Spirulina; koning van de eiwitten
6 min. leestijd

Spirulina; koning van de eiwitten

Spirulina gebruik ik al jaren dagelijks met een behoorlijke dosis. Op mijn al behoorlijk hoge energie-niveau bleek namelijk nog een schepje extra te kunnen. Wat begon als een misverstand (ik kreeg jaren geleden 1500 spirulina tabletten die heel snel op moesten vanwege de houdbaarheidsdatum), is nu een vast onderdeel van mijn dagelijkse routine. Hoogste tijd in ieder geval om jou mee te nemen in de wondere wereld van spirulina.

Wat is spirulina?

Wat is spirulina? Spirulina valt onder de blauw-groene algen. Het is een zoutwateralg met flink wat eiwitten, mineralen en vitamines. Het Latijnse woord spirulina betekent ‘klein spiraaltje’ dat wijst op de structuur van dit kleine algje; het ziet eruit als een spiraaltje. Spirulina is bijna zo oud als de aarde zelf: ongeveer 3,5 miljard jaar. Er zijn bronnen die zeggen dat het eigenlijk geen alg is, maar een bacterie. Bacteriën zijn de oudste levensvorm op aarde. We zouden kunnen zeggen dat spirulina evolutionair gezien tussen bacteriën en plantleven in zit.

Spirulina leeft van oorsprong in alkalisch water; mineraalrijke meren en wateren. De commerciële spirulina wordt tegenwoordig gekweekt in speciale buitentanks in gebieden die zich rond de evenaar bevinden. Dit in verband met de warmte en vele dagen zon per jaar die daar aanwezig zijn.

Waarom zou je spirulina gebruiken?

Spirulina gebruiken? Er zijn genoeg redenen om deze alg toe te voegen aan je routine. Algen staan aan de basis van onze voedselketen. De voedingswaarde van spirulina is breed en bovendien sterk geconcentreerd, wat dit blauw-groene algje zo interessant maakt als voedingsbron voor je gezondheid. 

Waar is spirulina goed voor? De voordelen op een rij

Benieuwd geworden wat de werking van spirulina is? Vraag je je af wat spirulina met je lichaam doet en hoe gezond spirulina is? Laat ik wat voordelen van spirulina voor je onder elkaar zetten.

 • Spirulina is rijk aan vitamine A, C, E, K en de B vitamines B1, B2 en B6. Omdat ze een natuurlijke bron van vitamines vormen zijn ze door ons lichaam heel makkelijk op te nemen.
 • Spirulina is rijk aan de mineralen die wij als vrouwen heel hard nodig hebben en vaak tekort komen; denk aan met name calcium, magnesium en ijzer.
 • Spirulina is ook een goede bron van sporenelementen die we vaak moeten missen in ons huidige voedingspatroon.
 • Het is rijk aan hoogwaardige en makkelijk opneembare en verteerbare eiwitten. De eiwitconcentratie is ongeveer 70% en daarmee de hoogste van alle voedingsmiddelen. Hoger dan vlees of soja.
 • Het is een rijke bron van de essentiële vetzuren GLA, DHA en EPA; voeding voor je hersenen, maar ook belangrijk om gewrichten soepel te houden.
 • Het is een rijke bron van antioxidanten; deze helpen je bij het verwijderen van gifstoffen en vrije radicalen in je lichaam. Het chlorofyl in spirulina ontgift de lever.
 • Uniek aan spirulina is dat het fycocyanine bevat, de stof die de kleur geeft aan blauwe spirulina. Fycocyanine is een hele krachtige antioxidant die het immuunsysteem stimuleert. Er zijn onderzoeken die hier anti-kanker eigenschappen aan toedichten.
 • Net als chlorella is spirulina effectief bij het ontgiften van zware metalen uit het lichaam.
 • Uit onderzoek is gebleken dat spirulina hoge ontstekingsremmende eigenschappen bezit. Dit betekent dat spirulina ingezet kan worden bij onder andere PMS klachten, artritis en allergieën.
 • Je kunt spirulina voor darmen en darmklachten gebruiken. Het helpt om de darmflora weer in balans te brengen.
 • Spirulina is bekend vanwege zijn eigenschap dat het de bloedsuikerspiegel stabiliseert. Dit betekent dat eetbuien beter onder controle kunnen worden gehouden.
 • Het zorgt voor meer energie bij vermoeidheid.
 • Spirulina ondersteunt de schildklier omdat het jodium bevat. Let wel: dit geldt alleen voor mensen zonder schildklierproblemen. Heb je een schildklieraandoening, bespreek dan eerst met je arts of het voor jou wel geschikt is!
 • Door deze combinatie van eigenschappen kan spirulina je helpen om je energieniveau op een hoger plan te brengen.

Er zijn inmiddels honderden onderzoeken, studies en artikelen gepubliceerd die wijzen op de gezondheidsvoordelen van het gebruik van spirulina. 


Spirulina wordt ook wel de natuurlijke multivitamine genoemd.


Waar komt spirulina vandaan?

Spirulina wordt gekweekt in gebieden waar de zon meer dan 320 dagen per jaar schijnt. Dat is niet voor niks. Laat me je uitleggen hoe dit zit.

