Broccolikiemen; wondertjes van gezondheid voor je hormoonbalans
5 min. leestijd

Broccolikiemen; wondertjes van gezondheid voor je hormoonbalans

Eén plus één is altijd twee. Toch? Nee hoor, niet altijd. Soms kan één plus één een uitkomst geven van wel twintig. Wat ik daarmee bedoel, is dat als je twee dingen bij elkaar brengt, de uitkomst veel méér kan zijn dan de optelsom van de twee afzonderlijke delen. Kiemen zijn gezond; dat is één. Broccoli is ook gezond; dat is twee. Maar broccolikiemen zijn wondertjes van gezondheid, vooral voor je hormoonbalans. Laat me je dit uitleggen.

Kiemen; het krachtige begin van nieuw leven

Kiemen of sprouts zijn de uitlopers van zaden, die uitlopen omdat ze vochtig worden gehouden. De combinatie met water doet het zaad ontkiemen. De kiem is het begin van een nieuw plantje. Zijn voeding haalt de kiem nog uit het zaad en daardoor bevat hij waardevolle voedingsstoffen die voor ons makkelijk opneembaar zijn. In een wat later stadium krijgt de kiem worteltjes en kan hij in aarde worden gezet, dan is het een jong plantje geworden.

Het gebruik van kiemen als aanvulling op voeding is al duizenden jaren oud. Ze werden in het oude China vooral gebruikt om hun medicinale eigenschappen; tarwegras en gerstegras stonden toen al bekend om hun geneeskrachtige werking!

Kiemen zitten vol met levenskracht

Ik let heel erg op de vitaliteit van mijn voeding. Ik geloof dat als mijn voeding geen of weinig vitaliteit bevat, ik er zelf weinig vitaliteit van kan krijgen. Van bewerkt voedsel met chemische E-nummers, gefrituurd eten, gepasteuriseerde vruchtensappen of sufgekookte groenten verwacht ik dan ook weinig tot niets. Daarom eet ik het liever niet. Kiemen daarentegen zitten juist vol met levenskracht!

Wist je dat op lange scheepsreizen vroeger bonen werden meegenomen om te laten ontkiemen op het moment dat de eerste scheurbuik uitbrak? Scheurbuik was een ziekte waar veel bemanningsleden aan zijn overleden. De scheuten van de bonen bevatten onder andere een heel hoog gehalte vitamine C en gebrek aan vitamine C was de belangrijkste oorzaak van scheurbuik. Nu weten we dat kiemen ook grote hoeveelheden andere vitamines, mineralen, eiwitten, enzymen en antioxidanten bevatten. Tot zover deel één van ons sommetje.

broccolikiemen goed voor je weerstand

Kruisbloemigen bieden bescherming tegen kanker

Deel twee gaat over broccoli. Broccoli behoort tot de familie van de kruisbloemigen. Ze worden zo genoemd omdat hun bloemen met vier blaadjes in een kruisvorm staan. Andere kruisbloemigen zijn alle soorten kolen, zoals witte, rode en groene kool, spitskool, bloemkool, boerenkool en spruitjes. Ook radijs hoort bij deze familie.

Uit honderden wetenschappelijke onderzoeken van de laatste jaren blijkt dat alléén deze groentefamilie opvallend veel glucosinolaten bevat; natuurlijke gifstoffen die de plant beschermen tegen insecten en larven.

Opvallend genoeg blijken deze gifstoffen tegen insecten voor ons juist krachtige kankerwerende stoffen te zijn!

Hoe mooi is dat? Glucosinolaten kunnen kankerverwekkende stoffen in ons lichaam uitschakelen, doordat ze enerzijds op celniveau actief zijn en anderzijds ons eigen ontgiftingssysteem ondersteunen. Een krachtige werking van ons eigen ontgiftingssysteem, ook detoxificatiesysteem genoemd, is essentieel om kanker te voorkomen.

Glucosinolaten, isothiocyanaten, sulforafaan of Indol-3-carbinol?

