Is hooikoorts echt zo makkelijk te verhelpen met bijenpollen?
5 min. leestijd

Is hooikoorts echt zo makkelijk te verhelpen met bijenpollen?

Een aantal jaren geleden had ik een collega die ieder voorjaar weer kampte met een stevige hooikoorts. Wat had ik met haar te doen! Ze zag er weken uit alsof ze snipverkouden was en voelde zich behoorlijk beroerd. Ze had al van alles geprobeerd maar niets hielp echt goed en langdurig.

Als ik toen geweten had wat ik nu weet, had ik haar misschien kunnen helpen. Want het lijkt erop alsof er genoeg gezonde mogelijkheden zijn om hooikoorts definitief te verdrijven. Bijenpollen zijn dan zeker interessant om eens naar te kijken. Ik stuur haar in ieder geval dit artikel toe!


Wat is hooikoorts eigenlijk?

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van bloeiende bomen of planten. In Nederland betekent dit dus, dat mensen met een gevoeligheid hiervoor er behoorlijk last van kunnen krijgen tussen half april en eind juni.

Door hooikoorts raken vooral de slijmvliezen van ogen en de neus-, mond- en keelholte geïrriteerd.

De meeste mensen kennen klachten zoals een jeukende neus, een loopneus of een verstopte neus, last van niezen en branderige ogen en hoesten of een pijnlijke keel. Het lijkt dus inderdaad op een stevige verkoudheid! Hooikoorts wordt ook wel pollenallergie genoemd, omdat de pollenkorrels (stuifmeel) de allergie veroorzaken.

Een overdreven actie van het immuunsysteem

Hooikoorts is een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen, in dit geval op het stuifmeel van o.a. grassen, bomen en planten. Stoffen die in principe ongevaarlijk voor ons zijn want legio mensen ondervinden er geen schade van. We noemen dit ook een allergische reactie. Mensen kunnen voor allerlei stoffen allergisch zijn zoals kattenharen, bepaalde voedingsmiddelen en huisstofmijt. Een allergische reactie betekent dat het immuunsysteem eigenlijk overactief is.

Een allergie kan gelukkig ook weer verdwijnen

Ik heb in mijn praktijk en vriendenkring al vele keren meegemaakt dat allergische reacties kunnen verdwijnen als sneeuw voor de zon als mensen anders/gezonder gaan eten. Een mooi verhaal is dat van een klant die op een feestje een bakje met notenmix oppakte om er wat van te eten, toen opeens haar moeder uit de hoek kwam gevlogen om haar het bakje bijna uit haar te handen slaan. “Je weet toch dat je daar allergisch voor bent” riep ze bijna in paniek. “O ja, dat ben ik je vergeten te vertellen mam, dat is niet meer zo” zei ze gemoedelijk. Haar moeder wist niet beter dan dat ze daar als kind doodziek van werd. Doordat ze gestopt was met het eten van suikers, zuivel en gluten reageerde haar lichaam nu heel anders op noten en kon ze ze ongestraft eten. Haar moeder wist niet wat ze hoorde!

Je immuunsysteem versterken

Het lijkt er dus op dat een gezond lichaam en dus een gezond immuunsysteem beter reageert op lichaamsvreemde stoffen, zodat het dus niet (meer) in actie komt als het niet nodig is.

Zoals bij noten of stuifmeel.

Een allergische reactie betekent dat het immuunsysteem té heftig en eigenlijk overdreven reageert. In zo’n geval is het dus zaak om ons immuunsysteem dusdanig te versterken, dat het weer ‘weet’ dat het niet zo heftig hoeft te reageren. Het lijkt me zoiets als je waakhond leren dat de buurvrouw ‘goed volk’ is en hij dus niet agressief hoeft te gaan blaffen als zij voor de deur staat.

Je immuunsysteem = je darmen

Je immuunsysteem zit in je darmen, dus het is belangrijk om goed voor je darmen te zorgen.

