arrow_drop_up arrow_drop_down

Schildklier; je bron van energie

Uit onderzoek blijkt dat 25% van de vrouwen van boven de 45 jaar in Amerika een traag werkende schildklier heeft. Ik heb geen cijfers uit Nederland maar ik weet dat heel veel vrouwen worstelen met schildklierproblematiek. Dit percentage ligt bij mannen veel lager. Het is dus belangrijk om je schildklier goed in de gaten te houden en er goed voor te zorgen, zodat hij in topconditie blijft. Vanwege de grote groep vrouwen die een te trage schildklier heeft, beperk ik me in dit artikel hiertoe en ga niet verder in op een te snel werkende schildklier.

Waar zit je schildklier?

Je schildklier bevindt zich in je hals, op een centrale plaats dus, van waaruit zowel de cellen in je hersenen als de cellen lager in je lichaam bereikt kunnen worden. Je schildklier maakt een hormoon aan, thyroxine (T4), dat alle essentiële processen in je lichaam regelt. Dit noemen we ook wel je stofwisseling. Hierdoor is je schildklier niet alleen verantwoordelijk voor je hele gezondheid, maar heeft hij ook grote invloed op je energieniveau en dus op hoe je je voelt.

Een trage stofwisseling

Je lichaam bestaat uit miljarden cellen die allemaal voortdurend moeten worden vernieuwd. Dit is een proces dat continu gaande is. Als je stofwisseling vertraagt doordat er onvoldoende schildklierhormoon wordt aangemaakt dan geeft dit een lange reeks van lichamelijke én geestelijke klachten. Denk bij lichamelijke klachten onder andere aan obstipatie, vocht vasthouden, kouwelijk zijn, spier- en gewrichtspijnen, droge huid, haren en nagels, hoofdpijn, PMS-klachten, opgeblazen gezicht, gewichtstoename, te hoge of te lage bloeddruk, gebrek aan energie om dingen te doen. Denk bij geestelijke klachten onder andere aan angstig zijn, onzeker worden, besluiteloosheid, depressieve klachten, paniekgevoel, stemmingswisselingen, negatief zelfbeeld, concentratiestoornissen, uitstelgedrag, constant gevoel van stress, gebrek aan plezier. En dit is nog niet alles maar ik laat het hier even bij. Dit is voldoende lijkt me om je te laten zien hoe belangrijk een goed werkende schildklier is.

Overgangsklachten of traag werkende schildklier?

Veel van bovenstaande symptomen komen overeen met overgangsklachten. Overgangsklachten worden in de regel toegeschreven aan de afname van de twee vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Maar bij iedere vrouw nemen deze hormonen af en niet iedere vrouw heeft in gelijke mate last van overgangsklachten. Integendeel juist: de onderlinge verschillen tussen vrouwen zijn enorm. Het lijkt er meer op dat overgangsklachten te maken hebben met de tijdelijk hevige schommelingen en onderlinge verhoudingen tussen deze hormonen. Dit kan per vrouw behoorlijk verschillen, afhankelijk van voedingspatroon en leefstijl.

Een cruciale vraag is echter of overgangsklachten óók niet voortkomen uit een te traag werkende schildklier. Een traag werkende schildklier wordt nogal eens over het hoofd gezien bij overgangsklachten. Het ligt zo voor de hand om deze klachten toe te schrijven aan de daling van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Dus gaan veel vrouwen na een bezoek aan de huisarts inzake overgangsklachten naar huis met een recept voor (synthetische) aanvulling van deze twee hormonen, terwijl de werkelijke boosdoener over het hoofd wordt gezien. Namelijk een te traag werkende schildklier.

Oorzaken van een trage schildklier

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een trage schildklier. Ik noem hieronder de belangrijkste voor vrouwen 40+. Let wel, het is normaal dat bij het ouder worden de productie van al je hormonen afneemt. We hebben het dus over een méér dan normale daling van het schildklierhormoon.

