij ontdekt dat je evengoed soya lecithine kan gebruiken, dus gebruik ik afwisselend soya lecithine dan weer een tijdje teunisbloemolie capsules. teunisbloemolie doet ook iets voor je hormonen en ik moet zeggen het resultaat is er. Ik ben nu 42 jr en ik had mij erin berust dat ik misschien nooit zwanger zal worden, maar plotseling begin dit jr was ik voor het eerst zwanger maar het ging helaas mis na 6 weken. Dus zou ik zeggen experimenteert gerust met supplementen.

Iris

Door

Iris

op 29 April 2014

Hallo Kathleen. Ik heb precies hetzelfde, ik vind de supplementen van Pcos solutions ook te duur worden. Van welk merk gebruik je soyoa lecithine? En hoe gebruik je het? Ben benieuwd! Groet iris.

Kathleen Tolud

Door

Kathleen Tolud

op 14 May 2014

hallo Iris, momenteel gebruik ik soya lecithine van de tuinen eigen merk. Ik kan mij herinneren dat ik eerst met de capsules was begonnen( ik weet nu niet of de samenstelling hetzelfde is) en van daaruit toen ik merkte dat mijn menstruatie regelmatig kwam ben ik overgestapt op de korrels. 1 tl s'ochtends door een beetje yoghurt of onder je broodbeleg en s'avonds ook 1 tl. . Gr. Kathleen

Denise

Door

Denise

op 17 June 2014

Hoi, Bij mij is vorige week ook PCOS geconstateerd. En ook ik heb absoluut geen overgewicht en eet al erg gezond (zo min mogelijk bewerkt voedsel). Was dat bij jou ook zo Kathleen? Heb volgende week nog een gesprek bij de dokter staan. En soya lecithine wil ik ook eens gaan proberen, goeie tip. Hoop dat het bij mij ook over gaat. Groetjes Denise

Avril

Door

Avril

op 15 April 2015

Yes, zo veel mogelijk bio eten. Wel met EKO logo. Die bevatten geen chemicalen die hormoonverstoorders bevatten. Juist meer vlees eten dan vis. Vis is een en al troep en bevat gruwelijk veel hormoonverstoorders. Evenals eieren en vlees uit de supermarkt. Eieren uit de bio supermarkt halen. Vlees alleen van een echte bio slager (stukje duurder, maar daar krijg je waar voor je geld!) Zo veel mogelijk je fruit en groente schillen, ook vanwege de chemicalen die hormoonverstoorders bevatten. Stoppen met gluten eten, zo min mogelijk bewerkte voedsel, omdat daar bewerkte suikers in zitten die ook slechte invloed hebben op pcos. Daarnaast niet te vaak training, omdat dat invloed heeft op je stresshormoon. Ontspanning en slaap zijn super belangrijk

Hannelore

Door

Hannelore

op 15 May 2014

Dankjewel voor het interessante artikel! De diagnose krijgen is niet fijn, en het omkeren van hardnekkige gewoontes zal niet gemakkelijk zijn... maar dat het mogelijk is, en (hopelijk ook) binnen mijn bereik, is fantastisch om te lezen.

Kathleen Tolud

Door

Kathleen Tolud

op 19 June 2014

Hallo Denise, Ik weet niet hoe je cyclus is, maar ik startte met die soya lecithine tijdens de menstruatie. Zelf heb ik een klein beetje overgewicht. Laats zij de Gynaecoloog dat mijn pcos in lichte vorm is. dat had ik niet eerder gehoord. Ik vraag mij af of het is omdat ik al geruime tijd weer een regelmatige cyclus heb.

Lindy

Door

Lindy

op 25 June 2014

Hoi, waar ik me altijd aan stoor i.v.m. PCOS is dat er wordt gesuggereerd dat voeding de cruciale rol speelt en dat door middel van voeding PCOS compleet kan worden genezen. Net alsof je als PCOS-ser het zelf hebt veroorzaakt en ook zelf ongedaan kan maken. Vertel me dan maar welke voeding ik exact moet gebruiken en dat ik dan ervan genees... Tot op heden kan niemand me dat vertellen. Ook langdurige stress en erfelijkheid kunnen een rol spelen. Langdurige stress die je in het verleden hebt gehad, kun je niet altijd ongedaan maken of herstellen. Ik vind het apart dat PCOS-sers zowel vrouwen met ondergewicht als met licht overgewicht of ernstig overgewicht kunnen zijn. Heel veel is nog lang niet duidelijk... Ook is er een verband tussen hormoonverstorende stoffen als Bisphenol A wat o.a. in plastics voorkomt en PCOS. Misschien goed om ook met bovenstaande factoren rekening te houden met het schrijven van de tekst hierboven.