De aarde krijgt haar energie van de zon. Wetenschappers hebben ontdekt dat energie uit de zon heel belangrijk is voor onze gezondheid. Dat zal je niet verbazen; iedereen kent het weldadige gevoel van een zonnebad in het voorjaar na een lange winter.

Planten zetten door middel van fotosynthese deze zonne-energie om in eetbare stoffen zoals eiwitten, vetzuren en koolhydraten.

Zonne-energie heeft daardoor een vorm gekregen in met name verse groente en fruit, die in het zonlicht hebben mogen rijpen. Daarom is deze voeding ook zo goed voor ons. Welnu, spirulina is de rijkste vorm van dit type van zonne-energie. Deze zonne-energie wordt ook foton-energie genoemd; afkomstig van biofotonen.

Biofotonen: eetbaar licht

Bio betekent leven en foton betekent licht. Biofotonen staat voor levenslicht; licht dat wordt uitgezonden door ieder levend weefsel (mens, dier en plant) en dat door speciale apparatuur kan worden gemeten. Ik laat hier de fysica voor wat het is (mij te ingewikkeld), maar ga er even vanuit dat je lichaam een bron van levenslicht is, en dat het gezond is voor je lichaam om zoveel mogelijk ander levenslicht binnen te krijgen. Dit kan door zonlicht op te doen maar ook door zonne-energie te eten.

Het eten van een goede kwaliteit en kwantiteit zonne-energie verbetert de gezondheid en vitaliteit van jou als levend organisme.

Deze vitaliteit bereik je door middel van het eten van verse, biologische (zongerijpte) producten maar dus ook door spirulina te gebruiken.

(Wil je meer lezen over biofotonen en hoe ze je kunnen helpen aan meer vitaliteit; lees dan het boekje Biofotonen; bron van energie en levenslicht van Yvonne Sangen en Karin Tazelaar.)

Waarom heeft spirulina zoveel zonne-energie?

Alle planten hebben een bepaalde mate van chlorofyl in zich. Wat is chlorofyl precies? De betekenis van chlorofyl draait om de opname van de zon door de plant. Chlorofyl is de stof die ervoor zorgt dat lichtenergie geabsorbeerd kan worden en kan worden omgezet in de voor de plant bruikbare energie. Chlorofyl kan echter maar een bepaald deel van het lichtspectrum absorberen. Het voor spirulina unieke stofje fycocyanine heeft de capaciteiten om het gemiste deel van het lichtspectrum te absorberen en op te slaan als energie.

Spirulina kan dus het hele lichtspectrum absorberen en omzetten.

Daarbij: omdat spirulina zo miniem klein is, wordt dit zonlicht in al haar cellen opgeslagen en niet alleen in de cellen aan de kant van de plant die blootstaat aan zonlicht (wat meestal bij dikkere groene bladeren zo is). Spirulina wordt daarom ook wel “sun food”  genoemd.

Spirulina of chlorella? Of beide?

Na het schrijven van mijn blog over chlorella kreeg ik veel vragen over wat het verschil was tussen spirulina of chlorella en wat mijn voorkeur had. Ik gebruik ze meestal chlorella en spirulina tegelijk en op dit moment dus met name spirulina. Als je gevoelig bent voor diarree is spirulina een betere keuze. Als je last hebt van verstopping is chlorella beter. Als je veel gifstoffen binnenkrijgt (roken, alcohol of je werkt bijvoorbeeld in een tapijtzaak) dan is chlorella een goede keuze. Ben je op zoek naar een goede bron van eiwitten (sporters!) dan is spirulina beter en dit geldt ook als ondersteuning bij het afvallen. Ik vind het belangrijk om op te merken dat ik ze beide zie als voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde die me helpen bij het hoog houden van mijn energieniveau (en gezondheid op langere termijn).

Er is wel een voorbehoud voor het gebruik van zowel chlorella als spirulina bij bepaalde aandoeningen. Heb je een auto-immuunziekte, een schildklierziekte, jicht of nierstenen en/of gebruik je medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken, raadpleeg dan eerst een arts voordat je spirulina/chlorella gaat gebruiken. Soms verergeren symptomen doordat je immuunsysteem van chlorella/spirulina nog actiever wordt en/of doordat de werking van je medicijnen wordt onderdrukt.

Spirulina poeder of tabletten gebruiken?

Wie op zoek gaat naar deze superfood zal zien dat er spirulina poeder en tabletten te koop zijn. Ik vind spirulina poeder niet lekker, ook niet in een groene smoothie, dus ik gebruik spirulina tabletten. Let erop dat je een goede, betrouwbare liefst biologische kwaliteit koopt. Lees etiketten en vermijd vulmiddelen. Kies je liever voor een mix van spirulina en chlorella, zo gebruik ik ze, klik dan hier. 

Hoeveel spirulina is aan te raden?

Een normale dosis voor volwassenen is circa 5 gram per dag en sporters kunnen wel 10 gram of meer per dag gebruiken. 