 • Een overmaat aan langdurige stress. Stress kan ontstaan door slechte voeding, niet genoeg slaap, blootstaan aan toxische stoffen en natuurlijk ook door emotionele of geestelijke stress. Ik kom daar hieronder nog op terug.
 • Crashdiëten gevolgd hebben in het verleden.
 • Te veel en te lang sporten of juist gebrek aan beweging
 • Te weinig calorieën of te weinig ongeraffineerde koolhydraten eten
 • Een oestrogeendominantie
 • Een tekort aan selenium of progesteron
 • Een auto-immuunziekte
 • Een  flinke klap of val op je hoofd

Trage schildklier en de relatie met stress

Veel klachten die zich voordoen bij een trage schildklier komen ook voor bij uitgeputte bijnieren. Uitgeputte bijnieren ontstaan door te veel en te langdurige stress. Je bijnieren maken het stresshormoon cortisol aan, dat ervoor zorgt dat je voldoende energie hebt om de stress die je ervaart aan te kunnen. Je overlevingsmechanisme zal de benodigde grondstof hiervoor (progesteron) eerder gebruiken voor de productie van cortisol dan voor de productie van het actief schildklierhormoon. Om te overleven moet je namelijk eerst de stress aankunnen. Dit betekent dat er minder progesteron beschikbaar is voor je schildklier.

Er is dus een relatie tussen een trage schildklier en teveel stress, vooral bij vrouwen. Onthoud dit, want als je niets doet aan de overdosis stress en het gebrek aan ontspanning, wordt het dweilen met de kraan open als je je schildklier een handje wilt gaan helpen.

Wat kun je zelf doen bij een trage schildklier?

 • Als eerste dus je stress beperken en zorgen voor voldoende ontspanningsmomenten.
 • Stop met drinken van (te veel) koffie en zwarte thee; dat geeft je lichaam een overdaad aan stress.
 • Verder is het zaak om voldoende calorieën en koolhydraten te blijven eten.
 • Ga vooral bewegen of beter nog sporten. Liever een half uur krachttraining dan urenlang trainen voor een marathon. Trainingen langer dan een uur betekenen ook stress voor je lichaam; er wordt dan cortisol aangemaakt alsof je in een stresssituatie zit.
 • Ondersteun je lever die het vrije T4 moet omzetten in het vrije T3 (zie hieronder) door geen of beperkt alcohol te drinken.
 • Jodium (dat nodig is om schildklierhormoon te produceren) zit in brood. Als je weinig of geen brood eet voeg dan wat Keltisch zeezout toe aan water dat je drinkt, eet biologische eieren of gebruik zeewier of kelp (suppletie). Selenium kun je aanvullen door het eten van paranoten. Progesteron, ook nodig voor de productie van schildklierhormoon, wordt gemaakt van cholesterol. Het eten van alle goede vetten is dus erg belangrijk. Lees hiervoor ook mijn boek Het Energieke Vrouwen VoedingsKompas en kijk voor gezonde recepten in mijn webwinkel met diverse e-books met recepten.  ( Let op: als je een auto-immuun schildklierziekte hebt moet je juist GEEN JODIUM suppleren.)

In overleg met een deskundige (orthomoleculair therapeut) zijn er eventueel ook andere supplementen te gebruiken.

Het laten testen van een trage schildklier

Wil je echt weten of je een trage schildklier hebt, dan kun je dit laten meten via je huisarts. Verdiep je er dan echter wel goed in. In veel laboratoria wordt alleen het vrije thyroxine (T4) in je bloed gemeten. Dit zegt niet zoveel. Het vrije T4 moet in onder andere je lever worden omgezet in het zogenaamde vrije T3 (tri-joodthyronine) want dat is pas het actieve hormoon dat zijn werking doet in je lichaam. Deze test is echter complex om te interpreteren. Vaak wordt dit niet door de huisarts gedaan maar door een specialist. Ook is het belangrijk om je TSH-gehalte te laten meten. Dit is het hormoon dat opdracht geeft aan je schildklier om T4 te gaan produceren. Ook hier kan er iets mis zijn. Vraag dus specifiek bij je huisarts om niet alleen het vrije T4 en TSH op te meten (wat ze meestal doen), maar ook het vrije T3. Wat ook erg belangrijk is zijn de antistoffen, om te kijken of je een auto-immuunziekte hebt. Je bent en blijft zelf verantwoordelijk voor je lichaam. Geef deze verantwoordelijkheid niet uit handen!

