Maagzuurremmers bij te weinig maagzuur. Is dat logisch?

Maagzuurremmers bij te weinig maagzuur. Is dat logisch?

Onlangs vroeg een klant of ik een alternatief had voor de maagzuurremmers die ze al een tijd gebruikte. Ze wilde daar graag vanaf want ze realiseerde zich dat het slechts symptoombestrijding was. Ik zei: “Diana, de kans is groot dat je eerder een tekórt hebt aan maagzuur dan een tevéél, dus is het logisch om dan maagzuurremmers te gebruiken? 

Maagzuurremmers gaan als snoepjes over de toonbank

Vroeger werden maagzuurremmers voorgeschreven door de huisarts. Tegenwoordig kun je ze overal kopen, zelfs bij tankstations. Het is inmiddels een van de meest verkochte geneesmiddelen ter wereld; ongeveer 40% van de bevolking in Nederland neemt wel eens een middel tegen maagpijn, brandend maagzuur of andere maagproblemen. Velen gebruiken deze middelen langdurig, vooral ouderen.

Dat maagzuurremmers bij tankstations te verkrijgen zijn, wil niet zeggen dat gebruik ervan ongevaarlijk is. Helaas zijn bijwerkingen van een geneesmiddel geen onderdeel van het wetenschappelijk onderzoek dat nodig is voordat een geneesmiddel op de markt mag worden gebracht. Bijwerkingen moeten uit de praktijk blijken. Voor alle bijwerkingen dient de mens dus als proefkonijn. Het is maar dat je het weet!

Het werkelijke probleem met maagzuurremmers is echter veel groter dan de mogelijke bijwerkingen ervan. Maagzuurremmers remmen de productie van maagzuur, terwijl het probleem bijna nooit een tevéél maar meestal een tekórt aan maagzuur is. Dus bij een tekort aan maagzuur gebruiken we een middel dat de maagzuurproductie nog verder terugbrengt! En dit grote tekort aan maagzuur levert verderop in het spijsverteringskanaal problemen op, die een grote weerslag kunnen hebben op je gezondheid op langere termijn. Helaas komen deze problemen pas na lange tijd van gebruik aan het daglicht.

Maagzuurremmers worden te pas en te onpas ingezet

Aanvankelijk werden maagzuurremmers uitsluitend ingezet bij de behandeling van maagzweren. Dat was logisch, want een niet-behandelde maagzweer kan allerlei ernstige complicaties geven. Een maagzweer wordt veroorzaakt door een bacterie. Met maagzuurremmers wordt de productie van maagzuur in de hand gehouden, terwijl met antibiotica de helicobacter pylori-bacterie wordt bestreden. Meestal is het probleem dan opgelost en kan er worden gestopt met de maagzuurremmer. Een prima tijdelijke oplossing dus.

Al vrij snel echter werden maagzuurremmers ook voorgeschreven bij andere maagklachten zoals maagpijn, opgeblazen gevoel, zuurbranden, reflux (voedsel dat vanaf de maag de slokdarm inkomt) en gastritis (ontsteking van het maagslijmvlies). Vooral door de zure voedselbrij die terug de slokdarm inkomt is de indruk ontstaan dat er sprake is van een teveel aan maagzuur. Opvallend is dat artsen dit bijna nooit meten. Gebruik jij maagzuurremmers die voorgeschreven zijn door je arts? Is er werkelijk gemeten of er sprake is van een teveel aan maagzuur? Ben jij ouder dan 50 jaar? Weet je dat je maagzuurproductie afneemt bij het ouder worden, zoals alles vaak wat minder wordt bij het ouder worden? Is het logisch dat juist zoveel ouderen maagzuurremmers gebruiken terwijl de maagzuurproductie juist afneemt bij het ouder worden? Nee dus. Nogmaals: in bijna alle gevallen is er sprake van een tekort aan maagzuur, waardoor maagzuurremmers absoluut niet de juiste oplossing zijn voor de klachten. Vooral ook omdat ze niet genezen, maar alleen aan symptoombestrijding doen.

Voldoende maagzuur is van essentieel belang

Maagzuur heeft een aantal belangrijke functies in het lichaam. Een belangrijke taak is de splitsing van de eiwitmoleculen uit de voeding, waardoor deze kunnen worden opgenomen in het bloed. Eiwitten zijn grote moleculen, de grootste eiwitten zijn die van gluten en dierlijke producten. Zonder maagzuur kunnen deze eiwitten – maar ook koolhydraten en vetten – niet worden afgebroken. Ten tweede zorgt maagzuur ervoor dat alle vreemde bacteriën en schimmels in ons voedsel onschadelijk worden gemaakt. Tot slot, en dit is misschien wel de belangrijkste functie, helpt maagzuur bij een goede opname van vitamines en mineralen, vooral van vitamine B12 en ijzer, wat belangrijk is voor de aanmaak van bloed. Jarenlang gebruik van maagzuurremmers zal dus uiteindelijk leiden tot een tekort aan vitamines en mineralen in je lichaam.

Gebruik je maagzuurremmers terwijl je al te weinig maagzuur hebt, dan raakt je hele spijsvertering – zowel in je maag als in je darmen – in de war en kom je op den duur belangrijke voedingsstoffen tekort in je lichaam. Wees je ervan bewust dat veel chronische ziektes zoals hart- en vaatziektes, diabetes 2, gewrichtsklachten, botontkalking, huidproblemen maar ook kanker vaak geheel of ten dele het gevolg zijn van een jarenlang gebrek aan bouwstoffen in je lichaam.

Gevolgen van te weinig maagzuur

De voedselbrij in je maag zal je maag pas verlaten als de brij een bepaalde zuurgraad heeft. Door te weinig maagzuur duurt dit langer en gaat de brij liggen gisten en rotten. Hierdoor ontstaan gassen en krijg je een opgeblazen gevoel en oprispingen. Je maag gaat protesteren tegen dit oponthoud en probeert een uitweg te vinden. Hierdoor kan de onderste slokdarmsluitspier zich openen waardoor de voedselbrij de slokdarm weer inkomt. Dat geeft dat branderige gevoel. Dat is dus een teken van een tekort aan maagzuur.

Door het tekort aan maagzuur zal de maag steeds meer cellen aanmaken die maagzuur kunnen produceren. Zo belangrijk is maagzuur! Deze woekering van nieuwe cellen kan lang doorgaan totdat de maag het opgeeft. Deze woekering kan na jaren uitlopen op maagkanker.

De cellen die maagzuur moeten produceren zijn dezelfde cellen die ook basen moeten aanmaken, de tegenhanger van de zuren.  Als deze basen onvoldoende worden aangemaakt gaat de voedselbrij te zuur de 12-vingerige darm in. Dit kan misselijkheid, buikpijn en diarree veroorzaken. Ook je alvleesklier en je galblaas produceren in de 12-vingerige darm alleen hun basische stoffen bij de juiste zuurgraad. Door te weinig basen verzuurt het hele lichaam en kunnen spier- en gewrichtspijnen en botontkalking het gevolg zijn.

