Diabetes type 2, wat vroeger ouderdomssuiker werd genoemd, is een epidemie waar we middenin zitten. Iedere week komen er in Nederland 1000 mensen bij die de diagnose diabetes 2 te horen krijgen, waaronder steeds meer jongeren. Epidemiologen schatten in dat diabetes de grootste epidemie van de mensheid aan het worden is.
Steeds meer mensen zijn zich hiervan bewust en doen hun best om dit te voorkomen of ervan te genezen. Zorgen voor een stabiele bloedsuiker is hierbij van essentieel belang, maar zelfs goed geïnformeerde mensen maken hierbij enkele veelvoorkomende ‘fouten’.
Diabetes voorkomen of genezen: houd je bloedglucose stabiel
Wil je diabetes voorkomen dan is het belangrijk om je bloedglucose stabiel te houden. Diabetes ontstaat als je lichaam steeds weer te maken krijgt met een piek van je bloedglucose die dan vervolgens omslaat in een dal. Je bloedsuikerspiegel ziet er dan uit als een wilde achtbaan.
In zo’n bloedsuikerdal smeekt je lichaam je om wat te gaan eten want een lage bloedsuikerspiegel betekent gebrek aan energie. Gebrek aan energie ziet je lichaam als een bedreiging: stel dat je op zo’n moment net in levensgevaar komt? Je lichaam dwingt je op zo’n moment om te zorgen voor extra energie. Wat kan je nou eten zonder dat je je bloedglucose opnieuw een piek geeft? Dit is waar veel mensen de mist ingaan. Ook als je helemaal gezond bent is het goed om dit te weten.
1. We eten (en drinken) te veel zoet fruit
Begrijp me goed, ik ben dol op fruit, maar vooral zoet fruit ziet je lichaam als suiker: het wordt onmiddellijk in je lichaam omgezet in glucose. Het vervelende is dat fruit steeds zoeter wordt gekweekt omdat veel van ons verslaafd zijn geraakt aan zoetigheid. Sinaasappels en kiwi’s waren vroeger zurig, ze zijn nu zoet. Wil je je bloedglucose stabiel houden, laat zoet fruit dan links liggen en focus op minder zoetig fruit zoals allerlei bessen en watermeloen. Zelfs het eten van een simpele appel of banaan op een lege maag kan je bloedglucose een piek geven en het drinken van vruchtensap al helemaal. Eet fruit altijd samen met iets van gezonde vetten; dit zal een piek in je bloedglucose afremmen.
2. We eten te weinig gezonde vetten
Dit brengt me gelijk op het tweede punt: we eten te weinig gezonde vetten. Gezonde vetten geven niet alleen een gevoel van verzadiging maar geven ook meer energie. De energiecentrales in je lichaam, je mitochondriën, kunnen van een vetmolecuul twee keer meer energie maken dan van een glucosemolecuul! Bovendien zullen deze vetten je bloedglucose stabiel houden want daar hebben ze weinig effect op. Wees dus niet bang voor gezonde vetten: eet volop kokosproducten, roomboter, olijven, avocado, noten, zaden, pitten, eieren, wilde vis of grasgevoerd vlees. Eet niet te veel zuivel, maar als je het eet, eet dan volle producten. Meer over gezonde vetten lees je hier.
3. We eten te veel ‘gezonde’ granen
We zijn een broodlandje waar het normaal is om allerlei soorten brood te eten. Mensen die zich bewust zijn van hun gezondheid eten gezond brood zoals volkoren brood, donkerbruin brood of zuurdesemspeltbrood. Voor een keertje is dat prima maar we eten het veel te veel en ook brood geeft je bloedglucose steeds weer een piek. Een boterham met zoetigheid is voor je bloedglucose precies hetzelfde als een taartje.
Waarom zijn zoveel mensen verslaafd aan brood? Omdat het in je lichaam een vergelijkbaar effect heeft als suiker. Ook volkorenbrood. Wees daarom voorzichtig met broodproducten en alle ontbijtgranen, ook gezonde granen als rijst, haver, mais, quinoa en boekweit. Ook hiervoor geldt: eet ze samen met gezonde vetten.
4. (Synthetische) zoetstoffen houden een zoetverslaving in stand
Dankzij het toenemende bewustzijn over de invloed die suiker heeft op onze gezondheid stappen steeds meer vrouwen over op andere bronnen van zoetigheid die gezonder lijken. Dit is echter lang niet altijd het geval. Agavesiroop heeft een langzamer effect op onze bloedsuikerspiegel dan tafelsuiker maar de fructose in agave leidt wel degelijk tot insulineresistentie; de voorloper van diabetes 2.
