Voedingssupplementen gebruiken omdat je wilt afvallen?

Voedingssupplementen gebruiken omdat je wilt afvallen?

Voedingssupplementen. Dure onzin of niet? Ik zal het je maar gelijk bekennen: als vrouwen lichamelijke of mentale klachten hebben en ze me vertellen dat ze toch écht goed eten vraag ik altijd: “Gebruik je ook voedingssupplementen zoals een multi met vitaminen en mineralen? En zo ja, van welk merk?”

Als ze me dan antwoorden dat dit niet het geval is kom ik op de proppen met het volgende verhaal. Vooral als ze ook worstelen met hun gewicht. Dit verhaal heeft namelijk ook alles te maken met ons gewicht.

Gebruik jij supplementen? Nee? Lees dan vooral verder.

Voedingssupplementen: gezond eten is niet voldoende

voedingssupplemten goed of slecht

Ik hoor het regelmatig: “Marjolein, ik eet zeker 4 koppen groenten én 2 stuks fruit per dag, ik ben niet bang voor gezonde vetten, ik eet een grote variatie waaronder veel planten in allerlei kleuren: waarom zou ik extra vitamines en mineralen nemen?”. Mijn antwoord luidt dan: “Omdat we uit onze voeding onvoldoende bouwstoffen halen voor ons hectische leven van tegenwoordig”.

Zelfs het Voedingscentrum in Den Haag onderschrijft dit in een rapport uit 2011. Iedereen die zich netjes houdt aan de door hen voorgestelde Schijf van Vijf komt volgens hen nog steeds zes belangrijke voedingsstoffen tekort: vitamine A, vitamine D, ijzer, selenium, foliumzuur en zink.

De voedingswaarde is hard achteruit gegaan

Er komt steeds meer onderzoek dat erop wijst dat de voedingswaarde van onze dagelijkse voeding de laatste decennia hard achteruit gegaan is. Niet alleen van groenten en fruit maar ook van vlees, zuivel en vis. De hoeveelheid vitamines, mineralen, sporenelementen en fytonutriënten in onze voeding neemt dramatisch af en ik gebruik het woord ‘dramatisch’ hier heel bewust. We kunnen dit niet meer negeren.

De voedingswaarde van onze dagelijkse voeding is de laatste jaren drastisch achteruit gegaan

Forse afname van vooral mineralen in met name groenten

wat zijn de beste voedingssupplementen?

In 1940 al startte de Medical Research Council in Engeland een onderzoek naar de voedingswaarde van 27 soorten groenten, 17 soorten fruit, tien soorten vlees en enkele zuivelproducten. Dit onderzoek werd herhaald in 1946, 1960, 1978 en 1991. De afname van met name mineralen in groenten in 1991 ten opzichte van 1940 bleek substantieel te zijn.

Vooral de hoeveelheid mineralen in groenten is sterk verminderd

Snijboontjes in 1991 bevatten geen natrium meer, terwijl dit in 1940 nog wel het geval was: een afname van 100 procent. Koper in spinazie nam in die periode af met 96 procent. IJzer in koolraap met 71 procent, calcium in broccoli met 75 procent en magnesium in wortels ook met 75 procent, om maar wat te noemen.

Wortels verloren niet alleen 75 procent magnesium maar ook 75 procent koper, 48 procent calcium en 46 procent ijzer. Om dezelfde hoeveelheid van het belangrijke mineraal magnesium binnen te krijgen moet je vandaag dus 3 keer meer wortels eten dan je oma in 1940. En om dezelfde hoeveelheid koper binnen te krijgen als je oma moet je tien keer meer tomaten eten als zij deed, aldus de onderzoekers (1).

Je moet 10 keer meer tomaten eten dan je oma voor een vergelijkbare hoeveelheid koper

Niet alleen bodemkwaliteit maar ook die van de lucht

Er zijn veel onderzoeken die dezelfde resultaten laten zien. De focus van de conventionele landbouw op een zo hoog mogelijke opbrengst in combinatie met eenzijdige landbouwmethodes, eenzijdige bemesting, gebruik van bestrijdingsmiddelen en verarming van de grond is ten koste gegaan van de hoeveelheid en kwaliteit van voedingsstoffen in de gewassen.

Ook de sterke toename van CO2 in de lucht leidt tot afname van de hoeveelheid mineralen en eiwitten in planten. Uit onderzoek bleek (2) dat een hoger niveau van CO2 in de lucht als gevolg had dat de hoeveelheid van 25 belangrijke mineralen daalde met gemiddeld 8%.