Komt de voedselbrij door gebrek aan voldoende maagzuur te weinig verteerd in de dunne darm, dan kan dit hier de groei van schadelijke bacteriën veroorzaken. De gifstoffen die hierdoor worden geproduceerd moeten door de lever worden afgebroken. Overwerk voor je lever dus! Deze ongezonde darmflora kan uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor allerlei aandoeningen, van allergieën tot eczeem en van schildklieraandoeningen tot astma.

Heb je te veel of te weinig maagzuur?

Een teveel aan maagzuur komt eigenlijk alleen voor bij mensen met heel veel stress. Te veel maagzuur kan een voorloper zijn van een maagzweer. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • maagpijn
 • zure smaak in de mond
 • brandend maagzuur bij het liggen
 • diarree
 • veel transpiratie en warmte-aanvallen
 • veel boeren
 • slikken gaat moeizaam
 • historie van maagzweren of gastritis of andere ontstekingen in je lichaam

Zoals gezegd komt een te weinig aan maagzuur veel vaker voor. De meest voorkomende symptomen hiervan zijn:

 • slechte adem, slechte lichaamsgeur
 • veel boeren en oprispingen
 • opgeblazen, zwaar, vol gevoel na het eten
 • vermoeidheid (ook geestelijk, denk ook dus aan depressieve klachten)
 • brandend maagzuur
 • moeilijk wakker worden, zwaar gevoel
 • verstoorde spijsvertering
 • gasvorming
 • misselijkheid
 • weinig tot geen transpiratie
 • maag raakt makkelijk van streek, maagpijn
 • overgeven

Als je over het algemeen het gevoel hebt dat het verteren van je voedsel een zwaar en moeizaam proces is, dan kan een tekort aan maagzuur het probleem zijn. Voel je je over het algemeen vermoeid en heb je gebrek aan energie, dan zal je waarschijnlijk ook te weinig maagzuur produceren. Het produceren van maagzuur is namelijk een proces dat veel energie vraagt van je lichaam.

Wat te doen bij te brandend maagzuur?

Ouder worden en te veel stress zijn twee belangrijke oorzaken van te weinig maagzuur. Maar ook het regelmatig gebruiken van aspirines of andere medicijnen, een overgevoeligheid voor suikers of gluten of andere voedingsmiddelen en over het algemeen een tekort aan vitale bouwstoffen in het lichaam. Hieronder in willekeurige volgorde enkele tips waarvan je er vandaag al enkele kunt toepassen:

 • Voeg Keltisch zeezout of sole toe aan je menu. Zout is natriumchloride, de chloride gaat naar je maagzuur.
 • Voeg zuren als appelazijn of gefermenteerde groentes zoals zuurkool toe aan je menu.
 • Eet voeding met betaïne zoals bieten, broccoli, spinazie, vis en peulvruchten. Betaïne kan je maag helpen om meer maagzuur te produceren.
 • Eet volwaardige voeding zoals beschreven in mijn boek Het Energieke Vrouwen VoedingsKompas, vermijd vooral gluten en tijdelijk ook dierlijke eiwitten. Bouw de eiwitten langzaam weer op als het beter gaat.
 • Vermijd de producten zoals suikers, koffie, koolzuurhoudende dranken en alcohol. Maar ook uien, chocola, pepermunt en alles waar je gevoelig voor bent.
 • Eet liever zes keer per dag een beetje dan drie keer per dag veel, eet op vaste tijdstippen.
 • Eet niet te koud of te heet en vooral niet te sterk gekruid voedsel.
 • Drink niet tijdens het eten of vlak na het eten. Dit verdunt het maagzuur.
 • Eet niet kort voor of na een lichamelijke inspanning. Geef je lichaam eerst even rust.
 • Kauw je voedsel tot het als appelmoes is in je mond. Goed kauwen is heel belangrijk! Neem de tijd om te eten.
 • Probeer af te vallen als je echt overgewicht hebt. Draag geen knellende kleding.
 • Vermijd als het kan pijnstillers en ontstekingsremmers zoals Aspirine, Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen. Paracetamol kan wel.
 • Probeer stress te omzeilen, eet niet op momenten van veel stress.
 • Zoek en vind ontspanning zoals wandelen, yoga of meditatie. Overvraag jezelf niet.
 • Zet het hoofdeinde van je bed wat hoger als je er ’s nachts last van hebt (of gebruik kussens)
 • Drink gemberthee of voeg verse gember toe aan je favoriete thee, gember ondersteunt je spijsverteringsstelsel.
 • Tot slot: heb je veel last neem dan bij de maaltijd een orthomoleculair Betaïne supplement waarin pepsine zit. (Gebruik je medicijnen, asperine of ibuprofen overleg dan altijd eerst met een deskundige).

De gouden tip voor iedereen die worstelt met maagzuurklachten: een scheutje citroensap of appelciderazijn oplossen in een glas water en opdrinken. Dit stimuleert je maagzuur. Ook een lepel rauwe havervlokken wil nog wel eens helpen bij acute klachten van terugstromend maagzuur. Als je deze klacht houdt ga dan naar je huisarts want schade aan je slokdarm door terugstromend maagzuur moet je zien te voorkomen.

Een interessant boek om te lezen als je (al lange tijd) maagzuurremmers gebruikt is het boek Waarom maagzuur goed voor je is van Dr. Jonathan Wright. Dit boek kan je helpen om andere keuzes te maken. Pillen zijn nooit de oplossing voor chronische klachten. Pak de oorzaak aan en maak werk van je gezondheid! Jij bepaalt!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

annemarie
Door

annemarie

op 05 Apr 2013

hoi marjolein, dit verhaal sprak mij aan; hap chiazaad nemen en naar half uur glas water.. zie link. maar misschien te makkelijk/kort door de bocht gedacht? http://voedzo.nl/biologisch-2/chia-zaad/groet, annemarie

marja zahavi
Annemarie
Door

Annemarie

op 05 Apr 2013

Dag Marjolein,Ik ben blij met dit artikel, al maanden last van brandend maagzuur. Het wordt wel minder want ik ben gestopt met koffie, wijn, vlees, melkproducten. En ik heb een veel gezonder voedingspatroon, maar toch het brandend maagzuur bleef. Dus ik ben blij met de suggesties.Dag dag AnnemarieIk

myID
Door

myID

op 06 Apr 2013

Dank je voor dit artikel. Ik heb al jaren regelmatig last van brandendmaagzuur als ik ga liggen. Ik ben mij er zeer zeker van bewust dat het gerelateerd is aan stresssituaties waardoor ik neiging heb tot snoepen waardoor ik last krijg van brandendmaagzuur en mijn slaap verstoord wordt. Dit artikel is voor mij wederom een "wakeup call" om iets aan de stress te doen en i.p.v. te snoepen ervoor te kiezen om een ommetje te gaan lopen/fietsen of hoe dan ook te bewegen om mij van mijn gevoel van onbehagen (stress) te verlossen.

