De R in de maand; tijd voor natuurlijke voedingssupplementen
7 min. leestijd

De R in de maand; tijd voor natuurlijke voedingssupplementen

Het is weer september, de eerste maand met de letter R erin. De herfst- en wintermaanden komen er langzaam weer aan. Als kind ben ik opgegroeid met pillen en knollen. De pil was een vitamine C-tablet en de knol een ronde levertraan capsule. Iedere avond bij het toetje kregen mijn zes zussen en ik een pil en een knol. In mei stopte mijn moeder daarmee, maar op 1 september zette ze ze weer op tafel, want dan was de R weer in de maand. Nog steeds gebruik ik in de donkere maanden trouw mijn supplementen om mijn immuunsysteem op peil te houden.

Waarom zou je voedingssupplementen nemen?

Ik hoor het van veel vrouwen in mijn praktijk: “ik eet 2 stuks groenten en 2 stuks fruit per dag, waarom zou ik extra vitamines en mineralen nemen?”.  Mijn antwoord is simpel: “Omdat we uit onze voeding onvoldoende bouwstoffen halen voor ons hectische leven van tegenwoordig”. 

We halen uit onze voeding onvoldoende bouwstoffen voor ons hectische leven van tegenwoordig.

Zelfs het Voedingscentrum in Den Haag onderschrijft dit in een rapport van enkele jaren geleden. Iedereen die zich netjes houdt aan de door hen voorgestelde Schijf van Vijf komt zes belangrijke bouwstoffen tekort: vitamine A, vitamine D, ijzer, selenium, foliumzuur en zink. Het zal de afgelopen jaren vast niet beter geworden zijn.

Overigens eten veel mensen veel slechter dan de schijf van vijf, volgens de Gezondheidsraad zou dit nog niet eens 2% zijn! Veel mensen bouwen dus tekorten op. Daarbij zijn de tekorten gebaseerd op vastgestelde Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden (ADH) die ooit zijn vastgesteld om ziektes als gevolg van tekorten (b.v. scheurbuik of rachitis) te voorkomen. Ze zijn nooit vastgesteld om gezond en vitaal oud te worden anno 2022!

Er zijn ook officiële onderzoeken gedaan in Nederlandse ziekenhuizen; ook hieruit blijkt dat veel mensen  ondervoed zijn. Niet in calorieën maar in voedingsstoffen. In mijn ogen is het daarom ook geen wonder dat (chronische) ziektes en mentale problemen zoals depressies zo enorm in opkomst zijn. Het zijn naar mijn mening allemaal signalen dat onze lichamen bouwstoffen tekort komen.

vitamines-bijslikken

Niet in de plant, dan ook niet op je bord

Als je er oog voor hebt hoe onze landbouw er tegenwoordig uit ziet, dan zul je begrijpen dat je onvoldoende bouwstoffen binnenkrijgt.

De laatste 50 jaar draait de landbouw om zoveel mogelijk produceren voor zo min mogelijk geld.

Massaproductie in combinatie met monocultuur is de standaard geworden. Heel veel fruit en groentes groeien op kunstmest. Kunstmest bestaat bijna alleen uit kalium, stikstof en fosfor. Dat is alles. En dat terwijl er in goede, gezonde aarde maar liefst 92 verschillende mineralen kunnen zitten. Allemaal mineralen die ons lichaam óók nodig heeft zoals zink, selenium, chroom, magnesium enz. enz.

Het is heel simpel. Als deze mineralen niet in de grond zitten, komen ze ook niet in de plant, en dus ook niet op jouw bord, en dus ook niet in jouw lichaam. Daarom adviseer ik zoveel mogelijk biologisch te eten. Die ene tomaat uit de volle grond doet echt iets anders in je lichaam dan die andere tomaat die gegroeid is op uitsluitend water met wat voedingsstoffen. Alhoewel ze er hetzelfde uit kunnen zien. Dat is het gevaarlijke en misleidende hiervan. En dan heb ik het nog niet eens over de lange transport- en opslagtijd waardoor vitamines en mineralen verloren gaan. Er is echt veel onderzoek gedaan naar vitamines en mineralen in voeding. Dit is de eerste reden waarom mijn voeding aanvul met supplementen. 