Sterke toename van CO2 in de lucht leidt ook tot afname van mineralen

Slechte omstandigheden voor dieren = minder voedingsstoffen!

Vooral groenten maar ook fruit en granen hebben te maken met afname van voedingsstoffen. De afname van voedingsstoffen in dierlijke producten heeft te maken met de onnatuurlijke voeding die de dieren krijgen en hun vaak barre leefomstandigheden.

Koeien behoren buiten gras te eten, geen soja en mais terwijl ze op stal staan. Vissen behoren in de oceaan te zwemmen, niet in een kweekvijver waar ze gevoerd worden met soja.

Niet in de plant, dan ook niet op je bord

Veel fruit en groenten groeien tegenwoordig op kunstmest. Kunstmest bestaat vrijwel alleen uit kalium, stikstof en fosfor, terwijl er in goede, gezonde aarde maar liefst 92 verschillende mineralen kunnen zitten. Allemaal belangrijke mineralen die jouw lichaam óók nodig heeft zoals zink, selenium, chroom, magnesium, calcium, borium, ijzer enz. enz.

Kunstmest bevat alleen kalium, stikstof en fosfor

Als al die mineralen niet in de grond zitten, komen ze ook niet in de plant, niet op jouw bord, en dus ook niet in jouw lichaam. Daarom adviseer ik ook zoveel mogelijk biologisch te eten. Die ene tomaat uit de volle grond doet echt iets heel anders in je lichaam dan die andere tomaat die gegroeid is op uitsluitend water met wat voedingsstoffen. Alhoewel ze er hetzelfde uit kunnen zien. Dat is het misleidende hiervan.

En dan heb ik het nog niet eens over de lange transport- en opslagtijd waardoor vitamines en mineralen verloren gaan. Er is echt veel onderzoek gedaan naar vitamines en mineralen in voeding; volgens de vooraanstaande Harvard Medical School hebben we allemaal voedingssupplementen nodig (JAMA 2002;287: 3116-26 en 3127-9 (3)).

Wat heeft gebrek aan nutriënten te maken met je gewicht?

“Tel alsjeblieft nutriënten, geen calorieën,” zeg ik vaak als vrouwen willen afvallen. Ik zeg het altijd met een grote glimlach maar ik meen het heel serieus. Ik denk dat de wereld er heel anders uit gaat zien als we onze focus zouden verleggen van calorieën in onze voeding, naar de nutriënten die hierin zitten.

Natuurlijk is het letterlijk tellen van nutriënten op je bord niet mogelijk maar je begrijpt vast wat ik bedoel. Eet je een appel of een stuk appeltaart uit een fabriek dat misschien wel twee maanden in een diepvries heeft gelegen? Focussen op nutriënten is een veel betere manier als je wilt afvallen en ik zal je uitleggen hoe dit werkt.

Banner boek Voeding & Gezond gewicht


Van te weinig voedingsstoffen wordt je lichaam hongerig!

Een belangrijk orgaan in je hersenen is je hypothalamus. Dit orgaantje meet voortdurend de samenstelling van de nutriënten in je bloed die op weg zijn naar je cellen en organen, die deze voedingsstoffen nodig hebben. Als er te weinig nutriënten in je bloed zitten geeft je hypothalamus het signaal af dat er meer ghreline moet worden geproduceerd: ghreline is het hormoon dat je hongerig maakt.

Je lichaam laat je weten dat je nodig voedingstoffen moet gaan eten!

Dit is het logische overlevingssysteem van je lichaam dat je laat weten dat het voedingsstoffen nodig heeft om goed te kunnen functioneren en jou gezond te houden. Je lichaam smeekt je als het ware om een groene smoothie te gaan maken of een vers tomatensoepje.

Er is dus voeding waar je hongerig van wordt

Ik hoop dat je begrijpt dat je met een blikje cola en een punt pizza je lichaam niet voor de gek kunt houden. Misschien eventjes maar niet voor lang. Zelfs met volop suiker in je bloed zal je hypothalamus namelijk het hongersignaal blijven afgeven, omdat hij weet dat je lichaam nutriënten nodig heeft, niet alleen glucose.  Zeurende eetbuien kunnen dus voortkomen uit een gebrek aan voedingsstoffen in je lichaam. Het is maar dat je dit weet.