Superfoods worden pas interessant als je al hebt gekozen voor gezonde voeding. Superfoods gebruiken als aanvulling op junkfood of voeding gemaakt in een fabriek heeft niet zoveel zin. Dat is zonde van je geld. Eérst gezonde voeding, dan superfoods!

Ben je geïnteresseerd in een boek over superfoods en supplementen dan is De supplementenwijzer van Juglen Zwaan misschien iets voor je.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Ingrid Langen
Door

Ingrid Langen

op 08 Feb 2013

Hoi Marjolein, leuk, een artikel over spirulina! Ik gebruik het nu een half jaar en kan beamen dat het een uitstekend effect op je energie niveau heeft. Ook minder spierpijn en gewoon een soepeler lijf zijn de dingen die ik zo kan waarnemen. Ik vind het niet echt lekker maar neem trouw mijn schep spirulina iedere ochtend in de appelsap (biologische...). En ik had me al een tijdje afgevraagd wat nu precies het verschil is met chlorella. Is nu duidelijk en ik heb toch de goede keus gemaakt :-).

Tim
Door

Tim

op 14 Nov 2016

Chlorella heeft een harde celwand en moet dus eerst bewerkt worden om die te kraken. Bij spirulina hoeft dit niet en daarom kan spirulina ook vers worden gegeten. De wrange smaak en geur van spirulina ontstaat bij het droogproces waarbij ook een hoop voedingsstoffen verloren gaan. Het is daarom beter om het vers te eten want dan is het volledig geur- en smaakneutraal. Verder is het heel belangrijk om de bron van je spirulina te kennen. Tijdens het kweekproces absorbeert de cel alles uit de omgeving (ijzer, magnesium, vitaminen) maar dus ook eventuele vervuiling in het water. Veel goedkopere spirulina komt uit natuurlijke meertjes in China waar weinig controle is op de waterkwaliteit.

Bianca
Door

Bianca

op 08 Feb 2013

Wat leuk een artikel over spirulina. In januari heb ik mee gedaan aan de worlds biggest juicedetox van Jason Vale. Ik heb bij hem toen een potje wheatgrass, superfood en Spirulina besteld. Ik doe ze in mijn juice, maar leuk om duidelijk en in het Nederlands te lezen wat het nu is en doet. Sinds ik ben gaan juicen voel ik me veel energieker

Sandra
Door

Sandra

op 08 Feb 2013

Fijn artikel, ik zelf neem al bijna 10 jaar spirulina, ik kan niet meer zonder! In de winter neem ik er iets meer dan in de zomer.Er gaat geen dag voorbij dat ik ze niet neem. Zowel met echtgenoot als ik voelen er ons super mee, ik raad het ook iedereen aan vooral aan degene die energie missen!

Diana
Door

Diana

op 08 Feb 2013

Ik zat aan chlorella te denken, maar misschien is de combi met spirulina wel perfect....weet iemand een goed merk (liever geen poeder)?

Marianne
Door

Marianne

op 08 Feb 2013

op de website van leefbewust hebben ze veel keus. zowel poeders als tabletten en ook combinatiepakketten.En de prijs is ook heel aantrekkelijk!

Josee
Door

Josee

op 09 Feb 2013

Weer een artikel met zeer duidelijke uitleg! Ik gebruik al enkele maanden spirulina, mijn energie stijgt weer. Het is een uitstekend product.

liza
Door

liza

op 09 Feb 2013

Ik gebruik al een tijdje de chlorella pillen van de site leefbewust. Twijfel ook al een tijdje of ik de spirulina ook er bij zou bestellen. Ik denk dat ik het er toch bij neem bij mijn volgende bestelling.

Karin Gort
Door

Karin Gort

op 10 Feb 2013

Bedankt voor de wederom heldere uitleg. Ik heb een vraag: zijn er ook nog andere gerechten waar je spirulina in kan verwerken? Ik ben niet zo'n liefhebber van smoothy's.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 12 Feb 2013

Niet echt, spirulina is niet echt lekker. Ik zal er eens naar kijken. Je kunt dan kiezen voor tabletten die je met water wegdrinkt.

Annemarie
Door

Annemarie

op 15 Mar 2013

Een recept wat ik eigenlijk best heel lekker vind: 1 avocado, met een teentje knoflook, een kleine (rode)ui, een tomaat in kleine blokjes gesneden, beetje olijfolie, wat keltisch zeezout en evt. zwarte peper, EN Spirulina, en dat door elkaar mengen. Juist de toevoeging van spirulina maakt het eigenlijk heel erg lekker!

Patrick
Door

Patrick

op 03 Jan 2016

Ik doe spirulina in mijn boekweit of havermoutpap met wat zaden, noten, fruit, olie. Dan proef je er weinig van.

Caroline
Door

Caroline

op 11 Feb 2013

Ik slik nu 10 dagen Spirulina, maar tot nu toe ben ik alleen maar nog vermoeider dan ik al was. Daarnaast heb ik een zwaar hoofd en voel me emotioneel. Hoort dit erbij in het begin? En is het aan te raden gewoon door te slikken?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 12 Feb 2013

Hallo Caroline, ik kan dat op afstand niet beoordelen maar het lijkt erop alsof je lichaam aan het ontgiften is; je beschrijft symptomen van ontgiftingsverschijnselen. Maar normaal gesproken zouden die na enkele dagen moeten verdwijnen. Misschien kan je de inname wat minderen en het langzaam opbouwen? Blijf goed luisteren naar je lichaam, het heeft altijd gelijk. Eet ook vooral conform mijn adviezen in Eet meer Energie.

