Intermitterend vasten; gezonder en makkelijker dan je nu misschien denkt
5 min. leestijd

Intermitterend vasten; gezonder en makkelijker dan je nu misschien denkt

Tijdens het schrijven van mijn tweede boek Eet meer Energie heb ik de kracht van het intermitterend vasten ontdekt. Ten eerste omdat ik er allerlei wetenschappelijke onderzoeken over las maar vooral omdat ik het zelf meer in de praktijk ging toepassen. Eerlijk gezegd hou ik helemaal niet zo van vasten maar het bleek veel makkelijker dan ik dacht en ik voel me er heel goed bij. Laat me je er daarom vandaag meer over vertellen.

Intermitterend vasten; af en toe één of meerdere maaltijden overslaan

Er zijn steeds meer mensen die de kracht van intermitterend vasten ontdekken.

Door regelmatig een periode niet te eten merken ze dat ze niet alleen méér energie krijgen, maar ook dat het makkelijker is om af te vallen.

Er komt ook steeds meer wetenschappelijk onderzoek dat aangeeft dat iedere dag grazen voor koeien prima is, maar voor mensen een stuk minder.

Eten verwerken is best hard werken voor je lichaam

Elke keer als je eet moet je lichaam daarmee aan de slag. Je lichaam is een prachtig uitgebalanceerd organisme en wanneer je eet worden veel van die balansen verstoord en moeten weer in evenwicht worden gebracht.

Alles wat je eet is in feite lichaamsvreemd. Het komt van buiten je lichaam. Je spijsvertering gaat er onmiddellijk mee aan de slag om het allemaal verteerd, verwerkt en wat niet bruikbaar is afgevoerd te krijgen. Er verandert van alles in je lichaam op het moment dat er voedsel binnen komt. Dit betekent een behoorlijke inspanning. Het is daarom goed om je lichaam af en toe rust te geven.

Intermitterend vasten: de voordelen van een tijdje even niet eten

Er wordt al tientallen jaren wetenschappelijk onderzoek gedaan naar intermitterend vasten. Uit deze onderzoeken blijkt steeds weer dat er veel gezondheidsvoordelen zitten aan een bepaalde tijdsperiode (14 uur of meer) niet eten. Het goede nieuws is dat ze er uiteindelijk allemaal op neerkomen dat je er meer energie van krijgt! Daarom ben ik er ook zo’n voorstander van. Hierbij enkele van de belangrijkste voordelen op een rijtje:

1. Herstel van lichaamscellen

Zoals gezegd kost spijsverteren je lichaam best veel energie. Als je een tijdje vast, heeft je lichaam meer energie voor het herstel van lichaamscellen. Bij vasten komt er een proces op gang waarbij beschadigde cellen zichzelf kunnen herstellen en het nodige afvalmateriaal uit de cellen kan worden verwijderd. Er is inmiddels veel onderzoek dat dit aantoont (1).

2. Vermindering van ontstekingen

Ontstekingen liggen aan de basis van gebrek aan energie en veel chronische ziektes. Ze verzwakken namelijk je mitochondriën: je oplaadbare energiecentrales die je graag te vriend wilt houden. Intermitterend vasten helpt mee om chronische ontstekingen te verminderen en dus je mitochondriën te versterken.

3. Herstel van insulinegevoeligheid

Een flink schommelende bloedglucosespiegel maakt moe en ziek: het is een enorme energieslurper. Intermitterend vasten zorgt voor herstel van je insulinegevoeligheid, waardoor je bloedglucosespiegel stabieler zal worden. Hiermee wordt de kans op overgewicht en diabetes 2 aanzienlijk verlaagd (2).

4. Toename van de productie van groeihormoon

Door periodiek te vasten zal de productie van je groeihormoon toenemen (vooral in combinatie met beweging). De belangrijkste functie van groeihormoon is dat het helpt bij de reparatie en groei van lichaamscellen en weefsels. Meer groeihormoon betekent sneller herstel van kwalen en klachten. Groeihormoon stimuleert je lichaam ook om energie te verbranden uit je vetreserves en helpt mee bij spieropbouw.

