Eiwitten: aten we vroeger echt iedere dag mammoet?
7 min. leestijd

Eiwitten: aten we vroeger echt iedere dag mammoet?

Ik ben er een voorstander van om te eten zoals onze verre voorouders aten: zo natuurlijk mogelijk. Ik ben niet de enige; boeken over oer- en paleodiëten vliegen ons om de oren. Ik sta echter verbaasd over de, in mijn ogen, behoorlijke hoeveelheden vlees en vis die hierbij worden geadviseerd, om maar voldoende eiwitten binnen te krijgen. Ik vraag me af of de auteurs écht denken dat onze voorouders bij iedere zonsondergang een stuk vlees aan het spit hadden. En of ze nooit hebben gehoord van plantaardige eiwitten

Eiwitten zijn onze bouwstoffen

Een ander woord voor eiwit is proteïne. Dit woord komt van het Griekse woord protos dat eerste of belangrijkste betekent. Ons lichaam kan ook inderdaad niet zonder eiwitten. Eiwitten zijn onze bouwstoffen; hiermee moet ons lichaam zichzelf iedere dag opnieuw weer opbouwen. Uit eiwitten worden ook veel hormonen gemaakt. De eiwitten die we eten bestaan uit ongeveer 20 verschillende aminozuren. Van deze 20 kan het lichaam er zelf twaalf aanmaken, maar acht moeten uit onze voeding komen. Dit noemen we essentiële aminozuren. Met deze 20 aminozuren bouwt ons lichaam zelf ca 100.000 nieuwe eiwitten die allemaal hun specifieke functie hebben. Naast koolhydraten en vetten zijn eiwitten dus zeker belangrijk om op te nemen in onze voeding.

Aten we echt iedere dag vlees en vis?

Oer- en paleodiëten gaan uit van wat de mens at in de tijd dat we nog jagers-verzamelaars waren. De mannen gingen op jacht naar vlees en vis en de vrouwen verzamelden de bessen, knollen, wortels, eetbare bladeren, insecten, eieren en het fruit. De aanhangers van het oerdieet willen ons laten geloven dat de mannen vrijwel iedere dag met een biefstuk of konijnenboutje thuis kwamen. Als ik de kookboeken lees promoten ze het eten van bijna dagelijks een stuk(je) vlees of vis. Vegetarische gerechten zijn er nauwelijks in te vinden. Naar mijn persoonlijk mening hebben ze hiermee het oerdieet in de hoek van de ongezonde eet- en levensstijlen ondergebracht. Oef, dat is nogal een uitspraak! Laat me je uitleggen waarom ik dat vind.

De vrouwen zorgden voor het allergrootste deel

Uit paleontologisch onderzoek blijkt dat vrouwen zorgden voor het overgrote deel van de voeding. De mannen kwamen echt niet iedere dag aanzetten met een gazelle of groot stuk wild. Als ze al thuis kwamen met vlees dan was het vis of gevogelte. Het valt namelijk helemaal niet mee om een mammoet, leeuw of gazelle aan het spit te krijgen als je alleen een speer hebt. Het echt paleodieet bestond voornamelijk uit veel groenten, knollen, wortels, zaden, eieren, noten en af en toe een stukje vlees of vis. Wil je meer weten over het werkelijke paleo dieet luister dan eens naar deze TED-lezing van archeologe Christina Warinner. 

Vis werd méér gegeten dan vlees omdat het makkelijker te vangen was. Onze hersenen, althans het gedeelte waarmee we nadenken, hebben we als mensheid gevormd in de tienduizenden jaren dat we ergens hebben gewoond waar vis rijkelijk op het menu kon staan. Het is de omega-3 uit vis waardoor onze neocortex, onze denkhersenen zeg maar, is ontstaan.

Eiwitten; volwaardig versus onvolwaardig?

Dierlijke eiwitten bevatten alle acht aminozuren die ons lichaam niet zelf kan opbouwen en die we dus uit onze voeding moeten halen. Ze worden daarom ook wel hoogwaardige eiwitten genoemd. Plantaardige eiwitten zijn eiwitten uit granen, peulvruchten, noten, zaden, paddestoelen en groenten. Deze eiwitten worden onvolwaardig genoemd omdat ieder apart product één of meer van de benodigde aminozuren mist. Vegetariërs weten daarom al lang dat het goed is om beide te eten: granen én peulvruchten.

