Verander je voeding. Verander je hormonen. Verander je leven. Wil jij weten hoe?
Lees meer
Gratis: Mijn 7 favoriete recepten!

Page content

Detoxen; hoe doe je het op een goede manier?

Detoxen; hoe doe je het op een goede manier?

Het lijkt een nieuwe hype: detoxen ofwel ontgiften. Vooral vrouwen doen een detoxkuur, volgen een detoxweek of hebben hun detoxdag. Vaak thuis, soms op een zonovergoten locatie in het zuiden van Europa. Ik ben nooit zo’n fan geweest van detoxen omdat ik altijd het idee had dat ik mijn lichaam een extra portie stress zou geven als ik een week lang alleen maar sappen zou drinken. Maar nieuwsgierig als ik ben wilde ik er wel meer van weten dus heb ik me er onlangs in verdiept en, jawel, een detoxkuur gedaan. Lees hier wat ik heb geleerd en welke bijzondere ervaring ik ermee had. (Inclusief tijdelijke kortingscode!)      

Detoxen bestaat al eeuwen

Het lijkt een hype maar detoxen bestaat al eeuwen. Veel natuurgenezers geloven dat ieder lichaam zichzelf kan genezen van iedere kwaal, als het maar genoeg gezonde voeding binnen krijgt en giftige stoffen kan afvoeren. In feite kan het lichaam alleen maar giftige stoffen afvoeren als het hiervoor genoeg gezonde stoffen binnen krijgt. Aangezien blijkbaar iedere eeuw zo zijn uitdagingen heeft gehad op dit gebied leek het natuurgenezers goed om regelmatig aandacht te besteden aan het ontgiften.

In onze huidige tijd lijkt de noodzaak om te ontgiften groter dan ooit. Meer dan ooit leven we in een wereld vol met giftige stoffen: uitlaatgassen, voeding vol met chemische E-nummers, vlees, vis en zuivel met antibiotica, groenten en fruit met pesticiden, zoetstoffen, medicijnen, cosmetica, schoonmaakmiddelen, waspoeder, ja zelfs ons drinkwater is niet meer zo schoon als de natuur het voor ons heeft bedoeld.

Kan het lichaam het niet zelf, zonder detoxen?

Dit was de vraag die ik mezelf stelde. Ik begrijp dat mijn lichaam zich in een oceaan van giftige stoffen bevindt ondanks dat ik probeer ze zoveel mogelijk te vermijden. Helemaal vermijden lukt natuurlijk nooit. Maar kan mijn lichaam het niet zelf dagelijks opruimen en afvoeren? Welke klachten horen er eigenlijk bij een ophoping van gifstoffen in het lichaam?

Er zijn veel aandoeningen en ziektes waar je last van kan hebben als gifstoffen zich hebben opgehoopt in je lichaam. Om er enkele te noemen:

 • Langdurige vermoeidheid
 • Hardnekkig overgewicht
 • Voedselverslavingen
 • Hormonale problemen waaronder menstruatieproblemen en onvruchtbaarheid
 • Voedselallergieën
 • Prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en depressieve gedachtes
 • Problemen met het immuunsysteem
 • Alzheimer
 • MS
 • Ziekte van Parkinson
 • Spierdystrofie
 • De meeste soorten kanker

Al deze ziektes komen volop voor en bedreigen ons in steeds grotere mate én op jongere leeftijd. De ziekte van Parkinson komt steeds meer voor bij vrouwen rond hun 50ste, terwijl het een ouderdomsziekte was! We worden al jarenlang gewaarschuwd door veel medici en onderzoekers dat langdurige blootstelling aan hormoonverstorende stoffen en/of zware metalen kan leiden tot allerlei ziektes. Dit is logisch en iedereen begrijpt het: chemische stoffen en zware metalen horen niet thuis in ons lichaam. Het is dus heel goed om te kijken wat het lichaam nodig heeft om ze kwijt te raken en het hierbij een handje te helpen. Waar zitten ze eigenlijk, al die gifstoffen?

