Water; bron van helende kracht en energie
3 min. leestijd

Water; bron van helende kracht en energie

Ik heb enkele jaren op het platteland van Kenia gewoond. Daar heb ik ervaren wat te weinig water drinken met mijn lichaam doet en hoe noodzakelijk het is om voldoende te drinken. Zonder voldoende water drinken werd ik doodmoe, humeurig, kreeg ik watten in mijn hoofd, maagpijn, hoofdpijn en sliep ik  slecht. Water is de basis van je gezondheid en energieniveau want eigenlijk zijn we zelf grotendeels water. Laat me dit uitleggen.

Water is een heel belangrijke voedingsstof

Veel dingen in de natuur zijn in de basis heel logisch en simpel. Ons lichaam bestaat in de ideale situatie voor zo’n 75% uit zoutachtig water. Met andere woorden: al onze lichaamscellen zouden bij voorkeur 75% water moeten bevatten. Onze hersenen bestaan uit wel 85% water en drijven in een zoutige vloeistof. Vooral onze hersenen zijn dus gevoelig voor een bepaalde mate van uitdroging. 

Last van watten in je hoofd? Drink twee grote glazen water, haal diep adem, loop een rondje en de watten zijn waarschijnlijk opgelost. Bij mij werkt dit altijd prima. Onthoud dus dat water een heel belangrijke voedingsstof is, die een dominante rol speelt bij allerlei processen in je lichaam waarmee je organen gezond gehouden kunnen worden en waardoor je al dan niet energie ervaart.


Water is een belangrijke 'voedingsstof' die vaak over het hoofd wordt gezien.


Water in je bloed is goed!

Bloed bestaat normaal gesproken uit maar liefst 94% water, als je tenminste voldoende water drinkt. Zo niet, dan daalt dit percentage. Het bloed in je lichaam is een belangrijke vloeistof die zorgt voor het transport van zuurstof en voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen. Tegelijkertijd zorgt het voor de afvoer van overtollige stoffen van de stofwisseling, zoals warmte en koolstofdioxide. Met water in ons bloed wordt ons bloed dunner en gaat het transport dus sneller; water stroomt nu eenmaal sneller door een buisje dan stroop.

Je bloed wordt per dag ongeveer 36 keer door je nieren gefilterd, in totaal gaat het  daarbij om ongeveer 180 liter bloed. Verpleegsters kunnen bij het afnemen van bloed zien of iemand veel of weinig water drinkt; hoe minder water, hoe stroperiger het bloed. Als je wilt dat het interne transport van voedingsstoffen en afvalstoffen lekker soepel verloopt en je nieren niet worden overbelast door stroop, zorg dan voor voldoende water in je bloed. Gewoon door het voldoende te drinken; je lichaam zorgt er vanzelf voor dat het daar komt waar het nodig is. Prachtig toch

Uitdroging beschadigt je meer dan je lief is

De Iraanse arts dr. F. Batmanghelidj heeft verschillende boeken geschreven over het belang van het drinken van water. Hij legt daarin onder andere een relatie tussen zogenoemde psychische stoornissen en uitdroging. Hij noemt symptomen die volgens hem wijzen op uitdroging zoals:

 • Je moe voelen zonder redelijke verklaring
 • Je prikkelbaar en angstig voelen
 • Je depressief en neerslachtig voelen
 • Een zwaar hoofd hebben
 • Onrustig slapen, vooral bij ouderen
 • Slechte concentratie

Als het gaat om fysieke symptomen van je lichaam bij uitdroging noemt hij:

 • Brandend maagzuur
 • Maagpijn
 • Hartkrampen
 • Lage rugpijn
 • Reumatische gewrichtspijnen
 • Migraine
 • Pijn in de darmen
 • Fibromyalgie
 • Eetstoornissen

Dit zijn dus de eerste signalen van uitdroging van je lichaam volgens dr. Batmanghelidj. Ik heb enkele ervan zelf ervaren in het hete Kenia, waar het lang niet altijd mogelijk was om voldoende water te drinken. 

