Wat ik zoal drink om mijn hormonen in balans te houden (inclusief recepten!)
6 min. leestijd

Wat ik zoal drink om mijn hormonen in balans te houden (inclusief recepten!)

Alle voeding heeft invloed op je hormonen en daarmee je energieniveau en gezondheid. Drankjes die je drinkt dus ook. Gezond eten is belangrijk maar als je tussen je maaltijden door regelmatig frisdrank, light-dranken, vruchtensappen, yoghurtdrank, zuivel, energiedranken, koffie of alcohol drinkt, zal je niet de resultaten krijgen waar je op hoopt. Veel vrouwen weten dit gelukkig.  “Marjolein, wat drink jij eigenlijk zoal?” is dan ook een vraag die ik veel krijg.

We gaan hopelijk een lange, warme zomer tegemoet. Daarom hierbij mijn favoriete dranken, waarmee ik mijn vochthuishouding op peil hou en mijn hormonen te vriend.

Water, maar niet rechtstreeks uit de kraan

gezonde drankjes hormoonbalans

Vind jij water rechtstreeks uit de kraan niet lekker? Ik ook niet. Ik drink bijna nooit water rechtstreeks uit de kraan. Ten eerste filter ik mijn water met een EWO waterfilter waardoor o.a. chemische stoffen, medicijnresten en andere hormoonverstoorders eruit worden gefilterd.

De Europese Commissie heeft ongeveer 10.000 chemische stoffen geregistreerd, die in ons drinkwater kunnen voorkomen. Voor slechts 60 stoffen hiervan zijn kwaliteitsnormen vastgesteld in het Nederlands Drinkwaterbesluit. Dit betekent dat ons drinkwater op slechts 0,6 procent van de schadelijke stoffen, die erin kunnen voorkomen, wordt gecontroleerd.

Vervolgens doe ik dit gefilterde water (dat uit een apart kraantje komt op mijn aanrecht) over in een glazen kan. Hier laat ik het een uurtje in staan.  Op deze manier kan het water ‘ademen’.  Dit klinkt misschien een beetje gek, maar het is voor water heel onnatuurlijk om geperst te worden door onze dunne waterleidingen. Hierdoor verliest het zijn natuurlijke structuur. Dit kunnen we ervaren als moeite hebben om water te drinken of het niet lekker vinden. Het even laten ‘ademen’ in een waterkan kan een oplossing zijn.

Als het enigszins mogelijk is probeer dan je water te filteren en in een glazen kan over te doen voordat je het drinkt

Mijn limonades: mixen en matchen met water

Water dat ik thuis drink, is dus altijd gefilterd. Ik vind het daarom prima om gewoon water te drinken maar soms wil ik ook wel eens wat anders. Een van de vier pijlers van hormoonbalans is een stabiele bloedglucosespiegel. Als er iets is dat je bloedglucose uit balans brengt dan zijn het zoete drankjes. Vloeibaar snoepgoed noem ik dat. Maar wat dan wel?

Zelfs als er voedsel in je maag zit, verdwijnt vloeistof die je erbij drinkt snel je darmen in waar het, als het zoet is, zorgt voor een snelle bloedglucosepiek.

Iets wat niet te zoet is dus. Wat ik doe is water mixen en matchen met kruiden (basilicum, munt, kaneel, vanille, gember, tijm, lavendel e.d.) en stukjes fruit (citrusfruit, appel, rood fruit, perzik e.d.). Soms voeg ik daar een scheut bruisend water aan toe en soms een scheutje biologisch vruchtensap (geen aanmaaklimonade). Als je kruiden of stukjes fruit toevoegt neemt water de smaak hiervan al snel over. Zorg dus op zomerse dagen voor meerdere glazen kannen of potten en laat het trekken in de koelkast. Basilicum met aardbei en een scheutje bruisend water is mijn favoriet.

Je kunt stukjes fruit in de diepvries bewaren en het op het laatst toevoegen aan een kan water als ‘ijsklontje’.