Gebruik je medicijnen tegen een trage schildklier, wees je er dan van bewust dat je zelf veel kunt doen om op een natuurlijke manier je schildklier te ondersteunen. Het is in veel gevallen, niet altijd, mogelijk om van de (synthetische) medicijnen af te komen. Doe dit uiteraard wel altijd in overleg met je huisarts. Heb je een auto-immuunziekte zoals Hashimoto dan is herstel lastiger maar als je er op tijd bij bent kan je ook hier heel goed van herstellen.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Simone

Door

Simone

op 23 October 2015

Goedemorgen, Mijn ervaring met de schildklier is dat ik de helft nog maar heb en wanneer je vraagt aan je huisarts of de T3 waarde gemeten kan worden omdat deze belangrijker is dan T4 kijkt hij je aan of hij water ziet branden. Hij heeft het voor mij op het formulier geschreven. Bij de groene kruispost moest ik het weer melden want de formulieren worden niet eens gelezen. En toen ik moest bellen voor de uitslag en er naar vroeg kreeg ik hier geen antwoord op want dat wist degene die ik aan de telefoon had niet. Heb een afspraak met mijn huisarts gemaakt en deze wist mij te vertellen dat dit bijna nooit gedaan werd dus dan werd dit als lastig ervaren en gewoon niet uitgevoerd. Ik weet dat ik verantwoordelijk bent voor mijn eigen lijf maar had ik misschien met mijn bloed naast de laborante moeten gaan zitten om te kijken of ze het wel goed deed? Ik word hier in ieder geval doodmoe van. Maar heb inmiddels wel medicijnen voor mijn schildklier. Groetjes Simone Spuij

kaatje

Door

kaatje

op 10 February 2016

hier idem. t3 waardes vul ik zef in op het bloedprik formulier en vraag ik bij de assistente op. want de huisarts vindt dit niet nodig en als ik de waarde van de t3 vraag geeft hij ze ook niet.

Wendy

Door

Wendy

op 9 February 2016

Hoi Simone, T3 laten bepalen is geen bijzondere aanvraag. Die aanvraag zouden ze toch vaker moeten hebben. Ik heb vroeger veel gehad aan een forum hypo maar niet happy. Ik weet niet of het nog bestaat.

Eveline

Door

Eveline

op 9 February 2016

Ik heb al 32 Hashimoto door schildklierontsteking, slik veel Thyrax maar het is een constante strijd.... Soms gaat het maanden goed en dan door verschillende factoren weer aan het schommelen... Ik heb een klier die kliert!

Jose Molenaar

Door

Jose Molenaar

op 9 February 2016

Ik heb ook sinds 2013 last van een trage schildklier.Ik ben 60 jaar en dacht ook eerst dat de klachten door de overgang kwamen.Met de overgangsklachten?naar de huisarts gegaan.Bloedonderzoek laten doen,suiker,cholesterol,schildklier.Toen kwam het uit dat hij te traag werkte.Ook nooit getest op T3.Het heeft ook lang geduurd voordat ik op de juiste dosering zat,ik slik nu Thyrax Duotab 0,100mg.

