Ervaringsverhalen
Yvonne van der Burg
Ervaringsverhalen
06/12/2015
6 min
24

Candida; onzichtbare bron van lichamelijk klachten

06/12/2015
6 min
24

Onlangs ontmoette ik een krachtige vrouw met een schrijnend verhaal. Meer dan 30 jaar liep ze rond met alsmaar toenemende klachten. Geen enkel advies, therapie of medicijn hielp haar werkelijk. Ze zag af van een operatie omdat ze geen garantie kreeg dat ze daarmee van haar klachten af zou zijn. De oplossing bleek uiteindelijk veel dichter bij huis dan ze ooit had durven dromen. Lees hier het inspirerende verhaal van Yvonne. Een indrukwekkend pleidooi om te blijven zoeken naar de werkelijke oorzaak van je klachten en niet alleen symptomen te bestrijden.

Candida; onzichtbare bron van lichamelijke klachten

Ken je dat? Dat bepaalde kwaaltjes zo hardnekkig zijn dat het lijkt of ze gewoon bij je horen? Ik heb dat een lange tijd meegemaakt. Mijn naam is Yvonne van der Burg, ervaringsdeskundige en coach op het gebied van Candida.

Het begon met chronisch verkouden zijn

Tientallen jaren heb ik last gehad van steeds terugkerende verkoudheidsklachten, holteontstekingen en gehoest. Wanneer ik ’s morgens op stond, van de fiets stapte, sportte of ’s avonds naar bed ging… altijd was daar die kuch. Het leek bij me te horen. Hoorde het zelf niet eens meer, maar merkte wel dat anderen dat niet hadden. Ik gaf vaak slijm op en verbruikte veel hoestdranken en neussprays om de boel ‘onder controle te houden’. Een allergietest wees op gevoeligheid voor de berk, de els en de hazelaar. Nu moet je weten dat ik jarenlang in een straat woonde met veel berken. Er stond er zelfs een in mijn eigen voortuin. Tja, wat moet je dan? Een speciale neusspray moest de zaak verlichten. En zaten de holtes toch weer volledig dicht, dan werd een antibioticakuur ingezet.

Een hoeveelheid aan klachten

Door de jaren heen kwamen er echter steeds meer vage klachten bij. Het begon met een opgeblazen buik, jeukende huid en zonneallergie bij de eerste zonnestralen in maart. Vervolgens ook misselijkheid, schimmeltjes op de huid, acne en ontstekingen. En ook een wisselende ontlasting van brij naar hard en vaginale afscheiding. Een sterk wisselende bloedsuikerspiegel, waarbij ik op sommige momenten echt móest eten, anders werd ik duizelig. Heel vervelend allemaal. Later volgden nog veel andere kwaaltjes waaronder vergeetachtigheid en spierkrampen, waarvan de oorzaak lastig te vinden was.

Hevige astma en antibiotica

In 2008 hoestte ik na een vakantie in Turkije weer de longen uit mijn lijf. De voorhoofdsholtes zaten volledig dicht en mijn hoofd gonsde bij elke beweging. Ik voelde me heel belabberd en kon mijn werk voor de klas niet meer uitvoeren. De huisarts schreef me antibiotica voor. De kuur sloeg niet aan, werd verlengd en nog vervangen door een andere. Het werden zeventien dagen antibiotica, wat geen enkele verbetering opleverde. De diagnose astma werd gesteld en er werden mij puffers voorgeschreven waar ik juist benauwd van werd. Bloedonderzoek wees niets uit en de KNO-arts stelde na een CT-scan voor mij te opereren om de openingen van de holtes te vergroten. Hij kon me echter niet garanderen dat ik daarna klachtenvrij zou zijn. Bij sommigen zou het namelijk chronisch zijn. Ik zag ervan af.

Op bezoek bij een mesoloog

Een kennis had mij voorgesteld eens naar een mesoloog te gaan. Ik had er nog nooit van gehoord, maar maakte een afspraak. De mesoloog maakt gebruik van de acupunctuur-meridianen en meet met een soort elektrode-pen op vingers en tenen het functioneren van de organen. Daar voel je helemaal niets van. Voedingsstoffen en -supplementen kunnen gelijk in het meetcircuit worden meegenomen zodat direct duidelijk is hoe het lichaam op die stof reageert. Zo worden overgevoeligheden opgespoord en ga je naar huis met de zekerheid dat je lichaam goed reageert op een eventueel voorgeschreven supplement. Hoe vaak ben jij door je huisarts naar huis gestuurd met de woorden “Als het niet werkt zie ik je over een paar weken terug. Dan proberen we iets anders”?

De mesoloog stelde mij al snel gerust: alle klachten stonden met elkaar in verband en konden verholpen worden! De oorzaak lag namelijk bij een Candida schimmelinfectie in de darmen.