Door de woordkeuze ‘volwaardig’ en ‘onvolwaardig’ zijn we met elkaar gaan geloven dat we dierlijke eiwitten nodig hebben. Dat plantaardige eiwitten niet goed genoeg zijn. Mensen die opeens (méér) gaan sporten vragen zich af of ze wel voldoende eiwitten binnen krijgen. Moeten ze niet méér vlees gaan eten? Veel sporters denken bij eiwitten alleen aan vlees.

Is  ‘volwaardig eiwit’ ook altijd het gezondst?

De vraag die we té makkelijk over het hoofd zien is of volwaardige eiwitten in het voedingsproduct wel altijd het best voor ons lichaam zijn. We zien, zoals zo vaak, voor het gemak de werking van ons lichaam maar even over het hoofd. Zoals we jarenlang onterecht hebben gedacht dat we van vet eten, zelf vet worden. Alsof ons lichaam op onze voeding niet haar ongelooflijk complexe stofwisselingssyteem loslaat.

Er is inmiddels veel onderzoek waaruit blijkt dat door ons ingenieuze stofwisselingssysteem ons lichaam prima in staat is om uit plantaardige eiwitten álle benodigde aminozuren op te bouwen. En ja, natuurlijk moet je daarvoor een variatie aan plantaardige producten eten. Maar wie wil er nu iedere dag kikkererwten op haar bord? Of broccoli? Plantaardig eten vraagt als vanzelf om variatie omdat er zo ontzettend veel variatie aan plantaardig voedsel is.

Nogmaals: is ‘volwaardig eiwit’ ook het gezondst?

Aan het eten van veel dierlijk voedsel zitten nadelen. Nadelen die je niet over het hoofd mag zien als je met je vitaliteit en gezondheid bezig bent. Behalve dat er veel vet en nul vezels inzitten én het lastig voor je darmen is om te verteren, zijn er inmiddels honderden onderzoeken die aantonen dat het eten van veel dierlijke eiwitten samenhangt met onze Westerse welvaartsziektes: hart- en vaatziektes, kanker, botontkalking, darmproblemen, overgewicht, auto-immuunziektes, nieraandoeningen en zelfs diabetes.  Twaalfjarig onderzoek waaraan ca 90.000 vrouwen deelnamen (1) toonde bijvoorbeeld aan dat vrouwen die elke dag (rood) vlees aten twee keer zoveel kans hadden op borstkanker als vrouwen die minder dan drie keer per week vlees aten. Er zijn zoveel van dit soort onderzoeken. Zie voor een uitgebreid overzicht hiervan de vele referenties in het boek The China Study van Colin Cambell of lees dit interessante boek zelf. Helaas nog niet vertaald in het Nederlands.

Nog één keer: is ’volwaardig eiwit’ altijd het gezondst?

Hier tegenover staan inmiddels honderden onderzoeken dat plantaardige producten juist gezond voor ons zijn. Omdat er veel geld voor beschikbaar is, is er veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen voeding en kanker. Iedere keer weer komen deze onderzoeken erop neer dat de plantenwereld de belangrijkste bron is van kankerwerende stoffen. Kruiden, paddenstoelen, groenten, zaden, rood fruit, algen; ze bevatten allemaal stoffen die ervoor zorgen dat kanker minder kans krijgt. Ook als je al kanker hebt. Lees voor meer informatie hierover mijn blog Superfoods nr 1: onze eigen magische groenten of lees het boek Eten tegen kanker van de artsen Beliveau en Gingras.  Als plantaardig voedsel kanker buiten de deur houdt, zou het dan ook niet andere nare ziektes buiten de deur kunnen houden? Gewoon omdat het blijkbaar heel gezond voor ons is? Ik denk van wel.

Hoe biologisch is biologisch nog?