Cor de Zeeuw
Door

Cor de Zeeuw

op 06 Apr 2013

hallo,de opsomming van de mogelijke bijwerken zijn precies dat waar ik last van heb. Gebruik v.a. mijn 12e al maag zuur remmers. Bedankt voor de tipsCor

Wim van der Meer
Door

Wim van der Meer

op 09 Apr 2013

Ik heb je adviezen gelezen, omdat mijn vrouw je nieuwsbrief krijgt. Ik mis een belangrijke suggestie, waar veel mensen van zullen opknappen zonder medicijnen: Drink meer water. Als je brandend maagzuur krijgt en je neemt een glas water, zal het binnen de kortste keren over zijn. Lees eens: water het goekoopste medicijn, van Fereydoon Batmanghelidj. Ik denk, dat je heel veel vrouwen daar een plezier mee doet

Nicolette
Door

Nicolette

op 11 Mar 2014

Dank voor je herinnering aan het drinken van meer water bij maagklachten. Het is vreselijk hoe vaak je de eenvoudigste en best werkende middelen "vergeet". Net als dagelijks een half uurtje lopen. Er zit zo'n geconditioneerd gemakzuchtig stemmetje in je hoofd die, of een eenvoudige pil wil voor van alles en nog wat, of iets zeer ingewikkelds, want ik heb ten slotte iets ergs......

bkvink@hotmail.com
Door

bkvink@hotmail.com

op 06 Oct 2015

Door water te drinken verhelp je het probleem op korte termijn maar je verdunt de enzymen waardoor je je voeding moeilijker verteert dus op lange termijn hou je daardoor het probleem in stand .

Tini Mulder
Door

Tini Mulder

op 10 Apr 2013

Hoi Marjolein,Gelukkig heb ik nu geen last van maagzuur en eigenlijk nooit gehad. Toch komen sommige symptomen me bekent voor zoals gasvorming, spijsverterings problemen, opgezette buik. Ik heb tot voor kort medicijnen geslikt die invloed hadden op het natrium gehalte. Gemberthee brak mij op terwijl dit juist ondersteunend werkt.Nu weet ik waar het aan ligt en ben ik, zonder dat ik dit artikel gelezen had, al 3 weken aan de Sole van Keltisch zeezout. Urine zuur is nu aan het dalen en heb geen opgeblazen buik enz. meer. Bedankt voor dit artikel en heb het op mijn FB geplaatstGezonde groet, Tini Mulder

suzan bijleveld
Door

suzan bijleveld

op 20 Apr 2013

inderdaad zou ik naar een diëtiste gaan, Zelf zie ik als diëtiste heel vaak mensen met maagproblemen. Vaak is een té gezond eetpatroon mede debet aan de klachten; bijvoorbeeld veel rauwkost eten, sinaasappelsap op nuchtere maag of (te) veel water drinken waardoor maagzuur teveel verdund wordt. Na 1 consult gaat het vaak al beter want dietisten pakken je hele eetpatroon mee en passen het aan je eigen smaak aan zodat het ook geen moeite kost. 2 tips: havermoutpap als ontbijt ( maakt niet dik ! mits zonder suiker, evt met zoetstof) , en gouden tip: bij acuut maagzuurklachten: 1 of 2 eetlepels droge havermout in de mond nemen, heel goed met speeksel vermengen en doorslikken; de combi van basisch dus bufferend speeksel en de absorberende vezels uit de havermout zorgen er voor dat de brand binnen 2 minuten weg trekt. afz: Suzan Bijleveld, dietist wijkgezondheidscentra Huizen

Aurora van den Berg
Door

Aurora van den Berg

op 06 May 2013

Goeie tips! Als zwangerschapsyoga docente krijg ik regelmatig vragen van mijn studenten over wat te doen bij reflux. Ik ken wel een yoga oefening die helpt maar vraag mij af of hier met voeding ook iets aan te doen is. Want voor zover ik weet is de oorzaak tijdens de zwangerschap een verslapt darmklepje (onder invloed van zwangerschapshormoon progesteron) en stroomt daardoor de voeding gemakkelijker terug in de slokdarm. En is de oorzaak dus niet een tekort aan maagzuur en hebben bovenstaande tips geen zin, toch?

Ellen van Noorden
Door

Ellen van Noorden

op 17 May 2013

Uit onderzoek is gebleken dat bij gebruik van de maagzuurremmers Omeprazol en Pantoprazol de kans op botbreuken bij osteoporose met 25% toeneemt. Tegenwoordig gebruik ik een eetlepel kaneelpoeder op een glas warm water. Gekookte lijnzaad werkt ook prima. Voor lange tijd onderweg neem ik altijd wat havermout mee (wel langzaam kauwen).

Marijntje
Door

Marijntje

op 24 May 2013

Het is van belang om te weten of je teveel of te weinig maagzuur hebt.Bij tekort aan maagzuur: 2 x per dag een theelepeltje appelazijn in een sole van keltisch zout. En wat vaker zuurdere en bittere dingen eten en drinken. Zuurkool, zuurdesembrood, witlof etc.

Henk
Door

Henk

op 19 Jul 2013

Wat is het verschil tussen Betaïne HCI en Betaïne HCL? Want op internet staat dat Betaïne HCL helpt tegen te weinig maagzuur, maar ik heb thuis een pot HCI, maakt dit uit? Of werkt beiden?

Jetty
Door

Jetty

op 06 Sep 2013

op dit moment wel weer even aan de maagzuurremmers en daarom erg aangetrokken door deze berichten. Ik ga het allemaal eens aandachtig doorlezen omdat ik wel heel graag van de medicijnen af wil maar ook geen aangetaste slokdarm wil (scheurtje in middenrif veroorzaakt verbranding aan slokdarm)op zoek naar andere middelen dus

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 06 Sep 2013

Bedankt voor de heldere uitleg. Enkele dagen geleden had ik het "gevoel" dat mijn maagbeschermers wel eens negatief voor mij konden zijn, en zie hier het antwoord! Inmiddels slik ik ze niet meer, zodat mijn lichaam de kans krijgt alle belangrijke stoffen op te nemen. Waarschijnlijk ga ik me dan ook fitter voelen, want ondanks dat ik heel gezond eet, volgens richtlijnen die jij ook beschrijft, voel ik me zo vaak moe. Edisan van A.vogel is eventueel ook een goed middel wanneer men toch last heeft van maagzuur. Al ben ik meer een voorstander van de hierboven vermelde adviezen.Groet,jacqueline

Ilse van Vlijmen
Door

Ilse van Vlijmen

op 06 Sep 2013

Hallo,Een aantal jaar geleden, stond ik werkelijk in brand. Ik heb drie verschillende soorten maagzuurremmers gehad, waarbij ik last kreeg van de bijwerkingen. Toen ontdekte ik gastronol van dokter Vogel. Ik was van al mijn klachten af en geen bijwerkingen meer.

