Perilla-olie; de ster van de omega 3-oliën
5 min. leestijd

Perilla-olie; de ster van de omega 3-oliën

Vandaag wil ik iets onder je aandacht brengen waar je misschien nog nooit van hebt gehoord: perilla-olie. Niet alleen ontzettend lekker maar bovenal supergezond voor je.  Als het dan ook nog makkelijk te gebruiken is ben ik helemaal blij: lekker, makkelijk én supergezond!

Perilla Frutescens; de doodstraf als je het vertrapt!

Perilla, om precies te zijn Perilla Frutescens, is een éénjarige plant en familie van de munt. Dit kruid staat ook bekend als Wilde Sesam of Chinese Melisse en wordt in Nederland soms Shiso genoemd. De plant komt van oorsprong uit Azië (China, India, Japan, Korea en Birma) waar hij beschouwd werd als een heilige plant omdat men al heel vroeg door had dat de plant niet alleen voedsel, maar ook een krachtig medicijn tegen allerlei ziektes was. Op het vertrappen van de plant zou zelfs de doodstraf hebben gestaan.

De bladeren en zaden van de Perilla werden dan ook volop gebruikt in de oude Chinese geneeskunde en ook huidige Ayurvedische artsen maken er veelvuldig gebruik van, met name vanwege de ontstekingsremmende werking ervan.

Chronische ontstekingen; de basis van chronische ziektes

Chronische ontstekingen in ons lichaam, ook wel stille, verborgen of laaggradige ontstekingen genoemd, liggen vaak aan de basis van onze huidige chronische ziektes: hart- en vaatziektes, diabetes, gewrichtsklachten, reuma, botontkalking, huidproblemen, chronische vermoeidheid, onbegrepen pijnklachten, fibromyalgie en zelfs obesitas en kanker om er een paar te noemen.

Denk echter ook aan neurodegeneratieve ziektes als Alzheimer, Parkinson en dementie. Steeds meer onderzoek laat zien dat dit vormen van ontstekingen zijn die, na jaren in het lichaam te hebben gesluimerd, uiteindelijk in de hersenen terechtkomen. Voldoende redenen dus om deze verborgen ontstekingen zoveel mogelijk tegen te gaan. Hoe doe je dat?

Wat bevordert chronische ontstekingen in je lichaam?

We worden tegenwoordig overspoeld door voedingsmiddelen die chronische ontstekingen kunnen laten ontstaan of verergeren. Omega 6-vetzuren die je binnen krijgt met zonnebloemolie, maisolie en sojaolie en alle producten van de voedingsindustrie waarin deze goedkope olies zijn verwerkt, zijn een belangrijke bron van ontstekingen. Niet-biologisch vlees, niet-biologische zuivel en niet-biologische eieren bevatten ook veel omega 6. Varkensvlees, pinda’s en arachideolie bevatten arachidonzuur wat ook een vet is dat ontstekingen bevordert. Denk verder aan gluten en zuivel die een belasting vormen voor je darmen en aan alle zoetigheid die er meestal voor zorgt dat we (te) dik worden. Buikvet bevordert ook ontstekingen in je lichaam.

Het is niet alleen voeding waardoor veel mensen stille ontstekingen oplopen. Denk ook aan een overdosis stress, te weinig beweging, een slecht verzorgd gebit en toxische stoffen in onze omgeving. Allemaal zaken waar je lichaam niet gelukkig van wordt en die ontstekingen kunnen bevorderen.

Welke voeding helpt tegen chronische ontstekingen?

Er is volop keus aan voeding die je helpt om chronische ontstekingen in je lichaam te bestrijden. Het eten van volop groenten en fruit is de eerste belangrijkste stap. Uien, knoflook, koolsoorten, appels, kersen en ananas zijn krachtige ontstekingsremmers. Kies zoveel mogelijk biologisch of was ze goed af in een bak water met wat azijn. Rauwe voeding heeft een krachtigere uitwerking dan verhit voedsel, eet dus regelmatig, liefst dagelijks, een salade met kiemen, ongebrande noten, zaden en pitten. Bestrooi ze met kruiden want die zijn zelfs nog krachtiger dan groenten. Gebruik volop Provençaalse en Italiaanse kruiden, gember, kurkuma, komijn, koriander, kaneel, kruidnagel en peper. Hierdoor krijg je volop vezels binnen die op hun beurt ook weer beschermen tegen ontstekingen.