Pijn in het lichaam is volgens dr. Batmanghelidj een noodoproep van het lichaam voor water. Vervolgens noemt hij ook nog een rij ziektes op die kunnen ontstaan bij langdurige uitdroging. Hij noemt hierbij o.a.:

 • Astma
 • Overgewicht
 • Trombose
 • Osteoporose (botontkalking)
 • Artrose (slijtage van gewrichten)
 • Hartfalen
 • Beroertes
 • Alzheimer
 • Multiple Sclerose
 • Kanker

De lijst in zijn boek is langer maar ik noem hier de meest voorkomende vrouwelijke kwalen en ziektes. Zijn bekendste uitspraak is “Je bent niet ziek, je hebt dorst”.  Ik ben het niet met alles eens wat hij schrijft, zo zegt hij bijvoorbeeld dat ook de menopauze een verschijnsel is van uitdroging. Dit betwijfel ik. Maar zijn inzichten, theorie en praktijkervaringen met patiënten zijn interessant genoeg om kennis van te nemen. Ben je geïnteresseerd in zijn boek Water; het goedkoopste medicijn, klik dan hier.

Voeg wel zout toe aan het water dat je drinkt

Zoals je ongetwijfeld weet huil je zoute tranen en zweet je zoutig zweet. Het water in ons lichaam is geen kraanwater maar een speciaal soort zoutig water. Zou je veel gewoon water drinken, dan plas je teveel zouten uit en die zouten heb je nu juist zo hard nodig. Er wordt vaak gezegd dat we teveel zout eten en dat dat slecht is, onder andere voor je bloeddruk. Als je veel kant-en-klaar maaltijden, brood, verpakte producten en snacks eet, dan krijg je inderdaad ongemerkt veel geraffineerd zout binnen. Dit bewerkte zout bevat slechts twee mineralen, chloor en natrium, en onttrekt vocht aan je lichaam. 

Als je echter eet conform mijn aanwijzingen in mijn boek Het Energieke Vrouwen VoedingsKompas, dan krijg je geen geraffineerd zout binnen en is het juist goed om dit aan te vullen. Maar wel met het juiste zout, waarin zoveel mogelijk mineralen zitten die we vaak met onze voeding tekort komen. Dat zit niet in onze normale keukenzout (Jozo).  Het beste zout vind ik vochtig Keltisch zeezout, hierin zitten maar liefst 92 mineralen. Je kunt het hier bestellen. Je kunt ook ander zeezout of himalayazout gebruiken.

Vitaliseer je Vochtbalans

Het in balans brengen van je vochthuishouding is voor ons vrouwen van essentieel belang voor onze vitaliteit en gezondheid. Vaak lopen we ongemerkt uitgedroogd rond, wat kan leiden tot klachten en ongemakken die vrij makkelijk op te lossen zijn. Wist je dat vocht vasthouden vaak een signaal van uitdroging is? Wist je dat je in sommige gevallen kunt uitdrogen van het drinken van kraanwater? Wist jij dat vrouwen gemiddeld minder vocht in hun lichaam hebben dan mannen?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.


Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 15 Feb 2013

Ik was altijd al een veeldrinker, maar dan vooral kruidenthee's. Ik heb recent het boekje van Guido van Mierlo gelezen, hij heeft dat geschreven n.a.v. dr. Batmanghelidj, maar veel makkelijker leesbaar. Wij zijn nu met het hele gezin aan het water gegaan en de sole. Hoewel mijn kinderen de sole dan weer niet lekker vinden, dus leg ik twee keer per dag een korreltje zout op hun tong. En ik doe keltisch zout in het eten. Vindt het heel lekker, wat een verschil met gewoon zout, dat gebruikte ik nooit. Voor de gezondheid van de ogen is water ook heel belangrijk. Die zijn een onderdeel van de hersenen en ik denk dat veel oogklachten ook komen door een tekort aan water.

Lies
Door

Lies

op 15 Feb 2013

Ik drink veel rooibosthee die echte afrikaanse is dat ook goed of is water gewoon weg het beste??

Elise
Door

Elise

op 15 Feb 2013

Ik gebruik ook al een tijdje Keltische zeezout. Ik koop het bij het Vlaams Broodhuis, is daar een stuk goedkoper!

Marja van Eck
Door

Marja van Eck

op 15 Feb 2013

Dronk altijd teveel( 3 a 4 liter per dag kruidenthee). Heb begrepen dat ik, vooral vlak na het eten juist ervoor gezorgd heb belangrijke voedingstoffen uit te plassen. Ga nu de sole proberen en drink niet meer vlak na het eten.

