Chiazaad: bron van vele bouwstoffen
4 min. leestijd

Chiazaad: bron van vele bouwstoffen

Chiazaad kan een positieve bijdrage leveren aan je gezondheid als vrouw, want deze kleine zwarte zaadjes bevatten veel van de bouwstoffen die we dagelijks nodig hebben. Daarbij kan het je ook helpen bij het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel en kunnen je darmen er ook blij van worden. Ik eet om de paar dagen wel een eetlepel gemalen chiazaad. Laat me je uitleggen waarom.

Wat is chiazaad?


Chiazaad komt van de Chiaplant (Salvia Hispanica); een Mexicaans familielid van de muntplant. De bloemen van deze plant produceren kleine zaadjes die een beetje lijken op maanzaad dat je misschien wel kent. Deze plant werd duizenden jaren lang door onder andere de Maya’s en Azteken gebruikt als voedsel en als medicijn. De zaadjes stonden er met name bekend om dat ze een energieboost gaven en het uithoudingsvermogen vergrootten: als de krijgers van de Azteken lange afstanden moesten hardlopen kregen ze een handjevol chiazaadjes mee.

Wat doet chiazaad?

Chiazaad kan een bijdrage leveren aan je gezondheid, want de verschillende eigenschappen ervan zijn speciaal voor vrouwen 40+ nogal gunstig.

Om je een indruk te geven, chiazaad bevat onder andere magnesium, omega 3-vetzuren, calcium, eiwitten, selenium, ijzer, kalium en volop vezels. Met name onze darmen hebben volop vezels nodig om goed hun werk te kunnen blijven doen.

Naar mijn mening zijn veel vrouwen 40+ ondervoed in voedingsstoffen. Chiazaad is een prima bron om verschillende belangrijke voedingsstoffen aan te vullen. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat je daarvoor chiazaad wel eerst fijn moet malen in bijvoorbeeld een koffiemolentje; hierdoor komen de voedingsstoffen vrij. Ongemalen chiazaad geeft wel de vezels die je darmen nodig hebben.

Chiazaad helpt mee je bloedspiegel in balans te brengen

Als je chiazaadjes tien minuten laat weken in water dan wordt het geheel een beetje gelei-achtig. Indien deze gelei in je maag komt dan zorgt dit ervoor dat de omzetting van koolhydraten naar suikers/glucose wordt vertraagd. Dit helpt mee om je bloedsuikerspiegel in balans te houden, waardoor er minder insuline hoeft te worden aangemaakt.

Een stabiele bloedsuikerspiegel houdt op zijn beurt je hormonen weer beter in balans wat erg belangrijk is voor ons vrouwen 40+.

Bovendien draagt minder aanmaak van insuline bij aan makkelijker gewicht verliezen. Dankzij het gelei-effect heb je ook eerder een vol gevoel, wat misschien voor jou mooi is meegenomen als je wilt afvallen.

Chiazaad helpt mee om spieren op te bouwen

Chiazaad is rijk aan eiwitten, die je nodig hebt om spieren en ander weefsel in je lichaam op te bouwen. Ideaal dus voor de sportende vrouw die werkt aan omzetting van vet naar spieren door middel van krachttraining. Spieren verbruiken meer calorieën in rust dan vet, dus meer spieren zijn óók heel goed voor je als je je gezonde gewicht wilt bereiken.

Absorptie van calcium voor je botten en hart

Chiazaad draagt tevens bij aan een goede absorptie van calcium; de belangrijkste bouwstof voor onze botten, waar we als vrouwen 40+ zuinig op moeten zijn. Dit in tegenstelling tot melk dat juist calcium onttrekt aan je botten. Goede opname van calcium is ook belangrijk voor het samentrekken en ontspannen van spieren. Bedenk hierbij dat je hart ook een spier is. Heel belangrijk voor vrouwen 40+ want er overlijden veel meer vrouwen aan hart- en vaatziektes dan aan bijvoorbeeld kanker.

Belangrijke bron van omega 3; het voedsel voor je hersenen

Tot slot bevat chiazaad een hoog gehalte aan omega 3-vetzuren; de gezonde meervoudige onverzadigde vetten die we zo nodig hebben om onze hormonen in balans te houden.

Omega 3 remt ontstekingen en kan daardoor het risico op hart- en vaatziekten verlagen.  Daarbij is omega 3 belangrijk voedsel voor je hersenen. Heb je het gevoel watten in je hoofd te hebben: week een handje chiazaad in een groot glas water en drink het op. Drink nog een tweede glas want water op zich is ook heel goed voor je hersenen!

Bijwerkingen van chiazaad; let op!

Je lichaam is de beste raadgever en heeft altijd gelijk. Chiazaad is niet voor iedereen geschikt. Het kan een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en misselijkheid veroorzaken. Dit wordt vaak veroorzaakt door de vele vezels die het bevat. Bouw het dan langzaam op. Heb je last van verstopping dan zijn deze vezels juist een voordeel. Maar drink dan vooral ook voldoende water want anders kunnen de vele vezels juist weer tot verstopping leiden. Eet bij last van verstopping ook altijd volop groenten, dat zijn de beste “gangmakers” die je kunt eten!

Wat soms helpt is om de zaadjes eerst even te laten weken. Chiazaad heeft net als ongebrande noten en zaden een enzymenlaagje dat moeilijk te verteren is voor je darmen. Sommige mensen ervaren hierdoor de bovengenoemde darmklachten. Ook zijn er mensen die een allergische reactie krijgen van chiazaad. Nogmaals, je lichaam heeft altijd gelijk, verminder of stop met chiazaad als je het gevoel hebt dat het niet goed voor je is.


Pas ook op voor het bloedverdunnende effect

Chiazaad heeft een bloedverdunnende en bloeddrukverlagende werking.

Daarom is er een contra-indicatie met bloedverdunners, bloeddrukverlagers en vochtafdrijvende medicijnen. Dit betekent dat je bij gebruik van deze medicijnen chiazaad beter niet kunt gebruiken. Kijk eens of je in overleg met je arts de bloeddrukverlagers kunt afbouwen en gebruik van chiazaad kunt opbouwen. Chiazaad is natuurlijker voor je lichaam dan medicijnen.

Pas dus ook op als je een te lage bloeddruk hebt; ook dan is chiazaad niet geschikt voor je. Kijk dan eens bij mijn andere superfoods zoals hennepzaad, spirulina, chlorella en gojibessen.

Hoe gebruik je chiazaad?

Chiazaad is op allerlei manieren heel makkelijk te gebruiken. Maak er een gel van door het te weken in water en gebruik het als basis voor je eigengemaakte muesli-ontbijt. Je kunt het ook over een salade strooien, over je rijstwafel met avocado-spread, zalm of amandelpasta of gebruik het in een smoothie. Meng het door je quinoa. Zoals voor alles geldt ook hier: eet het met mate en wissel het af met andere superfoods.

Veel natuurvoedingswinkels en webwinkels verkopen tegenwoordig chiazaad. Let goed op de kwaliteit ervan en kies bij voorkeur biologisch. Mijn favoriete merk vind je o.a. hier. 

Zoek je gezonde recepten met chiazaad, kijk dan eens in mijn e-books Optimaal Ontbijten, Levende Lunches, Slimme Snacks of Geniale Groenten. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

BronnenLisette Heijboer
Door

Lisette Heijboer

op 15 Jun 2012

Super interessante blog over Chiazaad. Er valt nog een hoop te leren over de juiste en gezonde voeding, en daarom ben ik ontzettend blij met EVA!

Mireille
Door

Mireille

op 04 Mar 2014

Chiazaad helpt uitstekend voor allerlei vrouwelijke kwaaltjes . Ik zit in de 3de graad oteoporose en ben ( nog maar 60 ) . Chiazaad helpt mij met de aminozuren die ik bijna niet aanmaak. Dus een goede medicatie op natuurlijke basis

Pauline Bruil
Door

Pauline Bruil

op 15 Jun 2012

Dat chiazaad gezond is, dat wist ik wel. Maar dat het zoooo gezond is, wohw, verrassend en boeiend. Dit bevestigd maar weer: Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding...

De Clercq Marianne
Door

De Clercq Marianne

op 02 Sep 2013

Geachte,Ik eet elke morgen havermoutpap gedrenkt de avond ervoor in water + moringa poeder, omega 3-6-9 olie, schapenyoghurt met levende bacteriën en iets werkt niet. Ik denk dat ik allergisch aan yoghurt ben want ben gemakkelijk geconstipeerd. Ik eet wel elke maaltijd iets van vezels rijst, quinoa etc en daarbovenop nog moringapoeder waar ook veel vezels in zit. Moet ik misschien meer drinken? Bewegen doe ik voldoende... Ik zou graag chiazaad willen gebruiken want lees dat dit alles heeft wat we nodig hebben net als melkproducten. Er zit wel geen vit b12 en d in maar in moringapoeder die ik neem zit het wel en vult het dus aan.Ik wil dus inderdaad niet teveel vezels eten ook niet of geraak echt geconstipeerd. Hoe raad je aan ermee te beginnen en moet ik een graan bij een maaltijd weglaten?Mvg Marianne

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 03 Sep 2013

Beste Marianne, als je denkt dat je allergisch bent voor yoghurt zou ik eerst proberen om dat eens weg te laten. Het zal een kwestie van uitproberen zijn. Chiazaad en lijnzaad kunnen helpen bij obstipatie dus dat zou je kunnen proberen. En zeker minimaal 2 liter water drinken is ook echt nodig. Anders hebben die vezels ook niet veel zin. Ik zou de granen alleen weglaten als je wilt afvallen maar dan nog zou ik havermout en quinoa in beperkte mate blijven gebruiken. Eet vooral ook groentes en fruit, dat mis ik in je verhaal.

De Clercq Marianne
Door

De Clercq Marianne

op 04 Sep 2013

Dag Marjolein,Bedankt voor je reactie! Ik laat inderdaad de melkproducten weg. Ik zou willen weten hoeveel chiazaad je mag gebruiken per dag en hoe spreiden? Ik eet 's morgen havermoutpap (1/2) tas geweekt in water de avond ervoor + 5ml okinawa omega 3-6-9 olie van amanprana + 5ml moringa poeder en nu ook chiazaad. Wanneer eet ik het beste fruit daar ik het liever niet meng met koolhydraten daar ik gehoord heb dat je fruit moet splitsen en 20' voor de maaltijd eten omdat fruit snel verteerd en zo niet kan rotten in de darm? Ik sport veel en weet dat ik meer fruit zou moeten eten maar hoeveel is dat en hoe en wanneer en tot wanneer het beste eten om GI spiegel constant te houden. Als ik opsta drink ik 2 glazen lauwwarm water dat ik de avond 25' gekookt heb. Daarvan wordt ik lekker warm en nadien doe ik yoga en douche en nadien als ik honger krijg eet ik. Wanneer eet ik dan fruit en welk fruit is het gezondste. ik ben mager en moet dus niet letten op koolhydraten. Vandaar dat ik ook havervlokken, rijst, quinoa, zoete aardappelen eet maar heb gelezen dat 1 kop volkoren granen voldoende is per dag. Mag ik dan nog een maaltijd met aardappelen vb. zoete aardappelen als 3e maaltijd of weer een graan. Teveel vezels moet je heel veel drinken niet en dan het chiazaad. Ik eet altijd rauw en gestoomde groenten met olijfolie en braden in kokosolie. Ik wil zeker geen gewicht verliezen dus zou willen weten wat ik het beste eet met een bezige en sportieve en toch wel gestresteerde dag? Ik heb energie genoeg en wordt elke morgen om 5u op om te bewegen want zo functioneer ik en ga wel rond 22u slapen. Ik eet niet meer na 19u want de darmen gaan met de kippen slapen. Het zou fantastisch zijn om me meer raad te geven over het bovenste daar ik nog wat zoek.Ben ook al menopause en maar 44 jaar.heel erg bedanktGroetjes Marianne

Gusta
Door

Gusta

op 21 Nov 2015

HalloKan ik chiazaad ook gebruiken in de brooddeeg .

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 23 Nov 2015

Beste Gusta, het kan wel, alhoewel verhitten niet heel goed is.