Je gezondheid begint in je darmen zeg ik altijd. Hoe doe je dat? Vermijd (een tijdlang) alle stoffen die je darmwand kunnen irriteren. Dit zijn gluten (dus brood, pasta en alles wat gemaakt is van met name tarwe), melk en melkproducten. Het kunnen echter ook andere voedingsmiddelen zijn, zoals de planten van de nachtschadefamilie (tomaat, paprika, aubergine, rode pepers, aardappelen en gojibessen) en peulvruchten (vanwege de saponinen). Probeer eens wat het weglaten van deze voedingsmiddelen doet met je hooikoorts of andere allergische reacties.

Eet vooral wat wel goed is voor je darmen

Gezonde voeding in het algemeen is natuurlijk altijd goed voor je darmen: verse, onbewerkte en natuurlijke voeding helpt altijd mee om je darmen te versterken.

Maar wat helpt om de darmwand te herstellen? Het blijkt dat alle allium-achtigen meehelpen om je darmwand weer dicht te krijgen. Denk dus aan ui, knoflook, prei, bieslook, lente-uitjes, bosuitjes ed. Samen wat met kokosolie, peper en kerriepoeder kan je hier een heerlijk uiensoepje van maken. Dit staat regelmatig bij mij op tafel omdat het zo lekker en vooral ook makkelijk is (én goedkoop!)

Suiker roept een reactie op van je immuunsysteem

Natuurlijk is het eten van suiker in al haar vormen sowieso niet gezond voor je en dus ook niet voor je immuunsysteem. Door de snelle stijging van je bloedsuikerspiegel (die ook piekt als je eet wat zich in je lichaam gedraagt als suiker, dus bijvoorbeeld de zetmelen in brood, aardappelen, pasta, rijst) wordt je immuunsysteem geactiveerd. Heb je veel last van hooikoorts laat dan in de komende maanden zoveel mogelijk zoetigheid staan. Misschien een goede periode om eens te wennen aan een suikervrij of in ieder geval suikerarm bestaan?

Bijenpollen tegen de hooikoorts?

Je leest verschillende verhalen op internet dat mensen baat hadden bij het gebruiken van bijenpollen tegen hooikoorts. Hoe zit dat nu eigenlijk?

De hooikoortsklachten ontstaan doordat het immuunsysteem teveel histamine vrij maakt. Quercetine is een stofje dat werkt als een natuurlijk histamineremmer en in bijenpollen zit veel quercetine.

Ik heb gelezen dat mensen al binnen een paar minuten na het gebruik van bijenpollen verlichting kregen van hun hooikoortsklachten.

Overigens zit quercetine ook in rode en paarse groenten en fruitsoorten. Zet deze dus ook op je menu zou ik zeggen.

Hoe gebruik je bijenpollen?

Hoe gebruik je bijenpollen? Net als met alle superfoods: begin voorzichtig en bouw het langzaam op. Begin met enkele korreltjes en bouw het op naar een theelepel per dag tijdens de hooikoortsperiode of zoveel als jij nodig hebt. Je kunt ze zo puur eten maar de smaak verschilt nogal per leverancier. Sommige zijn echt vies, anderen zijn zoetig. Je kunt ze natuurlijk ook in je havermout of smoothie verwerken. Wil je ze bestellen klik dan hier, de smaak van deze vind ik prima.

