Superfood nr 1: onze eigen, magische groenten
7 min. leestijd

Superfood nr 1: onze eigen, magische groenten

Afgelopen week las ik een interessant boek over de rol van voeding in relatie tot kanker. Hieruit leerde ik dat onze eigen groenten stofjes aanmaken om zich te beschermen tegen hun vijanden. Ze kunnen immers niet hard weglopen of vechten.

Precies deze stofjes kunnen ons beschermen tegen allerlei akelige ziektes, waaronder zelfs kanker. De farmaceutische industrie gebruikt deze stoffen volop. Zelfs in chemokuren! We kunnen deze stoffen echter ook zelf dagelijks op ons bord scheppen. Ik weet wel hoe ik ze het liefste binnenkrijg! Jij?

Groenten maken bepaalde stofjes aan om zichzelf te beschermen maar die ook voor ons heel gezond zijn

beschermen superfoods tegen kanker?

Voeding als levenskunst

Leven we om te eten of eten we om te leven? Alle dieren eten om te leven. De mens is het enige zoogdier dat er ook toe neigt om regelmatig te leven om te eten. In een goede sfeer samen eten kan ook zeker een bijdrage leveren aan ons welzijn en daarmee aan onze gezondheid.

De Griekse herkomst van het woord dieet is ‘diata’ dat levenskunst betekent.

Bedenk hierbij dat de Grieken het woord ‘dieet’ niet gebruikten zoals wij, niemand was daar op dieet, maar meer in de zin van ‘dagelijks menu’. Levenskunst zou dan het punt zijn waarop ‘eten om te leven’ in balans is met ‘leven om te eten’. Ofwel onze gezondheid en ons genieten van voedsel vullen elkaar mooi aan.

Helaas weten we als we om ons heen kijken, of als we onszelf eerlijk in de spiegel aankijken, dat deze balans soms ver te zoeken is. Onszelf voeden is voor veel mensen geen zaak van gezonde levenskunst meer. Dit komt naar mijn mening mede doordat veel mensen ondervoed zijn.

Overgewicht en toch ondervoed?

Ik beweer dat veel mensen in onze huidige tijd ondervoed zijn. En hoe méér sprake er is van overgewicht, hoe groter de kans naar mijn mening  dat er juist sprake is van ondervoeding. Ieder lichaam heeft bouwstoffen nodig om zichzelf iedere dag weer opnieuw, cel voor cel voor cel, op te kunnen bouwen. Deze bouwstoffen moeten voor een groot deel worden gehaald uit onze voeding. Gezonde voeding die door ons lichaam wordt herkend als voeding.

Als het lichaam onvoldoende gezonde voeding krijgt zal het blijven roepen om voeding. Je voelt je dan voortdurend ‘hongerig’.

Helaas verstaan wij deze taal van ons lichaam steeds minder. Ons lichaam roept om water en we geven het frisdrank. Het schreeuwt om verse tomaten en we geven het pizza. Het verlangt hevig naar de stofjes in een appel en we geven het chocola. Omdat we ons lichaam onvoldoende bouwstoffen geven, blijft het schreeuwen om voeding en ligt overgewicht op de loer. Onze wilskracht legt het altijd af tegen een lichaam dat wil overleven.

Als je je lichaam onvoldoende bouwstoffen geeft, ligt overgewicht op de loer.

De kwaliteit van onze voeding is de afgelopen tientallen jaren schrikbarend achteruit gehold. Om het even simpel te stellen: bijna alle gezonde bouwstoffen worden er in de voedingsfabriek uitgehaald en heel veel ongezonde (goedkope) stoffen worden erin gestopt. Aardbeien eruit, smaakstoffen en suikers erin. Roomboter eruit, margarine erin. Kruiden eruit, jozo-zout erin. Prei eruit, chemische E-nummers erin. Bijna alles wat uit een fabriek komt is vulling, het is geen voeding meer. Hiermee sluipen ziektes waaronder kanker binnen en verdwijnt er méér en méér levenskunst uit ons leven.

Het rapport dat de wereld had kunnen veranderen

In de jaren 50 van de vorige eeuw was de kans op borstkanker één op 22. Momenteel is het één op acht. Het risico voor vrouwen op alle vormen van kanker is één op drie. Ik vind deze cijfers schokkend. Deze cijfers zorgen er mede voor dat ik iedere ochtend opsta om met passie het werk te doen dat ik doe. Zoals dit artikel schrijven.

