Insuline; het zet-je-vet-vast hormoon
4 min. leestijd

Insuline; het zet-je-vet-vast hormoon

In dit artikel vertel ik je over het belangrijke hormoon insuline. Insuline zorgt ervoor dat je bloedglucosespiegel, na het eten van suikers en koolhydraten weer daalt, want een hoge bloedglucose is erg slecht voor je gezondheid. Moet insuline vaak in actie komen, doordat je veel en vaak suikers en koolhydraten eet, dan “vergeet” je lichaam als het ware dat het ook je vet kan verbranden als het energie nodig heeft. Dit is erg ongunstig want juist vetten (zowel die je eet als je eigen vetcellen) zijn hele goede energiegevers. 

Ik noem insuline ook wel het zet-je-vet-vast hormoon. Wil je afvallen dan is het echt noodzakelijk om je bloedglucosespiegel in balans te houden. Nog belangrijk is dit echter om te voorkomen dat je diabetes 2 krijgt.

Insuline; zorgt voor de energie in je cellen

Je lichaam heeft energie nodig, dat is logisch. Door het eten van suiker of koolhydraten (ook deze gedragen zich in je lichaam als suiker) krijg je een snelle boost energie. Met suiker bedoel ik suikers in allerlei vormen zoals honing, koek, snoep, gezoete yoghurt, vruchtensappen, agavesiroop, en zelfs fruit. Deze energie krijg je omdat het eten van deze suikers ervoor zorgt dat het glucosegehalte in je bloed stijgt. Dit wordt ook wel je bloedglucose- of bloedsuikerspiegel genoemd. Zodra je bloedglucosespiegel stijgt krijgt je alvleesklier een seintje om het hormoon insuline aan te maken. Insuline is namelijk nodig om de glucose naar je cellen te brengen waar ze nodig zijn om energie te geven. Dit kunnen je spiercellen zijn maar ook cellen in je hersenen zodat je helder kunt denken. Is er een overschot aan suikers dan slaat het lichaam dit op in de voorraadkamer voor barre tijden: je vetcellen. Door dit alles daalt je bloedglucose weer. Tot zover is er niets aan de hand, je lichaam werkt perfect.

Verstoringen van je bloedglucosespiegel

We zijn niet gebouwd als mens op de overvloed van bewerkte voeding, zoetigheid, zuivel en granen die we heden ten dage hebben. We zijn gebouwd op schaarste. Door het te vaak en teveel eten van suikers/koolhydraten raakt je bloedglucose uit balans. Je krijgt dan eerst een piek en nadat de insuline haar werk heeft gedaan ontstaat er een dal. Dit herken je misschien wel als een lunchdip; na het eten van vier boterhammen met een kop koffie voel je je moe. Eigenlijk heb je nog zin in een mars. Of je krijgt een dinerdip na het eten van een bord pasta. Languit op de bank lijkt de enige aantrekkelijke optie. Herkenbaar? Dat is het dal in je bloedsuikerspiegel. Je insuline heeft dan zo hard gewerkt dat er een dal is ontstaan in je bloedsuikerspiegel.

Insuline; het vetopslag- en vetvastzet hormoon

Het nadeel van teveel en te vaak insuline in je bloed is dat je cellen het vermogen verliezen om te reageren op deze insuline. Hierdoor gaat je lichaam nóg meer insuline aanmaken want je bloedglucose móet naar beneden. Een voortdurend hoge insulineproductie verstoort je stofwisseling. Onthoud dat zolang er insuline in je bloed circuleert je lichaam stopt met het verbranden van vet. Dat is logisch want er is immers genoeg energie te halen uit de glucose in je bloed. Gebeurt dit echter vaak en veel dan gaat je lichaam je vet gewoon vastzetten. Het lijkt er immers op of je je vet nooit nodig hebt voor gebruik van energie, er is altijd energie te halen uit je bloedsuiker. Je lichaam “vergeet” als het ware dat het ook je vet kan verbranden om energie te krijgen. Ook als je minder gaat eten.