Janet

Door

Janet

op 10 July 2014

Helemaal mee eens!!! Ik loop al jaren ziekenhuis in ziekenhuis uit met een kinderwens en omdat ik PCOS heb is het eerste dat ze zeggen u moet uw voeding aanpassen. Als ik dan een weekmenu laat zien en dat ik 4x in de week zwem komen ze daar al snel op terug. In dit stukje lees ik ook niets over de erfelijkbelastbaarheid hiervan. Wat ik wel van mijn laatste artsen heb vernomen.(mijn moeder/zus en verschillende andere vrouwen in mijn familie) Net zoals de verhoogde kans op diabetes en hart en vaatziektes. Die mij toch erger lijken dan 5kg overgewicht. Maar niet alleen met PCOS bij vrouwen maar ook bij kwalen bij manen wordt er zo gereageerd. Mijn man moest afvallen voordat ze verder onderzoek gingen doen in ziekenhuis 1 na een half jaar maar 5,5 kg kwijt dus hup naar ziekenhuis 2 daar wel onderzoek gedaan en bij hem is er bij 1 bal en zijn zaadleiders iets kapot waardoor zijn hersenen meer hormonen sturen om te compenseren, deze zorgen er ook voor dat hij zwaarder wordt. Het is mij te makkelijk om te zeggen stoppen met snoepen en van je kont afkomen en dan heb je geen PCOS of iets ander meer.

saskia

Door

saskia

op 11 December 2014

Er is nog veel niet onderzocht in de wetenschap, maar dat betekend niet dat er niks aan te doen is. Neem zelf de regie en experimenteer met alle informatie die je tot je krijgt en kijk wat voor jou werkt. Niemand kan je exact presenteren wat voor jouw lichaam werkt.

Jane

Door

Jane

op 3 April 2016

Vind het stukje 'komt meestal voor bij vrouwen met overgewicht' (www.thuisarts.nl) frustrerend. Ik heb geen overgewicht en eet al zo gezond mogelijk, sport (veel), zo min mogelijke toegevoegd suikers enzovoorts... heb het ook..... wel heb ik altijd honger en kan eten voor 10, maar overgewicht nee.

Klaartje

Door

Klaartje

op 26 July 2014

De eerste zwangerschaospoging duurde 4 jaar waarin ik door gebruik van clomid heel down werd en met succesvolle LEO zo zwanger was. Altijd gedacht dat er iets niet klopte, maar door topsport leven werd het erop gegooid dat dat de reden was van uitblijven menstruaties. Maar de gynaecoloog liet me weten dat ik PCOS heb. Als trainer hormoonfactor ben ik anders gaan eten (geen 15 boterhammen dus meer op een dag) en kelp gaan slikken ter ondersteuning van jodium voor de schildklier. Ik was best geïrriteerd dat hiermee m'n cyclus toch weer lang duurde, maar dit bleek omdat ik al 6 weken zwanger was, totaal onverwachts. Nu 2 kinderen en een cyclus van 35 dagen rijker. Prima!!

Esther

Door

Esther

op 2 August 2014

Ook ik heb pcos. Ik heb last van weinig menstruatie. Meestal maar 2 dagen en weinig bloedverlies. Maar wel iedere maand rond dezelfde tijd. Testosteron is in het bloed te hoog. Haaruitval en haar te veel op plekken die je niet wil. Veel behoefte aan suiker en overgewicht. Vlak voor menstruatie slecht naar toilet kunnen. Ze denken nu aan endometriose en zijn dit aan het onderzoeken. Nu ben ik op de pil gezet. Wat ik eigenlijk niet wil. Wat kan ik doen?

Barbara Havenith

Door

Barbara Havenith

op 4 August 2014

Mannelijke hormonen kunnen gebonden worden - en daarmee onwerkzaam gemaakt worden - door lijnzaad te eten. Je kunt zaagbladpalm (palmetto saw of sabal serrata) gebruiken voor verminderen aanmaak mannelijk hormoon en pompoenpitextract en brandnetelwortel voor verminderen omzetting in didrotesteron, het soort mannelijk hormoon dat kaalheid veroorzaakt. Endometriose kan net als PCOS een gevolg zijn van niet goed kunnen afbreken van vrouwelijke hormoon. Laat je adviseren door een ter zake kundige arts of therapeut.