Willemijntje

Door

Willemijntje

op 9 February 2016

Zijn er mensen die ervaring hebben met afbouwen of ineems stoppen van de medicijnen voor de schildklier? Mijn huisarts heeft daar nog nooit van gehoord. Ik wil er wel mee stoppen

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 15 February 2016

Het is nooit slim om opeens te stoppen met je medicijnen. Doe dit altijd in overleg met je arts. De vraag is waarom je denkt dat je kunt stoppen?

danielle langeweg

Door

danielle langeweg

op 9 February 2016

welke waarden worden als goed beschouwd en wat is te hoog of te laag. ik weet inmiddels dat de reguliere zorg andere waardes hanteren dan de natuurzorg .. ik had bv een waarde van 173 vit b12 was volgens het ziekenhuis genoeg terwijl dit dus wel aan de lage kant is en het zeker beter was als hij omhoog ging..

Geerke

Door

Geerke

op 9 February 2016

Ook mijn huisarts wilde niet laten prikken op T3 en ook zij keek of ze water zag branden. Hashimoto was uitgesloten, dus ook niet nagekeken (komt bij heel veel vrouwen in mijn familie voor).

Mieke Koobs

Door

Mieke Koobs

op 10 February 2016

Bij een routine bloedonderzoek 10 jaar geleden bleek dat mijn schildklier niet meer functioneerde!Weinig T4hormonen en een TSH van 125!!De huisarts belde hierover en gelijk met medicatie(Thyrax)begonnen!Vreemd was wel dat de symptomen horende bij een zeer trage schildklier niet aanwezig waren!Voelde me prima!Er is meer bloedonderzoek gedaan en hieruit bleek de ziekte van Hashimoto!Hier zou ik nooit meer vanaf komen zei de huisarts!Slik nu al 10 jaar thyrax !Voel me al 10 jaar prima !Nu lees ik dat je van Hashimoto kan herstellen!Zou ik gewoon kunnen proberen om zelf de medicatie af te bouwen of iom huisarts?Elk jaar wordt bloedonderzoek gedaan en altijd goed! Groet Mieke

marfredy

Door

marfredy

op 10 February 2016

jammer , dat er weinig wordt geschreven over een te snelle schildklierwerking , dit schijnt minder vaak voor te komen , maar de klachten zjn niet gering , zelf dacht ik ook in een 2 e overgang te komen , mijn tsh , t4 en t3 schijnen binnen de waarden te zitten , maar het blijkt dat internisten onderling , hier al over discusieren , dat al zit je binnen de waarde , toch schildklier klachten kunt hebben , lees het verslag maar eens van anneke spaaks , een eyeopener,. vr groet marfredy

carol

Door

carol

op 23 April 2016

Hallo Marfredy, Waar kan ik het verslag vinden van Anneke Spaaks ? (snel werkende schildklier )

Gw.kieftenburg

Door

Gw.kieftenburg

op 10 February 2016

Ik ga morgen naar de huisarts en zal het voorleggen.U hoort nog van mij en ik heb het gedeeld bedankt voor de nuttige informatie.

Coby

Door

Coby

op 10 February 2016

Ook ik heb gevraagd aan mijn huisarts om T3 te controleren, en die keek mij ook aan of hij water zag branden. Belachelijk toch?

Petra Metz

Door

Petra Metz

op 10 February 2016

Een goede bron van jodium is ook zeewier. Bijvoorbeeld kelp is gemakkelijk verkrijgbaar.

Willeke

Door

Willeke

op 10 February 2016

Een soortgelijke ervaring heb ik opgedaan. Op verwijzing van een mesoloog heb ik bij een privé-lab de T3 waarde laten prikken met een negatief resultaat. Doorgestuurd naar mijn huisarts en hoe begripvol hij ook was, hij kon mij het vereiste medicijn niet voorschrijven omdat hij de uitwerking hiervan niet kende. Wel heeft hij mij Thyrsx voorgeschreven maar die heb ik uiteindelijk toch niet ingenomen omdat ik daar niet achter kon staan.