Volgens de vooraanstaande Harvard Medical School hebben we allemaal voedingssupplementen nodig.

Bescherm jezelf tegen vrije radicalen

Je hebt vast wel eens gehoord van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn moleculen die een negatief geladen elektron tekort komen. Deze 'stelen' ze bij andere cellen weg. Hierdoor beschadigen ze cellen, DNA en weefsels. Vrije radicalen worden dan ook gezien als de veroorzakers van allerlei ziektes en lichamelijke veroudering. Geloof me, je wilt zo weinig mogelijk vrije radicalen in je lichaam.

Een vrije radicaal is een agressief atoompje in je lichaam dat veel schade kan aanrichten.

De oorzaak van veel vrije radicalen is vaak een combinatie van verkeerde voeding, te weinig daglicht en beweging en teveel stress. Vrije radicalen kunnen onschadelijk worden gemaakt door antioxidanten. Die wil je dus wél in je lichaam. Antioxidanten zitten voeding (bijvoorbeeld in knoflook, broccoli, blauwe bessen) en kruiden (zoals groene thee en mariadistel) maar ook veel in vitamines en mineralen. Denk hierbij aan o.a. vitamine C, vitamine E, vitamine A, Bèta-caroteen, Vitamine B6 en B2, koper, mangaan, selenium en zink. Het is dus van belang om voldoende van deze vitamines en mineralen binnen te krijgen om die vrije radicalen onder de duim te houden. Tenzij je het niet erg vindt om snel veel rimpels te krijgen. 🙂  Dit is de tweede reden waarom ik in de donkere maanden supplementen gebruik. 

Veel honderdjarigen in bepaalde gebieden

Ik lees wel eens over onderzoeken van mensen in een bepaald gebied die erg oud worden. Gebieden met veel honderdjarigen. Er wordt dan vaak een link gelegd met hun voeding en men denkt dan dat het komt omdat die mensen bijvoorbeeld veel kefir drinken of abrikozen eten. Maar als ik kijk naar waar die mensen wonen, dan denk ik zelf dat het komt omdat ze weinig stress hebben. Ze wonen namelijk altijd ergens in Verweggistan ofwel in afgelegen gebieden waar de lucht nog redelijk schoon is, het eten puur en sober, er weinig gifstoffen zijn en het leven, zo van een afstandje bezien, vrij rustig en eenvoudig is. Dáár kan ik ook wel honderd worden, denk ik dan altijd.

Stress vraagt heel veel van ons lichaam

Stress vormt de grootste aanslag op ons lichaam en stress heeft vele vormen.

We leven anno 2022 in een samenleving met veel stress. De wereld om ons heen lijkt de laatste twee en half jaar onveiliger, onvoorspelbaarder en stressvoller dan ooit. Voel jij je regelmatig angstig en maak je je zorgen over de toekomst? Voel je je daarbij machteloos? Dit zijn allemaal grote stressfactoren.

Angst en gevoelens van onveiligheid of machteloosheid zijn grote stressfactoren

Maar er is meer.  Milieuverontreiniging is stress, voeding kan stress zijn, niet-natuurlijke cosmetica op je huid is stress, weinig beweging voor je lijf betekent stress, medicijngebruik is stress, straling uit je mobiele telefoon en wifi is een vorm van stress, zorgen zijn stress, ruzie met je partner is stress en zo kan ik nog wel even doorgaan. We leven in een wereld vol stressoren, of we het nu leuk vinden of niet. 

De kunst is om ze enerzijds zoveel mogelijk te verminderen en anderzijds ervoor te zorgen dat ons lichaam de resterende stress goed kan hanteren. Daarvoor zijn veel bouwstoffen ofwel vitaminen en mineralen onmisbaar. Dit is de derde reden waarom ik supplementen gebruik. 

vitamines-en-mineralen

Wat is een goede basissuppletie? 

