De helende werking en kracht van gezonde gedachten
6 min. leestijd

De helende werking en kracht van gezonde gedachten

De aandacht voor gezonde voeding stijgt de laatste jaren gelukkig enorm. Eindelijk beginnen we te beseffen dat we ons lichaam iedere dag opnieuw weer moeten opbouwen met de bouwstoffen die we door middel van onze voeding binnenkrijgen. Als je er bagger instopt kan je op den duur bagger verwachten.

De voeding die we in onze mond stoppen speelt een belangrijke rol als het gaat om onze gezondheid maar er is méér dan alleen fysieke voeding. We onderschatten vaak de kracht van onze gedachten.

Wist je dat er placebo operaties zijn gedaan, die net zo goed bleken te werken als echte operaties?

Ons hoofd en ons lichaam zijn één geheel

Een vriend van me vertelde me ooit dat in het leger een soldaat (als hij/zij geen arts is) alleen officieel mag vaststellen dat iemand dood is, als het hoofd van de persoon duurzaam is gescheiden van de romp. Met nadruk op het woordje duurzaam. Alsof er ook hoofden niet duurzaam gescheiden kunnen zijn van een romp. Kortom: als je hoofd niet langer aan je romp vastzit, zit je in de problemen. Blijkbaar horen ze onlosmakelijk bij elkaar.

Toch maakt de reguliere geneeskunde al sinds het vroege begin een groot onderscheid tussen ons hoofd en ons lichaam. Als je lichaam niet goed voelt ga je naar een arts. Als je hoofd niet goed voelt kom je terecht bij een psycholoog of psychiater. Blijkbaar vraagt dit laatste om een heel andere behandeling. Als je daar eens goed over nadenkt is dat eigenlijk raar.

Voeding heeft absoluut invloed op je hoofd

Iedereen die wel eens een glaasje alcohol teveel heeft gedronken weet dat dit de dag erna effect heeft op je hoofd. Briljante oplossingen bedenken voor een probleem zit er dan even niet in. Andersom werkt het ook: als je wel eens een 3-daagse sapkuur of een darmspoeling heb gedaan, dan weet je dat je hier heel opgewekt en vrolijk van kan worden. Maar er is meer.

Uit veel wetenschappelijk onderzoek blijkt dat onze hersenen gevoelig zijn voor voeding. Dagelijks voldoende water drinken alleen al zorgt ervoor dat je je hersenen fit blijven en op scherp blijven staan. Ook is bekend dat omega 3, dat vooral in vette vis voorkomt maar ook in o.a. lijnzaad en walnoten, nodig is om onze hersenen gezond te houden.

Heb je last van depressieve klachten? Kijk eens naar je voeding

De hersenen waarmee we denken, onze neo cortex, is ontwikkelt in de tienduizenden jaren dat onze vroege voorouders aan het water woonden en rijkelijk vis konden eten. Toen is blijkbaar ons denkvermogen ontstaan, dat ons onderscheidt van alle andere zoogdieren.

Omega 3 is belangrijke voeding voor onze hersenen

Er is dan ook veel onderzoek (1) gedaan naar de invloed van omega 3 bij depressieve klachten of zelfs psychoses. Iedere keer weer blijkt dat het gebruik van voldoende omega 3 een positieve invloed heeft op depressieve personen. Heb je last van depressieve klachten? Het is dan echt de moeite waard om eens goed naar je voeding te kijken!

De documentairemaker Morgan Spurlock at als experiment eens 30 dagen lang op uitsluitend voedsel van McDonalds. Behalve dat hij er dik van werd, werd hij er bij tijd en wijlen ook behoorlijk depressief van. Hij maakte hiervan een interessante film: Super Size Me. Interessant en leerzaam, vooral voor iemand die regelmatig bij McDonalds te vinden is.