Ik ben nog steeds van plan om een lokale imker bij mij in de buurt te bezoeken om ze daar eens te proeven. Het schijnt dat hoe verser ze zijn, hoe beter ze smaken. Overigens brengen we geen schade toe aan de kwetsbare bijenvolken door het eten van bijenpollen. De imker zal er altijd voor zorgen dat er genoeg overblijft voor de bijen zelf.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

leonie
Door

leonie

op 17 Apr 2015

Hallo, Ik ben benieuwd naar de bijenpollen! ik heb ze direct besteld die je in de nieuwsbrief aangeeft. Ik ben al vanaf kinds af aan hooikoorts patiënt... hoewel de klachten verminderen naarmate ik ouder wordt zijn ze zeker niet weg. Ik heb het overigens alleen van graspollen. Al een heel scala aan medicatie, regulier en alternatief gebruikt en weinig helpt goed. Soms een jaar of twee en dan blijk ik er toch weer aan gewend te raken. Dus nu ga ik de bijenpollen proberen. Ik laat weten wat mijn bevindingen zijn. Het zal nog even duren want ik heb nu nog weinig klachten. M.v.g. Leonie!!

Sandra
Door

Sandra

op 17 Apr 2015

Hoi Marjolein,Ik heb zelf geen hooikoorts maar ik heb denk ik wel een goede tip die ik van een collega heb gehoord. Zij is bij een imker in Egmond geweest en daar uitleg gekregen over bijenpollen. Hij vertelde dat als je het hele jaar door een bijenpol per dag neemt dat je dan helemaal geen hooikoortsklachten krijgt. Het moeten dan wel bijenpollen uit je eigen omgeving zijn omdat die gemaakt zijn van planten uit je eigen omgeving en dat geeft het beste resultaat omdat je met de pollen van deze planten te maken krijgt in het voorjaar. Bij mijn collega heeft het super geholpen, zij had vorig jaar helemaal geen last meer en dit jaar ook niet.groet Sandra

Monique
Door

Monique

op 17 Apr 2015

Beste Marjolein,Bij deze wil ik mijn ervaring met bijenpollen met jou en de lezers delen. Al jaren heb ik last van hooikoorts en de laatste jaren ook 'gewoon' het hele jaar door. Vanaf januari ben ik begonnen met bijenpollen te eten. Ik strooi een theelepeltje op mijn boterham met honing 's morgens en het helpt. Ik ben niet van mijn hooikoorts af, dat zou te mooi wezen maar het is wel minder. Minder niezen en minder jeukerige tranende ogen, en ik heb sinds die tijd een droge neus en hoef dus niet meer continu door mijn mond te ademen omdat mijn neus steeds vol zat. Ik heb er echt baat bij, het is een verademinggroet, Monique

Anna
Door

Anna

op 17 Apr 2015

Mijn dochter volgt een opleiding tot massagetherapeut. In aanvulling daarop heeft ze onlangs een cursus 'medical taping' gevolgd. Zij heeft zelf nog geen mensen met hooikoorts behandeld, maar in de cursus werd verteld dat dit ook is in te zetten bij hooikoorts en COPD. Als je op google zoekt op medical taping en hooikoorts kom je diverse verhalen tegen van behandelaars maar ook van mensen die hier veel baat bij hebben gehad. Soms is één behandeling genoeg om een heel seizoen klachtenvrij te zijn. Misschien een mooie aanvulling.

Miriam
Door

Miriam

op 31 May 2015

Medical taping helpt bij de verschijnselen van benauwdheid en kortademigheid, waardoor je uiteindelijk een betere nachtrust krijgt. Slijmvorming of tranende ogen zijn hiermee helaas nog niet verholpen.

petra
Door

petra

op 17 Apr 2015

leuk berichtje! die pollen heb ik vorig jaar geprobeerd maar ik ging er nog erger van niezen, misschien niet voldoende opgebouwd van een klein beetje naar meer zoals hier vermeld wordt. zelf ben ik gebaat met thymusextract om de vele allergieën onder controle te houden. deze stimuleren de werking van je thymusklier waardoor je hele immuunsysteem een oppepper krijgt en de allergieklachten afnemen. volgende week ga ik de NAET therapie uitproberen en er via die weg hopelijk helemaal vanaf te raken.