C K

Door

C K

op 29 September 2014

Dankjewel voor deze info Barbara! Waar haal ik deze producten en hoe je gebruik je ze? Bij mij is onlangs PCOS geconstateerd en heb geen overgewicht en ook geen zwangerschapswens. Haaruitval (en haargroei/acne) zou ik wel graag vanaf willen...

Pitahaya

Door

Pitahaya

op 4 August 2014

Ook ik heb de diagnose pcos gekregen, alweer een jaar terug. we moesten maar terugkomen bij een kinderwens. Die is er nu. Ik heb weer een echo gehad maar PCOS is niet weg en dat terwijl ik volgens hormoonbalansdieet eet, allerlei supplementen heb geslikt en geen stress heb. We zullen gaan starten met clomid en provera. Hiermee wil ik zeggen dat PCOS niet (altijd) te genezen is.

joconde

Door

joconde

op 2 September 2014

Ik weet sinds een paar jaar dat ik PCOS heb, maar ben momenteel wel zwanger van mijn tweede. Voeding maakt echt het verschil. PCOS vrouwen kunnen het beste zoveel mogelijk alle koolhydraatbommen zoals brood, rijst, aardappelen, havermout enz mijden. Pas toen ik dit echt drastisch ging doen, kreeg ik na twee weken een menstruatie, terwijl die daarvoor al een half jaar was uitgebleven. Daarna had mijn lijf een paar maanden nodig om weer helemaal in balans te komen, en werd ik ook spontaan zwanger, na ongeveer drie maanden. Ik heb geen supplementen geslikt, maar eet wel ongelooflijk veel groeten, noten, zaden etc. Fruit eet ik ook met mate, omdat daar relatief veel suikers in zitten. Ik hoop dat anderen hier wat aan hebben. Heel veel succes gewenst!

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 5 September 2014

Dank je wel voor deze positieve reactie! Fijn om te lezen en mooi als inspiratie voor anderen.

Nadine Westenbrink

Door

Nadine Westenbrink

op 6 October 2014

Interessant artikel! Ik heb ook PCOS en door clomid zwanger geworden. De eerste zwangerschap met clomid eindigde in een miskraam na 5 weken. Daarna begonnen met de hormoonfactor en inmiddels mama van een lieve zoon van 5 maanden. Ik geloof dat het eten zoals de hormoonfactor de zwangerschap zeker heeft ondersteunt. Of totaal genezen mogelijk is, hangt voor mijn idee ook af van meerdere dingen Nou ben ik nu pas tegen gekomen dat koolhydraat arm eten in combinatie met de hormoonfactor goed is bij PCOS. ( Ik at voorheen ongeveer 33/ 33/33) Maar wat zijn de verhoudingen dan bij PCOS?

Martine

Door

Martine

op 25 November 2014

Super artikel dit! Ik herken mij er ook heel erg in. Ik ben nu 22 maar op mijn 16de ben ik hier voor het eerst mee bij de huisarts geweest. Die dacht dat het door mijn leeftijd kwam en die zei dat als ik ouder werd het vanzelf goed zou komen. Nu ben ik sindsdien nooit meer bij de dokter geweest omdat ik dacht dat dat toch geen zin had. Il volg best wel vaak het Scarsdale dieet. Dit wordt gezien als crashdieet maar het zorgt er wel voor dat ik ongesteld word. Ook de combinatie van veel groenten, fruit en eiwitten. Dus wat dat betreft ben ik het er helemaal mee eens dat voeding van invloed is

Lina

Door

Lina

op 25 November 2014

Mooi artikel!! Bedankt voor deze waardevolle info ..dit zegt mij meer dan mijn dokter. Ik heb behoorlijk last van 1 pcos verschijnsel en dat is ernstige overbeharing( extreemmmm ik heb foto s gezien op internet ik schijn Een erge geval te zijn ) verder geen last van andere verschijnselen . Ik durf geen pillen te gebruiken ivm kinderwens later. gyno onderzoek bleek ook normaal te zijn alleen teveel mannelijie hormonen in het bloed gevonden. tevens heb ik laser geprobeerd maar dat helpt niet ik ben meer dan 40 keer gegaan voor me gezicht het blijft maar terug groeien ( niet zoveel als vroeger maar wel even stug en donker). Voor mijn lichaam kan ik helaas niet betalen en als ik het zo zie zal toch niet helpen ... Ik weet niet wat ik zelf verder moet doen , ik ben slank, eet gezond, beweeg veel. de dokter kan niks anders dan n pil geven en dat heb ik 1 maand geprobeerd kreeg vreselijie woede aanvallen en hoofdpijn van en dacht als ik nu al problemen met me eierst. heb later na de pil zal helemaal niet lukken dus dan maar gestopt . Lieve mensen Ik heb de hoop op gegeven.. Geen keus maar ik moet mezelf accepteren en soms mag haten !

