Insuline; het hormoon dat je vet stevig vasthoudt
5 min. leestijd

Insuline; het hormoon dat je vet stevig vasthoudt

Sinterklaas met z’n pepernoten, de Kerstman met kerstkransjes. Worstel jij je ook zuchtend door de decembermaand, blij als het weer januari is? Veel vrouwen vechten met hun gewicht. Als vrouw 40+ lijkt het helemaal lastig om je ideale gewicht te bereiken of zelfs maar te behouden. De sleutel tot succes is het hormoon insuline. Als ik het kan, kan jij het ook!

Calorieën tellen is uit het jaar nul

Tel jij nog steeds calorieën? Stop ermee. Dat is een fossiel overblijfsel uit het jaar nul. Duizend calorieën aan vetten eten heeft een heel ander effect op je lichaam dan duizend calorieën aan koolhydraten of eiwitten. Hier is veel onderzoek naar gedaan. Mensen vielen af op een dieet van 1500 calorieën per dag aan voornamelijk vetten, ze bleven ongeveer gelijk bij voornamelijk 1500 calorieën aan eiwitten en ze kwamen aan op een dieet van 1500 calorieën aan koolhydraten. Dit heeft alles te maken met het feit dat je lichaam bij het eten van koolhydraten het hormoon insuline aanmaakt. Insuline is het hormoon dat bepaalt of je lichaam in staat is om vet te verbranden of dat het dit vet lekker vasthoudt. Daar zit de sleutel tot afvallen.

Insuline; zorgt voor energie in je cellen

Je lichaam heeft energie nodig, dat is logisch. Door het eten van suiker of geraffineerde koolhydraten (is ook een vorm van suiker) krijg je een snelle boost energie. Met suiker bedoel ik suikers in allerlei vormen zoals honing, koek, snoep, gezoete yoghurt, vruchtensappen, agavesiroop, en zelfs gedroogd fruit. Deze energie krijg je omdat het eten van deze suikers ervoor zorgt dat het glucosegehalte in je bloed stijgt. Dit wordt ook wel je bloedsuikerspiegel genoemd. Zodra je bloedsuikerspiegel stijgt, krijgt je alvleesklier een seintje om het hormoon insuline aan te maken. Insuline is namelijk nodig om de glucose naar je cellen te brengen waar ze nodig zijn om energie te geven. Dit kunnen je spiercellen zijn maar ook cellen in je hersenen zodat je helder kunt denken. Is er een overschot aan suikers dan slaat het lichaam dit op in de voorraadkamer voor barre tijden: je vetcellen. Door dit alles daalt je bloedsuikerspiegel weer. Tot zover is er niets aan de hand, je lichaam werkt perfect.

Verstoringen van je bloedglucosespiegel

We zijn niet gebouwd als mens op de overvloed van (zoete) voeding en granen die we heden ten dage hebben. We zijn gebouwd op schaarste. Door het te vaak en teveel eten van suikers/geraffineerde koolhydraten raakt je bloedsuikerspiegel uit balans. Je krijgt dan eerst een piek en nadat de insuline haar werk heeft gedaan ontstaat er een dal. Dit herken je misschien wel als een lunchdip; na het eten van vier boterhammen met een kop koffie voel je je moe. Eigenlijk heb je nog zin in een mars. Of je krijgt een dinerdip na het eten van een bord pasta. Languit op de bank lijkt de enige aantrekkelijke optie. Herkenbaar? Dat is het dal in je bloedsuikerspiegel. Je insuline heeft dan zo hard gewerkt dat er een dal is ontstaan in je bloedsuikerspiegel.

Insuline; het vetopslag- en vetvastzet hormoon

Het nadeel van teveel en te vaak insuline in je bloed is dat je cellen het vermogen verliezen om te reageren op deze insuline. Hierdoor gaat je lichaam nóg meer insuline aanmaken, want je bloedsuikerspiegel móet naar beneden. Een voortdurend hoge insulineproductie verstoort je stofwisseling. Onthoud dat zolang er insuline in je bloed circuleert, je lichaam stopt met het verbranden van vet. Dat is logisch want er is immers genoeg energie te halen uit de glucose in je bloed. Gebeurt dit echter vaak en veel dan gaat je lichaam je vet gewoon vastzetten. Het lijkt er immers op of je je vet nooit nodig hebt voor gebruik van energie, er is altijd energie te halen uit je bloedsuiker. Je lichaam “vergeet” als het ware dat het ook je vet kan verbranden om energie te krijgen. Ook als je minder gaat eten.

We leven in een constante zomer

Ons lichaam werkt nog zoals in de oertijd. In de oertijd hadden we toegang tot suikers in de zomer en de vroege herfst; dat was het moment dat het fruit aan de bomen hing, er koolhydraatrijke knollen uit de grond konden worden geoogst en de bijen honing hadden geproduceerd. Het was tevens het moment dat het lichaam zoveel mogelijk vet moest gaan opslaan voor de lange winter. Het lichaam is nog steeds gebouwd op vetopslag als het zoetigheid te verwerken krijgt. Het is ons overlevingsprincipe. Het probleem is nu alleen dat we onszelf de zoetigheid het hele jaar door geven en niet alleen in de zomer.

Hoe minder gevoelig je bent (geraakt) voor insuline, hoe meer vet je lichaam opslaat. In plaats van je spier- en hersencellen worden je vetcellen bevoorraad. Waardoor jij suikers blijft eten omdat je het gevoel hebt dat je steeds energie tekort komt. Dat klopt ook!  Je lichaam schreeuwt om energie maar de overdaad aan insuline heeft je stofwisseling verstoord. Andersom geldt ook: hoe gevoeliger je lichaam is voor insuline, hoe meer suikers er naar je spieren en hersenen gaan om te worden verbrand, om je energie te geven

Ben jij ongevoelig voor insuline?

