Nagellak; kies een merk waar je hormonen blij van worden!
5 min. leestijd

Nagellak; kies een merk waar je hormonen blij van worden!

Nagellak is iets dat ik in het verleden veel heb gebruikt maar waar je me nu niet snel mee zal zien rondlopen. Ik probeer alles wat mijn hormoonhuishouding uit balans gooit te vermijden en er is wetenschappelijk aangetoond dat veel nagellak je hormoonhuishouding verstoort. Goed nieuws: er zijn tegenwoordig ook hormoonvriendelijke merken. Zoek je een cadeautje voor je (klein)dochter die graag haar nagels lakt: geef haar een flesje van een merk dat veilig is. Lees hier waarom en welke merken geschikt zijn voor haar. En voor jou.

Nagellak bevat in veel gevallen een hormoonverstorende stof

Onlangs publiceerde de Duke University samen met de Environmental Working Group (EWG) (1) een studie die aantoonde dat de chemische stof trifenylfosfaat, dat in bijna de helft van alle nagellakken voorkomt, door de nagels heen in ons lichaam terecht komt. Trifenylfosfaat staat ook bekend als TPHP of TPP. Uit de Skin Deep Database van de EWG blijkt dat 49% van de meer dan 3000 soorten nagellak TPHP bevat. Het vervelende is echter dat EWG ook TPHP heeft aangetroffen in nagellak die dit niet op de verpakking vermeldde. De studie, gepubliceerd in Environment International, testte tien nagellakken en vond in acht daarvan TPHP terwijl dit in twee daarvan niet werd vermeld. De verpakking is helaas dus niet betrouwbaar als het gaat om een veilige keuze. En pas op; kleurloze nagellak bleek nog méér TPHP te bevatten dan al die kleurtjes.

Wat is dat trifenylfosfaat of TPHP?

TPHP is een chemische stof die er onder andere voor zorgt dat plastic hard wordt, maar wel flexibel blijft en duurzaam is. Vandaar het gebruik in nagellak. Het wordt ook gebruikt als vlamvertrager in tapijten en meubels. Vroeger gebruikten nagellakproducenten dibutylftalaat (DBP), maar omdat er zoveel wetenschappelijke studies kwamen die aantoonden dat DBP en andere ftalaten hormoonverstoorders zijn, die vooral een bedreiging vormen voor onze voortplantingsorganen, werd DBP vervangen door TPHP. Helaas blijkt nu dat dat geen verbetering is als het gaat om onze gezondheid.

We weten nog niet precies wat TPHP in ons lichaam doet, want de meeste studies zijn gedaan met dieren en cellen. Maar er is inmiddels aangetoond dat TPHP een effect heeft op onze hormoonreceptoren (2) én dat het onze geslachtshormonen uit balans kan brengen (3). Er zijn ook aanwijzingen dat het een giftige stof is voor onze levercellen (4). Dit is allemaal goed te verklaren want TPHP valt onder de xeno-oestrogene stoffen.

Wat zijn xeno-oestrogenen?

Xeno-oestrogenen zijn chemische stoffen in onze omgeving die dezelfde werking hebben als onze lichaamseigen oestrogenen, maar dan veel krachtiger. Deze stoffen zijn afkomstig uit de petrochemische industrie, de basis ervan is aardolie. Aardolie is een oeroud natuurproduct; het wordt gevormd door resten van miljoenen jaren oude planten en dieren. Door bewerking van aardolie in de chemische industrie kunnen producten ontstaan als plastics, medicijnen, kleding, onkruidverdelgers, afwasmiddelen, bestrijdingsmiddelen, benzine, kleurstoffen en zoetstoffen. Het zit ook in producten als zeep, shampoo, cosmetica, allerlei verzorgingsproducten en dus ook nagellak. Het is overal om ons heen.

Onze kostbare hormoonbalans valt lastig te behouden bij zoveel xeno-oestrogenen. Door deze overdosis van oestrogenen kunnen er allerlei problemen ontstaan. Om er een aantal te noemen: langdurige vermoeidheid, depressie, endometriose, vocht vasthouden, slecht functionerende schildklier, PCOS, PMS, slapeloosheid, vruchtbaarheidsproblemen, haarverlies, ziekten van de galblaas,  borstkanker, borstcysten, fibromyalgie, baarmoederkanker en hardnekkig overgewicht. Wil je meer lezen over xeno-oestrogenen lees dan hier mijn artikel over dit onderwerp. 

