Jezelf overeten; gebrek aan wilskracht of het stofje MSG?

Jezelf overeten; gebrek aan wilskracht of het stofje MSG?

In de vorige blog: –Kanker als boodschap om anders te gaan leven– schreef Jeannette Moors over de gevaren van MSG (ofwel E 621) in ons voedsel. Ik heb hier veel vragen over gekregen; wat is dat MSG en wat doet het dan met mij?

Hoogste tijd dus om aandacht te besteden aan een van de gevaarlijkste toevoegingen die de voedingsindustrie in de producten stopt. Omdat ze graag willen dat we het lekker vinden en óók graag willen dat we er volop van blijven eten. Zelfs als onze maag er al propjevol van zit. Misschien heb je geen last van gebrek aan wilskracht als je teveel eet, maar veel meer last van MSG.

De voedingsindustrie maakt namaakvoedsel

Ik heb het afgelopen jaar heel veel gelezen over de voedingsindustrie. Hoe meer ik erover lees, hoe meer ik tot de conclusie kom dat de producten die uit hun fabrieken rollen weinig meer van doen hebben met voedsel. Als je je verdiept in wat er in al die pakjes, zakjes, bakjes en prakjes zit die van de lopende band rollen, dan kom je tot de conclusie dat het namaakvoedsel is. Michael Pollan beschrijft de ontwikkeling van de voedingsindustrie en de gevolgen hiervan voor onze voeding zeer pakkend in zijn boek Een pleidooi voor echt eten. Hij spreekt daarin over voedselachtige substanties. Ik ben geneigd om te spreken van de voedingsverslavingsindustrie.

Aangezien deze voedselachtige substanties zo goedkoop mogelijk moeten worden gemaakt, bestaan de meeste producten uit een combinatie van de vier goedkoopste gewassen ter wereld: soja, tarwe, mais en rijst. Twee derde van alle calorieën die Amerikanen binnen krijgen (en ik denk dat dit ook geldt voor veel Nederlanders) bestaat uit slechts deze vier voedingsgewassen. Zo eenzijdig is onze voeding geworden! Aangezien het merendeel van deze producten zonder krachtige geur-, kleur- en smaakstoffen zou smaken naar karton, wordt er van alles aan toegevoegd. Een van de krachtigste smaakmakers als je het hartig wilt maken is E 621 ofwel MSG ofwel Mononatriumglutamaat (in het Engels Monosodiumglutamate).

MSG beschadigt onze hersenen en kan kankerverwekkend zijn ….

In zijn boek -Excitotoxins; The Taste that Kills (1) legt Dr. Russell Blaylock, een neurochirurg en voedingsdeskundige, uit dat MSG en aspartaam stoffen zijn die onze hersencellen beschadigen. Onze hersenen zijn gevoelig voor bepaalde giftige stoffen en MSG is zo’n giftige stof- een zogenaamde excitotoxine – die snel zenuwcellen in onze hersenen kan beschadigen en doden. Daarbij kan het ook kankerverwekkend zijn. Een vergelijkbare giftige stof die hetzelfde effect heeft is aspartaam; een chemische zoetstof die veel gebruikt wordt ter vervanging van suiker. Ik zal hier apart nog een blog over schrijven. De gevaren van excitotoxines worden al vanaf 1957 uitgebreid beschreven in honderden verschillende onderzoeken dus Dr. Blaylock was zeker niet de eerste die hiermee naar buiten kwam. Het gebruik van excitotoxines kan leiden tot hersenbeschadiging in verschillende gradaties; van leerproblemen tot Alzheimer, van ADHD tot de ziekte van Parkinson. Vooral (jonge) kinderen zijn kwetsbaar als het gaat om hersenbeschadigingen, want hun hersenen moeten zich nog ontwikkelen.

… en het zit overal in

Ik vind het ongelooflijk dat ondanks de grote hoeveelheid onderzoeken die er is over de schadelijke werking van MSG op onze hersenen, deze chemische stof volop gebruikt mag worden door de voedingsindustrie. Het zit eigenlijk in alles wat hartig is en uit een fabriek komt: chips, zoutjes, soepen, diepvriesproducten, kant-en-klaar maaltijden, dieetproducten, smeerpasta’s, vleeswaren, dressings, vis, vlees, dipsauzen, kruidenmengsels, sauzen in een fles, vis in blik, bouillonblokjes enz. enz.; de  lijst is eindeloos. En het wordt steeds méér en méér gebruikt omdat onze smaakpapillen worden aangetast en we er steeds méér van nodig hebben om het smakeloze ‘karton’ lekker te blijven vinden.

MSG leidt op den duur tot een lange lijst van klachten

Toen MSG in opkomst was, in de jaren ’50, ontstond het Chinees Restaurant Syndroom; mensen die bij de Chinees hadden gegeten voelden zich daarna beroerd. Het bleek dat dit kwam van het volop gebruik van MSG in Chinees eten. Heb je hoofdpijn na het eten van Chinees of ander Oosters eten? Grote kans dat dat komt door het ruime gebruik van ve-tsin ofwel MSG in het eten.