Het eerste stadium van ongevoeligheid voor insuline, ook wel insulineresistentie genoemd, bevat kenmerken als: enorme trek in suikers en koolhydraten, emotie-eten, dikker worden in de taille (zwembandje), steeds meer moeite om af te vallen, vermoeid na een maaltijd, over het algemeen laag energieniveau, hoog cholesterol, last van maagzuur, slapeloosheid, onregelmatige menstruatie.

De gouden tip: breng je bloedsuikerspiegel in balans

De enige oplossing is dus je bloedsuikerspiegel weer in balans te brengen en ervoor te zorgen dat er geen pieken en dalen ontstaan. Dan gaat je lichaam langzaam weer over op vet verbranden. Het goede nieuws is, dat dat helemaal zo moeilijk niet is. In mijn boek Het Energieke Vrouwen VoedingsKompas geef ik je de beginselen. Daarnaast wil ik nog het volgende toevoegen:

1. Sla je ontbijt niet over. Je ontbijt legt de basis voor je bloedsuikerspiegel voor de rest van de dag. Zorg voor een goede balans in eiwitten, gezonde vetten en wat trage koolhydraten en wees vooral niet bang voor die gezonde vetten. Ben je op zoek naar goede ontbijtrecepten klik dan hier

2. Verdeel het eten goed over de hele dag. Honger jezelf overdag niet uit omdat je ’s avonds een etentje hebt. Zie je bloedsuikerspiegel echt als een grafiek die je gedurende de dag zo stabiel mogelijk moet zien te houden. Merk je een energiedip zorg dan dat je gezonde snacks bij de hand hebt.

3. Wees je ervan bewust dat koffie, alcohol, snelle koolhydraten, zetmeel, chemische E-nummers in je voeding en stress in je leven ook zorgt voor een insulineboost. Het gaat dus niet alleen om zoetigheid. Probeer al deze elementen ook langzaam maar zeker af te bouwen.

4. Wees geduldig en lief voor jezelf. Heb je al 20 jaar overgewicht dan kan je daar op je 50ste echt vanaf komen, maar het zal tijd vergen. Geef niet op als je bent gezwicht voor een stuk chocola (wat mij nog wel eens overkomt :-)). Geniet ervan en pak gewoon de draad weer op. Zie het niet als een dieet maar als werken aan je vitaliteit en gezondheid. Heb een mooi doel voor ogen en visualiseer dat als je het even moeilijk hebt. Dat helpt. Echt!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Patricia Hunsche-Morias
Door

Patricia Hunsche-Morias

op 07 Dec 2012

Interessant en waardevol. Ik ga het meteen delen met mn vriendinnen! Bedankt!

maartje
Door

maartje

op 14 Aug 2014

fijn dit te weten ik ben dan wel 13 jaar oud maar dit heeft me wel wat geleert

Magdalena
Door

Magdalena

op 21 Jun 2019

Tof! Weeral wat bijgeleerd, we weten nog altijd veel te weinig over gezondheid, ga het delen ❤️👍💕

Fokje Dallinga
Door

Fokje Dallinga

op 08 Dec 2012

IK heb diabetes, spuit 1 x per dag insuline. Heb mijn bloedsuikerspiegel mooi op één lijn. Maar soms eet ik de "verkeerde" dingen vooral met zulke feestdagen. Het duurt dan soms drie weken of meer voor ik de exträ's dan weer kwijt ben en dat frustreert enorm. Omdat ik ook nog eens veel te zwaar ben en het al moeizaam gaat. Dus ik zie meestal tegen zulke dagen aan. En dan komen er in januari ook nog een paar verjaardagen achteraan. Dus ik ben altijd blij als het februari is.

Yvonne
Door

Yvonne

op 09 Oct 2013

Gewoon stoppen met het vieren van allerlei 'feesten', en voor jezelf kiezen, dan heb je er ook geen last van met eten.

JJ
Door

JJ

op 10 Dec 2013

Je kunt de stekker er uit trekken

Monique
Door

Monique

op 08 Apr 2014

neem je eigen gezonde snacks mee naar verjaardagen en gebruik je diabetes als excuus en wat je met de feestdagen niet in huis hebt kan je ook niet opeten het zijn nog altijd feestDAGEN en het is geen feestMAAND zoals de meeste mensen denken

Stijn
Door

Stijn

op 08 Dec 2012

Ik ben een geen vrouw en geen 40+, toch vond ik dit artikel erg waardevol voor het inzicht van mijn afvallen. Thnx

Bea
Door

Bea

op 09 Dec 2012

en juist de bewerkte producten ,wit suiker ,wit meel en wit zout zijn dan fout .kijk op de planteneter hoe je weer met gezond eten weer alles op orde kunt krijgen ,zelfs diabetes,heb ik bij me zelf ook gedaan ,en juist als je stress hebt is het belangrijk om in iets te bijten ,je tanden in zetten letterlijk en figuurlijk bv biologisch wortel,s.nootjes

Ina
Door

Ina

op 09 Dec 2012

geweldig wat een artikel heeft me in laten zien dat afvallen voor mij zelfs in het verschiet is. Ben al 22 jaar in de overgang en weeg nu 82,5 kilo en wil er zo graag om te beginnen 7 kilo af. Slaap niet best heb stress door me werk omdat ik 3 maanden met pensioen ga(wat ik moeilijk vind)en daardoor ook te hoge bloeddruk. Ik denk dat dit nu een compleet pakket is om niet af te vallen. Maar dat dat over 3 maanden pas gaat werken .

