Blaasontsteking? Wat kan je doen, vooral om het vanaf nu te voorkomen

Blaasontsteking? Wat kan je doen, vooral om het vanaf nu te voorkomen

Ik krijg iedere week wel een mail van een lezeres die me vraagt of ik goede tips heb tegen terugkerende blaasontstekingen. Vorige week ontmoette ik Karin, die hiervoor inmiddels tientallen (!) antibioticakuren achter de rug heeft en het spuugzat is: zowel haar blaasontstekingen als de antibioticakuren. Daarom hoog tijd voor een goed artikel (wat staat er veel onzin hierover op het web!) met werkende tips, vooral ook ter preventie, want dat is toch wat we willen: gewoon nooit meer een blaasontsteking!

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking of cystitis is een ontsteking van het slijmvlies aan de binnenkant van de blaas en de plasbuis door darmbacteriën. Omdat bij vrouwen onze plasbuis heel dicht bij onze anus ligt kunnen die bacteriën vanuit de darm makkelijk richting vagina en plasbuis verhuizen. Onze korte plasbuis zorgt er vervolgens voor dat deze bacteriën makkelijk omhoog kruipen naar onze blaas.

Zoals iedere vrouw weet ligt ook de ingang van onze vagina hier dichtbij in de buurt en kan de huishouding van de vagina daardoor ook makkelijk uit balans raken. De huishouding van de vagina bezit normaal gesproken veel goedaardige bacteriën die ons beschermen tegen ongewenste bezoekers uit de darm.

Als je een goede weerstand hebt en je immuunsysteem dus goed werkt, dan zullen de goedaardige bacteriën de zuurgraad van je vagina en plasbuis in balans houden en ervoor zorgen dat een ongewenste bacterie geen kans krijgt. Maar als je vagina om welke reden dan ook niet zuur genoeg is, dan grijpt de desbetreffende bacterie al gauw zijn kans en zorgt voor een ontsteking. Meestal is dit de Escherina coli bacterie (E coli), oftewel de poepbacterie, maar het kunnen ook ander bacteriën zijn.

De symptomen van een blaasontsteking (van de huwelijksreis)

Bijna iedere vrouw heeft wel eens een blaasontsteking gehad. Ik had ze regelmatig als kind.  Typische symptomen zijn pijn bij het plassen, steeds aandrang om te plassen terwijl er maar een paar druppels komen (au au au!), met soms wat bloed erbij. De plas ruikt sterk, is vaak troebel en de ontsteking kan gepaard gaan met buikpijn of pijn in de onderrug.

Pijn bij het vrijen ontstaat als ook het slijmvlies van de vaginawand is ontstoken. Veel vrijen kan zelfs de oorzaak zijn van een blaasontsteking! Door het vrijen verplaatsen bacteriën zich vrolijk van anus naar plasbuis en vagina. Feest voor je bacteriën, maar achteraf niet altijd feest voor jou. Dit wordt ook wel de honeymoon cystitis genoemd ofwel blaasontsteking van de huwelijksreis: laten we zeggen de enige blaasontsteking waar in ieder geval veel plezier aan vooraf is gegaan! Menige vrouw ervaart dat zelfs een enkele vrijpartij, vooral met een nieuwe partner met onbekende bacteriën, al aanleiding kan zijn voor een blaasontsteking.

Is je weerstand niet groot genoeg? Pak dan de wortel aan

blaasontsteking voorkomen

Bij het ouder worden wordt het slijmvlies van de vaginawand dunner en droger waardoor de verdediging tegen de ongewenste bacteriën vermindert en de kans op een blaasontsteking toeneemt.

Heb jij als jonge vrouw al veel last van blaasontstekingen, dan is het dus absoluut zaak om dit bij de wortel aan te pakken en niet alleen de symptomen te bestrijden met een antibioticakuur. Of tien.

Veel blaasontstekingen gaan gelukkig vanzelf over met veel water en kruidenthee drinken, maar als je niets verandert aan je voedings- en leefstijl is de kans groot dat ze terug blijven komen. Blijkbaar is je weerstand niet groot genoeg om zelf deze infectie te voorkomen. Waarom zou je weerstand over zes maanden wel groot genoeg zijn?  Zie een blaasontsteking als een signaal van je lichaam dat je weerstand te laag is en dat het jouw hulp nodig heeft. Gelukkig is er heel veel wat je zelf kan doen.

