Waarom zou je willen detoxen?
5 min. leestijd

Waarom zou je willen detoxen?

Deze week een heel interessante gastblog van Astrid Te Winkel over ontgiften en detoxen. Astrid heeft een praktijk als colonhydrotherapeut en weet werkelijk alles over de gezondheid (en ongezondheid!) van darmen. Als je ooit een lezing van haar kan bijwonen: doen! In dit artikel behandelt ze het belang van detoxen voor je algehele gezondheid en uitstraling.

Waarom zou je willen detoxen?

De-toxen (ont-giften) staat voor het ontdoen van afvalstoffen/toxinen uit het lichaam. Af en toe detoxen is belangrijk omdat je lichaam behoorlijk wat dagelijkse uitdagingen te verwerken heeft. In kwantiteit en kwaliteit. Denk eens aan de volgende voorbeelden, waarbij je lichaam zwaar belast wordt:

  • roken
  • alcohol
  • slechte voeding
  • niet natuurlijke cosmetica
  • suikerverslaving
  • negatieve gedachten
  • langdurige periode van overmatige stress
  • trauma’s
  • omgeving met luchtverontreiniging
  • medicatie
  • slecht dag-nachtritme
  • niet-natuurlijke huidverzorging

Gelukkig is het lichaam zo uniek dat de lever, ons biotransformatiesysteem, onze voeding en een heleboel van die gifstoffen kan verwerken. In een aantal stappen ‘knipt’ hij het op in bruikbare stukjes en zorgt dat het afval (gifstoffen) via de nieren  en de blaas worden uitgeplast of via de darmen worden uitgepoept. Alleen is er vandaag de dag wel sprake van een overdadige hoeveelheid gifstoffen. De lever slaat dan de gifstoffen op…………in onze vetcellen.

Hoe komt onze voeding eigenlijk in onze lever terecht?

Ons spijsverteringsstelsel maakt in de mond ons voedsel klein en begint met de eerste vertering. De maag doet er een schepje bovenop door met maagzuur ervoor te zorgen dat er geen bacteriën en ander ongewenst gespuis in de darmen terecht kan komen. In de maag wordt het voedsel verder verteerd en kleiner gemaakt. Dan komt het in de dunne darm terecht. Daar wordt er een beetje gal vanuit de lever/galblaas aan toegevoegd en de alvleesklier voegt spijsverteringsenzymen toe. Als die allemaal netjes hun werk doen kan de darm de voedingsdeeltjes opnemen. Dit verloopt middels het poortadersysteem; dat is een ader die de voeding  en allerlei afval en gifstoffen meeneemt naar de lever. Wees je ervan bewust dat stress dit hele proces drastisch negatief beïnvloedt. Vervolgens gaat de rest van de voedselbrij door naar de dikke darm. Daar wordt het afval verder verwerkt, netjes ingedikt en door de anus verlaat de rest het lichaam. Ik doe het spijsverteringsstelsel eigenlijk tekort door het in deze paar zinnen te beschrijven. Er zijn nog veel meer processen die door het stelsel worden verwerkt .

Terug naar de detox

Je kunt je voorstellen dat tijdens deze doorgang van onze voeding van alles spaak loopt. Als ik tijdens een lezing vraag, “Wie kent er iemand met darmklachten, of heeft ze zelf?”, dan steekt vrijwel iedereen de hand omhoog. We hebben last van obstipatie, opgeblazen gevoel, diarree, buikpijn, krampen, spastische darm, winderigheid, gebrek aan energie, allergieën  enz enz. Door ons huidige voedingspatroon veroorzaken we veel van deze klachten. Marjolein heeft al in een paar andere blogs uitgelegd hoe onder andere melk en gluten de darmen kunnen verstoren.

Al die vertraging en ophoping kan achter blijven in de darm. Het is niet zo moeilijk te bedenken dat er bij iemand die 2x per week kan ontlasten, nog voor 5 dagen ontlasting achterblijft! Waar blijft dat dan? De darmen zijn lang, erg lang en hebben ook nog allerlei bochten en plooien………….een mooie voorraadkamer. En laat je niet om de tuin leiden als je denkt dat je 3x daags moet ontlasten en het is brijig…………..ook dan blijven er genoeg resten achter.

Stress is een groot probleem bij voedselvertering

Ons lichaam heeft rust nodig om te verteren, ‘rest and digest’. Dus tussen de middag onder het werk 2 boterhammen met een glas melk naar binnen werken en ondertussen nog even 3 mailtjes beantwoorden, bedenken wat je vanavond moet gaan koken en wat je daarvoor nog moet kopen bij de supermarkt…….voordat je de kids uit school op moet halen: je lichaam gaat deze maaltijd niet goed verteren!