Als je leest over de beschermende werking van de kruisbloemigen kom je bovengenoemde stofjes allemaal tegen. Ik heb eens uitgezocht hoe het nu precies zit.

Er zijn ongeveer 120 verschillende soorten glucosinolaten bekend.

Een bekende soort is glucorafanine. Als een plant bedreigd of beschadigd wordt, wordt met behulp van een enzym van glucosinolaat een isothiocyanaat gevormd. Er zijn ook weer verschillende soorten isothiocyanaten, afhankelijk van de koolsoort, waaronder sulforafaan en Indol-3-carbinol. Het zijn allemaal werkzame stofjes in ons lichaam.

Broccoli op zich bevat al buitengewoon veel glucorafanine, dat door kauwen omgezet kan worden in sulforafaan.

Maar in broccolikiemen zit maar liefst twintig keer méér glucorafanine.

Hieruit kan dus twintig keer meer sulforafaan worden gemaakt, wat een helende en preventieve werking heeft bij verschillende kankersoorten. Uit onderzoek blijkt overigens dat je hiervoor wel goed moet kauwen op deze kiemen. Sla deze stap dus vooral niet over.

broccolikiemen-kweken

Broccolikiemen; ook onschadelijk maken van xeno-oestrogenen

Voor een goede hormoonbalans, en dus een goede gezondheid, is het van groot belang dat gebruikte hormonen, of een overschot aan hormonen, snel en makkelijk kunnen worden afgevoerd. Hier gaat het vaak mis. Vooral het afvoeren van lichaamsvreemde xeno-oestrogenen (die je binnen kunt krijgen met je voeding maar ook via niet-natuurlijke verzorgingsproducten en cosmetica) is voor je lichaam lastig. Nog nooit gehoord van xeno-oestogenen? Lees dan vooral dit artikel even. 

Dit ontgiftingsproces is een complex proces voor met name je lever, die hiervoor een grote variatie aan stofjes uit je voeding nodig heeft. Veel groene (blad)groenten eten is belangrijk voor de eerste fase. Voor de tweede fase heeft je lichaam onder andere het stofje di-endolylmethaan (DIM) nodig. Ook DIM vind je volop bij de kruisbloemige groenten, als je ze tenminste kort verwarmt. Rauw komt DIM niet vrij. Wokken, roerbakken en stomen is beter dan koken, anders gooi je dit kostbare DIM met het kookwater weg. Maar ook nu weer zijn broccolikiemen de topleveranciers! Deze mag je wel rauw eten. Wil je meer weten over dit belangrijke ontgiftingsproces lees dan mijn boek (o.a. blz 126 en 127). 

Broccolikiemen; één plus één is twintig!

Broccolikiemen zijn dus heel waardevol als je kanker wilt voorkomen en chemische stoffen waaronder xeno-oestrogenen uit je lichaam wilt verwijderen.

En geloof me, dat wil je! Als je lichaam xeno-oestrogenen niet goed kan afvoeren worden ze opgeslagen in je vetcellen. Daar kunnen ze het minste kwaad. Dit kan hardnekkig vet zijn waar je moeilijk vanaf kan komen.

Je lichaam helpen om te ontgiften kan je dus helpen bij afvallen.

Opstapeling van xeno-oestrogenen in je lichaam kan overigens ook leiden tot kanker, het mes snijdt dus aan twee kanten. Daarbij kunnen deze kiemen je ook helpen om grip te krijgen op je bloedglucosespiegel als je insulineresistent bent. Hierdoor kan je diabetes voorkomen (1).

Een plukje van 10 gram kiemen bevat net zoveel beschermende stofjes als 300 tot 500 gram broccoli!

Dat is wat ik bedoel met één plus één is twintig! Genoeg redenen dus om regelmatig broccolikiemen te eten.

Wil je meer lezen over de geneeskrachtige werking van broccolikiemen lees dan hier Broccoli Sprouts, cancer prevention and detoxification van Geoff D’Arcy. Hierin vind je veel verwijzingen naar wetenschappelijk onderzoek (2).

geneeskracht-broccolikiemen

Broccolikiemen; makkelijk om zelf te maken.