Over drink- en plasgewoontes

Het lijkt tegenstrijdig om veel te drinken als het plassen zo pijnlijk is maar toch is dit echt het beste advies dat ik kan geven.

Deel je gewicht door 30; dan krijg je het aantal liters dat goed is om per dag te drinken.

Iedere dag, dus niet alleen bij een blaasontsteking! Dus weeg je 60 kilo dan is dat 2 liter.  Voel je een blaasontsteking opkomen, drink dan een halve tot één liter extra. Je wilt deze bacteriën uit je lichaam hebben dus drink en spoel ze eruit. Met drinken bedoel ik water of kruidenthee. De rest telt niet.

Neem de tijd om te plassen en ga rustig op het toilet zitten. Zorg altijd dat je je blaas helemaal leeg plast, vooral als je een ontsteking hebt: plas die bacteriën uit. Plas ook altijd voor het slapen gaan, direct na het opstaan en ook na het vrijen. Ja, niet altijd fijn, maar seks maakt de kans op een besmetting dus groter, dat snap je inmiddels.

En over poepgewoontes, ondergoed en hygiëne

Veeg je anus schoon van voor naar achteren. Het schijnt dat maar weinig vrouwen het zo doen maar zorg ervoor dat die bacteriën uit je darmen niet de weg naar je plasbuis vinden. Ff wennen misschien, maar alles went. Behalve terugkerende blaasontstekingen.

Kies katoenen ondergoed. Vermijd strakke broeken, nauwsluitend nylon ondergoed en panty’s. Was dit alles bij voorkeur met 100% natuurlijke zeep.

Gebruik geen overdreven hygiënische maatregelen zoals ontsmettende zeep of vaginale douches: je vagina kan zichzelf prima reinigen. Spoelen met warm water is prima. Vermijd (geparfumeerde) massageolie bij je vagina en condooms met zaaddodend glijmiddel; dit kan de zuurgraad van je vagina aantasten.

Blaasontsteking behandelen met voedingsadvies? Jawel!

blaasonsteking behandeling

Ik heb uitgelegd dat je blaasontstekingen kunt krijgen als je weerstand laag is en de zuurgraad in je vagina en blaas niet hoog genoeg.

Voeg daarom verspreid over de dag af en toe een scheutje vers citroensap, grapefruitsap of appelciderazijn toe aan een glas water.

Dit kan je blaas beschermen tegen foute bacteriën. Een paar keer per dag een vitamine C-supplement (kies 1000 mg in niet ontzuurde vorm) kan ook en helpt tevens om je weerstand te verhogen. Ongezoet cranberrysap kan ook, maar vermijd de zoete variant, want die zoetigheid wil je juist niet.

Terugkerende blaasontstekingen kan betekenen dat jouw zuur/base evenwicht is verstoord. Een belangrijke stap is om voeding te vermijden die ontstekingen in de hand werkt en dus meer basisch/alkalisch te gaan eten. Sterk basisch zijn groenten, fruit en kruidenthee. Ook yoghurt, amandelen en zonnebloempitten zijn basisch. Vaak gaat het er echter nog meer om, dat je de sterk zuurvormende voedingsmiddelen meer vermijdt: suikers, vlees, kaas, granen, soja, witmeel, koffie en alcohol. Dit voedingsadvies is voor iedereen gezond trouwens, niet alleen als je last hebt van terugkerende blaasontstekingen.

Blaasontsteking? Zorg voor gezonde darmen en voed je bifido’s

Zorgen voor een gezonde darm is eigenlijk de beste manier om blaasontstekingen te voorkomen.

Zie terugkerende blaasontstekingen dan ook als signaal dat je darmen wel wat hulp kunnen gebruiken; meestal is er sprake van een tekort aan gezonde bifidobacteriën in je darm.