Monique
Door

Monique

op 16 Jun 2012

Hoi Marjolein, Allereerst wil ik je bedanken voor al je waardevolle berichten en de fantastische site EVA. Dit is wat wij vrouwen nodig hebben. Het artikel over Chiazaad heb ik met veel interesse gelezen en wilde het gelijk bestellen,maar het is niet meer op voorraad bij superfood! goed teken, schijnbaar heeft iedereen het massaal besteld.Nu maar op zoek waar het nog meer verkrijgbaar is.Fijn weekend en nog gefeliciteerd met het slagen voor je examen. Monique:)

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 17 Jun 2012

Hallo Monique, er zijn meer webwinkels waar je chiazaad kan krijgen, dus even googlen. En dank voor je complimenten en feliciaties! Nu lekker met EVA aan de slag en nog meer waardevolle informatie erop. Vitale groet, Marjolein

Greetje
Door

Greetje

op 25 Apr 2013

Bij de gezondheids winkel ,een pond voor 7,95 Ben vanavond begonnen ,heb gehoord dat het goed is voor de opvliegers dus nu maar afwachten.

Co van den heuvel
Door

Co van den heuvel

op 21 Aug 2013

Aardbeienjam zonder suiker 400 ml2 doosjes aardbeien 2 el chiazaadjes 1 el vanille extractSnufje zout Optioneel: rasp van 1/2 biologische citroen Doe de aardbeien in een steelpannetje en breng aan de kook. Draai het vuur laag en roer voorzichtig door. Zodra er wat sap vrij komt, voeg je de chiazaadjes toe. Laat nog 15 minuten pruttelen en voeg dan de vanille, het zout en eventueel de rasp toe. Druk met een vork wat fijn, of gebruik een staafmixer voor een nog fijnere structuur. Doe in een pot, draai de deksel stevig dicht en zet op de kop om af te koelen. Als het eenmaal afgekoeld is, hebben de chiazaadjes ervoor gezorgd dat de jam mooi stevig is. Bewaar ongeveer 1 week in de koelkast. Tip: Vries in! Tip 2: Erg lekker over ijs ;-)Hierbij een lekker recept met chia zaadjes

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 22 Aug 2013

Dank je wel Co voor het delen! Chiazaadjes als bindmiddel in de jam, wat een superidee!

Nicolette
Door

Nicolette

op 17 Jun 2012

Wat een supertips Marjolein!Ik volg ze trouw allemaal op, heb gisteren gelijk een pond Chiazaadjes gekocht en vanochtend in de yoghurt met fruit geprobeerd (eerst geweld natuurlijk). Nu heb ik een vraag: kan ik lijnzaad/ lijnzaadolie en visoliecapsules nu achterwege laten? Als ik zo lees wat Chiazaadjes doen lijkt het mij anders wat veel van het goede worden! M.a.w. ik gebruikte 1 eetlepel lijnzaad, 1 scheutje lijnzaadolie en 1 visoliecapsule per dag.Overigens gaat ondanks alle gezonde voeding en beweging waardeloos met de opvliegers, reden waarom ik morgen een eerste acupunctuurbehandeling onderga. Help me hopen dat het werkt!! Alle goeds en keep it up. Hoop dat je weer fitter voelt.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 17 Jun 2012

Hallo Nicolette, ik ben er een voorstander van om zoveel mogelijk te variëren. Dus je kunt chiazaad toch eens vervangen door lijnzaad of visolie. Zo blijf je je lichaam verrassen. Jammer dat het nog niet lukt met de opvliegers. Heb je mijn artikel hierover al eens gelezen. https://energiekevrouwenacademie.nl/energieke-vrouwen/overgangsklachten-2/overgangsklacht-opvliegers/ Zie de kennisbank onder overgangsklachten voor het geval deze link niet werkt.Ik ben erg benieuwd of je baat hebt bij acupunctuur. Laat je het ons weten? Veel sterkte ermee!Vitale groet, Marjolein

rianne
Door

rianne

op 04 Dec 2012

Mijn opvliegers verdwenen toen ik stopte met eten van suikers. Het was toeval en later hoorde ik dat dat inderdaad wel meer voorkomt dat die 2 samengaan.

Judith
Door

Judith

op 23 Oct 2013

Hallo,Mijn moeder had ook veel last van opvliegers. Sinds het gebruik van kombucha ging dit over. Kombucha is voor veel klachten goed, helpt ook goed voor PMS.ps. wat een prachtige site, heel veel leerzaams. Bedankt Marjolein.

carolien tigchelaar
Door

carolien tigchelaar

op 10 Oct 2013

ik gebruik een eetlepel gebroken hennepzaadjes per dag ivm de opvliegers , het kan door yoghurt , sla , mij helpt het goed , groetjs.

Nicolette
Door

Nicolette

op 19 Jun 2012

De Chiazaadjes bevallen goed! Ziet er alleen een beetje onsmakelijk uit maar vooruit. Ik denk toch dat ik veilig kan stoppen met de visoliepillen als ik zie wat ik nu allemaal binnenkrijg. Die visolie is namelijk best duur. Ik lees een geweldig boek: 'Superfood' van Steven Pratt. Alleen nog in het Engels verkrijgbaar. Wie weet waar het nog in het Nederlands verkrijgbaar is?O ja, en de acupunctuur: pas 1 keer geweest, merk (nog) geen verschil in opvliegers. Maar ze gaf wel aan dat ik te 'Ying' eet: veel te veel koud eten en rauwkost wat in mijn geval een aanslag schijnt te doen op mijn spijsvertering. Nu moet ik 's ochtends aan de soep (iieeek) of rijstepap.... To be continued.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 19 Jun 2012

Ha Nicolette, tja het enige nadeel van chiazaad is dat je daarna wel even je tanden moet inspecteren of er geen zwarte zaadjes tussen zitten :-) Ik hoor graag wat uiteindelijk heeft geholpen om je opvliegers onder de duim te krijgen. Sterkte ermee!

Ina van de klundert
Door

Ina van de klundert

op 03 Jul 2012

he val ik hier zomaar binnen en lees hier dat de zaadjes ook helpen tegen de opvliegers??????? Ik heb ze al 22 jaar is niet leuk meer ik vind het genoegHeeft iemand wel eens gehoord dat je opvliegers ook instand worden gehouden door hoge bloeddruk medicijnen???? ik las zoeites in het blad van de hartstichting. ik slik Atenelol en Aprovel is jullie daar iets van bekend??? ik hoor het graag

Marjolein Dubbers
Roos
Door

Roos

op 22 Jul 2012

Hallo, klopt het dat chiazaad prostaatkankerverhogend en je triglycerine in het bloed verhoogt.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 24 Jul 2012

Hallo Roos, daar heb ik niets over gelezen in allerlei artikelen die ik toch gelezen heb over superfoods. Ik vraag me af waar je dit gehoord hebt.

Nancy
Door

Nancy

op 23 Jan 2015

De gevaarlijke bijwerkingen van Chiazaad http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/107970-de-gevaarlijke-bijwerkingen-van-chiazaad.htmlWerkt bloedverdunnend , niet bewezen , maar voor mannen niet raadzaam bij prostaatkanker. kan leiden naar allergische reacties zoals bv gezwollen tong ea helpt niet bij afvallen Conclusie Chiazaden zijn een zeer voedzame voedingsbron. Wanneer Chiazaad met mate wordt geconsumeerd in een afwisselend dieet, dan blijven eventuele neveneffecten hoogstwaarschijnlijk binnen de perken. Eet liever geen Chiazaad wanneer u zwanger of zogend bent. Mocht u Chiazaad specifiek gebruiken om af te vallen, stop hier dan mee. Dit is weggegooid geld, zoals verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond.

Christel
Door

Christel

op 28 Dec 2012

Wellicht ben je in de war met lijnzaad.Hartelijks,Christel

Marlies
Door

Marlies

op 03 Aug 2012

Geweldig dat er niet alleen reacties door lezers gegeven worden, maar ook door Marjolein gelijk op wordt gereageerd met goede info! Ga zo door met deze website!

maria
Door

maria

op 07 Aug 2012

hallo, ik heb geen last gehad van opvliegers, behalve als ik andere thee dronk, bijv. kamille. zeker 4 mokken vol van (zwarte)thee en solidago. we dronken dat altijd omdat mijn man vond dat het hielp tegen zijn prostaatklachten.

Anneloes Hendrix
Door

Anneloes Hendrix

op 08 Sep 2012

Chiazaad? Nooit van gehoord, maar ik ga er meteen opuit, om dit in huis te halen. Ik hoop echt dat het helpt. Ik hoop dat het ook in Waalwijk verkrijgbaar is en dat het ook een beetje betaalbaar is, eerlijk gezegd. Ik doe n.l. ook mee aan superchallenge, en de aanschaf van de voedingsmiddelen die je daar voor nodig hebt, zijn wel een aanslag op de portomonaie en bijna niet haalbaar voor mensen die rond moeten komen met een minimum inkomen. Lieve gr.

JvZ
Door

JvZ

op 11 Sep 2012

Ik gebruik al een paar weken chiazaad en hennepzaad. Elke ochtend maak ik een shake van 200 gram magere yoghurt, 100 gram fruit, 20 gram chiazaad en 15 gram hennepzaad en nog een eetlepel Whey Proteïne Isolate,Nu wil het geval dat ik er vreselijke maagpijn en diarree van krijg. Wat doe ik niet goed? Ik lees nergens iets over allergieën voor Chia en Hennep?Alvast hartelijk dank!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 12 Sep 2012

Beste Jannetjet, ik tot nu toe 1 keer gelezen dat iemand maagpijn krijgt van chiazaad. Ik krijg het zelf van yoghurt trouwens. Als je 1 ingredient uit je shake laat, kun je uitproberen wat de probleemveroorzaker is. Je kunt je vraag ook stellen op de facebook groep, ga dan naar https://www.facebook.com/groups/energiekevrouwenacademie/ daarvan zijn inmiddels bijna 400 vrouwen lid. Succes en sterkte ermee!

Dominique
Door

Dominique

op 21 Sep 2012

Hallo, kun je het chia zaad alleen innemen als het een gel is? Ik doe het tot nu toe helemaal in mijn yoghurt namelijk.Alvast bedankt!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 24 Sep 2012

Ha Dominique, nee hoor, je kunt chiazaad ook gewoon strooien als zaadjes. Dus gebruik het waar je maar wilt. Smakelijk. Hartelijke groet, Marjolein

Diana Cornelissen
Door

Diana Cornelissen

op 24 Sep 2012

Hallo,bedankt voor de tip , ik vroeg me alleen af mag je het dagelijks gebruiken of hoeveel is voldoende voor het beste resultaat?Groetjes Diana Cornelisse

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 24 Sep 2012

Hallo Diana, ja hoor, chiazaad mag je dagelijks gebruiken. Ik gebruik meestal een volle theelepel maar ik wissel het wel af met andere superfoods. Groet, Marjolein

marika
Door

marika

op 24 Sep 2012

ik gebruik chia zaad nu 2 weken en ik voel me prima heb normaal last van de wisseling naar de herfst maar nu totaal geen last. is echt fantastisch

m
Door

m

op 27 Sep 2012

ik ben in januari 2012 bevallen met een keizersnee en een infectie gehad nu ben ik nog steeds niet de ouder nog rg vermoeid en bijna geen energie arts kan niets vinden . zou de chiazaad iets voor mij kunnen betekenen zodat ik weer meer energie krijg en mijn ijzer ook stabiel blijft?mvg m..

Barbara
Door

Barbara

op 01 Oct 2013

Hoi, Ben je ook al getest op coeliakie? Ik heb dat na mijn bevalling (ook keizersnede) ook gekregen, bleef maar moe en futloos en werd niet beter. Gelukkig heeft mijn arts daar snel op getest, maar de meeste artsen vergeten dit te testen of weten er überhaupt maar weinig vanaf...

SJOUKJE
Door

SJOUKJE

op 29 Sep 2012

Hoi Marjolijnik lig al jaren in bed hoofdzaak dystrofie met veel pijn daardoor ben ik het gaan gebruiken want mijn overgang is al jaren voorbij Maar mij rug ernstig kapot hopelijk is dit voor mij toch nog een redmiddel dat ik mij wat beter ga voelen en het ook voor dystrofie helpt wat van alles de boosdoener is graag hoor ik dat liefs en vast bedankt

Monique Holslag
Door

Monique Holslag

op 07 Oct 2012

Heb vandaag een zakje Chia zaad in een natuurwinkel gekocht: 500 gr voor € 7,95. Heb gezien dat via internet kopen niet altijd goedkoper is..... dus even rondneuzen in reguliere gezondheidswinkels is zeker de moeite waard! Gr. Monique

nabi
Door

nabi

op 27 Nov 2013

Ik heb vandaag ook een zakje gekocht in de jumbo... 500 gr voor maar 3.95 :D

viviane
Door

viviane

op 12 Oct 2012

mag je chiazaad ook innemen als je medicatie moet nemen ? bloedverdunners , bloeddruk, insuline voor de suiker ? groetjes viviane

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 15 Oct 2012

Er is mij geen contra-indicatie bekend van chiazaadjes, het is gewoon voeding, geen supplement. Sterkte ermee!