5. Verlaging van de kans op hart- en vaatziektes

Afname van ontstekingen en herstel van insulinegevoeligheid betekent op zich al een verminderde kans op hart- en vaat- ziektes. Daarbij kan intermitterend vasten ook nog meehelpen een hoge bloeddruk te verlagen en heeft het een gunstig effect op een verhoogd LDL-cholesterol en verhoogde triglyceriden. Nog meer factoren die meehelpen je hart en bloedvaten gezond te houden.

6. Vertraging van vroegtijdige veroudering

De enige bewezen methode bij ratten om ze langer gezond te laten leven is door de inname van calorieën te verminderen. Ze leven dan soms 80 procent langer. Het lijkt erop dat met intermitterend vasten (bij ratten) net zulke goede resultaten kunnen worden behaald. Aangezien intermitterend vasten zoveel gezondheidsvoordelen oplevert (zie hierboven), ligt het in de lijn der verwachting dat vertraging vroegtijdige veroudering niet alleen voor ratten maar ook voor mensen geldt.

7. Last but not least: het helpt mee met afvallen

Alles wat meehelpt om af te vallen als je echt overgewicht hebt, helpt ook mee om meer energie te krijgen.

Door intermitterend vasten wordt het lichaam aangezet om over te stappen van glucoseverbranding naar vetverbranding.

Als het lichaam weer leert om vet te verbranden, zal het minder zeuren om zoetigheid en snelle koolhydraten, wat ook weer meehelpt bij afvallen.  Intermitterend vasten versnelt ook je stofwisseling waardoor afvallen makkelijker wordt. Doordat je niet lange tijd vast gaat je stofwisseling niet omlaag in komt je lichaam niet in de spaarstand terecht. Hierdoor wordt het jojo-effect van crash-diëten voorkomen.

intermittent-fasting-ervaringen

Maak het jezelf makkelijk: kies voor tijdvenster-vasten

In hoeverre intermitterend vasten kan bijdragen aan een hoger energieniveau hangt af van de manier waarop je het doet en hoe jouw lichaam hierop reageert.

Je kunt het op verschillende manieren doen. De makkelijkste manier is om de periode dat je ’s avonds slaapt en dus niet eet, uit te breiden met uren van vasten ervoor of erna. De periode van vasten dient wel minimaal 14 uur te zijn. Als je je er goed bij voelt, kun je dit meerdere dagen per week doen.

Heb je een schommelende bloedsuikerspiegel en kun je moeilijk zonder ontbijt, begin dan met het eten van een vroege avondmaaltijd die je afrondt om 18.00 uur. Als je daarna niets meer eet tot je ontbijt om 8.00 uur, heb je er 14 uur vasten opzitten. Een uitstekend begin.

Bouw het langzaam op

Heb je een stabiele bloedsuiker, dan kun je ervoor kiezen om ’s avonds bijtijds te eten en je ontbijt nog wat uit te stellen. Als je je avondeten afrondt om 19.00 uur en ontbijt om 11.00 uur, heb je maar liefst 16 uur gevast. Je kunt dit net zo vaak doen als je wilt. Dit is mijn favoriete patroon; ik doe dit vier tot vijf keer per week. Soms sla ik mijn ontbijt over en lunch dan rond 12 uur.

De grootste voordelen van intermitterend vasten zul je uiteraard alleen verkrijgen als je ten eerste zo gezond mogelijk eet, en ten tweede als je daardoor ook wat minder eet dan gebruikelijk.

Ga dus niet bunkeren voordat de periode van vasten begint, vooral niet als je wilt afvallen.

Niet voor iedereen: jouw lichaam heeft altijd gelijk

Het blijft wel belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken. Het kan zijn dat het in jouw situatie niet zo’n goed idee is om te vasten, bijvoorbeeld je als herstellende bent van een operatie, een ziekte, zwanger bent of al een laag gewicht hebt. Ben je te mager, zorg er dan vooral voor dat je juist niet minder eet. Voel goed of dit wel een geschikte methode voor jou is als je meer energie wilt. Het kan zijn dat ‘grazen’ voor jou juist wel een geschikte methode is.

Als je verslaafd bent aan suiker of schommelt je bloedglucosespiegel nog flink, dan heeft je lichaam juist meer baat bij juist regelmatig eten. Bouw het intermitterend vasten dan heel langzaam op of laat het nog even achterwege. Werk eerst aan het stabiliseren van je bloedglucosespiegel en het trainen van je lichaam om vetmoleculen te gebruiken als bron van energie.  