Verhoog daarom je vezelinname met groenten, fruit, kokos, lijnzaad, chiazaad, vlozaad, ongebrande noten, zoete aardappel en peulvruchten. Rauwe, biologische kefir is ook een prima manier om de goede bacteriën in je darm te verhogen. Als je zure zuivel gebruikt (yoghurt of karnemelk) kies dan rauwe biologisch(dynamische) zuivel vanwege het fermentatieproces. Ook gefermenteerde producten zoals zuurkool, miso, tarami en tempeh zijn prima om goede bacteriën in je darmen te voeden.

Essentiële suikers ook belangrijk voor je blaas; D-mannose en Fucose

Nee geen suikers, ik bedoel essentiële suikers! Dat is iets heel anders dan suikers. Essentiële suikers zijn stoffen die belangrijk zijn voor je lichaam. Twee belangrijke essentiële suikers zijn d-mannose en fucose. D-mannose zit in linzen, groene bonen en allerlei groenten, bessen, ananas en paddestoelen. Fucose zit in zeewier, kelp, algen, champignons en medicinale paddestoelen. Als je shiitake eet (een paddestoel) krijg je ze allebei binnen.

Uit onderzoek blijkt dat vooral D-mannose (1) een positieve werking heeft op een blaasontsteking. D-Mannose zorgt voor een beschermend laagje op het slijmvlies van de blaaswand, waardoor bacteriën zich niet goed kunnen hechten.

Ik weet het: dit is een hele waslijst. Waar het eigenlijk op neer komt is: eet een zo groot mogelijk variatie van onbewerkt voedsel met een focus op plantaardig. Dat is waar je darmen en de rest van je lichaam sowieso blij van worden. Maar wat als je al gezond en gevarieerd eet en toch regelmatig een blaasontsteking krijgt? Toch maar antibiotica?

Blaasontsteking—antibiotica—blaasontsteking—antibiotica? Zo logisch!

pijn bij het plassen

Bij een blaasontsteking wordt door de huisarts vaak een antibioticakuur voorgeschreven. Zo’n kuur maakt geen onderscheid tussen goede en slechte bacteriën en doodt dus ook de goede bacteriën in je darmen. Je hebt net gelezen hoe belangrijk je darmflora is, juist om een volgende blaasontsteking te voorkomen. Het is dus logisch dat veel vrouwen terechtkomen in die vicieuze cirkel van blaasontsteking, antibiotica en opnieuw een blaasontsteking: je darmflora blijft zo enorm kwetsbaar.

Gaat je blaasontsteking gepaard met koorts ga dan altijd naar de huisarts; dan kan er sprake zijn van iets dat ernstig is.

Hoe doorbreek je dit patroon?

Als jij last hebt van terugkerende blaasontstekingen (meerdere per jaar) overweeg dan het volgende om dit patroon te doorbreken:

  • Gebruik de komende (3 tot 6) maanden een goed probioticum. Dat wil zeggen een met veel verschillende stammen (minimaal 6) en een hoog aantal (minimaal 10 miljard) per capsule of sachet poeder. Zie dit als aanvulling op je voeding, je maakt hiermee je darmflora sterker.

Doe dit in combinatie met:

  •  Inname van een goede kwaliteit D-mannose in de komende maanden om je blaasslijmvlies te versterken. Je kunt dit als supplement krijgen.

Dit natuurlijk naast alles wat ik hierboven al heb genoemd.

Een product waar ik zelf een goede ervaring mee heb is het supplement Vacramal van Nutriphyt. Dit is een combinatie van zowel een krachtig probioticum (10 miljard) met prebiotica, als ook goed opneembare D-mannose en cranberry-extract. Alles gecombineerd dus. Ik nam het zelf toen ik vorig jaar dacht een blaasontsteking te krijgen. Ik nam een dag lang iedere 4 uur 2 capsules. Daarna drie dagen 2 keer 2 capsules en afgebouwd naar 1 capsule per dag. De opkomende blaasontsteking verdween als sneeuw voor de zon en is niet meer teruggekomen.