We hebben niet allemaal een tuin om broccoli te laten groeien maar broccolikiemen kweken kan in de kleinste keuken. Het gaat echt makkelijk. Koop een zakje biologische broccoli-kiemzaden. Dit kan bijvoorbeeld hier.

Op het zakje staat precies wat je moet doen. Je kunt ze in een weckpot kweken of laten ontkiemen op een matje van (liefst biologische) katoenen watten. Deze laatste vind ik de makkelijkste methode. Binnen vier dagen heb je een portie gezonde kiemen. Ik heb op dit moment helaas geen tuin meer, maar zo heb ik toch mijn eigen kleine, voedzaam tuintje bij de hand. Geen zin om zelf kweken: broccolikiemen zijn tegenwoordig bij verschillende supermarkten kant-en-klaar te koop. De beschermende werking van broccolikiemen schijnt 72 uur aan te houden. Eet ze dus om de twee tot drie dagen en je lichaam zal je dankbaar zijn.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23631497

https://media-01.imu.nl/wp-content/uploads?url=energiekevrouwenacademie.nl/2017/03/Broccoli-Sprouts_WhitePaper.pdf

Isabelle
Door

Isabelle

op 17 Mar 2017

Ook goed indien je Hashimoto hebt?! Kruisbloemigen moest ik vermijden dacht ik?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Mar 2017

Nou echt helemaal alle kruisbloemigen vermijden hoeft niet Isabelle, je kunt kruisbloemigen als schildklierpatiënt alleen beter wel koken, dat zorgt voor verwijdering van de goitrogenen (de stoffen die voor schilklierpatiënten dus niet goed zijn). Ik weet niet of de hoeveelheid goitrogenen in broccolikiemen hoog is, maar dat zou inderdaad een contra-indicatie kunnen zijn voor jou. Dus eet er zeker niet te veel van want je verhit ze natuurlijk niet, waardoor de goitrogenen er niet uitgehaald worden.

Atie
Door

Atie

op 09 Nov 2019

Heel interessant artikel! Ik kreeg de kiemen van mijn voetreflexer en wilde weten hoe ik ze het beste kan laten kiemen. Wist niet, dat ze zó gezond zijn!

jeannine vandekerkhove
Door

jeannine vandekerkhove

op 17 Mar 2017

Dank je wel ,dit wist ik niet zal zeker eten

Lut Van Akoleyen
Door

Lut Van Akoleyen

op 17 Mar 2017

Staat, (dank zij jouw heerlijk schrijven) op mijn boodschappenlijst voor morgen. Dank je voor de altijd zeer interessante nieuwsbrieven,boek, ondernemingen ....altijd super inspirerend en veel tijd besparend omdat ik het niet zelf allemaal moet uitzoeken.

Nels Fillekes
Door

Nels Fillekes

op 17 Mar 2017

Ha Marjolein, ik ben net als jij altijd gretig op zoek naar informatie over de helende werking van ons lichaam en het voedsel dat daar voor nodig is. Ik vind dit daarom ook weer zo'n geweldige aanvulling op alles wat wij aangereikt krijgen via jouw cursus. Dankjewel :-)) !

Margriet
Door

Margriet

op 17 Mar 2017

Wat een mooi artikel, alleen vraag ik me af op welke manier jij de kiemen eet. Doe jij ze door een salade, of strooi je ze bijvoorbeeld op je humus? Heb je ideeën voor me?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Mar 2017

Jouw voorbeelden zijn prima Margriet, je kunt ze inderdaad over allerlei (warme of koude) gerechten heen strooien of ze in een salade verwerken! Of in een wrap met allerlei andere groenten, of op een rijstwafel met humus etc....

Veronica
Door

Veronica

op 18 Mar 2017

Dank voor je onderzoek en advies! Ik ga het direct opvolgen 😊

Sandra
Door

Sandra

op 18 Mar 2017

Super interessant! Ik ga aan de slag met dit krachtige en wonder plantje. Dank Marjolein voor het delen van deze belangrijke informatie t.g.v. de gezondheid van 'ons' vrouwen!