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3106288/

2 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S193152441400200X

Heidi
Door

Heidi

op 02 Nov 2018

Dit is inderdaad een geweldige en heilzame methode. Ik ben gans PRO

Christien Nolet
Door

Christien Nolet

op 02 Nov 2018

ik ben begonnen met intermittent fasting, op advies van mijn dochter met het patroon van 6 uur lang niets eten . Dan een "window" van een uur waarin ik een maaltijd gebruik, en dan weer 6 uur niets. De nacht betekent voor mij meestal 10-11 uur niets eten. Ik heb echter een vraag: mag je tijdens het vasten echt alleen water, of ook bijv. koffie/thee (zonder suiker en melk)? Mag je ook bijv. met suikerloze kauwgum kauwen ? Ik word nl. een beetje flauw en krijg genoeg van alsmaar alleen water!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 18 Nov 2018

Water is juist heel goed, blijf dat vooral drinken. Koffie en thee zonder suiker of melk mag ook. Suikerloze kauwgom ben ik niet zo'n fan van, daar zitten toch zoetstoffen in. Overigen vind ik 2 keer per dag 6 uur niet eten best lang. Ik kan me voorstellen dat je daar "flauw" van wordt. Probeer na de nacht wat langer je ontbijt uit te stellen (12 tot 14 uur niet eten) maar daarna mag je wel gewoon eten hoor. Wat mij betreft.

Cathy
Door

Cathy

op 02 Nov 2018

Klinkt heel logisch. Ook in de oertijd was er niet altijd voedsel voorradig. Leuk en bruikbaar artikel. Dank.

Jolanda Kramer
Door

Jolanda Kramer

op 02 Nov 2018

Ik hoef niet af te vallen denk ik, weeg al jaren 62kg bij een lengte van 168cm maar ik las diverse keren dat het intermitterend vasten goed was voor het lichaam dus ging ik het proberen. Het lijkt dat er zowel lichamelijk als geestelijk een soort evenwichtigheid ontstaat. Ik eet 's avonds rond half 6 en de volgende dag rond 10 uur en het geeft een heel goed gevoel. Ik voel mij echt fit.

Lucia
Door

Lucia

op 03 Nov 2018

Ik doe het ook sinds een week. Ik begin pas met eten om 12.00 uur. Het is even wennen maar goed te doen.Ik heb het vroeger een paar jaar gedaan op aanraden van een natuurarts na een darmparasiet opgelopen in de tropen. Maar toen had het nog geen naam. Dat beviel me goed. Dus ik dacht : ik doe het nu weer. Goed voor mijn lichaam en voor het verlies van wat extra kilootjes. Ik ben benieuwd wat het me gaat opleveren.

José
Door

José

op 03 Nov 2018

Beste Marjolein, wat een interresant artikel. Maar hoe zit het met drinken tijdens de uren van vasten?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 05 Nov 2018

Hallo José, je kan gewoon water en kruidenthee drinken tijdens het vasten.

Karin
Door

Karin

op 03 Feb 2019

Mag zwarte koffie tijdens de vastenuren?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 04 Feb 2019

Veel mensen nemen inderdaad tijdens het vasten wel een kopje koffie, Karin. Dat is natuurlijk wel een beetje spijbelen maar het kan wel, mits met mate natuurlijk.

Loes Deppe
Door

Loes Deppe

op 03 Nov 2018

Heldere uitleg. Ga het zeker doen.

Joke
Door

Joke

op 03 Nov 2018

Ik vast sinds een maand en hanteer het 8/16 venster. Dit bevalt me goed. Ik vind het wel fijn om dit als vast patroon 7 dagen per week te doen. Ik begreep dat 'het verrassen' van je lichaam niet nodig is. Waarom vind jij van wel?

Joke
Door

Joke

op 03 Nov 2018

Ik vind tijdens het vasten mijn adem niet zo fris. Heb jij een tip waarmee ik mijn adem fris kan houden zonder mijn vasten te verstoren? (ik drink nu vooral kurkuma-gember 'thee')

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 18 Nov 2018

Vooral water of thee blijven drinken en af en toe even snel je tanden poetsen. Het is een tijdelijk proces van ontgiften, ik verwacht dat het na verloop van tijd over gaat.