Ik zie goede supplementen als aanvulling op mijn voeding.  Als je Vacramal direct bestelt via Nutriphyt, klik daarvoor hier.  Gebruik het enkele maanden totdat je weet dat het steeds terugkerende patroon is doorbroken.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat: hebben mijn tips je geholpen om een steeds terugkerend patroon van blaasontstekingen te doorbreken?

Bronnen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23633128

Emiel Bouwhuis
Door

Emiel Bouwhuis

op 08 Sep 2017

Duidelijke uitleg van een, helaas zeer veel ,voorkomend probleem bij vrouwen !zelf heb ik goede ervaringen met het product van Pileje" uc comfort. ".

Janny Janssen
Door

Janny Janssen

op 08 Sep 2017

Op dit moment hang ik er tegenaan... en sinds 3 dagen heeft mijn man het ook, die is er behoorlijk ziek van (geweest), knapt met een (dokters-)kuur inmiddels weer wat op. Mannen zijn er inderdaad behoorlijk ziek van met koorts en grote vermoeidheid. Het artikel is goed en duidelijk geschreven. Veel producten die hierin genoemd worden gebruiken wij ook al heel lang. Verder zijn wij dan gelukkig ook goed gezond. Ik zal dit in ieder geval delen!

Marjolein
Door

Marjolein

op 12 Sep 2017

Ik heb altijd een fles ongezoete cranberrysap in de kast staan. Zodra ik signalen krijg van mijn blaas laat ik zoveel mogelijk zoet, vet zware eiwitten e.d. staan en drink ik gedurende 1 of 2 dagen de cranberrysap op (verdund met water, dan heb je er extra lang mee te maken) En nog een andere tip. Bij aankomende blaasontsteking na iedere keer plassen een groot glas water drinken. Als je dan na een kwartier weer moet plassen heb je tenminste wat te plassen :-)

Petra
Door

Petra

op 08 Sep 2017

Ik heb sinds ik de tip kreeg om berkenblad thee te drinken geen blaasproblemen gehad.

Josselien Janssens
Door

Josselien Janssens

op 08 Sep 2017

Behalve de praktische hygienische aanpak die je zo correct beschrijft, gaat het probleem bij de meeste mensen inderdaad helemaal weg als je alcohol, koffie, zwarte thee, en alle vormen van suiker vermijd. Ik had regelmatig last van urineweginfectie, en dat is nu weg. Ook mijn hooikoorts is grotendeels over omdat mijn weerstand is verbeterd sinds ik geen suiker meer eet. Het is wennen, en niet altijd makkelijk - maar ik voel me zoveel fitter, het is het totaal waard.

ineke
Door

ineke

op 09 Sep 2017

Mooi artikel. zal het aan een vriendin geven. ik heb er zelf gelukkig {nog] geen last van. De bijlagen zijn erg mooi om te zien en te horen. fijn weekend.

Clasine
Door

Clasine

op 09 Sep 2017

Heel compleet verhaal. Het beste wat ik tot nu toe gelezen heb over blaasontsteking. Ik behoor(de) ook tot de groep chronische 'patiënten' door betere voeding, geen antibiotica meer, andere gewoonten zo als je ook aan geeft in het artikel, heb ik het nu al enkele jaren onder controle. Heel waardevol voor iedereen die met dit kastige probleem moet dealen! Ps een foutje: er staat ergens baarmoederslijmvlies ipv blaasslijmvlies

Marlène
Door

Marlène

op 09 Sep 2017

Mooi bericht, veel info top. Een vraagje waar krijg je rauwe biologische kefir?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Sep 2017

Beste Marlène, deze kan je zelf maken of bij de betere biologische winkel kopen.