Ánnemarie
Door

Ánnemarie

op 01 Dec 2012

Bij een lage bloeddruk is het niet verstandig om Chia te nemen, heb ik begrepen. En ook uitkijken geblazen bij het gebruik van bloedverdunners !

diane
Door

diane

op 25 Dec 2012

Ik gebruik bloedverdunners en na overleg met de trombosedienst kan ik het gewoon gebruiken.

wendy
Door

wendy

op 04 Sep 2013

Hallo Marjolei,In hierboven geschreven artikel schrijf je;Chiazaad heeft een bloedverdunnende en dus bloeddrukverlagende werking. Daarom is er een contra-indicatie met bloedverdunners, bloeddrukverlagers en vochtafdrijvende medicijnen. Echter schrijf je weer iets ander als reactive op Viviane!!!!Wat is het nou???????? Mag je nou wel of niet bloeddrukverlagende medicatie met chiazaad nemen.Bedankt

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 04 Sep 2013

Met bloeddrukverlagende medicijnen oppassen met chiazaad. Ik begrijp niet goed welke reactie je van mij bedoelt op Viviane??

Tineke
Door

Tineke

op 23 Oct 2013

12 oktober 2012 reactie van Viviane

Tineke
Door

Tineke

op 23 Oct 2013

Marjolein, In het artikel over chiazaad heb je het over eventuele bijwerkingen omdat het bloedverdunnend kan werken en dus niet in combinatie met bloedverdunnend gebruikt mag worden. Ook niet als je een lage bloeddruk hebt. Hoe zit het nu precies?

roodenburg
Door

roodenburg

op 12 Feb 2014

chiazaad is erg bloedverdunnend en mag niet zondermeer worden ingenomen. mijn man slikt bloedverdunners en heeft aanvullend een tijdje chiazaad gebruikt. bij de trombosedienst werd toen extra dun bloed aangetroffen. oppassen dus!!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 17 Feb 2014

Dat staat ook vermeld in mijn blog!

Cristel
Door

Cristel

op 06 Oct 2014

Hallo, kunnen de dokters dan de hoeveelheid medicijnen niet aanpassen? Ik ga om de 2 weken naar het labo om de bloedwaarde te meten en naargelang de uitslag wordt de bloedverdunnende medicatie aangepast. Ik heb deze morgen voor het eerst chiazaadjes gebruikt, ik hoop vooral dat ik er meer energie van krijg. In '93 heb ik een nier-pancreastransplantatie gehad, in '99 een hersenifarct en nu heeft men vastgesteld dat ik lijdt aan pulmonale hypertentie( druk in in de longen en rond het hart te hoog)daardoor heb ik nogal moeite met ademen en altijd vreselijk moe. Dus ik hoop echt dat die zaadjes gaan helpen om wat meer energie te krijgen.

Marga
Door

Marga

op 13 Oct 2012

Ik doe een eetlepel in de ochtend door de smoothie en een eetlepel in yoghurt met een halve appel en halve eetlepel honing, erg lekker...

Sofie
Door

Sofie

op 15 Oct 2012

Ik ben een meisje van 12 en gebruik het ook.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 18 Oct 2012

Helemaal top Sofie!!

Eskildsmoebelpolstring.Dk
Door

Eskildsmoebelpolstring.Dk

op 19 Oct 2012

It's an awesome post in support of all the web users; they will obtain benefit from it I am sure.

muis14
Door

muis14

op 03 Nov 2012

Ik gebruik al een tijd chiazaad. Ik doe een dessertlepel in mijn quinoa ontbijt. Dit bestaat uit gekookte quinoa, chiazaad, wat goij-bessen, kokos, en yoghert. Heerlijke start van de dag en ik voel me een stuk beter in mijn vel.

Monique_t
Door

Monique_t

op 04 Nov 2012

Gisteren voor het eerst Chiazaden gekocht. Wat ik erover lees is heel interessant, bedankt. Maar ik heb een vraag over het weken van de zaden. Moeten ze gekneusd worden om gelbolletjes te vormen? Alvast dank.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 07 Nov 2012

Nee hoor, gewoon weken, er valt niet veel te kneuzen aan die kleine zaadjes!

Monique_t
Door

Monique_t

op 09 Nov 2012

Intussen ondervonden hoe het werkt. Eigenlijk hou ik niet zo van dat gel-gevoel. Ik voeg ze pas op het laatst toe bij gerechten maar ze vormen erg snel die gel. Kan ik dat ook vermijden? Hoe kan je Chia-zaden droog gebruiken?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 10 Nov 2012

Ja hoor, gewoon door een salade strooien!

Mia Robben
Door

Mia Robben

op 12 Nov 2012

Ook ik ben een grote fan, van shia-zaden!!! En gebroek ze overal bij over de salade in de yogort, als gel, in zelf gemaakte crakers, zelfs over gebakken eitjes. echt onmisbaar geworden.

Elise
Door

Elise

op 12 Nov 2012

Heeft het dezelfde effecten op iemand van mijn leeftijd (20)? Ik lees heel vaak over modellen die chiazaad eten. Ik ben van nature overigens erg dun, dus voor de lijn hoef ik het niet te doen.

coby klazinga
Door

coby klazinga

op 21 Nov 2012

Ik ga morgen direct deze chiazaadjes kopen. Ben zeer enthousiast geworden door de reacties.

Elizabeth
Door

Elizabeth

op 30 Nov 2012

Ook ik ben aan de chiazaden begonnen wel met begeleiding van mijn huisarts omdat mijn cholesterol vel te hoog was ik kreeg daarvoor statines in pilvorm, en wilde daarvan af. Maar wat ik nergens tegenkom is dat je met het gebruik van chiazaden tenminste 6 glazen puur water per dag moet drinken. Dit werd mij verteld in de reformwinkel waar ik de chiazaden koop anders kon je andere kwalen krijgen

Ánnemarie
Door

Ánnemarie

op 01 Dec 2012

Ik ben net begonnen met Chiazaad, en ik merk dat ik er zo'n vol, opgeblazen en zelfs een beetje misselijk gevoel van krijg. Gaat dat wennen of heb ik gewoon pech ?En ik las dat je op moet passen met chia als je een lage bloeddruk hebt ( wat ik dus heb), dus het is wel belangrijk om je te orienteren voor je dit gaat nemen, denk ik.

aletta
Door

aletta

op 28 Dec 2012

Dat heb ik ook! Ik ben 2 weken geleden met die zaadjes begonnen omdat m'n stoelgang niet top was. Ben nog aan het zoeken naar de juiste dosis en het juiste moment. Kreeg idd ook een opgeblazen, misselijk gevoel en ging veel (stinkende) winden laten, maar op ontlastingspatroon nog geen invloed. Vanochtend leek het beter te gaan: allereerst, voor thee&ontbijt, wat chia-gel opgegeten, daarna vol glas thee gedronken en daarna pas ontbijt (muesli en meer thee) genomen. Morgen nog maar eens op deze manier doen, kijken of het weer goed gaat.

Lisette
Door

Lisette

op 04 Dec 2012

Kun je chiazaadjes ook gebruiken bij de ziekte van crohn????

Marco de Vries
Door

Marco de Vries

op 12 Dec 2012

Ik ben ook sinds kort begonnen met Chia zaden en ben er erg enthousiast over! Via een vriendin ben ik op Superfoodme terecht gekomen. Erg veel informatie over een gezonde leefstijl en veel lekkere dingen!

Suzanne
Door

Suzanne

op 20 Dec 2012

Chiazaad bevat inderdaad veel vitamines en minerales zoals bijvoorbeeld magnesium en is daarmee een voedzame en gezonde toevoeging aan het voedingspatroon Waar ik mij een beetje aan stoor zijn de 'feitjes' die bij het verhaal staan. Ik heb er 1 gecheckt namelijk de stelling: chiazaad bevat 500% meer calcium dan melk. Chiazaad bevat per 150g 90mg Calcium. Melk bevat per 150ml 123mg Calcium. Dit klopt dus niet! De andere genoemde stellingen heb ik niet gecheckt maar ik vind het belangrijk dat dit soort informatie wel klopt en wordt gecheckt voordat het op internet wordt gezet. Er worden al zoveel dingen geroepen over voeding dat het wel belangrijk is dat de info klopt.Bronnen: - http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3157/2 - Nederlandse Voedingsmiddelentabel (Voedingscentrum)

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 21 Dec 2012

hallo Suzanne, je hebt helemaal gelijk. Ik ben ervan uitgegaan dat ik informatie van een betrouwbare bron gebruikte. Blijkbaar niet. Ik zal er eens even kritisch naar kijken en dit aanpassen. Dank je wel voor je reactie.

Mariecke
Door

Mariecke

op 27 Jul 2013

150 gram chiazaad is sowieso heel wat moeilijker weg te werken dan een glas melk. Die vergelijkingen storen mij ook altijd, omdat dit het beeld vertekenen.

Cara
Door

Cara

op 31 Aug 2014

Toevallig kwam ik dit (zeer interessant!) artikel tegen en hier wil ik toch graag op reageren. De link die hier wordt vermeld refereert naar sesamzaad en niet naar chiazaad! Chiazaad bevat dus wel degelijk een stuk meer calcium: http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3061/2 Maar het klopt natuurlijk wel dat iemand niet snel 150 gram chiazaad in één keer zal wegwerken ;)

Annelien
Door

Annelien

op 25 Dec 2012

Op de website van Hellen Q kun je leuke receptjes vinden met chiazaad. Wat dacht je bv van een "Chia-zaad energiereep" http://www.eetgoedvoeljegoed.com/2012/08/chia-zaad-energiereep.html Ik heb ze zelf nog niet gemaakt, maar wil het deze vakantie gaan maken. Ik gebruik chiazaad nu zo'n twee weken en mijn gezichtshuid lijkt met de dag beter te worden. Het lijkt wel of mijn meeëters langzaam verdwijnen, mijn poriën minder grof worden en mijn rimpels minder diep worden!!! Ik strooi trouwens gewoon iedere avond een eetlepel over mijn groenten....

Ineke Strijder
Door

Ineke Strijder

op 29 Dec 2012

Duidelijke uitleg over de chiazaadjes. Ga straks naar de estafettewinkel en ze proberen. Ga ze ook aan mijn man geven. Ik had er eens iets over gehoord maar nu is mij een hoop duidelijk

Hanneke
Door

Hanneke

op 04 Jan 2013

Ik ben aangesloten bij de Weigtwatchers....waar valt Chiazaadjes onder.....ik heb het nodig om in te passen in mijn pro points menu/schema.....

Petra
Door

Petra

op 27 Apr 2013

Hanneke, ik doe ook aan WW (online) en heb alle gegevens ingevoerd. Daar kwam uit dat 5 gram (1 afgestreken eetlepel) 1 punt is.

Henriet
Door

Henriet

op 07 Jan 2013

Ik maak van de gel een heerlijke sladressing,gewoon naar smaak scheut citroensap,zout, stevia.en allerlei gedroogde tuinkruiden ,shaken maar, en eventueel voor de mayonaisesmaak maar één theelepel mayonaise toevoegen.

Dini Medze
Door

Dini Medze

op 12 Jan 2013

Mijn vraag is,ik heb het prikkelbaar darmsyndroom,is chiazaad hier ook het goede middel voor?

groothuis
Door

groothuis

op 20 May 2013

ik wil dat ook erg graag weten

Anne Cox
Door

Anne Cox

op 14 Jan 2013

Heb vandaag chiazaad geprobeerd. Prettig verzadigd gevoel klopt wel maar nu lig ik in bed met een geweldige diarree aanval. Ben al liters vocht kwijt. Lijkt me toch ook niet de bedoeling. Is er een alternatief voor deze zaden?

mentaal afvallen
Door

mentaal afvallen

op 19 Jan 2013

Hello there, I found your web site by means of Google whilst looking for a similar matter, your web site came up, it appears good. I have bookmarked it in my google bookmarks.Hello there, just become aware of your blog thru Google, and located that it's really informative. I am gonna watch out for brussels. I will be grateful in case you continue this in future. Lots of other folks will probably be benefited from your writing. Cheers!