Sofia
Door

Sofia

op 21 Apr 2021

Ik heb dat ook. Soms kan je er niks aan doen omdat de geur niet uit je mond komt, maar uit je maag. Het kan wel betekenen dat je maagklep niet goed sluit. Met tandenpoetsen camoufleer je die geur heel even, maar hij komt geheid terug. Veel drinken helpt beter om de slechte adem te verminderen.

Marloes
Door

Marloes

op 03 Nov 2018

Dit klinkt erg logisch ; ga het zeker toepassen, al heb ik vaak grote moeite met het rustmoment zo rond 21/22.00 ‘s avonds; niks zo heerlijk om dan nog een beetje te knabbelen ;)

Anneke Koese
Door

Anneke Koese

op 04 Nov 2018

Lijkt me geweldig. Ik ga er direct mee beginnen.

Nicole
Door

Nicole

op 04 Nov 2018

Super duidelijk en fijn artikel, ik ga er echt mee aan de slag!

Geziena van Boggelen
Door

Geziena van Boggelen

op 05 Nov 2018

Hoe gaat dit als je veel sport? Na een training moet je wel eten om de "voorraad" weer aan te vullen. Ik heb het dan over fietstraining van 3 uur en hardlopen tot 2.5 uur.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 18 Nov 2018

Dat is heel veel training! Voor iemand die geen topsporter is, in ieder geval. Je hebt dan inderdaad vooraf en na een training wel wat voeding nodig. Je kunt intermitterend vasten door je "nacht" langer te maken, maar voel goed waar jij het goed op doet. Als flinke sporter moet je daar sowieso heel goed op letten. Jouw lichaam heeft altijd gelijk.

Lut
Door

Lut

op 06 Nov 2018

Hoe tegenstrijdig met de bewering dat je zeker je ontbijt niet mag overslaan. Hoe weet een mens nog wat goed of niet goed is. Denk dat ik al die ‘aanbevelingen’ maar links laat liggen en gewoon verder doe met luisteren naar mijn eigen lichaam.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 12 Nov 2018

Hallo Lut, luisteren naar je eigen lichaam is het allerbelangrijkste. Die heeft n.l. altijd gelijk. En als jij je niet goed voelt bij Intermitterend vasten dan zou ik het zeker niet doen.

Chris
Door

Chris

op 08 Nov 2018

We zitten vast in overconsumptie en vergeten zo om te luisteren naar ons lichaam en eens sober te eten/leven. Ik probeer dit vast uit! Mooi uitgelegd trouwens.

Marielle
Door

Marielle

op 10 Nov 2018

Hallo Marjolein, wat is toegevoegde waarde om langer dan 14 uur te vasten? Ik lees ook over vastenperiode van 18 uur. Groetjes Marielle

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 18 Nov 2018

Ik neem aan nog meer celherstel maar moet je het wetenschappelijke antwoord schuldig blijven. Voel gewoon wat voor jou goed voelt en wissel de lengte van de vastenperiode af. Het gaat om hormesis: je lichaam steeds een klein beetje stress geven. Dus blijven variëren en je lichaam blijven verrassen.

Katrien
Door

Katrien

op 07 Dec 2018

Mag je wel vasten als je schildklierziekte Hashimoto hebt?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Dec 2018

Dat moet je eerst bespreken met je arts Katrien, vasten kan wel invloed hebben op je schildklierhormonen. Ik denk wel dat een paar dagen per week bijvoorbeeld het ontbijt overslaan zou moeten kunnen zonder al te grote problemen, maar raadpleeg dus wel eerst een arts.

Sam
Door

Sam

op 20 Dec 2018

Hoi, ik ben aan het werken aan een beter voedingspatroon en intermitterend vasten lijkt mij interessant. Maar ik heb PCOS en ik las onlangs dat regelmatig eten op gezette tijden juist belangrijk is voor het balanceren van je hormoonhuishouden. Zou het vasten alsnog de moeite waard zijn om uit te proberen of raad je dit af in mijn situatie?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 07 Jan 2019

Het is inderdaad bij PCOS niet raadzaam om zomaar met intermitterend vasten te beginnen Sam, omdat onder andere ook de glucose/insulinehuishouding uit balans is bij de meesten met PCOS. Dan kan vasten averechts werken. Je kunt wel langzaamaan een paar eetmomenten proberen weg te laten en zo toewerken naar bijvoorbeeld eerst 3 (goed vullende, door vooral vetten en eiwitten) maaltijden per dag en als dat goed gaat de vorm van intermitterend vasten waarbij je een paar keer per week een maaltijd kunt overslaan.

