Regelmatig ontvang ik mails van vrouwen die me vragen of noten en pitten nu wel of niet geweekt moeten worden en zo ja, waarom dat dan zo is. En havervlokken, wat doe ik daarmee?
Ik word altijd heel blij als ik lees dat ze ook willen weten waarom iets is. Dit betekent dat ze niet blindelings maar iets doen of opvolgen omdat iemand het zegt, maar dat ze hun eigen verstand blijven gebruiken. Als er iets nodig is als het gaat om gezonde voeding dan is het je gezonde verstand en ook je intuïtie inzetten. Doe nooit iets omdat iemand het zegt, maar bedenk of het logisch is en voel of het voor jou zo zou kunnen werken. Probeer het uit en doe je eigen ervaring op.
Terug naar de noten en pitten en havervlokken; weken of niet weken?
Niets is helemaal goed of helemaal slecht
Laat ik even beginnen met te stellen dat geen enkel voedingsmiddel helemaal goed of helemaal slecht is. Het hangt namelijk af van de hoeveelheid. Water drinken is gezond maar als je meer dan 10 liter water drinkt op een dag kan je eraan doodgaan. Dit geldt voor alle gezonde producten. En andersom: iets wat misschien niet zo gezond is, hebben we in kleine hoeveelheden toch vaak nodig. Een beetje nitraat houdt onze bloeddruk op een gezond peil, een beetje fytinezuur hebben we nodig om giftige stoffen in ons lichaam te binden en ook vrije radicalen in ons lichaam hebben een functie. Een goede benadering is dus te zorgen voor een zo groot mogelijke variatie: eet van een heleboel dingen kleine hoeveelheden. Variatie is heel belangrijk.
Jammer, maar ik bedoel altijd de ongebrande noten
Ook nog even dit, als ik het heb over noten, dan heb ik het altijd over ongebrande, ongezouten noten. Ik bedoel de noten die nog zouden kunnen uitgroeien tot een notenboom als je ze in de grond stopt. Deze levenskracht van noten is er helemaal uit als ze op hoge temperatuur zijn gebrand. Dat is logisch. Juist deze levenskracht is wat we graag op ons bord willen. Ik zie soms vrouwen handjes vol met gebrande noten eten bij hun groene smoothie. Oeps, denk ik dan, foutje!
En trouwens, pinda's zijn geen noten maar peulvruchten. Pinda's kunnen nogal eens een vervelende schimmel bevatten en zijn sterk zuurvormend. Kies dus bij voorkeur een variatie van blanke amandelen, walnoten, hazelnoten, paranoten, cashewnoten, pistachenoten, macadamianoten, pompoenpitten en zonnebloempitten.
Enzymenlaagje plus fytinezuur kan je eraf weken
Om te voorkomen dat de noten gaan uitlopen terwijl ze in je voorraadpot zitten, bevatten noten een beschermend enzymenlaagje. Dit laagje voorkomt dat ze spontaan ontkiemen. Dit laagje wordt eraf gehaald als je ze weekt in water. Dat is logisch want stop je de noot in vochtige grond dan ontkiemt hij: vocht is nodig om het enzymenlaagje eraf te halen. Voor veel mensen is dit enzymenlaagje lastig te verteren, ze kunnen er buikpijn of een opgeblazen gevoel van krijgen. Daarom is het weken van noten aan te raden. Tevens haal je hiermee ook het fytinezuur weg. Fytinezuur belemmert vooral de opname van zink, ijzer, magnesium en calcium in je lichaam. Fytinezuur in grote hoeveelheden is niet gewenst en omdat het ook in granen, koffie, en rauwe cacao zit, krijgen we het doorgaans al gauw te veel binnen. Kortom: mijn advies is om je noten en zaden een nachtje te weken voordat je ze gaat gebruiken. Ben je het een keer vergeten: geen probleem, maak er geen halszaak van. Macadamianoten hoef je trouwens niet te weken en pistachenoten week ik ook nooit.
Weken en drogen
De procedure is heel eenvoudig. Zet de noten of pitten 's nachts in een bakje (bij voorkeur gefilterd) warm water. Spoel ze de volgende ochtend in een zeef even goed af en droog ze zo nodig met wat keukenpapier of met een schone theedoek. Eenmaal droog kan je ze enkele dagen in de koelkast bewaren tot gebruik.
Ik lees dat sommigen in het weekwater een scheutje azijn of citroenzuur doen. De meningen over de vraag of dit nodig is zijn verdeeld. Ik doe dat zelf nooit. Ik vind het zoetige aan geweekte amandelen namelijk lekker. Ik heb per ongeluk ooit een bakje amandelen wel 48 uur laten weken. Ze bleken toen bijna zoet te smaken. Walnoten geven veel bruine drab af als je ze weekt. Daarom zet ik die enkele keren opnieuw in schoon water. Die bruine drab lijkt me gewoon niet zo gezond. Puur intuïtie van me om het zo te doen.
Misschien gelijk een bakje laten kiemen?
Heb je zaden laten weken en wil je ze niet gelijk gebruiken? Spoel ze dan schoon en houd ze twee dagen vochtig. In een kiembakje of in een schone, vochtige theedoek. Bij zonnebloempitten en pompoenpitten zie je dan een klein kiempje ontstaan. Deze jonge levenskracht zit vol met makkelijk opneembare vitaminen, mineralen en vezels. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt, dat door het ontkiemen de hoeveelheid enzymen, eiwitten, mineralen en nucleïnezuren aanzienlijk toeneemt ten opzichte van de oorspronkelijke zaden. Noten kan je volgens mij niet kiemen, er komt in ieder geval geen “staartje” aan.