Nynke
Door

Nynke

op 06 Sep 2013

Hallo ook ik herken me in het stukje over maagzuur. Kan wel stellen dat ik heel veel last had nadat ik gestopt was met de maagzuurremmers. Een ander voedingspatroon, geen tarwe en zuivel, gaf enige verlichting, maar pas na gebruik van zuiveringszout en vayvitdruppels 3x per dag in een glas water, gaat het uitstekend. Het duurt wel enkele weken voor het optimaal werkt omdat je lichaam eerst moet ontzuren. Heb toen ook regelmatig de ochtendurine getest op de zuur/basich balans. Echt heel af en toe doe ik een hap in de havermout;-). Denk dat het ook bij anderen goed werkt. Groet Nynke

Mirjam
Door

Mirjam

op 06 Sep 2013

Ook ik had veel last van een opgeblazen gevoel en zuur in mijn slokdarm. Dus maagzuurremmers gekregen. Maar door de bijsluiter eens goed te lezen ben ik er weer mee gestopt. Maar.. sinds ik een stuk gezonder ben gaan eten heb ik nergens meer last van. Vooral de combi van voedsel veroorzaakte bij mij het zuur. Ik dacht dat ik geen sinaasappelsap moest nemen, maar het was het brood wat niet goed ging. Nu ik s'morgens alleen fruit eet en vers geperst sinaasappelsap zonder iets van brood of havermout of melk erbij. En verder op de dag de combinaties van het eten een beetje in de gaten houden. Dus of zetmeel met groente of eiwit met groente. Nergens meer last van. Zodra ik in de fout ga heb ik gelijk weer last van de maag. Heerlijk om het zelf in de hand te kunnen houden met je eten.

Marja Middelweerd
Door

Marja Middelweerd

op 06 Sep 2013

Een tip!! Ook ik had last van misselijkheid, brandend maagzuur en een prop in mijn keel wanneer ik iets at. Na verschillende van bovenstaande adviezen te hebben opgevolgd, toch naar de huisarts geweest. Ik kreeg maagzuurremmers, die vervolgens niet hielpen. Mijn homeopatische arts raadde mij aan naar de logopediste te gaan. Mijn ademhaling was niet juist. Ik zat helemaal vast bij mijn nek en schouders. De logopediste heeft mij geleerd de buikademhaling te gebruiken en mijn stem op een goede manier te gebruiken. Met homeopatische ondersteuning was het na twee maanden over en ik heb het niet meer terug gehad. Het had allemaal met stress te maken.

marlène goedoord
Door

marlène goedoord

op 04 Dec 2013

Hoi Marja, dank je wel voor je tip. Heb het met interesse gelezen want ook ik heb al een tijdje last van een prop in mijn keel. En ook mij werd, door een natuurarts, aangeraden buikademhalingoefeningen te doen. Ook ik heb het gevoel dat borst, nek en schouders wat geblokkerd zijn. Hoe heb jij die weer los kunnen krijgen? Via massages? Of alleen met een betere ademhaling? Vriendelijk bedankt,Marlène

Karin
Door

Karin

op 07 Sep 2013

Hoi Marjolein,Wat een eye opener. Ik gebruik al zeker 17 jaar maagzuurremmers. Soms wel de dubbele dosis. Na een uitgebreid maagonderzoek is er alleen uitgekomen dat ik een geïrriteerd maagslijmvlies heb en als ik de maagzuurremmers niet gebruik staat ik echt op z'n kop. Ik heb al eerder het advies van mijn natuurkundig therapeut gekregen om er eens mee te stoppen maar dat vind ik doodeng. Ik heb gauw last van paniekaanvallen en die gaan gepaard met draaierig in mijn maag en darmen en vreselijk misselijk. Heb dan de angst dat het daardoor eerder getrickerd wordt. Ik zal het eens uitproberen als ik vrij ben. Vind het wel een zeer interessant verhaal.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Sep 2013

HEt zou mij helemaal niet verbazen als je paniekaanvallen stoppen als je stopt met je maagzuurremmers. Zeker op de wat langere duur.

frank van epenhuysen
Door

frank van epenhuysen

op 18 Jul 2014

het is wel belangrijk om te weten dat, als je wilt stoppen met maagzuurremmers, je dit langzaam doet en niet plotseling helemaal stopt omdat je maag anders extra veel maagzuur gaat aanmaken(rebound effect).Dus bouw het langzaam af, bijv. in een paar weken.

Mariet
Door

Mariet

op 07 Sep 2013

Beste Marjolein,Zojuis het boekje gelezen over het belang van genoeg water te drinken. Ik gebruik thuis een omgekeerde osmose filter waardoor het water al vele malen lekkerder is en de zeer slechte stoffen filtert. Ben heel blij te weten dat het belangrijk is zout eraan toe te voegen. Ik gebruik al jaren het overheerlijke en gezonde Keltische zeezout en het water is nu nog verrukkelijker en gezonder. Veel succes met deze site. Lieve warme groet, Mariet

Bert Wagenaar
Door

Bert Wagenaar

op 11 Sep 2013

Hallo Marjolein,Ik heb het boek gelezen en wil graag van de medicatie (omeprazol) af. Ik ben bij mijn huisarts geweest om mij te kunnen begeleiden of door te verwijzen naar iemand die me begeleiding kan geven, zodat ik van de omeprazol af kan en me weer vitaler ga voelen. Deze dokterspraktijk geeft aan dit niet te doen omdat ze niet achter de filosofie van het boek staan.Nu moet ik dus verder op zoek naar iemand die me de begeleiding kan geven in dit proces. Alleen heb ik geen idee hoe ik nu te werk kan gaan en welk pad ik nu op moet?!Ik ben gaan zoeken op de titel van het boek en kom op jouw site uit. En ik lees dat jij achter de filosofie staat. Fijn dat er medestanders zijn. En heb jij een tip in welke hoek ik nu moet gaan zoeken?Ps. De huisarts die ik heb is een antroposofische huisarts. Ik dacht daar juist mijn he(e)il te kunnen halen en helaas.Graag hoor ik van je wat je me kunt adviseren als eerstvolgende logische stap in dit proces.Met respectvolle groet, Bert Wagenaar Groningen

dimphy
Door

dimphy

op 22 Apr 2015

Hallo Bert, Hopelijk ben jij nu van de Omeprazol gestapt? want dat wilde ik ook gaan doen. Ik had 3 weken geleden enorme maagpijn na het eten (waarschijnlijk mogelijk een maagzweer of bacterie? ) en kreeg voor 30 dagen Omeprazol. Nu gaat het goed en wilde stoppen, maar mijn arts adviseerde om het langzaam aan af te bouwen, dus b.v. om de andere dag 1 capsule te nemen en zo steeds verder, dus na enkele weken niets meer. Ik ga ook wat van Dr. Vogel uitproberen, mogelijk dat ik dan gespaard blijf van terugkomende klachten. Met vriendelijke groet.