Harmke
Door

Harmke

op 10 Dec 2012

Wouw, wat n mooi verhaal. Nu nog zien of ik er ook baat bij heb. Chloresterol - te hoog, bloeddruk - te hoog, slapen? op en neer, en ja ook 5 kilo zou niet misstaan, maar ben zo'n zoetekauw olala. Ga ik dat dan echt halen? Dus kom maar op, ik wil die uitdaging wel aan gaan

Mieke
Door

Mieke

op 14 Dec 2012

Het is niet zo moeilijk om minder suiker te eten, je kan de smaak 'zoet' in je eten inbouwen door bvb.meer wortels, pompoen, rode beit, ui, zoete patat, dadels, vijgen, abrikozen,druiven, rozijnen, banaan, appel, rijstmelk, je kan ook kaneel toevoegen aan gebakken appelschijfjes of rode kool i.p.v; suiker. Als je meer voedingsstoffen eet die van nature uit zoet zijn zal je trek naar zoet automatisch sterk verminderen. In de Chinese voedingsleer vindt je tal van tips over de smaak zoet, zonder dat er één gram suiker aan te pas komt.

Irene
Door

Irene

op 11 Aug 2013

Mieke schrijft op 14 december 2012 dat je de smaak "zoet" kunt vervangen door natuurlijke zoete producten, ipv suiker. Helaas gaat dit voor een groep mensen niet op. Ik ben er daar één van. Zoet uit natuurlijke producten (dus fruit, zoete groenten, enz) heeft op mij precies hetzelfde effect als geraffineerde suikers. Ook granen hebben dat (die hebben ook "suikers" in zich .... als het ware). Voor mensen zoals ik, is het dus beter om AL het zoet te laten voor wat het is. Pas dan kan ik me energiek gaan voelen. Oja, ook zoetstoffen vallen onder "zoet".

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Aug 2013

Ik ben het met je eens Irene, het beste is om echt te wennen aan zo min mogelijk zoet. Zoetstoffen zijn net zo slecht (zo niet slechter) dan gewone suikers.

Aubine
Door

Aubine

op 14 Feb 2015

Dag Marjolien,Geldt dat ook voor stevia. Je zet me elke keer weer aan het denken.Bedankt daarvoor......

Hannie
Door

Hannie

op 15 Nov 2014

Insuline en vet vasthouden Ik ben redelijk slank,maar heb wel vetkussentjes op mijn heupen. Ik doe sport en hardlopen. Ben helaas gek op zoete dingen ,o.a, biskwie koekjes. En yoghurt. Ik zoet yoghurt met stevia,dat is veilig volgens de statistieken,en geeft geen pieken in bloedsuiker? Ben wel steeds vaak moe en slaap veel overdag.langzame schildklier,en daarvoor thyrax,helpt niks

annie
Door

annie

op 15 Dec 2012

Hallo,Ik ben wel een vrouw, maar nog geen 40. Wel heb ik diabetes type 1 en al sinds mijn jeugd overgewicht. Ik heb dit verminderd met een gastric-bypass operatie, want afvallen lukte op geen mogelijkheid. Door de eetverslaving die ik heb en natuurlijk de vele insuline die ik nodig had en de cortosol die ik veel aanmaak. ik leer door dit soort artikelen te lezen steeds en veel meer. Ik ben blij met dit soort artikelen/blogs. Al is het op een low-budget wel moeilijk vol te houden. Ja de zoetigheid overal werkt ook zeer niet mee. Maar heb het al wel met 80% verminderd.groetjes annie

Belinda
Door

Belinda

op 06 Feb 2013

Hai!Het is idd zò herkenbaar.....Mij is verteld (na een uitgebreid bloedonderzoek door een orthomoleculair arts)Dat ik last heb van suiker-intollerantie. Dat kwam niet als een complete verassing,maar de bevestiging is fijn,nu weet ik het tenminste zeker. Toch blijft het erg lastig,heb vooral regelmatig en gevecht met een stuk chocolade hihi De tips op deze site zijn voor mij daarom erg nuttig en brengt zelfs wat rust. Toppie!

Marian
Door

Marian

op 20 Apr 2013

Fijn dat het zo duidelijk geschreven is! Het leest prettig door,ik heb er zeker wat aan! Mijn vriendinnen heb ik je site ook al doorgespeeld!

Fred Schrijvers
Door

Fred Schrijvers

op 02 Jun 2013

Ben 71 jaar en te zwaar, heb sinds enige tijd een te hoge bloedsuiker gehalte. Wil natuurlijk graag wat afvallen en ook het bloedsuiker peil naar beneden hebben.

Tamme
Door

Tamme

op 28 Jul 2013

Je schrijft dat ' Je lichaam “vergeet” als het ware dat het ook je vet kan verbranden om energie te krijgen. ' en dat het vet gaat vastzetten. Kun je uitleggen hoe dat werkt? Of is dat alleen in de context van een insulineresistentie?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 14 Aug 2013

Zoals ik het bedoel in dit artikel geldt dit alleen in de context van insulineresistentie.

Jan
Door

Jan

op 13 Sep 2013

Man van 48, diabetes, en de laatste 2 jaar insuline gespoten. Veel gelezen op internet over voedsel, diabetes enz. Dit verhaal bevestigd maar weer eens mijn verhaal dat het ook het spuiten van insuline een vicieuze cirkel is, m.b.t. de vetopslag. Ik ben minder insuline gaan spuiten, koolhydraatarm gaan eten, en de kilo's vliegen eraf. Sterker nog; nog even en ik kan stoppen met de insuline. Dit allemaal op eigen-wijs initiatief. De medische wereld wil ook niet dat u afvalt, zodat zij hun pillen en poeders kunnen blijven verkopen voor exorbitante prijzen.