Kruidenthee; heet, warm of koud en graag zonder chloor

Ik ben gek op kruidenthee. Ik drink iedere dag zeker een grote pot en varieer met allerlei smaken. Planten en/of kruiden vormen de basis van thee, en deze kunnen een krachtige uitwerking hebben. Daarom is het belangrijk om hiermee te variëren en niet iedere dag dezelfde thee te drinken.  Varieer met gember, kaneel, kurkuma, zoethout, venkel, steranijs, St. Janskruid en nog veel, veel meer. De keuze is reuze.

Kruidenthee bevat geen theïne (de zwakkere variant van cafeïne) en heeft dus geen effect op je bloedglucose. Je kunt het onbeperkt drinken. Slaap je slecht drink dan ’s avonds thee van kruiden die je helpen ontspannen zoals salie, passiebloem, lotusbloem, valeriaan en St. Janskruid.

Op koele dagen zet ik vaak thee van verse gember. Gember bevat het stofje 6-gingerol wat een krachtige ontstekingsremmer is. Gember is verwarmend, dus op warme zomerdagen laat ik dit achterwege. In deze video laat ik zien hoe ik dat doe.

Vrouwen weten al eeuwenlang dat thee gezet van specifieke kruiden ons kunnen helpen bij het verlichten van vrouwenklachten zoals menstruatiepijnen, stijve gewrichten en overgangsklachten. Ik zal hier binnenkort een artikel over schrijven.

Kies bij voorkeur losse thee of thee waarvan de zakjes niet zijn gebleekt met chloor en zonder nietje (metaal) erin.

De biologische thee van Royal Green is mijn favoriet. Je hebt keuze uit 13 smaken. Wil je zien welke, klik dan hier.

Waterkefir (met heerlijk recept)

zomerdrankjes waterkefir

Zelfgemaakte waterkefir is bizar gezond en ongelooflijk lekker. Het is een heerlijk, bruisend zomerdrankje. Het is echt makkelijk zelf te maken met kefirkorrels of een zakje waterkefir-starter. Het bevat levende bacteriën en voedt daardoor je darmflora.

Een gezonde darmflora is een van de vier pijlers van een gezonde hormoonbalans.

Kefir maak je met wat rietsuiker, maar de suiker wordt verbruikt als voeding voor de kefir. Gebruik hiervoor geen andere suiker. Mijn favoriete waterkefir maak ik met gedroogde vijgen en citroen. Het smaakt naar witbier maar dan niet zo zoet. Echt heerlijk!  Wil je dit recept proberen? Klik dan hier! 

Kokoswater; wees selectief in je keuze

Ik heb veel over de wereld mogen reizen en heb kokoswater rechtstreeks uit groene kokosnoten gedronken die net van de boom waren gehakt. Verser kan het niet. Lekkerder ook niet. Op deze manier is kokoswater het meest gezonde en hydraterende vocht ter wereld dat ook nog eens essentiële mineralen aanvult.  Helaas komt het zo niet in de verpakking terecht.

Zoals alle dranken in een fles of pak wordt ook kokoswater kort verhit om bacteriegroei tegen te gaan. Hierdoor gaan waardevolle voedingsstoffen verloren.

Daarmee gaan helaas al veel gezonde voedingsstoffen en enzymen verloren. In het slechtste geval worden er ook nog zoetstoffen, aroma’s en conserveringsmiddelen aan toegevoegd. Kokoswater bederft namelijk erg snel. Vaak is er ook sprake van een concentraat, ook al staat op de verpakking dat het 100% puur is. Lees de kleine lettertjes!

Mijn favoriet? De halve-literpakjes biologisch kokoswater van Foco. Ze zijn na opening namelijk maar 3 dagen houdbaar, vandaar de halve pakjes. Overigens ook in literverpakking verkrijgbaar.

Bottenbouillon; voor de gezondheid plus hartige trek

Ook hier ga ik zeker nog een apart artikel aan wijden: de gezondheidsvoordelen van zelf getrokken bouillon. Het is niet voor niets dat zieke mensen dit vroeger kregen om aan te sterken. In botten, merg en bindweefsel zitten namelijk tal van voedzame stoffen die goed zijn voor ons vrouwenlichaam, waaronder calcium, fosfor, vitamine A en K2, glucosamine en chondroïtine. Deze laatste twee zijn belangrijk voor soepele gewrichten en kraakbeen.