Marlie Maessen
Door

Marlie Maessen

op 11 Sep 2017

Demeter heeftgeconcentreerde waterkefir in hun collectie. Kost € 14.95 voor 300 ml

monique
Door

monique

op 10 Sep 2017

Marjolein, u zegt : ""Inname van een goede kwaliteit D-mannose in de komende maanden om je baarmoederslijmvlies te versterken. Je kunt dit als supplement krijgen."" Is het hier niet de bedoeling om het blaasslijmvlies te versterken i.p.v. baarmoederslijmvlies?of zie ik dit verkeerd. Heel lang zoek ik naar een zeer goede probiotica om mijn darmflora terug op peil te brengen, niet direct in verband met blaasontstekingen, maar in het algemeen een gezonde darm 'ik heb het in uw boek niet gevonden, weet u een uitstekend product, u mag mij ook een privé bericht sturen. dankjewel en lieve groetjes

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Sep 2017

Natuurlijk heb je gelijk Monique! Ik heb het gelijk aangepast, bedankt voor je opmerking. Wat probiotica betreft kun je eens kijken op mijn site https://marjoleinsfavorieten.nl/ en dan onder 'supplementen'. Daar kun je wellicht vinden wat je zoekt.

Myra
Door

Myra

op 11 Sep 2017

Van voor na achteren afvegen na de stoelgang is een goed advies, als je daarna nog jezelf nog even schoon spoelt (zoals in veel Oosterse landen het gebruik is) was je de achtergebleven bacteriën beter weg en blijf je fris. Wanneer je meteen na het opstaan een groot glas warm water drinkt volgt daarna vaak de ochtendstoelgang en als je daarna pas je douche neemt blijf je ook langer schoon.

Joke Bergh
Door

Joke Bergh

op 14 Sep 2017

Ook ik had er jarenlang last van. Maar ik kreeg via mijn buurvrouw Evelien homeopatische Cantharis druppels. Dat werkte heel goed in combinatie met meer water drinken én meer ongezoete cranberries in mijn eten. Het sap is erg duur maar als je cranberries door je (biologische whatever soort) yoghurt of vla doet, of een combineert met cashewnoten (!) doe je er erg lang mee.

Marijke
Door

Marijke

op 16 Sep 2017

Hallo Marjolein. Vind het artikel heel waardevol. Heb zelf heel veel last van blaasontstekingen gehad. Ben naar de uroloog geweest en die vertelde ook als je geplast heb dan afvegen van voor naar achter. Ik deed het net andersom. Kreeg voor drie maanden antibiotica en het advies om na een vrijpartij 1 caps antibiotica in te nemen. Ik gebruik ook al jaren cranberry capsules van Blace care. Iedere ochtend 1 caps. Heb nu al drie jaar geen last meer gehad. Als we op vakantie gaan en moet lang zitten en kan niet naar de wc dan neem ik een extra cranberry caps in. En veel drinken.

Klara Meijer
Door

Klara Meijer

op 17 Sep 2017

Vanuit de Chinese natuur geneeskunde hangt de blaas samen met oa de maag.......Als je te veel koude dranken en voeding eet (salades) heeft dat zijn weerslag op de blaas. Sinds ik hoofdzakelijk warm/heet water drink en verwarmend voedsel, zeker in de winter heb ik geen last meer gehad van mijn blaas, ik merk het ook direct als ik in de zomer te veel koude producten eet of drink....verwarmend is oa gember, kaneel, chocolade, kruidnagels, cayennepeper, maak wat soep met verse groenten heerlijk verwarmend, vlees is verwarmend, kip neutraal het is het proberen waard. Boek met veel praktische info Barbera Temelie; voeding volgens de vijf elementen....met handige lijst van producten die verwarmend of juist verkoelend zijn.

Ina
Door

Ina

op 19 Sep 2017

Sinds 2004! had ik regelmatig last van blaasontstekingen. Na een antibioticakuur bleef de ontsteking ca 4 weken weg en als ik geluk had 6 weken. Ik was ten einde raad. Een alternatieve arts gaf mij het volgende advies. Zet een pot groene thee (ong 1 liter) doe daarin 2,5 theelepel natriumbicarbonaat (gewoon zuiveringszout) doe het sap van 1 uitgeperste citroen erbij en drink het over de dag verdeeld op. Als je het te zuur vindt mag er een beetje honing bij. Sinds ik dit dagelijks doe heb ik geen blaasontsteking meer gehad. Simpel, doeltreffend en goedkoop.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 25 Sep 2017

Beste Ina, fijn dat dit bij jou zo goed werkt en geen bijwerkingen heeft. Anderen die dit lezen zouden het kunnen proberen, maar wel voorzichtig want niet iedereen kan er even goed tegen schijnt het, dus voel goed wat het met je doet en stop als het niet prettig is. En bij bepaalde aandoeningen moet je het al helemaal niet zomaar gaan gebruiken, zoals met nierproblemen. Er zit dus ook natrium in, wat bloeddrukverhogend is.