MSG is een langzaam vergif, daarom is het zo verraderlijk. Bedenk dat een grote variatie aan klachten op den duur kan ontstaan door het gebruik van MSG in je dagelijkse voeding: hoofdpijnen, vermoeidheid, depressieve klachten, misselijkheid, oogproblemen, diabetes 2, autisme, ADHD, duizeligheid, verhoogde hartslag, ademhalingsproblemen en dus ook alles wat met je hersenen te maken heeft, van dementie tot Alzheimer. Dit alles is uitvoerig aangetoond in vele onderzoeken. Een ander gevolg van het gebruik van MSG is echter overgewicht en obesitas.

Banner boek Voeding & Gezond gewicht


MSG verstoort ook je honger- en verzadigingsgevoel

Doordat deze stoffen invloed hebben op onze hersenen hebben ze ook invloed op onze hormonen. Want de dirigent van onze hormonen, onze hypothalamus, zetelt in ons hoofd. Deze hypothalamus wordt, samen met onze hormonen, uit balans gebracht door het gebruik van MSG. MSG kan ertoe leiden dat de hoeveelheid insuline die wordt geproduceerd om onze bloedsuikerspiegel op een gezond niveau te houden, verdubbelt of zelfs verdrievoudigt. Als er insuline in je bloed circuleert gaat je lichaam over op de vetopslag-stand: het is dan onmogelijk voor je lichaam om vet te verbranden. Slecht nieuws dus als je wilt afvallen! Het gebruik van MSG kan daarom ook de kans op diabetes 2 verhogen. Deze van oorsprong ouderdomsziekte komt dan ook steeds meer voor bij jonge mensen.

Obesitas als gevolg van MSG en aspartaam?

Ook verstoort MSG het verzadigingshormoon leptine, dat je zou moeten vertellen dat je genoeg gegeten hebt. Dat is ook waarom we eindeloos blijven eten van die zak chips! We kunnen gewoon niet stoppen omdat ons lichaam ons niet meer vertelt dat we genoeg hebben gehad. MSG is een verslavend stofje; we overeten ons tot de zak leeg is. En omdat we te zwaar worden en iets aan ons gewicht willen doen, stappen we over op light-producten en vetarme producten. Je mag één keer raden wat er volop in die producten is gestopt om ervoor te zorgen dat het nog ergens naar smaakt! Het suiker en vet moet door iets vervangen worden zodat we het lekker vinden. Dus suiker wordt vervangen door aspartaam en vet wordt MSG. En zo eten we onszelf dik aan suikervrije en vetvrije producten, worden we steeds ongelukkiger met ons lichaam en wordt het leven overleven in plaats van dat we iedere dag op weg zijn om onze mooiste dromen waar te maken en ons volle potentieel te leven.

MSG, E 621, Ve-tsin en nog tientallen schuilnamen

Omdat de voedingsindustrie weet dat we langzaam wakker worden en niet meer zomaar alles in onze mond stoppen zijn er veel schuilnamen ontstaan voor MSG of E621 om ons om de tuin te leiden. Als er met grote letters “zonder MSG” op de verpakking staat moet je helemaal opletten! Laat vooral dan je hersencellen volop werken en laat ze niet vernietigen. Om je een indruk te geven:

  • De volgende toevoegingen bevatten altijd MSG: ve-tsin, mononatriumglutamaat, monokaliumglutamaat, monosodiumglutamaat, glutamaat, glutamaatzuur, gehydroliseerd plantaardig eiwit, gehydroliseerd eiwit, plantaardige gehydrogeneerde oliën en vetten,  gehydrogeneerde eiwitten, gelatine, natriumcaseinaat, sodiumcaseinaat, calciumcaseinaat, gist, gistextract, extract van plantaardig eiwit en sommige maisoliën
  • De volgende toevoegingen zijn vaak bedoeld om MSG te verbloemen: moutextract, specerijenextract, moutaroma’s, bouillon, kunstmatige aroma’s, natuurlijke aroma’s, natuurlijke vlees of kip aroma, overige kruiden en specerijen, maltodextrine, sojasaus, verrijkt met eiwitten, gefermenteerd met eiwitten,  citroenzuur, maissiroop en karamelaroma.
  • De volgende toevoegingen zouden ook nog MSG kunnen bevatten: soja-eiwitten, soja-eiwitisolaat, soja-eiwitten uit tarwe, carrageen, enzymen, melkeiwitten, geconcentreerde wei, rijsteiwitten en havereiwitten.

