Verander je voeding. Verander je hormonen. Verander je leven. Wil jij weten hoe?
Lees meer
Gratis: Mijn 7 favoriete recepten!

Page content

Diabetes (type 2) is te keren!

Diabetes (type 2) is te keren!

Ik verbaas me er over hoe mensen zich soms zonder slag of stoot neerleggen bij de diagnose van een ziekte. Het lijkt alsof ze door het krijgen van een diagnose het stuur van hun leven uit handen geven: “Ik ben machteloos, artsen en medicijnen moeten het nu maar oplossen”. Je bent naar mijn mening dan juist zelf méér dan ooit aan zet! Wat doe jij bij zo’n rode vlag? Ga je op de oude voet door of draai je om? Gastblogger Carola van Bemmelen schrijft vandaag over diabetes 2. 

Diabetes (type 2) is te keren!

Mijn oma had ouderdomsdiabetes. Zo rond haar 55e levensjaar ging haar alvleesklier `met pensioen` en moest ze ineens een pilletje slikken `voor de suiker`. Dankzij dit pilletje ging het leven voor haar gewoon door. Ze kon eten en drinken wat ze wilde en als ze wat meer suiker nam, nou, dan nam ze gewoon een extra pil. Heel eenvoudig eigenlijk. En fijn ook, want mijn oma was een behoorlijke zoetekauw (van wie zou ik het hebben…).

Toch werd ze steeds zieker van haar versuikerende lichaam. Dus af en toe kwam er een pil bij. Heel lang heeft ze het zo vol kunnen houden, tot ze op een dag kwam te vallen en haar heup brak. Pas toen werden we met de neus op de feiten gedrukt en ontdekten we dat het weliswaar fijn is dat er pilletjes zijn ´voor de suiker´, maar dat die het probleem echt niet oplossen. Onderhuids woedt de diabetes namelijk gewoon door met alle gevolgen van dien.

Het aantal diabeten groeit gestaag

Op dit moment hebben in Nederland ongeveer 1 miljoen mensen diabetes. 25% van hen weet niet eens dat ze diabetes hebben en iedere dag komen er 249 nieuwe diabetespatiënten bij. Wist je dat jaarlijks evenveel mensen overlijden aan de gevolgen van diabetes als aan borstkanker? Dit zijn zo´n 8 personen per dag! Verreweg de meeste mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Waar dit vroeger veelal ontstond bij mensen op hoge leeftijd, ontstaat de ziekte nu bij steeds jongere mensen en bij kinderen. Ook het aantal kinderen met diabetes type 1 neemt toe.

´Je moet er maar mee leren leven´

Veel mensen bij wie diabetes type 2 wordt gediagnosticeerd, krijgen de boodschap dat ze er maar mee moeten leren leven. Dat de ziekte niet meer terug te draaien is en dat ze vanaf nu voor de rest van hun leven aan de medicijnen moeten. Dat dit ook niet zo heel erg is, want daarmee kunnen ze gewoon suiker blijven eten: de medicijnen helpen vervolgens het lichaam om daarmee om te gaan. Mijn ervaring leert echter iets anders:

Diabetes type 2 is te voorkomen en in veel gevallen te keren!

In mijn praktijk blijkt dat bij veel diabetes-type-2-patiënten de ziekte wel degelijk teruggedraaid kan worden, sterker nog: veel diabeten type 2 die het Sugarchallenge-programma volgen, melden al binnen twee weken enorme verbeteringen in hun bloedsuikerwaarden, waardoor vermindering van medicatie mogelijk is. Dit geldt overigens ook voor diabeten met type 1.

Alles staat of valt met onze leefstijl

Het grote geheim voor het keren van diabetes type 2 en het verminderen van de insulinebehoefte voor diabeten type 1 is het veranderen van je leefstijl. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat onze huidige leefwijze – met ongezonde voeding (die veelal bestaat uit veel suikers en snelle koolhydraten, weinig groenten en te veel ongezonde vetten), in combinatie met te weinig beweging, een vaak grote dosis stress en weinig tijd voor ontspanning en vervulling – weleens de hoofdveroorzaker zou kunnen zijn van diabetes type 2. Voor type 1 gelden andere boosdoeners en is het lastiger om de vinger op de zere plek te leggen. Gelukkig wordt ook hier de puzzel steeds kleiner.