Nagellak verstoort binnen enkele uren je hormoonhuishouding

De onderzoekers gebruikten voor dit onderzoek nagellak die ongeveer 1% THPH bevatte, maar ze vonden ook merken die wel tot 2% THPH bevatten. Zesentwintig vrijwilligsters werden getest vóór en na het lakken van hun nagels. Twee tot zes uur na het lakken bleek er aanzienlijk meer difenylfosfaat (DPHP) in hun urine te zitten. DPHP is het afbraakproduct van THPH en het bewijs dat er THPH in het lichaam zit. Veertien uur na het lakken was deze waarde zelfs verzevenvoudigd. Johanna Congleton, mede-auteur van het onderzoek, schreef: “Het is zorgwekkend dat nagellak, dat zoveel wordt gebruikt door vrouwen en jonge meisjes, een hormoonverstoorder bevat. Het is nóg zorgwekkender dat hun lichaam deze chemische stof relatief snel opneemt na het lakken van de nagels.

De meeste moleculen dringen niet door de nagel heen. De onderzoekers denken dat andere ingrediënten in de nagellak de nagels zacht en kwetsbaar maken, waardoor chemische stoffen makkelijker het lichaam kunnen binnendringen. Ook zou het netwerk van haarvaatjes in de nagelriem een rol kunnen spelen bij de opname van de chemische stoffen door het lichaam.

Wanneer wordt veel echt té veel?

Een gezond lichaam kan prima een bepaalde hoeveelheid giftige stoffen verwerken en afvoeren. De vraag is echter wanneer iets te veel wordt. Van veel producten, of het nu gaat om bestrijdingsmiddelen in onze voeding of om ftalaten in onze cosmetica, wordt gezegd door ofwel producenten ofwel onze overheid, dat de gebruikte hoeveelheid minimaal is en dus niet schadelijk. Maar niemand telt al die tientallen giftige stoffen die we dagelijks binnenkrijgen bij elkaar op. Wanneer wordt veel echt té veel?

De International Federation of Gynecology and Obstetrics (FIGO) (5) waarschuwt regelmatig dat onze blootstelling aan giftige chemicaliën steeds verder toeneemt en dat er steeds meer bewijzen komen voor de dramatische gevolgen op onze gezondheid. Met name onze voortplanting komt in gevaar. Steeds meer jonge stellen hebben problemen om zwanger te worden. De toename van xeno-oestrogenen speelt hier absoluut een rol in. De FIGO schat dat de medische kosten als gevolg van blootstelling aan hormoonverstoorders alleen al in Europa kunnen oplopen tot ongeveer 150 miljard. Wie durft nou nog te beweren dat die stoffen niet schadelijk zijn?

Je hebt altijd een keuze!

Het goede nieuws is dat je altijd een keuze hebt. In het geval van nagellak kan je kiezen om het niet te gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om het alleen op speciale feestdagen te gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om het dagelijks te gebruiken. Kies zeker bij dagelijks gebruik een nagellak die geen hormoonverstorende stoffen bevat.
De Environmental Working Group (EWG) heeft een database opgezet met daarin beoordelingen van maar liefst 64.000 cosmetische producten op basis van de mate van veiligheid van de gebruikte ingrediënten. Zij geven een overzicht van ca 700 soorten nagellak, ingedeeld in drie categorieën: Score 1 (groen) komt als beste uit de bus, wat wil zeggen dat het de laagste score krijgt wat giftigheid betreft, op basis van de meeste onderzoeken.

Lang niet alle merken die zij noemen zijn in Europa verkrijgbaar, maar Acquarella heb ik kunnen vinden en opgenomen in Marjoleins Favorieten, klik daarvoor hier.  Ik heb zelf ook maar weer eens een flesje besteld. Samen met de hormoonveilige remover natuurlijk. In al die leuke open schoentjes staat het toch wel heel vrolijk en ik hou van vrolijk!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je hieronder een reactie achterlaat.

Bronnen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26485058

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24051214

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22446829

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25350880

https://www.figo.org/

Ellen
Door

Ellen

op 18 Dec 2015

Ik heb een Nederlandse site gevonden waar ze betaalbare "gezonde" make up verkopen " SoloBioMooi" heet het! Ze hebben ook in winkel in de buurt van Utrecht .

yolanda
Door

yolanda

op 19 Dec 2015

Solobio? Proest! Nou niet alles is daar zo 'natuurlijk' als ze beweren!