Ik durf niet te beweren dat ik ze hiermee allemaal heb genoemd. Ik denk dat er wel weer nieuwe benamingen gaan komen om ons om de tuin te leiden. Er zit maar één ding op en dat doe ik zelf de laatste jaren: lees het etiket heel grondig, als je überhaupt al iets koopt waar een etiket op zit, en koop bij voorkeur zo min mogelijk wat uit een fabriek komt. Zoveel mogelijk vers is mijn motto en zovéél mogelijk variatie. Het goede nieuws is dat je smaakpapillen ook cellen zijn in je lichaam die zich blijvend vernieuwen. Het is alleen maar een kwestie van tijd om ze te laten wennen aan andere smaken die minder explosief in je mond zijn. En minder explosief in je hersenen!

En als je eens uit eten gaat: kies het lekkerste eten en het liefste en leukste gezelschap dat je krijgen kunt en geniet ervan! Je kunt om MSG-vrij eten vragen maar ik denk niet dat je een garantie kunt krijgen. Maak er dan ook maar geen halszaak van en geniet. Zo doe ik het. En ik hou overigens niet van Chinees eten 🙂

Ben je geïnteresseerd in gezonde voeding lees dan ook mijn boek Het Energieke Vrouwen VoedingsKompas.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

http://americannutritionassociation.org/newsletter/review-excitotoxins-taste-kills

Majella Blijdenstijn
Door

Majella Blijdenstijn

op 13 Sep 2013

Ik vermoedde dit altijd al, maar ben blij dat ik nu weet hoe het zit met die E621! Van aspartaam he bik jaren geleden bijn aene Darm-perforatie geha d...dus toen mij hier door een kennis voor gewaarschuwd werd dit niet meer te gebruiken .... en ik klaagde over steeds zulke enorme buikpijnaanvallen... ben ik met alles waar maar enigszins Aspartaam in kon zitten gestopt! En raad eens wát? Binnen 3 maanden was ik van mijn buik en darmklachten af en voelde ik mij veel fitter ook nog! Nu mijn overgewicht nog zien aan te pakken ...hoewel ik dit erg moeilijk vindt omdat ik maa een beprkt budget heb....:-(

Mariette
Door

Mariette

op 18 Sep 2013

Aspartaam en E621 is zo slecht voor je lichaam dat is nu wel helder. Wat ik ook bij Marjella lees is het volgende: hoe ga je gezond eten met een beperkt budget, dat is toch wel een hele uitdaging. Groente en Fruit zijn best duur, net als noten etc. Wie heeft hier ideeen over?

Kristel
Door

Kristel

op 14 Apr 2014

Hoi Mariette, Ik heb me net aangemeld op deze site en zag je al wat (oudere bericht), Ik heb misschien een paar bruikbare tips...... - In de zomermaanden zijn er veel verse vruchten in de natuur te halen waaronder: bramen,frambozen,vlierbessen (najaar) In het najaar kun je zelf noten rapen waaronder: walnoten, beukennoten en kastanjes. - ik let altijd op het seizoen met koken, maar van sommige producten merk ik dat ik ze buiten het seizoen ook regelmatig gebruik b.v. tomaten voor in de soep of pasta. Ik maak daarom in de tijd dat tomaten goedkoper zijn, deze in potten in.Ook zijn er tegenwoordig door heel het land pluktuinen te vinden. Je kunt hier zelf je fruit en groeten van het land halen/plukken en dan betaal je vaak aanzienlijk minder, dan in de winkel voor hetzelfde product. Daarnaast is het ook zo dat veel van deze pluktuinen niet spuiten en dit is naar onze smaak veel lekkerder.succes!

Nileen
Door

Nileen

op 11 Sep 2015

Noten ed kun je het best bij de Turkse winkel kopen daar is het betaalbaarder Weliswaar vaak niet biologisch maar dan ben je al een heel stuk op de goede weg

Ellen
Door

Ellen

op 03 Nov 2013

Hey majella, heb jij bij olympia gesport in noordwijk, ik liep daar toen als instructeur in de fitness. Ik ben bezig met pt opleiding en eind november 2013 klaar. Ik zou je graag willen helpen! Gr. Ellen

trui
Door

trui

op 03 Jul 2014

Minder eten. Kost minder geld. Val je lekker af. Hoe moeilijk kam het zijn?

Katja
Door

Katja

op 20 Aug 2014

Heel leerzaam. Ik vond het zelf al zo raar dat we in de supermarkt zo veel bewerkte troep kunnen kopen en ben een jaar terug de uitdaging aangegaan om daar geen voedselachtig spul meer te kopen. Ik voel me 100% beter en, Majella, ik ben ook goedkoper uit. Overtuigen dit soort artikelen je niet? Geen punt, luister naar je lichaam.

marlies
Door

marlies

op 13 Sep 2013

Idd een bevestiging van mijn vermoeden. Een goede motivatie om de weg die ik ingeslagen was te blijven volgen. Zo puur mogelijk en jezelf aanwennen dat je geen zoet nodig hebt. Natuurlijk af en toe best moeilijk maar het went wel.

