10 voedingsmiddelen om huidveroudering tegen te gaan (met recept)
8 min. leestijd

10 voedingsmiddelen om huidveroudering tegen te gaan (met recept)

Ouder worden doen we allemaal. Maar hóe we oud worden, daar hebben we veel invloed op. Onze huid wordt vaak gezien als graadmeter voor onze leeftijd. Toch heeft de een veel minder rimpels of oneffenheden dan de ander. Dit heeft voor een groot deel met onze gezondheid te maken. Hoe jouw huid eruit ziet, verraadt meer over hoe het innerlijk met je gesteld is dan je misschien zou denken.

Hoe je er aan de buitenkant uitziet, zegt iets over je gezondheid aan de binnenkant.


Eet je huid gezond

Wist je dat je je huid letterlijk gezond kunt eten? Welke voeding je specifiek tot je kunt nemen om je huid een plezier te doen, daar wil ik in dit artikel aandacht aan besteden. Vermoed je dat jouw huid te lijden heeft onder jouw manier van eten of leven? Lees dan vooral verder. Met een lekker recept voor een echte huidoppepper!

Zoals je vast al weet is voeding heel belangrijk voor onze gezondheid. Hoe gezond we zijn wordt gereflecteerd naar onze buitenkant: onze huid. Er wordt niet voor niets gezegd: ‘een gezonde huid begint van binnenuit’.

Voedselintoleranties kunnen huidproblemen geven

Om een voorbeeld te geven: huidproblemen zoals eczeem of psoriasis duiden vaak op een probleem in de darmen. Een lekkende darm, of een allergie voor zuivel of gluten maar ook een voedselintolerantie wordt er vaak mee in verband gebracht. Wil je meer weten over voedselintoleranties, klik dan hier. 

Er bestaat dus een directe link tussen wat we in onze mond stoppen en hoe onze huid eruit ziet.

Maar een mooie huid draait niet alleen om gezond eten. Stress reduceren, voldoende slaap, goed in je vel zitten: ze zijn allemaal net zo belangrijk om stralend voor de dag te komen. Onze algehele leefstijl dus. Ook de manier waarop je je eten bereidt of met welke stoffen je dagelijks in aanraking komt heeft invloed op de conditie van onze huid. Daarover straks meer.

Voeding heeft zoveel invloed

Een gezonde huid betekent dus meer dan alleen goed eten. Het feit is wel dat voeding aan de basis van dit alles staat. Een paar voorbeelden:

    1. Als je gezond eet krijgt je vanzelf een keer zin om meer te gaan bewegen. Zo loop je minder risico op het krijgen van een slappe huid en als je lekker naar buiten gaat krijg je er gelijk een portie daglicht en een gezond kleurtje bij.
    2. Als je je dagelijkse menu vult met veel groenten en gezonde vetten, krijg je vroeg of laat meer energie om aan mooie dromen te werken. Die levensenergie zie je terug in je huid én die fonkelende pretogen!
    3. Wie kiest voor puur en onbewerkt eten zal beter slapen en heeft hierdoor minder last van kringen onder de ogen.

Onze huid is het grootste orgaan dat we bezitten en reflecteert onze gezondheid

Volop antioxidanten …

Wanneer we verse voeding met volop voedingsstoffen eten, zal ons lichaam dit laten zien via het grootste orgaan dat het bezit: onze huid. Je kunt je huid niet blijer maken dan met volop antioxidanten. Je hebt ze elke dag nodig om weerstand te kunnen bieden tegen schadelijke invloeden van binnen- en buitenaf (vrije radicalen genoemd). Antioxidanten zorgen ervoor dat deze vrije radicalen geen vrij spel krijgen: ze gaan het oxidatieproces tegen. Hierdoor blijft de schade aan cellen en weefsels beperkt: het grootste geheim tegen huidveroudering.

Het verminderen van vrije radicalen is het grootste geheim tegen huidveroudering.