In de gezonde keuken worden onder andere kokosbloesemsuiker, oerzoet en dadels gebruikt om te zoeten. Ze hebben allemaal een vergelijkbaar effect op je bloedglucose als suiker. Synthetische zoetstoffen zoals stevia (de bewerkte, witte) en sucralose hebben weer andere nadelen. Het grootste nadeel is echter dat ze een zoetverslaving in stand houden. Afkicken van zoetigheid is de enige werkelijke optie om je bloedglucose op een gezonde manier stabiel te houden.
6. We eten veel groenten met zetmeel
Niet alleen suiker maar ook alle koolhydraten worden in je lichaam omgezet in glucose en kunnen dus je bloedglucose een piek geven. Groenten zijn gezond, daar zijn we het allemaal over eens. Maar niet alle groenten zijn even gezond als het gaat om het stabiel houden van de bloedglucose. Zetmeel is ook een vorm van koolhydraten. Als je zetmeelrijke groenten eet – zoals aardappelen, zoete aardappelen, wortels, bietjes, pompoen, knolselderij, pastinaak, aardpeer – samen met granen, dan krijgt je lichaam een stapel koolhydraten binnen die kunnen leiden tot een glucosepiek. Eet daarom liever groenten zonder zetmeel, eventueel met granen zoals bruine rijst, maar laat de granen achterwege als je zetmeelrijke groenten eet.
7. In 80% van de bewerkte voeding wordt suiker verwerkt
Zoetigheid is verslavend: uit onderzoek blijkt zelfs dat het net zo verslavend werkt op ons brein als cocaïne. De voedingsindustrie heeft er financieel baat bij om ons verslaafd te houden; daarom dat in 80% van de bewerkte voeding allerlei vormen van zoetigheid wordt verwerkt, ook in niet-zoete producten die op het oog gezond lijken. Denk aan rode kool met appeltjes, vleeswaren, spinazie à la crème, tomatensaus, kant-en-klare soepen en sauzen. Suiker heeft wel 100 schuilnamen die de leek niet snel herkent als vormen van suiker; denk aan moutextract, magere melkpoeder, maltose, melasse of geconcentreerd vruchtensap. Allemaal suikers. Vermijd daarom bewerkte producten en maak alles vers: je krijgt anders meer zoetigheid binnen dan je lief is.
8. We weten onvoldoende wat onze bloedglucose laat pieken
De meeste mensen die hun bloedglucose in balans willen houden weten dat ze moeten letten op suikers en zoetigheid. Goed geïnformeerde mensen weten dat ze ook alle koolhydraten in de gaten moeten houden zoals granen, zetmeel en peulvruchten. Maar dan nog worden er veel zaken over het hoofd gezien die ook onze bloedsuikerspiegel een piek kunnen geven.
Weinig mensen weten dit, maar ook koffie, melksuikers, alcohol, veel synthetische stoffen in bewerkte voeding en overeten leidt allemaal tot een stijging in onze bloedglucose. Hetzelfde geldt voor langdurige stress. Zelfs toxische stoffen in onze omgeving kunnen de oorzaak zijn van diabetes! Meer over dit onderwerp lees je hier.
Diabetes gaat over glucose, niet over suiker
Daarom spreek ik liever van bloedglucose in plaats van bloedsuiker. Te veel mensen denken dat ze, als ze suiker en zoetigheid maar laten staan, goed bezig zijn. Dat zijn ze zeker, maar het is slechts stap 1 van een aantal stappen die nodig zijn om in deze steeds ‘zoeter’ wordende wereld onze bloedglucose in balans te houden.
Voorkomen is veel beter dan genezen, maar ook als al diabetes hebt is er een grote kans dat je hiervan kan genezen. Er zijn al veel mensen die hebben laten zien dat dat mogelijk is. Klik hier als je hierover meer wilt weten.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hierboven. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Hoe hou jij jouw bloedglucose stabiel?
Els
op 29 Jun 2018Marjolein Dubbers
op 02 Jul 2018Caroline Bloem
op 29 Jun 2018Christien Nolet
op 30 Jun 2018Marijke tjepkema
op 01 Jul 2018Roos
op 24 Aug 2018Peggy
op 12 Sep 2018Marjolein Dubbers
op 13 Sep 2018Peggy
op 21 Sep 2018Marjolein Dubbers
op 24 Sep 2018anne ter maten
op 09 Oct 2018Marjolein Dubbers
op 15 Oct 2018Renee
op 24 Oct 2018Marjolein Dubbers
op 29 Oct 2018Lucia Bensouissi
op 28 Oct 2018Marjolein Dubbers
op 29 Oct 2018