En met je hoofd heb je invloed op je lichaam

We weten ook allemaal dat het andersom ook werkt. Verliefd worden kan je van de een op de andere dag een enorme boost energie geven. Ik heb diverse malen mijn huis een super-schoonmaak-opruim-opknap-verfbeurt gegeven in zo’n toestand van geestelijke én lichamelijk euforie. Begon ik met het schoonmaken van een keukenlaatje, dan eindigde ik met het witten van het plafond! Blijkbaar gebeurt er iets in je fysieke lichaam terwijl er alleen maar iets in je hoofd gebeurt: verliefd zijn geeft vleugels van energie.

En ook al start je je dag vrolijk en vitaal, als je 's middags te horen krijgt dat een dierbaar persoon plotseling is overleden dan voel je je direct compleet anders en kan het lijken alsof alle energie uit je lichaam wegstroomt.

Als je streeft naar zo gezond en vitaal mogelijk oud worden is het daarom interessant om eens te kijken of je, naast gezonde voeding, voldoende beweging en ontspanning, ook met je hoofd een positieve invloed kunt uitoefenen.

Met andere woorden: kunnen we ons hoofd inzetten voor onze gezondheid en vitaliteit?

Placebo’s werken vaak tegen allerlei ziektes

Placebo komt uit het Latijn en betekent zoiets als: ik zal behagen. Ieder nieuw medicijn dat op de markt wordt gebracht moet worden getest ten opzichte van een placebo; vaak een suikerpil of nep-injectie. De proefpersonen en vaak ook de behandelaars krijgen niet te horen wie er het medicijn heeft gekregen en wie de suikerpil. Doorgaans heeft een suikerpil bij zo’n derde deel van de deelnemers een positief effect.

Als het medicijn eenzelfde beeld laat zien mag het niet op de markt worden gebracht. Het is dan namelijk niet beter werkzaam dan een placebo. Dit schijnt overigens heel vaak het geval te zijn. Is dat niet vreemd als je hier eens goed over nadenkt? Want wat heelt er nou? Het medicijn of de placebo? Blijkbaar kunnen ze het allebei en vaak ook nog in gelijke mate! Is er dan niet een andere heelmeester aan het werk die het niet uitmaakt of je een suikerpil of een medicijn gebruikt?

Vaak werkt een placebo net zo goed als een medicijn

Deze placebo operatie werkte net zo goed als een echte operatie

Het werd pas echt interessant toen ik stuitte op het onderzoek van J.B. Moseley (2). Zijn onderzoek voldoet aan de gouden standaard van wetenschappelijk onderzoek: klinisch, placebo gecontroleerd, dubbel blind, gerandomiseerd én gepubliceerd in een vooraanstaande tijdschrift: de New England Journal of Medicin. Mosely is een bekend orthopedisch chirurg met als specialisatie knieklachten als gevolg van osteo-artrose. Vaak zijn deze pijnklachten het gevolg van veroudering van het gewrichtskraakbeen.

Let op! De helft van zijn patiënten kreeg een normale knieoperatie. De andere helft kregen in werkelijkheid slechts drie sneetjes in hun knie maar konden op een scherm “hun” knieoperatie volgen. Dit scherm liet echter een eerder opgenomen video zien van een echte knieoperatie. Er werd zelfs met water en bebloede doekjes geknoeid om te doen alsof het om een echte operatie ging. De drie kleine sneetjes werden tot slot gehecht.

Wat bleek? Een derde van de patiënten die de echte operatie had ondergaan meldde naderhand dat ze geen belemmeringen en pijnklachten meer hadden. Dat had men wel verwacht. Maar de groep patiënten die de nep-operatie had ondergaan meldde hetzelfde resultaat!  En ze deden het zelfs beter want zij waren eerder helemaal pijnvrij dan de geopereerde groep; waarschijnlijk omdat ze niet het trauma van de operatie hadden opgelopen.

Kortom: patiënten genazen van hun pijnlijke knie, veroorzaakt door ouderdomsartrose, alleen al omdat ze DACHTEN dat ze waren geopereerd.