Alle oerdiëten zeggen dat je beter geen vlees kunt eten van de bio-industrie en dat biologisch beter is. Enerzijds vraag ik me af of dit voor alle portemonnees haalbaar is. “Dankzij” de bio-industrie zien we heel goedkope prijskaartjes op ons vlees. De biologische variant kan wel eens drie keer zo duur zijn. Dat zou voor de meeste portemonnees wél haalbaar zijn als de oerdiëten ervoor zouden pleiten om vlees als een speciale traktatie te zien waar je jezelf rustig eens per week op mag trakteren. Maar dat zeggen ze niet.

Anderzijds vraag ik me af hoe biologisch een biologisch dier nog is. Vijftig jaar geleden waren er nog vele verschillende koeien- en kippenrassen. Doordat het fokken werd afgestemd op “veel vlees voor zo min mogelijk geld” is deze diversiteit teruggebracht tot grotendeels nog maar één soort: industrie-kip en industrie-koe. Het feit dat ze vandaag buiten mogen lopen en gras eten maakt ze nog niet biologisch. (Lees meer hierover in het leerzame boek Dieren eten van JS Foer). 

En hoe biologisch is kweekzalm of gekweekte pangasius? Hoe biologisch is het om tonijn te eten als je weet dat er zoveel bijvangst dood terug de zee in wordt gegooid? We vissen langzaam maar zeker onze zeeën en oceanen leeg. Mijn gezondheid hangt af van de gezondheid van onze planeet. Ik kies er bij voorkeur voor om, zo goed en zo kwaad als dat gaat, keuzes te maken die voor ons allebei gezond zijn.

Ja, je kunt zeker topsporten op plantaardige eiwitten!

Ik ben niet tegen het eten van vlees. Ik noem mezelf een vegetariër die af en toe buiten de lijntjes kleurt. Ik eet soms wat vlees of vis omdat het zo uitkomt of ik niet moeilijk wil doen. Maar ik zal er niet voor kiezen. Ik ben echter jarenlang een junkfood vegetariër geweest: ik at geen vlees en geen vis maar verder niet echt heel erg bewust en gezond. Hiervoor heb ik enkele jaren geleden de rekening gekregen. Ik weet nu pas wat ik toen miste aan bouwstoffen. Het valt niet mee om écht gezond vegetarisch en zeker veganistisch te eten. Dan moet je goed weten wat je doet.

Ik kies nu bij voorkeur voor een grote variatie aan (biologische) plantaardige voeding, aangevuld met biologische eieren. Ik probeer minimaal zeven stuks groenten en drie stuks fruit per dag te eten en ik voel me er uitstekend bij! Wil je inspiratie voor gezonde ontbijt-, lunch- en snackrecepten kijk dan eens hier. 

O ja, en wat het sporten betreft: deze vrouwen en mannen bewijzen dat je kunt topsporten op een uitsluitend plantaardig dieet:

  1. Mijn grote heldin is Ruth Heidrich; kreeg borstkanker en schakelde daarna over op uitsluitend plantaardige voeding. Liep vervolgens marathons en triatlons toen ze 50+, 60+ en zelfs 70+ was. Is nu 78 en blaakt van gezondheid.
  2. Martina Navratilova; toptennister, was jarenlang topsporter op een vegetarisch dieet, speelde nog toptennis toen ze 40+ was en won zelfs een US Open Dubbel 6 weken voordat ze 50 werd.
  3. Scott Jurek; lange afstandloper (165 mijl in 24 uur!) op een puur veganistisch dieet. In zijn boek Eet en Ren ontkracht hij alle clichés over voeding, vooral die rondom dierlijke eiwitten.
  4. Voor meer inspiratie en informatie bekijk de site van de No Meat Athletes, vol met tips voor vega-sporters.

Wil je je voedingspatroon eens onder de loep nemen en verbeteren? Lees dan mijn boek Het Energieke Vrouwen VoedingsKompas!. Eet je regelmatig vlees en vis, gebruik je zuivel, kaas én eieren en voel je je niet helemaal top? Vervang dan je dierlijk eiwitten regelmatig eens door plantaardige eiwitten en kijk wat het met je doet. En zou je méér willen bewegen maar kan je jezelf er maar niet toe zetten? Weet dan dat ratten in een laboratorium op een plantaardig dieet uit vrije wil het dubbele aantal kilometers rennen in hun molentjes als ratten op een dieet met dierlijke eiwitten. Puur voor de lol. Het is maar dat je het weet! (Lees The China Study!)