Renate

Door

Renate

op 10 February 2016

Heel interessant artikel maar jammer dat er in het laatste stuk niet dieper wordt ingegaan op HOE je precies kunt zorgen dat je minder of zelfs geen medicijnen meer nodig hebt. Ik heb dit eerder al een lans gegeven maar die lukte niet helaas. Toch leef ik al gezond. Zou graag zonder medicijnen leven...

Viviènne

Door

Viviènne

op 10 February 2016

Ik heb een waarde die op de grens zit 4.6, dus zegt de huisarts het is binnen de marge, dus het is goed. Ze luisteren niet naar de klachten die ik heb. Zorg goed voor je lichaam, maar als er niet geluisterd eord dan trek je toch asn het kortste eind😕

Stephanie

Door

Stephanie

op 10 February 2016

Herstellen van Hashimoto kan niet, heb je dit verworven dan gaat het niet zomaar weg. Je kunt wel, heel lastig, de auto-immuunaanvallen verminderen of voorkomen en daarmee voorkomen dat de schildklier nog verder wordt aangevallen. Eenmaal verloren schildklier groeit echter niet meer aan, dus je blijft dan echt afhankelijk van medicatie (dat overigens ook natuurlijk hormoon kan zijn en niet altijd synthetisch). Tegenwoordig is het vrij hip om te melden dat je hier allemaal van kunt genezen, dat is niet helemaal fair naar de mensen die het hebben en er echt onder lijden. We genezen ook niet van diabetes, reuma, coeliakie: allemaal auto-immuunziekten zoals Hashimoto. Beheersen, managen van je ziekte door er zelf actief mee bezig te zijn, dat kan wel.

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 15 February 2016

Ha Stephanie, hoe eerder je erbij bent (daar ben ik het met je eens) hoe groter de kans dat je ervan kan genezen. In die zin dat je zonder medicijnen door het leven kunt.

joke

Door

joke

op 17 February 2016

Ook ik maak me zorgen Nu de tirax zo slecht te krijgen is Ik moet over 3 weken nieuwe bestellen maar kreeg al te horen dat ik een vervanging kreeg Dus weer vaker bloed prikken Want nu heb ik het op pijl En dan weer helemaal op nieuw beginnen Maar ga zeker de huisarts vragen om de vrije T3 OOK TE LATEN PRIKKEN

Manuela

Door

Manuela

op 11 June 2016

Toch ook een vraag, ik heb Hashimoto en neem hiervoor euthyrox mag ik wel of niet beginnen met chlorella. Zou dit willen proberen voor de spijsvertering, lees obstipatie., maar na het lezen van het artikel is het mij niet helemaal duidelijk.

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 14 June 2016

Obstipatie kan je beter bestrijden met het eten van veel vezels (o.a. groenten, peulvruchten, pruimen) in combinatie met gezonde vetten (o.a. avocado, ongebrande noten, olijfolie, kokosolie ed) plus het drinken van 2 liter water per dag. Overleg met je arts of chlorella plus euthyrox samengaan. Bouw chlorella altijd langzaam op als je het gaat gebruiken, het kan sterk ontgiftend werken.

Sylvia

Door

Sylvia

op 25 October 2016

Beste Marjolein, Bedankt voor alle informatie. Ik wou dat ik dit al vele jaren geleden had kunnen lezen. Ik was 28 jaar toen ontdekt werd dat ik last had van een vertraagde schildklier werking. Was super slank en ben in de loop der tijd vele kilo's aangekomen. Snapte er niets van. Terwijl ik gewoon normaal eet. Soms heb ik niet eens trek in eten. Ik heb me laten vertellen door mijn internist dat als je een vertraagde schildklier hebt je ook diabetes kan worden, dit is bij mij ook het geval. Ik had ook wel een vitamine D tekort, dit wordt nu aangevuld. Ik gebruik Thyrax al heel veel jaren, ben nu 58. Je komt er dus nooit meer van af zo te horen. Ook een ieder die zijn vragen gesteld heeft bedankt, ik heb ervan geleerd. Het is altijd goed om je ervaring te delen met je medemens.