Suiker veroorzaakt `suiker`

Een van de belangrijkste factoren voor het ontstaan van diabetes type 2 is een overconsumptie van suiker en snelle koolhydraten. Hierbij kun je denken aan voor de hand liggende voedingsmiddelen zoals frisdranken, limonades, (verse) vruchtensappen, snoep, chocolade, ijs, koek en gebak, maar ook de minder voor de hand liggende en vaak als ‘gezond’ bestempelde voeding zoals (volkoren) pasta, aardappelen, (volkoren) tarwebrood, (zilvervlies)rijst, honing, gedroogd fruit en zoete vruchten als bananen en druiven. Deze voedingsstoffen gedragen zich in ons lichaam net zo als suiker en zijn daardoor eigenlijk net zo gevaarlijk als het gaat om het ontwikkelen van diabetes.

Voor het ontstaan van diabetes type 1 (veelal op jonge leeftijd), wordt steeds vaker een link gelegd tussen gluten en/of zuivel. Zeker als er in de familie diabeten met type 1 voorkomen is het dan ook verstandig om in de eerste vier levensjaren van je kind voeding vrij van gluten en zuivel te kiezen.

Wat kun je zelf doen om diabetes te keren?

De belangrijkste eerste stap die je zelf kunt zetten is het aanpassen van je voeding. Daarnaast is het uiteraard belangrijk om stress zoveel mogelijk te voorkomen en te kiezen voor voldoende ontspanning en beweging. Maar voeding is 70%. Als het gaat over voeding dan geldt dat er een kleine 20 `Gouden Voedingsregels` is voor diabeten. In het boek 100% Suikervrij voor Diabetici worden deze uitgebreid besproken.  

Zet vanaf vandaag direct de eerste stap!

De belangrijkste stap als het gaat om het voorkomen of keren van diabetes (of verminderen van je medicatiebehoefte) is te stoppen met het eten en drinken van alle geraffineerde suikers en producten die zich in je lichaam gedragen als suiker. Kies geen `vierkant` voedsel meer, maar kies voor voeding die je oma nog zou herkennen als voeding. Vers, rond en kleurrijk en met een glycemische lading onder de 10. Door dit te combineren met voldoende eiwitten en gezonde vetten breng je al snel je bloedsuikerspiegel in balans en zet je de eerste stap in de richting van een leven zonder diabetes of een verminderde behoefte aan medicatie!

100% Suikervrij voor Diabetici

In dit eerste ´voedingsboek nieuwe stijl voor diabeten`, neem ik je mee in de wereld van diabetes, een ziekte waar steeds meer mensen (soms al op jonge leeftijd) mee te maken krijgen. Het boek is geschreven in samenwerking met diabeten, een arts en een diabetesverpleegkundige en het geeft op heel toegankelijke wijze inzicht in het ontstaan van diabetes en vooral in wat je er zelf aan kunt doen. Het is een praktisch boek, bedoeld als handboek voor iedereen die met diabetes te maken heeft. Naast heel veel achtergrondinformatie bevat het boek een twintigtal ´Gouden regels voor Diabetici´, die je helpen om stap voor stap jouw lichaam weer optimaal in balans te brengen en (in veel gevallen) diabetes (of het risico op diabetes) te keren of medicatiebehoefte fors te verminderen. Je kunt het boek 100% Suikervrij voor Diabetici hier bestellen. 

Food&Lifestylecoach en Sugarchallenge bestsellerauteur

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Comment Section

31 reacties op “Diabetes (type 2) is te keren!


Door Anne-Marie Nijhof op 4 februari 2017

Ik had de laatste 10 jaar last van diabetes 2, gebruikte 2000 mg. metformine, 6 mg. glimiperide en spoot bijna 200 eenheden insuline per dag, Daarbij woog ik eind 2015 107,5 kg. Ik heb in november van dat jaar een maagverkleining gehad, ben uit het ziekenhuis gekomen en heb vanaf dat moment geen medicatie meer hoeven gebruiken. Ik weeg nu 64 kg. heb een gezonde BMI en mijn diabetes is geheel verdwenen.