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17101944

Ingrid Langen
Door

Ingrid Langen

op 28 Mar 2014

En als je het nou hebt over de gezondheid van de planeet: wist je dat je beter kunt stoppen met vlees eten dan een milieuvriendelijke auto kopen? (Beste is natuurlijk beide, maar goed). Stoppen met vlees eten heeft meer impact op ons milieu dan het veranderen van auto.

Thea brouwer
Door

Thea brouwer

op 28 Mar 2014

Door het lezen van dit artikel word ik weer eens op de feiten gedrukt wat vlees betreft. Het eten van vlees is binnen ons gezin zo ingeburgerd. Maar sinds 'n week zijn alle kinderen uitgevlogen en kunnen we eten wat we willen. Dus gaan we op o.a. Vleesrandsoen.....groetjes Thea

Henneke
Door

Henneke

op 28 Mar 2014

Dank je Marjolein, Ik raak ook een beetje klaar met al die paleo recepten, de helft gaat voornamelijk over lekker koek en snoep dingen, dat hadden onze voorouders denk ik ook niet. geen oven iig :) Dus ze zeggen wel ja maar het is wel volgens het principe, ja klopt maar eet toch maar gewoon groenten zou ik zeggen :) Zelf eet ik 1 keer of minder biologisch vlees. ik denk als ik het toch eet mag het wat kosten. en als iedereen dat zou doen zou er meer dan genoeg voor iedereen een zijn, en kunnen alle boeren gewoon biologisch worden. succes verder met ons te inspireren.

Karin-Marijke
Door

Karin-Marijke

op 28 Mar 2014

Top verhaal Marjolein, zoals gewoonlijk!

elly
Door

elly

op 28 Mar 2014

indulge is het woord, maar de boodschap komt prima over!

Hanneke Sprenger
Door

Hanneke Sprenger

op 28 Mar 2014

Interessant blog! Uit het onderzoek met ratten is gebleken dat ratten die in een laboratorium gevoerd werden met plantaardige eiwitten twee keer zoveel meer (kilo)meters liepen op hun molentjes dan ratten die dierlijke eiwitten te eten kregen. Men weet niet waarom. Ik denk zelf dat het te maken heeft dat het verteren van dierlijke eiwitten meer energie kost dan die van plantaardige eiwitten; bij de laatste blijft er dus meer energie over voor andere dingen, je hebt meer levenslust en bent dus uiteindelijk veel efficiënter bezig met je lichaam, je gezondheid, het milieu en je portemonnee. Over economisch gesproken.... En bijval voor Marjolein voor haar stelling over het Paleo-dieet. Ik vind net als zij dat het Paleo-dieet helemaal niet van deze tijd is, eigenlijk onverantwoord en al helemaal niet als je geen biologisch vlees (of vis) eet (en bij de biologische kwaliteit uit de gewone supermarkt mag je tegenwoordig ook vraagtekens zetten). Bovendien zijn mannen allang geen jagers meer, hoe kan je zo'n vergelijking nou doortrekken naar de tegenwoordige tijd, waarin we leven met centrale verwarming, voedsel dat voor ons geproduceerd wordt en kleding die overal te krijgen is, e.d. Bovendien zitten heel veel mensen tegenwoordig grotendeels achter een bureau, dus waarom zou je dan elke dag vlees of vis moeten eten?

Marjon
Door

Marjon

op 17 Sep 2016

Helemaal mee eens

Paula
Door

Paula

op 28 Mar 2014

Wat boeken lezen betreft marjolein kunnen we elkaar wel een hand geven . Ook ik ben helemaal verslaafd aan informatie vooral over voeding,alleen wordt je af en toe helemaal gek van de tegenstrijdigheden . Ik ben het helemaal eens over je opvatting over het paleo dieet,zelf heb ik net het boek uit van Boele Ytsma - ik ben een planteneter krijg je gelijk een duidelijke uitleg wat betreft eiwitten. Vr gr paula

Marjan van Eeden
Door

Marjan van Eeden

op 28 Mar 2014

Dank Marjolein voor dit artikel! Ik liet het mijn man lezen, hij zei direct, dit is wat voor ons! We eten weinig vlees, altijd van biologische oorsprong,rauwmelkse kaas, rauwe melk, maar nu gaan we de uitdaging aan! We gaan vegan. . Spannend! Nogmaals dank voor de inspiratie!