De relatie tussen kanker en voeding is in 2007 onomstotelijk aangetoond in een rapport van het World Cancer Research Fund International. Dit rapport, waar vijf jaar aan was gewerkt door tien wereldexperts en 234 oncologen en andere wetenschappers, kwam met een overduidelijke conclusie: als je niet rookt bepalen je voedingsgewoonten voor 50% je risico op kanker. Voeding blijkt belangrijker dan genen, ook in het geval van borstkanker.

Dit is heel goed nieuws want dit betekent dat we zelf invloed kunnen uitoefenen. Garanties hebben we helaas niet. Je kunt heel gezond eten en leven en toch kanker krijgen. Maar we hebben wel degelijk invloed. Grote invloed! Wat kunnen we dus zelf doen?

Wetenschappelijk bewezen: als je niet rookt bepalen je voedingsgewoonten voor 50% je risico op kanker. Voeding en leefstijl samen zijn verantwoordelijk voor 80% van het risico op kanker.

Kanker neemt doorgaans een lange aanlooptijd

Kanker is iets dat in ons eigen lichaam begint. Het is geen agressieve aanvaller van buitenaf, alhoewel het hele oorlogszuchtige taalgebruik rondom kanker dit soms wel doet vermoeden: “We zullen deze vijand gaan bestrijden met grof geschut! We verklaren de oorlog aan deze kanker!”.

We lopen allemaal rond met kankercellen in ons lichaam of we het nu weten of niet. Een derde van alle vrouwen schijnt tussen de 40 en 50 microtumoren in de borsten te hebben. De cruciale vraag is of ons immuunsysteem sterk genoeg is en blijft om deze beginnende kankercellen op te ruimen en af te voeren, of dat ze de kans krijgen om “los” te gaan en zich te blijven vermenigvuldigen.

Voordat een tumor ontdekt wordt zijn er vaak al jaren verstreken waarin deze tumor langzaam heeft kunnen groeien.

Hoe houden we dus ons immuunsysteem zo sterk dat het alle, hele kleine, tumoren in ons lichaam netjes onder de duim kan houden of zelfs kan opruimen?

De natuur bevat rijke bronnen van kankerwerende stoffen

Meer dan 200 epidemiologische onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die veel plantaardig voedsel eten minder kans hebben om kanker te krijgen dan degenen die dat sporadisch eten. Hoe kan dit?

Mensen die veel planten eten lopen minder risico om kanker te krijgen.

Planten hebben stoffen in zich om zich te beschermen tegen bacteriën, schimmels en insecten. Weglopen kunnen ze immers niet. Als ze deze stoffen niet zouden hebben zouden ze worden opgegeten en vernietigd. Uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van deze (fytochemische) stoffen de groei van kankercellen in ons lichaam kan belemmeren. Groenten zijn daarbij de voedingsmiddelen met de meeste variatie aan stoffen en die bieden daarom de meeste mogelijkheden om de kans op kanker te verminderen.

Groenten bevatten de grootste variatie aan beschermende stofjes die ons gezond houden

Planten zijn de beste medicijnen

Zo bevatten koolsoorten en knoflookachtige gewassen bepaalde stoffen die in staat zijn om de groei van kankercellen af te remmen. Rood fruit en groene thee bevatten moleculen die kunnen verhinderen dat microtumoren een netwerk van bloedvaten gaan vormen, waardoor hun groei wordt belemmerd.

Een ander deel van de plantenstoffen heeft een geneeskrachtige werking. Gember, kurkuma en lijnzaad bijvoorbeeld kunnen ontstekingen tegengaan, waardoor kanker minder kans krijgt. Dit is maar een hele kleine greep uit de vele voorbeelden.

Ons dagelijks voedsel blijkt tal van kankerwerende en genezende stoffen te bevatten

Als deze stoffen tegen kanker helpen, zou het dan ook niet helpen tegen allerlei andere ziektes, denk ik dan? Dat lijkt me toch logisch. Blijkbaar houden ze ons lichaam gezond. Als ze kanker buiten de deur kunnen houden zullen ze zeker ook andere ziektes buiten sluiten.

Heb je wel eens gehoord van etnofarmacologie?

Er zijn werkelijk duizenden onderzoeken waaruit blijkt dat planten kankerwerende stoffen bevatten. Onderzoek onder allerlei volken en bevolkingsgroepen naar (volks)geneeskundige tradities en geneesmiddelen, ofwel de etnofarmacologie, heeft heel wat kennis opgeleverd over het gebruik van geneeskrachtige planten en over de stofjes die daarvoor verantwoordelijk zijn. Dit zijn ook precies de stoffen die gebruikt worden in de farmacie.

De etnofarmacologie heeft veel kennis opgeleverd over geneeskrachtige stoffen in de natuur waarmee nieuwe (synthetische) geneesmiddelen gemaakt kunnen worden.