Barbara Havenith

Door

Barbara Havenith

op 11 December 2014

Beste Lina, misschien zijn er nog meer oplossingen voor je overbeharing. Kijk eens op www.pcos-solutions.nl

Tess

Door

Tess

op 29 January 2015

Wat een fijn stukje. Ik weet sinds mijn 19de dat ik pcos heb en eigenlijk niet goed wat het inhield en of ik ooit op de natuurlijke manier zwanger kon raken. Dit omdat ik trombose heb & dit mij al meteen verteld is toen de diagnose gesteld werd. Omdat ik nooit hormonen mag krijgen ik heb wel een mirena spiraal gehad om mijn baarmoederslijmvlies af te stoten. Nu bleek ik in 2012 toch zwanger (ben nu 26 geworden). door mn spiraal en pcos heen. helaas verliep de zwangerschap na 3 maanden niet goed. Ik heb de hoop niet opgegeven dat ik ooit zelf kinderen zou kunnen krijgen. Alleen ben wel op een leeftijd nu dat ik erover na ga denken. Mijn eerste zwangerschap was niet gepland maar zeker gewenst. mijn vriend heeft een grote kinderwens ik had me eigenlijk erbij neergelegd dat ik zou moeten adopteren en waren dolblij met 'de eerste'. nu wil ik graag mijn voedingspatroon aanpassen maar wat is handig en wat voor supplementen? Ik ben inmiddels al 3 jaar niet ongesteld. ik merk wel dat veel van jullie 'klachten' overeen komen met mijne.. maar ik dacht dat 'ik gewoon zo was' en dit niet met pcos te maken had. wat kan ik nu het beste slikken om misschien mijn menstruatie op gang te krijgen? Ik heb wel last van acne en vd rest geen uiterlijke kwaaltjes. en zijn er speciale recepten want ik krijg zoveel informatie in 1 x. Hoe zijn jullie begonnen? En wat als mijn spiraaltje eruit gaat, wat voor supplementen slikken jullie dan om sneller eerder zwanger te worden? Ik weet dat het me eerder is gelukt maar mn leeftijd speelt nu een grote rol voor me? Sorry voor de vragen. En is pcos bij mensen voorgoed verdwenen? Ik had voor en na mn zwangerschap weer plekjes op mn baarmoedermond die moesten worden weggehaald.

Christien

Door

Christien

op 8 February 2015

PCOS vrouwen worden net zo vaak zwanger als niet PCOS-vrouwen. Het duurt alleen iets langer voordat je je kinderen hebt. Geduld, en een beetje geluk dat je niet bij de 10% hoort die onverhoopt toch kinderloos blijft.

Brigitte

Door

Brigitte

op 9 March 2015

Ik had ook hele erge menstruaties en die verminderde toen ik met Maca begon. Verder had ik geen klachten, ook van de overgang heb ik niets gemerkt.

marianne

Door

marianne

op 11 March 2015

ik heb ook pcos al vanaf jonge leeftijd en ben nu 58 jaar. Ik was 1 van de eerste vrouwen in nederland die hiervoor behandeld is door professor Schoemaker en drie kinderen heeft gekregen. Ik ben nu sinds een aantal jaar in de overgang en ik vind dat mijn lichaam heel snel is verandert. Ik voel mij af en toe net een oud vrouwtje wat betreft mijn gewrichten en botten. Ik heb geen overgewicht, ook nooit gehad.Zijn er ook andere vrouwen van mijn leeftijd die dit herkennen?