Angelie
Door

Angelie

op 28 Mar 2014

Dank Marjolein. Jouw inbreng is weer top! Eigenlijk zijn wij nog altijd apen: planten, fruit en noten eten en verder slingeren door de natuur , Heerlijk!

Wendela
Door

Wendela

op 28 Mar 2014

Marjolein, een amandeltje knabbelend lees ik jouw blog. Ik word bevestigd dat ik (samen met mijn gezin) best aardig bezig ben. Mijn jongste (4) is, sinds hij vast voedsel eet, overtuigd vegetarier en het voelt goed dat we hem die ruimte hebben gegeven. Samen zoeken we naar gezonde alternatieven voor hem en mij. Want ik word sinds eind twintig ook niet meer blij van een vleesje op mijn bord. Dank je voor je inspiratie, heerlijk om altijd weer wat nieuws te leren!

Marianne
Door

Marianne

op 29 Mar 2014

Fijn om te lezen, met beide benen weer op de grond. Weer heel inspirerend.

Yvette van den ijssel
Door

Yvette van den ijssel

op 29 Mar 2014

Ik vind je website en alle info helemaal geweldig en ijzersterk!

Gonny van Gogh
Door

Gonny van Gogh

op 29 Mar 2014

Hallo Marjolein, weer bedankt voor je geweldige artikel. Ja ook ik ben een boeken verslintster, deze weer het boek Peace Food gekocht van Ruhdiger Dahlke. Maar hoe doe je dat dat je 7 verschillende groentes per dag eet? Wens je een heel gezond weekend, vriendelijke groet Gonny

JS
Door

JS

op 29 Mar 2014

Gonny, ook rauw als tussendoortje.

JS
Door

JS

op 29 Mar 2014

Is weer een goed leesbaar en gefundeerde blog. Fijne dag!

Riny
Door

Riny

op 29 Mar 2014

Hoi Marjolein, dank voor je mooie site met iedere keer weer geweldige informatie. Ik kijk er steeds naar uit. Wat ik heel bijzonder vind is dat iedere keer als ik met een vraag zit over of ik wel goed bezig ben met mijn voeding kom jij heel vaak in dezelfde week met het antwoord. Of ik kan het lezen in een van je eerdere blogs. Nu ook weer! Ik vraag me af of ik wel voldoende eiwitten binnen krijg als niet vleeseter om straks in juni met de Alpe du zes ( strijd tegen kanker) mee te doen en jij komt met het antwoord. Met deze info en tips kan ik wat mee en dat stelt me gerust. Ga aub nog heel lang door met deze site.

Anne-Marie Mulder
Door

Anne-Marie Mulder

op 29 Mar 2014

Wat weer een fantastische blog Marjolein! Echter, als therapeut kom je toch regelmatig tegen dat mensen behoorlijke tekorten hebben opgelopen door een vegetarische of veganistische levensstijl. B12 en Carnitine zijn daarbij koplopers. En dus vermoeidheidsklachten. Goed vegetarisch eten is zo makkelijk nog niet. En als je herstellende bent van een ziekte moet je goed opletten. B.v bijnieruitputting vraagt om hoogwaardig eiwit. Wat ik wil zeggen is, luister naar je lichaam. Als je trek hebt in vlees dan zegt dat iets. Ik ben geen voorstander van veel vlees eten of het paleodieet. Maar wel een voorstander van een levensstijl op het individu aangepast. Gezonde voeding bestaat in de Ayurvedische geneeskunde en de TCM niet. En dan bedoel ik niet dat junkfood ok is! Maar dat wat voor de een gezond is kan voor de ander zelfs gif zijn. Ook zogenaamd gezond voedsel. Dat is de moeite waard en leuk om uit te zoeken. Zelf herstelde ik pas echt van bijnieruitputting toen ik ging eten en leven met wat bij mijn constitutie paste. Op internet kun je uitzoeken met een testje welk type je bent in de Ayurveda. Meestal een combinatie van Kapha, Pitta en Vata. Aarde, vuur en lucht. En er zijn leuke boeken over. Doe je lijf en je leven een groot plezier en kijk, en vooral voel, wat je nodig hebt!! En heb je meer eiwitten nodig omdat je ziek bent? Dan kun je b.v. Raw Rice protein powder nemen van Mattisson. En geniet!!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Apr 2014