Ons aspirientje is hier een heel vroeg voorbeeld van. De oude Grieken wisten al dat wilgenbladeren en een extract van wilgenbast goed hielpen tegen koorts en pijn. Eind 1800 kwamen wetenschappers erachter dat het ging om het stofje acetylsalicylzuur in wilgenbast. In een laboratorium werd hier een synthetische variant van gemaakt en ons aspirientje was geboren.

Heel veel van oorsprong plantaardige stoffen worden gebruikt door de farmaceutische industrie in de vorm van medicijnen bij de behandeling van kanker.

Wist je dat meer dan 60% van de gebruikte stoffen bij chemotherapie tegen kanker op een of andere manier afkomstig is uit de natuur?

Alle vrouwen iedere dag een gezonde ‘chemokuur’!

Natuurlijk zijn er ook nog andere factoren die ons risico op kanker bepalen; overmatige stress, straling, gevoelens van onmacht, vervuilde lucht, chemicaliën, bepaalde medicijnen enz. enz., kunnen allemaal een rol spelen. Al deze factoren zijn echter vaak minder makkelijk te beïnvloeden dan wat we ieder dag op ons bord scheppen.

Nogmaals, er zijn duizenden onderzoeken waaruit blijkt dat plantaardig, onbewerkt voedsel en met name groenten, fruit, zaden, pitten, noten, algen en kruiden, een belangrijke rol spelen bij preventie én genezing van kanker en allerlei andere (chronische) ziektes.

Daarom probeer ik dagelijks zeven verschillende soorten (biologische) groenten te eten en daarnaast nog 3 soorten fruit. Ik eet ze in soepen, salades, smoothies, sappen, als snacks en bij het avondeten.

Variatie, variatie, variatie is mijn motto. Daarmee krijg je het grootste arsenaal aan vitale bouwstoffen binnen.

superfoods tegen kanker

Een warm pleidooi om niet (af) te wachten

Ik hou hier een pleidooi om al deze beschermende stoffen dagelijks op ons bord te scheppen. Om ze preventief tegen kanker en alle andere ziektes en kwalen in te zetten. In overvloed!

Ik hou hier een pleidooi om niet te wachten totdat onze artsen/oncologen ons een portie broccoli met paddenstoelen voorschrijven in de vorm van pillen met namen als Paclitaxel en Vinblastine. Dan zijn we te laat.

Ik hou hier een pleidooi om onszelf én onze dierbaren iedere dag opnieuw een gezonde ‘chemokuur’ te geven door middel van een grote variatie van natuurlijke, plantaardige voeding en met name (biologische) groenten op ons bord.

Kankerpreventie is zo dichtbij. We zoeken naar de heilige graal aan de andere kant van de wereld, maar hij blijkt voor een groot deel gewoon in onze keuken te liggen.

Wil je meer lezen? Lees dan het boek dat ik afgelopen week las:  -Eten tegen Kanker- van Dr R. Beliveau en Dr. D. Gingras. Twee kankerspecialisten die het hebben over voeding. Eindelijk! Waar blijft de rest van onze oncologen?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitalteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Gonny en Jan
Door

Gonny en Jan

op 28 Feb 2014

We eten alle dagen groente veel fruit, noten en groene smoethies

Hansje
Door

Hansje

op 28 Feb 2014

Marjolein, wat heb je weer een ontzettend goed blog geschreven en ik denk, dat ik dit namens velen kan zeggen!!

Marianne
Door

Marianne

op 28 Feb 2014

Wat weer een goed onderbouwd verhaal! Sluit erg aan bij Ard Pisa. maar zelf red ik geen 7 soorten groentes op een dag....we eten goed en gevarieerd, af en toe iets minder goed, ik geloof in variatie.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Mar 2014

Ha ha Marianne, ik eet af en toe ook iets minder goed voor de variatie hoor :-)

Esther
Door

Esther

op 29 Jan 2020

Ik ben het grotendeels met u eens. Wat ik wel vreemd vind is dat ik vandaag op fb een artikel van u las dat we vooral met supplementen moeten aanvullen omdat de hedendaagse groenten en fruit zo enorm achteruit gegaan zijn wat betreft voedingswaarde dat veel gezonde stoffen er tegenwoordig in veel mindere mate erin zitten dan vroeger. Dat mis ik dan wel in dit artikel dat eveneens vandaag op fb stond.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 03 Feb 2020

Esther, het is én én. Het begint natuurlijk bij gezonde voeding en dit geval veel groenten. Maar omdat de groenten van tegenwoordig toch ook een hoop missen is aanvullen met supplementen zeker van belang!