Lydia
Door

Lydia

op 22 Jan 2013

Hallo,Heerlijk al deze info! Ik heb al een aantal keren de vraag gezien of het zaad gebruikt mag worden bij de ziekte van Crohn.... Mag het gebruikt worden bij zwangerschap?Ben benieuwd! Groet, Lydia

Natasja
Door

Natasja

op 01 Feb 2013

Op je eerste vraag heb ik geen antwoord, maar las net dat het nog moet worden uitgezocht of het geschikt is bij zwangerschap. Kijk uit dus!groeten, Natasja

gradie
Door

gradie

op 01 Feb 2013

hallo heb nu al een aantal weken chiazaadjes in gebruik en ben er heelblij mee. mijn bloeddruk is al een stuk omlaag. en bij het sporten heb je veel meer energie. en voel mij er super goed opgoetjes

Grietje
Door

Grietje

op 04 Feb 2013

Eet sinds 4 maanden smorgens Havermoud in water met een eetlepel chiazaad en een handje bojibessen en 5 gedroogde abrikozen. Mijn cholesterol is van 8.2 naar 5.2 gegaan. Groetjes

Ann Vanhagendoren
Door

Ann Vanhagendoren

op 07 Feb 2013

Mag dit gebruikt worden bij ziekte van Crohn? Omdat ik van verschillende mensen lees dat ze er diarree van kregen. Groetjes

Liby
Door

Liby

op 07 Feb 2013

Chiazaadjes niet alleen maar goed ! ........."Het nuttigen van Chiazaden is gevaarlijker dan veel mensen denken. Chiazaden bezitten een bloedverdunnende werking. Zeker personen die bloedverdunners gebruiken dienen zeer voorzichtig te zijn met het gebruik van Chiazaad. De combinatie van beiden kan namelijk tot ernstige bloedingen leiden." Bron : mens-en-gezondheid.infonu.nlÉn ook .... "Chiazaad is niet voor iedereen geschikt. Het zaad heeft een bloedverdunnende werking en mensen die bloeddrukverlagende of vochtafdrijvende medicijnen gebruiken, moeten het zeker niet nemen. Ook mensen met een te lage bloeddruk kunnen beter geen chiazaad nemen. Andere bijwerkingen van chiazaad zijn een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree. In sommige gevallen kan chiazaad een allergische reactie veroorzaken." Bron : www.gezondheidsnet.nlWees gewaarschuwd

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 08 Feb 2013

Dank voor deze informatie Liby, ik heb de tekst aangepast.

heidi beens
Door

heidi beens

op 08 Feb 2013

Hoi Marjolein, kun je me uitleggen waarom bij een lage bloeddruk chiazaadjes minder geschikt zijn? Ik gebruik ze nl. ook en heb een lage bloeddruk.

Alie Wouda
Door

Alie Wouda

op 09 Feb 2013

Chiazaad bevat 65 % omega 3 vetzuren, 1400% meer magnesium dan broccoli, 800% meer fosfor dan melk, 600% meer omega-3 vetzuren dan Atlantische zalm, 500% meer calcium dan verse melk, 500% meer Calcium meer eiwiten dan kidney bonen, 300% meer IJzer dan verse spinazi, 300% meer Selenium dan Lijnzaad, 100% meer kalium dan bananen, 10o% meer vezeld dan zemelen.De verhouding Ca: Mg: Ph is 2:1:2..... als daar een verstoring in gebracht wordt dan krijg je problemen met de spiercontractie, botopbouw etc.Bloeddruk heeft met contractie van de spieren te maken... bij sommige mensen is er een verstoring in de verhouding. Maar dat hoeft niet met het Chiazaad te maken te hebben. Kijk naar andere producten die ook ingenomen worden. Dus het totaal beeld.

Jolanda
Door

Jolanda

op 08 Feb 2013

Ik gebruik sinds 3 weken dagelijks chiazaad. Als ontbijt meng ik 50 gr havermout, 2 eetl. chiazaad, 1 eetl. kaneel, 1 eetlepel sesamzaad, 1 ei en iets water tot een smeuig geheel. Ik verwarm kokosolie en daarin smeer ik het mengsel uit tot een soort van pannenkoek en bak het aan beide kanten. De 'koek' snij ik in vierkantjes dat is mn ontbijt. Terwijl ik hier mee bezig ben eet ik wat Gojibesjes. Voel me er goed bij! Goeie regelmatige stoelgang. Ik betaal overigens €9,25 voor een kilo chia en bestel het bij een diervoederzaak.

Petra
Door

Petra

op 10 Feb 2013

hoi Jolande, Wel goedkoop bij de diervoedingzaak maar is t biologisch? Ik vind t zelf wel belangrijk dat t bio is omdat er anders misschien toch weer pesticiden of andere giftige stoffen zijn gebruikt..

Li
Door

Li

op 02 Mar 2013

Hallo, dat is een mooie prijs wel voor een kilo. Heb wel paar vraagjes welk merk chaizaden heb je gekocht? Hoorde dit bij het assortiment of moesten ze het speciaal bestellen voor je? Is dierenzaak onderdeel van een landelijk keten of is hij alleen plaatselijk?

Esther
Door

Esther

op 24 Sep 2013

Hallo Jolanda,Wat goedkoop die chiazaden bij de dierenwinkel. Ik koop ze bij de DA drogist of reformwinkel en betaal €10,- voor 500gram. Maar is dat dus precies dezelfde zaadjes als de chiazaden in de reformwinkel?Groetjes Esther

jasper
Door

jasper

op 21 Jan 2014

Dag Jolanda, zou je me kunnen zeggen om welke diervoederzaak dit gaat?Groet Jasper

Yvonne
Door

Yvonne

op 09 Feb 2013

Ook ik gebruik sinds kort chiazaad, ik hoop dat het een positieve invloed gaat geven op mijn gezondheid. En ik ben heel erg blij met alle informatie die ik hier kan vinden ;-)

Maria
Door

Maria

op 09 Feb 2013

Sinds deze week gebruik ik chiazaad.Ik heb ook bijna een week griep(met hoge koorts) achter de rug, maar het gaat nu zienderogen vooruit (blij).Of dit mede door het zaad komt? weet ik niet. Ik heb normaliter een lage bloeddruk, maar het gebruik van chia bevalt me goed en vind ik lekker. Ik drink 2 glazen per dag (2x2 thl)met water en vruchtensap (soms vers geperst). Ik ben benieuwd hoe het verder zal gaan.

Dimphey
Door

Dimphey

op 09 Feb 2013

Naar mijn idee zijn de zaadjes ook geschikt bij de ziekte van Crohn. Start met bijv. een kleine eetlepel en kijk hoe dit uitpakt, ieder lichaam reageert immers anders. Ik heb vorige week een colitis ulcerosa patiënt geadviseerd chia te gebruiken, zij heeft er erg veel baat bij. Zorg dat je voldoende glazen water drinkt, vanwege de grote hoeveelheid vezels. Bij een te lage vochtinname kan de inname van vezels juist leiden tot obstipatie i.p.v. een gezonde stoelgang.

Anoniem
Door

Anoniem

op 21 Feb 2013

Ik Lees al die reacties hier,maar ik heb al van alles geprobeerd om me wat lekkerder in mijn vel te voelen maar niets helpt.ik ben er nu achter gekomen als je gewoon probeerd zo gezond mogelijk te eten,dus iedere dag wat fruit en groente en genoeg drinkt vooral water en iedere dag wat beweegt dat dat het allerbeste is,en voldoende bruin brood ook.ik ga mijn geld aan dit soort dingen allemaal niet meer uitgeven,het helpt allemaal niets bij mij dan.en als ik me te ziek voel ga ik liever naar de huisarts.ook voldoende rust nemen is ook heel goed ik knap daar ook van op het is gewoon een combinatie van,rust,beweging,gezonde voeding genoeg drinken vooral water,en vooral positief blijven,zoek situaties en mensen op die jou vrolijk maken.zo denk er over.daar kunnen al die kruiden en drankjes niet tegen op.

ineke
Door

ineke

op 27 Feb 2013

Ik ben begonnen met de chiazaadjes en bevallen heel goed, geen hongergevoel meer, maar nu kom ik er achter dat je ze niet mag gebruiken als je hoge bloeddruk hebt. ik gebruik Amlodipine in de ochtend, mag ik dan chia sávonds gebruiken?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Mar 2013

Hallo Ineke, lees even mijn blog over chiazaad, ze werken juist bloeddrukverlagend dus er is een contra-indicatie met lage bloeddruk. Bij een hoge bloeddruk zouden ze je juist wel eens kunnen helpen! Dus jij mag ze wel gebruiken.

Javid Sinha
Door

Javid Sinha

op 03 Mar 2013

I ended up your blog a few weeks back and I seriously can not get enough! Please keep writing!

Yvonne
Door

Yvonne

op 09 Mar 2013

Ook ik heb een te hoge bloeddruk en slik hiervoor medicijnen, Enalaprilmaleaat en Hydrochloorthiazid. Ik las over chiazaad en was zeer enthousiast hierover. Maar inmiddels lees ik dat bij te hoge bloeddruk je het niet in moet nemen.Hoe zit dat nu? Snap er niet veel meer van. Graag reactie.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 13 Mar 2013

Ha Yvonne, chiazaad kan het bloed verdunnen en heeft daarom eenzelfde werking als medicijnen tegen een te hoge bloeddruk die hetzelfde doen. Dat zou dus dubbelop zijn. Ik heb verschillende clienten gehad waarvan de (veel) te hoge bloeddruk snel naar beneden ging toen ze gingen eten conform mijn aanbevelingen in Eet meer Energie, mijn gratis e-book. Hou dus je bloeddruk in de gaten en probeer van de medicijnen af te komen, uiteraard in overleg met je arts. Het is veel clienten al gelukt door alleen hun voeding aan te passen.

Corina
Door

Corina

op 14 Mar 2013

Welke energiebooster kan ik, als lage bloeddruk persoon, dan nemen? Of eerst maar gewoon in lage dosis proberen?

mevr. Borremans
Door

mevr. Borremans

op 15 Mar 2013

Hallo, ook ik eet tegenwoordig Chia zaad.Al een paar maanden iedere dag.Merk nog niks van vit worden of andere positieve dingen Ik eet het smorgens (2 eetlepels) in de soya melk (suikervrij) met cornflakes en gio pitjes. Ik koop alles op de markt dat scheelt heel veel. Ik wacht af of ik er ooit iets van ga merken ??!!

Lijf & Balans » nwe nieuwsbrief
Marisca
Door

Marisca

op 24 Mar 2013

Hallo, Mijn huisarts heeft wel eens geopperd dat ik een spastische darm kan hebben maar ik ben veel te bang voor het onderzoek dus 100% zeker is het niet. Elke avond na het avondeten had ik buikpijn, darm krampen en verstoppingen. Tot de dag kwam dat ik Chiazaad probeerde. Elke ochtend eet ik een bakje yoghurt met 1 eetlepel Chiazaad. Ik heb de zaadjes bij een gezondheidswinkel gekocht voor € 8,95. Ik had juist last van alle bijwerkingen (Het kan een opgeblazen gevoel, winderig, diarree en misselijkheid veroorzaken, al had ik geen last van diaree maar van verstopping). Nu in de zaadjes elke dag eet heb ik hier nauwelijks nog last van.Succes allemaal!

Maris
Door

Maris

op 29 Mar 2013

Ik lees op een aantal sites dat chia niet wordt aangeraden voor mensen met een hoog triglyceride gehalte. Chia zou dit gehalte verhogen ! Een optie zou dan zijn Salba ( dit is een soort chia zaad ). Wie weet hier meer over ?

Cindy
Door

Cindy

op 30 Mar 2013

Hallo Marjolein, wat een goede blog zeg! Maar wat ik me nou nog afvraag, kan ik chia zaadjes ook zo gelijk door bijv mijn kwark strooien of is het toch beter deze eerst in water te doen tot het jelly wordt. Alvast bedankt!

Sandra
Door

Sandra

op 09 Apr 2013

Ik ben allergisch voor eieren en als ik nu iets bak waar eieren in moeten dan vervang ik 1 ei voor: 1 eetlepel Chiazaad en een kwart kopje water.

Karin
Door

Karin

op 10 Apr 2013

Hallo, even een vraagje! Ik heb tarwegras, hennepzaad & chiazaad gekocht. Kan ik dat alle 3 elke dag gebruiken of moet je dit afwisselen. Ben heel erg benieuwd naar je antwoord. Metname wil ik het gebruiken voor meer energie, betere huid heb rosacea ontstekingen in mijn gezicht. Meer binnen krijgen van de omega 3-6-9. Groetjes

Floor
Door

Floor

op 15 Apr 2013

Goedendag, ik lees veel goede verhalen over chiazaad. Is het ook goed voor mij? 28jr, slank, geen hoge bloeddruk, heel erg moe, 4jr geleden een zware burnout gehad, spastische darm. En zou u mij prive een mail willen sturen met daarin een link naar het juiste chiazaad? vrgr. Floor

Mariatheresa
Door

Mariatheresa

op 17 Apr 2013

Hallo, helaas heb ik al vele jaren een hoge bloemdruk en natuurlijk gebruik ik bloeddrukverlagers, maar helaas, veel bijwerkingen maar de bloeddruk zakt niet. Misschien toch maar Chia-zaad? Hebben hier mensen ervaring mee? Lieve groeten van Mariatheresa

Petra
Door

Petra

op 27 Apr 2013

Marjolein, je geeft aan dat je goed op de kwaliteit van de zaadjes moet letten. Maar hoe weet ik waar ik dan precies op moet letten? Hoe zie je verschil?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 28 Apr 2013

ha Petra, je kunt het niet zien, maar ik bedoel dat biologisch altijd beter is dan niet-biologisch. En dat moet op de verpakking staan.