Ineke
Door

Ineke

op 13 Feb 2013

Dag Marjolein. Wat een goed artikel over spirulina. Ik gebruik sinds kort Chlorella, dankzij jou, maar ik denk dat ik nu sprulina erbij ga gebruiken.

Sonja
Door

Sonja

op 24 Feb 2013

De firma Chi heeft biologische Spirulina. Ik ga er ook mee beginnen, wist ook niet goed of ik Chlorella of Spirulina moest hebben. Maar na dit gelezen te hebben is het in mijn geval duidelijk Spirulina.

Jose
Door

Jose

op 10 Mar 2013

Hallo Marjolein, Een mooie blog weer over heerlijke extraatjes. Ik gebruik al jaren Greens, een heel groen poedertje dat ik door mijn verse jus d'orange doe 's morgens. In de versie die ik gebruik zit zowel spirulina als chlorella, met wat tarwegras. Het is zeker niet vies van smaak en geeft me een heel gezond gevoel. Komende week geef ik HRM professionals die binnen gemeenten werken les in strategisch HRM. Een les waarbij je van de buitenkant verwacht dat je er niet zo veel mee kunt als het gaat om het promoten van een gezonde levensstijl (voor vrouwen). Echter we gaan het hebben over stress en burn-out. En de gevolgen daarvan: ziekteverzuim en reintegratie. Dus ik neem mijn boeken mee en vertel ze over de bijnieruitputting en hoe je hier met voeding wat mee kunt. Soms zijn er studenten die het lastig vinden om dit tegen hun medewerkers te vertellen. Maar ik zeg ze dan; het gaat mij om het inzicht. Inzicht bij jou als student, zodat je eerst bij jezelf kunt kijken hoe het bij jou staat. En als jij dan een voorbeeld wordt binnen jullie organisatie - dan komen die mensen die stress hebben en een burn-out vanzelf bij jou om advies.

joyce
Door

joyce

op 26 Jul 2013

Ik gebruik thyrax voor de traagwerkendeschildklier. is het voor mij dan ook goed om spirulina te nemen of juist niet gr.joyce

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Aug 2013

Ik ken geen contra-indicatie voor Spirulina maar overleg altijd even met je arts. Het lijkt mij niet.

Maria
Door

Maria

op 16 Aug 2013

E is onderzoek geweest naar Chlorella, beter niet de goedkopere uit China nemen maar uit Taiwan dat schijnt de beste/zuiverste te zijn. Uit Hawaii komt ook Chlorella maar die stond niet bij het onderzoek. De link ben ik kwijt dus kan hem hier niet plaatsen. Ik neem zelf Vitamineral Green daar zit het beide in en nog meer, is een krachtige detox en supplement.

Neeltje verduijn
Door

Neeltje verduijn

op 23 Sep 2013

Mijn vraag, ik slik thyrac 1 1/2 tablet kan ik daar Greens power bij gebruiken..?.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 30 Sep 2013

Beste Neeltje, ja hoor, dat kan.

Lia Hoogland
Door

Lia Hoogland

op 07 Oct 2013

Beste marjolein, Het art. Over spirulina met veel aandacht geleden wat mij opviel is dat jij schreef over jodium in spirulina. Ik heb een boekje gelezen over Marcus Rohrer spirulina en daarin stond dat er in tegenstelling tot zeealgen GEEN JODIUM in spirulina zit. Hartgroet, Lia

Annelies
Door

Annelies

op 14 Oct 2013

Ik gebruik methotrexaat voor mijn reumatoïde arthritis. Kan ik ook spirulina gebruiken? Hartelijke groet, Annelies

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Oct 2013

Beste Annelies, je kunt altijd spirulina gebruiken. Ik ken methotrexaat niet. Als het een medicijn is, overleg dan met je huisarts als je dit zou willen afbouwen. Als je zuivel en gluten schrapt verwacht ik dat je er veel minder last van zult hebben. Probeer het een tijdje uit zou ik zeggen en kijk wat het voor je doet.

Marjo Heuvels-Alders
Door

Marjo Heuvels-Alders

op 27 Oct 2013

Hallo Marjolein, Ik volg je al een tijdje en vind het goed dat je zo bezig bent met het uitzoeken wat goed voor vrouwen is. Maar ik zie nu dat je Spirulina aan iedereen aanbeveelt. Ik heb een traag werkende schildklier en voor mij is dit middel absoluut niet geschikt. Er zit veel te veel jodium in , waardoor ik van de regen in de drup kan komen. Met andere woorden vrouwen, die iets aan hun schildklier hebben, moeten heel goed onderzoeken wat goed voor hun is. Zoek op internet naar bijv. Spirulina en schildklier en/of vraag het aan je huisarts/homeopaat. Voor mij werkt het om veel te lezen/internet om er achter te komen wat wel en niet goed is voor de schildklier. Soja is bijvoorbeeld ook slecht voor een traagwerkende schildklier.