Omega 3- en 9-vetzuren als tegenhangers voor omega 6

Ik heb je net verteld dat omega 6 ontstekingen bevordert in je lichaam, deze vetzuren kan je dus het beste zoveel mogelijk vermijden. Beperk daarom het gebruik van zonnebloemolie, sojaolie en maiskiemolie en alle producten waarin dit is verwerkt. Vermijd ook margarine en halvarine, zelfs als er “verrijkt met omega 3” op staat. Het overgrote deel is dan nog steeds linolzuur, dus omega 6. Eet ook niet teveel pinda’s en pindakaas.

De tegenhangers van omega 6 zijn de omega 3 en 9. Deze vetzuren staan er juist om bekend dat ze ontstekingen kunnen remmen. Dat is goed nieuws! Let wel op: álle oliën bestaan uit een combinatie van omega 3-, 6- en 9-vetzuren, maar ze worden vaak ingedeeld bij de soort vetzuur die het meest voorkomt in die bepaalde olie, dus walnotenolie wordt dan bijvoorbeeld een omega 3-olie genoemd en olijfolie een omega 9-olie.

Belangrijke bronnen van omega 9

Olijven en olijfolie zijn bekende bronnen van voornamelijk omega 9. Avocado’s, hazelnoten, amandelen en macadamia’s ook. Verder bevat rijstkiemolie ook behoorlijk wat omega 9. Uit onderzoek blijkt dat de combinatie van deze vetten samen met het eten van groenten heel krachtig werkt als ontstekingsremmer. Gebruik ze daarom volop in een rauwkostsalade. Door het toevoegen van gezonde vetten aan rauwkost zal je langer een gevoel van verzadiging hebben en bovendien zorgen de vetten in je darmen voor een betere opname van de voedingsstoffen uit je rauwkostsalade. Wees er dus niet te zuinig mee, je eet wel salade maar bent geen konijn!

De kanjers: omega 3-vetzuren

Als het gaat om het bestrijden van ontstekingen door gezonde vetten dan is omega 3 de echte winnaar. Omega 3 mag in je voeding niet ontbreken. Het zijn ook juist deze vetten die je nodig hebt voor gezonde hersenen. Omega 3 vind je in vette vis zoals zalm, makreel en haring en in algen zoals spirulina en chlorella. Andere plantaardige bronnen van omega 3-vetzuren zijn walnoten, hennepzaad, lijnzaad en chiazaad en natuurlijk ook de oliën die hiervan worden gemaakt. Aangezien deze oliën snel kunnen bederven pleit ik er meestal voor om deze noten en zaden te eten zoals ze zijn en ze niet in de vorm van olie te kopen. Misschien dat ik daarom deze laatste kanjer lange tijd over het hoofd heb gezien: perilla-olie!

Perilla-olie; de kanjer onder de omega 3-vetzuren

Als het gaat om de ontstekingsremmende werking is perilla-olie absoluut de winnaar: perilla bevat meer omega 3 dan al die andere plantaardige oliën. Er zijn honderden onderzoeken gedaan die hebben aangetoond dat perilla allerlei gezondheidseffecten kan hebben die grotendeels terug te voeren zijn op de ontstekingsremmende werking ervan. Uit deze onderzoeken blijkt dat perilla allergieën kan verlagen, helpt bij astma, preventieve werking heeft bij kankers, helpt bij het stabiliseren van de bloedsuiker en ook werkt als anti-depressivum en en helpt om beter te kunnen nadenken. Wil je hier mee over weten en deze onderzoeken verder bekijken klik dan hier (1).

