Goed zoet! Maak je eigen gezonde zoetigheid met de kracht van gedroogd fruit
6 min. leestijd

Goed zoet! Maak je eigen gezonde zoetigheid met de kracht van gedroogd fruit

Terwijl de blaadjes nog maar net uit de bomen dwarrelen puilen de winkels al uit van decemberlekkers. Tijdens elk boodschappentripje wordt het steeds moeilijker om daar weerstand aan het bieden. En ergens in november of december ga je dan toch voor de bijl. Is dit verhaal herkenbaar voor jou? Je bent zeker niet de enige. 

Hoe je de komende maanden - gewapend met een alternatief - gezond doorkomt ondanks al deze verleidingen lees je in dit artikel.

gezonde-zoete-recepten

Niet te streng

Het is niet verwonderlijk dat je geen nee kan zeggen tegen al die ongezonde verleidingen die op elke hoek van de supermarkt schreeuwen: neem mij mee! Helaas zit het standaard decembersnoepgoed vol met stoffen waar jouw lichaam echt niet op zit te wachten. En dat weet jij natuurlijk ook wel.

Maar het is ook niet gezond om continue in de weerstandsmodus te schieten wanneer je zin hebt in iets zoets. De stress die hiermee gepaard gaat ("ik mag het niet, ik mag het niet") is misschien nog wel ongezonder dan dat speculaasje zelf. Natuurlijk is het fijn om jezelf zo nu en dan te verwennen met wat lekkers. Maar wat kies je dan?

Het is niet gezond om jezelf steeds van alles te ontzeggen.

Alternatief voor suiker

Helaas is de supermarkt niet de beste plek om te kiezen. Hetzelfde geldt overigens ook voor de bakker en de patisserie. Het ziet er misschien mooier en soms gezonder uit, maar ook daar staan de producten bol van de suiker en andere ongezonde (en onnodige) toevoegingen.

In een biologische supermarkt of natuurwinkel gaat het al de betere kant op. Dat heeft alles te maken met de alternatieven die worden gebruikt voor suiker. Dan bedoel ik niet allerlei stropen en siropen (denk aan rijstsiroop of maismoutstroop), want dat is eigenlijk ook gewoon suiker.

Nee, een lekker en gezonder alternatief voor al die ladingen suikers is gedroogd fruit. Wat maakt gedroogd fruit zoveel gezonder dan suiker?

Gezonder dan suiker maar niet zo gezond als vers fruit

Gedroogd fruit is gezonder dan suiker. Maar niet zo gezond als een verse vrucht. Dat zit zo.
In fruit zit water, vezels, antioxidanten, vitamines en mineralen. Gedroogd fruit heeft een behandeling ondergaan. Namelijk, -de naam zegt het al-, een drogingsproces. Dat gebeurt vaak in de buitenlucht, in de zon, maar ook wel in een droogtunnel. Tijdens dit proces, waarbij warmte een grote rol speelt, gaan er water en vitamines verloren.

Vooral vitamine C, wat vaak ruim aanwezig is in gewoon fruit, kan niet tegen warmte en legt al snel het loodje. (1)

Maar ook andere warmte- en lichtgevoelige vitamines en mineralen die van nature aanwezig zijn in fruit gaan tijdens het droogproces -deels- verloren.

Vezels en antioxidanten blijven behouden

Maar de vezels en antioxidanten blijven wel behouden. Samen met voedingsstoffen die wél goed tegen warmte kunnen zoals bijvoorbeeld vitamine E, K1, calcium, ijzer, kalium en foliumzuur.

Vooral het gehalte aan antioxidanten blijft heel hoog, met name van de polyfenolengroep. Dit is een speciale tak van de familie van de antioxidanten en wordt in verband gebracht met een verbetering van de spijsvertering. En -zoals de naam antioxidant al doet vermoeden- het gaat de oxidatieve schade in het lichaam tegen. (2)  Hierdoor worden ontstekingen in het lichaam voorkomen.

Al deze voedingsstoffen zitten niet in suiker. Suiker bevat ook geen vezels, iets waar gedroogd fruit wel ruim in is vertegenwoordigd. De vezels in gedroogd fruit zorgen tijdens het eten ervan dat de bloedsuiker minder snel stijgt. Dat is zeker een voordeeltje! Er zitten zelfs meer vezels in gedroogd fruit dan in de verse vrucht omdat ze zijn samengepakt in een veel kleiner omhulsel. Per gewicht bevat gedroogd fruit daarom tot 3,5 keer zoveel vezels dan gewoon fruit.

Dit alles maakt dat gedroogd fruit veel gezonder is dan suiker. Suiker is een zo sterk geraffineerd product dat er helemaal geen voedingsstoffen en vezels meer in zitten. Suiker zonder jasje dus. En gedroogd fruit heeft dat jasje wel!

Gedroogd fruit bevat zelfs meer vezels dan vers fruit

Eet het niet met handen vol

Ondanks dat gedroogd fruit veel voedingsstoffen en antioxidanten bevat, is het niet de bedoeling om er elke dag een handvol van te eten. Het blijft een heel suikerrijk voedingsmiddel. Minimaal 40%, maar dadels kunnen bijvoorbeeld wel uit 70% suiker bestaan. Alle suikers die van nature in de vrucht zitten, blijven allemaal aanwezig. En dan ook nog eens in een kleiner formaat. Zo krijg je met een paar gedroogde vruchten al snel veel meer suiker binnen dan wanneer je 1 stuk vers fruit eet.