Pauli
Door

Pauli

op 18 Mar 2017

behouden ze hun waarde als je mee laat draaien in de blender voor een smoothie? Je kauwt er dan niet echt op...

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Mar 2017

Dat kan wel Pauli, maar ik vind het een beetje zonde omdat je dan inderdaad de stuctuur, de knapperigheid en frisheid ervan niet meer echt ervaart.

Mirella
Door

Mirella

op 18 Mar 2017

Hoi Marjolein, kiemen zijn heel gezond. Wist je dat alfalfakiemen ook zo ontzettend gezond zijn? Lieve groet van Mirella

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Mar 2017

Zeker Mirella! Er bestaan allerlei kiem- en spruitgroenten, allemaal met zeer gezonde eigenschappen!

Christine
Door

Christine

op 18 Mar 2017

Ik vroeg me af hoeveel ik dan per keer moet eten van de kiemen? En hoe? Door een smoothie?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 20 Mar 2017

Hallo Christine, zie de antwoorden op Pauli en Margriet. Je kunt het aan van alles toevoegen, het is maar net wat je lekker vindt! En de hoeveelheid kan in een wrap, op een omelet of bij een salade natuurlijk wat meer zijn dan b.v. op een rijstwafel, waar je een klein plukje op kan doen, dat wijst zich denk ik vanzelf.

maartje
Door

maartje

op 19 Mar 2017

De schepping is bijzonder!

frieda
Door

frieda

op 20 Mar 2017

Dank je voor je onderzoek naar dit wonderplantje, je mooie uitleg en ook nog gelijk de mogelijkheid om te bestellen. Marjolein, je doet het geweldig en ik kijk altijd uit naar je leerzame mail!

Jannie
Door

Jannie

op 20 Mar 2017

Ga het meteen halen ,dank je voor ook weer deze informatie.

Sibiene
Door

Sibiene

op 21 Mar 2017

Bij AH verkopen ze broccocress. Heeft dit dezelfde werking als kiemen of sprouts.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 28 Mar 2017

Sterker nog Sibiene, het is precies hetzelfde! Cress (of 'kers' zoals in tuinkers of waterkers) is een ander woord voor allerlei plantjes van ontkiemde zaadjes.

Marjon
Door

Marjon

op 22 Mar 2017

Dank je wel voor je info Marjolein.Ga het zeker uitproberen. Altijd blij met je artikelen.Je boek is echt een geweldige investering !

Marieke
Door

Marieke

op 24 Mar 2017

Helpen die kiemen ook nog als je al leveradenomen hebt?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 28 Mar 2017

Beste Marieke, je zou het natuurlijk kunnen proberen want gezond zijn ze altijd, maar in hoeverre het toevoegen van dit soort voeding in staat is om ernstige aandoeningen om te keren is niet duidelijk en medische adviezen kan ik sowieso niet geven. Misschien kun je hiervoor eens te rade gaan bij een natuurarts. Maar nogmaals, gezond is het altijd!

Linda
Door

Linda

op 27 Mar 2017

Hoi Marjolein,Hartelijk dank voor weer een interessant en leerzaam artikel! Weet je ook hoe de werking is van gedroogde broccolikiemen? Die had ik een tijd geleden gekocht bij de natuurwinkel met het oog op een goede gezondheid, maar ik begrijp uit je blog dat het gaat om verse kiemen. Bedankt!Mvg, Linda

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 28 Mar 2017

Beste Linda, ik denk dat vers eigenlijk altijd te verkiezen is. Ik weet niet of het in gedroogde vorm nog grotendeels dezelfde werking heeft, maar het lijkt mij logisch dat er voedingsstoffen verloren kunnen gaan in het bewerkingsproces van het drogen. Als we nu weer heel gezonde voeding gaan bewerken tot poedertjes en pillen, ook als ze in natuurlijke vorm goed te kweken, eten en te verteren zijn, dan zijn we weer terug bij af. Maar....gedroogde kiemen zullen vast nog steeds wel wat bijdragen, het is toch beter dan niets.