Kitty
Door

Kitty

op 28 May 2014

Wat een mooi bericht van Jan. Ja, als je de verantwoordelijkheid voor je eigen kwalen neemt en zoekt of je via een natuurlijke weg iets ondersteunends kunt doen om je lichaam te helpen, dan kunnen er zomaar ineens weer kleine wondertjes gebeuren. Gefeliciteerd met je 'nieuwe aanpak', Jan.

soes
Door

soes

op 18 Sep 2013

heb je ook gewone boeken die ik kan bestellen en thuis lezen ??

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 21 Sep 2013

Nog niet Soes, hopelijk in de toekomst wel. Is nu nog te duur om te laten drukken.

Alia
Door

Alia

op 21 Sep 2013

Hallo Marjolein,Ik krijg nu al een tijdje je mails binnen met allerlei tips, ik wil je hiervoor hartelijk bedanken. Ik lees het met plezier en al die tips daar ben ik erg blij mee. Ik ben al jaren bezig met gezonde voeding, maar had ook een eetverslaving, ik woog 7 maart j.l. 131 kilo, ik ben gaan wandelen en gezonder gaan eten, ik weeg nu 99 kilo, ik ben dus 32 kilo afgevallen. Ik voel me supergoed en wandel iedere dag en loop zelfs hard. Ik had een te hoge bloedsuiker en gebruikte zelfs medicijnen, ik ben daar helemaal van af en mijn bloedwaarden en bloeddruk zijn uitstekend, de diabetesverpleegkundige stond versteld, overigens mijn huisarts zei dat ik altijd diabetes zou blijven houden, niet dus.Vriendelijke groet, Alia

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 21 Sep 2013

Geweldige Alia! Wat heerlijk om dit te lezen en dat ik met mijn tips een kleine bijdrage heb kunnen leveren aan dit grootse resultaat! Je bent echt een Kanjer. Ik hoop dat veel EVA-vrouwen artsen en verpleegkundigen verstelt doen staan van de resultaten die er te behalen vallen uit gezonde voeding. Oude wereld: "er is niets aan te doen mevrouw" Nieuwe wereld: "er is van alles aan te doen huisarts!" Zegt het voort Alia!

Olwen
Door

Olwen

op 01 Oct 2013

Ik heb de site met belangstelling gelezen, het lijkt te bevestigen wat ik in de afgelopen paar jaar letterlijk 'aan den lijve' heb meegemaakt. Dik worden met (te) weinig eten, weinig energie en totaal geen kracht meer. Heb een tijdje heel positieve resultaten geboekt met de Curves voedingsadviezen, maar dacht onlangs dat ik weer gewoon kon meedoen met vrienden en familie als er zoet op tafel kwam, met als resultaat meer kilo's en minder energie..... zoet ga ik nu weer laten staan en mijn familie en vrienden erop wijzen wat zoet met je doet!

Marianne
Door

Marianne

op 14 Nov 2013

Ik heb apneu en sinds 3 jaar een cpap, dus ik slaap weer prima en mijn lichaam kan weer herstellen gedurende mijn diepe slaap. Hoelang ik apneu heb kan ik niet zeggen maar dat het veranderingen in mijn lichaam teweeg heeft gebracht is duidelijk. Toen ik mijn apparaat kreeg was ik blij dat ik kon gaan afvallen, want ik ging immers weer goed slapen. Helaas gebeurde het tegenovergestelde en ik werd alleen maar dikker. Mijn huisarts prikte keurig wat dacht dat nodig was maar na een lezing te hebben bijgewoond over Apneu en Hormonen, werd het me duidelijk dat er meer geprikt moest worden waaronder de insuline. Gelukkig ging mijn huisarts hierin mee en vandaag kreeg ik de uitslag. Mijn insuline is dus erg hoog, wat een hele hoop verklaart. Iedereen zegt je moet afvallen maar wat je ook doet het lukt dus niet, nu begrijp ik waarom. Dankzij deze website lees ik duidelijk waar het om gaat. Bedankt Marjolein, hier kan ik weer mee verder en ga zeker je boek lezen en kijken hoe ik hier weer mee om moet gaan. Niet makkelijk maar het gaat zeker lukken.

Iris
Door

Iris

op 15 Nov 2013

Heb je tips voor een gezond ontbijt met redelijk wat eiwitten, vetten en een weinig koolhydraten ? Groetjes

Monique
Door

Monique

op 01 Dec 2013

Ik ben net 55 geworden en een flink aantal jaren in de overgang. De overgangsklachten zijn echt minder maar mijn gewicht blijft maar stijgen. Ik interesseer mij al jaren voor gezonde voeding en kens het principe van de stijgende bloedsuikerspiegel bij teveel inname van koolhydraten. Mijn voeding had ik hierop ingesteld. Toch val ik geen gram af, ook niet in samenwerking met een dieetiste. Zij begrijpt het ook niet. Ik ben nu overal mee gestopt en vertrouw op mijn gezonde verstand en de helende kracht van mijn lichaam hoop zo op vetverbranding. Ik heb sinds 20 jaar een schildklierstoornis en neem hiervoor dagelijks medicatie wat mijn schildklier op orde moet houden. Wat kan ik doen om van dat overgewicht af te komen. ik volg zo goed als mogelijk is de adviezen op over gezonde voeding, drink veel water geen fris of sapjes, rook niet meer, weinig alcohol. Daar tegenover staat wel veel stress en weinig beweging en lange werkdagen. Groetjes.

Mirella
Door

Mirella

op 10 Dec 2013

Dit is zo ontzettend waar... Ik pas dit dagelijks toe en ben na 3,5 maand 16,5 kilo afgevallen en heb me nog nooit zo goed en energiek gevoeld...! :-) mensen om me heen tellen nog steeds calorieën, maar ik weet beter! ;-)

Anette
Door

Anette

op 03 Jul 2014

Hoi Mirella,Wauw! 16,5 kilo in 3,5 maand! Dat is geweldig! Wat pas je precies toe en hoe?