Liesbeth
Door

Liesbeth

op 13 Sep 2013

Wat een sensatiestuk! E 621 zit inderdaad in veel producten: eet je ook geen tomaat en oude kaas meer? Ook daar zit namelijk E621 in.

Marlies
Door

Marlies

op 13 Sep 2013

Liesbeth, het punt is dat stoffen die van nature in voeding voorkomen altijd samenwerken met andere stoffen in die voeding en dat geheel maakt dat het onschuldig of vaak zelfs gezond is. Dit in tegenstelling tot bijv. E621 die geisoleerd en ook nog synthetisch in bijna alle producten wordt gestopt. Dus totaal uit zijn verband gerukt. Bovendien gaat het om de hoeveelheid. 1 x zal niet veel doen maar het zit in bijna alles en dan krijg je een stapeleffect. En daar hebben ze het nooit over. Dus helemaal geen sensatie, probeer maar eens een paar maanden zonder. Het zal niet meevallen in de supermarkt iets te vinden waar het niet in zit en ook bij biologische voeding moet je nog uitkijken net als bij de natuurvoedingswinkel. En dan na die periode chinees halen. Dat beviel ons slecht. Hart wat weer over ging slaan en licht in het hoofd.

Marlies
Door

Marlies

op 13 Sep 2013

... en inderdaad, ook geen oude kaas (want is zuivel) en ook niet vaak tomaten (want behoort tot nachtschade).

marlies
Door

marlies

op 13 Sep 2013

helemaal met Marlies eens, geen kaas en tomaten eten en alleen maar biologisch eten

Lia van Wingerde
Door

Lia van Wingerde

op 13 Sep 2013

?????????? Was heel verbaasd te lezen, dat er in tomaat E621 zit??????? En in oude Kaas,,nou ja wat moeten/kunnen we nu nog eten?? Wat moeten we nog geloven???

Wendy
Door

Wendy

op 13 Sep 2013

Ik koop zo min mogelijk in de supermarkt. Heb een prima biologisch dynamische boerderij gevonden in Driehuizen voor heerlijk rundvlees. Haal groente bij een boer in Hauwert die biologische groente verkoopt en daar maak ik iedere week heerlijke soep van met bouillon uit de biologische winkel zónder E621. Ik doe mijn best. Voor mijzelf is het misschien te laat maar voor mijn kinderen hoop ik het zo goed mogelijk te doen.

joanne
Door

joanne

op 13 Sep 2013

Nou met dat Biologische weet je het ook niet zeker ,je wordt tegenwoordig overal mee beduveld.Tuurlijk let ik ook op welk E nummers er in zitten maar ga toch wel eens naar de Chinees hoor .En Biologisch allemaal leuk en aardig mar voor sommige gezinnen is het niet betaalbaar .Dit moet goekoper worden en alle junkfood e.d duurder dan gaat het werken.

Conny
Door

Conny

op 14 Sep 2013

Mijn man had inderdaad zweet aanvallen en hartkloppingen van een haaienvinnensoep..en ook van instant soepen... Het is net wat Joanne zegt, wil je gezond eten of alcohol vrij drinken wordt men gestraft in zijn portemonnee.. Gelukkig zijn wij nu goed bezig met onze voeding, en wij voelen ons super sterk!

De Clercq Marianne
Door

De Clercq Marianne

op 15 Sep 2013

Geachte Marlies,Ik eet zoveel mogelijk groenten en fruit van biologische teelt maar soms eet ik toch eens een pizza of thai bij een goede thai uit gezelligheid he. Ik wilde toch iets vragen over soja. Ik eet ook een paar keer per week tofu/seitan van biologische kwaliteit en met geen toevoegingen. Ik wilde weten of dit ok was? Hoeveel soja mag men per dag eten want weet dat soja op de schildklier kan werken en later brain atrophie kan veroorzaken mits teveel. Ik las 50-60gr per dag is ok of beter maar 1-2x per week? Ik ben vegetarisch en ook bonen, linzen etc.Ah ja, wilde weten of Manuka honing goed was om in muesli te doen (toch wel 48 GI) of beter kokosbloesem suiker van Amanprana met maar 35GI?Bedankt voor je reactieMvg Marianne

Lia gordijn
Door

Lia gordijn

op 15 Sep 2013

Ik ben al jaren allergisch voor E621 ik krijg een verschrikkelijk onrustig gevoel en hartkloppingen mijn bloeddruk vliegt omhoog .en ik denk dat ik een hartinfarct ga krijgen .als ik zo.n aanval krijg omdat ik dan toch weer iets gegeten heb waar E621in zit ,neem ik een oxazepam,die krijg ik speciaal van de dokter ,om weer rustig te worden .Ik hoop dat het snel een keer verboden gaat worden ,E621 zit bijna overal in .ik kook zo gezond en vers mogelijk zonder pakjes en anders koop ik het in de biologische winkel .

kpni
Door

kpni

op 19 May 2014

Hoi Lia,Google eens op : e621 verminder de bijwerkingenJe zult dan goede tips vinden om jezelf te beschermen tegen het effect van E621. Zo te lezen kun jij dit goed gebruiken!Succes!