Met een maag vol met junkfood blijf je toch hongerig

Royal Green Multi Woman Bio

energieke vrouwen academie supplementen

Uiteraard; gezondheid begint met goede voeding. Als je eet en drinkt conform de richtlijnen uit mijn boek Het Energieke Vrouwen VoedingsKompas dan ben je al een aardig eind op de goede weg. Vul dit om te beginnen aan met een goede multi: een goed mix van vitamines en mineralen. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar een multi met 100% natuurlijke stoffen omdat je lichaam deze het beste herkent en kan opnemen.

Mijn favoriete multi is de Multi Woman van Royal Green. Alle supplementen van Royal Green zijn 100% natuurlijk (is voeding dus!) en indien mogelijk gecertificeerd biologisch. Dit is een mix van 22 natuurlijke vitamines en mineralen. Met vitamine C uit acerolabessen, selenium uit mosterdzaad en 17 full spectrum superfoods. Glutenvrij. Klik hier om het te bestellen. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel an de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wat zijn jouw favoriete voedingssupplementen?

Bronnen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14653505

https://elifesciences.org/articles/02245#abstract

https://store.jamanetwork.com/index.aspx

Ilse
Door

Ilse

op 27 Feb 2018

Dank voor dit heldere en goed onderbouwde verhaal

Marijke Postma
Door

Marijke Postma

op 28 Feb 2018

Geweldig artikel. Begrijpelijk. Dank daarvoor. Marijke

Sandra
Door

Sandra

op 05 Mar 2018

Dank je wel voor dit mooie artikel. Ik gebruik ook hele fijne supplementen, je voelt je echt beter!

Madie
Door

Madie

op 19 Mar 2018

Hallo Marjolein, hartelijk dank voor het duidelijke artikel. Hier hebben we allemaal wat aan. Ik slik 3x per week een supplement en 2x per week magnesium.

Sylvia
Door

Sylvia

op 20 Mar 2018

Geweldig artikel !! Ik gebruik al jaren deze vitaminen !!! Solgar Omnium® is het meest geavanceerde multi-vitaminen/mineralenpreparaat van Solgar Vitamins. Deze formule wordt wel de ‘Rolls Royce' onder de multivitaminen genoemd en biedt een zeer brede, structurele ondersteuning. Omnium wordt onder meer gebruikt door mensen met een onregelmatige leefstijl.mvg sylvia

Astrid
Door

Astrid

op 16 May 2018

Duidelijk verhaal! Ik slik de supplementen van Neolife - puur natuur met geen extreem hoge doseringen aan vit en mineralen maar gewoon goede en gebalanceerd!

Mery Schel
Door

Mery Schel

op 16 May 2018

Elke dag slik ik een vitamine D en 1 magnesium. Nu lees ik dat er vitamine D in dit supplement zit. Is het dat nog nodig om vitamine D apart te slikken?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 28 May 2018

Daarover kan ik geen uitspraken doen Mery, het hangt van jouw persoonlijke situatie af en van de doseringen die je gebruikt. Je kunt dit als je erover twijfelt aan een deskundige in je omgeving voorleggen

Judith
Door

Judith

op 30 Jun 2018

Mijn moeder slikt al jaren een dubbele dosis vit. D (En is ook veel buiten) en haar vit. D gehalte was spot on volgens de huisarts. De meeste mensen hebben een tekort aan vit.D, dus een beetje extra slikken kan geen kwaad!

Judith
Door

Judith

op 30 Jun 2018

Hi Marjolein, weet je een goed (natuurlijk) magnesium supplement? Ik ben overgestapt van drogist- huismerk naar Royal green, en krijg spontaan weer regelmatig kramp in mijn kuiten en voeten... (ik ben niet zo van de smeersels) dank!

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 02 Jul 2018

Als je het inneemt heb je kans dat het een vorm is die je niet goed kan opnemen. Gaat het om kramp in je benen en voeten dan helpt het vaak beter om een magnesiumspray of -olie te kopen van magnesiumcholride en die op de plekken te smeren waar je er het meest behoefte aan hebt (het is zeer goed opneembaar door de huid), of koop magnesiumvlokken en maak er een voetenbadje van.