Nicolle
Door

Nicolle

op 18 Jun 2014

Hallo Marjo, Het is idd erg verwarrend als zelfs internisten het er niet over eens zijn; traag werkende schildklier en Jodium. Zelf durf ik heet ook niet aan hoewel het erg aantrekkelijk klinkt. want met deze aandoening is extra energie méér dan welkom! Soja kan idd niet icm schildkliermedicatie zoals staat vermeld op de bijsluiter. Wie heeft het verrassende antwoord op de vraag; schildklier vs jodium? gr

Antoinette
Door

Antoinette

op 04 Nov 2013

Als eerste complimenten voor deze duidelijke/informatieve site! Nu even jou ervaring: Ik slik sinds 2 dagen Spirulina tabletten. Volgens gebruiksaanwijzing opbouwend, beginnend met 1 per dag en dit kan je gaan uitbreiden naar 6-10 pillen. Echter vanaf dag 1, met maar 1 tablet, heb ik een hyper gevoel met hoofdpijn en heb ik de afgelopen nachten niet kunnen slapen zo druk is het in de bol. Ik neem die ene tablet 's ochtends tijdens het ontbijten dus ver voor mijn nachtrust. Is dit een bijwerking die erbij hoort? Ik nam ze juist voor meer energie maar op deze manier wordt dat juist steeds minder :( en dan heb ik pas 2x 1 tablet geslikt. Ik gebruik daarnaast afwisselend Chiazaadjes en Gojibessen als toevoeging aan mijn ontbijt en voeding. Ik hoor graag of dit beginnersklachten zijn zodat ik door moet zetten of dat ik hier beter mee kan stoppen.

Hanneke
Door

Hanneke

op 19 Nov 2013

Hallo Marjolein Ik heb 20 jaar geleden eens een capsule Spirulina geprobeerd. Echter, ik werd er zo ziek van! Het kwam er van boven en vanonder uit. Met andere woorden: 24 uur op de pot gezeten. Verschrikkelijk. 2 weken geleden chlorella gekocht en om de dag een beetje in mijn pap gedaan. Het ging goed. Op de verpakking stond het advies dat ik 3 maatlepeltjes per dag kon innemen. Maar een paar uur later, nadat ik 1 maatlepeltje heb ingenomen, kreeg ik weer hetzelfde resultaat als 20 jaar geleden. Ik ben nog nooit zo ziek geweest. Ik bedoel maar! Ben ik hier de enigste in? En welke stof in de chlorella zou mij zo ziek hebben kunnen maken.

Marjolein Dubbers
Ann
Door

Ann

op 03 Mar 2014

Hallo Marjolein Ben erg blij met de duidelijke omschrijvingen van spirulina en chlorella, en heb chlorella aangeschaft maar wil eigenlijk beide gaan gebruiken in poedervorm. Ik ben chronisch pijnpatient en slik al jaren zware pijnmedicatie maar voel me met name de laatste weken moe en heb totaal geen energie in mijn lijf om ook maar iets aan te pakken. Zoals ik al zei ben ik begonnen met chorellapoeder, chiazaad, hennep, goijbessen de laatste drie verwerk in in de yoghurt s' morgens vroeg en de chorella drink ik nu nog met water. Ja het is niet lekker maar voorruit maar. Is het verstandig om ook spirulina erbij te nemen en kan ik het combineren met de chlorella. alvast bedankt voor je reactie. Ann

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Mar 2014

Hallo Ann, in principe kan je chlorella en spirulina prima combineren. Ik doe dat zelf in ieder geval ook. Ik gebruik ze juist als tabletten omdat ik de poeder inderdaad erg vies vindt. Wissel superfoods wel af. Blijf je lichaam verrassen zeg ik altijd.

Hilda
Door

Hilda

op 03 Aug 2014

Door te googlen over spirulina kwam ik op je site terecht,een tijdje terug was ik bij de tuinen voor superfoods en daar gaf die mevr me ook een potje met spirulinatabletten mee.Nog steeds had ik niet echt wat mee gedaan,puur omdat ik niet wist waar het goed voor was. Na onze vakantie ben ik begonnen met het drinken van groene smoothie en voeg daar 1 eetl lijnzaad en chia seed aan toe,gewoon omdat ik me fitter wil voelen en af wil vallen. Toen ook begonnen met de spirulinatabletten,eerst 3 keer per dag 1,nu zit ik op 3 keer per dag 2. Op het potje staat 3 keer per dag 3,daar moet ik dus naar toe werken. Kan jij me ook vertellen wat beter is de tabletvorm of de poeder door de smoothie? Bedankt voor je hele goede uitleg,prima site. Groetjes Hilda

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 04 Aug 2014

Beste Hilda, Het gaat erom wat jij het prettigst vindt. Vind je het fijner om tabletten te slikken, dan zou ik dat doen. De poeder is handig als je het bijvoorbeeld in smoothies wil doen. Hartelijke groet, Marjolein