Gonny en Jan
Door

Gonny en Jan

op 10 Dec 2013

Discipline met het eten en snoepen. Je moet het volhouden anders is het JoJo effect onvermijdelijk.

Ina
Door

Ina

op 18 Jan 2014

Marjolein, ik ben 42 kilo afgevallen. Waarvan de laatste 10 met koolhydraatbeperkt eten. De eerste 32 met shakes. Nu wil ik koolhydraatbeperkt blijven eten. Ik voeg wel iets meer koolhydraten toe door rauwe honing, pure chocolade (meer dan 70 %) en (gedroogd) fruit te eten. Dit heeft als gevolg dat ik meteen niet meer afval terwijl ik nog 3 kilo kwijt wil. Ik heb dus ondervonden met welk eetpatroon ik kan afvallen maar ook hoe ik stabiel kan blijven. Nu dus even leven op eiwitten, groente en vetten om de laatste 3 kilo kwijt te raken. Ik bak mijn eigen brood met amandelmeel, eieren, kokosmeel, appelazijncider, kokosolie, bicarbonaat, lijnzaad en let op: 1 eetlepel honing per brood. Ik eet per week 1 zo'n brood in totaal. Kan ik dit nu blijven doen of zou dit een negatief resultaat hebben op mijn gestelde doel om af te vallen?Ik zag een vraag over een goed ontbijt: ik eet vaak twee eetlepels griekse yoghurt met stevia, lijnzaad, lijnzaadolie, chiazaadjes, hennepzaad en walnoten. Of twee eieren als omelet met groente en gesmolten kaas, gebakken in roomboter of olijfolie.Als lunch vaak salade met rauwkost, chevre en walnoten. Dressing van mosterd en mayonaise afgeslapt met water.Als avondeten gekookte groente of roergebakken. Met kruiden als geelwortel, kurkumu, zwarte peper en keltisch zout. En dan een ongepaneerde vleesvervanger erbij.Bij 1 hoofdmaaltijd neem ik vers fruit.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Jan 2014

Ha Ina, ten eerste mijn complimenten dat je zoveel bent afgevallen. Diep respect! Ik kan je helaas niet antwoord geven op je vraag of je jouw eigengemaakte brood kan blijven eten. Ik zou zeggen: doe wat je denkt dat je kunt volhouden want daar gaat het om. Als je het gevoel hebt dat je een dieet volgt werkt het niet. Misschien kan je iets minder brood eten zodat de laatste kilo's er ook vanaf gaan? Vooral ook in beweging blijven en voldoende ontspannen is ook erg belangrijk bij afvallen trouwens, niet alleen maar voeding.

Vince
Door

Vince

op 04 Feb 2014

" Vooral ook in beweging blijven en voldoende ontspannen is ook erg belangrijk bij afvallen trouwens, niet alleen maar voeding." Dankjewel voor dat even duidelijk te maken, persoonlijk vind ik koolhydraatbeperkt eten niet positief en raad ik het zelfs af. Let wel, ik praat in geval van als je bij het dieet ook nog sport, wandelt en beweegt. Je hebt nu eenmaal een bron van energie nodig om je lichaam te voeden en te zorgen dat het niet catabool wordt. Ik vind het geweldig dat mensen zoveel kilo's verliezen en dat ze er zoveel aan doen om deze resultaten te behalen, maar om dat te behouden zal er gesport of bewogen moeten worden. Vaak worden excuses gemaakt, geen tijd, te moe, geen goesting.. sorry, maar je moet er toch wat voor over hebben. Vind ik.

anita
Door

anita

op 02 Apr 2014

koolhydraatbeperkt is juist zeer gunstig en heeft een bewezen goed effect op het lichaam.energie haal je beter uit vetten en eiwitten.voor het lichaam een betere, directere brandstof zonder schadelijke neveneffecten.ik weet gelukkig sinds een paar jaar dat (te veel) koolhydraten een verhoogde insulinespiegel geven die op zijn beurt weer vertantwoordelijk is voor gramnegatieve inflammatie in het lichaam? (dé oorzaak voor bijna alle welvaartsziektes)sinds ik er mee ben gestopt heb ik me nooit beter en energieker gevoeld!groet, Anita

Vicky
Door

Vicky

op 27 Jun 2014

@ InaGraag zou ik uw broodreceptje hebben met de juiste verhoudingen en of ik het kan maken in een broodmachien.Vicky

Nanda
Door

Nanda

op 25 Feb 2014

Ik moet zeggen dat ik het heel jammer vind dat sommigen wel heel kort door de bocht reageren, 'gewoon stoppen'. De ene persoon valt nu eenmaal gemakkelijker af dan een ander. Ik weet uit ervaring dat het niet zo simpel is. Oordeel niet over een ander en dat men maar moet stoppen met de verkeerde voedingsstoffen. Men denkt ook altijd dat ik mijn vol prop met allerlei verkeerde voedingsstoffen. Wanneer ze me langer kennen komen ze erachter dat ik gezonder leef dan mijn super slanke vriend. Sinds een aantal jaar weet ik dat ik hypoglycaemie heb en heb de suiker, suikervervangers, koolhydraten, koemelk, gluten en nog veel meer uit mijn voedingspatroon gehaald maar afvallen lauw loene.