Paula Pulmans
Door

Paula Pulmans

op 15 Feb 2013

ik was een slechte drinker, veel te weinig, nu drink ik s morgens eerst een glas lauw water met sole, verder heel de dag door kruidenthee, ook gebruik al een hele tijd het Keltisch zout om te koken, ik vind het heerlijk!! ook in bad gebruik ik het, weet niet of dat effect heeft, maar voor mij voelt het heel goed

marja van der knaap
Door

marja van der knaap

op 16 Feb 2013

ook ik begin mijn dag met een glas Sole...heerlijk! en als ik naar Zumba ben geweest smaakt er niets beter dan een glas sole!

Brenda Kros
Door

Brenda Kros

op 16 Feb 2013

Hallo Marjolein, Ik volg sinds ca. september de waterregels van Dr. Batmanghelidhj. Ik heb hoge bloeddruk, maar had me hierover heen gezet: toch maar die theel. zout per ltr water. En als ik zout in mijn eten gebruik gewoon water er rondom heen drinken (dus 1/2 ltr water 1/2 uur voor elke maaltijd en 1/4 ltr ca. 1 uur erna. Ik merk dat ik toch verhoogde bloeddruk houd en zelfs hartkloppingen. Ik vind het lastig bij wie ik terecht kan met vragen: die dokter leeft niet meer en verder ken ik niemand die hier mee bezig is. Ik was met 1 kelptablet per dag begonnen ivm het niet eten van brood (en dus geen jodium binnen krijgen) maar heb het idee dat mijn hartslag daardoor ook nogal op hol schiet (verhoogde schildklierwerking). Kun jij hierover zinnige dingen zeggen? Ben sinds 1 week bezig met Glutagenics en probactiol ivm behoefte aan ondersteuning voor darmflora en -slijmvlies. De orthomoleculair therapeut waarvan ik deze heb voorgeschreven gekregen is niet bekend met dit "waterboek" dus ik kan het hem niet vragen. Weet jij misschien raad? Ik maak me nl. nogal zorgen ivm het veelvuldig voorkomen van hartklachten in mijn familie en vroege overlijdens ten gevolge hiervan. Alvast hartelijk bedankt. m.vr.gr., Brenda

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 18 Feb 2013

Stel je vragen ook even op de Energieke Vrouwen facebook, daar is veel expertise van verschillende artsen en therapeuten aanwezig plus veel ervaringsdeskundigheid. https://www.facebook.com/groups/energiekevrouwenacademie/ En als je een verhoogde schildklierwerking zou hebben (is dit gemeten) pas dan op met jodium want die kan het nog verder verhogen. Blijf jezelf informeren en lezen, kijk ook eens naar de boeken van Andreas Moritz.

Patrizia Tarascio
Door

Patrizia Tarascio

op 22 Mar 2021

hoelang kun je sole gebruiken en ik begon met twee theelepels per dag nu twee theelepels oplossen in anderhalve liter water

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 22 Mar 2021

Sole kan je in principe elke dag gebruiken. Maar afwisseling is goed voor je lichaam. En luister goed hoe je lichaam hier op reageert. Eén glas met sole (in de ochtend) is voldoende. Ik zou het niet de hele dag door drinken.

Fay
Door

Fay

op 28 May 2014

Kijk eens of je b12 laag is

Germaine
Door

Germaine

op 16 Feb 2013

Hallo, Ik gebruik tegenwoordig himalaya zout in mijn eten. Merk wel dat ik dan meer gebruik als dat ik normaal zout gebruik. Kan ik van het himalaya zout ook sole maken ?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 18 Feb 2013

Als je het in een grote verpakking kan krijgen vast wel, maar ik weet niet of die te koop zijn. Je verbruikt aardig wat zout met het maken van sole.

Saskia
Door

Saskia

op 16 Feb 2013

Ik start mijn dag altijd met 2glazen gefilterd lauw water op de nuchtere maag en drink toch zo'n 2ltr op een dag.Zout in het water doen was voor mijn onbekend terwijl ik wel al keltisch zout thuis heb.Ik gebruik verder niet veel zout omdat ik goed op mijn bloeddruk moet letten,maar met het drinken van sole kan dat geen kwaad?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 18 Feb 2013

Ha Saskia, hou je bloeddruk in de gaten en bouw het langzaam op. Je lichaam heeft echt zout nodig, het grote probleem is dat we veel teveel zout zonder mineralen binnenkrijgen door ons brood, kant en klaar producten enz. Wees daar voorzichtig mee. Meer in mijn volgende blog!