Onderschat nooit de kracht van je gedachten

Natuurlijk weet ik ook wel dat deze placebo werking niet bij alle operaties zal werken. Maar is het boeiend of niet? Blijkbaar hebben alleen al onze gedachten een sterke invloed op ons lichaam. Ze kunnen ons zelfhelend vermogen wakker schudden en hun helende werk laten doen. Dat zou kunnen verklaren waarom sommige zogenaamd ongeneeslijk zieke personen nog jarenlang in goede gezondheid kunnen leven. Iedere arts kent hier voorbeelden van en ze snappen er niets van. Het valt buiten het boekje van wat ze hebben geleerd.

Ik denk dat onze gedachten, onze emoties en vooral ook onze overtuigingen veel meer helende kracht hebben dan we tot nu toe hebben aangenomen. Hoe kunnen we dit nu zelf inzetten zonder afhankelijk te zijn van een placebo? Ofwel: hoe creëren we onze eigen placebo’s? Dit is een vraag die mij mateloos boeit en waar ik me zeker verder in wil verdiepen.

Iemand die hier een goed boek over heeft geschreven is Joe Dispenza: Jij bent de placebo.  Ik kan het je van harte aanraden.

Welke overtuigingen leven er in jouw hoofd?

We zijn allemaal gaan geloven dat we zwakker en ongezonder worden naarmate we ouder worden. En dat zou dan al beginnen ergens rond onze 40ste! Wat zou er gebeuren als we deze overtuiging konden loslaten? De oude Chinese geneeskunde leert ons dat vrouwen op hun 60ste pas op hun hoogtepunt zijn, ook fysiek!

Andere oosterse tradities zoals het Taoïsme, vertellen ons dat je helemaal niet hoeft af te takelen als je ouder wordt als je tenminste leert hoe je gebruik kunt maken van de oerkracht waaruit je aanvankelijk bent ontstaan. Deze traditie verhaalt ons van mensen die in redelijke gezondheid véél ouder zijn geworden dan 100 jaar.

Stel dat het waar is? Stel dat onze westerse overtuiging dat de mens rond zijn/haar 85ste wel zo’n beetje “op” is, een verkeerde overtuiging is. Stel dat je ervoor kiest om deze overtuiging los te laten? Wat zou er dan gebeuren? Ik voed mijzelf graag met deze positieve overtuigingen. Het geeft mij, op mijn 63ste, de energie om nog steeds mooie en grote dromen te hebben voor mijzelf. Die gun ik jou ook!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Bronnen

1 https://www.psychiatrictimes.com/bipolar-disorder/omega-3-fatty-acids-evaluated-bipolar-disorder

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12110735

Ingrid Langen
Door

Ingrid Langen

op 29 Nov 2013

'De oude Chinese geneeskunde leert ons dat vrouwen op hun 60ste pas op hun hoogtepunt zijn, ook fysiek!' Het beste moet nog komen: wat een geweldig vooruitzicht :-). Een heel inspirerend artikel, Marjolein. Dank je wel!

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 06 Jan 2014

Ik vind dit een heel interessant artikel dat doet me denken aan het boek de secret. over gezond ouder worden heb ik een paar goede voorbeelden in mijn omgeving: bij de schaatsclub waar ik lid ben is in december een vrouw 80 jaar geworden en ze schaatst nog elke week. Ook zijn een paar trainers boven de 70, een bonk ervaring! Zal ik er over 30 jaar ook nog schaatsen?

Paula
Door

Paula

op 27 May 2014

wat als je er nou eens geen vraag van maakt, maar een overtuiging!!