Nicole
Door

Nicole

op 02 May 2013

Goedenavond Marjolien,Ksan je chiazaad gewoon gebruiken bij een Gastric Bypass (maagverkleining en darmomleging) Ik hoor graag van je.Groetjes Nicole

thea
Door

thea

op 09 May 2013

beste marjolijn , ik ben gisteren begonnen maarcdat wellen is niets voor mij.Kan ik de zaadjes gewoon in mijn yohurt strooien ?

Els
Door

Els

op 10 May 2013

Het is heerlijk om er crackers van te makenWhose butt do you want to kick today? These Endurance Crackers are extremely light and crispy while providing long-lasting energy. They are also vegan, gluten-free, soy-free, nut-free, sugar-free, and oil-free to boot! Feel free to change up the seasonings and spices as you wish! Nutritional info follows. Inspired by Chocolatree Cafe in Sedona, AZ.Ingredients (22 large crackers) •1/2 cup chia seeds •1/2 cup sunflower seeds •1/2 cup pepita seeds (or pumpkin seeds) •1/2 cup sesame seeds •1 cup water •1 large garlic clove, finely grated •1 tsp grated sweet onion •1/4 tsp kosher salt, or to taste •Herbamare & kelp granules, to taste (optional)Instructions •1. Preheat the oven to 325F and line a large baking sheet with parchment paper. •2. In a large bowl, mix the seeds together. In a small bowl, mix the water, grated garlic, and grated onion. Whisk well. Pour the water mixture onto the seeds and stir until thick and combined. Season with salt, and optional Herbamare and Kelp granules, to taste. Add spices or fresh herbs if you wish. •3. Spread the mixture onto the prepared baking sheet with the back of a spoon until it’s less than 1/4 inch thick. Not to worry if a couple parts become too thin, you can just patch them up. •4. Bake at 325F for 30 minutes. Remove from oven, slice into crackers, carefully flip onto other side with a spatula. Bake for another 30 minutes, watching closely after about 25 minutes. The bottoms will be lightly golden in colour. Allow to cool completely on the pan. Store in a container or plastic baggy. •Nutritional Info: (per cracker, makes 22 large crackers): 77 kcals, 6 grams fat, 4 grams carbs, 0 grams sugar, 3 grams fibre, 3 gram protein.

Sara
Door

Sara

op 21 May 2013

Met Halloween of griezelfeestjes in groene limonade en je hebt kikkerdril! Dit deed mijn moeder altijd toen ik jong was en we waren er allemaal dol op!

purple
Door

purple

op 07 Oct 2014

nou dat vind ik nog eens een leuk idee ! hoeveel deed je er dan in ??

ilja
Door

ilja

op 25 May 2013

Ik heb het idee dat er een objectieve mening over chiazaad wordt gegeven gelukkig! Ook de keerzijde wordt genoemd, zodat je zelf een goede keus kunt maken of je het wilt gebruiken of niet. Dat is iets dat ik vaak mis in informatie. Wat ik me nog wel afvraag is dat er wordt gezegd dat het familie van de munt plant is, maar salvia is toch salie? Groetjes, Ilja

Marijke
Door

Marijke

op 26 May 2013

Sinds enige tijd pas ik een streng voedingspatroon toe door geen suiker(ook geen fructose, weinig zout en koolhydraten te eten i.v.m. natte macula degeneratie. Mijn bloeddruk is doorgaans 100/75 à 80 en ik ben 61 jaar. Ter aanvulling wil ik graag dagelijks chiazaad gaan gebruiken. Raad u mij chiazaad aan? En is chiazaad van G&W uit China onbewerkt en net zo goed als chiazaad uit Zuid-Amerika? Vriendelijke groet,

Marijke
Door

Marijke

op 26 May 2013

Toevoeging: Kan visolie met EPA en DHA door chiazaad worden vervangen? Vriendelijke groet,

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Jun 2013

Ja, maar op latere leeftijd heeft het lichaam er wel meer moeite mee om de ALA uit chiazaad om te zetten in EPA en DHA. Misschien is krill-olie een oplossing voor je?

C.Steen
Door

C.Steen

op 14 Sep 2014

Hoi Marijke,Hoe gaat het nu met je natte macula? Wat doe je, en wat laat je?Groet, C. Steen

linda
Door

linda

op 30 May 2013

en chiazaad is glutenvrij! Ik gebruik in de ochtend boekweitvlokken met sojamelk en nu 1 dessertlepel chiazaad afgewisseld met heel lijnzaad. Warm maken en je hebt een soort van pap die op havermout lijkt. Heel voedzaam en het geeft heel veel energie.

purple
Door

purple

op 07 Oct 2014

maar heel lijnzaad verlaat je lichaam toch ook zo weer zonder dat je er iets aan hebt gehad? ik heb begrepen dat je heel lijnzaad eerst moet pletten ?? ik doe het in de koffiemolen en dan door de johurt ivm mijn stoelgang nu kan ik elke dag naar het toilet zonder problemen

Chia fresca | missFromage
Door

Chia fresca | missFromage

op 16 Jun 2013

[...] je schijnt er ook niet te veel van binnen te moeten krijgen. Het geeft energie en er worden talloze gezondheidsvoordelen aan toegeschreven, maar er wordt ook op een verslavende werking gewezen. Wie bloedverdunners of [...]

Wie gebruikt er lijnzaad - en hoe? - Pagina 2
Door

Wie gebruikt er lijnzaad - en hoe? - Pagina 2

op 22 Jun 2013

[...] [...]

Ina
Door

Ina

op 22 Jun 2013

Het lukt mij niet om het gratis e-book te downloaden

chris10
Door

chris10

op 06 Jul 2013

iemand raadde mij chiazaad aan omdat ik aan het afvallen ben zij maakte mij uw site bekend ik werd enthousiast van uw pagina vooral omdat chiazaad zou helpen bij het afvallen maar ik ging nog even verder kijken op google en gelijk onder uw site stond er een site die beweerd dat de zaadjes helemaal niks doen voor afvallers , ik had toen al een zakje gekocht voor 10 euro vraag me nu dus af waarom beide site zo tegenstrijdig zijn ???? en vooral wat is de waarheid???

sabine
Door

sabine

op 17 Jul 2013

ik ben naar een homeopaat geweest en deze raadde mij aan om chia zaad te nemen, ik neem echter ook bloeddrukverlagende middelen, kan dit kwaad ? ik had hem dit gezegd en hij had aangeraden om de medicatie af te bouwen, mag ik nu dat zaad nemen ?

Gabriël Verbeek
Door

Gabriël Verbeek

op 18 Jul 2013

Mijn vrouw gebruikt ze sinds een half jaar elke morgen. Met geweldige resultaten. Ze voelt zich energieker, huidklachten bijna weg, minder menstruatieklachten etc.etc. Iedere morgen staat er een glas water te weken op het aanrecht en dat is grotendeels het ontbijt:) Waarom schrijf ik dit als man. Een blije vrouw is een zegen voor mij als man:)

Anneke
Door

Anneke

op 19 Jul 2013

Vanmorgen voor het eerst de chia-zaadjes gebruikt door m'n muesli met fruit. Met als resultaat dat ik de rest van de ochtend op bed lag met enorme darmkrampen, diarree en heftige zweetaanvallen. Daar schrok ik wel van. Kan je zo heftig reageren op deze supergezonde zaadjes? Ik doe ze niet geweekt (dus zo uit het zakje) in de muesli.

Mariecke
Door

Mariecke

op 27 Jul 2013

Dag Marjolein,Je schrijft dat chiazaad meer goede stoffen bevat dan een aantal voedingsmiddelen die we kennen zoals broccoli, zalm of bananen. Bevat chiazaad meer van deze voedingsstoffen per 100 gram? Of per dosering (waarschijnlijk een handje)?Ik vraag dit, want het is makkelijk om 200 gram zalm, of broccoli te eten op een dag, maar 200 gram chiazaad is erg veel.Er wordt ook vaak gezegd dat peterselie meer vitamine C bevat dan citroen of kiwi, maar het is natuurlijk een hele toer om zoveel peterselie te eten. Een kiwi is makkelijker weg te snoepen.

Carmen
Door

Carmen

op 06 Aug 2013

Ik werk sinds kort bij de Natuurwinkel en wij verkopen het heel veel! Chia zaad is erg lekker door de yoghurt met wat honing, noten, haver/muesli vlokken en eventueel wat goji bessen (vol anti oxidanten)Ik gebruik het zelf sinds een aantal dagen en ben benieuwd wat voor werking het op mijn lichaam heeft.Succes allemaal!

weer en wonder middel?
Door

weer en wonder middel?

op 11 Aug 2013

[...] banner verdwijnt als je lid wordt van Bodynet! Meldt je nu snel en gratis aan! Chiazaad: (bijna) alles wat een vrouw nodig heeft een gladde aal blijft altijd glad. Met citaat [...]

petra
Door

petra

op 26 Aug 2013

Mag je naast chiazaad ook nog Plantina multi vitamine slikken? If is dat niet nodig?

Annie
Door

Annie

op 26 Aug 2013

ik zie nu net weer de goji bessen voorbij komen in Carmen haar berichtje, enig waar je deze kunt halen?

avalon1960
Door

avalon1960

op 30 Aug 2013

Kan ik zowel chiazaad als hennepzaad dagelijks gebruiken of is dat teveel van het goede?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 03 Sep 2013

Kan maar ik zeg altijd variatie, variatie, variatie. Niet iedere dag hetzelfde. Je lichaam heeft veel verschillende bouwstoffen nodig.

Mariecke
Door

Mariecke

op 31 Aug 2013

Jammer dat er op kritische vragen geen antwoord wordt gegeven.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 03 Sep 2013

Ik doe mijn best maar de hoeveelheid reacties loopt soms een beetje uit de hand :-))

Myriam
Door

Myriam

op 05 Sep 2013

Hallo iedereen, ik ga regelmatig naar een voedselspecialist, het is een dokter! En hij werkt met het systeem yin en yang, heel interessant, hij meet je en dan weet je direct hoe het met je is en wat je moet doen om in evenwicht te zijn! Je vindt er alles op internet over, ik mag bijvoorbeeld maar één stuk fruit eten per dag,anders verzuurt mijn lichaam, groetjes, Myriam

anna
Door

anna

op 09 Sep 2013

Hallo allemaal,hoeveel chia moet ik eten om mijn bloeddruk omlaag te krijgen. Weet iemand dat uit ervaring?Gr., Anna

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Sep 2013

Beste Anna, er is wel meer nodig om je bloeddruk omlaag te krijgen dan alleen het eten van chiazaad. Als je gaat eten conform mijn aanbevelingen in mijn gratis e-book Eet meer Energie dan ben je zeker een heel eind op de goede weg. Je kunt daar wat chiazaad aan toevoegen voor de variatie. Maar ga geen chiazaad eten om je bloeddruk naar beneden te krijgen!