Door Adri op 17 mei 2016

Als je al deze verhalen leest,merk je, dat het er bijna overal hetzelfde aan toe gaat.Mijn laatste bezoek aan mijn Diabetesverpleegkundige werd het mij ook duidelijk dat het alleen maar om het voorschrijven van pillen gaat, hoe meer hoe liever.Er word je niet verteld hoe je door middel van je voeding je suikerwaarden omlaag kan krijgen,nee ze geet je liever een pil erbij of je mag 1 keer per maand langskomen om een nieuw geneesmiddel in te laten spuiten. Ben woedend weg gegaan en heb via mijn ziektekosten verzekering gehoord over de test die VGZ aan het doen is, Diabetes omkeerbaar.Ook door middel van voeding.Ben zelf meteen gestart met Koolhydraatarm eten en slik al drie pillen minder en mijn suiker staat perfect.Helemaal eraf komen zal ik niet van diabetes ,mijn hele familie heeft het.En tot slot ben ik het ook eens met Didi,dat we niet naar een ziekte genoemd hoeven worden.We HEBBEN diabetes.


Door Marjolein Dubbers op 19 mei 2016

Klopt! En zelfs al het in je familie voorkomt wil het nog niet zeggen dat iedereen het krijgt. Het wordt voor een groot deel bepaald door je leefstyle. Heel veel sterkte en succes tegen deze stroom in. De wereld heeft meer mensen nodig zoals jij!


Door patricia op 17 maart 2016

Ik kom net bij de internist vandaan. Helaas … mijn lange termijn suikerspiegel blijft te hoog, ik ben nog geen 40, overgehouden van de zwangerschappen.(2). doorverwezen naar een diabetesverpleegkundige om insuline te gaan spuiten. Internist zegt dat ik NIET meer van insuline afkom. Ik snap dus niet dat er hier mensen spreken over “is nu van de insuline af”… Of is er nog hoop voor mij???Door Jjulia op 15 maart 2016

Ik ga exemplaar inkijken en dan boek kopen.
Ben erg benieuwd


Door J.Hoeve op 2 september 2015

Mijn diabetes is het gevolg van acute pancreatitis. Kun je die ook op die manier behandelen?


Door odilia op 5 mei 2015

Ik wil hier toch op reageren. Ik leef al 25 jaar heel gezond suikervrij, gezonde vetten. Maar toch heb ik diabetes 2 ontwikkeld, slik de minimale medicatie, omdat ik het eigenlijk niet wil slikken. Maar voor mij is het een raadsel waarom ik het heb gekregen, terwijl ik zo gezond leef.

Gr.
odilia


Door Didi op 4 mei 2015

Hallo,
Omdat ik zelf diabetes 2 heb, vond ik dit een heel interresant verhaal en ga me er zeker in verdiepen.
Wat ik echter heel storend vind, is dat er regelmatig over”diabeten” wordt gesproken. Je hebt een ziekte en wel diabetes maar je bent de ziekte niet. Je zou het toch ook niet in je hoofd halen om iemand die kanker heeft naar zijn ziekte te noemen? Ik ben zelf hersteld van darmkanker maar niemand heeft mij ooit naar die ziekte vernoemd.
Groet, Didi


Door Krista op 4 mei 2015

Ik ben pre-diabeet en wil graag meer weten over suiker. Vaak wordt echter voor zuiker, zoetstoffen gebruikt. Hiervoor ben ik echter allergisch en dat is dus geen oplossing. Ook Stevia vind ik geen oplossing, dit heeft een afschuwelijke bijsmaak.
Mijn vraag is: suikervrij? Dit boek is ook zoetstof/stevia vrij? Voor mij zijn dit namelijk geen alternatieven.


Door Marjolein Dubbers op 7 mei 2015

Beste Krista, dit boek is inderdaad gebaseerd op 100% suikervrij eten. Dit betekent ook geen zoetstoffen. Wel worden er suikervervangers in genoemd maar dan hebben we het over de natuurlijke suikervervangers en dus geen zoetstoffen. Het boek is vooral gericht op mensen die diabets type 2 hebben.