… tegen al die vrije radicalen

De hoeveelheid vrije radicalen die jouw lichaam binnenkomen heb je grotendeels zelf in de hand. Bijvoorbeeld door geen bewerkt voedsel te eten, niet te roken, niet te lang in de zon zitten, weinig suiker te nuttigen en natuurlijke cosmetica en verzorgingsproducten te gebruiken. Ook stomen en stoven in plaats van bakken en braden helpt het aantal vrije radicalen (AGE’s genaamd) te verminderen.

Nu snap je misschien waarom een sterk gerimpelde huid vaak in verband wordt gebracht met een leven lang roken of te veel zonnebankbezoekjes. Daar is niet tegenop te smeren!

Eet de hele regenboog tegen rimpels

Ook wanneer je erg let op het beperken van schadelijke invloeden, dan nog word je er aan blootgesteld. Denk aan luchtvervuiling bijvoorbeeld. Helemaal vermijden, dat lukt dus niet. Die antioxidanten hebben we daarom elke dag nodig. Hoe komen we er aan?

Voor vitamine E en C, bètacaroteen (A) en de spoorelementen seleen en zink, is de antioxidant-werking duidelijk aangetoond. Deze stoffen zitten onder meer in groenten en fruit met lekker veel kleur. Ik zeg niet voor niets altijd: ‘eet de hele regenboog!’ Hoe feller en donkerder de kleur, hoe beter.

Onderzoekers hebben geconcludeerd dat het eten van fruit en groenten de beste manier is om een doffe teint en fijne lijntjes te bestrijden. (1)

Elke dag hebben we deze heerlijke antioxidanten nodig om oxidatieschade te beperken.

Voed je huid ook met gezonde vetten

Naast felgekleurde groenten en fruit spelen gezonde vetten een cruciale rol bij een mooie, gevoede huid. Vooral de belangrijke huidvitamine E vinden we hier in terug. Avocado’s, noten, zaden, kokosproducten: ze zitten er vol mee.

Last van een droge, trekkerige of jeukende huid? Grote kans dat je te weinig omega 3-vetten binnenkrijgt.

Veel vrouwen smeren allerlei vochtinbrengende crèmes om die droge plekjes tegen te gaan maar de oplossing zit van binnen! Neem een algen- of visoliesupplement en/of eet vette vis, walnoten, chiazaad, lijnzaad en algen en je zult zien dat je huid daarvan opknapt.

Tien toppers voor een mooie huid

Je weet nu dat antioxidanten en gezonde vetten belangrijk zijn voor een gezonde huid. In deze twee categorieën zitten een tiental toppers die specifiek goed werken tegen huidveroudering. Wil je weten welke dit zijn?

1. Zuurkool

Zoals je al eerder hebt kunnen lezen heeft de gezondheid van onze darmen invloed op de staat van onze huid. Iemand met gezonde darmen heeft vaak ook een gezonde huid en vice versa. Een stralende huid begint van binnenuit, in de darmen dus.

Een gezonde groente om toe te voegen voor heel blije darmbacteriën – en dus darmen – is zuurkool. Zeker wanneer je ‘m zelf hebt gemaakt.

Zuurkool is gefermenteerde witte kool. Door deze fermentatie ontstaat probiotica: een scala aan gezonde bacteriën voor een evenwichtige darmflora. Een gezond darmenstelsel betekent ook dat er geen voedingsstoffen de bloedbaan in kunnen lekken, wat voor ontstekingsreacties in de huid kan zorgen. Dit wordt ook wel een lekke darm genoemd.

2. Waterkers

Waterkers is een vrij onbekende bladgroente en dat is jammer! Met flink wat voedingsstoffen en een mooie groene kleur misstaan de blaadjes niet in jouw lunchsalade. Vooral de vitamines A en C zijn aanwezig en zoals je nu weet rekenen we die onder de antioxidanten. Uit onderzoek blijkt dat deze de vrije radicalen in het lichaam sterk kunnen neutraliseren. (2)

Wist je dat waterkers ook als antisepticum (ontsmetting) voor de huid werkzaam is en dat het de circulatie en afgifte van mineralen verhoogt?