Suzanne Tan
Door

Suzanne Tan

op 17 Apr 2015

Als je erg allergisch bent, moet je hier echt mee oppassen! Ik heb eens uit Spanje hele goede biologische pollen op een eco markt gekocht. Ze waren best prijzig maar zouden erg puur en effectief zijn. Nou dat was zo! Ik nam ze thuis en belandde bijna in shock. Ik heb niet heel verstand van de precieze werking maar ik dacht dat het net als bij homeopathie werkt; je neemt een klein beetje van de stof waar je niet tegen kan en je lichaam gaat een anti reactie maken. Ik reageerde er heel heftig op, letterlijk koortsaanvallen en heel benauwd. Ik heb later ook van anderen gehoord dat ze er heel slecht op reageerden. Ik gooide wel meteen een flinke theelepel in mijn yoghurt, dat was niet slim, maar toch; weet wat je doet!

Henny Didden
Door

Henny Didden

op 17 Apr 2015

In Rooibos zit ook quercitine. Uit ervaring weet ik dat dit ook helpt bij hooikoortsklachten. Dan moet het zakje wel meegekookt worden in het water. Tegenwoordig is er ook groene Rooibosthee, dat werkt nog beter dan de gewone Rooibos.

Greet Oostvogels
Door

Greet Oostvogels

op 18 Apr 2015

Inderdaad, die remedie paste ik dertig jaar geleden ook toe voor mijn hooikoorts. Had al allerlei middeltjes geprobeerd. Langzaam opgebouwd tot een theelepel. Bij de opbouw geen last van de reactie tot ik bij die theelepel kwam. Mijn gezicht begon helemaal op te zwellen en mijn luchtpijp ook. Was even heel kritiek. Dus als ik iets lees over pollen als middel tegen hooikoorts wil ik toch echt dat de mensen hier voorzichtig mee zijn.

Ank Buijs
Door

Ank Buijs

op 18 Apr 2015

Hallo Marjolein,Zijn bijenpollen ook goed bij histamine allergie?Groeten, Ank Buijs

Cindy
Door

Cindy

op 18 Apr 2015

Nooit gedacht dat het mij zou overkomen. Als kind speelde ik in het hooi en op de velden van mijn grootouders, dronk ik melk vers van de koe, was ik meer buiten dan binnen... En toch, ik kreeg zo'n jaar of drie geleden last van hooikoorts. Niezen, branderige ogen... Ik dacht aan een verkoudheid die ook weer even vlug zou over gaan. Totdat men mij erop wees dat dit wel eens een allergie of hooikoorts zou kunnen zijn. Neen ik toch niet!!! Ik, die op een boerderij was grootgebracht, die mee het hooi binnen haalde, dit kon toch niet... Ja dus, echt wel! Na een jaar van ongeloof werdt het me in het voorjaar toch te veel en stapte ik naar de dokter. De eerste kuur medicatie maakte niet echt verschil, dan nog maar een tweede kuur... Zonder enig resultaat... Die pillen, dat was niks voor mij. Dan heb ik het internet geraadpleegd, waren er geen natuurlijke manieren om dit ongemak aan te pakken? Zo kwam ik op een site terecht over honing. HONING, mijn wondermiddel! Ik las er dat honing voor zoveel dingen goed was dat ik meteen ben gaan testen. Iedere dag een lepeltje honing doet wonderen. Om je allergie tegen te gaan moet je wel een imker in jou buurt vinden, deze bijtjes brengen het stuifmeel van in de buurt binnen waar jij je hooikoorts van krijgt... Sinds vorig voorjaar neem ik iedere dag een lepeltje honing en had ik geen last van mijn vervelende allergie. Maar ik was nog niet overtuigd, er was voor mij nog niet genoeg bewijs! Na verdere info op het net besloot ik iedere dag wat kaneel op m'n lepeltje honing te strooien, kaneel zou ontstekend remmend werken en dus kanker tegen gaan. Baat het niet dan schaad het niet dacht ik. Iedere morgen neem ik dus mijn lepeltje honing van bij de plaatselijke imker (geen supermarkt honing) en doe ik nog een extra lepeltje in mijn thee om deze te zoeten ipv suiker!!! Ondertussen zijn we in mijn tweede "honingjaar" en ik kan met trots meedelen dat ik nog steeds gespaard blijf van m'n allergie of hooikoorts, noem het zoals je wil maar Ik ben er vanaf!