Of misschien zachtjes roosteren?
Ik hou ervan om zoveel mogelijk producten onbewerkt, dus onverhit te eten. Maar soms heb ik zin in pittige noten en rooster ik ze lichtjes op een zacht vuurtje. Kruiden als chilipoeder of kardemom erbij na het roosteren zijn dan heerlijk. Ik gebruik dan ook graag de kruidenmixen van Jonnie Boer (kruidenblikjes van Eurema). Gewoon, voor de variatie!
Nog even over de havervlokken
Zoals ik al schreef zijn granen de grootste bron van fytinezuur in onze voeding. Haver is een van de weinige granen die we rauw kunnen eten maar het bevat wel fytinezuur. Veel vrouwen zijn overgestapt van muesli op havervlokken als ontbijt om de gluten van tarwevlokken te vermijden. Eet je regelmatig rauwe, dat wil zeggen niet gekookte, havervlokken als ontbijt, laat dan bij voorkeur de haver de nacht ervoor weken in water. Het schijnt dat het fytinezuur bij haver moeilijk valt af te breken omdat het fytase-enzym dat daarvoor nodig is lastig valt te activeren. Dit is echter makkelijk op te lossen door wat meel toe te voegen dat veel fytase bevat, zoals boekweitmeel. Een schepje boekweitmeel erbij dus en dit mee laten weken. Simpel zat!
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Carla Westmaas
op 13 February 2015Astrid van der Star
op 22 September 2015Margritha Veenstra
op 13 February 2015Tjitske Lijzenga
op 13 February 2015Angelica Roest - van Engelen
op 13 February 2015jacaueline
op 13 February 2015Joke Zonneveld
op 13 February 2015Carla
op 13 February 2015Marion
op 13 February 2015sabine
op 13 February 2015Barbara
op 4 April 2015Harriët Kreeft
op 13 February 2015mariet meerhof
op 13 February 2015attje de vries
op 14 February 2015Caroline
op 14 February 2015Emilie Kuijpers
op 14 February 2015Ute
op 14 February 2015Jolanda
op 15 February 2015Barbara
op 4 April 2015Simone
op 4 January 2016DetoxRox
op 16 February 2015Marianne
op 16 February 2015Monique
op 17 February 2015Annemarie
op 19 February 2015Marie-José
op 21 February 2015Marlene
op 21 February 2015piata
op 22 February 2015Marjolein Dubbers
op 24 February 2015Geertje
op 11 March 2015Marjolein Dubbers
op 7 April 2015maartje
op 3 June 2015Marjolein Dubbers
op 8 June 2015Daantje
op 1 March 2017Marjolein Dubbers
op 6 March 2017Annemarie
op 24 February 2015Marjolein Dubbers
op 24 February 2015maartje
op 3 June 2015Jouke
op 27 February 2015Karin Volz
op 13 March 2015Bianca
op 15 March 2015Anne
op 31 March 2015Marjolein Dubbers
op 1 April 2015Geertje
op 31 March 2015Anita
op 1 April 2015Karin
op 29 May 2015Marjolein Dubbers
op 1 June 2015frederika
op 6 June 2015Phily
op 2 July 2015Monique Koebrugge
op 23 July 2015Marjolein Dubbers
op 27 July 2015Mirjam
op 24 July 2015Vandenbroeck katelijne
op 28 July 2015hedie
op 28 October 2015Marjolein Dubbers
op 9 December 2015Inge
op 15 November 2015Marjolein Dubbers
op 20 November 2015hedie
op 3 December 2015maarten
op 2 March 2016Froucke
op 28 June 2016Lynn
op 26 July 2016Agnes Thijsse
op 2 September 2016Marjolein Dubbers
op 2 September 2016Rita Muilwijk
op 5 October 2016Marjolein Dubbers
op 11 October 2016Mirella van Es
op 25 December 2016Marjolein Dubbers
op 3 January 2017Annette Beaujean
op 22 February 2017Marjolein Dubbers
op 27 February 2017Annemieke
op 21 March 2017Marjolein Dubbers
op 28 March 2017solange
op 16 March 2018Marjolein Dubbers
op 19 March 2018Karin Schreurs
op 29 March 2017Marjolein Dubbers
op 3 April 2017Edith Erné
op 25 April 2017Marjolein Dubbers
op 2 May 2017TJ
op 11 October 2017Marjolein Dubbers
op 16 October 2017Ria
op 6 June 2018Marjolein Dubbers
op 13 June 2018Anja
op 30 January 2019Ina
op 26 October 2017Marjolein Dubbers
op 1 November 2017Danielle
op 4 March 2018Marjolein Dubbers
op 6 March 2018Liona
op 3 April 2018Marjolein Dubbers
op 9 April 2018Gonnie
op 23 August 2018Marjolein Dubbers
op 27 August 2018Michèle
op 26 October 2018Marjan
op 25 January 2019Marjolein Dubbers
op 29 January 2019Carla Beumer
op 9 February 2019Marjolein Dubbers
op 12 February 2019Marjolein Hoes
op 24 May 2020Marjolein Dubbers
op 25 May 2020