Asje
Door

Asje

op 16 Sep 2013

bedankt voor de fantastische tips en recepten! ik was al goed op weg met alkalische voeding maar soms val je weer in oude gewoontengelukkig bevallen die steeds minder want mn lijf zegt dan AU! en NEE!dit helpt me weer verder op weg zeker nu t kouder wordt want dan vind ik koude salades en rauwe muesli minder aantrekkelijkbedankt!

Riet
Door

Riet

op 17 Sep 2013

Ook ik kan niet tegen E621. Werd hier opmerkzaam op gemaakt in het ziekenhuis toen ik, omdat ik hartklachten had, zo`n kastje om moest om te onderzoeken hoe vaak mijn hart in 24 uur op hol sloeg. Een verpleger vroeg of er stoffen waren waar ik niet tegen kon.Ik noemde schimmelkaas en chinees eten en hij wees me op E621. Ik dacht dat ik altijd zo gezond at,en ik kook ook zonder pakjes, maar thuisgekomen zag ik, dat in de bouillontabletten die ik in de gierst, rijst of soep deed E621 zat. En ik kook heel vaak soep....Nu heb ik bijna nooit last meer, alleen vind ik het moeilijk om bij iemand anders of in een restaurant te gaan eten, omdat ik echt ziek word als ik die zooi binnenkrijg. Het lijkt of ik een hartaanval krijg en voel me hondsberoerd. Voortaan ook maar oxazepam meenemen (bedankt Lia).Maar eigenlijk eet ik het liefst gewoon thuis, dan weet ik wat ik binnenkrijg.

Aurinka
Door

Aurinka

op 17 Sep 2013

Alsjeblieft. Als je dus goed oplet krijg ik de indruk dat het eten van vandaag wordt gedirigeerd door de voedingsmiddelenindustrie. Ik lees hier dat het echt schadelijk is voor onze gezondheid, dus beschouw ik de leveranciers als misdadigers. Ik word nu al akelig van de inhoud van je blog!

Anja
Door

Anja

op 23 Sep 2013

Goedemorgen , net aangemeld op deze site. En ik vind het nu al super !!!!!!alleen die weegschaal he ..... die doe ik nog niet weg. Ben 52 jaar en hebt het afgelopen jaar 2 best wel zware operaties gehad aan darmen blaas en baarmoederlift. Ik heb op de een of andere manier geen energie. Fiets elke dag naar mijn werk zorg voor voldoende ( voor zo ver het kan) nachtrust. Probeer gezond te eten met af en toe een uitschieter. Die 5 kg ja die kwam eraan en inderdaad op plaatsen die mij gewoon mijn kledingmaat 38 onder maar naar 42 boven ging grgrgrgrrg accepteren is niet leuk maar goed. Ik hoop met mijn komst hier ik mij beter ga voelen . Groetejs Anja

Maria
Door

Maria

op 26 Sep 2013

Hallo , ik let al jaren op E621 als ik het per ongeluk bv, bij een etentje binnen krijg slaap ik heel de nacht niet ben gewoon klaarwakker en zou het liefst hard gaan lopen maar de volgende dag voel ik me gesloopt !! Groetjes Maria

Wendy
Door

Wendy

op 29 Sep 2013

Ik zag reacties over mijn opmerking over biologisch eten. Dit hoeft niet heel duur te zijn. De boer met groenten in Hauwert is met veel dingen goedkoper dan de supermarkt. Een stuk goedkoper dan zelfs omdat er niemand tussen zit. Geen opkoper, geen vrachtwagen met chauffeur die het rond moet rijden. Bouillion blokjes bij de bio winkel vandaan zijn ook niet overdreven duur dus je kan al vrij goedkoop heerlijke soep maken. Als je biologisch vlees te duur vindt dan koop je dat niet maar wij betalen voor gehakt zeg maar 10 euro de kilo. IN de winkel is het 5 euro de kilo of zo dus je kan ook zeggen ik doe de helft minder ballen. Als je soep in blik koopt heb je met je gezin ook maar 6 ballen pp want meer zit er niet in. Wij maken voor 40 euro een pan soep waar we met zijn vijven 7 keer van kunnen eten. Alles gaat door de blender dus de kinderen zien geen groenten en eten het met smaak. Kan ook gemakkelijk met minder ballen, dan kost het 30 euro. Ik heb 4 grote pannen vol voor die prijs dus met zijn vijven 7 dagen van eten is echt niet heel duur. Niet achter elkaar natuurlijk, ik vries het wel in. Voor broccoli voor 5 personen betaal ik 1.40 euro Bloemkool 1 euro geloof ik, 2 rode paprika's voor 1 euro enzovoort. Kortom, ik betaal niet zo gek veel meer dan in de supermarkt voor mijn eten. Je moet alleen ff zoeken in je omgeving hoe je aan betaalbare, gezonde voeding komt. Vroeger waren mannen jagers en vrouwen verzamelaars. Ik zie mijzelf nu dus gewoon weer als verzamelaar. Speur ze, het gaat ook met een klein budget vast lukken. Groetjes van Wendy