Henk Hagg
Door

Henk Hagg

op 21 Oct 2013

Hallo, IK ben een man maar toch heb ik zojuist het heel interessante artikel 'Maagzuurremmers bij te weinig maagzuur' gelezen. Volgens je symptoom beschrijving zou ik inderdaad juist te weinig maagzuur hebben, maar ik hier en daar raak ik in het artikel een beetje in de war. Zoals het laatste stuk. Kan je spreken over brandend maagzuur als je te weinig maagzuur hebt? En met name ook de heel interessant gouden tip van de lepel zuiveringszout, die de maagzuur neutraliseert. Ik snap niet goed hoe dit kan helpen als je juist te weinig maagzuur hebt. GRAAG ADVIES

Henk
Door

Henk

op 26 Oct 2013

DE GOUDEN TIP Ruim een week geleden liep ik aan tegen de gouden tip die me ongelooflijk goed helpt bij te weinig maagzuur (ik had de meeste symptomen zoals op deze site beschreven): Betaine Hydrochloride(HCL) With Pepsin, voor iedereen die maagzuur tekort heeft. Na een voorzichtig begin van 1 tablet aan het begin van de maaltijd zit ik nu op 2 tabletten en de meeste problemen zijn nu al verdwenen! De verwachting is dat op den duur (weken) weer afgebouwd kan worden naar 1 tablet en dan uiteindelijk stoppen, waarna de maag dan uit zichzelf voldoende maagzuur aanmaakt. Iedereen aanbevolen!!

Henk
Door

Henk

op 26 Oct 2013

Was nog vergeten te melden dat ik het afgelopen jaar aan de maagzuurremmer Omeprazol zat. Natuurlijk volkomen ten onrechte, blijkt nu. Er is dus een dubbel effect; gestopt met de Omeprazol en gestart met de Betaine.

H.v.Duijker
Door

H.v.Duijker

op 31 Oct 2013

Ik heb door veel te hoog vit.B6 zonder oorzaak polyneuropatie gekregen.Door een J.Wright artikel kwam ik er achter dat het kwam door te laag maagzuur,waar bacterien te veel b6 aanmaken.Ook ik dacht dat ik te veel had en met betaine hcl kwam ik er achter dat het te weinig was.ik ben erg benieuwd hoeveel mensen met te laag maagzuur ook tintelingen in handen en voeten hebben met veel te hoog b6

dennis
Door

dennis

op 03 Nov 2013

halloik heb jaren last van gronisch maag problemen helio bator is verwijderd. nu heb ik last van te veel maagzuur dus niet te weinig. welk boek zou u me aanraden en advies. met vriedelijke groeten d. wallach

Wim Troost
Wim Troost
Door

Wim Troost

op 01 Jan 2014

Dat zijn zeer goede tips. Ik heb er ook een paar kijk maar even hier. http://youtu.be/X-QFnolVyDU

Nana
Door

Nana

op 26 Jan 2014

Hallo Marjolein,Bedankt voor het delen.Groetjes,Nana

Pinowski
Door

Pinowski

op 28 Apr 2014

Interessant artikel maar de makkelijkste oplossing ontbreekt. Als je last hebt van te weinig maagzuur kun je het beste een glas wijn of een biertje drinken. Wijn en bier verhogen de hoeveelheid maagzuur aanzienlijk. Als je geen alcohol drinkt, zoek dat een product dat barnsteenzuur bevat (E363), dat is het bestanddeel dat de aanmaak van maagzuur stimuleert. Zie dit wetenschappelijk onderzoek: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10074488

nikki
Door

nikki

op 15 Aug 2014

Hoi,heb artikel met interesse gelezen. Ik slik maagzuurremmers ivm Prednisolon. Zonder de maagzuurremmer krijg ik erge buikpijn bij het innemen van mn medicatie. Terwijl ik de Prednisolon al inneem met amandelmelk (mag geen gewone melkproducten ivm allergie). Is er een alternatief voor mijn situatie?

Christien Janssen.
Door

Christien Janssen.

op 02 Sep 2014

Heb 15jaar maagtabletten geslikt.8 keer een slang door de keel en een maag onderzoek gehad. Elke keer uitslag maagzweren en maag slijmvlies ontstoken. Kreeg op een gegeven moment tip van iemand om verse gember te raspen kokend water erop en laten trekken. Dit drie keer per dag drinken. Sindsdien gaat het stukken beter. Geen maagzweren meer gehad.

carolina
Door

carolina

op 08 Sep 2014

met heel veel aandacht dit alles gelezen. Heb jarenlang omeprazol geslikt. Tot ik dacht dat mijn ineens ontstane huiduitslag in gezicht en zeer dunne huid op de onderarmen misschien met overstap merk medicijnen naar goedkopere soort te maken hadden. Apotheker raadde aan te stoppen met omepraszol omdat die dit nog al eens kan veroorzaken. Ineens gestopt. werd gek van brandend maagzuur. Nu lino nog wat gekregen. Na het lezen van dit artikel. wil ik toch eens terug naar sole. IK heb al half jaar sole van keltisch zout in koelkast staan. IK kreeg in die tijd hele hoge bloeddruk en ben acuut gestopt met dit te drinken (1 theelepel) op nuchtere maag. A kan ik die fles nu nog gebruiken?? B nog andere tips?? havermout genoeg in huis. dus een hap havermout indien nodig..?? Of op nuchtere maag voorlopig hap nemen???

Anja van det Stel
Door

Anja van det Stel

op 08 Sep 2014

Hartelijk dank voor je geweldige artikel. Ik zou je iets willen vragen over de gezondheid van mijn moeder. Ze is 86 jaar. Ze kreeg laatst maagzuurremmers omdat ze al jaren een bloedverdunner slikt. Ze heeft geen maagklachten. Ze gebruikt sonds een tijdje gemberpoeder. Een theelepel per dag. Ze wil de maagtabletten niet slikken. Wat raad je aan? Bedankt voor je reactie.