Dus naast het grote belang van wat je tot je neemt, is wat je opneemt net zo belangrijk (of misschien nog belangrijker!):

Je bent wat je eet EN wat je opneemt

Dat is waar detoxen om de hoek komt kijken. Detoxen is het tijdelijk overgaan op lichtere of vloeibare voeding, groente en fruitsappen, om je spijsverteringsstelsel tot rust te laten komen. Daarnaast het reinigen van de darmen, door middel van supplementen en aanvullend door colonhydrotherapie (of klysma’s). In mijn praktijk werk ik met de producten van  Innerwave, een compleet pakket  gebaseerd op en geïnspireerd door de Dr. Mayr-methode.

Hoe ziet een detoxkuur eruit? In het kort ziet zo’n kuur er als volgt uit:

  1.  De Voorbereidingsfase (5 dagen)

Tijdens deze fase ga je jouw normale voedingspatroon geleidelijk aan afbouwen.

  1.  De Detoxfase (4-7 dagen)

Sapvasten met groente en fruitsappen of  lichte voeding.

Tijdens deze sapvasten-dagen spoel je 3x de darmen via colonhydrotherapie (hoge darmspoelingen), of je gebruikt een klysmaset.

  1.  De Opbouwfase (5 dagen)

Deze laatste fase ga je opbouwen met gezonde voeding.

Ik raad af om zonder enige ondersteunende supplementen een detoxkuur te gaan doen. Juist deze toevoegingen zorgen ervoor, naast de groente en fruitsappen, dat het lichaam voldoende mineralen, vitaminen, aminozuren, antioxidanten en sporenelementen krijgt. En de begeleiding van een therapeut is absoluut van toegevoegde waarde.

De darmspoelingen zorgen voor een maximale afvoer van alle achtergebleven afvalresten. Een geweldige aanvulling en elke keer is het weer onvoorstelbaar wat ik als colonhydrotherapeut voorbij zie komen in de doorzichtige afvoerbuis.

Tijdens deze kuur is het belangrijk om ook tijd in te plannen voor jezelf. Een saunabezoek, scrubben van je huid, op tijd naar bed, yoga/meditatie en wandelen in de natuur. Dus niet alleen je spijsverteringsstelsel reinigen maar je hele lichaam en geest een body-reset geven.

Wat kun je na zo’n kuur verwachten?

  • Een schone start van je lichaam
  • Krachtige manier om je lichaam te ontgiften
  • Energie
  • Enkele kilo’s afvallen
  • Vitaliteit neemt toe
  • Huid straalt
  • Oogwit is witter
  • Herstel van het zelfreinigend vermogen van het spijsverteringstelsel
  • Bevordert de spijsvertering
  • Verwijdert opgestapelde slakken
  • Zuivert de huid
  • Verbetert de peristaltiek van de darm

Tot slot

Papyrusrollen van 1500 v. Chr. beschrijven al de eerste colonspoelingen van Egyptenaren. Later volgden ook Afrikanen, Arabieren, Engelsen, Grieken en Amerikanen. Hippocrates, grondlegger van de westerse geneeskunde, zag ook het nut in van het reinigen van het lichaam/de darmen. De Essenen stelden: ‘De onreinheid binnen is groter dan de onreinheid buiten. Hij die slechts de buitenzijde reinigt is als een grafkelder, die aan de buitenkant mooi beschilderd is maar van binnen vol zit met vreselijke onreinheid en gruwelen’. In de vorige eeuw was het dokter Ten Haaf die in Nederland zijn darmspoelbad introduceerde.

Door de eeuwen heen is de manier van reinigen sterk verbeterd. Het gebruik van kalebassen en klisteerspuiten is vervangen door moderne colonhydro-apparatuur, die ervoor zorgt dat de darmspoeling soepel en optimaal verloopt.

Een ideale situatie is het volgen van een detoxkuur in een kuuroord. De voorbereidingsfase doe je thuis. Tijdens de sapvastendagen word je dan begeleid en er wordt een compleet programma aangeboden. Het is een ultieme vorm van reinigen en tot jezelf komen.