Candida

Candida is een gist die van nature in het lichaam thuishoort en geen kwaad doet zolang de weerstand goed is. Echter, wanneer door bijvoorbeeld suikerrijke voeding, stress en medicijnen de darmflora uit balans raakt, kan deze uitgroeien tot een schimmel. Via de bloedbaan komt Candida bij de organen en kan daar de functies verstoren. Met alle problemen van dien.

Voeding werd mijn medicijn

Ik werd op een dieet gezet om de darmflora in balans te brengen. Door mijn voeding aan te passen, in combinatie met homeopathische middelen, zou ik de Candida uithongeren en mijn gezondheid terug kunnen krijgen. Onder andere suiker, gist en koemelk moesten voortaan vermeden worden. En ook conserveermiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen werden afgeraden. Even dacht ik niets meer te kunnen eten, want suiker en additieven zitten overal in! Voorzichtig maar vastberaden voerde ik het Candidadieet in en vermeed ook de chemische E-nummers zoveel mogelijk.

Boodschappen doen leek een eeuwigheid te duren, maar vele etiketten lezend ontdekte ik waar de geschikte producten te vinden waren en welke schappen ik voortaan kon overslaan. Ik kookte het avondeten voor mijn gezin niet apart. Het ‘nieuwe eten’ smaakte hen goed – beter dan ze gewend waren zelfs – en was bovendien gezond. Zonder dat er de nadruk op kwam te liggen werden mijn gezinsleden ook gezonder.

Eindelijk in balans

Het leek een wonder, maar slechts enkele weken later waren de eerste klachten verdwenen en was de darmflora in balans. Ik zette voeding in als medicijn, met ondersteuning van homeopathische middelen, en knapte eindelijk op. Hoe mooi is dat?! Voor elk jaar dat ik klachten had staat officieel een maand dieet. Op die manier wordt de darmflora blijvend hersteld en ongevoelig voor Candida. Tegenover de tientallen jaren dat ik klachten had stond ongeveer drie jaar dieet.

Misschien schrik je daarvan, maar wat routine wordt kost geen enkele moeite meer. Zodoende werd het dieet mijn levensstijl, wat een stuk vriendelijker klinkt. In deze periode verdwenen alle klachten voorgoed en keerden niet meer terug! Een enkele verkoudheid werd beslist geen holteontsteking meer en ik kom sindsdien zelden bij de huisarts. Hoewel ik nu alles weer zou mogen eten kies ik er bewust voor het niet te doen. Waarom zou ik?

Heb jij candida? Ik (k)ook!

heb-jij-candida

Weet je dat Candida bij 75% van de bevolking in meer of mindere mate voorkomt? Of men er klachten door krijgt is zeer persoonlijk. Vaak weet men niet dat Candida de oorzaak is van de klachten. Om die reden vatte ik mijn bevindingen over Candida samen in het boek Heb jij Candida? Ik (k)ook!, zodat ik mijn ervaringen met anderen kon delen. Het boek is bedoeld als een handleiding om anderen op weg te helpen bij de eerste stappen in het Candidadieet.

Naast mijn ervaring, informatie en praktische tips beschrijf ik eenvoudig te bereiden recepten die in het dieet passen. In een overzicht is te zien welke producten ik daarvoor gebruikte en waar deze te verkrijgen zijn. Om het laagdrempelig en voor ieders portemonnee uitvoerbaar te houden zijn ook geschikte producten van de (goedkope) supermarkten erin opgenomen.

Mijn passie en missie

Om gevarieerd te kunnen blijven eten – en uit hobby – bleef ik nieuwe recepten uitproberen. Ik kreeg de smaak te pakken: ik verzamelde de recepten op mijn facebookpagina en startte een website met de naam Suikervrij Genieten.

Het voelt voor mij als een missie zoveel mogelijk mensen te informeren over Candida als onzichtbare bron van steeds terugkerende lichamelijke klachten. Daarom ben ik vervolgens gestart met mijn bedrijf Suikervrij Genieten. Met veel passie geef ik lezingen in het land en organiseer ik ook suikervrije kookworkshops, gerelateerd aan een thema. Hiermee laat ik iedereen die interesse heeft in gezonde voeding zelf ervaren dat suikervrij koken niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Heb jij steeds terugkerende of juist vage klachten? Via de online Candidatest en het overzicht van de symptomen op mijn site krijg je een eerste indruk of een Candida-infectie de oorzaak van jouw klachten zou kunnen zijn. Voor een persoonlijke analyse kun je terecht bij een mesoloog, bioresonantie therapeut, homeopaat of orthomoleculair therapeut.

Wanneer Candida bij jou is gediagnosticeerd laat ik je graag profiteren van mijn opgedane kennis en ervaring met het dieet. Als Candidacoach ontwikkelde ik een plan van aanpak om je te helpen blijvend van de Candida-infectie af te komen. Op de site www.candidacoach.nl vind je alle informatie.

Gezondheid ontstaat in de darmen. Ik hoop je met mijn ervaring te inspireren en wens je een gezond en fit lichaam!

Met vriendelijke groet,

Yvonne van der Burg

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Reacties
Categorieën