Annette Jongen
Door

Annette Jongen

op 17 Feb 2013

Hoi Marjolein, Ik drink redelijk veel siroop. Ik snap wel dat dit slecht is vanwege de suikers maar als watervoorziening kan het toch wel meetellen? En décafé? Alvast dank voor je reactie!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 18 Feb 2013

Diksap is beter als siroop maar het blijven suikers. Je zou het beetje bij beetje minder dik kunnen maken zodat je meer water en minder suikers binnenkrijgt. Oke, dat tellen we dan als water :-) Decafe is koffie dus dat onttrekt juist water aan je lichaam, meer info in mijn volgende blog.

Annette Jongen
Door

Annette Jongen

op 18 Feb 2013

Hartelijk dank! Ik kijk uit naar deel 2 van je blog.

Cora van nieuwkerk
Door

Cora van nieuwkerk

op 18 Feb 2013

Drink al jaren 2 liter water per dag met goede zouten. Vorig jaar heb ik voor het eerst KANGEN water gedronken, het voelde alsof er zilver licht door mijn lijf heenging na 2 glazen! Ben me erin gaan verdiepen en heb een Enagic apparaat aangeschaft. Nu drink ik met gemak dagelijks 3 a 4 liter geioniseerd, geherstructureerd water met PH 9,5 en ik hoef geen extra zouten meer te nemen. Veel van mijn klachten en kwaaltjes zijn verminderd en verdwenen: mijn hoofd is helderder, geen gewrichtspijn meer, geen aften meer. Nog steeds, als ik dit water drink, voelt het alsof ik licht in mijn lichaam en wezen breng

Margreet
Door

Margreet

op 23 Feb 2013

Hallo Cora, kun je mij vertellen hoe Enagic werkt, waar koop je het in Nederland en wordt het op je waterleiding aangesloten??? Graag hoor ik van jou. groetjes Margreet

cora van Nieuwkerk
Door

cora van Nieuwkerk

op 10 Apr 2013

Ha Margreet, sorry dat ik nu pas reageer, maar ik hou me niet zo bezig met forums. Kangen water Het Enagic apparaat wordt op de kraan aangesloten en je kunt switchen tussen kraanwater en Kangenwater, je kunt er een PH 8,5 9 en 9,5 uit krijgen, ik drink 9,5. Daarnaast kun je er ook ook PH 11 mee maken; dit is ontvettend en ik maak de keuken er mee schoon, doe de was ermee en was pesticiden ermee van groente en fruit af. Ook water met PH 2,8 krijg ik uit dit apparaat, hiermee ontsmet ik huid, wc en keuken, spoel mijn mond enz Daarnaast is er dan nog beautywater PH 6 wat erg prettig en goed voor de huid is Kangenwater is niet te koop maar wel de apparaten die het maken. Het Enagic SD 501 apparaat is in Japan een erkend medisch apparaat. Ik kan nog veel meer vertellen maar als je nog meer wilt weten of het water wilt proberen kun je mij bellen op 0182 752255

Ayse
Door

Ayse

op 12 Sep 2013

Beste Ik heb ook een Enagic aangekocht. Kunt u me meer ervaringen vanu meedelen van Enagic? Dank u Ayse

Anne-Marie Mulder
Door

Anne-Marie Mulder

op 20 Feb 2013

Beste Marjolein, Ook ik ben begonnen met het drinken van meer water en zout. Mijn lichaam (en vooral mijn bijnieren) hebben het hard nodig. Ik ben op zoek naar een goed waterzuiveringsapparaat (gebruik nu Brita filters).Iemand noemde Enagic. Heb jij misschien ervaring met iets? Er is zoveel op de markt. Ik kijk uit naar je 2e waterblog!