Annekie Kiers
Door

Annekie Kiers

op 24 Sep 2017

Ook ik kampte jarenlang met een steeds terugkerende blaasontsteking. Menig antibiotica kuur gehad waardoor ik steeds elk ander in de lucht hangend virusje oppikte omdat mijn weerstand zich niet kon herstellen /opbouwen. Ik neem inmiddels al drie jaar elke ochtend het sap van een verse halve citroen gemengd met lauw water op nuchtere maag elke dag. Met een rietje om m'n tandglazuur te beschermen. Sindsdien geen blaasontsteking en ook geen koortsuitslag meer gehad. En ook geen andere virussen meer opgepikt.

Ina
Door

Ina

op 12 Oct 2017

Hoe blij ben ik met dit artikel. Ik slik sinds een paar week vacramil en neem pro-biotica, heb werkelijk geen blaasontsteking meer gehad. Ik had de ene kuur na de ander. Echt heel blij, bedankt!!

Wil
Door

Wil

op 15 Oct 2017

Wat goed om te lezen. Ik kamp sinds de zomer met blaasontsteking en ben er helemaal klaar mee.veel bloedplassen. Antw. Huisarts is antibiotica.(3 keer al en dat voelt zo fout...)Vandaag gestart met vacramal,citroensap,vit c. Gezonde voeding daar ben ik me bewust van en ben daar eigenlijk dagelijks mee bezig. Gebruik lijnzaad ,chiazaad,gember en probiotica iedere dag erbij.Drink 2 liter water met keltisch zeezout. En toch die vervelende blaasontsteking. Daar wordt je dan zo moedeloos van. Hoop nu dat dit gaat werken. Het artikel was helder en veel goede handvatten. Ik ben benieuwd en lever volg week wel een keertje mijn urine in voor controle..... Bedankt voor het verhaal en lees de reviews met plezier!

wil
Door

wil

op 15 Jan 2018

Het is belangrijk om zelf door te pakken bij twijfel. Ik heb om vervolg gevraagd bij de uroloog. Blijk bij nij toch iets anders aan de hand....blaaskanker. BAM! Nu een heel ander traject. Komt weinig bij vrouwen voor. Dus pas op. Bij twijfel ga verder!

Evelien Sucec- Hoegee
Door

Evelien Sucec- Hoegee

op 27 Apr 2018

Mooi artikel, helder beschreven! Als bekkenfysiotherapeut ben ik hier heel blij mee, vooral het stukje over goed uitplassen! Wat ik hierbij mis, is dat een goede toilethouding met een min of meer holle/ rechte rug belangrijk is, wasrbij de voeten altijd ondersteund moeten zijn! En na het plassen bekken rustig een aantal keer kantelen! Zo kan namelijk een verhoogde spanning van de bekkenbodemspier ook vaak de oorzaak zijn van een blaasontsteking

Klara
Door

Klara

op 30 Aug 2018

Vanuit de Chinese geneeskunde staat de maag verbonden met de blaas. Sinds ik warme dranken zoals warm water of thee drink of verwarmende kruiden zoals, gember, curcuma gebruik heb ik geen problemen meer met de blaas. Ik merk meteen bij koud weer of als ik toch koude dranken heb genuttigd dat de blaas weer gevoelig is.

Naomi
Door

Naomi

op 03 Dec 2018

Mooi artikel. Een klein 'foutje' gevonden. Er staat "D-Mannose zorgt voor een beschermend laagje op het baarmoederslijmvlies waardoor bacteriën zich niet goed kunnen hechten." Maar het zal wellicht moeten zijn 'blaaswand of slijmvlies van de blaas" ?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 03 Dec 2018

Ja Naomi, natuurlijk klop het wat jij zegt! Dank je voor je oplettendheid. Ik heb het gelijk aangepast hoor.