Giftige stoffen slaan zich op in je vetcellen en darmen

Je lichaam heeft in al zijn wijsheid besloten om giftige stoffen die het niet kwijt kan raken en ook niet kan afbreken op te slaan op een plek waar ze het minste kwaad kunnen: in je vetcellen!  Dit zijn veilige opslagplaatsen voor allerlei troep in je lichaam want als deze stoffen blijven circuleren kunnen ze kwaad blijven aanrichten. Het belangrijkste orgaan om te ontgiften is je lever. Als je lever het niet goed meer aankan, ofwel omdat de hoeveelheid te groot wordt, ofwel omdat je lever zelf verzwakt is, dan slaat je lichaam ze op in je vetcellen.

Ook je darmwand kan veel opgehoopte “oude meuk” bevatten met giftige stoffen erin. Deze mucuslaag aan de binnenkant van je darmwand kan een broedplaats worden van ongewenste bacteriën en schimmels. Wat heeft je lichaam nodig om al deze gifstoffen los te “weken” en ervoor te zorgen dat je ze kwijt raakt? Is een sapvastenkuur van een dag of een week voldoende om ze af te voeren? Kan je dit gewoon in je eentje doen en is het voor iedereen geschikt? Ik besloot het te vragen aan een expert op dit gebied: Astrid Te Winkel van www.time-out.nu.

Menopauze /overgang

Het gaat om losmaken én verwijderen

Astrid vertelde me dat een detoxkuur niet voor iedereen geschikt is. In het geval van bepaalde ziektes is het zelfs af te raden om zo’n kuur te volgen. Verder heeft het dagenlang drinken van alleen maar sappen, kruidenthee en/of water weinig zin. Dit verzwakt juist je lichaam terwijl je niet zeker weet of de gifstoffen wel verwijderd worden. Je kunt ervan afvallen, waardoor de gifstoffen uit je vetcellen loskomen, maar waar het om draait is ze niet alleen los te maken maar ze vooral zorgvuldig te verwijderen. Bovendien verwijdert zo’n sapkuur niet die slijmerige mucuslaag aan de binnenkant van je darmwand.

Voor goed detoxen zijn drie dingen nodig:

 1. Je lichaam ondersteunen bij dit “zware” werk met o.a. extra vitamines en mineralen.
 2. Je lever ondersteunen, die de gifstoffen onschadelijk moet maken, waarna ze kunnen worden afgevoerd.
 3. Ervoor zorgen dat je de mucuslaag in je darmen kwijtraakt en je darmen een flinke schoonmaakbeurt geeft.

Een detoxkuur in drie fasen

Het was mij duidelijk dat goed detoxen méér is dan enkele dagen een sapkuur volgen en dat vooral aandacht voor mijn lever en darmen belangrijk is. Ik zat er niet ver naast dat detoxen veel stress voor je lichaam kan betekenen, als je het niet goed doet. Ik besloot bij Astrid een detoxkuur te volgen, onder andere omdat ik wel eens wilde weten of ik ook zo’n jarenoude “koek” aan mijn darmwanden had hangen. Want voelen doe je dat niet.

De kuur bestond uit drie fasen verspreid over drie weken: voorbereiden, kuren en weer opbouwen. Voorbereiden en opbouwen deed ik gewoon thuis door mijn voedingspatroon aan te passen. Gelukkig bleek ik al erg “detox” te eten: van alle producten waarvan mij werd geadviseerd om ze te laten staan, zoals gluten, zuivel, suikers, frisdrank, zouten, vlees, wijn en koffie, vond ik alleen het laatste lastig. Ik bleek toch wel erg gehecht te zijn aan mijn ene mok koffie rond 11 uur!

Tijdens deze voorbereidingsfase kreeg ik verschillende (100% natuurlijke) supplementen met de benodigde vitamines en mineralen voor mijn darmen en lever, ter ondersteuning van mijn lichaam. Na die eerste week begon de detoxkuur op een mooie locatie in de Achterhoek.