henny tjallinks
Door

henny tjallinks

op 22 Oct 2013

Hallo Wendy ik heb je bericht gelezen en ik woon in zandvoort dus ik kan ook 1 keer in de week naar de boer in driehuize mag ik van jouw het adres zal er blij mee zijn en die vlees boer in hauwert hartelijk dank vast henny

Alexandra
Door

Alexandra

op 24 Nov 2016

Grappig! Ik herken mij ook meer en meer als een soort jager en verzamelaar van gezond voedsel. Aan het begin is het echt een zoektocht (boederijen afstropen, verschillende winkels, online pakketten...) Maar naar een paar maanden weet je gewoon waar je zijn moet. Ik hen me gewoon een half jaar tijd gegeven om alles uit te zoeken ( en nu: ik heb zelfs een walnotenboom in onze stadspark ontdekt ;-).

Krista
Door

Krista

op 19 Oct 2013

Ik eet al heel wat jaren MSG- en aspartaan vrij en sindsdien ook veel minder last van hartkloppingen en vooral wandelende spierpijnen. Ik merk het meteen als ik onverhoopt dit spul binnenkrijg , maar kan het niet altijd vermijden. Het eten is verder een stuk smaakvoller geworden sinds ik b.v. Zelf saus maak voor de pasta. Jammer dat je nog zo moet opletten elke keer wat je koopt, maar ik wordt er steeds handiger in. Bouillonblokjes zijn trouwens in de reformzaak msgvrij te verkrijgen, uit Duitsland, daar zijn ze al eenstuk verder.

Jet
Door

Jet

op 08 Nov 2013

Ik ben nieuwsgierig naar die onderzoeken. Is een bronvermelding mogelijk?

anita coelho
Door

anita coelho

op 10 Dec 2013

snik snik, het is om triest van te worden. Is hiertegen dan niets te doen. Is de voedingsmiddelenindustrie dan zo machtig? Ik vind de blog heel interessant en zal zeker vaker tips hier vandaan halen. En zeker ondersteuning vinden in het zoeken van een betere weg om zolang mogelijk een vitaal leven te leiden. Samen sterk

Ron
Door

Ron

op 09 Jan 2014

Ik ben er inmiddels al een paar jaar met E621 gestopt en heb sindsdien geen hoofdpijn en rug pijn meer. We kunnen er wel met zijn allen wat aan doen en dit is het aanschrijven van winkelketens dit niet meer te verkopen. En simpelweg het gewoon niet meer te kopen. Inmiddels als je zoekt kan je ook al redelijk wat producten kopen waar het niet meer inzit. Het volgende gevaar is fructose glucose siroop dat is ook zo'n stille kankerverwekker die inmiddels in heel veel producten zit.

Astrid
Door

Astrid

op 16 Mar 2014

Kijk ook op www.neee.nu over eten zonder slechte e-nummers zoals e621.

Margarethe
Door

Margarethe

op 19 Mar 2014

Wat een goede tips allemaal, ga hier zeker op letten.

inge
Door

inge

op 14 Apr 2014

zaterdag weer eens chinees gegeten; de hele nacht wakker gelegen en last van versnelde hartslag. dit verhaal bevestigd het weer! geen chinees eten meer voor mij....

Kristel
Door

Kristel

op 14 Apr 2014

Ik ben blij bovenstaande reacties te lezen! Ik en mijn man zijn ongeveer 2 jaar geleden biologisch gaan eten (en natuurlijk bijna allees vers, zover het kan), sinds dien eten we portie-gewijs veel minder en proeven we hele andere dingen dan voorheen! Sind een half jaar krijg ik echter gigantische buik/darmpijn en een opgezetten darm/onderbuik ( tot overgeven toe), wanneer ik in een niet biologisch restaurant en of bij vrienden die nergens opletten eet! Mijn man raakt aan de diarree voor een aantal dagen! Nu ben ik blij te lezen dat meer mensen last hebben van e-nummers, want wij krijgen regelmatig te horen ons maar aan te moeten passen en niet zo moeilijk te doen!

Martine
Door

Martine

op 14 Apr 2014

Graag wil ik iets meer weten over de aspertaam. Van het programma Kassa begreep ik dat er al heel veel onderzoek gedaan is naar Aspertaam en dat daaruit niet blijkt dat het schadelijk is. Lastig om nu te weten wat nu het juiste is. Ik hoor hier graag nog meer over.