Jeannette van Erckelens
Door

Jeannette van Erckelens

op 29 Mar 2017

Dank voor je interessante en goed onderbouwde artikelen. Hoe zit het met het schadelijke fytine zuur ? Ook aanwezig in broccoli sprouts ?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 03 Apr 2017

Nee, door kiemen (en ook het weken van granen) verdwijnt juist veel van het eventueel aanwezige fytinezuur. In broccoli is fytinezuur sowieso al geen probleem.

Ellen
Door

Ellen

op 15 Apr 2017

Hoi Marjolein,Ik las je laatste blog en las onderaan iets over broccolikiemen. Toevallig ben ik anderhalve week geleden met boerenkool en broccoliekiemen in een smoothie. Nog geen 10 gram per dag. Vanwege mijn hormoonbalans. Dit na 10 jaar anticonceptiepil. En tot mijn verrassing: ineens een kilo eraf!

Majida
Door

Majida

op 09 Dec 2017

Ik heb broccolikiemen net ontdekt, :) en vanmiddag een bakje biologische kiemen gehaald. Ik lees echter hier en daar dat ze ook bacteriën kunnen bevatten die schadelijk zijn zoals salomella en e.colli. Hoe kan ik ze het beste zo veilig mogelijk eten? Vooraf in kokend water dompelen? Of is alleen goed wassen met koud voldoende? En kan ik ze overigens elke dag eten? Of beter niet. Wat is een veilige hoeveelheid? Ik hoop op reactie, ik wil ze graag zo snel mogen smikkelen.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Dec 2017

Het is altijd goed om ze af te wassen Majida, en even in kokend water onderdompelen kan zeker nog meer helpen. Op rauwe voedingsmiddelen zoals kiemen kun je inderdaad mogelijk schadelijke bacteriën aantreffen, maar de voorzorgsmaatregelen die je noemt zouden voldoende moeten zijn. Hoeveel je 'moet' of 'kan' eten weet ik niet. Ik vind altijd een van de belangrijkste regels: variatie, variatie, variatie! Niet weken achter elkaar veel van hetzelfde eten maar zoveel mogelijk afwisselen, dan zit je altijd goed.

Inge D'Hooge
Door

Inge D'Hooge

op 02 Jan 2018

Hallo Marjolein, DIM komt rauw niet vrij schrijf je, maar broccolikiemen kan je wel rauw eten. Mag ik daaruit afleiden dat de DIM dan wel vrijkomt zonder te verwarmen? Alvast bedankt voor een antwoord. Ook bedankt voor al je waardevolle info. En je boek is inderdaad ook een kanjer!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Jan 2018

Klopt Inge, in de kiemen zitten zeer veel gezonde plantenstoffen waaronder DIM en je hoeft ze niet te verwarmen.

Sasja
Door

Sasja

op 28 Jan 2018

Een handje kiemen eten net voor de maaltijd bevat goede enzymen voor een betere spijsvertering

Ilse
Door

Ilse

op 05 Dec 2018

Zijn broccolikiemen als supplement ook een goed optie?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 11 Dec 2018

Een supplement kan best goed zijn Ilse, maar ik ben ervoor om in eerste instantie zoveel mogelijk via natuurlijke voeding binnen te krijgen en pas naar supplementen te grijpen als je via de voeding niet genoeg krijgt. In een ‘hele’ broccoliplant bevinden zich daarnaast ook veel verschillende samenwerkende en elkaar versterkende stofjes en vitamines, wat in een supplement meestal niet zo goed kan worden nagedaan. Aangezien broccolikiemen makkelijk te maken of te verkrijgen zijn zou ik daarvoor kiezen. Mocht dat je echt niet lukken dan kan een supplement met sulforafaan wel goed zijn.

Liesbeth
Door

Liesbeth

op 23 Nov 2020

Heel interessant en goed onderbouwd. Dankjewel!

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!