Afscheid nemen van “oude meuk”

De kuurweek van vijf dagen was een cadeautje; samen met zes andere vrouwen werd ik door Astrid in de watten gelegd. We werden aangemoedigd om veel te rusten, water te drinken, te wandelen, gebruik te maken van de sauna (zweten is een prima manier om gifstoffen kwijt te raken als ze eenmaal aan het circuleren zijn in je lichaam) en vooral lief voor onszelf te zijn. Vier keer per dag kwam Astrid ons een overheerlijk, vers gemaakt sapje, smoothie of soepje brengen. Mede dankzij de supplementen die bij de kuur horen (met o.a. extra vezels om de darmen schoon te maken en chlorella ter ondersteuning van de lever) heb ik vreemd genoeg geen moment honger gehad. Mijn lichaam vond het allemaal heerlijk zo!

Op dinsdag en donderdag kregen we een hoge darmspoeling: tijd om afscheid te nemen van de oude “meuk”. Ik zal niet in details treden maar je weet werkelijk niet wat je ziet, als je in een glazen buis voorbij ziet komen wat je darmen in de loop der jaren allemaal hebben vastgehouden.

Troep uit je darmen, bagger uit je hoofd!

Dat je hoofd in je darmen zit heb ik daarna letterlijk kunnen voelen: ik voelde me niet alleen fysiek lichter en opgelucht maar ook mentaal opgewekter en vrolijker. Toen ik na de darmspoeling buiten in de zon liep voelde ik een diep gevoel van vreugde en dankbaarheid in me opborrelen. Ik voelde me gelukkig zonder de gebruikelijke “ja maren” in mijn hoofd die dit gevoel vaak in de weg staan. Het was een gevoel dat ik kende van vroeger als jong, onbezorgd kind, maar dat ik al heel lang niet meer had ervaren. Met de opruiming van de troep in mijn darmen was blijkbaar ook veel bagger uit mijn hoofd weggespoeld. Het was het gevoel waar ik eigenlijk altijd naar op zoek ben: me simpelweg gelukkig voelen met mezelf. Ongeacht de omstandigheden.

In hoeverre belemmeren gifstoffen ons geluksgevoel?

“Detoxen is loslaten”  zegt Astrid, “niet alleen shit en gifstoffen maar alles wat je belemmert om je leven ten volle te leven.” Dit kan van alles zijn: van benauwende relaties tot beperkende overtuigingen. Mijn detoxweek heeft mij niet alleen bevrijd van shit en gifstoffen uit mijn lijf maar me ook bewust gemaakt van het feit dat mijn gevoel van geluk vaak belemmerd wordt door allerlei overbodige gedachten in mijn hoofd. Gedachten die bij mij meestal draaien rondom “ik ben niet goed genoeg zoals ik nu ben”.

Wat ik zo bijzonder vind is dat bij het letterlijk opruimen van al die onnatuurlijke, giftige stoffen uit mijn lichaam, ik dit natuurlijke gevoel van “ik ben helemaal goed zoals ik nu ben” weer kon voelen. Het gevoel dat ik als kind van nature had. Ik vraag me af in hoeverre de grote berg aan gifstoffen om ons heen ons belemmert om dit natuurlijke gevoel dagelijks te ervaren.

Dagelijks detoxen; zowel fysiek als mentaal

Ik ben in deze drie weken geen grammetje gewicht kwijtgeraakt maar ik had dan ook geen overgewicht. Ik heb ook niet méér energie gekregen maar mijn energiepeil was al op een hoog niveau. Ik ben ook geen lichamelijke klachten kwijtgeraakt want die had ik niet. Wat ik wél heb gekregen zijn nieuwe inzichten. De belangrijkste staan hierboven. Maar om er nog twee aan toe te voegen:

 • Dagelijks detoxen is beter dan altijd maar van alles eten en twee keer per jaar een detoxkuur volgen. Mijn voedingsadvies aan vrouwen (biologisch, suiker-, zuivel-, glutenbewust, veel plantaardig, veel groenten, weinig vlees en vis) is een manier van voeden waarop je je lichaam dagelijks ondersteunt om gifstoffen zo min mogelijk binnen te krijgen en indien nodig af te voeren.
 • Als je zorgvuldig bent in wat je toelaat op je bord, wees dan ook zorgvuldig op wat je toelaat in je hoofd. Check regelmatig wat er zich in je hoofd afspeelt en welke gedachten de overhand hebben. Ook dat is voeding die je gezond of ziek kan maken.

