magnesium-tekort-bij-ouderen
Immuunsysteem
Marjolein Dubbers
Immuunsysteem
10/15/2021
5 min
58

Magnesium; voor meer energie én als bescherming tegen griepvirussen (met tijdelijk mooie EVA korting)

10/15/2021
5 min
58

Magnesium. Nu de R weer in de maand zit komen verkoudheden en griepvirussen weer uit hun 'zomerslaap' tevoorschijn. Hoe kunnen we ons hier zo goed mogelijk tegen beschermen? Vooral nu het coronavirus nog rondspookt wil je vast wel weten wat je concreet kan doen.

Met gezonde voeding en een gezonde leefstijl verminder je de kans op een (ernstige) griep al aanzienlijk. Lees meer hierover in mijn boek Voeding en Immuunsysteem. Hier horen echter ook supplementen bij.

Er is het afgelopen jaar veel geschreven over het grote belang van Vitamine D3 als bescherming tegen griepvirussen, waaronder covid-19. Hier is veel wetenschappelijk onderzoek over. Ik schreef hierover al eerder het artikel Vitamine D3, ook als bescherming tegen Covid-19

Waar ik echter weinig over lees is over magnesium. Want dat is misschien wel net zo hard nodig als vitamine D3.

Net als vitamine D valt wat mij betreft het mineraal magnesium onder de noodzakelijke basissuppletie voor vrouwen. Zeker in de herfst en wintermaanden.

magnesium-werking

Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal, net als bijvoorbeeld ijzer, zink, chroom en calcium en het valt onder de minerale zouten. Het is een mineraal dat ons lichaam niet zelf kan aanmaken en dat we dus uit onze voeding moeten opnemen.

Magnesium is essentieel voor het functioneren van honderden verschillende enzymen in ons lichaam. Het gaat daarbij vooral om enzymen die energie produceren, transporteren, opslaan en gebruiken. Magnesium zorgt er dus onder andere voor dat (voedings)stoffen in je lichaam kunnen worden omgezet in energie.

Magnesium is daarbij ook heel belangrijk voor het goed functioneren én laten ontspannen van je spieren en zenuwen, want het zorgt voor de overdracht van de elektrische signalen (zenuwprikkels) die door de kilometerslange zenuwen in ons lichaam moeten reizen. Magnesium helpt ook mee bij de aanmaak van hormonen en kan daardoor bijdragen aan een betere hormoonbalans en het speelt een belangrijke rol bij het gezond houden van je immuunsysteem.

Je lichaam kan zelf geen magnesium aanmaken terwijl het heel belangrijk is voor het aanmaken van energie, voor je hormoonbalans en je immuunsysteem

Magnesiumtekort wordt wereldwijd steeds groter

Normaal gesproken zouden we voldoende magnesium uit gezonde voeding moeten kunnen halen; er is veel plantaardige voeding waar magnesium in zit. Plantaardige voeding heeft echter als “nadeel” dat het groeit in aarde en dat het alleen de mineralen kan opnemen die in de aarde zitten. Zit er onvoldoende magnesium in de grond dan komt het ook niet in de plant, niet op ons bord en dus ook niet in ons lichaam terecht.

Veel landbouwgrond wordt bemest met kunstmest die alleen kalium, fosfor en stikstof bevat. Uiterlijk gezien doen planten het daar goed op maar ze missen daardoor allerlei vitamines en mineralen die ze uit de grond hadden moeten halen.

Verhitten van voedsel zorgt er ook voor dat magnesium verdwijnt uit gezonde producten

Ook door bewerking van ons voedsel in een fabriek, zoals het toevoegen van aspartaam (E951) of MSG ((mono)natriumglutamaat of E621), wordt magnesium aan voedsel onttrokken. Ook het gebruik van veel gebruikte medicijnen zoals plasmiddelen, maagzuurremmers, de pil, antibiotica en insuline kunnen ervoor zorgen dat het lichaam magnesium tekort komt.

Magnesium tekort: welke klachten wijzen in deze richting?

Veel voorkomende klachten van vrouwen zouden kunnen wijzen op een magnesiumtekort. Laat ik er eens een paar op een rijtje zetten:

  1. Magnesium zorgt samen met calcium en vitamine D voor de opbouw van gezonde botten.
  2. Magnesium kan helpen om het “slaaphormoon” melatonine te reguleren waardoor het kan bijdragen aan een gezonde slaap
  3. Magnesium kan zorgen voor verwijding van bloedvaten, waardoor de bloeddruk op een gezond peil blijft en niet te hoog wordt. Hierdoor kan magnesium meehelpen om hart- en vaatziektes te voorkomen.
  4. Magnesium kan spierkrampen, spierpijnen en gespannen spieren helpen te voorkomen. Veel vrouwen klagen over been- en voetkrampen, onrustige benen of plotseling opkomende spierpijnen.
  5. Magnesium kan helpen om obstipatie tegen te gaan door mee te werken aan een normale darmspierfunctie. Hierdoor kunnen mogelijk ook allerlei krampen in het maag- en darmstelsel verholpen worden.
  6. Magnesium kan helpen bij het tegengaan van verstoringen in het perifere zenuwstelsel waardoor migraine kan worden voorkomen maar ook plotselinge prikkelbaarheid.
  7. Magnesium helpt de stresshormonen van de bijnieren te reguleren en kan op deze manier angst– en paniekaanvallen verminderen.
  8. Magnesium kan vermoeidheid en lusteloosheid helpen voorkomen, zeker ten tijde van stress of extra inspanning.