Aurinka
Door

Aurinka

op 18 Dec 2015

Ik gebruik het zélden, maar zat al even te dubben voor kerst.. Artikel komt mooi op tijd. En áls ik het dan gebruik, vóel ik dat het niet goed voor me is!

Nienke
Door

Nienke

op 18 Dec 2015

Jaaa, nagellak! Ik was er ook hevig naar op zoek, en mijn nieuwe favoriet is Little Ondine. Daarmee bespaar je jezelf 2x gif: de nagellak zelf is gifvrij, en je hebt ook geen nagellakremover nodig omdat je het er zo af kunt trekken (terwijl het verder perfect blijft zitten). Echt heerlijk spul, ik schreef er een review over :-) http://www.groenevrouw.nl/review-give-away-little-ondines-gifvrije-nagellak/

yolanda
Door

yolanda

op 18 Dec 2015

Top, Nienke. Hartelijk dank voor de tip en het mooie, duidelijke filmpje. Hier word ik ook helemaal vrolijk van.

Inge
Door

Inge

op 18 Dec 2015

Laat ik nou net vanmiddag op zoek zijn gegaan naar een remover, maar dit merk had ik nog niet gevonden. Top, ik ben klaar met zoeken en kan gelijk bestellen.

Brigitta
Door

Brigitta

op 19 Dec 2015

Hoe zit het dan met gelnagel(lak)?

Bernadette
Door

Bernadette

op 19 Dec 2015

Op www.greenjump.nl verkopen ze ook nagellak die vrij is van schadelijke stoffen. Ik heb het nog niet geprobeerd en kan dus geen ervaring delen hierover.

Linda van Dorsselaer
Door

Linda van Dorsselaer

op 19 Dec 2015

Ik gebruik en verkoop in mijn salon nagellak van Pefect Chic, dit is zonder de 'Big 5' t.w. zonder Tuoleen, Formaldehyde, Dibutylftalaat, Formaldehyde Resi en Camphor!

Jitske
Door

Jitske

op 19 Dec 2015

Nooit geweten heb al 5 jaar acryl nagels hoe erg is dat dan??????

Martine
Door

Martine

op 02 May 2016

Goed dat je hierover schrijft!! Nog vrij onbekend bij Nederlandse nagellakgebruikers... Ik gebruik het modieuze Amerikaanse big5free merk ZOYA, in EU oa verkrijgbaar via mars.beyuna.nl

Desirée
Door

Desirée

op 03 May 2016

Hoe zit dat dan met acrylnagels?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 03 May 2016

Beste Desirée, Acrylnagels zijn ongelooflijk slecht voor je nagels. Het is niet voor niets dat als je deze te lang draagt je eigen nagels zacht worden omdat ze geen zuurstof krijgen.

Henneke
Door

Henneke

op 17 May 2016

Het Deense merk FNUG kan ik ook aanraden.

Rori
Door

Rori

op 18 Jun 2016

Het is ook nog mogelijk om geen make-up te gebruiken is het huid en gezondheid vriendelijks. We maken een eigen keuze!

Beckx
Door

Beckx

op 05 Feb 2017

Ben weer wat wijzer. Dankjewel!

Ellen
Door

Ellen

op 05 Feb 2017

Dat wist ik niet. Ik heb nog wel wat nagelllak staan. Als je de basis nagellak gifvrij gebruikt, bescherm ik daarmee mezelf dan en kan ik het nog gebruiken?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 16 Feb 2017

Beste Ellen, als je toch wilt overgaan op gifvrij dan zou ik als ik jou was meteen helemaal overstappen. Je ondermijnt anders toch je mooie gifvrije basislaag met de 'giftige' bovenlaag. De slechte stoffen kunnen waarschijnlijk toch doordringen tot de nagels.

Renske
Door

Renske

op 28 Jun 2017

Oh joepie, ik ben blij dat ik weer nagellak op kan!

Mia
Door

Mia

op 25 Jul 2018

Welke nagellak is gif vrij, en verantwoord te gebruiken??

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 30 Jul 2018

Hallo Mia, in de blog wordt verwezen naar een nagellak :-).

Haarkunstenaar
Door

Haarkunstenaar

op 17 Jul 2017

Super!! Met bronvermelding ook, hier word ik blij van. Keep up the good work!

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!