Anneke

Door

Anneke

op 3 April 2015

Ik ben 58 jaar, ben ongewenst kinderloos door PCOS. Nu voel ik me opgejaagd, heb hartkloppingen, wisselende stemmingen. Ik lees op vrijwel alle sites dat PCOS overgaat als je afvalt. Ik heb nooit ernstig overgewicht gehad, wel bmi 26. Geen overbeharing, geen acne, helaas ook geen eisprong. Wel herken ik insuline resistentie, ik eet mijn hele leven minder dan ik zou willen. Met een koolhydraatarm dieet blijf ik goed op gewicht zonder het hongergevoel. Ik voel mij net als Marianne ook een oud vrouwtje met stijve spieren en gewrichten.

Tine

Door

Tine

op 2 April 2015

Ik heb ook enorme last van de symptomen van PCOS: overbeharing (ook in m'n gezicht), overgewicht, uitblijvende menstruatie, verminderde vruchtbaarheid,... Momenteel heeft de gynaecoloog me progesteron (Duphaston) voorgeschreven om een kunstmatige menstruatie op te wekken. Mijn baarmoederslijmvlies is na bijna een jaar-zonder-menstruatie véél te dik. Ik ben geen fan van die hormonen. Ik heb last van stemmingswisselingen en hou vocht vast of verdik erdoor. De gynaecoloog stelt voor dat ik voor de rest van m'n leven een anticonceptiepil slik om de PCOS 'te behandelen'. Maar dit pakt naar mijn gevoel de oorzaak niet aan. En wat dan met al die bijwerkingen? Hoe staan jullie tegenover de behandeling van PCOS met hormonen?

Monique

Door

Monique

op 11 June 2015

Hallo Barbara Bedankt voor dit artikel. Ik heb Pcos. We hebben het geluk gehad om 2 kindjes te krijgen na een lang en moeilijk ivf-traject. Maar we hebben doorgezet.. Nu wil ik door middel van aangepaste voeding Een cyclus krijgen.ik wil als basis de tips uit je artikel gebruiken. Heb je nog meer tips voor me, waar ik op moet letten bij het aanpassen van mijn voedingspatroon? . Vriendelijke groeten, monique

Barbara Havenith

Door

Barbara Havenith

op 11 June 2015

Beste Monique, voor persoonlijk aanvullend advies zou je echt een afspraak moeten maken bij de Vrouwenpoli, vriendelijke groet, Barbara Havenith

heleen

Door

heleen

op 15 June 2015

Hallo, wat een interessant artikel, ....bij mij is 18 jaar geleden pcos geconstateerd. Na een medische molen die ruim 7 jaar heeft geduurd, een aantal miskramen hebben een gezonde jongen van nu alweer 10 jaar. er wordenmij nu een heleboel dingen duidelijk. Als ik toen had geweten wat gezonde voeding voor je kan betekenen had ik al veeeeeel eerder die stap gezet. Helaas doet voeding niet helemaal het gewenste .... wel val ik af bij koolhydraatarm eten. Maar voor mijn cyclus doet het niets. Ik ben nu 45 jaar zwanger wordenvan een tweede is nooit gelukt, wel zwanger maar steeds vroege miskramen. Ik heb het geluk gehad een mooi mannetje te mogen krijgen. Voor de vrouwen deze moeilijke weg moeten bewandelen wens ik veel geluk en heel veel succes.

Carmen

Door

Carmen

op 22 June 2015

Hoihoi, Wat een mooie en handige site! ik ben me op dit moment me aant verdiepen in pcos. Ik vermoed dat ik dat ook heb, ik bn ong. 4x in het jaar ongesteld en heb veel last van acne, haaruitval en overbeharing. ik ga binnenkort naar een diëtist omdat ik zelf ook een klein beetje overgewicht heb, en zoals ik hier ook lees een goede voedingspatroon erg belangrijk is hoop ik hierdoor dan vaker ongesteld te worden. ik ben pas 22 maar ook ik heb voor in de toekomst een kinderwens ik ga me in elk geval goed op de adviezen focussen en hoop dat ik in de toekomst toch zwanger mag worden. Met vriendelijke groet, Carmen

Susie

Door

Susie

op 12 August 2015

Hallo Carmen. Ik heb PCOS en ik heb 3 kinderen. En de eerste is gewoon op natuurlijke wijze in binnen de eerste maand van proberen ontstaan. Dat was een leuk kadootje omdat we wisten van mijn 'onregelmatige' periodes en rekening hielden dat het wat langer kon duren voor het zou lukken. De andere 2 zijn een tweeling en die hebben we via een vruchtbaarheidskliniek 'gekregen'. Dat had alleen niet met mijn PCOS te maken, maar met het feit dat mijn man kanker heeft gehad, maar daar kwam ik er wel achter dat ik PCOS had. En dat dat waarschijnlijk erfelijk is via je moeders kant. De mijne heeft 2 kinders gekregen zonder moeite, dus maak je geen zorgen om je PCOS en je kinderwens. Oh en sinds ik glutenvrij eet, ben ik elke maand ongesteld. Ik zeg niet dat het in jouw geval ook zo zal zijn, maar het kan de moeite lonen om het even uit te proberen. Hopelijk ben je wat gerustgesteld voor je toekomst. :) Groetjes Susie!