Paula
Door

Paula

op 27 May 2014

vergeet erbij te zetten dat ik antwoord op Jaqueline, dus Jacqueline bij deze. wat als je er nou eens geen vraag van maakt, maar een overtuiging!!

harriet
Door

harriet

op 30 Apr 2014

Wat mooi!!!!! overal en ook bij dokters hoor je! o ben je al zo oud dan wordt je niet meer snel beter, of kennissen zeggen , je wilt niet ouder worden, en doet dingen die nu eenmaal niet meer kunnen ,na je 60 e enz: eindelijk hoor ik hier het tegendeel! Maar ik ben al aardig gehersenspoelt dat je aftakelt, na een bepaalde leeftijd! en je ziet mensen ,die op zijn als ze 80 jaar zijn. Wat een geweldig vooruitzicht ,Marjolein! dus het beste moet nog komen, ik loop nog hardloopwedstrijden,en in mijn categorie 55+ win ik meestal! ik ben 60+, ik wil nog lang niet stoppen!en zelfs nog wat beter worden. Dank je alvast,voor je inspiratie

Myra Eeken-Hermans
Door

Myra Eeken-Hermans

op 29 Nov 2013

Wat weer een heerlijk artikel Marjolein! Het boeit mij ook hoe krachtig gedachten kunnen zijn. Kijk maar naar de crisis in de media: Nu zegt iedereen dat het weer wat beter zal gaan, en dan is dat ook zo! Beter zo dan toen de crisis net begon, want dat nieuws maakte dat niemand meer positief was... Ik ga met mezelf in conclaaf: mijn top heb ik nog voor me liggen! Ook al ben ik qua getal (47) al over de helft...

Ineke
Door

Ineke

op 29 Nov 2013

Toen ik 45 werd dacht ik: nu zal ik toch wel op de helft van mijn leven zijn. Toen ik 46 werd dacht ik: misschien ben ik nu pas op de helft. Ondertussen ben ik 69 en het wereldrecord staat voor zover we weten op 120 ....

Jo-Anne
Door

Jo-Anne

op 29 Nov 2013

Wat een geweldig artikel Marjolein ! Zo fijn, dat je dit publiceert. Ken je trouwens het fenomeen van positieve gedachten sturen naar een glas gevuld met water ? De mooiste kristallen zie je, als je het water daarna invriest. Als je ditzelfde project uitvoert door negatieve gedachten uit te zenden, zie je zwarte kristallen als het water in ijs veranderd is. Kun je nagaan wat het met je lichaam doet, dat 80% uit water bestaat.....Het zet je aan het denken.... Dit onderzoek is gedaan door een Japanner, genaamd Masaru Emoto.

Marlies
Door

Marlies

op 29 Nov 2013

Er is al best veel bekend over de kracht van gedachten, maar er wordt nog weinig mee gedaan en bekendheid aan gegeven. Vorig jaar heb ik een training gevolgd die zeer succesvol was om mijn stressrespons te stoppen, waardoor ik mijn werk weer met volle tevredenheid, vertrouwen en energie heb op kunnen pakken. het is succesvol bij zeer diverse klachten. Bijv. bij chronische vermoeidheid, fybromyalgie, maar ook bij faalangst, stress, eetstoornissen, slaapproblemen, allergieën, enz. Daarnaast heb ik, in een andere training, geleerd hoe je niet-behulpzame overtuigingen om kunt zetten in behulpzame, ondersteunende overtuigingen. Op een veel effectiever manier dan alleen door positief denken en het is zeer eenvoudig. Kijk hiervoor op www.anderleven.nl en www.vrijvoluitleven.com. De vrouwen die deze trainingen geven zijn kanjers!!!

Liliane
Door

Liliane

op 29 Nov 2013

Een heel waardevol artikel, Marjolein. Ik ben er ook helemaal van overtuigd dat gedachten zo krachtig zijn dat ze niet alleen je gezondheid beïnvloeden maar ook wat je op je levenspad tegenkomt. Dit zou je als kind al moeten meekrijgen. Het zou veel ellende voorkomen.

Linda Hagenaars
Door

Linda Hagenaars

op 30 Nov 2013

Hier een geweldige link mbt gedachtekracht met gratis downloads van boekjes of te bestellen tegen een laag bedrag: http://www.gedachte-kracht.nl/

Paula
Door

Paula

op 27 May 2014

Linda, dit is geweldig, ik ga met mijn 2 kleinkinderen op vakantie, het gedachten-kracht vakantie-doe-boek gaat zeker mee!!!dank voor de tip Linda

Ingrid
Door

Ingrid

op 30 Nov 2013

Leuk artikel. Vastgeroeste gedachten loslaten, voordat ze werkelijkheid worden!