Door Lia op 4 mei 2015

Goed en helder artikel! Sinds anderhalve week ben ik overgeschakeld op een koolhydraatarme (max 30 gram p.d.) levenswijze. Voor die tijd spoot ik vier maal daags. Vanaf dag twee van de kha levenswijze kon ik mijn snelwerkende insuline (3× daags) achterwege laten!! Mijn suikerwaardes zijn historisch (voor mij dan) laag (4-6). Oh ja.. ik ben in een week ook nog 5 kilo afgevallen. Het kan dus echt!!! De industrie heeft er veel belang bij om ons verslaafd te maken én houden aan de verkeerde koolhydraten. Eigenlijk schandalig toch!!


Door Sandra de Bruin op 12 februari 2016

Mijn moeder van 75 heeft type 2. 2 jaar geleden is zij met discipline koolhydraatarm gaan eten en hoefde binnen een paar weken geen insuline meer te spuiten. Zij is wat kilo’s afgevallen en voelt zich hartstikke fit. Ze was nooit een snoepkont en kreeg toch diabetes net als haar moeder.


Door Claire op 21 maart 2015

Ik ben 74 jr weeg 55kg eet gezond altijd al.Helaas heb ik sinds een jaar diabetes zit in de fam .Geprobeerd het alleen met voeding te redden maar dat ging niet,nu slik ik 500 mg metformine en het gaat beter ik blijf stabiel. Zo kan het ook gaan.


Door corrie op 16 maart 2015

klinkt leuk maar ik weet sinds 10 jaar dat ik diabetus heb , ben er achter gekomen omdat ik voor de lol eens ging prikken, ik was toen 42 jaar. ik ben 167 lang en weeg 56 kilo. ik eet van alles niet veel . ben absoluut geen eter. toch heb ik pil een gehad. toen 2 toen 3 en nu al 4. als mijn alvleesklier in dit tempo achteruitgaat. word het pil 5 6. 7. en 8. van een ander soort dan moet ik dus gaan spuiten. het zit ook niet in mijn familie. dus iedereen kan het hebben. alleen als je slank bent en het zit niet in de familie. word er gewoon niet naar gekeken. ik drink geen frisdrank alleen thee met zoetje koffie met een zoetje en vers sap (klein glaasje)dat wou ik ff kwijt


Door Linda de boer op 15 maart 2015

hi ik lees dit met tranen in m’n ogen. Er is zoveel leed met suikerdiabetis. Zelf neem ik bittermeloen en ik heb m’n suikerspiegel nu gereguleerd. M’n voeding aangepast. Dus ik ben blij met je boek. En ik zal hem zeker bestellen. Ik bestel trouwens gewoon de flessen bittermeloen op internet. http://Www.bittermeloen.nl en is ook nog super gezond. Dus wat moet je nog meer.


Door adriana op 15 maart 2015

Zou boek willen maar hier ibiza niet te koop.zijn alle bei diabeet en aan de pillen geen insulin injecties gelukkig.zijn allebei 70 plus moeilijk om er nu nog vanaf te komen denk ik.Door kitty op 15 maart 2015

4 jaar geleden werd bij mij verhoogde suiker geconstateerd. Aangezien ik een flink overgewicht had raadpleegde mijn huisarts mij om naar een diëtiste te gaan om mijn voedingspatroon te veranderen. Samen met haar is het mij gelukt om 17 kilo kwijt te raken en mijn suiker is ook verlaagd, dus inderdaad kan door verstandige voeding de suiker verlaagd worden en gelukkig hoef ik geen medicijn te slikken voor de suiker


Door Ilse op 9 november 2014

Hallo,
Ik heb al sinds 1995 type 2. Ondertussen heb ik een pomp, dus constant insuline. Als ik de suikers goed en stabiel heb kom ik aan. Afvalleen gaat heel moeilijk. Ik ben inderdaad suiker en koolhydraat verslaafd. Hoe kan ik toch afvallen met een pomp. (ik ben heel erg resistent voor insuline)