Marieke
Door

Marieke

op 30 Dec 2018

Duidelijk uitgelegd! Ik pas dit al een paar jaar toe en het bevalt prima. Ik heb hierdoor geleerd om beter naar mijn lichaam te luisteren en pas te eten als ik honger hebt. Dat betekent vaak maar 2 eetmomenten per dag. Twee keer in de week ga ik pas ontbijten na een uur intensief sporten. De suikerspiegeldips in de middag heb ik ook al lang niet meer. En eigenlijk kan ik zoveel eten als ik wil, wel gezond. Ik blijf op een goed gewicht en voel me fit!

Geer
Door

Geer

op 07 Jan 2019

Hoi, ipv kauwgum heb ik een paar fisherman s friend pastilles op een dag, om toch iets in m n mond te hebben. Is dat oke?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 07 Jan 2019

De meeste soorten fisherman's friends bevatten geen suiker, dat zou ik in ieder geval wel vermijden. Nu en dan een suikervrije pastille is denk ik geen probleem, maar ik weet niet wat er verder nog aan 'foute' stoffen in kan zitten.

ellie
Door

ellie

op 25 Aug 2019

Door het snoepen van fisherman friend is mijn bloeddruk gestegen. er blijkt iets in te zitten, wat ook in drop zit en de bloeddruk verhoogd

Monique
Door

Monique

op 19 Jan 2019

Ik heb dit nu een week gedaan en mijn vraag is: na 16 uur vasten start ik met 2 fruitsoorten (rond 11.00 u) en ongeveer om 12.30 uur met de lunch. Is dit een goede combi of blokkeren de fruitsuikers het vasten?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 21 Jan 2019

Het is sowieso niet zo'n goed idee om een maaltijd uit alleen fruit te laten bestaan, dan krijg je inderdaad meteen weer een 'suikerboost' (met mogelijk dus ook een dip binnen een uur of zo), wat je nu juist niet wilt. Combineren met wat eiwitten en vetten is beter. Als je rond 11 uur gewoon meer eet, met groenten, fruit en iets van eiwitten en gezonde vetten dan heb je waarschijnlijk om 12.30 niet weer iets nodig. Als dat niet kan vanwege werk bijvoorbeeld dan zou ik om 11 uur in ieder geval bijvoorbeeld ook wat nootjes en/of wat kokossnippers erbij eten bijvoorbeeld.

Anita
Door

Anita

op 21 Jun 2019

Beste Marjolein, hoelang achter elkaar adviseer jij in een tijdframe van 16 u vasten en 8 uur te eten? Het lijkt me dat je dit niet maanden moet doen of vergis ik me?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Jul 2019

Hoe lang je dit doet is helemaal aan jou Anita. Het kan best voor lange tijd, of zelfs altijd. Er is niets mis mee om alleen ongeveer 8 uur op een dag te eten. Zolang je er maar voor zorgt dat je voldoende gezonde voedingsstoffen en calorieën (energie) binnenkrijgt om gezond en fit te blijven. Dus in de tijd dát je eet wel heel gezond blijven eten. Er is ook niets mis mee om het voor kortere tijd te doen, of nu en dan in een tijdsframe van 10 uur te eten ipv 8 uur.

Diana Nieuwland
Door

Diana Nieuwland

op 08 Oct 2019

Ik werd hierop geattendeerd door mijn zoon en ben er over gaan lezen. En ik zat er meteen in. We worden door de voedsel industrie ziek gemaakt en door de zorgverzekeraars ziek gehouden door ons steeds maar van alles en nog wat letterlijk door onze strot te duwen. Het wordt tijd dat we meer naar ons zelf gaan luisteren en vertrouwen op ons zelf herstellend vermogen waar helemaal aan voorbij gegaan wordt. Dus ik ga er vol goede moed aan beginnen en ben heel benieuwd hoe het mij bevalt. Voor diegene die al zijn gestart heel veel succes!!