Björn
Door

Björn

op 24 Apr 2014

*kuch kuch* http://nl.wikipedia.org/wiki/MononatriumglutamaatHet is een natuurlijke stof en een basisonderdeel van eiwitten. Geen van de aangehaalde verschrikkelijke aandoeningen kunnen goed onderbouwd aangetoond worden.Lees alsjeblieft verder dan het boek van 1 man die ook Chemtrails voor waarheid aanneemt.

merel
Door

merel

op 24 Apr 2014

Uhmm er zal best gedeeltelijke waarheid in de stuk zitten, maar dat je autisme en ADHD zou kunnen krijgen van MSG is voor mij totaal onbekend. Dit zijn namelijk psychische stoornissen..waar je mee geboren wordt en die je niet op latere leeftijd nog ontwikkeld. Natuurlijk kan de diagnose op latere leeftijd gesteld worden, maar de symptomen zijn er vanaf het begin. Ik ben sociaal pedagoog van beroep en ben heel benieuwd welke onderzoeken volgens jou anders beweren.

Tineke
Door

Tineke

op 02 May 2014

De bewustwording van de toevoegingen aan voeding en dat je dat verslaafd maakt aan eten heeft bij mij een knop omgezet. Sinds twee maanden eet ik dus bewust geen E-nummers meer en minder ik met vlees. Om de dag een stukje verantwoord vlees of vis is niet duurder dan iedere dag een stukje plof-vlees. Verder veel verse groente en fruit in allerlei vormen, smoothies, gewoon gekookt, als salade of als 5 uursnack uit de hand. In het weekend een lekker zelfgemaakte Guacamole op een rijst wafel is een traktatie. Dat lijkt duur maar als ik alle overbodige producten niet meer koop, zoals koekjes, snoep en chips dan houd ik zelfs geld over.Ik lees de verpakkingen en het valt mij op dat zoveel zogenaamd gezonde producten als bijv. Soja of amandelmelk i.p.v. koemelk ook heel veel toevoegingen bevatten. Zelfs bij de biologische winkel. Vooral suikers in allerlei vormen.Nu na 2 maanden voel ik me fitter, heb geen last van mijn prikkelbare darmen waar ik al meer dan 25 jaar problemen mee heb.Afkicken van aspartaam heb ik al eerder gedaan, iets wat bij mij gepaard ging met hevige tintelingen in mijn gezicht. Voor mij het bewijs dat aspartaam invloed uitoefent op je zenuwstelsel. Nu loop ik beter en heb ik minder snel verzuring in mijn benen.Kortom gezonde voeding is essentieel voor een fit lijf.

Linda
Door

Linda

op 22 May 2014

Ik vind het nog steeds lastig. Gist zit in zoveel producten. Ik ben speltbrood gaan eten omdat ik daar veel beter op reageer en dit werd aanbevolen door een darmspecialist. Dan nog eet ik het minimaal. Ik wissel het af met soja- yoghurt (kan niet tegen gewone yoghurt) en groenten e.d., maar nu schijnt dat allemaal ook niet goed te zijn. Wat kan je dan nog eten als ontbijt of tijdens de lunch? Smoothies werkt voor mij ook niet goed want ik reageer ook niet goed op allerlei soorten fruit.

Marjolein Dubbers
selena
Door

selena

op 21 Feb 2015

Lieve Marjolein, zijn bestanddelen (hulpstoffen) van Schussler mineraalzouten: magnesiumstearaat, tarwezetmeel en melksuiker ook schadelijk? Alvast bedankt!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 24 Feb 2015

Ik neem aan dat het om zulke kleine hoeveelheden gaat dat het me niet schadelijk lijkt. Niets is helemaal slecht of goed, het hangt af van de hoeveelheid!

Carry
Door

Carry

op 24 Nov 2016

Ontbijttip: Havermoutpap met melk of water, geprakte banaan erbij, eventueel wat hennepzaad, rozijnen of stukjes o gezwavelde abrikozen en smullen maar!🙂

Margreet
Door

Margreet

op 08 Jan 2015

Als ik een pot soep koop in de natuurvoedingswinkel en daar staat gistextract bij de verder onschuldige ingrediënten, kan ik er dan van uit gaan dat er MSG in zit?

nelleke
Door

nelleke

op 08 Jan 2015

Bij de Chinees vragen wij altijd om eten zonder ve-tsin. Zit ook in de ham van de nasi maar dat is maar heel weinig. Chinees zonder smaakmaker maar juist veel lekkerder!

Lucia
Door

Lucia

op 12 Aug 2015

Bedankt voor dit leerzame stuk!! Ik ben er beduusd van. Eigenlijk zou een ieder die kookt voor zichzelf of voor het gezin dit stuk moeten lezen. Wat een eyeopener!!! Ik ga zeker in de toekomst nog beter opletten wat ik gebruik. Ga alsjeblieft door met het delen van je kennis. Je red er waarschijnlijk heel wat levens mee, Superbedankt!!!!