Tiana

Door

Tiana

op 4 August 2015

Beste Barbara, in je artikel adviseer je om minder koolhydraten (<50%) en meer eiwitten te gebruiken. Welke percentages zou je aanhouden? Bvd

Esther van der Slik

Door

Esther van der Slik

op 12 August 2015

Beste Marjolein, Hoe zit het met fruit? Zoals watermeloen , banaan en druiven? Moeten deze gecombineerd worden met eiwitten wanneer ze gegeten worden? Of ook het liefst vermijden vanwege de hogere suikerwaarde? Groetjes Esther

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 25 August 2015

Lekker eten en mengen met eiwitten of vetten is altijd aan te bevelen in verband met de suikerpiek. Alleen zoete meloen is iets dat je beter alleen kunt eten want dat gaat snel gisten in je maag.

Susie

Door

Susie

op 12 August 2015

Dag dames. Ik heb een aantal jaar geleden ook de diagnose PCOS gekregen. Ik werd elke 2 maanden ongesteld. Ben een paar kilo te zwaar. Nu kwam ik er bij toeval achter dat ik ook overgevoelig ben voor gluten. Ineens ben ik ELKE maand ongesteld. (ook niet fijn als je al 20 jaar gewend bent elke 2 maanden ongesteld te zijn, maar goed.. ;) ) En eindelijk raak ik langzaamaan weer kilootjes kwijt. Ik heb amper nog hongermomenten vlak na de maaltijd en mijn drang naar chocolade en koffie neemt ook af. Ik zeg niet dat het voor iedereen zal helpen, maar het kan ook geen kwaad om het uit te testen. Zeker niet als er een kinderwens is. Succes en groetjes!

Maedeh

Door

Maedeh

op 20 January 2016

Vanaf 2000 ben ik al bezig om te achterhalen waarom ik zo erg haaruitval heb gekregen, het heeft even geduurd en ze zijn afgelopen zomer achter gekomen dat ik dus pcos heb. Ik had nooit last van mijn menstruatie, acne of andere dingen. Ik heb wel overgewicht. Ik heb allerlei diëten gedaan. Jaren lang gesport maar ik val heel moeilijk af. Ik let heel erg op mijn eten, maar toch helpt niks. Ik word er een beetje moedeloos van. Ik ben 29 en binnenkort willen we beginnen aan kinderen. Ik ben zo bang dat het allemaal niet gaat lukken. Ik ben bang voor zwangerschapssuiker. Ik weet niet zo goed wat ik moet doen. Misschien kunnen jullie mij wat tips of adviezen geven. Alvast bedankt.

carina

Door

carina

op 27 January 2016

Ik heb ook pcos maar mij is verteld dat sporten voor het eten en te intensief sporten'juist super slecht is en cardio stress verhogend is wat je juist moet verlagen met pcos aangezien het een hormonen kwestie is. Jammer dat er nog zo weinig over bekend is, pcos solutions klinkt wel erg aantrekkelijk.. maar daar is'volgens mij nog maar weinig ervaring mee als ik zo het internet afstruin.

Stefanie

Door

Stefanie

op 29 January 2016

Ruim 3 jaar geleden werd na een uitblijvende zwangerschap pcos geconstateerd. Een traject met clomificeen werd gestart en ruim een jaar later was ik mama. Bij de wens voor een tweede dacht ik, dit moet anders kunnen. Door mijn voedingspatroon te veranderen en choline/inositol/d3 te slikken werd ik een ander mens EN spontaan zwanger! Ik ben inmiddels voor de tweede keer trotse mama en blijf bij het voedingspatroon. Wat ik me wel afvraag is of ik de choline/inositol gewoon weer mag gebruiken ondanks dat ik borstvoeding geef (en voorlopig blijf geven)?