Nel van Keeken
Door

Nel van Keeken

op 15 Sep 2013

Heb net op aanraden van onze zoon, deze zaad gekocht en ik ging even op internet kijken wat het precies voor me zou doen. Ik werdt er helemaal blij van, totdat ik las dat het niet gebruikt mag worden door mensen die bloedverdunners gebruiken. Zowel mijn man als ik gebruiken dat helaas. Toen ik 42 jaar was kreeg ik een hart infarct, zonder aanleiding. Toen was nog niet bekend dat vrouwen een grote risico groep was. Inmiddels 12 jaar verder, is er meer over bekend, maar alsnog voor mij geen reden voor infarct. Maar zit wel vast aan preventief medicatie. Geen probleem voor mij. Onze zoon is bezig met een studie over gezondheid. En verteld veel over het cave man dieet, en wij volgen zijn instructies. Dus zo ook van dit zaad, maar blijkt helaas voor ons niet goed. Nu is onze schoondochter ZWANGER, en zei eet iedere dag dit zaad. Ik vraag me af of ze tegen de tijd dat ze moet bevallen niet beter even kan stoppen, om bloedverlies tegen te gaan bij de bevalling? Alvast bedankt voor het lezen van dit hele verhaal. Jammer dat het voor mij en mijn man niet werkt.

k
Door

k

op 15 Sep 2013

Wij eten graag chia,met fruit of met kokosmelk maar mijn kinderen vinden chia pudding het lekkerst: ca 240 ml mandelmelk(makkkelijk zelf te maken) 3-4 eetlepels chiazaad(als je weinig tijd hebt 4 lepels maar ik neem 3 en laat het s nachts in de ijskast trekken) 1 teelepel agavensiroop klein beetje vanille en klein beetje kaneel alles goed vermengen af en toe omroeren en klaar,is door de amandelmelk ook goed te gebruiken als vegan recept.erg lekker lieve groeten en sorry voor de taalfouten,ben al erg lang weg uit nederland.Marjolein erg bedankt voor al je goeie tips en veel succes verder

Miranda
Door

Miranda

op 27 Sep 2013

Ik begon halverwege mijn zwangerschap met chiazaad, mijn altijd hoge onderdruk daalde ervan en ik kon ook eindelijk weer normaal naar de wc. Ik ben bevallen van een kerngezonde dochter. Ik eet ze nog steeds, om de dag, door een eigengemaakte mueslimix, ongeweld, door activia, met frambozen en blauwe bessen, zonnebloempitten, havervlokken en goijbessen en het bevalt uitstekend.

Colinda
Door

Colinda

op 30 Sep 2013

Enthousiast gemaakt door een vriendin ga ik morgen op jacht naar de Chia zaadjes... hier de reacties lezend denk ik wel...leuk hoor al die gezonde ontbijt suggesties maar dan zal ik mijn baan op moeten geven vrees ik...daar heb je toch allemaal geen tijd voor?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 30 Sep 2013

Het draait uiteindelijk natuurlijk allemaal om prioriteit. Maar er zijn absoluut hele snelle, gezonde ontbijten te maken, kijk maar in mijn e-book Optimaal Ontbijten.

purple
Door

purple

op 07 Oct 2014

nou dat vind ik een beetje kort door de bocht 1 lepel zaad over je ontbijt dat je normaal toch al eet strooien is toch niet veel werk??je kan een schaaltje joghurt of quark of melk whatever met fruit en muesli en een lepel zaad klaar ??!!

Colinda
Door

Colinda

op 03 Oct 2013

Ga ik zeker doen...heb via mijn vriendinnen inmiddels ook al wat (makkelijk en snelle) inspiratie opgedaan!

Claudia
Door

Claudia

op 03 Oct 2013

Hier in huis word het ook al enige tijd door ons allen gebruikt. Door mij heel bewust. (door de yoghurt etc) maar door mijn man en zoon (8 jaar) nog onbewust. Het leek ze niets de chia gel etc. Echter op wit brood met maanzaad zijn ze stapel. Daar ik tegenwoordig zelf ons speltbrood bak, gaat hier gewoon chiazaad (ipv maanzaad) op. Mijn man en zoon eten er smakelijk van, niet beter wetend dan dat het "gewoon" maanzaad is. (lol)

purple
Door

purple

op 07 Oct 2014

dit vind ik een heel goed idee ;) bedankt

Ingrid
Door

Ingrid

op 08 Oct 2013

Ik wil de chiazaadjes ook gaan gebruiken . Kan ik voor de mueslirepen ook bv. gesmolten chocolade {puur} en honing gebruiken in plaats van kokosolie ? gr.ingrid

Ingrid
Door

Ingrid

op 08 Oct 2013

Door K schreef op 15 sept. dat ze er pudding mee maakt met amandelmelk. waardoor word de pudding dan stijf ?

De kracht van zaden (1) | De Diëtist
Door

De kracht van zaden (1) | De Diëtist

op 09 Oct 2013

[…] Superfood Energieke vrouwen academie Superfood […]

Petra
Door

Petra

op 15 Oct 2013

Ik neem iedere dag een cup a soup, daar laat ik de chiazaadjes in weken. Ik moet wel zeggen dat ik nog nooit van iemand heb vernomen dat zij het ook door de soep heen binden. Gaat de kracht er na verhitting niet van af? Anders ga ik het op een andere manier consumeren. Alvast bedankt

Elletje
Door

Elletje

op 22 Oct 2013

Dat wil ik zeker proberen, daar had ik nog niet aan gedacht.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 22 Oct 2013

Beste Petra, cup a soup staat vol van MSG, dus dat kan je beter niet nemen, lees mijn blog maar eens hierover.

Dani
Door

Dani

op 16 Oct 2013

Ik heb een lage bloeddruk is er een alternatief voor mij of mag ik een of twee theelepels per dag. Of is dat ook teveel?

Sarah
Door

Sarah

op 16 Oct 2013

Hoi Marjolein, wat fijn dat er steeds meer geschreven wordt over chia zaad!Ik gebruik het sinds kort ook, maar ben nog een beetje aan het zoeken hoeveel ik er van (moet) gebruik(en). Ik las op internet dat iemand 2 el per dag aanraadde. Als ik dat probeer krijg ik geen klachten dus mijn lichaam reageert er goed op. Dat is dus geen graadmeter. Maar ik vind het qua volume gewoon een beetje veel (geweekt, door mijn havermoutpap).Weet jij aan hoe veel chia zaad per dag je sowieso genoeg hebt? De ondergrens zeg maar. En is er ook een bovengrens?Vriendelijke groeten, Sarah

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 22 Oct 2013

Ha Sarah, zie het als voeding, niet als een supplement en volg je gevoel. Jouw lichaam is anders als mijn lichaam dus het is lastig adviseren. Varieer zoveel mogelijk dus gebruik het niet iedere dag. Ik gebruik het om de 3 tot 4 dagen en neem dan een eetlepel opgelost in water.

Sarah
Door

Sarah

op 03 Nov 2013

Dank je voor je reactie. Je advies om het meer als voeding en minder als supplement te zien gaat me wel helpen. Vriendelijke groet, Sarah

Angelique
Door

Angelique

op 17 Oct 2013

Ik gebruik dagelijks een eetlepel chiazaadjes door de soja-of geitenyoghurt, daarbij sinds kort ook een lepel lijnzaadolie. Zou ik hierdoor teveel Selenium binnenkrijgen? Ik heb gelezen dat Selenium een krachtig middel is en dat het snel toxisch kan zijn. Per dag zou je max. 200 microgram moeten innemen. Hoe weet je eigenlijk hoeveel er dan in een eetlepel chiazaadjes en een eetlepel lijnzaad zit? Kan ik een Magnesium supplement achterwege laten als ik dagelijks 1 eetlepel chiadaadjes gebruik?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 22 Oct 2013

Dit is een vraag voor een orthomoleculair therapeut Angelique.

Filmy 2013
Door

Filmy 2013

op 20 Oct 2013

This design is spectacular! You certainly know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost...HaHa!) Fantastic job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

Angelique
Door

Angelique

op 20 Oct 2013

Hallo Marjolein, Op 17 okt heb ik vragen aan je gesteld, maar nog geen antwoord gekregen.

Elletje
Door

Elletje

op 22 Oct 2013

Ik gebruik denk ik al meer dan een half jaar Chiazaad. Afvallen doe ik er niet van, maar weet dat het erg gezond is en beschermend tegen allerlei ziektes is. Ik heb wezenlijk wel iets verandert zien worden. Ik heb ME en daar hoort ook de diarree bij wat ik al 20 jaar heb en dat is nu gewone ontlasting geworden, wat al iets meer energie opleverd.Hoe dan ook, ik vind het een fijn product. S'morgens meng ik het in de smoothie, maar vind het ook erg lekker op een broodje tartaar, filet american of over mn gekookte of gebakken ei

how to buy trazodone overnight pills
Door

how to buy trazodone overnight pills

op 23 Oct 2013

trazodone thombran store maryland buy trazodone online coupon saturday shipping australia tromethamine price trazodone online cac login bimaran 25mg trazodone mega-pharmacy online utah trazolan 100mg canadian pharmacy aq ohne rezept trazodone generika amphetamine i want trazodone purchase jcb philippines trazodone buy for sale trazodoneed shrimp studio steve price effect trazodone trittico in internet drug without script international cheap trazodone online pharmaceutical no script wisconsin is trazodone withdrawal

Ellis Papakonstantis-Linthorst
Door

Ellis Papakonstantis-Linthorst

op 27 Oct 2013

Wat nog niet duidelijk is; kan ik deze chaizaden gebruiken bij de ziekte van Crohn ?

Chiasale.nl
Door

Chiasale.nl

op 08 Dec 2013

Hallo Ellis,Zelf heb ik niet de ziekte van Crohn maar iets wat er sterk op lijkt, Colitis Ulcerosa. Naast dat wij de chia zaden verkopen, gebruik ik ze uiteraard ook zelf. En zonder problemen. Het is alleen natuurlijk wel goed te weten dat niet iedereen hetzelfde reageert op bepaalde producten.Wellicht is het een idee om eerst een kleine verpakking te kopen om te proberen?

family and home
Door

family and home

op 01 Nov 2013

If some one desirws expert view regarding blogging and site-building then i recommend him/her to go to see this web site, Keep up the nice work.

ceramic brake pads set canada
Door

ceramic brake pads set canada

op 02 Nov 2013

Find the Right Brakes and Rotors for Your Driving Style from stores.ebay.com/J-C-OEM-BRAKE/

Huibertje
Door

Huibertje

op 04 Nov 2013

Ik heb er energie repen mee gemaakt , 6 dadels(Afrikaanse) 70 gr chia, 75 gram kokos rasp, 2/3 eetlepels kokosolie dadels goed fijnmaken dan alles mengen, bankpapier in een bakje doen en de pasta er in doen, in koelkast oplaten stijven dan kan je er repen van snijden. Het is een paleo recept heerlijk

Shanna Arts
Door

Shanna Arts

op 07 Nov 2013

Misschien staat het al ergens tussen, maar ik kan het niet vinden. Wat zou het verschil zijn tussen de verschillende aangeboden chia zaadjes? Ik koop ze altijd op de markt bij een marokkaan, maar ik zie dat hier aangeraden word het bij een goede webwinkel te bestellen. Kan iemand mij vertellen welke verschillen er tussen zouden zitten?

Chiasale.nl
Door

Chiasale.nl

op 08 Dec 2013

Hallo Shanna,Het is natuurlijk moeilijk om het verschil in kwaliteit aan te geven tussen de verschillende aanbieders van chia zaden. Ik kan hoogstens voor eigen parochie preken door aan te geven dat wij 'premium' zaden verkopen, deze zijn 99,9% puur. Ik heb een tijdje terug een artikel geschreven over waar je op kunt letten bij de online aanschaf van chia zaden, het staat hier: https://www.chiasale.nl/chiazaad-online-kopen/

nono for gents facial beard
Door

nono for gents facial beard

op 10 Nov 2013

With thanks! Quite a lot of advice.

Monique Nieuwenhuijsen
Door

Monique Nieuwenhuijsen

op 14 Nov 2013

Ik heb een vraag over chiazaad zaad. Mijn moeder heeft net 4 zware chemo's achter de rug en dit heeft haar botten aangetast. En natuurlijk het haarverlies, geen energie noem maar op. Ik lees zoveel positieve reacties over chiazaad. Zou ik dit voor haar kunnen kopen. Ze heeft wel lage bloeddruk. Kan ik dat het beste een schepje in de yoghurt laten doen?

dragon saga Hack
Door

dragon saga Hack

op 14 Nov 2013

Hey terrific blog! Does running a blog like this take a large amount of work? I've very little knowledge of programming but I had been hoping to start my own blog in the near future. Anyhow, should you have any ideas or tips for new blog owners please share. I understand this is off subject but I simply wanted to ask. Many thanks!