Detoxen op een goede manier

Heb je belangstelling voor een professionele detoxkuur onder begeleiding van Astrid, klik dan hier.

Je kunt deze detox ook zelf thuis doen. Je kunt kiezen voor een detoxkuur compleet of detoxkuur zonder spoeling.  Heb je belangstelling voor zo’n detoxpakket met alle (100% natuurlijke) supplementen ter ondersteuning van je lichaam, klik dan hier. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Comment Section

24 reacties op “Detoxen; hoe doe je het op een goede manier?


Door Carina op 8 november 2016

Ik zelf heb zeer goede ervaringen met een 100% natuurlijk Medisch Detox Hulpmiddel op basis van een vulkanische kleimineraal: Zeoliet.
Ik heb al enige jaren de ziekte van Lyme met ernstige vermoeidheidsklachten. Op aanraden van mij orthomoleculair arts ben ik dit gaan gebruiken om mijn lichaam te ontdoen van zware metalen en gifstoffen.
Tevens had ik last van meerdere voedselintolerranties waar dit middel ook goed voor werkt.
Ik gebruik het inmiddels enige maanden en voel ik mij een stuk energieker.
Groeten Carina.


Door Elisa op 27 oktober 2016

Geweldig artikel over detoxen, dank hiervoor:) Zelf detox ik 2x per jaar en dan vaak dmv thee.


Door Sharda op 4 mei 2016

Goed artikel !! In mijn Detoxpraktijk krijg ik veel klanten die denken dat Detoxen zomaar een kuurtje kopen in de winkel is of een paar dagen sapvasten. Ik benadruk altijd dat het ook heel belangrijk is eerst te ontzuren om de opgehoopte afvalstoffen te neutraliseren en als ze los komen ook snel af te voeren, anders kunnen ze erge klachten veroorzaken.


Door Sylvia op 18 januari 2016

Ik heb het zelf 2x de detoxweek gedaan bij Astrid je zou het iedereen aanbevelen het is een kado aan jezelf en je krijgt het ook vaak vergoed…💝


Door jose verhagen op 17 oktober 2015

Ik heb laatst een lezing over detoxen bijgewoond en hoorde dat in je dunne darm ook een hele laag “meuk”zit die met hoge darmspoelingen niet verwijderd raakt. Alleen de dikke darm is dan verschoond.
Over het algemeen vind ik het ook erg kostbaar om te gaan detoxen als je programma’s gaat volgen. Kan dat niet anders?? Natuurlijk begrijp ik dat gezondheid onbetaalbaar is, maar toch …
Groetjes Jose


Door Tas op 30 september 2015

Onverklaarbare darmklachten. Al jaren lang. Een detoxkuur doen was al bij me opgekomen. Maar echt de stap durven zetten…. Je hebt me over de streep getrokken, heb de kuur aangeschaft en zit midden in de detoxweek. Wel vanuit huis, dus pittig. Want de zorg voor het gezin loopt gewoon door. Maar gelukkig krijg ik de ruimte om deze belangrijke stap te zetten. Dank je wel, Marjolein! Ik voel me nu al beter!


Door Paula Pulmans op 22 september 2015

wow, helemaal mee eens, maar te duur voor mij, ik doe wat ik kan, heb al je e-books en eet heel gezond, zoveel mogelijk biologisch en let heel erg op de suikers en zeker geen e nummers en andere toevoegingen!!
die mooie slow-juicer zou me daarbij natuurlijk heel goed van pas komen, want ik werk nu nog met een blender, wat denk ik niet zo goed is, maar ik doe wat ik kan


Door Connie de Kok op 16 september 2015

Interessant om te lezen . Ik ben nu al een tijd gezonder aan het eten , door zoveel mogelijk de geraffineerde suikers te vermijden. Dus dat advies van jullie om elke dag gezond te leven vindt ik een hele goede !