Tijdens het koken wordt het collageen in de botten omgezet naar gelatine. Gelatine bevat belangrijke aminozuren zoals glycine, proline en glutamine, die je lichaam gebruikt bij de aanmaak van hormonen en enzymen.

Dankzij deze aminozuren is gelatine heel goed voor je darmen en maagwand: het heeft een positieve invloed op het herstel van de darm- en maagwand.

Gelatine zorgt voor gezonde darmen en een betere opname van voedingsstoffen; het heeft hierdoor een positief effect op je hormonen

Bottenbouillon is makkelijk, maar het trekken ervan kost tijd. Maak daarom een grote pan bouillon op een vrije dag en vries kleinere porties in. Let op, de bouillon zet bij het invriezen uit, doe dus niet te veel bouillon in een bakje.

Een kopje zelfgemaakte bouillon is heerlijk op hete, zomerse dagen waarin je veel zout en mineralen verliest.

Gouden melk (met recept)

hormoonbalans recepten

Gouden melk is een plantaardige melk die zijn gouden kleur krijgt door de kurkuma, ook wel geelwortel genoemd. Kurkuma is een zeer krachtige antioxidant dat al eeuwenlang gebruikt wordt als medicijn. Het is net als gember sterk ontstekingsremmend en werkt antibacterieel. Het lijkt zelfs giftig te zijn voor cysten en kankercellen (1).

Met kurkuma ondersteun je niet alleen je darmen maar ook je lever; ook een belangrijk orgaan als het gaat om je hormoonbalans.

Wat gemalen peper in dit drankje versterkt de werking van kurkuma. Maak kurkuma met zelfgemaakte plantaardige melk om zoveel mogelijk voedingsstoffen en gezonde vetten binnen te krijgen. Kurkumamelk is net als gemberthee verwarmend. Ik drink het ook wel ter vervanging van koffie en vind het heerlijk als beloning na een rondje hardlopen of de sportschool. Het geeft een heerlijk weldadig gevoel! Klik hier en ontdek mijn eenvoudige recept voor gouden melk. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat zijn jouw favoriete, gezonde drankjes?

Bronnen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/

Henny
Door

Henny

op 05 Jul 2019

Mijn favoriete gezonde drankje is Rooibosthee (waarbij de thee is meegekookt in het kookwater). En ook: van de afgekoelde thee ijsthee maken met citroen of kruiden.

Ciska
Door

Ciska

op 10 Jul 2019

Waar koop je de kefirkorrels?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 22 Jul 2019

Deze kan je online kopen. Bijvoorbeeld via: https://www.kefir.nl/

Trixy
Door

Trixy

op 30 Aug 2019

Hoe kun je omgaan met vocht en doorslapen? Ik lijk wel de enige in mijn omgeving die te korte nachten maakt omdat ik er elke nacht uit moet naar de wc en dan niet meer kan slapen. Ik durf 's avonds eigenlijk geen groente meer te eten en drinken al helemaal niet. En tóch moet ik er nog uit. Help!?!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 03 Sep 2019

Dat is lastig Trixy, helaas heeft de een meer last hiervan dan de ander. Ook is het normaal om vaker 's nachts te moeten plassen naarmate je ouder wordt, soms meer dan één keer per nacht. Verder is het niet te zeggen wat r bij jou precies aan de hand kan zijn. Ik zou als ik jou was zeker niet stoppen met groenten te eten in de avond. Het kan ook zijn dat je door de stress zélf die je hiervan krijgt, omdat je er te veel op gefocust bent, juist meer en vaker moet plassen en zo kom je in een neerwaartse spiraal. Misschien is het raadzaam om te kijken of iemand je mentaal kan helpen om hier beter mee om te gaan, zoals een Stresscounselor. Het kan echt enorm helpen om je gevoelens en gedachten hierover te veranderen. En...je bent absoluut niet de enige! Er zijn zat mensen met dit probleem.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!