Anja

Door

Anja

op 16 November 2016

Beste Marjolein, de laatste tijd lees ik veel van je blogs en leer daar veel van. Na het lezen van deze wil ik een vraag stellen. Half oktober is mijn schildklierwaarde onderzocht en deze bleek aan de lage kant. Mijn huisarts gaf me aan dat dit nader onderzoek vraagt maar dat het beter is om dit opnieuw over enkele maanden te doen i.p.v. direct. Ik heb me hierbij neergelegd omdat ik ook al erg aan het strijden was om injecties voor vitamine B12 te krijgen (krijg ik inmiddels) en ik deze actie dus even liet rusten. Deel jij de mening van de huisarts dat het verstandig is om pas na enkele maanden opnieuw te prikken om echt goed te kunnen vertrouwen op de uitslag of is ook hier strijd van mijn kant nodig. Ik heb nl veel van de klachten die je beschrijft. Lastig is ook wel dat ik inmiddels al anderhalf jaar een burn-out heb en ik soms niet goed weet waar de klachten van zijn. Maar .....zoals je schreef "mijn gezondheid is mijn eigen verantwoording"! Groet, Anja

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 21 November 2016

Ha Anja, ja dit is inderdaad lastig! Een burn-out betekent in essentie dat je bijnieren oververmoeid zijn, wat ook weer kan leiden tot schildklierproblemen. En dan is het zeker nuttig om de schildklierwaarden te laten checken. Een huisarts laat echter vaak alleen TSH en soms T4 controleren en kijkt lang niet altijd naar omzettingsproblemen of antistoffen. Bovendien zijn de referentiewaarden vaak erg ruim en kan iemand die b.v. laag-normaal scoort toch het gevoel hebben dat er iets echt niet in orde is. Als je arts alleen b.v. TSH test en dan een paar maanden wacht en weer alleen TSH test, dan heeft dat niet echt veel zin. Om echt goed te bepalen waar het aan ligt (is het de schildklier überhaupt niet, is het een TSH-probleem, is het een auto-immuunziekte van de schildklier, is het een omzettingsprobleem) is het dus wel goed om alle waardes goed te bepalen. Als je hierover geen strijd wilt (heel goed voor te stellen) kun je overwegen om alle waardes te laten testen bij een natuurarts of orthomoleculair therapeut/arts.

Ser

Door

Ser

op 17 November 2016

Wat is de waarde die ze hanteren? Op internet lees ik tsh 0.4-4 op website van umcg (ziekenhuis groningen) 0.4 - 2. Wat klopt?

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 21 November 2016

Het is heel vervelend Ser, maar er zijn best grote verschillen tussen verschillende ziekenhuizen en laboratoriums met betrekking welke waardes nu eigenlijk normaal zijn. Er is dus gewoon veel onenigheid onder deskundigen. De meeste laboratoria gaan voor de TSH-normaalwaarde tot ongeveer 3,5. Maar sommige zeggen zelfs dat 5,5 pas de bovengrens is.

cathy

Door

cathy

op 24 April 2017

Beste Majolein, jij schijft , geen jodium suplletie nemen bij auto-immuunziekte, ik heb Hashimoto waarom dan niet? Ik slikte een multi maar ben daarmee gestopt iv, hoge B6 waarde, daar zat ook jodium in. Wil eigenlijk nu juist gaan suplleren met jodiumdruppels. Hoo graag.

Marjolein Dubbers

Door

Marjolein Dubbers

op 25 April 2017

Juist omdat je Hashimoto hebt kun je niet zomaar jodium gaan toevoegen Cathy. Dat werkt averechts bij jouw aandoening, omdat de schildklier het niet op de juiste wijze kan verwerken. Het voert te ver om er precies op in te gaan hoe dit werkt maar ik raad je zeker aan eerst naar je arts te gaan als je van plan bent jodium te gaan suppleren!

Reactie plaatsen