Grietje
Door

Grietje

op 28 Feb 2014

Ik eet geregeld chiazaad door de havermoud , s morgens.Nu las ik pas dat wanneer je bloedrukverlagende medicijnen en vochtafdrijvende medicijnen gebruikt je geen chiazaad moet nemen Klopt dit.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Mar 2014

Ha Grietje, dat klopt. Lees mijn blog over chiazaad, daar noem ik het ook.

Clara
Door

Clara

op 01 Mar 2014

Marjolein, leuk stukje heb je deze week geschreven. Heel herkenbaar met wat ik eerder gelezen heb, het boek Anti Kanker van Dr. David Servan-Schreiber, daar in wordt Dr. Beliveau in vermeld met zijn onderzoek naar voeding tegen kanker. Vaarschrijnlijk is het boek van Dr. Beliveau veel meer gericht op voeding terwel het in het boek van Dr. Servan-Schreiber een deel over zijn eigen ervaring in de strijd tegen kanker in beschreven is. War ik ook in geloof, is dat een gezond en evenwichtig leven belangrijk is om ziekten te weren. Gezond eten, veel bewegen, wij zijn niet gemaakt om op onze kont te blijven zitten, ontspannings momenten om stress te verminderen en een maatschapelijke betrokenheid die voldoening geeft, alles moet in balans zijn. En ja groenten zijn belangrijk, ik ben groot gebracht met groenten, eet ze nog steeds in grote hoeveelheden en ben nooit echt ziek geweest behalven een keer per jaar verkouden aan het begin van de winter. Ik wens jullie allen een leuk weekend. Het asperges seizoen komt er zo aan, het word weer lente.

Marianne
Door

Marianne

op 01 Mar 2014

Een blog om vaak te lezen en te herlezen, zelfs als je dagelijks groente en fruit eet, het houdt je scherp.

Sazendrick
Door

Sazendrick

op 01 Mar 2014

Hoi Marjolein. Ik ben een man, dus geen vrouw. Ik kwam een tijdje geleden door te surfen op internet op deze site. Ondanks ik geen vrouw ben en ook niet eens boven de 40 lees ik met veel plezier de interessante blogs die u plaats. Als man zijnde kunnen we ook veel leren en uithalen uit de blogs. Deze blog is weer super goed en bewijs weer dat voeding degelijk helpt. Ik geloof er ook heilig in, maar vaak mijn omgeving niet, en dat komt ook door veel artsen en diëtisten die verkeerde advies geven in mijn ogen. Zo heeft de huisarts van mijn schoonvader tegen hem gezegd dat hij vaker biefstuk moet gaan eten en elke dag een of twee glazen wijn moet drinken. Echt krankzinnig. Maar goed. Ik hoop dat u via uw blogs veel mensen kunt bereiken die over de helende werking van onze voeding kunnen lezen. Ieder die zich bewust van wordt dat plantaardige voeding zonder bewerkingen ons lichaam goed doet is altijd een gewonnen ziel. Succes en dank voor de mooie en interessante blogs.Sazendrick

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Mar 2014

Dank je wel! De site staat natuurlijk open voor iedereen! Welkom!

Mary
Door

Mary

op 01 Mar 2014

Ik mis los van de vermelding WHO uit 2007 een wetenschappelijke onderbouwing. Welke rapporten zijn nog meer gebruikt. Ik geloof best dat gezond eten kan helpen bij het voorkomen van ziekten, maar de tekst " dagelijks een gezonde chemokuur " door het eten van 7 groenten en die vervolgens niet te noemen roept bij mij vragen op. Er worden namelijk aannames gedaan zoals: kan kanker voorkomen en zelf genezen. Bij dit soort stellingen verwacht ik toch wel wetenschappelijk onderbouwd bewijs door de blogger zelf of een goede bron vermelding. De vermelding van "relatie tussen kanker en voeding is in 2007 onomstootbaar aangetoond in een rapport van het World Cancer Research Fund International". Waar kan ik die vinden "link plaatsen" en door wie is het onderzoek gesponsord ook altijd slim om te weten!

Marga van wingaarden
Door

Marga van wingaarden

op 01 Mar 2014

Goed geschreven, ga het ook weer delen want deze boodschap zou ook méér mannen moeten lezen. valt op dat er veel meer vrouwen gemotiveerd zijn om gezonder te eten en er moeite voor willen doen! Dank voor mooi artikel.