Geniet er dus van, maar…met mate!

Vermijd gekonfijt fruit. Dit zijn vruchten voorzien van een suikerlaagje. Niet nodig, gedroogd fruit is al zoet genoeg van zichzelf.

gezonde-snacks

Mijn favoriete top drie

Dit zijn mijn favoriete gedroogde vruchten. Omdat ze veel voedingsstoffen bevatten, een mooie bron zijn van antioxidanten en een net wat lager suikergehalte hebben dan hun familieleden: de rozijn en de dadel. En omdat ze gewoon heel lekker zijn natuurlijk. Voor alle soorten geldt: koop ze het liefst biologisch.

Koop ze biologisch: op gedroogd fruit kunnen behoorlijk wat resten van bestrijdingsmiddelen achterblijven.

1. Pruimen

Gedroogde pruimen zijn lekker én voedzaam. Ze bevatten o.a. vitamine B6, E, zink, kalium en een redelijk onbekend mineraal: borium. Borium is o.a. belangrijk voor de botdichtheid. Gedroogde pruimen werken fantastisch bij obstipatie omdat ze een natuurlijk laxerend effect hebben vanwege de grote hoeveelheid vezels (zo’n 15 gram per 100 gram!) en het gehalte aan sorbitol: een natuurlijke suikeralcohol.  Het suikergehalte van pruimen is van alle bekende gedroogde vruchten het laagst, zo’n 40%.

In gedroogde pruimen zit ook de stof chlorageenzuur. Dit is een natuurlijke rustgever. Pruimen combineren heel goed met pure chocolade. Een lekker recept hiervoor zijn de pruimenbonbons.  Klik hier voor het recept.

Gedroogde pruimen werken fantastisch bij obstipatie en bevatten een natuurlijke rustgever

2. Vijgen

Wie is er niet dol op een gedroogde vijg? Vijgen zijn een geweldige bron van calcium en ijzer. Twee belangrijke mineralen voor vrouwen. Daarnaast bevatten ze veel vitamine K1. Ook magnesium, koper en zink doen mee.

Kijk uit bij het kopen van gedroogde vijgen, want ze worden vaak verkocht met een suikerlaagje wat wel wat weg heeft van poedersuiker. Vijgen hebben een natuurlijk suikergehalte van zo’n 50%.

Gedroogde vijgen bevatten veel calcium en ijzer

3. Abrikozen

Abrikozen vind je in de winkels met een oranje of bruine kleur. De oorspronkelijke kleur na het drogen is bruin. Dit ziet er iets minder aantrekkelijk uit. Daarom wordt aan veel abrikozen sulfiet (ook wel zwaveldioxide genoemd) toegevoegd zodat ze oranje blijven. Dit stofje is niet gezond voor je.  Laat deze vruchten links liggen en kies altijd voor ongezwavelde, bruine abrikozen.

Kies altijd de ongezwavelde, bruine abrikozen

Abrikozen bevatten van al het gedroogde fruit het breedste scala aan voedingsstoffen. Het barst uit zijn voegen van de vitamine A (als beta-caroteen) . Ook vitamine E en het mineraal ijzer is ruim vertegenwoordigd, net als het vezelgehalte. Abrikozen bevatten twee keer zoveel ijzer als vijgen. (3) De hoeveelheid kalium is ook ongeveer twee keer zo hoog als in vijgen en pruimen. Ook foliumzuur, fosfor, magnesium, calcium, selenium en koper vind je in deze kleine vruchtjes terug. In abrikozen zit 7 keer zoveel selenium als in het andere gedroogd fruit! Ze bestaan voor zo’n 50% uit suiker.

Abrikozen bevatten van al het gedroogde fruit het breedste scala aan voedingsstoffen

Wat kan je ermee maken?

Je kunt gedroogd fruit natuurlijk gewoon zo eten, maar je kunt er ook lekkere zoetigheden mee maken. Wanneer je een alternatief voor handen hebt ga je minder snel voor de bijl voor al dat suikergeweld in de supermarkt.

Dus de truc is: duik de keuken in! En dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn of lang te duren. Gedroogd fruit laat zich namelijk heel gemakkelijk verwerken. Je kunt er een pasta van maken in de keukenmachine met nootjes en kokosrasp en daarvan balletjes draaien. Of je snijdt de vruchtjes in kleine stukjes en gebruikt het als zoetmiddel in jouw favoriete cake. Gedroogd fruit is ook heerlijk door een smoothie wanneer je ‘m nét even wat zoeter mee maken. Wanneer ga jij er iets mee maken?

Een heerlijk recept met pruimen vind je hier:  Pruimenbonbons met een jasje van chocola en pistachekruimels

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.


Lisa
Door

Lisa

op 30 Oct 2021

Dankjewell❤

Nicole Blok
Door

Nicole Blok

op 05 Nov 2021

Ga zeker aan de slag met al deze info :)

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!