Dank je wel voor je uitgebreide reactie Anne-Marie. Ik heb mijn blog een beetje aangepast nu!

Syl
Door

Syl

op 29 Mar 2014

Dank je wel Marjolein, voor deze zeer inspirerende blog. Het helpt mij zeker om mijn reeds gemaakte keuzes binnen mijn voedingspatroon nog eens verder aan te scherpen?

Dirk
Door

Dirk

op 30 Mar 2014

Dank u wel Marjolein Zoals altijd zeer duidelijk neergepend en informatie waar je mee verder kan.

Geralda
Door

Geralda

op 29 Mar 2014

Helemaal met je eens Anne-Marie: luister naar je lichaam, voel wat voedsel met je doet en trek je conclusies. Steeds opnieuw komen er nieuwe 'inzichten' en/of onderzoeken en telkens wordt het ook na een aantal jaren weerlegd door nieuw onderzoek/inzicht en meestal gericht op één enkel aspect. Ik ben zelf ook vegetariër geweest, het werkte voor mij niet en voel me beter nu ik met mate vlees/vis eet en als bijkomend voordeel geeft het een fijn gevoel dat ik me niets hoef te ontzeggen want dat is vaak het probleem: het verlangen naar dingen die je jezelf blijft ontzeggen. Ik zou zeggen: Geniet!....met mate :)

Madelon Revermann
Door

Madelon Revermann

op 31 Mar 2014

Dankjewel voor je waardevolle informatie elke keer! met hartelijke groet, Madelon Revermann

Ineke Dane
Door

Ineke Dane

op 01 Apr 2014

Dank Marjolein voor deze bruikbare info. Ik weet zo vaak niet de goede woorden te vinden voor wat ik intuïtief weet over gezonde voeding. Jouw blogs en artikelen helpen me enorm. Zonnige groet, Ineke Dane

Froucke
Door

Froucke

op 04 Apr 2014

Hoewel ik je artikelen altij reuze vindt, Kan ik me niet helemaal in dit stuk vinden. Eskimo's hebben al onze huidige ziektes niet en eten... Vis en vlees, enorme hoeveelheden, nauwelijks groente en fruit. Waar groeien die daar dan? Ook zouden wij de ijstijd als mens niet overleefd hebben als we voornamelijk groente en fruit gegeten hadden. Het is bekend dat al na een paar generaties vegetarisme sprake van onvruchtbaarheid is. De mens zou uitsterven. Wat de vertering van eiwitten betreft, op nummer 1 staat vis, dan vlees, dan eieren en dan heel lang niets en dan pas Peulvruchten, bonen. Deze zijn rauw al helemaal niet te verteren en vroeger zullen ze niet zoveel gekookt hebben als wij nu. Dat ze niet goed te verteren zijn, kun je wel ruiken na het eten van bruinebonensoep of erwtensoep. De vegetariers die ik ken zijn broodmager en op veel te jonge leeftijd erg rimpelig. Duidelijk te zien dat ze tekort aan eiwitten hebben. In vlees en vis zitten stoffen die je anders niet snel binnen krijgt, zoals taurine, carnitine, vit. B12... Plantaardige eiwitten waren zeker vroeger niet voldoende aan te slepen, je moest nogal wat verzamelen dan aan noten, peulvruchten e.d. 250 gram broccoli levert jawel... 5 gram eiwitten. 100 gram linzen levert ...7 gram eiwitten. Dat schiet dus niet op. Achter een konijn aan kostte minder energie en leverde veel meer energie. De hoeveelheid eiwitten die we per dag! nodig hebben is 150 gram, maar dan ook echte eiwitten en geen rotzooi zoals supermarktvlees. Dat we het tegenwoordig niet goed doen met onze dieren is duidelijk. Mijn keuze is daarom alleen maar grasgevoerde biol. Rund, kip en vis die in natuurlijke omgeving eten en leven. Omdat het goed vlees is heb je in verhouding met supermarktvlees niet veel nodig. Daarnaast Veel eieren en ja natuurlijk veel groente en fruit. Peulvruchten bevatten overigens net als granen lectines... En die wilden we toch niet?