Nan Kasanpawiro
Door

Nan Kasanpawiro

op 26 Feb 2014

Geweldig. Zo wie zo heel vriendelijk geschreven. Totaal geen schuldgevoelopwekkend. Helemaal geen promotie bla bla verhaal. Mijn complimenten en Be Blessed! De artsen hebben bij mij vertraagde schildklierwerking, diabetis, fibromyalgie, degeneratieplekken in de maagwand, spastische darmen e.d. gediagnoseerd. De basis van alle kwaal was een spier in mijn maag die niet naar behoren werkt, sinds mijn geboorte. Eindelijk op mijn 55ste jaar allemaal ontdekt na tientallen jaren "het zit tussen jouw oren" "elk pondje gaat door het mondje" "gewoon flink zijn" "pluk de dag, niet piekeren" "U bent hopeloos dik, wij kunnen u niet helpen" Nu 2014 ben enige kg kwijt, belangrijker is dat ik niet meer zo opgeblazen uitzie. Door een speciale massage heeft men de verstoppingen in de doorbloeding en vochtophoping kunnen verhelpen. Ik ga zeker het boek aanschaffen. Graag het isbn, ik woon in Jogja, Indonesia dus moet het via2 laten aanschaffen. Met vriendelijke groet in dankbaarheid, Nan Kasanpawiro

Mieke
Door

Mieke

op 27 Feb 2014

Zo fijn om te lezen, als ik begrijp wat er in mijn lijf gebeurt vind ik het ook makkelijker oplossingen te vinden. ik zie nu bijvoorbeeld in wat er vaak gebeurt: Kids klaarmaken voor school in haast, voor mezelf snel een broodje (of hun korstjes) erin proppen op de fiets, een hele dag voor een groep (tijdens lunch hun programma aanpassen, snel hapje) en dan als de groep om 17;00 de deur uitgaat ik snel naar het station. In de 1,5 uur naar huis dan allerlei snelle suikers/snoep/zoetigs naar binnen werken omdat ik dan qua energie al zo laag zit dat wortels of iets anders me niet aanspreken. Dus wat ik nu ga testen is om in elke pause te eten, broodje, banaan, en iets mee te nemen voor net na de training, zodat de grafiek gedurende de dag gelijker blijft.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Mar 2014

Lees mijn e-books voor tips voor ontbijt, lunch en snacks. Ook om mee te nemen. Broodje banaan gaat je ook een suikerpiek geven. Niet echt verstandig helaas.

Zijn koolhydraten dikmakers? | Fit Zonder Fabels
Door

Zijn koolhydraten dikmakers? | Fit Zonder Fabels

op 15 Mar 2014

[…] of zelfs koolhydraten schrappen. Dit is populair, mede ingegeven door bloggers / auteurs als Marjolein Dubbers, Ralph Moorman, Jesse van der Velde en Mitchel van Duuren, die allen zonder uitzondering de […]

Fritz
Door

Fritz

op 02 Apr 2014

Via je interessante verhaal kwam ik ook bij de tips van Carola van Bemmelen. Als COPD patiënt kwamen een aantal verschijnselen bekend voor. In de medicatie die ik gebruik zit bijnierschorshormoon (corticosteroïden). De zeer zeldzame bijverschijnselen komen bij mij in grote mate voor. Ik ga in over leg met de diëtist en de longspecialist. Bedankt voor de info !

anita
Door

anita

op 02 Apr 2014

Hoi, idd, goed artikel, maar ik wil graag even een nuance aanbrengen. Je mag, als je je bloedsuikerspiegel al een tijd goed onder controle hebt, best een keer een maaltijd overslaan. Je lichaam heeft tegen die tijd namelijk al geleerd om ook uit je vetreserves glucose te maken, en je zal dus zeker niet door niet te eten een lagere suikerspiegel krijgen.Ik heb zelfs meegemaakt toen ik een keer niet lekker was, dat ik na drie dagen niet eten nog steeds een prachtige suikerspiegel had.Ook is het zo dat door in ketose te zijn (het verbranden van vet ipv suikers) je vaak minder eetlust hebt, mijn advies zou dan ook zijn om iets te eten wanneer je trek hebt, heb je dat niet, eet dan ook niet.Het aloude credo luister naar je lichaam gaat wat mij betreft hier ook zeker op!groetjes, Anita(al ruim drie jaar low carb-high fat en nog steeds energiek en mooi op gewicht!)

Sara
Door

Sara

op 15 May 2014

een heus antwoord op mijn vraag! ik ga het uitproberen...

Els
Door

Els

op 28 Jun 2014

Dank u voor deze prettige site. Steeds weer lees ik en word ik opnieuw bewust van de mogelkheden om mijn gezondheid in eigen hand te nemen en te houden.

Monique Koebrugge
Door

Monique Koebrugge

op 03 Jul 2014

Ik deed alles goed dus geen suiker ( bv palmsuiker en kokoksbloesem) geen gluten etc en viel toch niet af. Blijkt door 30 jaar lijnen mijn lijf zo verstoord dat mijn lichaam zich niet herstelde en "normaal" reageerde. Nu ben ik een tijd bij bioresonantie in Noordwijk en via glutenallergie, hormonenverstoring etc zijn we nu met het laatste stuk bezig : hypoglycamie en een hormoonstofje die ook met insuline en bloedsuiker etc te maken heeft dus als dit weer in balans is , hoop ik met mijn gezonde voeding langzamerhand wat kwijt te gaan raken. dus voor vrouwen die zeggen: ik doe alles gezond en val niet af, ik begrijp je en het ligt niet aan je voeding maar aan de disbalans van je lichaam en dat kan heel hardnekkig zijn.

Cedric
Door

Cedric

op 04 Jul 2014

Wist je dat je insulinespiegel ook stijgt bij de inname van eiwitrijke maaltijd? Dat zou dus betekenen dat je ook dik zou worden van kipfilet... Uiteindelijk heeft vetopslag te maken met energieoverschot. Dwz dat er meer calorieën ingaan dan verbruikt worden. Voor uitgebreidere uitleg met referenties naar wetenschappelijk onderzoek http://www.chivo.nl/content/insuline-onbegrepen-deel-1-insuline-een-dikmaker

Alphons van der Heijden
Door

Alphons van der Heijden

op 20 Jul 2014

Ik denk dat men Kilo calorieën bedoelt.... En zo niet, dan weeg ik 85 gram, hahahaha.