Nellie
Door

Nellie

op 02 Mar 2014

Ik kan me op zich wel vinden in wat Mary op 1 maart schrijft, er wordt zoveel beweerd wat niet onderbouwd is. Maar het, goed geschreven en makkelijk leesbare (!), stuk maakt de mensen wel weer bewust en daar gaat het vaak wel om. Een wat meer onderbouwd stuk, wat hierbij naar mijn idee zeer goed aansluit, is het stuk: dossier kanker uit Medisch Dossier van deze maand. De zes stappen die daarin genoemd worden naar een hogere kans om kanker te overleven: 1. verwelkom veranderingen: beschouw kanker als een signaal. Wees bereid oude gewoonten (eten, denken) radicaal om te gooien 2. geniet van het leven: ga doen wat u fijn vindt: een boek lezen, tuinieren etc. 3. wees een lastige patient: stel kritische vragen aan de artsen. Maak duidelijk dat u betrokken wilt zijn bij alle beslissingen 4. heb vertrouwen in de behandeling: als u eenmaal heeft gekozen voor een behandeling, stel er dan al uw vertrouwen in 5. laat los. Pak stress aan. Geef ruimte aan de emotionele aspecten van uw ziekte 6. neem de touwtjes in handen: beschouw de kanker als een uitdaging, niet als een bedreiging. Richt u op wat u kunt doen om beter te worden.

Lara
Door

Lara

op 03 Mar 2014

heb ik al eerder met de tegenkanker voeding kennis gemaakt. Was een noodsituatie. Ben ik bij mee, dat het open gesproken nu. Ik hoop, dat veel mensen kunnen inzien wat er speelt en hoe kan jij zelf je gezondheid onderhouden.

Carin
Door

Carin

op 04 Mar 2014

HOI MARJOLEIN Bedankt voor deze blog... ik heb enkele weken geleden dit boek gelezen ''Eten tegen kanker'' en ik ben helemaal met je eens dat dit een duidelijk geschreven boek is , waardoor ik ook mijn grote kinderen eindelijk mee kan overtuigen dat ze nog meer groenten en zaden gaan eten en minder vlees.. Wat onze voedingsindustrie ons aandoet ..hebben ze zelf ws nog niet ondervonden.. ik heb al vele mensen met kanker gezien bij mijn familie en in mijn werk in de wijk...Voor mij is allang de knop om wat betreft kant en klaar eten , koop ik gewoon niet meer...wat natuurlijk niet alle gezinsleden leuk vinden ...steeds meer gezonde snacks ..gedroogd fruit,noten enz vervangen hier de koekjes en chips....mindervlees en elke dag gezonde soep vol verse groenten en fijn geblendert is ineens alles lekker vlg mijn kritische kroost... Marjolein geweldig dat jij voor ons allemaal zoveel tips en gezondheid brengt via je site..heel hartelijk dank ..ook namens mijn familie en vriendinnen

Nanda
Door

Nanda

op 15 Mar 2014

Wat een heerlijk helder stuk weer! Dankjewel!

Evelien
Door

Evelien

op 17 Mar 2014

Zelf boven de 40 en een dochter met kanker.... dit interessante stuk over voeding kan dus niet ongelezen blijven. Aanstekelijk geschreven, ondanks de wetenschappelijke twijfels van eerdere 'reactanten'. Gezond en vooral zeer gevarieerd eten kan misschien niet voorkomen dat je ziek wordt, het kan je in ieder geval helpen niet zieker te worden dan nodig. Hoe ik het andere gezin waarin mijn dochter leeft (lees: de gescheiden papa) ga overtuigen van de noodzaak van zoveel groenvoer is nog een flinke uitdaging..... maar alles wat ze binnenkrijgt is in ieder geval meegenomen in de strijd tegen haar tumor. Dank voor je tips!

Eric
Door

Eric

op 02 Apr 2014

Een helder artikel. Toch een klein tegengeluid, als dat mag. Ik geloof best dat dit allemaal zou kunnen helpen. Ik heb moeite met claims als 'het kan kanker helpen voorkomen' en zelfs ' genezen'. Nu bijna een jasr geleden is mijn vrouw van 37 (en moeder van ons kindje van 2) aan kanker overleden. We leefden altijd al gezond, maar de laatste jaren waren we heel actief met groenten en andere tips uit genoemde boeken bezig. Op enig moment hebben we zelfs gedacht dat het contraproductief werkte. Door de ziekte en de behandelingen veranderde haar smaak en ging het gezonde dieet haar tegen staan. Met als gevolg vermagering en interen op reserves die ze zo hard nodig had. Toen zijn we toch ook maar weer wat vetter en minder verantwoord gaan eten. Ook om meer te genieten samen. Kortom: gezien mijn historie ben ik erg terughoudend naar stellige claims. En stoor ik mij aan de uber-vrolijke toon. Maar dat is erg persoonlijk natuurlijk. Overigens eet ik met mijn zoontje nog steeds overwegend erg gezond met veel biologisch geteelde groenten. Maar ook af en toe een frietje en een portie kibbeling.