Nicci
Door

Nicci

op 30 Oct 2014

Hallo, Allereerst dank je wel voor alle heldere artikelen, heb er al heel wat gelezen (sinds gisteren ha ha). Ik heb jaren in gezondheidwinkels gewerkt en diverse opleidingen gevolgd, en probeer nog steeds alle verandende inzichten bij te houden. Kan jij mijn vraag beantwoorden of spirulina geschikt is voor metabolic syndrome? Ik heb een partner met een waslijst aan klachten, en ja, na het lezen van je laatste artikel, het wordt tijd om ook aan me zelf te gaan denken. Dank je, Nicole

Angelique
Door

Angelique

op 25 Jan 2015

Ik meng al een tijdje spirulina door mijn groene smoothie maar lees dat spirulina ook gevaarlijk kan zijn. hoe zit het nou? Is het nou wel of niet gezond? Ze praten over zware metalen en dat het slecht is voor je cellen. Moet ik me zorgen maken? Groetjes, Angelique

Carina
Door

Carina

op 20 Feb 2015

Goedemorgen, Goed artikel! Ik gebruik zelf al geruime tijd Chorella. Ik heb eens de opmerking gehoord (van medewerker natuurdrogist), dat als je het geruime tijd gebruikt, je ook hierin een pauze moet nemen. Is dit inderdaad zo? Groetjes Carina

Miriam
Door

Miriam

op 20 Feb 2015

Dank voor je artikel......ben elke keer verbaasd hoezeer de dosering afwijkt van wat je in feite nodig hebt. Ik slik al een tijd spirinula maar blijkbaar in veel te lage dosis......

Anja
Door

Anja

op 27 Feb 2015

Goedemiddag, Ik slik al een paar jaren Spirulina. Nu merk ik dat mijn ogen erg glanzen, wat heel mooi is ! Maar ik was benieuwd, komt dit door de spirulina, en hebben nog meer mensen hier ervaring mee. groetjes Anja

Veerle
Door

Veerle

op 15 Oct 2016

Hallo Anja. Ik ben in augustus/september dit jaar begonnen met spirulina in poedervorm en ik merk ook dat mijn ogen stralen!!! Ik vind het ook mooi. Wist niet waardoor het kwam. Maar misschien komt het inderdaad wel door de spirulina haha. Groetjes! Veerle

Geertje
Door

Geertje

op 19 Mar 2015

Ik slik er 2 per dag. Uit laten testen door kinesioloog. Teveel is ook niet goed!

petray f
Door

petray f

op 20 Apr 2015

mag ik spirulina innemen aangezien ik medicijnen gebruik,(bloedverdunners,bloeddrukverlagers,cholesterol verlager)

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Apr 2015

Beste Petray f, gezien de hoeveelheid medicijnen die je slikt zou ik dit even afstemmen met je (huis)arts. Dat lijkt me het verstandigst.

Madeleine
Door

Madeleine

op 06 May 2015

Jij gebruikt zelf een combi van 50% spirulina en 50% chlorella. Krijg je dan niet te weinig binnen? Hoeveel moet je daarvan nemen, toch geen 10 tabletten of meer per dag?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 08 May 2015

Beste Madeleine, hoeveel iemand nodig heeft is voor iedereen verschillend. Ik zou het rustig opbouwen en kijken wat voor je werkt. Gaat het goed dan kun je er nog een schepje of tablet bij doen. Luister vooral naar je lichaam. En ja, het kan inderdaad oplopen tot 10 tabletten of meer per dag :-). Maar voel wat het voor je doet en luister goed naar je lichaam.

Madeleine
Door

Madeleine

op 09 May 2015

Bedankt voor je reactie. Ik heb het inmiddels besteld en in huis. Op de verpakking staat 15 per dag, maar op het internet hebben ze het over hoeveelheden tot wel 50 tot 60 per dag! Dat is wel een heel groot verschil. Hoeveel gebruik jij er per dag?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 May 2015

Beste Madeleine, zoals voor alles op dit gebied geldt zou ik het langzaamaan opbouwen. Dus begin rustig en kijk hoe dit gaat. Luister vooral goed naar je lichaam. Deze geeft precies aan wat het nodig heeft. Gaat het goed, dan kun je wat meer nemen. Dit is ook voor iedereen verschillend. Veel succes!

paula
Door

paula

op 03 Jun 2015

Ik ben vier weken geleden begonnen met chlorella en kreeg veel meer energie maar ik kreeg ook last van hartklopping. Nu ben ik weekje gestopt en ook de hartkloppingen zijn weg. heb je ook een idee hoe dat komt ? durf het nu niet meer te gebruiken.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 08 Jun 2015

Chlorella is een krachtige ontgifter. Bouw het langzaam op. Echt in kleine hoeveelheden. Zou je ook bij langzaam opbouwen hier last van krijgen stop er dan mee. Dan is het wellicht te krachtig voor je op dit moment. Spirulina kan dan beter voor je zijn.

ingrid
Door

ingrid

op 30 Sep 2015

Door een (gratis) flesje Spiralps ben ik gaan opzoeken wat Spirulina voor mij kan doen. Zo ben ik op je site terecht gekomen. Sinds enige tijd ben ik meer aandacht aan mijn voeding gaan besteden en ik denk dat Spirulina wel in mijn patroon past. Ik lees dat poeder en tabletten toch wel hun nadelen hebben in het gebruik (smaak bijv.). Als ik er vanuit mag gaan dat Spiralps een betrouwbaar product is dan kan ik het iedereen aanraden, want het is makkelijk te drinken en zelfs lekker.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 12 Oct 2015

Ik ken het niet maar dan denk ik toch dat er een zoetstof aan is toegevoegd. Spirulina is van zichzelf niet echt lekker.