Petra
Door

Petra

op 21 Jul 2014

Ik neem de tips weer van harte tot me. Ik heb last van hypoglykemie en ik was toen ik in de overgang kwam "spontaan" 10 kilo aangekomen, en eet nu al ca. 2 maanden (bijna) geen brood meer en 2 weken geen suikers. Ik ga iedere ochtend 20 min stevig stappen (om letterlijk in beweging te komen) en zit weer op mijn oude gewicht. Bovendien wat belangrijker is: ik heb veel meer energie. Ik ga hem zeker weer delen. Groetjes Petra

moniek
Door

moniek

op 10 Sep 2014

Hoi marjolein.Goede artikelen het blijft inspireren. Ik heb gehoord dat ik mogelijk n kaliumtekort heb. Kan het zijn dat ik hierdoor vocht vasthoud? Ben benieuwd of hier informatie van is of als je artikelen hebt. Dankjewel zou graag meer lezen hierover.

Andrej
Door

Andrej

op 14 Nov 2014

Beste Marjolein,Je artikel is echt Super!!! Zo waardevol om beter je lichaam te begrijpen. Ik vind je een WereldMens dat je zoveel helderheid schept over de voeding en werking van je lichaam. Ik ben kei blij dat ik deze website heb ontdekt en zo meer kennis en helderheid kan opdoen voor groei in mijn welzijn, energie en kracht. Duizendmaal dank, dat je deze informatie deelt met anderen.Dikke knuffel,Andrej

Renée
Door

Renée

op 10 Jan 2015

Eind oktober ben ik, vanwege een algeheel gebrek aan energie, naar een natuurgeneeskundig arts geweest voor bioresonantie. Naar aanleiding van de uitslag heb ik mijn voeding aangepast. Ik bleek 'overgevoelig' - (nog) niet intolerant - voor gluten, soya, aardappel en pinda. Die zaken moest ik dus uit mijn dieet halen. Ik heb (geraffineerde) suiker maar gelijk aan dit rijtje toegevoegd: ik was toch bezig. ;-)Gevolg: gaandeweg meer (mentale) energie en als extra bonus ruim 6 kilo afgevallen (zonder meer te bewegen).Vanaf 1e Kerstdag tot en met 4/1 (verjaardag van Manlief) heb ik mijzelf, met instemming van de natuurgeneeskundige, permissie gegeven alles te eten wat voor m'n mond langskwam - behalve soja, want dat testte nog steeds als 'beter niet'. En wat bleek: ik had geen behoefte erg veel af te wijken van wat ik inmiddels gewend was te eten. Ik heb een bewuste uitzondering gemaakt voor een flink aantal van m'n zelfgebakken oliebollen, stokbrood en een reep melkchocola-met-hazelnoten. Gevolg: bijna een kilo aangekomen.Op 5 januari zijn we weer 'normaal' gaan eten. Heerlijk, ik voelde me gelijk beter. Gevolg: die bijna kilo is alweer verdwenen. :-)Ik ben blij dat ik door het aanpassen van m'n voeding uit het stadium van werkelijke intoleranties kan blijven. De artikelen op deze site helpen me om steeds weer nieuwe dingen te ontdekken. Dus dankjewel daarvoor!

Tanja
Door

Tanja

op 03 Feb 2015

Dag Marjolein, allereerst bedankt voor je interessante en intelligente website! Ik ben zelf, net als een paar eerdere schrijvers, vorige week flink tegen de lamp gelopen. Ik eet al jaren geen brood, pasta etc meer, voelde me daar goed bij, maar dronkt 's avonds nog wel een wijntje of biertje. Door acute maagpijn (had ik al eens eerder gehad...) kon ik drank niet meer verdragen. Misschien jammer, maar ik zag het als een goede ontwikkeling want ik had altijd moeite met het maar bij 1 wijntje te houden. Ik begon echter elke ochtend nog steeds niet fit en wakker, tot mijn verrassing. Sterker nog, ik begon steeds meer koffie te drinken en te snoepen, ik hield het niet meer. Ik schrok van mijzelf. Nou heb ik een check laten doen, ben ik beginnend diabeet! Insulinewaarde veel te hoog, hier en daar al insulineresistent. Ben ik acuut met koffie drinken gestopt en nou is mijn snoeplust gelijk ook verdwenen! Ik zie dat daar nog te weinig voor gewaarschuwd wordt. Ik had de meeste dingen dus al wel 'goed' met mijn dieet, maar dit bleek - samen met de alcohol- nog een gigantische stoorzender. Het is even doorbijten, maar ik laat de koffie voortaan staan!

annet
Door

annet

op 19 Mar 2015

Een erg interessant artikel. Ik vraag me wel af of je bloedsuikerspiegel dan ook verstoord moet zijn. Ook bij mij zit het buikvet er stevig op maar mijn bloedsuikerspiegel is altijd netjes

Anita Cools
Door

Anita Cools

op 20 Mar 2015

Ik ben helemaal blij met suikervrij eten. Via de Sugar Challenge ben ik half november begonnen met afbouwen en 6 januari met de echte challenge. Ik ben nu 13 kilo kwijt en voel me een ander mens. Fitter, vel minder moe en herstel beter. Mijn conditietest bij de fysio voor mensen met een chronische aandoening, ik heb reuma, is met sprongen vooruit. Zit nu op 95%!! Mij bevalt deze manier van eten erg goed en kost me geen moeite omdat ik nu weet waarom ik dingen eet. Het is niet 'Je mag niet' maar 'Het is beter'. Ik blijf met veel plezier je artikelen lezen. Hartelijke groetjes Anita

Nina
Door

Nina

op 10 May 2015

Ik ben nu sinds een jaar bezig om zoet en suikers uit mijn voedingspatroon te schrappen. Dat gaat ook niet in een keer. Het moet in kleine stapjes van bewustwording. Veel informatie hierover lezen oa op deze website en goed etiketten 'leren' lezen. In de meeste bewerkte voedingsmiddelen zit (verborgen) suiker. Mede dankzij jou blogs en posts , Marjolein, ben ik nu waar ik wil zijn; energiek, fit en een veel mooiere huid!