Monique
Door

Monique

op 19 Apr 2015

Goedemorgen Marjolein,Bij deze wil ik mijn ervaring met bijenpollen graag met jou en de lezers van het blog delen. Ik heb al jaren last van hooikoorts, dit beperkte zich de laatste jaren niet meer alleen tot de zomermaanden maar 'gewoon' het hele jaar door. Ook ik had gelezen over de bijnpollen en ben er in januari dit jaar mee gestart. Elke morgen doe ik op mijn boterham met honing een theelepel pollen en het had al direkt vanaf de eerste dag resultaat. Ik ben niet van mijn hooikoorts af, zo mooi is het niet maar sinds de dag dat ik ermee begon heb ik wel een droge neus, hij zit niet meer continu vol en dicht. Ik kan er weer door ademhalen ipv alleen door mijn mond. En het niezen is ook veel minder, voorheen zat ik in een visuele cirkel van niezen met als gevolg weer snuiten waardoor ik weer moest niezen enz enz. Heel vermoeiend, gelukkig is dat verleden tijd. Als het bij iedereen zo goed werkt als bij mij zou ik adviseren er gelijk mee te gaan beginnen.groeten,Monique

mirre
Door

mirre

op 19 Apr 2015

Ik ben al weken de pineut met hooikoorts. Dichtgeplakte, branderige ogen. Last van mijn longen en snotteren. Ik gebruik nu anti-histamine (wat niet voldoende werkt), maar ga bijenpollen proberen. Ik hoop dat het een wondermiddel is!

Brenda
Door

Brenda

op 19 Apr 2015

Ik heb jaren last gehad van hooikoorts. Heb zelfs een 4 jaar durende prikkenkuur gehad. Dat leek te helpen, maar het kwam toch terug na een paar jaar. Ik heb daarna een tijd lang pollen gegeten, samen met griekse yoghurt en ben nu niet meer zo gevoelig voor pollen als voorheen. Af en toe een dag, maar dan lopen de meeste mensen te klagen over droge ogen en droge lucht en dan loop ik daarbij te niesen. Ik zal het zeker proberen. Elke dag 2 jaar lang heb ik het gedaan. Ben nu 3 jaar gestopt en het gaat nog steeds prima.

jolanda
Door

jolanda

op 19 Apr 2015

Werkt prima .!in december beginnen en docering rustig opvoeren.bij een imker vragen of hij stuifmeel voor je kan "vangen" kan midden in het seizoen als volken opsterkte zijn!goed drogen in de oven (30 graden) of op papier en dan invriezen tot december!p.s. ik ben imker. Succes !

Bianca
Door

Bianca

op 19 Apr 2015

Hoi Marjolein, ik las net het stukje over bijenpollen en dat dit zou kunnen helpen tegen hooikoorts. Heb je ook weleens gehoord dat HONING wat in je eigen omgeving wordt gewonnen, ook kan helpen? Doordat de bijen honing en pollen verzamelen van de bloemen in jouw omgeving.

Joyce Wagenaar
Door

Joyce Wagenaar

op 20 Apr 2015

Net bij de plaatselijke imker bijenpollen gehaald en een flesje propolis. Na een uur al minder last. Ik woon in N. Scharwoude en de imker op de hasselaarsweg, richting Heerhugowaard.