Door Marijke van der Linde op 13 september 2015

Hoi Marjolein, dank voor weer een prachtige bijdrage in mijn leven.’Sommige kwartjes vallen pas later”. Al lezend werd mij iets duidelijk namelijk dat ik de afgelopen weken op natuurlijke wijze aan het detoxen ben geweest.Na een heerlijke vakantie in Griekenland kon ik weer terug naar mijn eigen voedingsgewoonten ,eten uit eigen tuin.Ik had me tijdens en net na de vakantie niet heel erg lekker gevoeld. Er zat iets dwars!!Ik nam me voor om nog iets strenger te zijn voor mezelf en ook de weinige zuivel die ik ook nog wel eens nam in de vorm van rauwmelkse geiten melk ,yoghurt of kaas ook maar te laten staan en chlorella te nemen. Gewicht hoef ik niet te verliezen en ik ben me heel bewust van de dingen die ik verder gebruik .Geen gif!!De gang naar het toilet was opzienbarend te noemen ,wel vier a zes keer per dag !!! en ik begon me heerlijk te voelen !!!Blij vrolijk opgeruimd. Komt nog bij dat ik ook nog menstrueerde in 1 van deze weken ,dat voelt voor mij ook altijd als loslaten.Ik heb dus een detox ondergaan spontaan zeg maar en het voelt alsof ik een hoop “zooi” in de toiletpot heb gedumpt. Daar waar het heen mag. Een feest van herkenning lees ik in jouw stukje en daarvoor weer dank. Met vrouwelijke groeten Marijke van der Linde


Door Gerda op 12 september 2015

In het voorjaar heb ik ook deze kuur bij Astrid gedaan. Het was heerlijk om je weer helemaal schoon te voelen en om je een midweek terug te trekken uit de drukte van alledag.
Astrid is erg kundig en een ster in om je te verwennen.
Daarnaast was er ook dagelijks een beweegactiviteit en hebben we een heerlijke ontspannende massage gehad. Kortom, echt een kadootje voor jezelf zo’n detoxweek in Winterswijk!


Door jacaueline op 8 september 2015

Ik heb afgelopen winter 5 weken op een gezondheidsfarm doorgebracht en de eerste week was dus ook detoxen met darmspoelingen.Ik had verwacht me gammel en hongerig te voelen maar dat was helemaal niet het geval.Er word daar alleen maar glutenvrij, vegetarisch, geen zuivel gekookt. Er was ook geen koffie of zwarte thee te krijgen. Door een aantal weken zo schoon te eten kom je erachter hoe je lichaam reageert op bv cafeine ,yoghurt ed
Ik ben veel minder chaotisch nu,concentratievermogen is beter en ben eindelijk van die onrust af. Ik raad iedereen aan na een detox eens een aantal weken schoon te blijven eten.Je smaak verandert en je raakt van bepaalde verslavingen af !


Door AnneMarie op 6 september 2015

Hoi Marjolein, ik heb laatsts een coloscopie ondergaan, waarvoor je voorafgaand grondig moet laxeren met moviprep. Zou dit ook alle slakken en troep verwijderen?Door Melk drinker op 5 september 2015

1000% waar! Ik heb dit artikel net gelezen terwijl ik zojuist de kuur waar naar wordt verwezen heb afgerond. Het was de 2e keer.

De aanleiding was juist een vorige artikel van Marjolein genaamd
“Zuivel en darmen zijn geen dikke maatjes”. Ik was altijd een grote melkdrinker en heb daardoor vanaf mijn puberjaren heel veel rotzooi in mijn darmen opgebouwd. Uiteindelijk Psoriasis gekregen. De lactose-intolerantie heeft er voor gezorgd dat het melk drinken niet goed afliep. Uiteindelijk heeft dit gezorgd voor een lekkende darm waardoor de auto-immuunziekte Psoriasis ontstond. Van deze ziekte herstel ik nu door een veranderd eet- en drinkpatroon en door de detoxkuren. Zowel de eerste als de tweede keer ben ik heel veel rotzooi kwijtgeraakt waardoor de darmen nu verder kunnen herstellen en daarna de rest van het lichaam (Psoriasis).

Neem hetgeen Marjolein schrijft echt bloedserieus! Zeker degenen die lactose-intolerant zijn (en dat zijn er velen onder ons) kan ik de detox-kuur van Innerwave van harte aanbevelen.

Goed artikel Marjolein!