LindaB
Door

LindaB

op 18 Jun 2015

Hoe zit het met Intermittent fasting? Ik vast al een paar maanden van 20.00 uur tot 12.00 uur de volgende dag. Volgens onderzoeken heeft periodiek vasten een een positief effect omdat je gevoeliger wordt voor insuline. Ook is periodiek vasten goed voor je cholesterol en triglyceridegehalte. Maar, in mijn geval, houdt het in dat ik dus altijd mijn ontbijt oversla.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 10 Jul 2015

Als jij je daar goed bij voelt is dat prima. Onderzoeken zeggen niet zoveel, er is altijd een onderzoek te vinden dat het tegenovergestelde beweerd. Ik adviseer een licht diner omdat veel vrouwen slecht slapen als ze 's avonds nog veel eten. Het is dan vaak verstandig om wel te ontbijten om een bloedsuikerdip in te ochtend te voorkomen.

Spitsoortje
Door

Spitsoortje

op 17 Jun 2016

Hallo Marjolein, de bloedsuikerdip in de ochtend verdwijnt vanzelf als je bloedsuikerspiegel stabiliseert. Anderhalve maaltijd per dag doe ik het al zes jaar prima op (uiteraard graan- en suikervrij) en mijn bloedsuikerspiegel daalt nooit meer te ver door. Een hypo kun je alleen krijgen als je lijf nog in suikerverbranding zit, zodra je vet verbrandt, blijft je bloedsuiker stabiel. Wist je ook dat je hersenen en spieren beter functioneren op ketonen dan op glucose?? Leuk om eens in te duiken.

Els
Door

Els

op 15 Sep 2015

Dag Marjolein, Ik ben een gezonde vrouw van 72, maar wel al m'n hele leven aan het jojoën met m'n gewicht. Ik vrees dat het nu zover is dat mijn insuline het afvallen verhindert. Mijn laatste koolhydraten-arme pogingen zijn steeds gestrand na een week. In die eerste week viel ik dan netjes 2 kilo af en daarna helemaal niets meer, ondanks goed ontbijten en het eten van meer (kleinere) porties per dag! Na me twee weken flink geërgerd te hebben stop ik er dan maar weer mee.... Dus mijn noodkreet luidt: HOE NU VERDER..!? Alvast bedankt, Els

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 29 Sep 2015

Wel gezonde koolhydraten gebruiken, ook gezonde vetten, veel groenten en kriden, weinig suikers en snelle koolhydraten, wees voorzichtig met zoet fruit. En verder vooral veel bewegen en plezier maken en geen haast hebben met afvallen.

Claudia
Door

Claudia

op 02 May 2016

U bent er wel al 72 mee geworden bekijk het positief

Elly
Door

Elly

op 21 Nov 2015

Ik vind het altijd fijn om jouw berichten te lezen. Ik heb diverse boekjes van je. Probeer met alles wat rekening te houden. Ik ben geen "bakster, kok etc. Blijf mijn best doen!

sonja
Door

sonja

op 14 Jan 2016

Hoi Marjolein, ik heb diabetes 2, doordat ik half november met een koolhydraatarm dieet begonnen ben, slik ik mijn metformine 2000 niet meer, vind dat al een feestje, maar spuit nog wel lev emir voor de nacht, ik val zooooo slecht af, kan ik dan beter wel pillen nemen en niet meer spuiten? zou dat verschil maken ? mvg Sonja Stanneveld

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 15 Jan 2016

Ik ben geen arts of therapeut Sonja. Voor alle vragen rondom medicijnen moet je bij een specialist zijn. Er kunnen heel veel redenen zijn waarom je niet kunt afvallen.

Harriet Standaard
Door

Harriet Standaard

op 03 Feb 2016

Hallo Sonja Stanneveld, ik heb je reactie gezien bij Marjolein. Ik ben zelf 30 kg afgevallen met Type 1 diabetes, als je vragen hebt wil ik ze voor je beantwoorden. Mijn mailadres is: harrietstandaard@kpnmail.nl Ik hoop van je te horen. Groetjes Harriet.

anna
Door

anna

op 24 Mar 2016

goed om te weten, je kan kiezen voor verschillende opties wat het beste is voor je zelf, gemakkelijk en dat je gezond door kan gaan. mensen zijn ook steeds meer van bewust om gezonder te leven en patroon te veranderen voor beter worden in energie,gezondheid en eten

Klaas Groen
Door

Klaas Groen

op 20 Jun 2016

Ik lees ook hier dat chocola nogal wat negatieve associaties heeft. Dat komt omdat de meeste repen veel suiker bevatten (vaak meer dan de helft). In dat geval is 'chocola' niet aan te raden. Je eet dan immers meer suiker dan chocola. Maar wanneer je kiest voor pure chocolade (>80% cacao) is dit niet aan de orde. Kortom, je hoeft dus niet bang te zijn voor chocolade wanneer je let op de hoeveelheid suikers in de reep.

Eveline Gybels
Door

Eveline Gybels

op 24 Jul 2019

Samen naar een beter leven! Geweldig artikel, nagel op de kop!

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!