Benita
Door

Benita

op 30 Sep 2014

TOCH NIET ZO MAKKELIJK het verhaal van tekort aan maagzuur! Ik heb het boek ook aangeschaft en gelezen en best wel geschrokken. Zeer waarschijnlijk heb ook ik een tekort aan maagzuur en gebruik al jaren omeprazol. In het boek wordt verwezen om naar een natuurarts te gaan die is aangesloten bij AVIG, echter dit is een speld in een hooiberg omdat je moet gaan vragen of de arts een maagzuurmeting doet. Dit is mij dan ook nog niet gelukt, helaas.Wel ben ik uitgekomen bij een natuurgeneeskundige die ook het hele verhaal ondersteund en het boek onderstreept. Hij kan je een provocatietest laten doen zodat je weet of je nu een tekort of teveel hebt. Omdat ik de citroentest al had gedaan weet ik at ik een tekort heb, dus de provocatietest hoef ik niet te doen. Vanwege mijn burnout van een aantal jaar geleden zou er een ander probleem onder kunnen liggen en kan onderzocht worden. Punt is dat de onderzoeken en consulten duur zijn en de therapeut erg ver uit mijn buurt woont. Ondertussen lopen mijn problemen verder uit en vind geen enkele therapeut die kennis van dit probleem heeft, een gewone consultprijs rekent en redelijk in de buurt woont. Ondertussen raak ik hiervan oor flink in de war en neemt de stress toen en de rest kunnen jullie wel invullen….Ik lees en heb al vele zaken op orde; drink veel water (niet teveel voor en na het eten), langzaam kauwen, flink minder met suiker, bewegen is voor mij lastig vanwege mijn handicap maar probeer wel voldoende in de frisse lucht te zijn. Stress reductie is van groot belang maar daar loop ik in vast…Ik wens iedereen heel veel succes

Yoka
Door

Yoka

op 07 Oct 2014

Sinds 4 maanden gebruik ik bloedverdunners en betablokkers omdat er na een CT scan een lichte verkalking van de kransslagaders is geconstateerd. Nu heb ik er pantoprazol bij gekregen vanwege de bloedverdunners. 20 mg.Maar ik heb om de paar dagen nog wel last van een opgeblazen gevoel en lichte misselijkheid. Wat is wijsheid ? Ik wil best van de P. Af. Misschien heb ik wel te weinig maagzuur. Ik ben panisch voor de " keelslang ", en mijn vraag is: kan ik het zelfstandig afbouwen, dus b.v. om de dag 1 tabet, de week daarop om de 2 dagen enz. Ik ben 68 jaar oud.

M. Jansen
Door

M. Jansen

op 30 Mar 2015

Sinds een maand ongeveer heb ik een akelig zure smaak in mijn mond.Sommige zure produkten vind ik ook niet lekker meer. Van mijn huisarts kreeg ik het middel Panoprazol, een maagzuurremmer. Maar ik heb helemaal geen last van maagzuur! Hoe zit dat? Je zou er toch iets van moeten merken als je last hebt van brandend maagzuur?! Wel maak ik me zorgen om die zurige smaak en ik vraag me af of die nog weg gaat. Met vriendelijke groet

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 30 Mar 2015

Helaas is dit een vraag die ik niet kan beantwoorden omdat hij te medisch is. Graag verwijs ik je door naar een goede natuurarts of een andere behandelaar. Graag wil ik je Mechtild aanraden. Zij kan tekorten of allergiën opsporen. Haar website is: www.i-healthcentrumeindhoven.nl .

Joke Boerrigter
Door

Joke Boerrigter

op 25 Apr 2015

Het boek van dr. Jonathan Wright heb ik uitvoerig gelezen. Eindelijk werd bevestigd wat ik altijd al dacht. Ik heb te weinig maagzuur. Gebruik wel al jaren Omeprazol! Ben naar de huisarts gegaan met dit verhaal en vroeg om een maagzuurmeting. Het antwoord was,dat dit niet meer wordt gedaan. Vervolgens gezocht naar alternatieve artsen die zich konden vinden in de methode van dr. J.. Wright. Ik heb ze niet kunnen vinden. Ik voelde mij zo wanhopig! Ben toen zelf begonnen met de betaine HCL, pepsine, en andere adviezen. Waarschijnlijk geen juiste beslissing. Ik heb zo veel pijn gehad dat ik weer bij de huisarts terug kwam en versneld in het ziekenhuis terecht kwam voor maag en darmonderzoek. Dit is beter geworden na antibiotica. Dit is nu een jaar geleden. Ben nog niets opgeschoten. Ik voel mij zo opgeblazen na het eten, en de reflux zorgt vooral s'avonds voor nare uren.

Kim
Door

Kim

op 31 May 2015

Ik heb het bovenstaande allemaal gelezen. Maar hoe weet je nu of je te veel maagzuur of juist te weinig aanmaakt? Kan je dit (eenvoudig) testen? Heb last van zuur/branderig gevoel in de keel, veel boeren, keelpijn. Eerder maagpijn en heel kort maagzuurremmers gehad. Maar daar wilde ik niet mee doorgaan, ondanks dat het hielp. Alle klachten zijn een tijd weggeweest, maar met overgangsklachten is dit toch teruggekomen.

Joke Boerrigter
Door

Joke Boerrigter

op 31 May 2015

Is er iemand die mij kan vertellen welke arts mij zou kunnen begeleiden bij de toepassing van de methode die dr. Jonathan Wright heeft beschreven. Ik wil graag zo snel mogelijk beginnen.

Borisss
Door

Borisss

op 02 Aug 2015

Even een waarschuwing: mensen die voor een langere periode maagzurremmers hebben geslikt kunnen na het stoppen met die medicatie snel last krijgen van extreem meer brandend maagzuur dan voor er met de medicatie werd begonnen. Zelfs personen die geen maagzuurklachten hebben maar wel maagzuurremmers namen kregen maagzuurklachten na het stoppen van de medicatie. Dat komt omdat je lichaam merkt dat je het maagzuur aan het remmen bent, en als tegenreactie gaat het lichaam niet alleen meer maagzuurcellen aanmaken in de maag, maar ook gaat het magzuurhormoon gastrine omhoog. Dus als je stopt met medicatie dan wordt er plots extreem veel maagzuur aangemaakt. Het kan wel een maand duren voordat de maagzuurproductie weer hersteld is, en soms zelfs een paar maanden. Mensen die dus een langere tijd medicatie tegen maagzuur hebben genomen mogen dus absoluut geen supplementen gebruiken die maagzuuraanmaak stimuleren, zoals Betaine HCL. Ik had dat namelijk wel gedaan en ben in het ziekenhuis beland met een levensgevaarlijke maagslijmvlies ontsteking. Ben je gestopt met maagzuurremmers, vang het dan op met rennies en ook digestive enzymes kunnen heel erg veel verlichting bieden voor zware maaltijden. Daarnaast is het niet bij iedereen het geval dat er een maagzuurtekort is. Het kan ook een voedselintolerantie zijn. Bij mij verdwenen de maagzuur klachten als sneeuw voor de zon nadat ik gestopt was met het eten van tarweproducten en ik drink ook geen melk meer. Heel soms neem ik witbrood of een ijsje en dat gaat wel prima.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 25 Aug 2015

Dank voor het delen hier. Zware maaltijden zijn trouwens sowieso niet aan te bevelen, voor niemand.