Carla
Door

Carla

op 25 Feb 2013

Hpi, Marjolein, Bijnieruitputting. Dat MOET het spook zijn waar ik al lange tijd mee te kampen heb. Ik heb nu na lange tijd woedensd op mezelf te zijn geweest besloten dat ik alles op alles ga zetten om dit te boven te komen. Water dus als eerste belangrijke bron om te spoelen. Veel water . En je zegt met keltisch zout. Zelf drink je een flink gals met een theelepel sole. Maar als je minstens 2 liter per dag moet drinken (zoals ik nav de tabel) moet er dan in elk glas die theelepel? Of bv maar 1 keer per dag? En heb je nog andere tips om "genezing" te bevorderen? Dank voor je inzet ons "zoekende" vrouwen te helpen uit de "mist" te komen van onbenoembare malaise.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Mar 2013

Ha Carla, nee, niet ieder glas aanvullen met sole, dat zou teveel zouten zijn. Een groot glas in de ochtend is voldoende. En mijn tip voor jou is: wees lief voor jezelf. NIet boos zijn omdat je lichaam niet vooruit wil, dat geeft alleen maar stress en kramp. Goed luisteren naar wat nodig is, misschien ook meer rust, meer slaap, meer ontspanning? Dat zal zeker jouw genezing bevorderen.

Lisette
Door

Lisette

op 04 Jun 2019

Marjolein wat is jouw mening over kangen water?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 18 Jun 2019

Kangen water heeft wel een aantal goede eigenschappen, want medicijnen en bestrijdingsmiddelen etc. worden uit het water verwijderd en dat is positief. Maar dat kan ook met andere (goedkopere) apparaten voor waterzuivering. Ik betwijfel wel of het zo belangrijk is dat het water alkalisch(er) gemaakt wordt. Ik geloof niet dat zeer alkalisch water (pH 9,5-10) nodig is om een goede zuur-basebalans in je lichaam te krijgen en je lichaam zorgt er zelf voor dat je bloed op de juiste pH-waarde blijft (behalve soms bij ernstige nieraandoeningen of diabetes 1).

Angelique
Door

Angelique

op 10 Mar 2013

Mijn partner drinkt altijd water uit een fles en ik uit de kraan. Het heeft beiden zijn voor en nadelen. Eel een fijn idee dat we allebeii weten dat water belangrijk is. :-)

Lidwien
Door

Lidwien

op 15 Mar 2013

Hallo Marjolein. Ik heb het maart-boek reeds zelf gekocht. Vanaf de eerste bladzijde ben ik gegrepen door de inhoud. Ik was mij er niet van bewust dat z`n eenvoudig medicijn (water) zoveel goede dingen in zich had! Het is eigenlijk te simpel voor woorden!!! Ik heb dus ook maar meteen mijn water en zoutconsumptie omhoog bijgesteld. En ik voel mij er goed bij. Dit wens ik iedereen toe!

Margreet
Door

Margreet

op 01 Jun 2013

Wist natuurlijk van het advies van water drinken. Maar als je niet zo directe behoefte hebt, laat je het snel versloffen. Tot op het moment dat je als bijwerking van medicijn maagzuur en -pijn krijgt, ja dán wil je wel. En hoe wonderlijk, vermoeidheid compleet weg en geen maagzuur/pijn meer gehad. Ja het werkt écht! Bedankt voor de behandeling van het onderwerp maagzuur. Hiermee op de goede weg gebracht. Dank, dank,dank Margreet

Ingeborg
Door

Ingeborg

op 22 Jun 2013

Dacht dat ik ruim voldoende dronk op een dag, maar het sommetje vertelt me toch wat anders. Mag nog wel een litertje bij.

Mariet
Door

Mariet

op 12 Sep 2013

Hallo Marjolein, Ik ben heel blij met het boekje Water maar helaas is het niet compleet. Het wordt midden in een zin afgebroken. Jammer Warme groet, Mariet

Anja Otten
Door

Anja Otten

op 23 Sep 2013

Goedemiddag, Ik heb vandaag Keltisch zeezout aangeschaft en wil 's morgens en 's avonds sole gaan drinken. Ik ga in de zomer altijd 3 weken naar Zuid Frankrijk, waar het zweet mij elke dag langs mijn rug loopt. Ik drink daar ook heel veel water. Hoe voorkom ik een zouttekort als ik het wegzweet en wegspoel? Ik hoop dat u mij hierover advies kunt geven. Met vriendelijke groet, Anja Otten.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 30 Sep 2013

Door sole te drinken!