Hoe minder gevoelig je bent (geraakt) voor insuline, hoe meer vet je lichaam opslaat. In plaats van je spier- en hersencellen worden je vetcellen bevoorraad. Waardoor jij suikers blijft eten omdat je het gevoel hebt dat je steeds energie tekort komt. Dat klopt ook!  Je lichaam schreeuwt om energie maar de overdaad aan insuline heeft je stofwisseling verstoord. Andersom geldt ook: hoe gevoeliger je lichaam is voor insuline hoe meer suikers er naar je spieren en hersenen gaan om te worden verbrand om je energie te geven.

Ben jij insulineresistent?

Het eerste stadium van ongevoeligheid voor insuline, ook wel insulineresistentie genoemd, bevat kenmerken als: enorme trek in suikers en koolhydraten, emotie eten, dikker worden in de taille (zwembandje), steeds meer moeite om af te vallen, vermoeid na een maaltijd, over het algemeen laag energieniveau, hoog cholesterol, last van maagzuur, slapeloosheid, onregelmatige menstruatie. Hierbij hoort dus ook dikker worden zonder dat je meer gaat eten: het grote probleem van veel vrouwen 40+.

De gouden tip: breng je bloedglucosespiegel weer in balans

De enige oplossing is dus je bloedsuikerspiegel weer in balans te brengen en ervoor te zorgen dat er geen pieken en dalen ontstaan. Dan gaat je lichaam langzaam weer over op vet verbranden. Het goede nieuws is, dat dat helemaal zo moeilijk niet is. Als je gaat eten conform de richtlijnen in mijn boek Het Energieke Vrouwen VoedingsKompas
dan ben je al een heel eind op de goede weg.  Hier wil ik nog wel het volgende aan toe voegen.

1. Ik ben een fan van intermitterend vasten maar als je bloedglucosespiegel  instabiel is, sla je ontbijt dan niet over.  Je loopt dan het risico dat je om 11 uur zwicht voor ongezonde zoetigheid. Met je ontbijt leg je de basis voor je bloedglucose voor de rest van de dag. Eet dan vooral geen zoetigheid maar het liefst een goede balans van eiwitten met wat gezonde vetten en eventueel trage koolhydraten.

2. Verdeel het eten goed over de hele dag. Honger jezelf overdag niet uit omdat je ’s avonds een etentje hebt. Zie je bloedglucosespiegel echt als een grafiek die je gedurende de dag zo stabiel mogelijk moet zien te houden. Merk je een energiedip zorg dan dat je gezonde snacks bij de hand hebt.

3. Wees geduldig en lief voor jezelf. Heb je al 20 jaar overgewicht dan kan je daar op je 50ste echt vanaf komen maar het zal tijd vergen. Geef niet op als je bent gezwicht voor een stuk chocola (wat mij nog wel eens overkomt :-)). Geniet ervan en pak gewoon de draad weer op. Zie het niet als een dieet maar als werken aan je vitaliteit en gezondheid.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.


Jeanine
Door

Jeanine

op 06 May 2016

Klopt allemaal. Ik gebruik zelf chroom (1 tablet per dag) om mijn bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Het werkt, want ik snoep niet meer tussendoor.

Masja
Door

Masja

op 07 May 2016

Dank je wel voor dit artikel! Is er een richtlijn hoe lang het duurt om je bloedsuikerspiegel weer in balans te krijgen als je insulinetesistentie hebt? Helpen deze richtlijnen ook als je diabetes 2 hebt en al medicijnen moet slikken?

Marjolein Dubbers
Ria Bleumink
Door

Ria Bleumink

op 03 Jul 2016

Goed en duidelijk artikel. Ook gewoon fruit bevat suiker. Dat vergeten mensen nog wel eens.

Loes
Door

Loes

op 27 Feb 2018

Ik lees je artikelen echt super graag en geven zoveel mooie informatie!

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!