3. Rode bietjes

Heb jij wel eens rauwe rode bieten geschild? Dan weet je hoe je handen er na afloop uitzien. Wassen, koken: overal zie je de rode kleurstof. Zoals je hebt kunnen lezen bezitten vooral felle groenten veel antioxidanten. Bietjes scoren dus torenhoog! Supergoed voor je huid dus.

Daarnaast werken bietjes bloedzuiverend, wat vooral bij acne-achtige klachten goed kan helpen. Elke ochtend een glas (zelf geperst) bietensap is een weldaad voor de huid!

4. Wilde bosbessen

Ik bedoel niet de blauwe bessen die massaal in de supermarkt liggen, alhoewel deze ook best gezond zijn. Wilde bosbessen zijn kleiner en dieppaars van kleur: van binnen en van buiten. Naast vitamine A en C bevatten bosbessen anthocyanine: een krachtige antioxidant die met name kan beschermen tegen zonneschade en collageen-verlies. (3)

Collageen is een belangrijk eiwit voor een stevige en elastische huid. Het komt van het Griekse woord ‘kolla’, dat samenbinden of lijm betekent. Collageen wordt onder andere in de huid aangemaakt en heeft daarvoor vitamine C nodig. Maar dat proces neemt geleidelijk af bij het ouder worden. En dat is helaas al sneller dan je denkt.

Vanaf begin dertig begint je huid ongeveer 1% collageen per jaar te verliezen. Externe factoren zoals vrije radicalen versnellen dit proces.

Je vindt wilde bosbessen trouwens alleen in het diepvriesschap. Lekker door je smoothie!

5. Broccoli

Wie mij al langer volgt, weet dat ik enorm fan van broccoli ben. Het is een van de gezondste groenten die er zijn. Ze helpen vooral met het afvoeren van gebruikte hormonen. Rauw, gestoomd, door een pesto, in een salade: ik eet het op zoveel mogelijk manieren.

Broccoli heeft een verscheidenheid aan antioxidanten die belangrijk zijn tegen huidveroudering. Ook vitamine C springt eruit. Eet broccoli kort geblancheerd of zet roosjes een minuut of 5 in water dat net gekookt heeft. Zo garen ze licht en blijven ze prachtig groen.

6. Zoete aardappel

De oranje kleur van de zoete aardappel is afkomstig van een antioxidant genaamd bètacaroteen. Dit is eigenlijk de voorloper van vitamine A. Het helpt de elasticiteit van de huid te behouden en zo nodig te herstellen.

Wist je dat de vitamine A ook kan helpen om dode huidcellen af te scheiden? Een echte huidvitamine dus!

7. Avocado

Avocado’s bevatten gezonde vetzuren die ontstekingsremmend werken. Dit bevordert een soepele, egale huid. De vitamines A, C, E en K helpen hierbij een handje. Bètacaroteen helpt daarnaast bij het blokkeren van gifstoffen en schade door blootstelling aan te veel zon. Een gezichtsmasker van avocado werkt sterk hydraterend en vermindert rode plekjes.

8. Spinazie

Spinazie is een hydraterende bladgroente: het bevat heel veel vocht. Als je wel eens een flinke hoeveelheid verse spinazie hebt gewokt, weet je dat er na het verdampen van het water weinig overblijft.

Naast allerlei voedingsstoffen is voldoende water heel belangrijk voor een soepele huid.

Naast voldoende drinken zijn groenten die veel water bevatten dan mooi meegenomen. Helemaal als deze krachtige plantenstoffen bevatten zoals de vitamines A, C en E. Hoera voor spinazie dus!

9. Granaatappel

Granaatappels worden al eeuwen gebruikt als geneeskrachtig fruit.

Ze bevatten veel vitamine C en een aantal andere krachtige antioxidanten. Deze zeer gezonde vruchten bevatten ook een stof genaamd punicalagine. De bijzondere eigenschap van deze stof is dat het kan helpen collageen in de huid te behouden. Hierdoor worden tekenen van veroudering vertraagd. Veel werk? Je vindt de pitjes van granaatappel in het diepvriesvak bij de wilde bosbessen.