Mijn absolute favoriet: de Eicosan Perilla

Perillazaden om te eten zoals hennepzaad en lijnzaad zijn, voor zover ik weet, in Nederland niet te koop. Wel als zaaigoed voor planten. Gelukkig zijn er heerlijke kant-en-klare oliën te koop. Niet goedkoop, ik waarschuw alvast maar even, maar wel ontzettend lekker. Mijn favoriet is Eicosan Perilla van Amanprana, die deze olie al voor je heeft vermengd met verschillende ontstekingsremmende kruiden: kurkuma, rozemarijn, koriander en kaneel. Deze olie smaakt wat zoetig naar kaneel. Ik vind hem waanzinnig lekker. Ik giet hiervan zelfs een scheutje over mijn ontbijt van vers fruit en noten met een lepel kokosyoghurt. Je kunt hem hier bestellen. Bewaar de fles na opening in de koelkast want het kan slecht tegen warmte en daglicht. (Heb je coeliakie dan is deze olie helaas niet geschikt, hij bevat een heel klein beetje tarwe).

Perilla-olie cadeautip

Tip: ben je op zoek naar een leuk en gezond cadeautje voor een vriendin? Geef haar Perilla-olie cadeau. Laat haar het wel verstoppen voor haar huisgenoten anders is het zo leeg!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=perilla+frutescens

christien
Door

christien

op 01 Jul 2016

hennepzaad gewoon te koop bij hema(dacht ik) en kruidvat.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 04 Jul 2016

Beste Christien, tegenwoordig wel inderdaad. Maar let goed op dat je hoogwaardige kwaliteit neemt anders heeft het weinig effect.

Frits Beulen
Door

Frits Beulen

op 08 Jul 2020

hoe weet je dat je hoogwaardige kwaliteit hebt.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Jul 2020

Kies een biologische olie, en kijk op het etiket of er verder geen toevoegingen in zitten. Er zijn ook vormen van perillaolie die helemaal niet geschikt zijn voor consumptie, maar alleen voor huidverzorging, let daar dus ook goed op.

Vivian
Door

Vivian

op 01 Jul 2016

Dankje voor de tip Marjolein. Ik heb het vaker in de biowinkel zien staan. Ik ga het eens proberen.

chiela vlasblom
Door

chiela vlasblom

op 01 Jul 2016

Marjolein ik heb een vraag kan iedereen dit slikken ivm allergieen die heb ik veel en nu weer darm en blaas ontsteking is het dan goed de Perille te gaan nemen heeft ook een stent en ascal

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 04 Jul 2016

Deze olie is gewoon een zeer goede bron van omega 3, dat is voor iedereen in principe geschikt. Je kunt het zeker uitproberen of je het lekker vindt en er baat bij hebt.

Riny Sijswerfa
Door

Riny Sijswerfa

op 01 Jul 2016

Ik ben allergies voor koriander is deze oplie ook verkrijgbaar zinder dit kruid?

Tineke de Leeuw den Bouter
Door

Tineke de Leeuw den Bouter

op 01 Jul 2016

Hoi Marjolein, wist je dat er ook capsules met deze olie bestaan?

Patrick
Door

Patrick

op 01 Jul 2016

hallo , die Perilla olie is een geweldig goede tip ik zal hier heel veel baat bij hebben bedankt.

Mercedes Choufoer
Door

Mercedes Choufoer

op 02 Jul 2016

Hai Marjolein, wat een goeie tips heb je weer !! En je bent net zo energiek als ik met de vele uren enthousiast werken aan je boeken, website etc etc. Ook ik ben blij dat het nu regent, en ik weer zonder schaamte het hele weekend kan doorwerken en bouwen aan mijn websites want die hebben nog veel tijd en wijzigingen nodig. Groetjes uit zuid Frankrijk !

Karin
Door

Karin

op 02 Jul 2016

Hallo Marjolein. Dank voor de tip. Ken jij ook de duindoornolie? Membrasin? Aanrader!

Rian
Door

Rian

op 02 Jul 2016

Wat een mooi verhaal Marjolein, bedankt hiervoor. Ik ben wel benieuwd wat de kosten van deze olie zijn. Als ik het goed begrijp gaat het dus om omega 9 en omega 3.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 04 Jul 2016

Beste Rian, als je op de link in het artikel klikt naar mijn website Marjolein's Favorieten zie je de prijs ook staan.