Margot Lit- de Ruiter
Door

Margot Lit- de Ruiter

op 28 Oct 2013

Hallo Marjolein, Mijn man en ik gebruiken nu een aantal dagen één theelepeltje sole in een glas water voor het ontbijt en we hebben allebei een ontzettende dorst de gehele dag, waar zou dit aan kunnen liggen? Met vriendelijke groet, Margot

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 31 Oct 2013

Ik weet het niet. Het zou kunnen dat de inname van zout vraagt om meer water gedurende de dag. Ik zou in ieder geval meer gaan drinken, zeker 2 liter per dag aan water is prima.

Aemelie
Door

Aemelie

op 31 Mar 2014

Ook ik was enthousiast aan de sole begonnen, lekker maar voelde regelmatig hartkloppingen en ik kreeg regelmatig een oververhit hoofd. Toen hoorde ik op een YouTube filmpje va Dr. Brian Clement van het Hippocrates Health Institute dat zowel hymalaya als keltisch zout voor 70 tot 85% uit natriumchloride bestaat, dus gewoon keukenzout. Is sole dan wel zo gezond? Of zou je je water beter kunnen mineraliseren?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 01 Apr 2014

Als het niet goed voelt: altijd stoppen of langzamer opbouwen. Jouw lichaam is uniek en vertelt haar eigen verhaal. Zie voor meer informatie over de samenstelling van Keltisch zeezout deze site die ik vond: http://levendenatuur.nl/index.php/keltisch-zeezout

Noor
Door

Noor

op 07 Jul 2014

Wow, wat een fijne site. Zoveel dingen die ineens op z'n plek vielen! Vooral het stuk over bijnieruitputting en water drinken openden m'n ogen. Ben nu begonnen met veel meer water drinken. Water met citroen gaat prima, maar ik moet echt wennen aan de smaak van Sole. Mag je in de ochtend ook gewoon een groot glas met lauwwarm water en daar een theelepeltje Sole aan toevoegen?

Tinus
Door

Tinus

op 16 Jul 2014

Ik drink nu een week water. Dronk altijd groene thee ipv water. Er staat altijd een glas naast me. Ik heb niet eens door waneer ik drink, dat regelt het lichaam. Maar sinds ik zo leef, voel ik mijn spieren en gewrichten niet meer. Voel ik mij 10 jaar jonger, en kraakt mijn nek niet meer!

Mark
Door

Mark

op 15 Aug 2014

Interessant artikel en wat een gave site! Ik probeer zelf elke dag minimaal 2 liter wat te drinken, maar is het ook zo dat je teveel water kunt drinken?

marleen
Door

marleen

op 25 Oct 2014

Denk dat we het allemaal weer uitplassen Mark......Maar gewoon kraan water is dat niet goed Marjolein....??????Ik zie vanalles langskomen van apparatuur.

shanta
Door

shanta

op 12 Nov 2014

Ik lees over Sole wat is dat en hoe maak je het. Graag reaktie. Bedankt

Nathalie
Door

Nathalie

op 09 Feb 2015

Hoi lieve allemaal!!! Wat n goed initiatief dit platform!!! Ben zelf al jaren fan van dr Batman! Via goeie briendin heb ik wellsalt ontdekt, dit is oerzout ook wel bronzout genoemd en komt uit Portugal en is t meest "voedzame" en ongehandeld zout dat er is. Zelfs nog beter dan zeezout of Himalaya zout. Aan te raden voor iedereen die nog betere effecten zoekt icm het voldoende water drinken. Te vinden op facebook!!! Toi toi toi allen & je weet t...."Eerst water....de rest komt later" ;-) ♡♡♡

mascha
Door

mascha

op 15 Apr 2015

wij hebben een zoon van 11 jaar. hij houdt vocht vast en heeft obstipatie. hij heeft snel last van stress. ik heb een tijdje gluten vrij gegeten met hem omdat hij snel allergisch is. maar daar door is hij hee snel wat kilo's bij gekomen. ik ben weer gewoon gaan eten met hem. hij zweet ook niet. is het een idee om hem sole te laten drinken of als hij het niet lust een korrel zout op zijn tong te leggen.? hij heeft ook een trage lengte groei.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 16 Apr 2015

Beste Mascha, deze vraag is te specifiek om zomaar een antwoord op te kunnen geven. Ik raad je aan een goede (natuur)arts of voedingstherapeut te zoeken bij jou in de buurt zodat je een goed advies op maat krijgt voor je zoon. Heel veel succes.