Susan
Door

Susan

op 13 May 2015

Ook ik had en heb nog steeds heftig hooikoorts van februari tot ver in de zomer. Ondanks alle medicatie ervoor. Ja, bijenpollen schijnt te helpen. Zo ik dus ook aan de bijenpollen. Heel voorzichtig begonnen...... Zonder me goed te laten informeren wat de effecten kunnen zijn!!! De 2de dag kreeg ik juist daarop een heel heftige reactie. Ik dacht echt dat mijn laatste uurtjes geslagen hadden... Het heeft meer dan een week gekost om weer te herstellen.Dit is geen bangmakerij, maar wees ervan op de hoogte wat je gaat gebruiken. Wat voor de een goed helpt, hoeft bij de ander geen of juist een verkeerde uitwerking te hebben!Lees heel goed eerst de bijsluiter, laat je informeren en/of alle geschreven artikelen/recensies/reacties voor je een product gebruikt. Ook een NATUURLIJK product.

erna
Door

erna

op 15 May 2015

Ik kan kan veel van bovenstaande positieve ervaringen bevestigen. Jaar in, jaar uit veel last van de allergie in het voorjaar.Afgelopen najaar begonnen met bujenhoning, puur van de imker. Elke ochtend 1 theelepel. Wat een zegen dit jaar, geen last meer gehad van een allergie. Ik durfde nog niet goed te stoppen met de anti_allergie medicijnen. Voor het komende jaar ligt daar voor mij de uitdaging, geen medicatie meer gebruiken. Ben heel erg benieuwd maar ga het zeker proberen.

Marian Bouwman
Door

Marian Bouwman

op 15 May 2015

Dat honing bijzondere eigenschappen heeft blijkt wel uit de vele reacties. Ook in de reguliere geneeskunde wordt steeds vaker gebruik van gemaakt van de helende kracht van honing. Zo is er nu een anti-allergie neuszalf: RhinoBlock. Daarmee leg je een beschermlaag aan over het neusslijmvlies waardoor pollen minder massaal het neusslijmvlies kunnen bereiken en je dus minder hooikoorts klachten hebt. Bovendien werkt de medicinale honing in RhinoBlock ontstekingsremmend en verzorgt het ’t geïrriteerde neusslijmvlies.Groet, Marian

Wim
Door

Wim

op 16 May 2015

Denk ook eens aan je ademhaling. Gebruik alleen je neus bij de ademhaling. Zowel in als uit. De neus filtert 98 tot 99% van alles wat in de lucht zweeft en zorgt ervoor, dat alles afgevoerd wordt naar maag en darmen om alle opgevangen stoffen onschadelijk te maken. Je immuunsysteem doet de rest. Je hebt net met je neusademhaling gezorgd voor een natuurlijk vaccinatie-proces. :-)

Daan
Door

Daan

op 18 May 2015

Ik heb naar aanleiding van dit artikel ook een pot bijenpollen besteld. Nu blijkt het te worden afgeraden wanneer je zwanger bent, dus ben blij dat ik ze nog niet heb gebruikt. Van de verloskundige kreeg ik al te horen dat ik de zware medicijnen, die ik na weken uitstel toch uiteindelijk moet innemen van ellende door de hooikoortsklachten, sowieso niet mag innemen nu ik zwanger ben. Maar helaas de natuurlijk oplossing bijenpollen blijkt bij zwangerschap dus ook afgeraden te worden net zoals vele andere superfoods. Dan moet ik maar de honing tip die ik in reacties heb gelezen proberen, want honing neem ik al geregeld in de thee. Dus nu maar ook theelepel honing nemen.

shantie
Door

shantie

op 30 May 2015

wat n mooi artikel, voeding heeft erg veel invloed op je gezondheid, dat mag vaker worden verteld, wat me een beetje stoort is dat hooikoorts echt heel erg vervelend kan zijn, constant niezen, tranende ogen, hoofdpijn soms zelfs hoesten en keelpijn, vervelend dus, je voelt je soms gewoon niet goed en dan staat er in dit artikel o.a stuifmeelkorrels als goede oplossing, maar het veel te dure potje superfood stuifmeelkorrels uit de natuurwinkel, waar al veel dingen bio, maar niet dynamisch zijn, of bio, maar wel erg vet en zout en gezoet- niet altijd veel nut heeft als behandeling van hooikoorts, het beste is namelijk stuifmeelkorrels uit je buurt!!!!! Best een belangrijk detail! de stuifmeelkorrels uit Zuid-Amerika is vast niet ongezond, maar het helpt niet tegen hooikoorts als je in Limburg woont of zo iets, erg jammer dat dat er niet bij staat, zoek n imker in je buurt!