Willy
Door

Willy

op 04 Oct 2015

Mag je bij spirulina ook nog magnesium en vit D bij nemen of hoef dat dan niet meer

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 05 Oct 2015

Beste Willy, ja hoor deze mag je er gerust naast gebruiken. Voel voor jezelf hoe dit voor je is. Dus luister goed naar je lichaam. Maar het is geen probleem om deze naast elkaar te gebruiken.

health
Door

health

op 21 Nov 2015

Wat ik dagelijks tot me neem is het volgende;p/m 17 gram chlorella poeder,de inhoud van 3 capsules royal jelly erbij,klein beetje groene stevia voor de smaak. Daarbij neem ik nog 1 capusle vitamine k2,3 capsules vitamine d3,1500 mg vitamine c. Dit is voor mij althans een prima combinatie. Ik ben bijna 60 jaar,gebruik geen enkel medicijn,heb geen enkel gebrek of ziekte en voel me jong energiek en fit. Santè!!!

Manuela
Door

Manuela

op 14 Feb 2016

Hallo Marjolein, Er is mij aangeraden om spirulina te gaan gebruiken omdat ik vegetarisch ben. Ik eet ook geen vis. In deze blog raad je een bepaald merk aan die het zuiverst is, maar als ik het aanklik wordt aangegeven not found. Mijn vraag is welk merk dit is? Ik zou uiteraard graag een goede willen maar ook voordelig, dit ivm. dat ik moet leven van een lage uitkering. Mvg. Manuela

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 15 Feb 2016

Beste Manuela, Dank je wel voor je allertheid. De link werkt nu weer.

Natasja
Door

Natasja

op 14 Feb 2016

Ik bedoel: als ik op de link klink krijg ik ook "not found"Graag zou ik ook het merk van jouw voorkeur weten. Op internet wordt ook gewaarschuwd voor merken waar te veel nitriet of nitraat in zit om de groei van de spirulina te bevorderen. Weet je daar ook meer van? Bij welke merken is dat wel/niet het geval?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 15 Feb 2016

Beste Natasja, de link werkt weer. Dank je wel voor het aangeven. Als je wilt weten of er teveel nitraat in zit kijk dan goed naar de dosering op de verpakking.

gw
Door

gw

op 25 Mar 2016

Dag Hoe lang kan je spirulina slikken? Ik slik het nu een half jaartje, kan het kwaad als je het langer gebruikt?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 29 Mar 2016

Nee hoor, dat kan geen kwaad. Afwisseling is wel goed. Dus af en toe even stoppen kan geen kwaad. En voel vooral ook hoe je lichaam reageert.

Francis Janssen
Door

Francis Janssen

op 19 Apr 2016

mag je met spirulina ook perindopril tert-butylamine sandoz gebruiken? Deze kreeg ik net van de arts voorgeschreven terwijl ik ook net gestart ben met spirulina.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 May 2016

Vraag dat even aan je arts voor de zekerheid.

Jedidjah
Door

Jedidjah

op 16 Jun 2016

Goedemorgen, op welk tijdstip van de dag kun je het beste spirulina innemen? Ik heb wel eens begrepen dat mineralen het beste snachts opnemen. ..is dat zo ?

Miriam
Door

Miriam

op 21 Jun 2016

Hoi Marjolein Ik heb poeder van chorella hoeveel heb ik dagelijks nodig en waar kan ik het in gebruiken??

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 22 Jun 2016

Mmm, poeder kan je eigenlijk alleen gebruiken in een groene smoothie want het is niet echt lekker vind ik persoonlijk. Daarom gebruik ik zelf graag tabletten. Bouw het langzaam op met een half theelepeltje, je lichaam kan hier heftig op reageren.

sam
Door

sam

op 04 Jul 2016

ik gebruikte al een lange tijd 0,5 tot 1 tablet Spiriulina en stapte eens over naar 2 per dag. ineens merkte ik dat ik teveel had genomen. ik kreeg teveel energie en heel mijn lichaam begon te stuiteren, het was heel erg eng en ik kon het niet tegenhouden. het leek wel alsof ik uit mijn eigen lichaam wilde stappen, want ik kon die energie niet aan en ik kon het niet stoppen. ik ben toen, het was al 's avonds laat, gaan joggen/hardlopen zodat ik de energie kwijt kon. en toen is het langzaam weggeëbt.. ik heb het erna nooit meer genomen omdat ik zo bang was. ik heb hetzelfde meegemaakt toen ik teveel pure chocola had genomen. heb jij dit al eerder gehoord?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 04 Jul 2016

Ha Sam, ja dat zou kunnen, dat dit te veel voor jou was. Het werkt bij iedereen anders en bij sommige mensen werken sommige stoffen blijkbaar sterker dan bij anderen. Het is altijd maatwerk en je moet uitzoeken wat bij je past. Het is daarom zeker goed om supplementen als spirulina eerst in kleine hoeveelheid uit te proberen en te kijken hoe je reageert. En het niet te nemen als je het niet fijn vindt.