Raymonda
Door

Raymonda

op 13 Jun 2016

Ben meteen gestopt met nexium die ik al 12 jaar slik.heb bij eco plaza keltisch zout en appelazijn en een bolletje citroen en verse citroen gekocht .Drink geen melk meer .pak nu over de hele dag een slokje zoutwater en dan een slokje citroenwater en water met appelazijn .het is niet te geloven maar ben al 5 dagen zonder medicijnen ..Heb echt alles al geprobeerd om van de maagzuurremmers af te komen maar dat lukte nooit ..Heb ook Crohn gekregen en artritis .Tegen de maag-darm arts verteld hoe slecht nexium was ..antwoord was dat duizende mensen dat slikken .Hoop dat dit zo doorgaat en dat ik nooit geen nexium meer nodig heb.Voor mij een wondermiddel !!

Louise Havinga
Door

Louise Havinga

op 16 Sep 2015

Drie maanden geleden kwam ik op uw site doordat ik ging googlen op fybromyalgie. 2 jaar was ik al dodelijk vermoeid, pijn in mijn pols en later in rug , schouders, en heup. Ik was altijd vol energie. Eigen zaak, 4 kids en verbouwde in huis ook altijd. maar ben een wrak. Ben geen artsenloper. 1 x in het jaar. en altijd na wat onderzoeken geen resultaat. Drie maand kwam de eyeopener! 4 jaar geleden werd mijn maag onderzocht omdat ik altijd (al een jaar) last van maagzuuroprispingen had. Uitslag: een middenrifbreuk en de maag was er en stukje doorheen geschoten. Maagzuurremmers waren de oplossing. Eerst 40 mg omeprazol en 2 jaar later 2x 40 mg omeprazol. Na het lezen van de gouden tip op uw site : heb ik meteen het boek: Waarom maagzuur goed voor je is gekocht. Toen werd mij heel veel duidelijk. Heb vele tips opgevolgd die in deze blog staan vermeld en ook elders in uw artikelen. ben suikervrij, glutenvrij gaan eten. Heb de remmers gestopt. Voel dat mijn darmen gelukkiger met mij en mijn voedingsstyle zijn geworden. Ben er nog niet wat mijn klachten betreft maar ga wel de goede kant op. mvg Louise

ingrid
Door

ingrid

op 13 Nov 2015

ik heb geen brandend maagzuur, maar een klepje tussen de maag en de slokdarm wat niet goed werkt. hoe pak ik dat dan aan zonder maagzuurremmers?

Fransien van Giersbergen
Door

Fransien van Giersbergen

op 24 Nov 2015

Indicatie te weinig maagzuur Drink nuchter glas water met een kwart theelepel NATRIUM BI CARBONAAT Als je binnen 5 minuten moet boeren, heb je voldoende maagzuur.

janique
Door

janique

op 30 Nov 2015

weet iemand of je persé maagzuurremmers moet slikken bij bloedverdunners?

Mark Koper
Door

Mark Koper

op 21 Dec 2015

Hoi Marjolein goed artikel over maagzuur! Staan ontzettend veel goede tips in die mensen kunnen uitproberen om te zien of het wellicht werkt. In de praktijk heb ik gemerkt dat wat voor de één werkt niet altijd voor de ander precies op dezelfde manier werkt. We hebben natuurlijk allemaal een ander lichaam.

Janneke
Door

Janneke

op 01 Jan 2016

Wij hebben het zuiveringszout ontdekt tegen maagzuur. 1 theelepel op een half glas water en daarna nog 2x een half glas water. Het eerste glas is erg zout maar het werkt als een speer!!

Charsa
Door

Charsa

op 23 Jan 2016

Een paar jaar geleden is bij mij een slokdarmontsteking en een breuk in het middenrif vastgesteld na onderzoek. De huisarts schreef toen maagzuurremmers voor. Op den duur voelde dat niet meer goed en ben ik gestopt.Nu lees ik dat het ook juist een tekort aan maagzuur kan zijn. Maar verklaart dat dan ook een slokdarmontsteking of komt dat echt alleen voor bij teveel maagzuur?

Dina den Hartog
Door

Dina den Hartog

op 10 Feb 2016

Hallo Marjolein.Ik vind het steeds interessant om over de gezondheid te lezen.Ik gebruik namelijk ook zuurte remmers,ik ben al gehalfeerd.maar nu ik dit lees ga ik er zeker mee stoppen.Ik eet al alles biologisch,veel fruit en vooral verse groenten met veel variatie.kurkuma en gember staan bij mij nu dagelijks op het meneu maar ook de ui en knoflook.Ik voel mij al stukken beter.Heb veel meer energie,daar ben ik heel gelukkig mee.Bij deze raad ik het iedereen aan die er mee geplaagd is.Het is echt de moeite waard.Veel succes aan iedereen die het wilt proberen.Groetjes Dina

N. de Boer
Door

N. de Boer

op 02 Apr 2016

Maagzuurremmers worden niet voorgeschreven op grond van teveel of te weinig maagzuur. Veelal heeft het met reflux problemen te maken. De zuurremmers maken de reflux minder zuur zodat de gevolgen van maagzuur in de slokdarm, keel, en luchtwegen niet al te groot worden. De oorzaken van reflux zit wel vaak in een slecht werkende spijsvertering (en ja vaak te weinig maagzuur) en een slokdarmsfinxer die niet goed sluit. Helaas is het niet voor iedereen mogelijk geen ppi's te gebruiken. Vooral niet bij chronische hoest ten gevolge van reflux. Het is troep maar soms de enige manier is gewoon symptoon bestrijding omdat de oorzaak aanpakken vaak heel moeilijk is. Groetjes Irma

Margot
Door

Margot

op 27 Aug 2016

Ook ik had last van chronische hoest t.g.v. reflux. Dankzij mijn huisarts (ja, het kan wel!) heb ik dit op natuurlijke wijze op kunnen lossen. Wat je eet en wanneer en hoe vaak je eet (en drinkt) luistert daarbij vrij nauw. Ik herken het nu meteen als ik over de schreef ben gegaan en leer nog steeds bij wat wel en wat niet goed voor mij is. De tips van Marjolein zijn prima. Hoewel het bij mij beter werkt als ik 3x i.p.v. 6x eet. Extra tip: eet ook de laatste uren voordat je gaat slapen niets meer.

Anneleen
Door

Anneleen

op 13 Apr 2016

Ik heb ook jaren maagzuurremmers genomen na de ontdekking van een slokdarmontsteking tijdens een gastroscopie. Ik voelde me steeds vermoeider en moest de medicatie zonder succes verdubbelen door erger wordend maagzuur. Ondertussen heb ik met behulp van een orthomoleculair arts mijn eetpatroon omgegooid en combineer ik geen koolhydraten (rijst, pasta, aardappelen) met eiwitten (vlees, vis, eieren, kaas) in één maaltijd. Dit zorgt voor een vlottere vertering. Ik heb nog heel even betaïne pepsine genomen en ben dan volledig zonder maagzuurremmers verder gegaan. Ik eet ook gluten-, lactose- en suikervrij en voel me véél beter. De kookboeken van Pascale Naessens zijn een echte aanrader!

buyle jean
Door

buyle jean

op 22 Sep 2016

Dat is echt een goede keuze,bepaald voedsel niet comineren,de boeken v1n pascale naessens zijn een weldaad voor de gezondheid.De maagzuurremmers maken alles slechter op den duur en lossen het probleem niet op,integendeel.De dokters zouden beter eens een vak preventieve geneeskunde krijgen want ze weten het op den duur zelf niet meer.Ik spreek uit ervaring.