Guillaume
Door

Guillaume

op 18 Aug 2015

Woaw!!! Wat een eye opener dit artikel! Net als het artikel over aspartaam. Echt super goede artikelen! Ik zou bijna willen zeggen, COOL!!!, maar dat is deze materie allerminst. En dat allemaal dankzij de grote, machtige en corrupte bedrijven. Uit het artikel over aspartaam blijkt al dat de (Amerikaanse) politiek nauw verweven is met deze bedrijven en dat zal in Nederland niet anders zijn, maar dat is een andere discussie.Waar ik nu wel bang voor ben is dat deze rommel ook in de babyvoeding voor mijn zoon zit. Weet iemand hier iets van?Graag deel ik dit met de rest van de wereld (ondanks dat ik geen vrouw ben ☺ ).

tineke van der Klok
Door

tineke van der Klok

op 06 Feb 2016

weer een heel goed artikel heel erg bedankt voor jouw helderheid. Ik sta hier vierkant achter en veel dames die bij mij sporten willen dit ng niet horen. Gelukkig steeds meer !

Jose
Door

Jose

op 06 Feb 2016

Bedankt voor deze interessante en heldere uitleg en leerzame artikel....

Anneke van Tiggelen
Door

Anneke van Tiggelen

op 07 Feb 2016

Helder verhaal ga het delen en er mee aan de slag.

Gerda
Door

Gerda

op 08 Feb 2016

Bij de Chinees vraag ik al jaren zonder vetsin omdat ik er doodziek van wordt want zodra ik het eet wordt ik doodziek ik zeg altijd het vliegt me aan, wat begint bij tintelende armen en van beide zijden komt met een ontzettende kracht alles uit mijn lichaam zelfs uit mijn neus, projectiel spugen, en de rest zal ik U besparen.

Hilde
Door

Hilde

op 27 May 2016

Van MSG (E621) krijg ik een flink versnelde hartslag, waardoor ik vervolgens een hele nacht wakker lig, omdat mijn lijf denkt dat we aan het hardlopen zijn o.i.d. Vrij makkelijk om het dan niet meer te eten. Daarbij lust ik het na 15 jaar zonder niet eens meer. Het geeft veel te veel smaak!

Michaëla
Door

Michaëla

op 04 Jun 2016

Hoe kan het toch dat e621 niet verboden wordt? Het is zo slecht en de gevolgen zo groot! Ik vind het soms moeilijk om te ontdekken of er e621 is toegevoegd aan een product.

Carina
Door

Carina

op 23 Nov 2016

Dankjewel weer voor dit interessante artikel! Ik lees jouw artikelen altijd, en maak screenshots van de lijstjes met de aanwijzingen die ik dan in de supermarkt of reformwinkel gebruik om gezonder(e) voedingsmiddelen te kopen. Lastig is wel, wanneer je weinig geld te besteden hebt, dat verse producten, zonder etiket, niet te betalen zijn! Ik maak nu een keuze, een aantal producten koop ik standaard van goede kwaliteit. En heel soms kan ik mij bijv. een pot goede kokosolie veroorloven, of eigenlijk verwen ik mezelf daar dan mee :-)

Vera
Door

Vera

op 28 Feb 2017

Ik heb geleerd dat msg van nature in vis, vlees, melk, groenten, paddestoelen en ook in moedermelk voorkomt. Tomaten puree, gedroogde ham bevat ook msg zonder dat dat apart is toegevoegd. Het zou mogelijk zijn dat het eigenlijk ongevaarlijk is. De. Universiteit van Wageningen heeft er ook onderzoek naar gedaan. MSG oftewel vetsin kan als zoutvervanger functioneren voor mensen met eenzoutarm dieet is oa. hun standpunt.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 06 Mar 2017

Het klopt inderdaad dat het van nature in verschillende voedingsmiddelen voorkomt, maar dat betekent nog niet dat het gezond is om het als extract aan allerlei dingen toe te voegen! Het blijkt dus voor verschillende problemen te zorgen als we het te pas en te onpas aan alles gaan toevoegen en er, zoals nu met het industriële pakjes-en-zakjes voedsel, helemaal geen balans meer is. Het probleem is dat we zo onze hersen-/hormoonbalans compleet verstoren. Dat zou niet gebeuren als we op een evenwichtige manier gevarieerde, natuurlijke voeding aten waar nu en dan van nature wat MSG in voorkwam.

Esmeralda
Door

Esmeralda

op 13 Sep 2018

E621 krijg ik na een kwartier al migraine van. Daardoor kook ik altijd al zonder pakjes en zakjes en uitsluitend met natuurlijke kruiden. Veel smakelijker en bovendien gezond. En helemaal niet moeilijk.

Suus
Door

Suus

op 12 Dec 2018

Wat een leuk artikel. Erg leerzaam! Ik hou zelf ook niet van die bewerkte troep.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!