10. Noten

Antioxidanten zitten niet alleen in groenten en fruit. Noten, vooral amandelen, zijn een geweldige bron van vitamine E. Dit kan helpen huidweefsel te herstellen, huidvocht vast te houden en je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. De gezonde vetzuren in noten versterken daarnaast de huidcelmembranen, beschermen tegen zonneschade en behouden de natuurlijke oliebarrière van de huid.

Het gezondste is om de noten met vlies te eten. Studies tonen aan dat tot 50% van de antioxidanten in de noot zonder vlies verloren gaan. (4)

Week amandelen bij voorkeur een nachtje in water voordat je ze gebruikt. Hierdoor wordt het fytinezuur afgebroken.

Recept: powersalade voor de huid

Dit heb je nodig voor 2 personen
75 gram waterkers of spinazie
1 zoete aardappel, in blokjes
½ kleine broccoli, in kleine roosjes
1 avocado, in reepjes
Handje amandelen, eventueel kort geroosterd
4 el granaatappelpitjes

Voor de dressing:
Een scheut goede extra vierge olijfolie
1 teentje knoflook
1 tl mosterd
Een scheutje appelazijn

Zo maak je het:
Verdeel de waterkers over twee borden. Stoom de zoete aardappel beetgaar. Doe hierna de broccoliroosjes erbij en stoom nog 3 minuten mee. Laat kort afkoelen. Klop ondertussen de dressing. Verdeel de gestoomde groenten over de waterkers en maak af met de avocadoreepjes, granaatappelpitjes en amandelen. Wil je de salade nog wat meer body geven, voeg dan wat gekookte quinoa of wilde rijst toe.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Welk voedingsmiddel eet jij graag als je denkt aan je huid?

Bronnen:

      1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583891/
      2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4656250/
      3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22555620
      4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257681/
Sandra
Door

Sandra

op 25 Apr 2020

Ik heb altijd wal- en pecannoten in huis, die ik haal bij de notenbar op de plaatselijke markt. Ik ben ook van de avocado’’s, broccoli, spinazie en zoete aardappel. Mijn dressing maak ik ook altijd zelf. De overige voedingsmiddelen eet ik ook maar belanden minder vaak op mijn bord. Vanaf nu meer variëren met deze.

Henny
Door

Henny

op 06 Aug 2020

Hoe zit het met het nitraat/ nitrietgehalte van spinazie en rode bieten, zeker bij regelmatig gebruik?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 10 Aug 2020

Goeie vraag Henny! Het hangt er erg vanaf hoeveel je eet maar nog meer uit welke bron. Het schijnt dat juist Nederlandse niet-biologisch geteelde nitraatrijke groenten nog meer nitraat bevatten dan niet-biologische groenten uit andere landen. Dat komt door het vele gebruik van kunstmest (stikstof) waardoor het nitraatgehalte enorm kan toenemen. Dus dies sowieso zoveel mogelijk voor biologisch. Als planten biologisch zijn geteeld en daarnaast ook in een rustig tempo hebben kunnen groeien en/of netjes in het seizoen (niet in kassen) dan bevatten ze veel minder nitraat. Een deel van het nitraat wordt dan namelijk door de plant zelf tijdens de groei al omgezet in eiwitten. Varieer dus zoveel mogelijk met andere soorten groenten, eet zoveel mogelijk biologische en/of seizoensgroenten en zorg ervoor dat je niet meer dan ongeveer 200 gram nitraatrijke groente per keer eet.

Henny
Door

Henny

op 26 Aug 2020

Dank je wel Marjolein!

Marit
Door

Marit

op 09 Aug 2020

Zeer waardevol artikel!

Rieke
Door

Rieke

op 25 Dec 2020

Heel fijn dit recept. Het past als je alles biologisch doet in mijn nttt dieet!

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!