Meer informatie over detoxen en kuren is te vinden op mijn site:

www.time-out.nu

Astrid Te Winkel

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee deze te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Anneke Koreman
Door

Anneke Koreman

op 08 Mar 2013

Geweldig deze aandacht voor de gezondheid van onze darmen en detoxen! In mijn praktijk in Dronten ervaar ik dagelijks de bijzondere effecten bij mijn clienten na het geven van een hoge darmspoeling.........en bovendien is het een prachtige methode om processen van 'los laten' te begeleiden! De oude geneesheren wisten dit al: de dood huist in de darm - dus ook onze gezondheid! Met een warme groet, Anneke Koreman

Astrid Becks
Door

Astrid Becks

op 08 Mar 2013

Mooi beroep hebben wij toch Anneke. Zou niet anders willen.

Joyce
Door

Joyce

op 08 Mar 2013

Ik heb vd week een workshop gehad van Astrid. Veel informatie gehad. Zeker de moeite waard. Kan t iedereen aanraden!

Astrid Becks
Door

Astrid Becks

op 08 Mar 2013

Hallo Joyce Was ook een mooie nieuwsgierige groep....is dan extra fijn om een lezing voor te geven. Groetjes

Charissa
Door

Charissa

op 09 Mar 2013

HalloMooie website en een goed verhaal! Ontgifting helpt voor lichaam en geest! Aanrader! En zeker zoals jij het omschrijft met alle ontspanning erbij!Groetjes..

Astrid Becks
Door

Astrid Becks

op 15 Mar 2013

Heidi
Door

Heidi

op 11 Mar 2013

Hoi Astrid! Ik heb me ook laten inspireren door het boek van dr. Mayr en zelf thuis een detoxkuur gedaan, incl darmspoeling. Ik ben er idd enorm van opgeknapt en mede omdat ik daarna gezonder ben gaan eten, heb ik het afgelopen jaar geen migraine meer gehad en nog veel meer grote gezondheidsverbeteringen! In zijn boek schrijft dr. Mayr over witte broodjes-melk dieet, dat heb ik ivm de gluten en lactose wel achterwege gelaten ;-)

Astrid Becks
Door

Astrid Becks

op 15 Mar 2013

Heidi, dat klinkt mij als muziek in mijn oren. Enne, dat achterwege laten van het witte brood kan ook ik me in vinden.

Ineke
Door

Ineke

op 17 Mar 2013

Fijn om dit te lezen. Ben zelf al een paar maanden bezig met groene shakes en superfoods en raw foods. Het is een hele leerschool en stukje bij beetje pak ik er steeds weer iets nieuws bij. Foodmatters is mijn bron van info geweest maar het is wel handig om deze nederlandse site erbij te hebben! Bedankt voor de leuk uitziende site boordevol waardevolle informatie. Gods zegen. Ineke

Mieke
souhail
Door

souhail

op 22 Aug 2013

Ik heb een goede detox methode gevonden! het is wel wat aan de prijzige kant maarja, gezond leven is niet goedkoop als je het goed wilt doen zonder giftige stoffen

Natas
Door

Natas

op 16 May 2015

Dus ik kan met een gerust hart een detox kuur volgen met mijn spastische- darmen?

Astrid te Winkel
Door

Astrid te Winkel

op 30 May 2015

Hallo Natas,Juist bij spastische darmen is er vaak veel oponthoud in de darmen aanwezig van ontlasting. Een detoxkuur is dat een hele mooie methode om dit weer schoon te krijgen. Astrid

Odette
Door

Odette

op 04 Sep 2015

ik eet (meestal) erg gezond, maar moet wel erg vaak naar de toilet! Meteen na het opstaan meestal, of na t drinken van mijn 2 glazen water, dan soms alweer. Afhankelijk van wat ik eet: groente smoothies, veel gezonds, vaak zeker 2 keer per dag daarnaast en dan is het bijna altijd iets dunner dan volgens mij zou moeten. Ik heb er niet zo n probleem mee maar vraag me af of ik alle gezonde voedingsstoffen wel voldoende opneem. Ik merk ook dat als ik bijv wat brood eet of een volkomen pasta, wat ik soms bewust doe, dat ik dan de correcte " sigaar" poep. Kan je daar iets over zeggen Marjolein of iemand anders?

shanta
Door

shanta

op 16 Sep 2015

Wil graag een detox behandeling maar is vrij prijzig. Hoe zou ik het goedkoopste manier kunnen doen? En wil het graag met begeleiding. Graat reacties. Graag.

BERT
Door

BERT

op 30 Dec 2015

Hoi Astrid, duidelijk stuk, goed verwoord!

Renate
Door

Renate

op 03 Apr 2018

Wat een goed artikel, ik ben zelf helemaal fan van detoxen!

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!