Sandra
Door

Sandra

op 05 Sep 2018

Na het lezen van je boek heb ik verschillende supplementen aangeschaft( Maca, Dim, Kurkuma, multivitamine, vitamine D, vitamine C en ook nog Mariadistel.......Magnesium in sprayvorm) Kan ik deze supplementen nu allemaal tegelijk innemen? En op welk moment is dan het beste?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 13 Sep 2018

Het is wel erg veel tegelijk Sandra, vooral als je er ook nog een multi bij hebt waarvan ik niet kan zien wat er allemaal in zit. In mijn artikelen kan ik alleen algemene richtlijnen geven en geen adviezen op maat. Ik ken jouw klachten en geschiedenis niet dus ik kan niet zeggen wat en hoeveel voor jou persoonlijk goed is. Maar het is sowieso raadzaam om niet zomaar 8 supplementen tegelijk ineens te gaan gebruiken. Je kunt denk ik wel beginnen met de multi (waar waarschijnlijk ook al vit. D en C in zit en misschien ook magnesium, kurkuma en/of DIM (broccoliextract), en zo ja hoeveel??). Maca misschien nog erbij maar alle andere zou ik even mee wachten tot na een persoonlijke screening en advies door een deskundige, dus mijn advies is: ga eerst even te rade bij een orthomoleculair therapeut of andere deskundige.

MargreetW
Door

MargreetW

op 10 Nov 2018

Bedankt voor je heldere en verhelderende artikel! Ik gebruik vit D3 en C. Krillolie, magnesium, Maca en Spirulina. Van de merken Golden Naturals, Orthica en Marcus Rohrer. Ik werk en sport (2× id week)en dans (2× id week) en zit bij een theatergroep. En heb voldoende sociale contacten. We zijn ons huis aan het verbouwen en we hebben energie genoeg. We eten koolhydraatarm en glutenvrij en we voelen ons er heel goed bij.

W
Door

W

op 10 Nov 2018

Is deze multivitamine ook geschikt in combinatie met hormoontherapie na borstkanker? Aangezien er stoffen in zitten voor de hormoo balans.

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 12 Nov 2018

Ik zou even contact zoeken met je behandelend arts. Deze kan dit heel goed aangeven.

Paulien
Door

Paulien

op 11 Nov 2018

Wat een goed en onderbouwd artikel Marjolein! Eigenlijk slik ik elke dag vit c, curcuma, k2,b12,vit d en spirella! Ik zal mij eens verdiepen in een multivitamine en kijken of ik iets anders eruit kan halen! Magnesium voordat ik ga slapen! Ik voel mij goed en natuurlijk de juiste voeding binnen krijgen vind ik heel belangrijk! Vaak biologisch of ik eet Nederlandse producten van het seizoen! Bedankt wederom 😘

Sigrid
Door

Sigrid

op 04 Dec 2018

Wordt je gesponsord door Royal Green?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 10 Dec 2018

Nee hoor Sigrid :-)! Ik vind het gewoon een erg fijn merk.

msayah4@hotmail.com
Door

msayah4@hotmail.com

op 19 Mar 2019

Ik slik maganesium en vitamine d3 van Bonusan ,verder drink ik gember thee biologisch en kurkuma bevalt me goed.

Noortje
Door

Noortje

op 16 May 2019

Hoi Marjolein, interessant artikel. Wel zie ik dat je het over leptine hebt, waar je volgens mij eigenlijk ghreline bedoelt. Leptine zorgt voor zover ik weet juist voor een verzadigingsgevoel en ghreline voor een gevoel van honger. Ik dacht dat je dit misschien wel zou willen aanpassen. Groeten, Noortje

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 21 May 2019

je hebt natuurlijk gelijk Noortje, dank je voor de tip! Ik heb het gelijk aangepast.

Ingeborg
Door

Ingeborg

op 20 May 2019

Hi Marjolein, ik gebruik spirulina en camu camu, allebei in poedervorm. Klopt het dat supplementen in poedervorm beter worden opgenomen in het bloed? En kan ik beide gebruiken bij mijn ontbijt?

Marjolein Dubbers
Door

Marjolein Dubbers

op 21 May 2019

Dat hangt van het soort supplement af Ingeborg, maar voor spirulina en camu camu geldt inderdaad dat ze in poedervorm goed werken. je kunt beide gebruiken in je ontbijt, of een van de twee. Wel is het altijd raadzaam om wat te variëren, met zowel je voeding zelf als met de supplementen.

Reactie plaatsen

Meer advies over 

vitaliteit en gezondheid?

Er staan meer dan 300 waardevolle artikelen op je te wachten!