En welke klachten nog meer?

Bij een langdurig magnesiumtekort lees ik klachten als hartkloppingen, PMS, fibromyalgie, diabetes 2, astma, spijsverteringsproblemen, chronische vermoeidheid, allergieën, geheugenstoornissen, concentratieproblemen en depressiviteit. Het gaat dus niet alleen om fysieke klachten maar ook om mentale klachten.

Wees je ervan bewust dat het lichaam vooral veel magnesium nodig heeft ten tijde van fysieke of emotionele stress. Hoe staat het heden ten dage met jouw stressniveau?

Heb je veel stress dan plas je veel magnesium uit. Zorg vooral dan voor suppletie van magnesium

Ter bescherming tegen Covid-19 is ook magnesium nodig

Als jij je het afgelopen jaar een beetje hebt verdiept in gezondheid dan weet dat een hoog niveau van vitamine D3 in het lichaam ons beschermt tegen griepvirussen. Veel mensen zijn daarom vitamine D3 gaan gebruiken. Maar vitamine D3 werkt in het lichaam samen met magnesium.

Het lichaam heeft magnesium nodig voor de opname en de omzetting van vitamine D3. Magnesium zorgt voor de omzetting van het supplement Vitamine D naar het de lichaamseigen, actieve variant. Als er onvoldoende magnesium in het lichaam aanwezig is functioneert dit proces minder goed.

Twee cardiologen van het Saint Luke's Mid America Heart Institute deden onderzoek en concludeerden dat verhoogde niveau's van zowel vitamine D als magnesium Covid-19 patiënten hielpen om succesvol het virus te overwinnen. Ook ander onderzoek wijst in deze richting.

Ben jij extra vitamine D3 gaan gebruiken ter bescherming tegen griepvirussen? Top. Denk dan echter ook aan het suppleren van magnesium.

Magnesium in je voeding

Gelukkig is er genoeg voeding waar magnesium in zit als dit tenminste in rijke grond heeft mogen groeien. Mede hierdoor heeft biologische voeding de voorkeur boven niet-biologische.

Magnesium zit vooral in allerlei noten (amandelen, paranoten), zaden (pompoen, sesam, zonnebloem, lijnzaad, pijnboom), groene groenten (spinazie, broccoli), bonen, fruit (bananen, ananas), zeegroenten (zeewier, kelp), (Keltisch) zeezout, groene kruiden (basilicum, dille) en in, jawel, cacao! Yes!

Rauwe cacao bevat veel magnesium. Snak jij af en toe naar chocola? Dan zou het kunnen dat je een magnesiumtekort hebt. Een beter argument om chocola te gaan eten kan ik je niet geven?

Magnesium als supplement

Het advies is om magnesium als supplement meerdere keren verspreid over de dag in te nemen. De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid voor vrouwen is 300 mg maar ik volg liever de richtlijnen van Dr. Christiane Northrup, die adviseert om twee keer per dag 200 mg te gebruiken als je volkomen klachtenvrij bent, maar als je een of meer van bovenstaande klachten hebt adviseert zij twee of drie keer 500 mg. Maak een afspraak bij een orthomoleculair arts of therapeut als je overweegt om méér dan de ADH te gebruiken.

magnesium-zechsal-drops

Wat is een goed supplement? (Tijdelijke EVA aanbieding!)

Kies altijd voor een goed (orthomoleculair) merk en wees je ervan bewust dat magnesiumcitraat, -bisglycanaat, -chloride of -chelaat beter opneembaar is dan het veel voorkomende en goedkopere magnesiumoxide.

Magnesiumoxide zit vaak in de goedkopere supplementen maar wordt nauwelijks opgenomen door het lichaam. Goedkoop is duurkoop.

Ik ben fan geworden van een nieuw product dat net op de markt is: magnesium in de vorm van druppeltjes van het bekende merk Zechsal. Dit maakt het heel makkelijk om het verdeeld over de dag in te nemen. Ik druppel de benodigde hoeveelheid gewoon in een glas water, mijn koffie of de fles water die ik meeneem naar de sportschool. Zo makkelijk!

Magnesium kan ook door de huid worden opgenomen

Magnesium kan ook goed door de huid worden opgenomen. Je kan dus ook een magnesiumolie smeren of een lekker (voeten)bad nemen met magnesiumkristallen. Klik hier voor een heel goed merk voor magnesiumolie en hier voor kristallen. Slaap je slecht; neem dan een heerlijk (voeten)bad met magnesiumkristallen of bitterzout en rol daarna je bed in. Ik wed dat je heel snel in slaap valt!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Reacties
Categorieën