Diane van Munster
Door

Diane van Munster

op 27 Sep 2016

Beste Marjolein Dubbers,Mag ik u wat vragen? Mijn naam is Diane en ik heb MS. Ik ben begonnen met een dieet van Groente Fruit en Vette vis. Elke dag Chlorella 4 tabletten en bij het ontbijt 1 theelepel Spirullina. Ook slik ik goede olie Lijnzaad Visolie Teunisbloem in goede verhouding. Volgens mijn Therapeut moet ik Vitamine C en E bij slikken en Zink. Hoe denkt u daar over? Bevatten deze zoet en zout wateralgjes niet genoeg vitamines. Ik slik ook vitamine D bij. Logisch want Nederland is soms niet zonnig. En Curcuma ontstekings Remmend. Graag verneem ik uw Reactie. Diane

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 30 Sep 2016

Beste Diane, als je niet zeker weet of je naast spirulina en chlorella nog wel extra vitamine C en E en zink nodig hebt (wat ik me kan voorstellen want die 2 samen verschaffen best veel van die stofjes) lijkt het me verstandig dat je deze vraag aan je therapeut stelt. Die is goed op de hoogte van jouw persoonlijke situatie, vraag hem of haar om je uit te leggen waarom hij/zij denkt dat dit nodig is. Dat je extra vitamine D slikt is wel handig, want dat zit niet in spirulina of chlorella en inderdaad krijgen we in Nederland ook niet voldoende zon.

Raphaëla Frerejean
Door

Raphaëla Frerejean

op 15 Nov 2016

Goede middag dames , Ik heb zelf artrose en een hoge bloeddruk, haar uitval, energieloos en moe, allergische reacties en een zwakke darm heb en ik ben ook vaak depri! Sinds ik spirulina poeder in mijn yoghurt drankje mix samen met: chiazaad, hennepzaad, gebroken lijnzaad. Voel ik mij vitter en lijken mijn ontstekingen meer onder controle te zijn! Ben ik minder moe en depri en heb ik geen last met de stoelgang :) Ook breekt mijn haar niet meer af en voel ik mij een stuk beter :) Mijn hond geef ik het ook hij heeft last van meerdere allergieen! Hij krijgt nu aangepaste voeding en spirulina en verse knoflook :)

annemarie
Door

annemarie

op 29 Nov 2016

graag wil ik weten of je bij gebruik van anti depressiva ook extra spirulina moet gebruiken ? Ik gebruik het nu dagelijks ongeveer 2 eetlepels per dag in poedervorm.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 05 Dec 2016

Beste Annemarie, je kunt je het best tot een deskundige arts of therapeut wenden met deze vraag. Ik kan geen uitspraken doen over wat iemand nodig heeft (laat staan wat je 'moet' gebruiken!) aan supplementen, zeker niet als daarnaast medicijnen worden gebruikt.

Astrid
Door

Astrid

op 17 Feb 2017

Hoi Marjolein. Wat kun je het beste gebruiken in aanvulling op een Multi: spirulina, chlorella of marine fytoplankton? En is het dan daarnaast nog nodig om Omega-3 te gebruiken?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Feb 2017

Dat is afhankelijk van wat je zelf het fijnste vindt Astrid. Lees ook eens mijn blogs over chlorella en over fytoplankton (https://energiekevrouwenacademie.nl/chlorella-mini-algje-dat-werkt-als-een-tijger-in-je-tank/ en https://energiekevrouwenacademie.nl/marine-fytoplankton-basis-van-alle-leven-en-volop-energie/). Je kunt één van de drie eens uitproberen naast de multi. Ik geef geen individueel advies over wat je verder nodig hebt, ga te rade bij een orthomoleculair arts als je precies wilt weten wat voor jou het best is. Vergeet ook niet dat ik altijd aanraadt om éérst goede voeding te kiezen en alleen als aanvulling een paar supplementen.

Els
Door

Els

op 22 Aug 2017

Hoi Marjolein, ik gebruik gerstegras en tarwegras, zit daar genoeg van beiden in; chlorella en spirulina? deze gebruik ik vanwege mijn reumatische klachten.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 28 Aug 2017

Gerstegras en tarwegras zijn heel andere producten dan spirulina of chlorella Els. Het zijn scheuten van tarwe en gerst die tot poeder vermalen zijn. Spirulina en chlorella zitten hier dus niet in, het zit sowieso nergens “in”, je koopt het los.

Laura
Wieneke
Door

Wieneke

op 08 Mar 2022

Goedemorgen Marjolein, dank je wel voor je fijne artikel. Zou je met ons willen delen welk merk jij gebruikt? Ik vind het erg lastig om in het grote aanbod te zien welke biologisch en zo puur mogelijk is. Het zou me zeer helpen. Fijne dag! Liefs, Wieneke

Marjolein Dubbers
Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!