Liane
Door

Liane

op 08 Jul 2016

Dank je wel voor je artikel over deze olie. Ik heb hem direct besteld, in Duitsland, waar ik woon. Een vraagje nog: Is deze olie alleen bedoeld om 'koud' te gebruiken en niet te verhitten? Warme groet, uit Zuid-Duitsland, Dankjewel voor je info over de Perilla Olie, echt geweldig! Ik heb hem direct besteld, in Duitsland, waar ik woon. Nog 1 vraag: Is deze olie bedoeld om alleen 'koud' te gebruiken of mag je hem ook verhitten? Warme groetjes, uit een heel warm Zuid-Duitsland!

Daniel
Door

Daniel

op 17 Sep 2016

beste Marjolein, hoe zit dat met de koolzaad of raapzaad olie? Is deze ook zo gezond? groet....

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 19 Sep 2016

Ha Daniël, op zich zouden deze soorten olie gezond kunnen zijn, als ze niet genetisch gemanipuleerd zijn (wat ze soms wel zijn) en koudgeperst (wat ze eigenlijk nooit zijn). Een biologische, koudgeperste koolzaadolie is dus wel gezond. Raap(zaad)olie is in Nederland meestal alleen een andere naam voor koolzaadolie, hoewel het eigenlijk verschillende planten betreft (brassica napus en brassica rapa), die echter wel erg op elkaar lijken en veel dezelfde eigenschappen hebben.

Barbara
Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Feb 2018

Hallo Barbara, ik zie het inderdaad. Ik heb de link nu aangepast. Dank je wel :-).

Saskia
Door

Saskia

op 06 Nov 2018

Dank voor je mooie artikel Marjolein! Je noemt Chlorella en Spirulina als bron van omega 3. In je artikel over artrose noem je astaxanthin, ook gemaakt van een alg. Wanneer ik die laatste neem, zijn Chlorella ed dan niet meer nodig?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 18 Nov 2018

Ik ben een grote fan van chlorella omdat het je lever helpt bij het ontgiften. Dat is uniek aan chlorella. Ik zou e.e.a. een beetje afwisselen. Blijf je lichaam verrassen zeg ik altijd.

Mine
Door

Mine

op 06 Oct 2019

Hoi Marjolein, jouw artikel heb ik met veel belangstelling gelezen, top! Ik heb wel een vraag/opmerking: In de eicosan perilla olie zit ook omega 6. Daar hebben we juist teveel van in ons lichaam. Is er niet een supplement met perilla olie zonder omega 6?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 25 Oct 2019

Nee dat kan niet, maar het is ook niet erg dat in gezonde oliën ook wat omega 6 zit. Waar het om gaat is dat we veel te veel omega 6 binnen krijgen waar hetlemaal geen omega 3 (en 9) in zit. De verhouding is daarbij zoek. De verhouding omega 3-6-9 is in perillaolie heel gezond.

Janny
Door

Janny

op 29 Aug 2020

Hallo Marjolein, Ik gebruik perillaolie al drie jaar. Het is duur maar wel lekker en ik doe het inderdaad net als jij in mijn salades en over mijn vruchten.

Janet
Door

Janet

op 29 Aug 2020

Dag Marjolein, als trouwe (oudere) lezer van je interessante artikelen heb ik een vraag. Mijn man en ik nemen nu bij het ontbijt zowel lijnzaad als lijnzaadolie. Als wij zouden overstappen op de Perilla olie, kunnen we de lijnzaad en -olie dan laten vervallen?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 08 Sep 2020

Het is sowieso altijd goed om eens af te wisselen; een van mijn belangrijkste adviezen is: variatie, variatie en nog eens variatie! Je zou dus inderdaad een tijdje de lijnzaadolie kunnen vervangen door perilla-olie. Je hoeft misschien niet zowel lijnzaad als lijnzaadolie weg te laten, maar dat is ook een kwestie van kijken hoe je lichaam reageert. Als je het gevoel hebt dat zowel lijnzaad als perilla-olie te veel van het goede is, neem dan één van de twee.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!