Wellicht ten overvloede, maar gezondheid begint eerst met goede voeding. Als je eet en drinkt conform de richtlijnen uit mijn boeken of wat je op deze website kunt lezen dan ben je al een aardig eind op de goede weg. Maar zelfs dan adviseer ik je de komende maanden enkele voedingssupplementen te nemen. Wat is een goede basissuppletie?

Kies zoveel mogelijk voor natuurlijk

Een van mijn favoriete merken is het 100% natuurlijke, (grotendeels biologische) merk Royal Green. Ik zie hun supplementen als een geconcentreerde vorm van voeding en mix en match graag met verschillende opties die zij aanbieden. Zoals ik dat ook met gewone voeding doe. 

Wat zijn in de herfst en winter mijn favoriete supplementen? 

Start met een goede multi

Mijn advies is om altijd te beginnen met een goede multi. Een multi is een goed mix van vitamines én mineralen. Je wilt namelijk als basis niet slechts maar één maar het hele scala aan goede bouwstoffen aanvullen. De multi woman van Royal Green bevat uitsluitend natuurlijke stoffen en is speciaal ontwikkeld voor vrouwen.

Klik hier voor Multi Woman

Vitamine C complex tegen teveel stress

Als er één vitamine is die je kan ondersteunen bij stress en je weerstand kan verhogen dan is het vitamine C. De vitamine C van Royal Green wordt daarbij gecombineerd met de kracht van paddenstoelen die ons brein en immuunsysteem nog eens extra ondersteunen. 

Klik hier voor vitamine C complex

Zink complex voor een krachtig immuunsysteem

De afgelopen twee jaar hebben we veel gehoord over de relatie van zink en ons immuunsysteem. Vandaar dat Royal Green dit in haar assortiment heeft opgenomen. De combinatie vitamine C samen met zink versterkt elkaar. De zink van Royal Green bevat dan ook vitamine C. (Heb je dus niet heel veel stress dan kan je vitamine C weglaten en zink complex gebruiken). 

Klik hier voor zink met vitamine C

Magnesium voor de nodige ontspanning

Magnesium is een belangrijk mineraal dat we vaak tekort komen. Bovendien verbruikt ons lichaam veel magnesium bij stress. Het werkt ontspannend, dus neem het in voordat je gaat slapen. Het kan echt je nachtrust bevorderen.

Klik hier voor magnesium

Vitamine D3 voor in de donkere maanden

De belangrijke vitamine D3 maakt je huid aan als je deze blootstelt aan zonlicht. Afgelopen zomer zal je dit dus volop hebben gekregen. Maar de dagen worden al korter en frisser, dus is het goed om dit in de komende maanden aan te vullen. 

Klik hier voor vitamine D3

Algenolie als plantaardige ontstekingsremmer

Als je net als ik liever geen visolie of krillolie gebruikt voor je omega 3 dan is algenolie een goede plantaardige optie. Omega 3 gaat ontstekingen tegen en staat bekend als een vitamine die ook depressieve klachten tegen kan gaan. Veel vrouwen krijgen hier in het najaar nogal eens last van. Wellicht kan dit je helpen. 

Klik hier voor zuivere algenolie

Tot slot: Flora Gold om je darmen te ondersteunen

Flora Gold is een mooie probiotica waarmee je de bacteriën in je darmen kunt ondersteunen. Je immuunsyteem bevindt zich namelijk voor 80% in je darmen. Deze formule is resistent tegen maagzuur want je wilt natuurlijk dat deze bacteriën je maagzuur overleven en in je darmen hun gezonde werk gaan doen. 

Klik hier voor Flora Gold

Je hebt ze vast niet allemaal tegelijk nodig. Voel wat er met jou resoneert. Kan je voelen wat jouw lichaam nodig heeft als je dit leest? Begin daarmee en bouw het langzaam uit. Jouw lichaam heeft alle wijsheid in huis om gezond te blijven. Leer ernaar luisteren door naar binnen te gaan en te voelen wat het je probeert te vertellen. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!