Door Jolanda van der Zwaag op 6 november 2014

Hoi Marjolein,

Goed artikel! Zo belangrijk om hier aandacht aan te besteden…
Maar helaas heeft niet iedereen de mogelijkheid om suikerziekte te voorkomen, uit te stellen of om deze te laten behandelen.
Zo ook Annalies Oomen…

In 2009 werd zij plots geconfronteerd met diabetes type 1 en heeft zij de periode na de diagnose als een enorme zoektocht ervaren waarbij het regelmatig ontbrak aan de juiste zorg en middelen om haar lichaam weer opnieuw te begrijpen.
Nog steeds mist zij noodzakelijke producten en gewenste, op individu afgestemde begeleiding….

Met Operatie Suiker gaat ze daar verandering in brengen, maar ze heeft hier meer hulp bij nodig!
Kijk voor meer info op http://www.operatiesuiker.nl en mss wil je de enquête invullen….dat helpt!

Alvast bedankt!
En ga voor zo door…je bent een voorbeeld voor mij…:)

Groetjes,
Jolanda van der Zwaag


Door Laura op 3 november 2014

Interessante blog! Ik heb zelf geen diabetes maar ik ken wel een man die diabetes heeft. Jammer dat ik het alleen met vrouwen mag delen…….
Uiteraard heb ik het artikel wel naar hem gemaild.
Is het een idee om dat aan te passen in de tekst dat het ook “met anderen” mag delen ipv alleen met “vrouwen”?
Ik lees je nieuwsbrieven en blogs altijd met veel plezier en deel ze graag met anderen!


Door Marjolein Dubbers op 4 november 2014

Beste Laura, natuurlijk mag je hem ook met anderen delen :-). Maar omdat ik mij richt op vrouwen 40+ geef ik aan “delen met vrouwen”.


Door Tanja op 25 oktober 2014

Heel fijn dat dit boek er komt. Kan je het ook ergens inzien? De reden dat ik dat vraag, is omdat ik als vegetariër vaak niet uit de voeten kan met het gemiddelde dieet. Dus ik vraag mij af of er met dit specifiek verhaal ook rekening wordt gehouden.Door Alice Eyssen op 25 oktober 2014

Ik heb gelukkig geen diabetes, maar zat 2 jaar geleden er niet ver vanaf. Op een van de BBC kanalen was toen een programma over de Food Hospital in Engeland. Deze aflevering ging over een man die diabetes had en insuline moest spuiten. Ze hebben daar samen met hem zijn eetpatroon rigoreus aangepakt en binnen een half jaar was hij van de insuline af!
Ik zat met open mond te kijken


Door Louise op 25 oktober 2014

Diabetes type 2

Ik vind dit zeer interessant, er staat wel bij dat honing niet goed is voor diabetes. Hier heb ik een vraagteken bij. Er word gezegd en er word over geschreven dat honing en kaneel goed zou zijn voor diabetes?? Misschien kan iemand deze vraag beantwoorden.
Mvg Louise M


Door Marjolein Dubbers op 29 oktober 2014

Beste Louise, ik raad je aan het boek te lezen. Hier staat alles in. Maar Honing is en blijft suiker. Dus zeker niet nemen als diabetes.


Door Joke op 25 oktober 2014

Toen mijn man een aantal jaren geleden de diagnose diabetes krijg reageerde de huisarts laconiek. Je kunt gewoon alles eten en je spuit een beetje bij, protocol was ook direct aan de cholesterol medicatie ( terwijl die goed was). Dat gaan we niet doen dacht ik direct en ik ben alles gaan lezen wat me voorhanden kwam en we hebben onze lifestyle flink aangepast. Het heeft even geduurd, mijn man was een echt koekiemonster, maar nadat hij het brood en snoeperijen en grootste deel van de koolhydraten heeft laten staan is zijn suikerziekte onder controle en is hij medicijn vrij! Het kan echt.


Door Gery Hilberding op 24 oktober 2014

Mijn man heeft sinds een paar jaar een pomp en daarbij een dieet,de voedingsmiddelen die hierboven aangegeven staan mag hij in zijn dieet juist wel,hoe zit dat eigenlijk,en heeft U een goed advies


Plaats een reactie


*