Yolanda
Door

Yolanda

op 16 Oct 2019

Hallo Marjolein, Je schrijft 'Doe het ook niet 7 dagen per week anders gaat je stofwisseling zich hieraan aanpassen. Blijf je lichaam steeds weer verrassen en eet op wisselende tijden.' Betekent dit dat je in het weekend dan wel een ontbijt in de vroege ochtend neemt? Wat doet dit met je de vetafname (bloedsuikerspiegel). Gaat het lichaam daar niet op reageren door vet vast te houden?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 25 Oct 2019

Het gaat erom dat je je lichaam traint om niet zo afhankelijk te zijn van bepaalde voeding op bepaalde tijden. Dat maakt je stofwisseling heel gezond en zal zeker niet tot vetopslag leiden. Je lichaam gaat pas in de 'spaarstand' (=vetopslag) als het langere tijd te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Niet als je gewoon wat afwisselend de ene keer wel vast en de andere keer niet. Je lichaam is dan uiteindelijk zo getraind dat het juist die snelle bleodsuikerpieken en -dalen niet meer heeft, dat is juist waar het om gaat bij IF.

Femke Claassen
Door

Femke Claassen

op 01 Nov 2019

Hallo Marjolein, Ik ben er al een tijdje mee bezig 4 weken sinds er ook een programma van op tv is geweest. Ik voel me echt heel fijn hiermee ga zelfs op nuchtere maag sporten dacht dat dat niet ging maar is geen enkel probleem. Val 500 gram per week af nu ook leuke bijeenkomst.

Conny Schatorie
Door

Conny Schatorie

op 08 Mar 2020

Hoi Marjolein, Ik ben 7 weken geleden met Intermitterend vasten begonnen...en ben nu 2 kg afgevallen. Zelf doe ik het 6 dagen van de week...alleen van zaterdag op zondag niet.....ik ga ook op nuchteren maag sporten...en dat gaat prima!! Alleen in die 8 uur eten moet ik wel opletten dat ik niet teveel ga snacken...verder bevalt deze levensstijl prima....eigenlijk had ik gedacht dat de vetverbranding sneller zou gaan, maar ja dat ligt natuurlijk aan de voeding die je eet. Verder ga ik zo door...als ik iedere maand 1 kg afval vind ik het prima!!..

Daphne
Door

Daphne

op 11 Jun 2020

Hoi Marjolein, Hoe zorg je ervoor dat je tijdens IF toch genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt? Merk dat ik mijn kcal een stuk lager is, maar met mijn werk kan ik geen tussendoortjes eten om dit een beetje aan te vullen.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 23 Jun 2020

Als je echt niet nu en dan een tussendoortje kunt nemen zul je ervoor moeten zorgen dat je in de twee of drie dagelijkse maaltijden die je tijdens IF eet toch echt alle voedingsstoffen binnenkrijgt en voldoende calorieën. Als je steeds aan elke maaltijd voldoende (en gevarieerde) groenten, wat (langzame) koolhydraten, gezonde vetten en eiwitten toevoegt dan zou dit geen probleem moeten zijn. Weet je echt niet hoe dat moet, dan nodig ik je uit eens mee te doen met een van mijn programma's! Daar vind je veel tips, recepten en ideeën.

anne
Door

anne

op 06 Aug 2020

Dag Marjolein, hoe zit het megt medicatie? ALs je bijv antidepressiva inneemt buiten je eetvenster ( 20 u savonds ) doorbreekt dat dan je vasten periode en moet je dan vanaf dat moment gaan tellen?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 10 Aug 2020

Inname van medicatie hoeft op zich niet zo'n probleem te zijn bij intermitterend vasten, als het bijvoorbeeld gaat om nu en dan een paracetamol of zo. Het zet natuurlijk wel je spijsvertering een beetje in werking maar niet veel. Het is wat anders als je, zoals jij, dagelijks antidepressiva moet slikken (of andere zware medicijnen op recept), dat is iets om altijd te overleggen met je arts. Ik weet niet jij bijvoorbeeld sowieso jouw medicijn mag innemen zonder er iets bij te eten; sommige medicatie moet je bij de maaltijd of in ieder geval niet op een lege maag innemen. Vertel dus aan je arts dat je aan intermittent fasting doet en of je dan het tijdstip van medicijninname moet/mag veranderen en zo ja hoe, zonder je vasten al te veel te onderbreken.

