Als kind ben ik opgegroeid met “pillen en knollen”. De pil was een vitamine C-tabletje en de knol een ronde levertraan capsule. Iedere avond bij het toetje kregen mijn zes zussen en ik een pil en een knol. In mei verdwenen ze, maar op 1 september zette mijn moeder ze weer op tafel, want dan was de R weer in de maand. Ik slik nog dagelijks pillen en knollen. Ook in de zomer!
Waarom zou je voedingssupplementen nemen?
Ik hoor het van veel vrouwen in mijn praktijk: “ik eet 2 stuks groenten en 2 stuks fruit per dag, waarom zou ik extra vitamines en mineralen nemen?”. Mijn antwoord is simpel: “Omdat we uit onze voeding onvoldoende bouwstoffen halen voor ons hectische leven van tegenwoordig”.
We halen uit onze voeding onvoldoende bouwstoffen voor ons hectische leven van tegenwoordig.
Zelfs het Voedingscentrum in Den Haag onderschrijft dit in een rapport uit 2011. Iedereen die zich netjes hield aan de door hen voorgestelde Schijf van Vijf die tot voor kort gold (voor vrouwen 40+: 6 boterhammen per dag eten!) komt zes belangrijke bouwstoffen tekort: vitamine A, vitamine D, ijzer, selenium, foliumzuur en zink. Het zal de afgelopen jaren vast niet beter geworden zijn.
Overigens eten veel mensen veel slechter dan de schijf van vijf, volgens de Gezondheidsraad zou dit nog niet eens 2% zijn! Veel mensen bouwen dus tekorten op. Daarbij zijn de tekorten gebaseerd op vastgestelde Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden (ADH) die ooit zijn vastgesteld om ziektes als gevolg van tekorten (b.v. scheurbuik of rachitis) te voorkomen. Ze zijn nooit vastgesteld om gezond en vitaal oud te worden anno 2016!
Er zijn ook officiële onderzoeken gedaan in Nederlandse ziekenhuizen; ook hier blijken veel mensen (maar liefst tientallen procenten) ondervoed te zijn. Niet in calorieën maar in bouwstoffen. In mijn ogen is het echt geen wonder dat (chronische) ziektes en mentale problemen zoals depressies zo enorm in opkomst zijn. Het zijn naar mijn mening allemaal signalen dat onze lichamen bouwstoffen tekort komen.
Niet in de plant, dan ook niet op je bord
Als je er oog voor hebt hoe onze landbouw er tegenwoordig uit ziet, dan zul je begrijpen dat je onvoldoende bouwstoffen binnenkrijgt.
De laatste 50 jaar draait de landbouw om zoveel mogelijk produceren voor zo min mogelijk geld.
Massaproductie in combinatie met monocultuur is de standaard geworden. Heel veel fruit en groentes groeien op kunstmest. Kunstmest bestaat bijna alleen uit kalium, stikstof en fosfor. Dat is alles. En dat terwijl er in goede, gezonde aarde maar liefst 92 verschillende mineralen kunnen zitten. Allemaal mineralen die ons lichaam óók nodig heeft zoals zink, selenium, chroom, magnesium enz. enz.
Het is heel simpel. Als deze mineralen niet in de grond zitten, komen ze ook niet in de plant, en dus ook niet op jouw bord, en dus ook niet in jouw lichaam. Logisch, of niet? Daarom adviseer ik zoveel mogelijk biologisch te eten. Die ene tomaat uit de volle grond doet echt iets heel anders in je lichaam dan die andere tomaat die gegroeid is op uitsluitend water met wat voedingsstoffen. Alhoewel ze er hetzelfde uit kunnen zien. Dat is het gevaarlijke en misleidende hiervan. En dan heb ik het nog niet eens over de lange transport- en opslagtijd waardoor vitamines en mineralen verloren gaan. Er is echt veel onderzoek gedaan naar vitamines en mineralen in voeding; volgens de vooraanstaande Harvard Medical School hebben we allemaal voedingssupplementen nodig.
Bescherm jezelf tegen vrije radicalen
Misschien heb je al wel eens gehoord van vrije radicalen. De Dikke van Dale omschrijft een ‘radicaal’ als iemand die verregaande hervormingen wil. Je kunt je voorstellen dat een ‘vrije’ radicaal dan helemaal uit zijn dak gaat! Dat is precies wat er gebeurt in je lichaam.
Een vrije radicaal is een agressief atoompje in je lichaam dat veel schade kan aanrichten omdat het een ‘los handje’ heeft.
Met dit losse handje trekken vrije radicalen alles kapot wat ze in de omgeving vinden: ze beschadigen allerlei moleculen, cellen en zelfs je DNA. Vrije radicalen worden dan ook gezien als de veroorzakers van allerlei ziektes en lichamelijke veroudering. Geloof me, je wilt zo weinig mogelijk vrije radicalen in je lichaam.