Ham
Door

Ham

op 04 Apr 2014

Beste Maroleijn,Bedankt voor je adviezen en tips over voeding, ik ben best bewust bezig met eten, maar ik vind lastig in Nederland om de juiste en goede producten te vinden. Ik woon in een klein stadje en de keuzes zijn ook klein. Neem bijvoorbeeld groenten, bij de lokale albert Heijn, zie ik geen grote variaties, vaak komkommers, tomaten, sla, aardappels, af en toe courgettes, dan houdt het ook een beetje op...hiernaast maak ik me zorgen over de chemische stoffen waarmee deze groenten zijn behandeld. Sommige groenten, zoals paprika's raken geen eens de grond en missen de normale vitamines en mineralen die groenten behoren te hebben. Soms heb ik het gevoel dat ze ons voor de gek houden. Ik betaal voor groenten, maar heb het gevoel dat ik iets synthetisch en leeg aan het eten ben. Bij biologische winkels zijn groenten en fruit abnormaal duur, ik kan me niet altijd permitteren om ze daar te kopen. Dus alleen rijke mensen kunnen zich echt permitteren om echt gezond te eten en te leven!! Ik wil best en graag meer groenten eten, maar over welke groenten hebben de voeding wetenschappers het over? Zeker niet de groente die wij bij Albert Heijn kopen?! Of zie ik dat verkeerd? Deze groenten en fruit voldoen niet aan de de criteria van een gezonde product, zoals ik eerder aangaf, zijn deze producten zwaar bespoten, soms genetisch gemanipuleerd, zijn dagen of weken lang onderweg voordat ze de consumenten bereiken...etc. Als ik onderzoeken over de relatie van groenten en fruit met gezondheid lees, krijg ik een frustrerend gevoel daarbij. Ik voel me soms machteloos! Ik wil best gezond leven, maar de keuzes zijn beperkt...waar moet ik die super gezonde groenten en fruit halen? In mij. Reis naar gezonde voeding loop ik tegen de bovengenoemd dilemma's aan! Kunt u mij aub hierin adviseren? Heel erg bedankt.

aryne
Door

aryne

op 04 Apr 2014

Inderdaad ben ik ook wel het vertrouwen kwijt in de groenten die we in de supermarkt kunnen kopen. Daarom ben ik begonnen met een eigen moestuintje (en een grote vriezer) kan ook op een balkon en zelfs zijn er (weliswaar minder) mogelijkheden in de vensterbank. Neem het heft in eigen hand als het kan, ik weet wat er met mijn bloemkool gebeurt, hoe die is ontstaan, en gegroeid... Bovendien...... het smaakt allemaal stukken beter, maar dat kan ook tussen mijn oren zitten. kruiden deed ik al jaren zelf in de vensterbank, ipv uit idioot te dure potjes heb je wel eens gezien wat een potje gedroogde peterselie per kilo kost... dat knip ik gewoon uit mijn vensterbank, zit ook nooit zonder.

Anne-Marie Mulder
Door

Anne-Marie Mulder

op 05 Apr 2014

Laatst las ik in een artikel dat groenten die 3 dagen in de koelkast liggen al heel veel aan goede voedingsstoffen hebben verloren. Dat gebeurt bij mij helaas maar al te vaak omdat ik niet dichtbij een bio winkel woon. Diepvriesgroenten daarentegen bevatten nog heel veel goede dingen en gelukkig komen er steeds meer bio varianten bij, bij AH en ook bij Deen. Dus vul ik nu af en toe wat aan met iets uit de diepvries, voor een snelle soep. En in de winter stoom ik vaak even wat dingen als spitskool of knolselderij, voor in een salade. Zodat het niet te koud is. Veel inspiratie haal ik uit de AH receptensite, wat is b.v. lekker in een salade met andijvie of spitskool. En dan pas ik het aan met mijn eigen gezonde ingredienten. Zo wordt het allemaal wat makkelijker!