Elizabeth
Door

Elizabeth

op 20 Jan 2019

Wat een mooi en erg interessant artikel. Mijn 90 jarige moeder heeft chronische blaasontsteking. Ik wil graag proberen of Vacramal ook hierbij zou kunnen helpen. Is de dosis zoals beschreven in het artikel kan voldoende ? Zij woont in een verpleeghuis en aanpassen van de voeding is niet haalbaar, kan het dan toch het proberen waard zijn ?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 21 Jan 2019

Op individuele gevallen zoals dit kan ik helaas niet echt ingaan Elizabeth, ik ben geen therapeut of arts. Je kunt wellicht het artikel laten zien aan een behandelend arts of het verplegend personeel en zeggen dat je graag Vacramal wil proberen voor je moeder. En de dosering ook in overleg bepalen als besloten wordt om het te gaan geven.

Elke
Door

Elke

op 17 Feb 2020

Goedemiddag,Zou je mij kunnen laten weten waarom alleen kruidenthee meetelt als vocht en niet de zwarte thee?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Mar 2020

Dat is vooral omdat het hier ging om zuur of basisch. En zwarte thee en koffie zijn sterk verzurend, maar kruidenthee is dat niet. Dat betekent niet dat je nooit koffie of thee zou mogen drinken want het is niet altijd erg om wat verzurende voeding binnen te krijgen, maar als je van je blaasontsteking af wilt kun je beter een tijdje meer kruidenthee en water drinken.

Elke
Door

Elke

op 17 Feb 2020

Ik wil naast vacramal graag probiotica gaan bestellen. Heb je advies welke probioticasoort geschikt is? Er zijn zoveel merken dat ik het overzicht kwijt ben..

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Mar 2020

Het best kun je je laten adviseren bij een goede natuurvoedingswinkel of online winkel. Zoek wel naar een probiotica met veel stammen en veel bacteriën, dus houd het spectrum zo breed mogelijk. Ik kan geen merken noemen maar een goede site van iemand die er veel over weet is kunnen kijken op de site van De Groene Vrouw, daar kun je ook deskundig advies krijgen. Zie: https://winkel.groenevrouw.nl/supplementen/ik-zoek/pre-probiotica

Yvonne
Door

Yvonne

op 28 May 2020

Vraagje bij ‘voedingsadviezen’: Kunt u me uitleggen waarom je wel zure dingen (Citroën, grapefruit, cranberry, vitamine c) moet nemen en er een alinea later staat er dat je juist alkalisch moet eten? En dat yoghurt en de meeste fruitsoorten alkalisch zijn? Dat is toch met elkaar in tegenspraak?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 23 Jun 2020

Ja, dit is een veel voorkomende vraag Yvonne! Het korte antwoord is: het klopt niet dat dingen met een zure smaak ook een verzurende werking hebben; in tegendeel zelfs! Lees maar eens op mijn website hoe dat precies zit met de zuur-basebalans: https://energiekevrouwenacademie.nl/zuur-base-zin-of-onzin/

Laura
Door

Laura

op 16 Jun 2020

In Vacramal zit ook probiotica als ik het goed begrijp, is het nodig om hier nog losse probiotica bij te bestellen? Na 1,5 jaar non stop blaasontstekingen te hebben ben ik doorverwezen naar deze website. Momenteel bezig met betere voeding, CBD en CBG druppels en iedere ochtend en glas lauwwarm water met citroen. Fingers crossed!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 23 Jun 2020

Nee hoor, je hebt geen extra probiotica nodig want in de Vacramal zitten al acht stammen in grote hoeveelheden. Probeer dit eerst maar uit, naast de andere adviezen die ik in het artikel geeft, hopelijk werkt dit ook bij jou heel goed! Succes!

Marlies
Door

Marlies

op 23 Feb 2021

Beste Marjolein, Bedankt voor de heldere informatie over voeding en supplementen om blaasontstekingen te voorkomen. Adviseer je 1 capsule Vacramal per dag, of 2? Ik hoop heel erg dat het gaat helpen blaasontstekingen te voorkomen, zodat ik ook geen antibiotica meer hoef te slikken.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!