Lisette
Door

Lisette

op 17 Jun 2015

Hoi Marjolein, ik heb 2 vragen Wat vind jij een goed ontbijt, en wat vind jij van dit dieet? Www.voedingisgezondheid.nl GRoet

Marjolein Dubbers
Marion Kuil
Door

Marion Kuil

op 03 Jul 2015

Hallo Marjolein, Ik lees met veel plezier jou artikelen! Graag wil ik je een algemene vraag stellen. Zeker nu het zo warm is drink ik water met keltisch zeezout (of een lepeltje sole) er in. Tijdens deze warme dagen hou ik veel vocht vast in mijn voeten en enkels. Meestal is dat de volgende dag wel weg, maar als de warmte aanhoudt neemt het na een nacht slapen niet helemaal af. Nou lees ik ook dat je dan juist spaarzaam met zout moet om gaan. Geldt dat dan ook voor keltisch zeezout? (Ik denk zelf van niet maar ben niet helemaal zeker) of gebruik ik misschien teveel keltisch zeezout? Ik weet dat er meer oorzaken kunnen zijn voor opgezwollen voeten tijdens warmte, oa magnesium tekort. Maar ik ben nu eerst aan het kijken hoe ik hier op reageer. Alvast bedankt voor je antwoord. Vriendelijke groet, Marion

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 09 Jul 2015

Ha Marion, Keltisch zeezout is een heel ander product dan normaal keukenzout. Er zijn inderdaad veel oorzaken voor vocht vasthouden. Misschien is een magnesiumvoetbadje ook een goed idee? En vooral blijven bewegen!

Jedidjah
Door

Jedidjah

op 06 Jul 2015

Hallo,ik drink altijd 750 ml sole op de nuchtere maag,ik dacht dat dat het maximum was.begrijp ik het nou goed,mag je het de hele dag aan je water toevoegen? Ik doe 1 theelepel sole op een glas lauw water...is dit goed?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 07 Jul 2015

In principe is 1 theelepel sole op een lauw glas water per dag voldoende. Maar je kunt er ook voor kiezen om i.p.v. sole de gehele dag door Keltisch of Hymalayazout toe te voegen aan je water. Dit omdat sommige mensen misselijk worden van sole in de ochtend.

Loes
Door

Loes

op 02 Sep 2015

Hallo, Bedankt voor je fijne website! Ik heb even een vraag over het gebruik van Sole. Overal wordt geschreven dat je het 's ochtends en 's avonds voordat je naar bed gaat zou moeten drinken, maar ik vind het 's ochtends op een nuchtere maag echt niet lekker en voordat ik naar bed ga, wil ik liever niet te veel meer drinken, omdat ik dan te vaak naar de wc moet :-(. Mag je ook overdag twee glazen Sole drinken?? Alvast bedankt! Groeten, Loes

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 07 Sep 2015

Ha Loes, ik vind één glas sole per dag voldoende want het blijft toch grotendeels zout ondanks alle andere mineralen die erin zitten. Maak het niet té zout, één lepeltje sole (wat al is opgelost in water) in een groot glas water is al prima. En dat mag overdag!

Loes
Door

Loes

op 09 Sep 2015

Bedankt Marjolein, ga ik doen!

Gea Haeren
Door

Gea Haeren

op 16 Sep 2015

Hallo Marjolein. Ik drink in de middag altijd een glas (melkzuur) biologisch groentesap en doe daar een eetlepel sole door. Heerlijk en super gezond, kan het echt iedereen aanraden.

Han
Door

Han

op 17 Sep 2015

Waarom is kraanwater niet gezond? Water in plastic ook al niet door de weekmakers. Is kraanwater gezuiverd door een brittafilter wel goed? Ik woon in een tijdelijk huis dus wil geen machine aansluiten op de leidingen. Mooi artikel, ik gebruik sole al jaren, maar dus wel met kraanwater gefilterd door een koolstoffilter.. Vraag me af of dat goed is? Ook drink ik 2 theelepels sole per dag, 's ochtends en 's avonds, en ook nog extra als ik ga sporten is dat dan teveel?

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!