Door Lidwien op 5 september 2015

Fijn artikel, Marjolein, en mooi hoe je beschrijft wat de overige positieve ‘bijwerkingen’ van detoxen zijn. Natuurlijk super als je rotzooi kunt loslaten, ook gaaf als er wat overbodige pondjes afgaan, en tof als er meer ruimte voelbaar wordt van binnen. Maar die opschoning in heel mijn wezen, inclusief het koppie, dat vind ik ook idd het allermooiste. Ik heb al 15 jaar ervaring met korte en langere detox-kuren, en ben elke keer weer blij verrast om die frisheid en lichtheid in mijn gemoed te ervaren, en met een nieuwe blik mijn dagelijkse leven weer op te pakken.
Verder hangt het er volgens mij maar van af, waarvoor je detoxen nou precies doet. Een jaarlijkse ‘detox-voorjaarsschoonmaak’ is een eeuwenoud gebruik en werd ook ondersteund door diverse religies. Zo’n langere kuur gaat prima samen met gezond en volwaardig eten in de rest van het jaar. Een wekelijkse detox-dag kan erg ondersteunend zijn om je gewicht te bewaren. En er zijn prachtige kuren op deze aarde beschikbaar die juist ook behulpzaam zijn bij kanker en andere aandoeningen zoals allergieen, MS en van gewrichten (Breuss, Gerson, Moritz).
Belangrijk blijft een goede voorbereiding en verdieping in de materie en als je nieuw bent, om je in het proces te laten begeleiden. Ook sommige (natuur)artsen zijn hierin gespecialiseerd. Heb je eenmaal een stuk lichaamsbewustzijn opgebouwd, dan kun je ook thuis veel bereiken in je eentje.Door Emma Kloosterman op 5 september 2015

geweldig artikel en door eigen ervaring en bij mensen om me heen weet ik dat dit helemaal klopt. Deze kuur zal ik graag op deze manier volgen!


Door Annemarie Dozy op 5 september 2015

Ik heb nog geen ervaring in detoxen, maar ik heb het wel vaak overwogen omdat ik er steeds vaker over hoor. Ik had er geen idee van dat het ook belastend (stressvol) kan zijn voor je lichaam. Ik ben blij dat ik dit artikel gelezen heb, zodat ik dit nu op een verantwoordelijk manier kan doen.


Door ine op 4 september 2015

Ik heb mijn vraagtekens bij het “vastkoeken” van oude afvalstoffen in de darmen;ons lichaam vernieuwd constant cellen in het lichaam ,dus oude darmwandcellen worden vervangen door nieuwe.Zodoende kan er vlgs mij niet echt iets vast blijven zitten in de darmen.Door Carry Bloetjes op 8 september 2015

Aantal jaar geleden darmspoeling gedaan (onder goede begeleiding), zelfde ervaring als Marjolein, wat een bevrijding!!
Ik voelde me bevrijd van alle ballast in mijn lijf + alle ballast in mijn hoofd,
gevolg: een gelukzalig, licht gevoel


Door K. op 4 september 2015

Hallo, kan ik ook zo’n kuur doen met colitis ulcerosa? Of een milde variant? En worden er koffie- en waterklysma’s gedaan of alleen waterklysma’s? Bedankt!


Door Innerwave op 7 september 2015

colitis ulcerosa is een aandoening waarbij we adviseren geen kuur thuis te doen. Neem contact op met je internist en/of een colonhydrotherapeut zoals Astrid te Winkel voor advies omtrent het volgen van de kuur.


Door Jacq op 11 september 2015

Ik heb zelf de ervaring met de Mayr kuur. ( onder leiding van een natuurarts in Duitsland)Een maand lang niets eten en daarna twee weken opbouw. Pas na drie weken ging het lichaam helemaal overstag en kwam er zelfs na drie weken vasten een hele berg ‘meuk’ uit. Het lichaam schijnt dan vergiftigd te raken en moet wel gaan lozen , maar ik denk dat vijf dagen ook al fijn is. Maar wil je echt oude lagen meuk kwijt dan is vijf dagen te kort naar mijn mening ,
Groet
Jacq

Plaats een reactie


*