Lientje

Door

Lientje

op 19 February 2016

Hoi allemaal, Ik ben nu 24 en ik heb al een aantal jaren PCOS. Dit is geconstateerd op mijn 16de toen ik maar niet ongesteld wilde worden. Meteen koos de gyneacoloog ervoor om de pil voor te schrijven. Nu komen er in mijn omgeving steeds meer kinderen, dit wakkert mijn kinderwens wel aan. Nu loop ik bijna een jaar bij een orthomoleculair arts om op bij mij te proberen een normale cyclus op te wekken. Het lukt mij echter heel slecht om mij aan de voedingsvoorschriften te houden. Ik zou graag in contact komen met vrouwen die hier ook problemen in ondervinden, omdat mijn vriendinnen het allemaal heel rot vinden maar ze snappen het niet.. Ik hoor graag hoe jullie nu omgaan met de pcos, voeding en sporten. Groetjes, Lientje

Shai

Door

Shai

op 26 March 2016

Hoi! Bedankt voor dit interessant artikel. Ik heb gelijk een vraag. Ik eet nu een maand koolhydraatarm en zo onbewerkt mogelijk. Maar ik ben in een maand tijd 2e keer ongesteld geworden en het stopt maar niet. Ik heb het trouwens vaker als ik pogingen doe om af te vallen en meer beweeg of anders eet. Is dit een goed teken?En kan ik iets doen om het weer regelmatig te krijgen? Voorheen was mijn cyclus wel regelmatig. Ik heb PCOS. Groetjes, Shai

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 29 March 2016

Beste Shai, helaas kan ik hier zo geen antwoord op geven. Je verdient een goed advies op maat. Ik raad je aan een goede natuurarts of voedingscoach te zoeken die ook bekend is met PCOS.

Shai

Door

Shai

op 1 April 2016

Hoi, dank je voor je reactie. Ik zal zoeken in mijn omgeving. Groetjes Shai

Marleen

Door

Marleen

op 3 May 2016

Een aantal maanden geleden ben ik bevallen van een prachtige dochter. Sinds een maand heb ik ineens extreem haarverlies. Ik weet dat dit bij het ontzwangeren hoort maar ik krijg kale plekken en mijn haar is drastisch dunner. Ik kon moeilijk zwanger worden ivm pcos, zou er nu misschien is erg mis zijn met mijn hormonen of moet ik maar gewoon even afwachten? Komt het nog goed?

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 20 May 2016

Ha Marleen, haarverlies bij vrouwen is zeker hormoongerelateerd. Mijn advies is om contact op te nemen met de Vrouwenpoli Boxmeer, het kan een kwestie van goede supplementen zijn. Het komt vast goed, je lichaam moet opnieuw in balans zien te komen.

kim

Door

kim

op 15 May 2016

Beste Marjolein, Bij mij is vorig jaar PCOS vastgesteld na 13 jaar de pil te hebben geslikt. Mijn cyclus is tussen de 35 en 48 dagen. Sinds kort volg ik een KH-arm dieet. (ik at al niet veel kh) en eet nu de juiste vetten. Ik heb geen overwicht en mag ook zeker niet afvallen. Ik vraag mij af hoelang ik het KH-arm dieet moet volgen om weer een regelmatige/kortere cyclus te kunnen krijgen

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 20 May 2016

Ha Kim, daar is geen richtlijn voor te vinden, ieder vrouwenlichaam is uniek. Lees vooral de twee artikelen over PCOS's en voeding en schrap niet alle koolhydraten; met name je schildklier heeft ze nodig. https://energiekevrouwenacademie.nl/pcos-hormoonbalans-vinden-vanaf-je-tienerjaren/ en https://energiekevrouwenacademie.nl/pcos-vrouwenkwaal-of-verkeerde-voeding/

H

Door

H

op 8 June 2016

Ik ben zelf 12 kilo afgevallen waardoor mijn menstruatie terug is komen. Ik wil nu verder afvallen maar het lukt niet. Wat zou de beste manier zijn voor vrouwen met pcos ?

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 10 June 2016

Beste H, helaas kan ik hier niet zomaar een antwoord op geven. Er kunnen veel zaken meespelen. Ik raad je aan een goede natuurarts in je omgeving te zoeken die je een goed advies op maat kan geven. Veel succes.

Sanne

Door

Sanne

op 15 June 2016

Houdt dit nu in dat ik altijd een verhoogd risico blijf lopen op kanker en diabetes type 2, zelfs al pas ik mijn voedings- en bewegingspatroon aan? :(

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 22 June 2016

70% van chronische ziektes, inclusief kanker, kunnen worden voorkomen door een gezond voedingspatroon en leefstijl. Dus je kunt een verhoogd risico enorm verlagen. Go for it!