Monique
Door

Monique

op 10 Jan 2014

Lieve Marjolein en medelezers, Zeer interessant artikel. Toch beangstigd het me ook weer dat je gedachten invloed hebben op je lichaam. Ik zit midden in een burnout en er komen soms gedachten in me op die ik het liefst zo snel mogelijk weer weg wil stoppen. Het gaat helemaal vanzelf en ik herken me er zelf niet in. Ook dit schijnt met hormonen te maken te hebben. Ik zit in de overgang (47) en ik doe iedere dag trouw mijn meditatie , mindfulness en regelmatig yoga en toch heb ik dagen die ik het liefst zou overslaan. Ik eet iedere dag een shake van mattisson met alle superfoods. Overigens is mijn grote heldin Louise L Hay , haar boek is mijn bijbel. Het is een voorbeeld van een energieke mooie vrouw met een gezegende leeftijd.

rita
Door

rita

op 23 May 2014

Ik sluit mij aan bij Monique. Ook ik zit nog in de overgang en mijn hormonen zijn nog behoorlijk uit balans. Veel nare gedachten, dus als die kracht zouden hebben word ik daar zeer onrustig van. Ik heb geleerd via mindfullness je hebt gedachten, maar je bent niet die gedachten. Kun je me daar een antwoord op geven, Marjolein?Groet Rita

rita
Door

rita

op 31 May 2014

Hoi Marjolein, zou je mij een antwoord kunnen sturen op mijn vraag?

fiona
anja
Door

anja

op 15 Jun 2014

Ik ben zelf op mijn 57ste gaan hardlopen en ben nu op mijn 59ste bezig met een HBO studie. Er zijn nogal wat mensen om me heen, die zich afvragen of dit nogal nodig is en ik zeg volmondig JA. Ik ben nu fitter dan op mijn 40ste, heb er veel plezier in en dankzij mijn studie ben ik erachter gekomen, dat ik nog veel meer wil leren en onderzoeken. Daarbij ben ik tot de conclusie gekomen, dat ik mijn leeftijd gewoon moet negeren, ik voel me goed en ik ga gewoon door. 50 km fietsen op een dag, 5 km hardlopen en een huishouden en een parttime baan. Dankzij een gezonde leefwijze en voeding ben ik energieker dan ooit!

Riny
Door

Riny

op 18 Aug 2014

Lees ook de boeken The Secret en The Power! Je leven veranderd hier helemall van !

moes
Door

moes

op 19 Sep 2014

Mooi artikel, doe er ook de mir methode bij voor een hele gezonde boost ,) en ja positieve affirmaties werken bij eten en zeker bij water super goed. X x

Wies
Door

Wies

op 20 Sep 2014

Waar ik wel veel moeite mee heb is de welliswaar niet uitgesproken maar voor mijn gevoel wel impliciete gedachte dat het dus je eigen schuld is als je wel ziek wordt oid, niet fit meer bent als je ouder wordt. 'Had je maar positief moeten denken'.

Rosita
Door

Rosita

op 02 Sep 2015

Hiervan ben ik overtuigd, net als dat elke klacht ook weer over gaat als je er de juiste aandacht aan besteedt, je dieet bijstelt, op tijd rust neemt of juist meer beweging enz. Ook geloof ik zeker dat medicijngebruik ons lichaam behoorlijk kan slopen. Een tante van mij werd bijna 101, zorgde tot bijna het laatst voor zichzelf en kookte elke dag vers, zij weigerde om medicijnen te slikken en werd hier gezond oud mee en haar verklaring dat de dokter echt niets tegen ouderdom kon doen heeft haar zo gezond oud laten worden!

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!