Dina
Door

Dina

op 05 Apr 2014

Hallo Marjolijn.bij deze al weer bedankt voor de gezonde mails die ik van U krijg.Ik eet namelijk heel veel groenten en fruit,vooral bio produkten.Een jaar geleden ben ik ernstig ziek geweest,en dank zij mijn eetgewoonte ben ik weer terug genezen en super gezond,en zo wil ik het houden.Maar ik eet zeker geen brood meer,geen suikers en geen dierlijke vetten.Ik houd het vooral bij kokos olie en rode palm.Super gezond,ik raad het iedereen aan.Ik zie er weer goed en gezond uit,en voel mij geweldig.Daar ben ik heel gelukkig om.Voor iedereen een goede raad, eet gezond en genees jezelf.Natuurlijk ook positief blijven en gelukkig zijn.Marjolijn ik wens jou bij deze een mooi gelukkig en gezond weekend toe.groetjes Dina den Hartog...tussen haakjes geen vlees eten.

anita
Door

anita

op 05 Apr 2014

google eens op Otto Warburg.deze man heef in 1931!!! al een nobelprijs gekregen voor de ontdekking dat kankercellen zich uitsluitend voeden met suiker en dit omzetten in melkzuur en dat (in tegenstelling tot alle andere cellen) zonder gebruik van zuurstof kunnen doen.Je kunt kanker dus uitroeien door geen (of heel weinig) suiker te eten en je cellen te voorzien van zuurstof (ozon).Ook is het bevatten van genoeg jodium in de cellen nodig om je afweer goed op peil te houden, jammer genoeg hebben we daar tegenwoordig ook nog al eens tekort aan.Mensen, eet alleen onbewerkt puur voedsel zonder toegevoegde suiker, beweeg (voor de zuurstof) en rust. Neem onbewerkt zeezout voor de jodium en andere belangrijke mineralen en eet genoeg vet!Zo houd je de kans op kanker (en laten we wel wezen, bijna alle andere welvaartsziektes) zo klein mogelijk!

Cathrien Simons.
Door

Cathrien Simons.

op 05 Apr 2014

Hoi Marjolein, je schrijft 4 verschillende groenten en 3 soorten fruit. Maar er zijn dagen dat ik meer soorten fruit eet dan de voorgeschreven groente. Iedere dag kwam ik zo op het getal 7. Maar het moet per dag 4 verschillende groente zijn? Gr. en een fijn weekend. Cathrien.

olga
Door

olga

op 05 Apr 2014

Hoi Marjolein, ik heb de ziekte endometriose,na jaren aan de pijnstillers en hormonen gezeten te hebben voelde ik me er niet beter op worden.ik heb een jaar geleden besloten om te stoppen met alle medicatie en me volledig op voeding te concentreren,veel groenten en fruit,noten,havermout als ontbijt met kaneel en afwisselend blauwe bessen,chiazaad,gojibessen.zo goed als geen vlees soms kip.geen brood,geen suiker.gebruik kokosolie en rijstolie,roomboter.ik voel me goed meer energie,geen pijn,mijn huid ziet er beter uit.dus ik ben het er helemaal mee eens,voeding doet heel veel

Marlie
Door

Marlie

op 01 Aug 2014

Marjolein, allereerst mijn complimenten voor je fantastische blog! Ik ben nieuwsgierig naar het boek waar je in de eerste regel aan refereert; welk boek inspireerde jou tot het schrijven van dit blog?

Jolien van den Bosch
Door

Jolien van den Bosch

op 29 Aug 2014

Etno farmacie is NIET de wetenschap die geneeskrachtige stoffen in de natuur tracht te identificeren om nieuwe (synthetische) geneesmiddelen van te kunnen maken. Dit is maar een half verhaal. Etno farmacie is een vorm van wetenschap die antropologie en farmacie mengt. Simpel uitgelegd is het de wetenschap achter de huismiddeltjes van vroeger. Het bestudeerd de mensen en de kruidenmiddeltjes die al eeuwenlang gebruikt worden: Zo werd wilgenbast al eeuwen gebruikt als koorts en pijnverlichter. De wetenschap heeft dat middel genomen en is gaan kijken wat nu de werkzame stof is:asperine. En dat is etno-farmacie. Het heeft echter altijd een culturele antropologische achtergrond.

Dina
Door

Dina

op 30 Aug 2014

Hallo Marjolein,bij deze wil ik U eerst bedanken voor al die gezonde mails die ik van U krijg.Ik leef super gezond,maar ik leer er steeds meer van door Uw mails goed door te lezen.En ik geef het ook door aan andere mensen die er behoefte aan hebben.Maar spijtig genoeg zijn dat er nog te weinig.Ik kijk al uit naar Uw volgende mail Marjolein.Ik wens U een goed en gezond weekend toe.gezonde groetjes Dina den Hartog

Franka
Door

Franka

op 11 Dec 2014

Toen mijn moeder kanker kreeg, werd haar door iemand aangeraden om het Moermans dieet te doen, dat zou kanker kunnen genezen. Ze heeft het nog 17 jaar vol gehouden, wel ziekenhuis in en weer uit. Weet alleen nog dat dit dieet veel groenten had, vooral rode bieten