Marlene
Door

Marlene

op 05 Apr 2014

Inspirerend en verhelderend blog, Marjolein. Ik ben blij dat ik je gevonden heb :) Ik ben al een tijdje bezig om vegetarisch te eten en sinds twee weken op weg naar vegan, maar ik luister ook naar mijn lichaam als dat behoefte heeft aan vlees, iets wat zelden voorkomt. Mijn moeder is overleden aan blaaskanker en heeft nooit vlees gegeten, maar in de laatste 2 maanden van haar leven, had zij enorme behoefte aan biefstuk, vermoedelijk omdat haar lichaam uitgeput was en behoefte had aan o.a. extra eiwitten en ijzer. Daarna voelde ze zich ook weer wat beter. Ik ben het dus ook eens met Anne-Marie, dat je naar je lichaam moet luisteren.

Floortje
Door

Floortje

op 05 Apr 2014

Lang leve de eiwitshakes pffff

Margot
Door

Margot

op 27 May 2014

Helaas ben ik een van de mensen die zich niet zo lekker voelt op een dieet van plantaardige eiwitten. Zodra ik wat, glutenvrije, granen en peulvruchten toevoeg groei ik dicht en ik voel me log en sloom. Zuivel verdraag ik niet, afgezien van wat geitenkaas. Op Paleo ben ik al direct afgeknapt omdat ik het te veel vlees vond. Nu probeer ik een balans te vinden met veel groente, zaden, gezond vet, heel weinig granen of peulvruchten en wat eieren, geitenkaas, vis en kip.

piet
Door

piet

op 27 May 2014

U verwijst een paar keer naar de China Study van Colin Campbell (& Son overigens) die o.a. bij Bol.com te koop is. Waarschijnlijk is het u niet bekend dat dit een populair gemaakte versie van de grote originele China Study is. Die staat boordevol gegevens en is alleen maar toegankelijk voor wetenschappelijk geschoolden die dan eigenlijk ook nog het Chinees machtig moeten zijn. De gegevens zijn verzameld in een periode van 25 jaar. Auteurs waren o.a. Campbell & Son (Frank). In de originele studie is er echter geen enkel causaal verband aangetoond tussen het consumeren van rood vlees en tal van ziektes. Het verbaasd de wetenschap dan ook in hoge mate dat Campbell zijn eigen resultaten en bevindingen vervalst, verdraait of onder het vloerkleed veegt om deze bestseller te schrijven. Je moet wat doen voor de kost, nietwaar!

marleen
Door

marleen

op 04 Jun 2014

Weer een goed verhaal Marjolein... Het is allemaal een beetje hoe ik het nu ook zie.... ik zelf heb.. m s en heb dus eiwitten nodig... eet vlees.. maar in mate.... In het verhaal van Margot kan ik me goed vinden... Doordat mijn bloed regelmatig geprikt word ,kom ik ook erachter hoe het mijn B 12 en D 3 gesteld is.... Ik krijg dus iedere maand een infuus van eiwitten......Daar voel ik me goed bij....Het zal dus zeker zijn dat bij een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen...je zeer zeker een ziekte kan ontwikkelen.....Ik ben er vast van overtuigd ..dat door gezonde voeding je lichaam beter functioneert....Zoek gewoon je eigen balans hierin..Niet ieder lichaam is hetzelfde..... Liefs Marleen

Reina
Door

Reina

op 22 Jun 2014

Ik eet nu ook meer plantaardig, veel groenten , fruit, noten , pitten en zaden en voel mij meer energieker, zie mij nog wel vlees en vis eten maar dan wel 2 maal per week.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!