Vrije radicalen kunnen onschadelijk worden gemaakt door antioxidanten. Die wil je dus wél in je lichaam. Antioxidanten zitten in voeding (bijvoorbeeld in knoflook, broccoli, blauwe bessen) en kruiden (zoals groene thee en mariadistel) maar ook veel in vitamines en mineralen. Denk hierbij aan onder andere. vitamine C, vitamine E, vitamine A, Bèta-caroteen, Vitamine B6 en B2, koper, mangaan, selenium en zink. Het is dus van belang om voldoende antioxidanten binnen te krijgen om die vrije radicalen onder de duim te houden. Tenzij je het niet erg vindt om snel veel rimpels te krijgen. 🙂
Veel honderdjarigen in bepaalde gebieden
Ik lees wel eens over onderzoeken van mensen in een bepaald gebied die erg oud worden. Gebieden met veel honderdjarigen. Er wordt dan vaak een link gelegd met hun voeding en men denkt dan dat het komt omdat die mensen bijvoorbeeld veel kefir drinken of abrikozen eten. Maar als ik kijk naar waar die mensen wonen, dan denk ik zelf dat het komt omdat ze weinig stress hebben. Ze wonen namelijk altijd ergens in Verweggistan ofwel in afgelegen gebieden waar de lucht nog redelijk schoon is, het eten puur en sober, er weinig gifstoffen zijn en het leven, zo van een afstandje bezien, vrij rustig en eenvoudig is. Dáár kan ik ook wel honderd worden, denk ik dan altijd.
Stress vraagt heel veel van ons lichaam
Stress vormt de grootste aanslag op ons lichaam en stress heeft vele vormen.
Het is niet alleen maar dat gevoel van tijd tekort komen en lange ‘to do’-lijsten. Milieuverontreiniging is stress, voeding kan stress zijn, niet-natuurlijke cosmetica op je huid is stress, weinig beweging voor je lijf betekent stress, medicijngebruik is stress, straling uit je mobiele telefoon en wifi is een vorm van stress, zorgen zijn stress, ruzie met je partner is stress en zo kan ik nog wel even doorgaan. We leven in een wereld vol stressoren, of we het nu leuk vinden of niet. De kunst is om ze enerzijds zoveel mogelijk te verminderen en anderzijds ervoor te zorgen dat ons lichaam de resterende stress goed kan hanteren. Daarvoor zijn veel bouwstoffen ofwel vitaminen en mineralen onmisbaar. Véél bouwstoffen!
Start met een goede, orthomoleculaire multi
Wellicht ten overvloede, maar gezondheid begint met goede voeding. Als je eet en drinkt conform de richtlijnen uit mijn mijn boek Het Energieke Vrouwen VoedingsKompas dan ben je al een aardig eindje op de goede weg. Vul dit aan met een variatie aan superfoods, dan doe je het nog beter. En tot slot adviseer ik enkele voedingssupplementen te nemen.
Mijn advies is om altijd te beginnen met een goede multi. Een multi is een goed mix van vitamines en mineralen. Je wilt namelijk als basis niet slechts maar één maar het hele scala aan goede bouwstoffen aanvullen. Mijn voorkeur gaat uit naar een multi met 100% natuurlijke stoffen. Anders krijg je met je multi nog allerlei synthetische stoffen binnen. Klik hier voor een 100% natuurlijke multi-vitamine.
Wil je meer lezen hierover en weten wat ik nog meer adviseer? Bestel dan nu mijn boek Het Energieke Vrouwen VoedingsKompas. Hier ga ik dieper in op dit onderwerp.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nanty
op 24 May 2013Wies Heijnen
op 03 Sep 2014Karin
op 24 May 2013Rensia de Troije
op 24 May 2013Geralda
op 25 May 2013inge
op 29 May 2013Geralda
op 30 May 2013Inge Schmitz - Havenith
op 22 Oct 2013Ank van Gulik
op 26 Oct 2013Anne-Marie Mulder
op 25 Nov 2013Marielle
op 03 Jun 2014Jansen
op 11 Oct 2015Monique
op 31 May 2016Marjolein Dubbers
op 02 Jun 2016Nicole
op 21 Jun 2016Marjolein Dubbers
op 22 Jun 2016Sandra
op 04 Feb 2017Marjolein Dubbers
op 16 Feb 2017Carla W
op 23 Aug 2016Anneke
op 01 Sep 2016Marjolein Dubbers
op 02 Sep 2016Berdien
op 29 Jan 2017Marjolein Dubbers
op 31 Jan 2017Brigit
op 07 Jul 2017Marjolein Dubbers
op 10 Jul 2017Sonja
op 29 Aug 2017Marjolein Dubbers
op 04 Sep 2017