July
Door

July

op 17 Nov 2013

Hoi hoi,, Ik vind de chaizaadjes ook gewoon lekker. Savonds had ik de neiging tot snaaien,, nu neem ik een hapje chaizaadjes,, die spoel in door mn hele mond zodat ze lekker tussen mn kiezen en tanden gaan zitten,, na een poosje neem ik een tandenstoker en ben ik zo een kwartiertje zoet om alle pitjes tussen mn tanden en kiezen stuk voor stuk te verpulveren en dat lekker voor de buis,,, 2... onee 3 vliegen in 1 klap want mn stoelgang is nu ook nog beter,,, en dan ist ook nog gezond,, dus eigenlijk 4 vliegen... :)

purple
Door

purple

op 07 Oct 2014

hihi wat een idee :P

Rosemarijn
Door

Rosemarijn

op 25 Nov 2013

Na alles gelezen te hebben ga ik ook aan de chia zaadjes. Sinds een paar jaar heb ik medicijnen, waar ik veel vocht op mijn buik vast houd. Ik kan maar kan niets vinden wat helpt. De eerste drie jaar had ik nergens last van..... Wie kan mij van dit ellendige euvel af helpen, kijk met gezonde spanning uit naar een bericht,

Susan
Door

Susan

op 26 Nov 2013

Ik heb een vraag over de volgende alinea: Chiazaad heeft net als ongebrande noten en zaden een enzymenlaagje dat moeilijk te verteren is voor je darmen.Als dat enzymlaagje niet verteerd wordt, komen dan wel de waardevolle stoffen vrij waarover vermeld wordt in het artikel?Sinds ik de chiazaadjes een paar weken geleden (weer ) ben gaan gebruiken, is mijn stoelgang geoptimaliseerd. Ik meng ze door mijn muesliontbijt (yoghurt, banaan, appel, muesli).Maar komt dat omdat ze helemaal niet verteerd worden? of komt dat doordat ze in het lichaam tot gel verweken?

vintage 40's wedding dresses
Door

vintage 40's wedding dresses

op 02 Dec 2013

Hi! I've been reading your website for a long time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Austin Tx! Just wanted to mention keep up the fantastic job!

marian
Door

marian

op 08 Dec 2013

Hallo allemaal, nou ook maar aan de chiazaden gegaan, word een beetje gek van al die opvliegers, heb al alles geprobeerd aan middelen, nu weer accupentuur niets helpt, alles wat voor mij overblijft zijn opvliegers, het enige wat helpt, is alleen maar zitten, dan heb ik totaal geen last van de opvliegers, maar je voelt het al alleen zitten dat word het niet, ik wil wel gewoon kunnen bewegen, schoonmaken, winkelen, werken, maar dat kost mij zoveel energie iedere keer die opvliegers wat moet ik nou. gelukkig heb ik geen last van stemmingswisselingen, anders werd ik nog een ouwe zeur ook, maar dat is mij tot nog toe bespaart gebleven. Dus ga ik nu met vol vertrouwen aan de chiazaad, en hennepzaad, en giobessen ben benieuwd of dat verlichting zal brengen, eet gezond drinkt voldoende en nu deze superfoods erbij, Marjolien wat doe ik fout helppppppppp. groetjes Marian

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 15 Dec 2013

Ha Marian, zoveel mogelijk stress zien te vermijden! Daar zal ik in 2014 meer over gaan schrijven. Het zit niet altijd in het eten en drinken dat we doen. Helaas.

Saskia - Blij Suikervrij
Chiasale.nl
Door

Chiasale.nl

op 07 Jan 2014

Dat ziet er lekker uit zeg Saskia! Vind je het goed als we je recept (inclusief verwijzing uiteraard) op onze site plaatsen?

Henk Fokkens
Door

Henk Fokkens

op 07 Jan 2014

Goedemorgen Marjolein, Mijn vrouw Martha is gestart met het maken van heerlijke sapjes. Ze strooit er chiazaad en Hennepzaad door heen. Mag ik, als man van 63 jaar vit en gezond, met haar mee snoepen? of raad je mij dit af.groetend Henk Fokkens

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Jan 2014

Beste Henk, snoep vooral met haar mee :-))

Evelien
Door

Evelien

op 08 Jan 2014

Ik zelf gebruik chiazaad nu twee weken super ik slaap en heb veel meer energie mij vraag is van af welke leeftijd mag je chiazaad gebruiken.

Edith
Door

Edith

op 08 Jan 2014

Hallo Marjolein,Is chiazaad nu wel gezond en goed ik lees zoveel verschillende verhalen ik heb t vandaag gekocht bij de tuinen 10 euro voor n pond, Ik heb juist wel altijd last van darmen en winderigheid . Wat moet ik doen proberen of terug brengen ? Ik gebruik al lijnzaad en visolie .Gr Edith

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Jan 2014

Ha Edith, probeer wat het met jou doet. Ieder lichaam is uniek en er is inderdaad veel verwarring rondom chiazaad. Bedenk dat het geen wondermiddel is. Zie het als aanvulling op gezonde voeding. Het eten van chiazaad heeft weinig zin als je daarnaast niet gezond eet. Dit geldt voor alle superfoods. Eerst gezonde voeding, dan superfoods!

Yvonne
Door

Yvonne

op 09 Jan 2014

Hoi, wat een interessante site! Ik ben al een tijdje van alles aan het lezen over gezond eten. Ik heb veel gelezen over chiazaad, gebeld met een homeopathische apotheek, mijn eigen huisarts en natuurwinkels maar iedereen zegt iets anders. Ik gebruik nml bloedverdunners en cholesterolverlagers. Ik wil weten of ik dan wel chiazaad mag gaan gebruiken, maar krijg veel verschillende antwoorden en weet het nu nog niet. Wie kan mij vertellen of het nu wel of niet kan? Ik hoor het graag.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Jan 2014

Beste Yvonne, ik kan me voorstellen dat je het even niet meer weet. Het lijkt me goed om je te realiseren dat er niet maar 1 Waarheid is als het gaat om jouw gezondheid. Vooral naar je lichaam blijven luisteren en je gezond verstand gebruiken is mijn advies. Ik zou als ik jou was me eerst focussen op de bloeddrukverlagers en cholesterolverlagers. Deze medicijnen hebben flinke bijwerkingen. Als je daarvan af kunt komen heb je een reuzestap gemaakt als het gaat om je gezondheid. Schrap eens alle gluten en suikers en kijk wat het doet met je bloeddruk. Ik heb torenhoge bloeddruk daarmee naar beneden zien komen bij mijn klanten. En verdiep je vooral eens in het verhaal rondom cholesterol (lees mijn blogs daarover). Dat is belangrijker dan wel of geen chiazaad gebruiken.

Theresa
Door

Theresa

op 09 Feb 2014

Ik heb nu een aantal dagen chiazaad gebruikt in mijn muesliontbijt. Helaas heb ik een huidreactie gekregen waarvoor waarschijnlijk de chiazaadjes verantwoordelijk zijn. Nu maar enkele dagen zonder en kijken of de huid herstelt.

bregje
Door

bregje

op 03 Mar 2014

Ik gebruik het ook , had vaak lekkere trek vooral zoete rommel maar ik merk dat de maag lekker vol is goed voor de hersenen ook nog . Ik ben geopereerd aan een hersentumor graad2 vorm van kanker . Het moet nog een beetje fit blijven zolang het nog gaatEen bijdrage voor meer fit voelen ook , omdat ik ook wel met gezond eten , lichaamsbeweging en fitness bezig ben ,telt wel veel voor me

car quotes scottsdale
Door

car quotes scottsdale

op 06 Mar 2014

Today, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and tested to see if it can survive a 25 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

Alfonso
Door

Alfonso

op 07 Mar 2014

Thanks for sharing your thoughts on World. Regards

Lana
Door

Lana

op 18 Mar 2014

Ik gebruik lijnzaad iedere morgen met yoghurt,en ik las bijna alle reacties over chiazaad. Mag ik allebei gebruiken?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 28 Mar 2014

Dat mag maar wissel gewoon af. Variatie, variatie, variatie!

noé telecharger
Door

noé telecharger

op 18 Mar 2014

Hello every one, here every person is sharing such know-how, so it's good to read this blog, and I used to pay a quick visit this weblog all the time.

fetish
Door

fetish

op 05 Apr 2014

I tend not to drop a leave a response, but I looked at a few of the responses here Chiazaad: (bijna) alles wat een vrouw nodig heeft. I do have some questions for you if it's okay. Could it be simply me or does it seem like a few of these responses appear like they are coming from brain dead folks? :-P And, if you are writing on other places, I'd like to keep up with you. Could you post a list of the complete urls of your shared sites like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

extract garcinia cambogia
Door

extract garcinia cambogia

op 05 Apr 2014

Amazing a lot of awesome info.

marihuana anbau
Door

marihuana anbau

op 05 Apr 2014

This piece of writing will help the internet visitors for building up new weblog or even a weblog from start to end.

Raspberry Ketone
Door

Raspberry Ketone

op 09 Apr 2014

Quality posts is the crucial to be a focus for the viewers to go to see the web site, that's what this web page is providing.

Lieke
Door

Lieke

op 20 Apr 2014

Leuk artikel, ben sinds 2 weken ook helemaal verslaafd aan deze zaadjes. Hennepzaadjes is ook lekker om eens te proberen!

Karin1975
Door

Karin1975

op 01 May 2014

Sinds ik chiazaad eet (slechts 2 theelepels per dag) heb ik last van harde ontlasting/moeilijke stoelgang. Nu lees ik vaak dat dit een bijwerking kan zijn, maar ik vind het vervelend. Ik drink de hele dag door thee, dus volgens drink ik genoeg - dat merk ik ook aan het aantal keren per dag plassen. Hoe kan ik voorkomen dat mijn ontlasting te hard wordt?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 May 2014

Vervang een deel van je thee door gewoon water en kijk eens hoe dat dat gaat. En vooral ook blijven bewegen natuurlijk!

digestive enzyme
Door

digestive enzyme

op 02 May 2014

Fresh, raw foods contain the highest level of enzymes. Research shows that prebioticsmay also play a role in healthy weight loss. Not every person with digestive issues needs to be on enzyme supplements.

http://carolynsthoughts.Yolasite.com/carolynsthoughts
Door

http://carolynsthoughts.Yolasite.com/carolynsthoughts

op 02 May 2014

You're so cool! I don't suppose I've learned anything like this before. So pleasant to find anybody with some authentic ideas on this subject. truly thank you for starting this up. this website is something that's wanted on the internet, someone with a little bit originality. useful job for bringing new things to the online world!

Alicia
Door

Alicia

op 05 May 2014

The querent knows what they want and what it takes to get it.Your biggest problem this Halloween will be keeping an over-excitable child relaxed. This angle's attempts will be supported by Saturn's travels today.

How To Get Muscles
Door

How To Get Muscles

op 05 May 2014

Quality articles is the crucial to be a focus for the viewers to pay a visit the web page, that's what this site is providing.

Isabella
Door

Isabella

op 06 May 2014

Heya! I'm at work surfing around your blog from my new iphone 4! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the superb work!

best video audio software
Door

best video audio software

op 08 May 2014

You are so awesome! I don't suppose I've read anything like that before. So great to find someone with unique thoughts on this issue. Really.. many thanks for starting this up. This website is something that is required on the internet, someone with a bit of originality!

Is LivePerson Legit?
Door

Is LivePerson Legit?

op 09 May 2014

The meanings of the cards therefore become stepping stones for your journey into the Common Consciousness.All publications are accessible at Amazon for Kindle and Barnes & Noble for Nook from $12.ninety nine.

Anne Marie
Door

Anne Marie

op 18 May 2014

Hallo ik ben herstelllende van borstkankker dat is nu 1 jaar geleden. Ben sinds 14 dagen gestard met chiazaad bijna iedere dag een eetlepel chiazaad in yogert met een banaan.Het resultaat is sinds een week verbluffend!!!! Het is heel lang geleden dat ik nog zoveel energie gehad heb.

Charlie
Door

Charlie

op 25 May 2014

Undeniably, it has seo no interest to me. I think it's like above their face which, like a flash mob-- you seo know, ripping people off! I think this really happened.

Hazel
Door

Hazel

op 25 May 2014

After looking into a number of the blog articles on your site, I honestly appreciate your way of writing a blog. I book-marked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Take a look at my website as well and tell me what you think.

ad
Door

ad

op 28 May 2014

Huisartsen maar een halfuurtje les over voeding? Dacht het niet. Misschien is er geen concreet vak 'voeding en dieetleer' maar tijdens alle andere vakken zoals biomoleculen, chemie en anatomie zien we wel heel veel voedingsstoffen en de impact ervan op het lichaam, op een veel uitgebreidere en wetenschappelijk onderbouwde manier dan de meeste diëtisten. ;-)

Lashay
Door

Lashay

op 31 May 2014

Great steam showers, my family had a unit hooked up about five years ago but it may perhaps do with upgrading, never get a bland old traditional kind of shower ever again

Meditu
Door

Meditu

op 14 Jun 2014

Heya i am for the first time here. I came across this board and I to find It truly useful & it helped me out a lot. I am hoping to provide something again and help others like you aided me.

lol
Door

lol

op 14 Jun 2014

Its like you read my mind! You seem to know a lot approximately this, like you wrote the book in it or something. I feel that you could do with a few % to drive the message house a little bit, but instead of that, this is magnificent blog. A fantastic read. I'll definitely be back.

monique
Door

monique

op 24 Jun 2014

Ik heb chiazaad een paar maanden geleden ontdekt in de natuurwinkel. Voordien gebruikte ik lijnzaad om te mengen bij de havervlokken die ik eet als ontbijt.Dank voor het intressante artikel.

hackgameofwarfireage.blog.com
Door

hackgameofwarfireage.blog.com

op 03 Jul 2014

Hello, just wanted to mention, I liked this blog post. It was practical. Keep on posting!