Ireen Ragetli
Door

Ireen Ragetli

op 20 May 2015

Klopt, het Moermandieet was vroeger heel omstreden. dr Moerman had naar zijn duiven gekeken die nooit kanker kregen en op hun voeding zijn dieet gebasseerd. Wel wat aangepast aan de mensen, maar wel met heel veel rauwkost en groenten e.d. Hij is indertijd verguisd en later is dat toch weer behoorlijk bijgesteld omdat er wel waarheid in zijn visie zat.En onderzoeken uitwezen dat het geen onzin was wat hij verkondigde. Ik was een kind toen dat allemaal speelde en in de krant stond, maar vond het wel interessant. Maar ik herinner me niet alles meer, helaas.

karin
Door

karin

op 12 Dec 2014

Hallo Marjolijn, bedankt voor je leerzame blogs. Sinds een half jaar eet en drink ik heel veel groente (en fruit). Vaak biologisch maar niet altijd. Nu maak ik me toch zorgen over de stoffen die je hierdoor óók binnen krijgt zonder dat je het weet. Bv round up. Heb daar net een artikel over gelezen http://worldunity.me/5-walgelijke-feiten-over-roundup/ En dat maakt me erg bezorgd. Dit is wel een Amerikaans artikel, geen idee hoe dit in Nederland of Europa zit.

Antoinette
Door

Antoinette

op 02 Mar 2016

Bedankt Marjolein en Nellie, voor de nuttige informatie. Het helpt me om steeds minder suiker en steeds meer lekkere smoothies tot me te nemen! Het vraagt enig geduld met mezelf, maar het doet me ook goed!

Josë
Door

Josë

op 12 Apr 2016

Dank je wel Marjolein voor je duidelijke schrijven. Ik ben hier zelf ook mee bezig. Heb eerst van heel veel nare medicatie afgekickt. En ben daar zo trots op. Ik vind het heel fijn te lezen over voeding en zeker kruiden. Ben heel blij met je website . Dank je wel hiervoor 😊🌻

Hans
Door

Hans

op 31 May 2016

Hallo Marjolein. Ik ben veel bezig met gezonde voeding en kwam alzoekende ook op jouw web-site terecht. Ik had mij eerst willen afmelden omdat ik een man ben, hoewel niet fanatiek.Mijn partner is n.l. ook een man en wij hebben niet zoveel met opvliegers en menstruatie etc. Toch blijkt er ook voor mannen interressante info in te vinden , dus blijf ik dit toch maar volgen Hartelike groet, Hans.

Heidi
Door

Heidi

op 20 Jul 2016

Hallo Marjolein en co,Ik ben heel erg blij met al dit schitterende nieuws! Zo lees je voor de zoveelste keer dat je niet gek bent als je er zo over denkt. Onze maatschappij staat namelijk zeer ver van de natuur verwijderd. We willen alsmaar zelf gaan scheppen...nou dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het was er allemaal al lang voor wij als mensen er waren op deze planeet. Ik geloof in een Schepper...nou, Hij heeft het goed bedacht. Wilden we maar luisteren en dichtbij onze prachtige natuur op onze mooie aarde blijven, speciaal voor haar bewoners gecreëerd . Alles is erin voorzien, toch?Hartelijke groet en dankuwel, Heidi

Arina
Door

Arina

op 09 Dec 2016

Fijne leerzame artikelen. Dank je wel.

Bianca
Door

Bianca

op 04 Jan 2017

Leuk! Dit boek van Béliveau en Gingras heb ik ook recent gelezen. Een echte aanrader.

Sandra
Door

Sandra

op 11 Feb 2017

Marjolein, je boek en je blogs zijn meer dan fantastisch en het werkt enorm motiverend, en het belangrijkste is misschien wel dat je alle vrouwen de boodschap meegeeft "Je bent het waard om gezond te zijn"

Petra
Door

Petra

op 19 Jun 2017

In dit filmpje wordt in het kort uitgelegd dat er al langer met salvestrolen in kankerbestrijding gewerkt wordt en hoe. Één reden te meer om biologische groenten en fruit te eten!

Petra
Door

Petra

op 25 Aug 2019

Dit sluit aan bij dit artikel uit de Volkskrant dd 24-09-19. Steeds meer kinderen krijgen volwassen ziekten: ‘Als dit zo doorgaat, worden kinderen van nu gemiddeld minder oud dan hun ouders’ https://www.volkskrant.nl/a-b4fdb938

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!