Astrid
Door

Astrid

op 17 Sep 2020

Hoi Marjolein, gaat het erom dat je het vasten (bijv 16/8) binnen een tijdframe van 24u doet? Of draait het gewoon om 16u niet eten? Maw als er bijvoorbeeld een dag tussen zit dat je 12u eet en vervolgens ga je daarna meteen 16u vasten, kan dat ook? Dan val je nl niet binnen het 24u schema (maar 28 in dit geval).

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 21 Sep 2020

Ja hoor dat kan! Het hoeft niet per se in een schema, het gaat er meer om dat je in ieder geval regelmatig mistens 16 uur niet eet; het hoeft ook niet elke dag. Dat het om minstens 16 uur gaat is om het lichaam de kans te geven over te gaan op de herstelstand: opruimen en 'achterstallig onderhoud', zonder dat er weer nieuw voedsel binnekomt dat verwerkt moet worden. Zodra dat gebeurt gaat het lichaam namelijk weer prioriteit geven aan dat voedsel en stoppen de 'herstelwerkzaamheden'.

Mara
Door

Mara

op 18 Apr 2021

Ik ben al 2 weken bezig met intermitterend vasten, ik vast minimaal 16 uur en eet weinig. ik ben nog geen grammetje afgevallen....wat doe ik verkeerd

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 19 Apr 2021

Waarschijnlijk doe je niets verkeerd Mara, het is alleen niet zo dat intermitterend vasten direct leidt tot afvallen; het is geen 'afval'-dieet en het gaat niet om 'weinig eten', dat is helemaal niet nodig. Het kan zijn dat er andere dingen in je voeding niet in balans zijn: het gaat tenslotte niet alleen om hoe veel of hoe vaak je eet of in welk tijdsbestek, maar ook en VOORAL om wát je eet! Misschien is je hele lichaam nog niet echt overgegaan op vetverbranding, eet je verhoudingsgewijs (veel) te veel koolhydraten en te weinig vetten, of vitamines en mineralen, of je lichaam is nog aan het 'ontgiften'; dit zijn vragen die ik niet kan beantwoorden. Als het vasten je op zich goed bevalt en je kan het volhouden zonder je naar te gaan voelen dan zou ik zeggen: ga gewoon door en na een tijdje zal je vast merken dat je meer energie krijgt en gaat afvallen. Als het je sowieso moeilijk valt en je merkt dat je de hele tijd honger hebt dan kan het zijn dat je er nog niet aan toe bent en eerst nog (verder) moet werken aan een stabielere bloedsuikerspiegel. Heb je er veel vragen over dan zou ik je aanraden naar een deskundige coach te gaan die je kan helpen.

Lien
Door

Lien

op 05 Jan 2022

Goedemorgen, Ik ben benieuwd of het nog belangrijk is hoeveel tijd er tussen de maaltijden zit en hoe laat je 's avonds uiterlijk je laatste maaltijd eet. Wat betreft de tijd tussen de maaltijden had ik ergens gelezen dat er minimaal 4 uur tussen moet zitten, alleen komt dat niet echt uit in een schema van 16/8. Ik ben dan ook benieuwd of jij weet hoe dat zit.En kan ik wel gewoon tijdens het vasten mijn vitaminepillen innemen?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 10 Jan 2022

Het belangrijkste is de tijd tussen de laatste maaltijd 's avonds en de volgende op de dag erna. Als die 14 tot 16 uur is, is het goed. Verder kan je het best niet de rest van de uren (waarin je wel 'mag' eten) de hele tijd dooreten. Het belang van vasten zit er vooral in dat je je spijsverteringssysteem (en en daarmee ook je immuunsysteem) rust geeft. Maar verder is het niet zo belangrijk hoeveel tijd er tussen je maaltijden zit in je 'eetvenster'. Je laatste maaltijd kun je ook het best niet te laat nemen, want dat verstoort je slaap. Tussen je laatste maaltijd en bedtijd kun je het best een paar uur niet eten, dan is 4 uur (of toch minstens 3) wel een goede grens om aan te houden. Dus als je 11 uur gaat slapen, bijvoorbeeld niets meer eten na 7 (of 8) uur.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!