Frieda
Door

Frieda

op 08 May 2016

Niet te geloven! 8 jaar omeprazol geslikt, binnen 1 dag gestopt en na ca 14 dagen geen aanvullend zuur meer nodig. De eerste dagen na het stoppen heb ik een heel flesje citroensap op. Kon het steeds sneller afbouwen. Wat fantastisch! Veel minder honger. Heb nu al meer energie. Op naar het volgende plan. De rest van de stofwisseling en energie balans

Marijke
Door

Marijke

op 16 Sep 2016

Dat klinkt goed! Ik ben net gestopt - ook na 8 jaar gebruik - en gebruik nu ook citroensap en appelazijn(verdund)

josé
Door

josé

op 31 May 2016

Hallo Marjolein Ik heb ook een vraag. Sinds weeken heb ik maagpijn en mijn huisarts zegt dat ik een gastritis heb. De maagzuurhemmers helpen een betje, maar niet echt. Volgende week ga ik weer voor controle.Waarschijnlijk moet ik dan een maagonderzoek (Magenspiegelung op duits) doen. Ik hou me eigenlijk aan de regels van de EVA, maar ik heb b.v. alleen al innerlijke weerstand om iets zuurs zoals citroen te nemen. Heb je een tip voor mij?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Jun 2016

Beste José, helaas kan ik hier geen goed antwoord op geven. Ik denk dat het goed is dat je naast je huisarts ook een goede natuurarts raadpleegt. Deze kan precies kijken wat er aan de hand is en je een goed advies op maat geven. Ieder lichaam is weer anders en ieder lichaam reageert anders. Succes :-)

Aafie
Door

Aafie

op 28 Aug 2016

Hallo ik heb sinds april een onstoken maag wand krijg nu omaprazol 2x 40 pd de laatste tijd heb ik veel klachten dat m,n hele borstkas in brand staat pijn achter bij schouder links onder de ribben moe transpireren spiertrekkingen bij mn Ogen kan dat door Te weinig maagzuur komen Dan wie heeft dit ook ?...

kimberley pex
Door

kimberley pex

op 15 Oct 2016

Klopt, maagzuur is ontzéttend belangrijk ! Ik mag ze niet meer gebruiken, want t hele darmflora ging ervan naar de haaien. Nu las ik ook dat zelfs B6 wordt aangemaakt door maagbacterien , die prima kunnen leven, en zich goed kunnen voortplanten in een maag zonder zuur ! Dan krijg je B6 stapeling en neurotoxische aandoeningen ! ZO belangrijk is maagzuur. Prima stuk hierboven***duidelijkheid over het belang van maagzuur.

Mirjam Bijvank
Door

Mirjam Bijvank

op 25 Nov 2016

Dag Marjolein, Een goed artikel, echter ik ben het niet eens als je zegt `paracetamol kan wel`. Ook het gebruik daarvan is sterk af te raden. Daarvan is bewezen dat veel en langdurig gebruik hartklachten kan veroorzaken. In Engeland is het het meest populaire middel voor zelfdoding..... Zelf gebruik ik bij maagklachten ´zuiveringszout` of te wel natrium bicarbonate. Ik woon in Frankrijk en hier koop jet het in de supermarkt. Laatst was ik in Nederland, stad en land afgelopen en niet gevonden. Maar wel bij de apotheek, onder de naam dus ´zuiveringszout`. Het wordt ook gebruikt om groentes mee te wassen. En verder helpt ook, als je gaat slapen, als je op je linker zij gaat liggen. Hartelijke groet M

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 28 Nov 2016

Beste Mirjam, je kunt hier ook makkelijk zuiveringszout kopen, ook in sommige supermarkten, soms onder de naam (natrium)bicarbonaat, of als baking soda. Verder gaat het bij mijn opmerking over paracetamol alleen over de schadelijkheid voor de maag ten opzichte van andere pijnstillers en ontstekingsremmers, niet over veel en langdurig gebruik. Dan is natuurlijk bijna alles schadelijk!

Lenie
Door

Lenie

op 25 Dec 2016

Een paar nachten geleden kon ik niet in slaap komen omdat ik "iets" had gegeten wat mij niet goed bekwam. Na een uur nog steeds wakker, ben ik bed uit gegaan en heb een glas warm water met een dessertlepel appelazijn met kleine slokjes opgedronken. Met een kwartier was het vervelende zeurende gevoel uit mijn maag verdwenen!

Leo
Door

Leo

op 19 Feb 2017

Ivm boezemfibrilleren slik ik sinds een jaar voor t eerst in mn leven medicijnen waarbij ik ook Pantoprazol als "maagbeschermend" moet slikken. Lijkt mij, ook gezien mn leeftijd (80 jr) waarbij dus ook nog sprake is van ouderdomsgerelateerde verminderde maagzuurproductie, geen vrolijkmakende situatie. Mijn vraag is waarom moet je dan maagzuurremmers slikken ondanks dat bekend is dat dat hartstikke slecht is? Andere vraag: zijn r dan geen gezondere alternatieven?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Feb 2017

Dat is vervelend Leo, jammer dat het volgens de artsen toch nodig is. Maar ik kan en wil niet op de stoel van de arts gaan zitten. Soms is het echt nodig ondanks de vervelende bijwerkingen, omdat de bijwerkingen op de maag van de andere medicijnen die je moet slikken waarschijnlijk nog schadelijker zouden zijn als je geen maagbeschermer zou slikken. Maar als je je afvraagt of het bij jou nou wel zo nodig is zou ik toch eens met de arts overleggen en hem je bezwaren voorleggen.

Stephanie
Door

Stephanie

op 30 Jan 2018

Heel mooi artikel. Mooi geschreven en zeer duidelijk. Ik zal de tips zeker toepassen. Bedankt om het te delen.Groetjes

Marijke Goeman
Door

Marijke Goeman

op 16 Feb 2018

Zeer leerzaam

Th. Albers
Door

Th. Albers

op 31 Oct 2018

Helder, duidelijk. Goed te lezen en te onthouden artikel. Thea Albers

Eddie Bredael
Door

Eddie Bredael

op 25 Mar 2019

Geweldig nuttig artikel en een zeer interessant en verhelderend boek van dr Jonathan Wright.

Frances
Door

Frances

op 25 Jul 2019

Groot dank! Het is bijna kwestie van andersom denken!!

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!