Moda-Online
Door

Moda-Online

op 03 Jul 2014

Teen fashion trends have become a lucrative business that capitalized on the insatiable appetite of the teenagers for distinction. But if you bring a friend with a competitive shopping streak, she may tempt you into buying clothes that either don't fit you well or are outside of your budget. With talent, an eye for trends, textile knowledge, and excellent training, you're all set to conquer the fashion industry in all its glamor.

TV
Door

TV

op 04 Jul 2014

Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is magnificent, as well as the content!

Green Bean Extract Side Effects
Door

Green Bean Extract Side Effects

op 05 Jul 2014

Your style is unique compared to other folks I have read stuff from. Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I will just book mark this web site.

navigate to this site
Door

navigate to this site

op 05 Jul 2014

Thanks for finally talking about >Chiazaad: (bijna) alles wat een vrouw nodig heeft <Loved it!

blue ruin télécharger
Door

blue ruin télécharger

op 06 Jul 2014

I'm not sure why but this weblog is loading extremely slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end? I'll check back later and see if the problem still exists.

Tinnitus Remedy Review
Door

Tinnitus Remedy Review

op 06 Jul 2014

Rosemary is especially used as a tinnitus herbal remedy when the main cause of tinnitus is hypertension (high blood pressure). An audiologist fits the patient with white noise generators.With fewer distractions, people suffering from ADHD are therefore able to focus more easily on the task at hand.

oetel
Door

oetel

op 06 Jul 2014

hallo Marianne,kun je mij vertellen hoe ik kan zien of ik goed Chia-zaad heb gekocht? daar je in de blog schrijft dat er verschil in kwaliteit is. Ik heb nu chia-zaad gekocht bij de AH (merk lekker puur).groeten,Oetel

Chantal Kappel
Door

Chantal Kappel

op 15 Aug 2014

Hallo iedereen,Ik heb een vraag. Er wordt gezegd dat chiazaad vreselijk gezond is en dat wil ik echt heus geloven, maar iets dat ik heel frustrerend vind is dat ik overal lees dat er zoveel x meer dit of dat in zit dan in zalm, broccoli etc, maar dan worden er geen exacte hoeveelheden genoemd. Bevat 100 gr chiazaad meer omega 3 dan 1 zalm of 1 kilo chiazaad. Jullie begrijpen mijn punt. Begrijp me niet verkeerd, ik eet bijvoorbeeld nu al bijna een maand chiazaad met kokosmelk. Heerlijk! Maar ik wil niet door voodoo statistiek genept worden door de industrie.Ik hoop dat iemand een tip heeft hoe ik achter de juiste info zou kunnen komen.Groeten,Chantal Kappel

mir
Door

mir

op 26 Aug 2014

Ik gebruik nu sinds 1 week chiazaad. Neem 1 lepel en drink daarna een glas water. is dit wel oké om ze zo in te nemen?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 26 Aug 2014

Ha Mir, beter is om die lepel even in een glas water op te lossen en dan 10 minuten laten staan. Zo krijg je een jelly-achtige substantie die beter opneembaar is voor je darmen.

Barbara
Door

Barbara

op 17 Jan 2015

Hallo, ik ben zwanger mag ik chiazaad eten? Bedankt. Barbara

nunzia
Door

nunzia

op 25 Mar 2015

hallo ,heel interessant wat ik gelezen over de chiazaad : ik wou het proberen en door jullie reactie ga ik het zeker doen !GR

Monique
Door

Monique

op 05 Apr 2015

hoi Marjolein, heb je onlangs de keuringsdienst van waarde gezien over superfoods. Ze beweerden daar dat chiazaad vogelzaad is en dat je t veel goedkoper bij de dierenwinkel bij het vogelvoer kan kopen. Ik kan me niet voorstellen dat dit hetzelfde soort zaad is. Weet jij hier iets van?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 06 Apr 2015

Ik heb dit inderdaad ook wel eens gehoord, maar ik vraag me af of bewerking en verpakking van chiazaad voor vogels hetzelfde is als voor mensen. Ik koop zelf liever het chiazaad verpakt voor mensen :-)

Lisa
Door

Lisa

op 03 Feb 2016

Chia zaad werd eerst voornamelijk gebruikt voor vogels. Maar ik zou het niet bij de dieren winkel kopen ookal is het goedkoper. Het verschil is namelijk dat het chiazaad voor vogels minder goed gewassen word dan chiazaad die wij gebruiken!

fifi
Door

fifi

op 12 Sep 2015

BesteIk gebruik al een tijdje chiazaad en dit neem ik in met een glas water. Ik neem een theelepeltje in mijn mond en drink dat met water. Soms neem ik dat in met yoghurt. Dit proces doe ik 2 keer per dag.Is dit een goede manier en wat zijn betere manieren. Zijn er nog zaden die helpen met afvallen?mvgfifi

fem
Door

fem

op 01 Apr 2016

waar kan ik dit kopen?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Apr 2016

Bij elke goede natuurwinkel, op mijn site http://www.marjoleinsfavorieten.nl" target="_blank" rel="nofollow">Marjolein's Favorieten en bij de Tuinen.

Kelly
Door

Kelly

op 24 Apr 2016

De albert heijn heeft het ook. Toevallig van de week nog gehaald.

petrab
Door

petrab

op 25 Apr 2016

ik heb net lekkere chia-chocolade pudding gemaakt heerlijk en helemaal plantaardig met plantaardige melk aangezien mij vriend veganist is

Annemiek
Door

Annemiek

op 07 Jun 2016

Hallo, Rond 5 uur heb ik altijd een honger gevoel en wil dan van alles snaaien. Kan ik dan het beste een glas water met chia zaadjes drinken. (hoeveel zaadjes per glas?) Is het dan ook nodig om mijn musli ontbijt aan te vullen met chia zaadjes?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Jun 2016

Een glas water drinken is altijd aan te raden als je (nog) niet wilt eten maar wel trek hebt. Je kunt er wat chiazaadjes doorheen mengen, dat zal je wat beter vullen. Wacht dan even totdat het een beetje jelly achtig is geworden. Ik zou het dan 's morgens niet meer gebruiken, je lichaam heeft een grote variatie nodig aan verschillende "bouwstoffen". Kies dan gemalen lijnzaad maar varieer daar ook mee. Iedere dag hetzelfde is niet goed voor je lichaam.

Haak Frederika
Door

Haak Frederika

op 11 Jan 2018

Is chia zaad ook goed tegen cholesterol?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 16 Jan 2018

Er zijn studies die uitwijzen dat het zou kunnen bijdragen aan een gezond cholesterolniveau (dus lager LDL) Frederika, doordat er o.a. veel ALA (alfalinoleenzuur, omega 3)) in zit. Maar er zou wel meer (gecontroleerd) onderzoek gedaan moeten worden, met grote groepen mensen, om dit met zekerheid te kunnen zeggen. Het is in ieder geval zeker niet slecht voor je cholesterol!

Carmen
Door

Carmen

op 12 Oct 2016

Beste Marjolijn Mijn vraag is ik moet ruim 12 kilo afvallen,zodat ik in aanmerking kom voor een operatie,ik heb dus een flinke overgewicht. Kan je van chiazaad ook echt afvallen? Ik ben er gisteren mee begonnen,met water...en vanochtend met yochurt...Energie kan ik natuurlijk zeker gebruiken,ik ben 45 jaar en moeder van 3 kinderen leeftijden 19 16 en 1 van 16 maanden...bewegen doe ik zat maar ben helaas wel beperkt met bewegen omdat ik een ongeluk heb gehad en de schroeven nog in me enkel zit...maar wil graag weten of je van chiazaad echt kan afvallen. Groetjes Carmen

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Oct 2016

Ha Carmen, je kunt nooit van één voedingsmiddel zomaar afvallen. Het enige wat je kunt verwachten van chiazaad is dat het een bijdrage kan leveren aan een betere beheersing van de bloedsuikerspiegel en dat het belangrijke en gezonde bouwstoffen en vitamines levert waardoor je iets minder snel behoefte zou kunnen krijgen aan 'foute' voeding met veel suikers en slechte vetten. En daardoor zou je ook gewicht kunnen verliezen. Maar alleen als je chiazaad als één van de kleine aanpassingen meeneemt in je voedingspatroon, naast de andere aanbevelingen voor leefstijlaanpassingen die ik doe in mijn boeken en blogs.

Mirella
Door

Mirella

op 21 Oct 2016

Hoi Marjolein, kun je even iets verduidelijken?Moet ik nou eerst het zaad malen met bijv. koffiemolen en dan alsnog weken? Of hoeft het niet gemalen te worden als je het eerst weekt. Graag een reactie. En kun je de gemalen chiazaad direct eten of moet dit alsnog eerst voor consumptie 10 minuten geweekt worden? Dank voor je reactie. Warme groet van Mirella

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 24 Oct 2016

Je hoeft het niet te malen Mirella, en of je het eerst weekt is afhankelijk van jouw eigen wensen. Zoals in het artikel staat, kan het bij sommige mensen darmklachten of winderigheid veroorzaken en dat kan minder worden als je het eerst weekt.

Kristin
Door

Kristin

op 31 Oct 2016

sorry, maarje antwoordde niet op Mirella haar vragen, Marjolein. Ik zit met dezelfde vragen. Graag stap voor stap verduidelijking. Dankje.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Nov 2016

Beste Kristin, het malen kan ervoor zorgen dat de voedingsstoffen die erin zitten (de omega 3-vetten vooral) beter kunnen worden opgenomen. In die zin is malen dus wel beter, maar dat betekent niet dat het ongemalen of alleen geweekt niet gezond is. Dus nogmaals: je kúnt het malen voor iets betere opname van goede stoffen, je kúnt het weken als je het lekkerder of fijner vindt (dat maakt qua voedingsstoffen niet uit), omdat je dan wellicht minder last krijgt van b.v. winderigheid. Maar net als met zoveel voeding: er zijn verschillende manieren om het toe te passen en te bereiden en er is er niet één de enige goede.

Mina
Door

Mina

op 03 Aug 2017

Hallo Ik heb allergie tegen gluten,is chiazaad gluten vrij? Groeten

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 07 Aug 2017

Ja Mina, dat is glutenvrij!

Paula
Door

Paula

op 29 Jan 2018

Wat een heldere uitleg over de voordelen van Chiazaad. Ik heb het al vaak gebruikt, maar ken nu pas de voordelen ervan. Ik ga het nog bewuster en beter toepassen. Dankjewel Marjolein

juliette
Door

juliette

op 22 Oct 2018

Hallo, ik eet, kauw de zaadjes sochtends naar mijn boekweitgrutten papje, ontbijt. de smaak is nogal pittig, (apart) maar dat vind ik geen probleem. dat gellig worden moet maar in mijn buik/darmen. ;-) Een Noord Afrikaanse man beweerde dat het overal goed voor is, behalve doodgaan, dat kan je er niet mee tegen houden... humor! Het is goed voor je darmen, dat is wat ik weet en het helpt je een frisse adem te houden/hebben. Ben bijna 60 en heb geen enkele "ouderdoms" kwaaltjes.

Lieke Steijn
Door

Lieke Steijn

op 01 Jun 2019

Dank voor de waardevolle informatie!!! Ik ga ermee aan de slag!

Michelle
Door

Michelle

op 06 Sep 2019

Graag wil ik weten of het de bedoeling dat je chiazaad altijd maalt ook voor het weken

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 06 Sep 2019

Ik krijg dezelfde vraag wel vaker en heb eerder dit geantwoord: het malen kan ervoor zorgen dat de voedingsstoffen die erin zitten (de omega 3-vetten vooral) beter kunnen worden opgenomen. In die zin is malen dus wel beter, maar dat betekent niet dat het ongemalen of alleen geweekt niet gezond is. Dus nogmaals: je kúnt het malen voor iets betere opname van goede stoffen, je kúnt het weken als je het lekkerder of fijner vindt (dat maakt qua voedingsstoffen niet uit), omdat je dan wellicht minder last krijgt van b.v. winderigheid. Maar net als met zoveel voeding: er zijn verschillende manieren om het toe te passen en te bereiden en er is er niet één de enige goede.

Désirée Moison
Door

Désirée Moison

op 20 Jan 2021

Ik heb met veel belangstelling uw uitleg over de voordelen van Chia zaad gelezen! Het artikel is duidelijk geschreven , mijn complimenten aan U.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!