Jane
Door

Jane

op 07 Jun 2015

Mooi artikel! Heb helaas weer veel last van mijn ogen en keel.. Morgen eens kijken bij een imker in de buurt voor bijenpollen en honing! De tips in de reacties vind ik ook super!

Drumles Den Haag
Door

Drumles Den Haag

op 11 Jun 2015

Op dit moment erg last van hooikoorts. Ik ga morgen meteen naar de Ekoplaza voor bijenpollen. Hopelijk helpt het..

Ans Meulendijks
Door

Ans Meulendijks

op 22 Aug 2015

Ik heb al 40 jaar last van hevige hooikoorts, heb zelfs medicijnen gehad om hiervoor immuun te worden. Daarnaast nog cetirizine nodig gehad. Ik slik nu vanaf mei stuifmeelkorrels en het gaat geweldig. Hooguit 2x niezen in ongeveer 3 dagen en geen tranende ogen en geen loopneus meer.

Dora
Door

Dora

op 26 Oct 2015

Heb ieder jaar hevige last van hooikoorts, altijd medicijnen en laatste jaren een injectie. Dit jaar begonnen met propolis en niet een dag last gehad.

Um Qataadah
Door

Um Qataadah

op 06 Feb 2016

Wat kan iemand gebruiken die verschillende allergieën heeft, zoals voor honing en vele eetsoorten zoals granaatappel, appels, peren, etc.Ik gebruik al appelazijn dat schijnt ook goed te zijn voor hooikoorts, maar zijn er ook andere natuurlijke middelen?Alvast Bedankt Gr

Tonny Simmerman
Door

Tonny Simmerman

op 03 Jul 2016

25 Mei ben ik begonnen met het innemen van 1 theelepel stuifmeelkorrels. Nooit last van hooikoorts gehad - nu wel en mijn oogranden worden steeds roder en dikker en tranen heel erg. Toch doorgaan met innemen of beter te stoppen? Zo ja afbouwen dan. Wordt erg onzeker!!!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 04 Jul 2016

Beste Tonny, het kan zijn dat de stuifmeelkorrels voor jou niet werken. Dan zou ik er gewoon mee stoppen. Ieder lichaam is anders dus iedereen reageert anders. Afbouwen is overigens niet nodig hoor. Je kan hier gewoon mee stoppen. Veel succes en luister goed naar je lichaam.

Wim
Door

Wim

op 30 Aug 2016

Ik neem elke dag een dragees bij het ontbijt. Sindsdien weinig tot geen noemenswaardige last meer van de hooikoorts. Geen last van smaak. Makkelijk te bewaren etc. Mogelijk helpt het ook bij u! Beterschap.

Rogel
Door

Rogel

op 09 Sep 2018

Tot ongeveer 30 jaar geleden had ik elke lente verschrikkelijke last van graspollen. Op bepaalde dagen kon ik zelfs geen auto meer rijden. Ik had ook regelmatig last van een te lage bloeddruk (een familiekwaaltje). Op een dag had ik ergens gelezen dat bijenpollen kunnen helpen bij een te lage bloeddruk. Ik ben toen pollen gaan innemen, en tot mijn grote verrassing had ik het jaar daarop totaal geen last meer van graspollen. Ik neem nu elk jaar van februari tot juni elke dag 1 koffielepel en al mijn problemen zijn opgelost.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!