Cari

Door

Cari

op 17 July 2016

Gedeeld. Superblij met jouw blogs.

Yvonne

Door

Yvonne

op 6 September 2016

In de tekst staat dat Inositol B8 is maar volgens mij is dat B7 en is Biotine B8

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 12 September 2016

Ja het klopt dat er in verschillende landen verschillende benamingen zijn gegeven aan deze stoffen, waardoor verwarring ontstaat.Zo is er ook verwarring omtrent B9 of 11 voor foliumzuur. Maar het belangrijkst is dat het in de tekst in ieder geval gaat om de stof inositol.

Nadine

Door

Nadine

op 16 September 2016

Ik kwam via Google op dit artikel en al is het wel wat gedateerd (ik kan hem toch vinden). Wil ik nog even reageren op de reactie van Barbara op 24 januari 2014. Daar staat als punt 1 van kenmerk van PCOS: niet vaak genoeg een menstruatie. Voor andere die nog in een zoektocht zitten: ik heb de variant van PCOS waarbij ik enorm vaak ongesteld ben/was. Zonder implanon/pil ben ik 4 dagen in de maand niet ongesteld. Met de implanon die ik heb ben ik nu maar 2x in het jaar ongesteld. Dus zolang er geen kinderwens weer is, is dit ideaal voor mij. De andere punten komen wel allemaal overeen. Maar mocht je dus hierop terecht komen, kan het dus ook anders zijn. Succes in ieder geval!

Anoniem

Door

Anoniem

op 9 November 2016

Hoi Barbara, Ik wil eigenlijk vooral een reactie plaatsen omdat ik je erg dankbaar ben voor dit artikel. Enkele maanden geleden heb ik te horen gekregen dat ik (waarschijnlijk) PCO heb. Ik ben pas 27, heb nog zeker een kinderwens, en schrok daardoor enorm. Mijn huisarts wist er echter weinig vanaf, en legde mij alleen uit dat ik waarschijnlijk niet of amper kinderen kan krijgen, helemaal niet zonder hulp van een gynaecoloog, en dat er echt helemaal niets aan te doen is. Niet bepaald waar je op zit te wachten. Dankzij jouw artikel heb ik echter weer wat hoop gekregen. Ik ga zeker mijn voeding aanpassen en zorgen dat ik meer vitamines binnen krijg. Ook afvallen gaat gebeuren, en dan hoop ik toch een gezinnetje te kunnen stichten. Enorm bedankt daarom!

Bianca

Door

Bianca

op 8 September 2017

Helaas heb ik ook te maken met PCOS. Ik lees in het artikel dat de verhoudingen van je Macro's anders moeten. Wat is de beste verdeling bij PCOS ?

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 11 September 2017

Het belangrijkste is en blijft het tegengaan van insulineresistentie m.b.v. veel gezonde groenten en wat fruit, terwijl dat wel grotendeels koolhydraten zijn. Maar wel gezonde, onbewerkte kh in een 'jasje' van alle voedingsstoffen, vitamines en mineralen eromheen en vaak zitten in groenten/fruit ook nog wat vetten (o.a. avocado) en, vooral in peulvruchten, ook eiwitten. Het weglaten van snelle, bewerkte koolhydraten en sowieso bewerkte voeding is dus belangrijker dan de precieze verhouding van de macro's. Zorg dus wel voor wat gezonde vetten en eiwitten, onder andere ook om je insulineresistentie tegen te gaan en het verzadigingsgevoel te vergroten. Laat je niet verleiden tot het berekenen en afwegen van macro's; dat is alleen maar weer stressvol! Kun je ook niet gebruiken bij PCOS, toch?

Judith

Door

Judith

op 20 October 2017

Beste Barbara, Kun je het voedingssupplement Choline en inositol tijdens de zwangerschap veilig innemen?

Anoniem

Door

Anoniem

op 20 September 2018

Enorm bedankt! Erg duidelijk.

Hormones

Door

Hormones

op 15 October 2018

Heel erg blij met de blog en de informatie!

Antje

Door

Antje

op 23 November 2019

Zo blij met deze informatie!! Het is zo belangrijk dat u als regulier specialist aandacht besteed aan gezonde voeding en supplementen.

Reactie plaatsen